• Pozvánka na Európsku noc vedy 2024
          • Pozvánka na Európsku noc vedy 2024

          • Posledný septembrový piatok sa už blíži a s ním aj Európska noc vedy 2024!

            18. ročník festivalu nadväzuje na tradíciu Európskej noci výskumníkov pod novým názvom a s ešte bohatším programom.

            Naša škola tam nebude chýbať. Pozývame aj vás.

            https://www.nocvedy.sk/

             

        • Barcelona número 6
          • Barcelona número 6

          • V dňoch 8. – 14. 9. 2024 sa žiaci našej školy už po šiestykrát vybrali objavovať krásy Španielska, a to priamo do metropoly Katalánska – Barcelony. Počasie bolo krásne, Monako luxusné, Barcelona plná vôní a farieb a talianska Savona nezvyčajne pokojná. Veď posúďte sami...

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Barcelona número 6.

        • Ako sa študuje právo na Slovensku
          • Ako sa študuje právo na Slovensku

          • Dňa 17. 9. 2024 počas spoločenskovedného semináru zavítal na našu školu bývalý žiak nášho gymnázia Roman Debnár, ktorý je dnes študentom Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Roman nám bližšie predstavil priebeh fungovania právnických fakúlt na Slovensku. Podelil sa s nami o jeho skúsenosti a rady, ktoré nám môžu pomôcť najmä v začiatkoch štúdia na vysokej škole. Dozvedeli sme sa o zaujímavých projektoch, vďaka ktorým môžeme v budúcnosti rozvíjať svoj potenciál. Pomocou webovej stránky Slido sme sa počas celej prednášky mohli zapájať do anonymnej diskusie. Prostredníctvom malého kvízu, ktorý si pre nás hosť pripravil, sme si otestovali naše vedomosti a zároveň sa dozvedeli niečo nové o základoch práva. 

            Ďakujeme Romanovi za veľmi príjemnú a prínosnú prednášku.

            Nataly Očovanová (IV. A)

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sa študuje právo na Slovensku.

        • Slávnostné oceňovanie na EUSTORY
          • Slávnostné oceňovanie na EUSTORY

          • Piatok 13.9.2024 nebol pre študentov našej školy nešťastný.  Piati z nich si v tento deň prevzali ocenenia za celoštátne kolo súťaže z novodobej histórie, EUSTORY. Téma XIX. ročníka bola zaujímavá - Skoky cez ploty. Riešila, ako hranice a ich priepustnosť/nepriepustnosť ovplyvňovali život bežných ľudí. V našom regióne, ktorý leží uprostred Slovenska, sa zdalo, že obyvateľov hranica neovplyvnila. Nakoniec si ale študenti našli pamätníkov, archívne materiály a vytvorili 5 prác. Venovali sa násilnému odsunu nemeckého obyvateľstva po druhej svetovej vojne z Janovej Lehoty, okolia Kremnice či Veľkého Poľa a neprávostiam, ktoré sa počas odsunu udiali. Študentky sexty nahrali podcast o akcii Asanácia, počas ktorej sa ŠTB snažila „očistiť Československo“ od signatárov Charty 77 tým, že ich prinútila emigrovať.

            Na súťaži sme nakoniec získali druhé miesto práve za podcast Elišky Bartošíkovej, Emy Ivaničovej a Elišky Otipkovej zo sexty a tretie miesto za odbornú prácu bratov Aurela a Alexa Rozinovcov, v ktorej hovorili o tragédii odsúvaných Nemcov z okolia Kremnice. Práca bola cenná rozsiahlym archívnym výskumom.

            Na ceremónii sa študentom prihovorili p. Jezerská za slovenskú sekciu EUSTORY, Denisa Frelichová, generálna tajomníčka Slovenskej komisie UNESCO. Prednášku Prekračovanie hraníc predniesol František Neupauer z Ústavu pamäti národa. Pri neformálnych rozhovoroch sa študenti stretli s hodnotiteľom prác, významným historikom, Dr. Ivanom Kamencom.

            Potešiteľné je, že naši študenti uspeli aj vo výbere európskej centrály EUSTORY a Körber Stiftung a tak na medzinárodnom stretnutí mladých budú medzi piatimi Slovákmi našu republiku reprezentovať až traja žiaci nášho gymnázia - Eliška Bartošíková, Ema Ivaničová zo sexty a aj vlaňajšia víťazka EUSTORY, Nataly Očovanová zo IV.A. Dievčatá strávia v októbri tohto roku týždeň na mítingu mladých v Rige.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné oceňovanie na EUSTORY.

        • Čítanie mien v našom meste
          • Čítanie mien v našom meste

          • V pondelok, 9.9.2024, si na takmer sto miestach Slovenska pripomenuli Deň holokaustu a rasového násilia, ktorý pripomína temnú históriu Slovenska. V tento deň bol prijatý zákon č. 198/1941, ktorého cieľom bola likvidácia občanov Slovenského štátu židovskej národnosti.

            Aj dnes je potrebné zdôrazňovať, že Slovensko bolo jedinou neokupovanou krajinou, ktorá dobrovoľne vydala vlastných občanov a zaplatila z ich zhabaného majetku 500 ríšskych mariek za deportáciu a následnú fyzickú likvidáciu.

            Pietnu spomienku, ktorá sa pre nepriaznivé počasie konala v divadelnej sále MsKC, otvorilo zvonenie zvonov na kostole Povýšenia sv. Kríža.

            Prítomným sa cez videoprenos prihovorili preživší, Dr. Ivan Kamenec, ten svoj život venoval systematickému výskumu holokaustu, Dr. Martin Korčok, riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi, a Ing. Peter Švec za ICEJ Slovensko / ICEJ Slovakia. Priamo na podujatí sa prítomným prihovoril usporiadateľ  Rastislav Bravčok.

             

            Čítanie mien obetí predniesli:

            • Peter Antal - primátor Žiaru nad Hronom
            • MUDr. Mária Hamannová – detská lekárka v Žiari nad Hronom, členka rodiny, ktorá počas holokaustu poskytovala pomoc rodine prof. Traubnera
            • Ing.arch. Tomáš Sobota – poslanec zastupiteľstva BBSK
            • Ing. Dana Paálová – riaditeľka Gymnázia Milana Rúfusa
            • Mgr. Ján Flajžík – farár Rímskokatolícka cirkev - Farnosť Žiar nad Hronom
            • Mgr. art. Iveta Popovičová – hlavná zbormajsterka Štátnej opery
            • Drahoš Hriň – Kresťanské spoločenstvo Žiar

            Mená 70-tich záchrancov čítali aj žiaci nášho gymnázia. Podujatia sa zúčastnili okrem verejnosti študenti všetkých žiarskych stredných škôl.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítanie mien v našom meste.