• Exkurzia Sexta
          • Exkurzia Sexta

          • V štvrtok 03.11.2022 sa trieda SEXTA s pani riaditeľkou a svojou triednou pani profesorkou vybrali na exkurziu do Hronského Beňadika. Naša výprava sa začala v Bazilike minor sv. Benedikta, kde sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií z histórie opátstva sv. Benedikta a pokochali architektúrou nielen zrekonštruovanej prízemnej časti baziliky, ale aj starobylej kaplnky. Po prehliadke sme si posedeli v príjemnom prostredí kláštornej čajovne, kde nás ponúkli domácim bylinkovým čajom, ktorý určite všetkým zlepšil náladu. Ďalej sme pokračovali do Nitry, kde sme spoznali okolie Nitrianskeho hradu a zavítali do Diecéznej knižnice, ktorá chráni jednu najvzácnejších zbierok starých kníh na Slovensku. Nachádza sa tu  nielen teologická literatúra, ale aj vzácne diela z histórie, filozofie, bibliografie, literatúry, pedagogiky, geografie, prírodných vied, práva, či jazykovedy. Sú tu aj rôzne encyklopédie, historické rukopisy a časopisy. Najvzácnejšou časťou fondu sú však prvotlače, čiže knihy vytlačené do roku 1500. Knižnica nás všetkých uchvátila svojou jedinečnou, priam čarovnou atmosférou. Všetci by určite súhlasili, že sme sa na chvíľu ocitli naozaj akoby v rozprávke. Opäť bohatší o nové znalosti sme sa s dobrým pocitom pobrali domov.

            Bibiana Černáková  (Sexta)

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Sexta.

        • Jesenné prázdniny s chémiou :)
          • Jesenné prázdniny s chémiou :)

          • Ani jesenné prázdniny neodradili ,,fanúšikov" chémie z triedy KVINTA a v rámci krúžku Skús pokus z projektu Keď učenie má zmysel sme spolu strávili dva zaujímavé dni. Prvý deň naše kroky viedli do historického mesta Banskej Štiavnice. Tam sme sa oboznámili s banskou minulosťou celého Stredného Slovenska. Expozícia Baníctvo v Kammerhofe v banskom múzeu bola veľmi zaujímavá. Na svoje si prišli chlapci aj dievčatá. Ďalší deň sme strávili spolu v chemickom laboratóriu, kde sme sa okrem iného pokúsili napríklad izolovať a pozorovať kofeín z kávy. Myslím si, že sme spolu strávili dva úžasné dni a ďakujem aj žiakom triedy KVINTA za ich nadšenie a čas, ktorý sa rozhodli naplniť chémiou 🙂

            Mgr. Barbora Kinková

            Projekt "Keď učenie má zmysel" realizujeme s podporou ESF, EFRR a ŠR.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenné prázdniny s chémiou.

        • Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen
          • Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen

          • Triedy I.B a KVINTA navštívili spolu s pani profesorkou Findrikovou a Kinkovou Tihányiovský kaštieľ v Banskej Bystrici. Tu sme mali príležitosť okrem zaujímavého výkladu o flóre a faune Stredného Slovenska a vystavených exponátov navštíviť aj výstavu ,,Syseľ“. Na spomínanej výstave sme sa dozvedeli množstvo nových informácií o tomto veľmi milom zvieratku, ktoré mnohým pripomínalo africkú surikatu 😀. Zistili sme, že tieto zvieratká si pod zemou stavajú zložité nory, sú veľmi priateľské a žiaľ aj ohrozené.

            Ďalej naše kroky viedli do kontaktnej ZOO vo Zvolene CROC Terrarium studio a Tropical World. Tu sme si mohli chytiť chameleóna, leguána, pavúky, hady či pohladkať kajmana. Zpoza skla sa nás dívali jedovaté hady, pirane, varany a iné nebezpečné živočíchy. V kontaktnej ZOO sa nám veľmi páčilo a určite sa do nej ešte vrátime. Prehliadka bola totiž obohatená pútavým, priam dobrodružným rozprávaním, a tak sme sa na chvíľu ocitli na rozmanitých častiach sveta.

            Mgr. Barbora Kinková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen.

        • Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“
          • Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“

          • Vo štvrtok 27.10.2022 sa žiaci I.A a III.A vybrali za zážitkami na exkurziu do Banskej Bystrice. Po príchode sa rozdelili na dve skupiny. Prvákov čakala v Centre hispánskej kultúry Vladimíra Olerínyho pri Štátnej vedeckej knižnici najskôr zaujímavá prednáška o Španielsku, jeho histórii, geografii a kultúre. Formou prezentácie sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavostí nielen o Španielsku, ale aj Latinskej Amerike. Získané vedomosti si mohli hneď overiť v teste, ktorý preveril ich pozornosť a pamäť. Následne si tiež mohli prezrieť knižnicu Centra a dozvedieť sa ako centrum funguje a aké rôzne akcie organizuje. Po skončení prednášky sa žiaci presunuli na hasičskú stanicu, kde ich okrem prehliadky hasičskej techniky čakala ďalšia zaujímavá prednáška o práci hasičov a celkove o fungovaní hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky. 

            V rovnakom čase  tretiaci mali možnosť v Múzeu SNP navštíviť expozíciu, ktorá prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948. Je tematicky, obsahovo aj materiálovo najrozsiahlejšou expozíciou Múzea SNP. Po prehliadke expozície si mohli pozrieť Skanzen ťažkej bojovej techniky, ktorý sa nachádza hneď vedľa Pamätníka SNP.

            Čas do odchodu žiaci vyplnili prechádzkou po Námestí SNP a návštevou Európy, kde doplnili sily občerstvením alebo kávičkou, či horúcou čokoládou😊

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“.

        • Psychológia v našom živote II.
          • Psychológia v našom živote II.

          • Dňa 25.10.2022 sa v rámci seminára Psychológia uskutočnilo ďalšie zaujímavé stretnutie maturantov so svetom praktickej psychológie, ktorý tentokrát zastupovala pani Mgr. Ježíková z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Žiari nad Hronom. Tá žiakom porozprávala o možnostiach štúdia psychológie na Slovensku a v Českej republike, o samotnom obsahu štúdia tohto predmetu ako aj o možnostiach získavania praxe a uplatnenia sa v praxi po skončení štúdia. Hovorila tiež o novodobých problémoch mladých ľudí, o jej osobných skúsenostiach z praxe, ako aj o možnostiach edukácie a získavania informácií z tejto oblasti. Na záver seminára si žiaci urobili test sociálnych zručností, ktorý si následne vyhodnotili a konfrontovali s vlastnými skúsenosťami.

             

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote II..

        • Históriu tvoríme MY
          • Históriu tvoríme MY

          • V sobotu 15.10. 2022  sme sa zúčastnili na diskusnom fóre Európa hodnôt v Košiciach.  Šlo o jubilejný XX. ročník podujatia, ktoré usporadúva  Centrum pre európsku politiku (CEP). Téma diskusií bola nesmierne ťažká.

            Po tridsiatich rokoch je v Európe opäť vojna. Napriek zložitosti, strachu, zneisteniu je dôležité, aby sme sa my, mladí, o tému zaujímali.

            Našu školu na fóre zastupovali štyria študenti z triedy III.B.   “Do Košíc sme pricestovali už v piatok kvôli komplikovanému dopravnému spojeniu. Sme vďační, že CEP nám umožnil ubytovať sa o deň skôr. Tento deň sme plne využili na prehliadku a objavovanie nádhernej atmosféry historických, architektonických aj umeleckých krás Košíc. Navštívili sme ikonické turistické miesta, ale aj úžasnú Východoslovenskú galériu.”

            V sobotu ráno začalo diskusné fórum. Skladalo sa z viacerých panelov. Ako už v pozvánke uvádza usporiadateľ: “Kým vojna v bývalej Juhoslávii sa nás až toľko nedotýkala, prepadnutie Ukrajiny Ruskom ovplyvňuje náš každodenný život zásadným spôsobom. Do našich rozhovorov sa dostala téma tepla v zime, zvyšujúce sa ceny, neistota. Avšak tí ľudia, ktorí majú skutočnú neistotu, nevedia, čo ich čaká a netušia, ako prežijú, žijú na Ukrajine. Aká je ich každodennosť? Každodennosť vo vojne...“ Odpovede na tieto otázky dával prvý blok diskusného fóra.

            Program otvoril Kamil Sládek, predseda CEP-u. V jeho prednáške sme sa zoznámili s historickými faktami, dotýkajúcimi sa vojny na Balkáne a s ich paralelou s aktuálnou ukrajinsko-ruskou vojnou.

            O vojne sme z prvej ruky počuli od žien - pedagogičiek z rôznych častí Ukrajiny. Každá z nich má s vojnou vlastnú skúsenosť. Rozprávanie bolo veľmi emotívne, náročné na spracovanie, často plné sĺz.

            V druhom bloku sa nám téma ešte viac generačne priblížila. Dozvedeli sme sa, aký dopad má vojna na deti a mladých ľudí, ktorí chodia na Ukrajine do školy, ako vplýva na ich učiteľov. Ako sa im zmenili priority? Čo sa od Ukrajincov a Ukrajiniek môžeme učiť? Ako ich môžeme  podporovať, aby to pre nich bola skutočná pomoc?

            V  diskusii s názvom “Školstvo vo vojne” sme sa dozvedeli rozdiely medzi tým, ako sa učí na Slovensku  a momentálne počas vojny na Ukrajine.  Už vieme, aké sú opatrenia, s ktorými sa žiaci a zamestnanci škôl na dennej báze musia stretávať.

            Diskusia na obe témy bola voľná, každý sa mohol zapojiť, opýtať sa, vysloviť názor. Jazykovú bariéru sme prekonávali vďaka tlmočeniu.

            Čo dodať na záver? V ten deň sme pocítili situáciu z prvej ruky. To nám pomohlo ešte viac si uvedomiť, že nejde o žiadnu “špeciálnu operáciu”. Rozprávanie  vyvrátilo pohľad dezinfoscény, že vojna je umelo zinscenovaná pre senzáciu televíznych štábov a pošpinenie Ruska. Započúvali sme sa do skutočných príbehov, ktoré poznačia celé ďalšie generácie Ukrajincov. Počuli sme o tragédiách, ktoré neobchádzajú ani deti a mladých.

            Vážime si príležitosť, ktorú nám CEP poskytol. Nenecháme vyjsť na zmar nič z počutého a pocíteného.  Na počesť úžasných ľudí, ktorých sme spoznali, budeme konať a ich posolstvo šíriť v našej škole. Práve my tvoríme históriu, nenechajme si ju pretiecť pomedzi prsty.

             

            Daniela Hlavčová, Nikola Tužinská, Barbora Grigláková, Viktória Tatárová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Históriu tvoríme MY.

        • Noví kamaráti :)
          • Noví kamaráti :)

          • V rámci krúžku Tvorivá biológia a chémia sme sa okrem bádania rozhodli aj trošku pomáhať. V sobotu sme sa preto vybrali s triedou KVINTA do Žiarskeho chlpáča – útulku pre psíkov. Štvornohí kamaráti boli veľmi radi, že sme ich vyvenčili a pozreli sme aj ostatných psíkov. Lisa, Rexo, Vaneska a Dominika boli úžasní aj počasie nám prialo. Psíkovia boli veľmi kontaktní a poslušní. Veríme, že si čoskoro nájdu milujúce rodiny. Do Žiarskeho chlpáča sa určite ešte vrátime, a ak neviete čo s voľným časom, určite zabehnite doň aj Vy. Beky Novodomcovej ďakujem ako vždy za super zábery 😊.  

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noví kamaráti :).

        • Geografická exkurzia do Slovenského raja
          • Geografická exkurzia do Slovenského raja

          • V pondelok 26.9.2022 sme 43 maturantov a profesori Nagy, Stemnický a Považanová o 8.00 ráno vyrazili autobusom na geografickú exkurziu do Slovenského raja. Cesta bola veľmi príjemná, z okna sa bolo  stále na čo pozerať. Aj napriek sychravému počasiu sme všetci mali dobrú náladu a tešili sme sa na zážitky.

            Prvá zastávka bola na Muránskej Planine – Sysľovisko. Sysle sme bohužiaľ nevideli, no aspoň sme sa potešili zo somárikov, ktorí boli veľmi priateľskí. Cesta pokračovala na Chmarošský viadukt - železničný most pri Telgárte, pri ktorom sme sa všetci spolu odfotili.

            Autobus nás neskôr odviezol a vysadil pri Palcmanskej Maši a my sme šli na menšiu túru od priehrady ku krátkej, ale krásnej  Zejmarskej rokline a ňou až na planinu Geravy. Zišli sme turistickým chodníkom popod lanovku až dole k Maši. Odtiaľ sme šli k chate, kde sme sa ubytovali, mali sme skvelú večeru, páni profesori nám následne pripravili náučný kvíz z našej cesty. Unavení sme sa pobrali do izieb a dobre sme sa ešte zabavili…

            Ráno sme mali budíček už pred 7:00. Plní energie sme sa najedli a naša cesta pokračovala autobusom k obci Tomášovce. Odtiaľ sme si vyšli k Tomášovskému výhľadu, kde sme sa odfotili a pokračovali sme Prielomom Hornádu až do Podleska. Cesta nám trvala skoro 5 hodín, no určite stála za to. Videli sme nádherné prírodné úkazy, tešili sme sa z čerstvého vzduchu a brutálnych fotiek, ktoré sme si hneď vyvesili na Instagram. Všetci sme veľmi vďační za túto exkurziu! Máme mnoho zážitkov.

            V. Šarköziová, 4.C

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Geografická exkurzia do Slovenského raja.

        • Workshop na tému detských práv
          • Workshop na tému detských práv

          • Dňa 13.10.2022 sme boli pozvaní na Cafe Workshop na tému detských práv, ktorý sa konal v priestoroch hotela Luna v Žiari nad Hronom. Našu školu zastupovalo šesť študentov (traja chlapci a tri dievčatá) triedy SEXTA, ostatní prítomní boli sociálni pracovníci z rôznych častí Slovenska, súdni poradcovia a príslušníci polície. Debatu usporiadalo Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Cieľom stretnutia bola snaha priblížiť a ukázať dospelým celú problematiku optikou detí, pretože názory a rady rovesníkov v tak chúlostivých témach ako je násilie na deťoch,  sexuálne zneužívanie či kyberšikana, je pre cieľovú skupinu detí oveľa prijateľnejšia a pochopiteľnejšia. Jednoducho, my ako deti sme si bližšie.  

            Počas debaty sme reagovali na sériu otázok pomocou kartičiek v troch farbách (červená, oranžová a zelená). V našej pracovnej skupine asi najviac rezonovala téma so zameraním na utláčanie menšinových skupín a sexuálne zneužívanie detí. Paradoxne sme si všimli  kontroverzné názory niektorých dospelých, s ktorých názormi sa v procese riešenia tak závažných tém musí nejedno dieťa popasovať. No musíte uznať, že pre tých, ktorí trpia, je nepochopenie obrovský problém, ktorému málokto dokáže čeliť. Žiaľ, potom sa nemôžeme čudovať, že aj napriek všetkej snahe sa stále nedokážeme otvorene na citlivé témy rozprávať a v prípade potreby vyhľadať pomoc. 

            V globálnom ponímaní bolo toto stretnutie veľmi prínosné a verím, že užitočné pre všetkých zúčastnených. Jediná cesta, ktorá vedie k vzájomnému porozumeniu, k tolerancii a v konečnom dôsledku k cielenej pomoci tým, ktorí to potrebujú najviac, je snaha pravidelne o veciach rozprávať, všímať si svoje okolie a nezatvárať oči. Pretože nikdy nevieme, na ktorej strane problému môžeme raz stáť.

            David  Gašparík (SEXTA)

        • Dlho očakávaná škola v prírode
          • Dlho očakávaná škola v prírode

          • Žiaci prvých štyroch ročníkov osemročného štúdia zahájili tento školský rok pobytom v škole v prírode. Týždeň od 19. septembra  patril osemdesiatim piatim študentom PRIMY až KVARTY, ktorí si ho užili spoločne v Demänovskej doline. Napriek počasiu sme náš plán splnili takmer na sto percent. Pobyt sme zahájili turistickými prechádzkami po okolí, na ktorých žiaci fotografovali krásy živej a neživej prírody. Daždivý deň sme venovali vzdelávaniu, ktoré sme absolvovali v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Poznatky, získané v troch perfektných expozíciách, sme si prakticky overili ďalší deň návštevou Demänovskej jaskyne slobody. Slniečko nám v tento deň konečne vykuklo a tak sme cestu do jaskyne a späť absolvovali turistickým pochodom. Prešli sme pekných štrnásť kilometrov a príjemne unavení sme si svoje svaly zrelaxovali v piatok, pred cestou domov,  v Tatralandii. Týždeň, ktorý nám ubehol ako voda, sme venovali nielen vzdelávaniu a turistike, ale stihli sme sa aj spoznávať, utužovať vzťahy medzi spolužiakmi v triede, ale aj medzi ročníkmi počas večerných diskoték, pri volejbalových zápasoch v areáli hotela a posedeniach počas oddychu. Domov sme prišli všetci zdraví, spokojní, plní zážitkov a pripravení na ďalšie dobrodružstvá už v škole.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode.

        • Športový areál oficiálne otvorený!
          • Športový areál oficiálne otvorený!

          • Dátum 14. 10. 2022 sa navždy zapíše do histórie nášho gymnázia. Slávnostne sme dnes totiž otvorili nový, dlho vysnívaný, športový areál, ktorého výstavbu financoval Banskobystrický samosprávny kraj. To, čo nám dlho chýbalo, máme teraz plne k dispozícii – multifunkčné a basketbalové ihrisko obkolesené atletickou dráhou s doskočiskom.

            Všetci dobre vieme, že investície do športu neprinášajú okamžitý účinok. Jeho cena sa nedá vyjadriť v peniazoch, hodnotu nejde spočítať na kalkulačke. No rovnako všetci dobre vieme, že je tou najlepšou a doteraz ničím neprekonanou zdravou aktivitou. Šport je životným štýlom, spôsobom, ako tráviť voľný čas, má nezastupiteľný výchovný potenciál, zoceľuje, buduje priateľstvá, otvára svet. Preto verím, že investície vložené do výstavby nášho areálu, boli dobre použité. Prinesú úžitok všetkým, ktorý budú hracie plochy využívať. Je to priestor dôležitý nielen pre našu školu, ale aj pre komunitu mesta a blízkeho okolia.

            Športový areál je výsledkom dobrej spolupráce zástupcov Banskobystrického samosprávneho kraja a mesta Žiar nad Hronom. Práve táto spolupráca priniesla nové a lepšie možnosti, otvorila cestu, na konci ktorej je nové športovisko. Snaha a práca jednej strany, by bez podpory tej druhej, nemala šancu na úspech.

            Úprimne ďakujem Vám všetkým a každému, kto sa o tento projekt zaslúžil, každému, kto vyvinul potrebnú snahu.

            Ing. Dana Paálová, riaditeľka školy

        • Divadlo, ktoré ťa dostane!
          • Divadlo, ktoré ťa dostane!

          • V stredu 5.10. 2022 sme sa (II.A a SEXTA) zúčastnili kultúrneho podujatia – divadelné predstavenie PUNK ROCK. Cesta do Bratislavy začala v ranných hodinách, kedy sme sa autobusom (aspoň tí, ktorí nezaspali) dopravili do Bratislavy, do divadla NOVÁ SCÉNA. Predstavenie bolo zaujímavé a poučné, niekedy boli chvíle, kedy sme sa schuti zasmiali, inokedy sme napäto čakali na rozuzlenie zápletky. Po vystúpení nasledovala diskusia s odborníkmi z oblasti psychológie  a režisérom činohry Svetozárom Sprušanským, ktorá umožnila tínedžerom lepšie pochopiť zámer autora – nutnosť riešiť problémy mládeže, najmä šikanu a násilie, ktoré si vyžadujú vnímavosť a pomocnú ruku dospelých (pedagógov, rodičov, psychológov, odborníkov...). Diskusia  formou otázok a odpovedí bola citlivo vedená pani psychologičkou s cieľom nájsť účinné, ale hlavne vhodné spôsoby riešenia násilia, ktoré je mnohokrát prehliadané v súčasnej dobe, čo neskôr  môže vyústiť do traumatizujúcich prejavov správania sa aj v dospelom veku. Všetkým sa divadelná hra páčila a už sa nevieme dočkať  ďalších zaujímavých výletov s našimi triednymi profesorkami.

                                                                                                              Erik Kmeť, II.A

            Realita vzťahov medzi tínedžermi majstrovsky podaná v jedinečných hereckých výkonoch vyvoláva v nás otázky, či dokážeme rozumne spracovať podnety zo sveta okolo nás, alebo kto sa vzoprie šikane? Vieme, na koho sa máme obrátiť so žiadosťou o pomoc?

            Predstavenie vzniklo v spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch a Ministerstvom školstva SR, v prípade záujmu prikladáme link: www.punkrock.sk

          • FIRST Global 2022

          • Medzinárodná súťaž o štartuje už dnes o 18.00 otváracím ceremoniálom!

            Do Ženevy už v pondelok odcestovali Tamarka, Martin, Dominik spolu s Karin a Tomášom z Myjavy.

            Robot Pavol je pripravený na plnenie úloh (ako funguje si môžete pozrieť tu). Projekt slovenského tímu na spracovanie CO2 porota vybrala medzi desať najlepších a študenti ho budú prezentovať aj naživo priamo v Ženeve. Do svetových majstrovstiev v robotike je zapojených 180 krajín.

            Držíme palce a prajeme veľa šťastia!

             

            Podrobné informácie o našom tíme môžete nájsť na stránke https://first.global/2022-nations/slovakia-2022/

            Priamy prenos z celej súťaže môžete sledovať na https://first.global/live/

            Viac o slovenskom národnom tíme nájdete na stránke https://firstglobal.sk/

             

            2022 FIRST Global Challenge sa bude niesť v znamení dôležitosti udržania uhlíkovej neutrality v hre zvanej Carbon Capture.

            V každom hernom kole sa spojí 6 náhodne vybratých tímov reprezentujúcich rôzne národy, aby spoločne zosnovali riešenia a stratégie uskladnenia oxidu uhličitého v atmosfére, ktoré dopomôžu spomaliť dôsledky klimatickej krízy. Cieľom Carbon Capture je, aby tímy spolupracovali na uskladnení čo najvyššieho počtu uhlíkových častíc, následne sa tímy rozdelia do dvoch regionálnych aliancií, aby sa lokálne zamerali na dlhodobé uskladnenie oxidu uhličitého.

        • Psychológia v našom živote
          • Psychológia v našom živote

          • Dňa 4.10.2022 sa mali možnosť maturanti našej školy stretnúť s pani Mgr. Teréziou Šípkovou – klinickou psychologičkou, ktorá pracuje na II. Psychiatrickej klinike Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici. Počas seminára z predmetu Psychológia im pani psychologička porozprávala o práci klinického psychológa a podrobne priblížila tému Poruchy osobnosti. Okrem zaujímavej teórie a následnej diskusie pripravila pani psychologička pre študentov praktickú aktivitu, počas ktorej sa mali možnosť na chvíľu stať psychológmi, overiť si získané vedomosti „v praxi“ a tak sa možno zase o krôčik posunúť k rozhodnutiu stať sa psychológom, či psychologičkou.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote.

        • Let's meet and speak
          • Let's meet and speak

          • Presne tak sa volala naša aktivita k oslavám Európskeho dňa jazykov 26. septembra 2022. Tento rok sme konečne mohli zorganizovať našu veselú a živú verziu osláv medzinárodného dňa cudzích jazykov bez obmedzení a bez obáv.

            Naši mladší žiaci sa naozaj mali možnosť "Stretnúť a rozprávať" so študentmi vyšších ročníkov, využiť svoje znalosti cudzích jazykov a uistiť sa, že sa vieme dorozumieť nielen rukami a nohami, ale aj niektorými z piatich cudzích jazykov, ktoré sa na našej škole vyučujú. 

            Prvotné rozpaky a nesmelosť sa postupne v skupinkách roztopili a mnohí študenti si z tohto dňa odniesli nové kamarátstva či veselé zážitky.

            Všetkým zúčastneným žiakom a pedagógom, ktorí toto umožnili, srdečne ďakujeme.

            kolektív učiteľov cudzích jazykov

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Let's meet and speak.

        • Deň srdca s Kvintou
          • Deň srdca s Kvintou

          • 29. september pripadol v tomto roku na Svetový deň srdca. Podporujú ho také organizácie ako WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF) a UNESCO a pripomína sa od roku 2000. Pojem srdce používame veľmi často: srdiečko (osôbka nám najmilšia), srdcová karta, srdce Európy (mimochodom neďaleko nás - Kremnické Bane). Kreslíme ho, keď chceme vyjadriť svoje city voči niekomu, na kom nám veľmi záleží. Dokonca by sme niektorí vedeli rozprávať aj o ,,zlomenom“ srdiečku. Lenže, čo vieme o svojom srdci ako o životne dôležitom orgáne? Vieme sa o svoje srdce starať?  Trieda KVINTA absolvovala v rámci tohto dňa rôzne aktivity, a tak veríme, že sa o svoje srdiečko budú príkladne starať 😊.

            Mgr. Barbora Kinková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň srdca s Kvintou.

        • Ako nám bolo dobre - BARCELONA 2022
          • Ako nám bolo dobre - BARCELONA 2022

          • V dňoch 11.9.-17.9.2022 sa 52 žiakov našej školy zúčastnilo už tradičnej poznávacej exkurzie do Španielska.

             Ako prvé sme sa my, žiaci II.A, II.B, III.A, III.B a IV.A, IV.B a IV.C zastavili v Monaku. Hneď ako sme zavítali do mesta miliardárov a milionárov, sme si s údivom prezreli nielen zaujímavú architektúru, očarujúcu pláž, známy okruh F1 a výmenu stráží pri Kniežacom paláci, ale aj množstvo drahých áut, hotelov a jácht. Ďalej sme nazreli do Oceánografického múzea a jedného z najluxusnejších kasín vôbec.

            Druhý deň našej cesty nás už zaviedol do Barcelony a hoci sa nám nepodarilo dostať do známeho parku Güell, architektúru slávneho Antonia Gaudího sme si naplno vychutnali v chráme Sagrada Familia, ktorý je najväčšou dominantou Barcelony. Uchvátil nás nielen exteriér, ale aj interiér a mnoho zaujímavých informácií od sprievodkyne, ktorá nás previedla celým chrámom. Niektorí z nás si ešte večer pozreli obrovský futbalový štadión Nou camp.

            Ďalší deň sme Barcelonu prešli krížom krážom a na chvíľu zažili trochu z jej kultúry. Videli sme Olympijské mestečko a gotickú časť Barrio Gótico, zažili úžasnú atmosféru na Katalánskom námestí a nakúpili suveníry od výmyslu sveta😊 Zavítali sme tiež na najznámejšiu ulicu La Rambla, kde sa nám podarilo ochutnať tradičné jedlá ako paella a gazpacho alebo sladké churros. Večer nám všetkým vyrazili dych farebné spievajúce fontány.

            Posledný deň v Barcelone sme začali návštevou najvyššieho  kopca v okolí Barcelony – Tibidabo s neuveriteľne krásnym výhľadom. Potom sme sa vybláznili v obrovských vlnách na pláži Barceloneta a preskúmali starý  prístav s Kolumbovým pamätníkom.

            Na ďalší deň bolo našou poslednou zastávkou jedno z najdrahších miest – Ženeva, kde sme sa prešli po nábreží jazera Lac Léman, ochutnali kávu za 10 eur, videli vysoký gejzír uprostred Ženevského jazera a Katedrálu sv. Petra. Večer sme nakoniec vyrazili smer Žiar nad Hronom.

            Domov sme prišili všetci živí a zdraví, s množstvom skvelých zážitkov a spomienok. Za všetky krásne momenty ďakujeme pani profesorkám Veronike Horálovej a Zuzane Šályovej, ktoré to s nami s úsmevom zvládali celý týždeň.

            Ema Repčoková, III.B

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako nám bolo dobre - BARCELONA 2022.

        • Pamätníky, monumenty, pamätné miesta
          • Pamätníky, monumenty, pamätné miesta

          • Tohtoročná téma EUSTORY patrila k tým jednoduchším. Žiaci v rámci nej sledovali osudy pamätníkov a pamätných miest v XX. storočí. Naša škola sa, už tradične, zapojila. V júni sme poslali súťažnej komisii štyri práce - tri z nich sa venovali 50-tym rokom, barbarskej noci, osudom reholí františkánov a saleziánov v súvislosti s osudmi kaštieľa v Žiari nad Hronom a kláštora v Kremnici, jedna práca mapovala osudy morových stĺpov. Pestré boli aj formy spracovania - od klasickej papierovej odbornej práce, cez dokumentárny film, didaktické video s animáciami po podcasty.

            S radosťou môžeme konštatovať, že všetky práce v rámci celoštátneho kola so cťou  uspeli. Na štvrtom mieste skončil podcast Morové stĺpy - mosty medzi nebom a zemou (III.B - Tatárová, Rothová, Grigláková, Tu Hoang). Ako tretí sa umiestnili žiaci terajšej kvinty s videom Barbarská noc v okrese Žiar nad Hronom (Kolár, Hajdúchová, Račková, Novodomcová). Škola získala aj delené druhé miesto s dvoma prácami - didaktickým videom Františkánsky kláštor v Kremnici a odbornou prácou Osudy františkánskeho kláštora v Kremnici v XX.storočí (Kürthyová, Kanala - IV.B).

            9.9.2022 sa konala slávnostná ceremónia odovzdávania cien EUSTORY. Práve na nej svojím prejavom upútali maturanti, ktorí za predstavenie svojich prác získali obdiv hodnotiteľov, hostí, spolusúťažiacich. Z úspechov študentov sa úprimne tešíme a blahoželáme im.

            Zároveň chceme vysloviť poďakovanie Slovenskému centru pre komunikáciu a rozvoj, Združeniu rodičov a vedeniu školy za podporu študentov.

            Mgr. Zuzana Kohútová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Pamätníky, monumenty, pamätné miesta.

        • Čitanie mien obetí holokaustu
          • Čitanie mien obetí holokaustu

          • V piatok 9.9.2022 sme si v renesačno-barokovom kaštieli v Žiari nad Hronom pripomenuli obete holokaustu a rasového násilia na spomienkovej tryzne „Nezabudnutí susedia“. Konala v deň 81. výročia prijatia Židovského kódexu. Môžeme smelo konštatovať, že holokaust bol zlyhaním celej spoločnosti, aj zlyhaním kresťanstva, v ktorom našli nakoniec odvahu a morálnu silu iba  jednotlivci.

            Pietna spomienka sa uskutočnila v objekte kaštieľa, v ktorom mníšky počas prenasledovania ukrývali židovské deti. Napríklad aj syna, dcéru, synovca známeho bratislavského maliara Adolfa Frankla.

            Podujatia sa zúčastnili študenti nášho gymnázia a Súkromnej strednej pedagogickej školy EBG.

            Čítanie mien obetí predniesli:

            • Mgr. Peter Antal – primátor mesta Žiar nad Hronom
            • MUDr. Marianna Hamannová
            • Mgr. Peter Mosný – kastelán kaštieľa
            • Ing, Dana Paálová – riaditeľka Gymnázia Milana Rúfusa
            • Mgr. Rastislav Bravčok – predseda KS Žiar
            • Ing. Emil Vozár - poslanec MZ Žiar nad Hronom
            • Mária Bravčoková

            Mená záchrancov ocenených cenou Spravodliví medzi  národmi mali česť čítať študenti nášho gymnázia. Hudobné vstupy zahral Stanislav Hriň.

            V exteriéri kaštieľa boli vystavené fotografie R. Uhroviča z interiéru bývalej synagógy mesta Svätý Kríž nad Hronom, postavenej v roku 1888. Jej výskumu sa venovali Mgr.  Zuzana Denková a Mgr. Zuzana Kohútová (autorky publikácie „Zostali iba spomienky“) spolu s členmi o.z. Castrum Susol.

            Objekt synagógy bol ako majetok Židovskej náboženskej obce arizovaný v roku 1943, arizátor stavbu opláštil so zamurovaním pôvodných okien, ale zachoval pôvodnú konštrukciu budovy.

            Deportáciami mesto stratilo všetkých židovských obyvateľov, synagóga prestala byť miestom uctievania. V súčasnosti objekt slúži ako DSS Doména v majetku BBSK.

            Na tryzne bola prezentovaná výstava fotografií z interiéru synagógy, pre mnohých neznámeho. Táto  bude poskytnutá žiarskym školám tak, aby sa žiaci mali možnosť zoznámiť so zaujímavou pamätihodnosťou mesta. Tešíme sa, že už koncom septembra ju budete môcť vidieť práve na Gymnáziu Milana Rúfusa.

            Projekt „Nezabudnutí susedia“ - čítanie mien obetí holokaustu mnoho rokov realizuje a o jeho rozšírenie po celom území Slovenska sa zaslúžil Jozef Klement s rodinou (http://galerianatehelnej.sk/nezabudnuti-susedia-o-projekte/). Spomienkové aktivity v našom meste organizujú s obrovským zaujatím pre tému manželia Bravčokovci. Je potešiteľné, že k tejto aktivite sa hlási mesto, jeho primátor, Mgr. Peter Antal, kastelán kaštieľa - Mgr. Peter Mosný, MsKC... Sme radi,  že malou čiastkou môže k dôstojnému priebehu prispieť aj naša škola.

             

            (Upravený text, autor -  M.Bravčoková, foto - Dušan Pethö)

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitanie mien obetí holokaustu.

        • Začiatok školského roka zahájený
          • Začiatok školského roka zahájený

          • Ešte kým sa stihli otvoriť brány gymnázia pre študentov, nadšenci z triedy KVINTA v čase končiacich sa prázdnin prišli opäť raz radi a s dobrou náladou vyčistiť školské akvárium a pripraviť tak prekvapenie nielen pre svojich spolužiakov, ale aj pre učiteľov. Vody sa nanosili viac než dosť 🙂, dokúpili sa aj nové dekorácie a rybičky a veríme, že akvárium sa bude všetkým páčiť 🙂.

            Ďakujeme aj nášmu bývalému študentovi Radimovi Novodomcovi za opätovnú pomoc, čas a trpezlivosť. Ako vždy bola super atmosféra. 

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Začiatok školského roka zahájený.

        • Slávnostné otvorenie školského roka
          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Vážení rodičia, milí študenti!

            Srdečne Vás pozývame na Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023, ktoré sa uskutoční dňa 5.9.2022 (pondelok) o 8.00 h na školskom dvore, v prípade nepriaznivého počasia v triedach.

            Po slávnostnej časti pokračuje vyučovanie aktivitami v triedach. Rodičov a žiakov PRIMY pozývame na prvé stretnutie, ktoré sa uskutoční od 8.15 do 9.30 v Prednáškovej miestnosti.

            Zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak predkladá pri vstupe do školy Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka. Vyhlásenie je možné predložiť elektronicky cez Edupage alebo odovzdať v papierovej forme triednemu učiteľovi. Žiaci 1. ročníka a PRIMY vyhlásenie prinesú v papierovej forme. Tlačivo si môžete stiahnuť alebo prevziať na vrátnici.

            Vzhľadom na zachovanie bezpečného prostredia odporúčame, aby sa žiaci pred nástupom otestovali domácim Ag testom. Kto si testy neprebral, na základe podpísaného Preberacieho protokolu (Preberaci_protokol.docx) si ich môže prevziať v dňoch 31.8.20222.9.2022 od 8.00 do 15.00 u Mgr. Kinkovej. Ag testy sú k dispozícií aj pre študentov 1. ročníka a PRIMY, protokol podpisuje zákonný zástupca.

            Rodičov a žiakov 1. ročníka prosíme, aby si priniesli občiansky preukaz za účelom vybavenia administratívnych úkonov. Škola zabezpečuje aj vydávanie preukazov ISIC, žiadosť si môžete podať na ekonomickom oddelení u pani Schwarzovej. Noví žiaci dostanú od triedneho učiteľa čip, ktorý budú používať na evidenciu dochádzky a zároveň na preberanie stravy.

            Stravovanie v školskej jedálni je možné už od 5.9.2022 (záujem o obed na prvý deň je potrebné nahlásiť najneskôr do 2.9.2022). Každý stravník vypĺňa prihlášku na stravovanie a objednáva obedy u vedúcej školskej jedálne.

            Triedy pre prvé stretnutie primánov (spolu s rodičmi), prvákov a štvrtákov:

            • I. A - prízemie
            • I. B - 1. poschodie
            • PRIMA - Prednášková miestnosť na prízemí (spolu s rodičmi)
            • IV. A  - Prírodovedná knižnica
            • IV. B - Učebňa fyziky (1. poschodie)
            • IV. C -  IV. C (2. poschodie)

            Rozdelenie žiakov 1. ročníka do tried bude dostupné na stránke školy najneskôr do 31.08.2022 pod kódom z prijímacieho konania a zoznam žiakov bude zverejnený aj na nástenke pri vstupe a dverách triedy.

            Podrobné informácie budeme ďalej dopĺňať na stránke školy.

             

            Želáme veľa úspechov!

            Ing. Dana Paálová, riaditeľka školy

          • Obchodná súťaž

          • Riaditeľka školy vyhlasuje obchodnú verejnú súťaž na uzatvorenie najvýhodnejších zmlúv na prenájom nebytových priestorov za účelom využívania telocvične viac ako 10 kalendárnych dní v mesiaci, prevádzkovania nápojových a potravinových automatov, prevádzkovania školského bufetu a umiestnenia reklamných zariadení.

            Ponuky je možné predkladať do 30. augusta 2022.

            Viac informácií na https://gymziar.edupage.org/a/obchodna-sutaz.

        • Tanečný venček plný tanca a emócií
          • Tanečný venček plný tanca a emócií

          • Po dvoch náročných rokoch odriekania a obmedzovania kultúrnych a spoločenských udalostí mladosť naplno zakvitla. K úžasnej záverečnej slávnosti Tanečného venčeka cesta nebola jednoduchá. Celý školský rok s menšími i väčšími prestávkami sa študenti KVARTY, KVINTY, I.A a I.B stretávali v telocvični, aby sa tanec stal pre nich zábavou a lekciou zároveň. Boli to dni radosti, smiechu, postúpaných nôh, niekedy únavy. Pod vedením lektorky tanca Stelly Víťazkovej postupne prešli od rátania krokov rôznych spoločenských tancov k zisteniu, že tancom sa dá komunikovať, vytvárať nové priateľstvá.

            Byť dámami a džentlmenmi si vyskúšali naostro koncom mája, kedy pred zrakmi hrdých rodičov zaplnili tanečný parket estrádnej sály MsKC v Žiari nad Hronom spolu so žiakmi ZŠ a MŠ Štefana Moysesa. Za náročné chvíle strávené pri nácvikoch chlapci poďakovali svojim partnerkám ružou a dievčatá ozdobili saká chlapcov vlastnoručne vyšívanými vreckovkami. Že slová „valčík, jive, čača, waltz, blues, tango a pod.“ už nie sú pre našich gymnazistov neznáme, ukázali nielen s ostrieľanými partnermi, ale i v rodičovskom či učiteľskom tanci. Svoje tanečné majstrovstvo predviedli aj úspešné profesionálne tanečné páry z tanečného klubu TŠK STELLA, v ktorých sme spoznali súčasných žiakov i bývalých absolventov gymnázia. Po vytancovaní certifikátov hudbu spoločenských tancov striedalo disco, čo si mladí patrične užívali. Nechýbala ani súťaž, v ktorej vybrali hostia najlepších tanečníkov. Večer vyvrcholil „Venčekovým tancom“, v ktorom sa mladí svojmu partnerovi poďakovali náramkom alebo venčekom. Víťazi, ktorí vykrútili najviac partnerov, boli vyhlásení za kráľa a kráľovnú venčeka. S tanečným parketom sme sa rozlúčili až po polnoci. Bez ohľadu na pohlavie, či školu, všetci sa pochytali za ramená alebo okolo pása a ukázali, že im nie je cudzia ani slovenská pieseň.

            Tanečný venček sa konal po dlhej odmlke, no o to viac sme si ho všetci užívali. Pozvania žiakov sme mohli s radosťou prijať a zažiť úžasné podujatie, keďže po prvýkrát sa termín nekryl so stužkovou. Bol to pre nás večer vzájomných stretnutí na mnohých úrovniach (súčasní i bývalí žiaci a spolužiaci, učitelia, absolventi, rodičia), plný silných emócií. Triedni učitelia pripravili pre svojich tanečníkov ako poďakovane a spomienku na úžasný večer milú magnetku v tvare štvorlístka.

            V mene učiteľov by sme sa chceli poďakovať pani Stelle Víťazkovej za vedenie kurzov i organizáciu slávnostného večera, rodičom za pohostenie a našim deťom za skvelý zážitok, láskavosť a úprimné emócie. Bravúrne zvládnutú lekciu tanca môžu gymnazisti využiť na tradičnom školskom gymnaziálnom plese, na ktorý sa po dvojročnej prestávke už všetci veľmi tešíme.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tanečný venček plný tanca a emócií.

        • Tri dni v stovežatej Prahe
          • Tri dni v stovežatej Prahe

          • Študentov KVINTY, SEXTY a III.C tento rok zlákala Praha. Ústup cestovných obmedzení doprial na koniec školského roka študentom konečne nezabudnuteľnú cestu za hranice do „stovežatej“ hlavnej metropoly Českej republiky.

            Vyrazili sme v pondelok 27.6. v skorých ranných hodinách. Dlhú a namáhavú cestu väčšina z nás prespala, prípadne sme si ju krátili rozprávaním, počúvaním hudby a inými aktivitami. Po príchode do Prahy nasledovala prehliadka Múzea Filmu. Múzeum nám priblížilo fascinujúci svet filmu. Počas návštevy sme mali možnosť zistiť, ako film funguje a spoznať jeho históriu zábavnou a interaktívnou formou. Originálne exponáty prepájali dejiny so súčasnými technológiami. Neskôr večer sme prechádzali uličkami Prahy spoločne  s pani sprievodkyňou, ktorá nám ukázala zaujímavé miesta, na ktorých sa točili aj známe filmy. Mali sme možnosť vidieť Právnickú fakultu, Staromestské námestie, Václavské námestie, Lucernu, kostol sv. Cyrila a Metoda, Pražský Orloj a iné. Vo večerných hodinách nasledovalo individuálne voľno, kedy si každý mohol vychutnať večernú atmosféru Prahy podľa svojich predstáv.

            Prehliadka mesta pokračovala aj na druhý deň, kedy sme prechádzali cez Karlov most, navštívili sme Pražský hrad, katedrálu sv. Víta, kostol sv. Jána Nepomuckého. Na vlastné oči sme mohli pozorovať výmenu stráží. Popoludní sme zavítali do Múzea voskových figurín. Po prehliadke múzea opäť nasledovalo individuálne voľno, ktoré sme strávili rôzne. Niektorí z nás sa rozhodli pre Petřinskú rozhľadňu, ktorá ponúka nádherný výhľad na celú Prahu. Iní navštívili Svet medúz alebo si vychutnávali čaro Prahy v záhradách v centre mesta.

            Posledný deň, keď sme aj zároveň cestovali domov, nás čakala plavba po Vltave. Z vyhliadkovej lode sme mohli obdivovať Prahu aj z iného pohľadu. Náš trojdňový koncoročný výlet bol nezabudnuteľný a veľmi sa nám páčil. Praha a jej atmosféra nás očarila natoľko, že pevne dúfame, že sa sem ešte niekedy vrátime.

             

            študenti KVINTY

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tri dni v stovežatej Prahe.

        • Adrenalínový záver školského roka
          • Adrenalínový záver školského roka

          • O tom, že mladí ľudia milujú adrenalín a radi skúšajú niečo nové, svedčí aj výber aktivít  II. B na konci školského roka. Najprv si vyskúšali jazdiť na motokárach na Sliači, potom  splavovali Hron od Rybárskej bašty v Žiari nad Hronom až po Revištské Podzámčie. Strávili spolu pekné chvíle, na ktoré budú určite dlho spomínať. A keďže sú to ľudia so srdcom na správnom mieste, venovali sa aj dobrovoľníckej činnosti pri čistení miestneho židovského cintorína, za čo im patrí veľké ďakujem.

            Mgr. Miroslava Debnárová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Adrenalínový záver školského roka.

        • Kurzy v Kvarte - absolvované
          • Kurzy v Kvarte - absolvované

          • Koniec školského roka sa pre Kvartu niesol v znamení kurzov. Ten prvý bol tanečný pod vedením pani Stely Víťazkovej a keďže minulý rok takýmto akciám neprial, kurz absolvovali aj žiaci Kvinty, I.A a I.B. Májová venčeková slávnosť v MSKC korunovala naše úsilie a rodičia spolu s profesormi boli skutočne dojatí, s akou noblesou sme sa snažili vystupovať.

            Júnový kurz našej triedy sa dá nazvať aj kurzom prežitia na chate v Ladzanoch. Nedali sme sa odradiť ani hororovými recenziami a vyzbrojení špekačkami, gitarou a dobrou náladou sme sa vydali na cestu. Prežili sme útoky mravcov a inej hávede, aj varenie špagiet v 14-litrovom hrnci, či nočný pochod za východom slnka, ale v príjemnom počasí, s bazénom, altánkom a hlavne skvelými spolužiakmi sme zažili jedinečné chvíle, na ktoré nezabudneme.

            Takto sme zavŕšili naše prvé 4 roky na gymnáziu a už s napätím a nadšením očakávame, čo prinesie vyšší stupeň nášho stredoškolského štúdia. S prianím pohodového leta,

            Vaša Kvarta

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kurzy v Kvarte - absolvované.

        • Príroda vo fotografii
          • Príroda vo fotografii

          • Príroda okolo nás má toho niekedy oveľa viac, než sme my ochotní vidieť či pochopiť.  Preto treba raz za čas poriadne otvoriť oči a srdce a pozrieť sa, čo sme dostali do vienka a kde žijeme. Nech si totiž myslíme, čo chceme, na Slovensku máme úchvatnú prírodu, ktorú by sme mali ochraňovať a spoznávať.

            Príroda je skvelá. Je to fenomén, ktorý nás všetkých určite nielen fascinuje, ale hlavne obohacuje. Malých aj veľkých. Radi ju nielen obdivujeme, ale aj spoznávame. A veľmi radi ju fotíme. Tu sú malé ukážky našej snahy o zachytenie jej krásy.

            Členovia fotografického krúžku

        • Školskému roku u nás "odbubnovalo"
          • Školskému roku u nás "odbubnovalo"

          • Triedy PRIMA a SEKUNDA v stredu poriadne otriasli múrmi našej školy. Dlho plánovaný projekt z hudobnej výchovy sa konečne podarilo zorganizovať za spolupráce triednych učiteliek Stajníkovej a Szvitekovej, pod vedením skúseného muzikoterapeuta, pána Mira Randuška z Drumble, Zvolen.

            Táto akcia podporuje teamového ducha, zušľachťuje schopnosť počúvať a precítiť počuté, správne reagovať na rôzne neverbálne podnety a zároveň je bezkonkurenčne najlepším spôsobom ventilácie vnútorného napätia a nevyjadrených pocitov.

            Ako sa táto akcia páčila našim najmladším si môžete pozrieť v našej galérii a vo videu 1 a videu 2.

            Mgr. Ivana Lapinová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školskému roku u nás "odbubnovalo".