• "Sila prianí" alebo "Úspech na anglickej olympiáde"
          • "Sila prianí" alebo "Úspech na anglickej olympiáde"

          • Pred týždňom sme spoločne priali našim talentovaným angličtinárom, nech sa im na darí v okresnom kole olympiády. Naša radosť dnes nemôže byť väčšia, pretože prianie sa splnilo a my môžeme ohlásiť tri prvé miesta, ktoré nám svojou šikovnosťou a usilovnosťou priniesli:

            - v kategórii 1B - Ema Chudobová (KVARTA),

            - v kategórii 2A - Miroslav Bielik (II. A),

            - v kategórii 2B - Lukáš Knoška (IV. B).

            Všetkým "online" súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy. Víťazom blahoželáme a prajeme im, nech 10. február - dátum krajského kola - bude pre nich rovnako úspešný a prinesie nové zážitky a skúsenosti.

            P. S. Dnes držíme palce nemčinárom a španielčinárom!

                                                                                                                                                         PK anglický jazyk

        • Ako správne minúť 5peňazí
          • Ako správne minúť 5peňazí

          • alebo o online finančnom vzdelávaní Národnej banky Slovenska

            Krátko pred zimnými prázdninami sa naše gymnázium zapojilo do premiéry projektu Národnej banky Slovenska a Múzea mincí a medailí v Kremnici s názvom "5peňazí". Naši seminaristi si mali možnosť medzi prvými stredoškolákmi vyskúšať nové online finančné vzdelávanie. Táto iniciatíva Národnej banky Slovenska slúži ako preventívne vzdelávanie s cieľom vplývať na finančných spotrebiteľov a pomáhať im správne narábať so svojimi financiami. Myšlienku vytvoriť projekt 5peňazí hodnotí pozitívne aj samotný guvernér NBS Peter Kažimír, ktorý tvrdí, že finančná gramotnosť mladých Slovákov má vážne rezervy a práve Národná banka má ambíciu stať sa autoritou pre zlepšenie. 

            Workshop, ktorý 17. decembra 2020 pre našich tretiakov organizovali štyri sympatické lektorky, v sebe niesol mnoho praktických poznatkov o tom, ako správne hospodáriť. Na vlastnej koži si mladí dospievajúci vyskúšali, aké náročné je tvoriť rodinný rozpočet z priemerných platov slovenských robotníkov, podnikateľov či zamestnancov. Niektorí z nás boli prekvapení, aké zložité je spravovať rodinné prostriedky už na základnej úrovni. 

            Študenti tretieho ročníka hodnotia získané vedomosti veľmi pozitívne a považujú ich za potrebné. Okrem praktických cvičení, hier a kvízov sa seminaristi oboznámili aj so všeobecnými faktami týkajúcimi sa ich budúceho súkromného rozpočtu. 

            Na záver si tretiaci spoločne zasúťažili prostredníctvom aplikácie Kahoot. V kvíze využili poznatky, ktoré získali najmä počas seminára. Víťazi kvízu obdržali aj milé ceny. 

            Organizátorom projektu ďakujeme za príležitosť vyskúšať si projekt medzi prvými.

            Roman Debnár, III. C

            Viac o projekte 5peňazí sa dozviete tu.

        • Držíme palce našim olympionikom!
          • Držíme palce našim olympionikom!

          • Dnešný deň je pre našich angličtinárov špeciálny - koná sa okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, v ktorom nás budú reprezentovať víťazi školského kola, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 24. a 25. novembra. Dištančná forma neodradila našich talentovaných žiakov, ktorí v počte 39 súťažili rozdelení do svojich kategórií a získali nasledovné umiestnenia:

            KATEGÓRIA 1A (Prima a Sekunda):

            1. Slašťan Andrej – Sekunda
            2. Boldiš Richard - Prima
            3. Kolár Samuel - Prima

            KATEGÓRIA 1B (Tercia a Kvarta):

            1. Chudobová Ema – Kvarta
            2. Rošková Emma  – Kvarta
            3. Schmidt Matúš - Kvarta

            KATEGÓRIA 2A (1. a 2. ročníky, Kvinta a Sexta):

            1. Bielik Miroslav – II.A
            2. Pivarčiová Nina - Kvinta, Radzová Ema – II.A
            3. Dang Quang Huy - Kvinta

            KATEGÓRIA 2B (3. a 4. ročníky, Septima a Oktáva):

            1. Knoška Lukáš – IV.B
            2. Kukučková Lucia – III.A, Mališová Alexia – III.A
            3. Víťazková Natália – III.A

            Úlohou študentov bolo v časovom limite vypracovať náročné zadania preverujúce šírku ich slovnej zásoby, hĺbku znalostí z používania gramatických časov, správnej slovotvorby či porozumenie textu. U mladších žiakov sme preskúšali aj schopnosť pohotovo a správne reagovať v ústnej konverzácii, kde  cez videohovor v MS Teams opisovali zadané obrázky a rozprávali vymyslený príbeh pred svojou odbornou komisiou. Na tohto ročnej olympiáde pracovali členovia komisie v zložení Mgr. R. Szviteková, Mgr. E. Pajerská a Mgr. I. Lapinová a zúčastnilo sa 38 študentov. Víťazom školského kola dnes držíme palce a prajeme bezchybné internetové pripojenie, ako aj oddýchnutú a sústredenú myseľ.

            PK anglického jazyka

        • Vianočné prianie
          • Vianočné prianie

          • Vážení rodičia, kolegovia, milí študenti, priatelia,

            s vianočným obdobím sa v našej škole spája mnoho tradičných aktivít. Scénky na Mikuláša, vianočná výzdoba, vôňa punču, vianočný bazár i vianočný program nám veľmi chýbali. Preto sme sa rozhodli pripomenúť si tieto chvíle aspoň krátkym vianočným online programom.

            Zaznejú v ňom skladby a piesne v podaní našich študentov Niny Jakušovej (III.C), Daniely Junasovej (II.C), Niny Sučanskej (I.B), Hanky Mokrošovej (SEK), Martiny Wagnerovej (PRI) a Dominiky Chlustovej (PRI). Nebude chýbať vianočný vinš Janka Kolára (TER) a sprievodné slovo Romana Debnára (III.C).

            Na tvorbe programu spolupracovali PaedDr. Kamila Kubišová, Mgr. Miroslava Debnárová, Mgr. Ivana Lapinová a Mgr. Mária Wagnerová.

            Na tvorbe a strihu videa sa podieľali Roman Debnár, Martin Holic a Ľubomír Foltán z III. C.

            Prajeme Vám pokojné prežitie vianočných sviatkov. Nech Vám sviatočné dni prinesú vzácne chvíle, ktoré strávite so svojimi najbližšími. Do nového roka 2021 Vám prajeme pevné zdravie, šťastie i osobnú pohodu.

            Kolektív Gymnázia Milana Rúfusa

          • Poďakovanie

          • Vážení rodičia, milí študenti!

            Ďakujeme Vám, že ste si v tomto predvianočnom období našli čas na vyplnenie dotazníka o nástupe do školy v roku 2021. Zároveň nám dovoľte poďakovať sa za Vašu spoluprácu, trpezlivosť i pochopenie. Máme za sebou náročné obdobie, tak pre študentov, rodičov i učiteľov. Verím, že sa nám spoločnými silami podarí opäť sa vrátiť do školských lavíc. Sme plní očakávania, čo prinesie rok 2021.  

            Prosíme Vás, aby ste priebežne sledovali stránku školy i Edupage, kde Vám budeme priebežne posielať dôležité informácie o spôsobe vyučovania v januári 2021.

        • Školské kolo olympiády v španielskom jazyku online
          • Školské kolo olympiády v španielskom jazyku online

          • V dňoch 8. - 11. 12. 2020 sa napriek neľahkej situácii, v ktorej sa momentálne všetci nachádzame, na našej škole uskutočnilo online školské kolo 30. ročníka Olympiády v španielskom jazyku. Žiaci 2., 3. a  4.ročníka, rozdelení do troch kategórií, si mohli zmerať sily a preveriť získané vedomosti a jazykové zručnosti v španielskom jazyku. Aj keď si všetci žiaci  počínali veľmi dobre a dosiahli výborné výsledky, každá kategória má svojich víťazov.

            Kategória A:     

            1. miesto: Tereza Rozenbergová (II.C)

            2. miesto: Simona Osvaldová (II.C)

            3. miesto: Angelika Čamajová (II.C)

            Kategória B:      

            1. miesto: Karolína Čierťažská (III.C)

            2. miesto: Alexandra Čillíková (III.A)

            3. miesto: Natália Víťazková (III.A)

            Kategória C:      

            1. miesto: Vanessa Holubová (IV.A)

            2. miesto: Lucia Macková (IV.A)

            3. miesto: Monika Gregušová (IV.B)

            Všetkým srdečne blahoželáme a prvým dvom z každej kategórie budeme držať palce v krajskom kole, ktoré by sa malo uskutočniť dňa 8. 2. 2021 v Banskej Bystrici.

          • Ako sme to "dali" na poslednú chvíľu ...

          • Koronavírus už niekoľko mesiacov ovplyvňuje náš bežný život. Aj keď je tento rok pre každého ťažký, treba myslieť pozitívne.

            Pre nás, žiakov tohtoročnej IV. A, mal byť tento rok výnimočný. Nielen tým, že sa z nás stali maturanti, ale mali sme zažiť všetko, čo k tomuto ročníku patrí. Či už ide o stužkovú slávnosť a neskôr o hrdé nosenie zelenej stužky. Žiaľ, situácia sa nevyvíjala podľa našich predstav. Nosenie rúšok v školách, neskôr hromadné testovanie a rôzne iné opatrenia, nenaznačovali nič dobré. Preto sme neváhali a snažili sa stihnúť všetko, na čo sa maturanti vždy tešia, ale neúspešne.

            Avšak, niečo sme predsa len stihli - ukradnúť triednu knihu. Ako sa nám to podarilo? Pozrite sa sami...

            https://www.youtube.com/watch?v=mFpjGmNfeS0&feature=youtu.be

            Poznámka administrátora: Natáčanie sa uskutočnilo ešte v októbri, pred prerušením vyučovania.

             

        • V Eustory sme boli opäť úspešní
          • V Eustory sme boli opäť úspešní

          • Každoročne sa naša škola zapája do celonárodnej súťaže EUSTORY, ktorá je určená pre mladých historikov a bádateľov. V roku 2019 v Bratislave na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí predstavilo vedenie Eustory zaujímavú a netradičnú tému - Božie muky. Tieto drobné sakrálne stavby sú veľmi blízke nášmu regiónu a ich historické príbehy sa na svetlo sveta prebíjajú veľmi pomaly. Možnosť vytvoriť odbornú prácu na túto tému zaujala niekoľko žiarskych gymnazistov, ktorí vytvorili dva tímy.

            Alexandra Čillíková, Viktória Hašková, Nicol Kováčová a Vikória Repiská reprezentovali naše gymnázium s prácou Božie muky v banskom regióne Kremnice a okolia. Ich práca obsahovala celkovo dvanásť božích múk a spoločnými silami získali výpovede žijúcich svedkov, ktoré dokumentujú príbehy výstavby týchto náboženských stavieb. Rozsiahla práca dokumentuje aktuálny stav božích múk, ale aj historické dokumenty s nimi spojené. Prácu dievčat z III. A odborná komisia Eustory zaradila na celkové tretie miesto ročníka 2020. 

            Roman Debnár a Samuel Zorkóczy svoju pozornosť venovali božím mukám v okolí Žiaru nad Hronom. K svojej odbornej práci vytvorili interaktívnu mapu, v ktorej sú vyznačné všetky objekty, ktoré sa im podarilo dohľadať. Spojením umenia a histórie taktiež vytvorili kalendár, ktorý obsahuje nákresy božích múk v tomto regióne. Roman Debnár (III. C) a Samuel Zorkóczy (II. C) sa stali celkovými víťazmi tohtoročnej Eustory. 

            Pri dohľadávaní histórie naši študenti spoločne so svojimi rodinami, priateľmi a najmä konzultantkou pani profesorkou Mgr. Zuzanou Kohútovou narazili na božie muky, o ktoré je úžasne postarané aj stáročia po ich vybudovaní i tie, na ktoré postupom času spoločnosť zabudla, ale aj také, ktoré spoločne s históriou pohltila príroda. Stretli sa taktiež s ľuďmi, ktorí bez uznania, len z vlastného presvedčenia, amatérsky rekonštruujú dedičstvo, o ktoré by bola veľká škoda prísť. 

            Oceneným gratulujeme a prajeme, aby im globálna situácia umožnila využiť svoju výhru a zúčastniť sa týždňového semináru Eustory v nemeckom Berlíne.

             

            Do galérie Eustory 2019 boli pridané fotografie.

          • Do správnych rúk od nadácie „Pantheon Foundation“

          • Informatické technológie sa stali nevyhnutou súčasťou nášho každodenného života. Nie však každý má k nim rovnaký prístup. Dnes v čase striedania sa prezenčného a dištančného štúdia sa bez funkčnej informatickej  technológie študenti nezaobídu.

            O to viac si všetci ceníme pomoc nadácie Pantheon Foundation, ktorá darovala našim piatim študentom funkčné notebooky.

            Notebooky boli darované „do správnych rúk“.

            Ďakujeme.

            Ing. Dana Paálová, riaditeľka Gymnázia Milana Rúfusa

        • Matej viceprezidentom Rady mládeže SČK
          • Matej viceprezidentom Rady mládeže SČK

          • Matejovi Piatrikovi, študentovi IV. B, neodmysliteľne patrí biele tričko s emblémom Slovenského červeného kríža. Aktívnym členom Mládeže Slovenského červeného kríža je už niekoľko rokov. Počas pôsobenia v regionálnych štruktúrach získal bohaté skúsenosti, v práci mladého záchranára a školiteľa nadobudol život zachraňujúce zručnosti. Mnohé aktivity predstavil aj žiakom našej školy. Vedie kurzy mladých záchranárov, realizuje rozmanité zdravotnícke projekty v škôlkach. Jeho dobrovoľnícke aktivity a nové myšlienky ho viedli k rozhodnutiu kandidovať na post viceprezidenta Rady mládeže SČK. Svoje nápady predstavil na online zasadnutí Rady mládeže. V tajnom hlasovaní získal potrebnú podporu a od 24.10.2020 bude pôsobiť vo funkcii viceprezidenta celoštátnej Rady mládeže SČK.

            Matejovou úlohou, spolu s ostatnými členmi prezídia, bude riadenie, usmerňovanie a koordinovanie Mládeže SČK, plnenie úloh, zadaných Radou mládeže. Matej o svojich očakávaniach hovorí: „Pevne verím tomu, že počas nášho volebného obdobia dokážeme mnohé veci inovovať a naďalej budeme šíriť osvetu medzi mladými ľuďmi o aktuálnych problémoch mládeže, o prvej pomoci a o mnohých ďalších témach, ktoré zastrešujeme.“

            Ak sa chceš aj ty stať dobrovoľníkom Mládeže Slovenského Červeného kríža neváhaj a pokojne sa Matejovi Piatrikovi zo IV.B ozvi.

            Nášmu aktívnemu študentovi všetci gratulujeme a veríme, že sa mu aj naďalej bude dariť získavať mladých ľudí pre podporu myšlienky mládeže SČK.

            Viac o Mládeži SČK a jej činnosti nájdete na https://redcross.sk/youth/

        • Zmena organizácie vyučovania od 26. 10. 2020
          • Zmena organizácie vyučovania od 26. 10. 2020

          • V nadväznosti na prijaté uznesenie vlády č. 678 zo dňa 22. októbra 2020 sa prerušuje školské vyučovanie vo všetkých triedach štvorročného i osemročného štúdia od 26. októbra 2020. Výchovno-vzdelávací proces bude prebiehať dištančne podľa špeciálneho rozvrhu hodín. Podrobné informácie boli žiakom i zákonným zástupcom zaslané prostredníctvom Edupage.

            Zároveň dochádza k zmene termínov jesenných prázdnin v školskom roku 2020/2021. V súlade s Rozhodnutím ministra školstva, vedy, výskumu a športu č. 2020/17949:1-A1810 zo dňa 23. októbra 2020 sa uskutočnia v dňoch 30. októbra a 2., 6. a 9. novembra 2020.

        • Zmena organizácie vyučovania
          • Zmena organizácie vyučovania

          • Vážení rodičia, milí študenti!

             

            Na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) s účinnosťou od 12. októbra 2020 do odvolania rozhoduje o mimoriadnom prerušení školského  vyučovania v stredných školách podľa § 32 školského zákona – žiaci prechádzajú na dištančné štúdium.  

            Výnimkou je  školské vyučovanie v prvom až štvrtom ročníku osemročného vzdelávacieho programu v strednej škole  (žiakov Prima, Sekunda Tercia, Kvarta). Vyučovanie v týchto triedach prebieha naďalej prezenčnou formou.

             

            Viac v Rozhodnutí MŠVVaŠ číslo:  2020/17294:1-A1810 :

            https://www.minedu.sk/data/att/17541.pdf

        • Holokaust: Likvidácia, oslobodenie, záchrana
          • Holokaust: Likvidácia, oslobodenie, záchrana

          • Gymnázium Milana Rúfusa sa dlhšiu dobu venuje výchove študentov k tolerantným postojom, boju proti extrémizmu, objasňovaniu tragédie holokaustu. V školskom roku 2019/2020 sme mali v pláne pripomenúť si okrúhle výročie oslobodenia koncentračného tábora v Auschwitzi výstavou pod názvom Holokaust: Likvidácia, oslobodenie, záchrana. Študenti dejepisného semináru  sa po zaškolení mali stať sprievodcami výstavou pre žiakov školy aj záujemcov z okolitých škôl a mesta. Výstava sa nakoniec pre pandémiu nemohla uskutočniť. Bola to nesmierna škoda, lebo sme mali byť prvou školou na Slovensku, ktorá by ju sprístupnila verejnosti. Doteraz boli panely vystavené len v budove Slovenskej národnej rady a v Múzeu holokaustu v Seredi.

            S návratom do školy v septembri 2020 sme sa rozhodli výstavu predsa len otvoriť, žiaľ, iba pre žiakov školy. V priebehu dvoch týždňov si ju počas hodín dejepisu a etiky prehliadli takmer všetky triedy gymnázia. Dozvedeli sa o udalostiach v Babjom Jare, Mineraľnych Vodach, o oslobodzovaní koncentračných táborov a záchrane väzňov.

            Po prezretí výstavy sa študenti dejepisného seminára Denis Laco (IV.A) a Roman Debnár (III.C) rozhodli pripraviť krátke edukačné materiály, ktoré tému výstavy priblížia všetkým záujemcom.  Po dohotovení a zrecenzovaní budú prezentácia a video s komentármi prístupné na stiahnutie na stránke školy.

            Ďakujeme Vedecko- osvetovému centru, Centru Holokaustu, Ruskému židovskému kongresu, Ministerstvu zahraničných vecí RF, veľvyslanectvu RF na Slovensku, Ruskému centru vedy a kultúry a iným za zapožičanie výstavy pre našu školu.

            Do galérie Holokaust: Likvidácia, oslobodenie, záchrana boli pridané fotografie.

        • Aktualizácia opatrení pre školy a školské zariadenia
          • Aktualizácia opatrení pre školy a školské zariadenia

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR aktualizovalo manuály pre školy a školské zariadenia, ktoré upravujú organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania pre školský rok a akademický rok 2020/2021.

            Manuál pre stredné školy - link na dokumenty.

            Upozornenie:

            Zákonný zástupca predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia. Formulár na stiahnutie. vyhlasenie (.docx), vyhlasenie (.pdf)

            Plnoletý žiak plní tieto povinnosti sám.

        • Aktualizované!!!
          • Aktualizované!!!

          • Oznam zákonným zástupcom a žiakom

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom.

        • Slovenčinárik
          • Slovenčinárik

          • Naši študenti sa aj v tomto školskom roku zapojili do korešpondenčnej súťaže zo slovenského jazyka  SLOVENČINÁRIK, ktorú organizovalo CVČ JUNIOR  v  Banskej Bystrici. Zo všetkých zúčastnených gymnazistov Banskobystrického kraja sme sa opätovne výborne umiestnili! Ján Kyseľ (II.B) obsadil 1.miesto, Katarína Köpplová (II.C) 2.miesto  a Lucia Vicianová (II.B) získala 3.miesto. Blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy!

                                                                                                           PaedDr. Adriana Júdová

          • The Earth School - výzva pokračuje

          • Chcel by si sa aj ty pochváliť svojim výtvorom? Tak neváhaj a posielaj. Do galérie The Earth School sme pridali fotografie ďalších prác. A máme aj prvý certifikát za absolvovanie všetkých videí. Získala ho Kristínka z KVARTY.

            Gratulujeme!

        • The Earth School
          • The Earth School

          • PRIJALI SME ĎALŠIU VÝZVU!

            Naša mládež počas vyučovania z domu vôbec nezaháľa. Dobrovoľníci z tried od Primy až po Kvartu aktívne odpovedali na výzvu globálneho environmentálneho projektu "Earth School", vytvoreného expertmi z celého sveta, aby poukázali na to, ako veľmi našu Zem potrebujeme a čo všetko z nej pochádza. Sme hrdí na každého jedného zapojeného študenta, ktorý sa nezľakol angličtiny, ani samostatnej práce navyše. Hoci trávi viac času nad úlohami, ale svojím prístupom aktívne ukazuje nám všetkým, že aj mladým v tomto veku záleží na živote našej Zeme. Ďakujeme.

            Tešíme sa na ďalšie práce!

            Do galérie The Earth School boli pridané fotografie.

        • ISIC preukaz - predĺženie platnosti - súťaž
          • ISIC preukaz - predĺženie platnosti - súťaž

          • Predlžovanie platnosti ISIC preukazu na dopravu už počas prázdnin a zľavy v školskom roku 2020/2021 je spustené.

            Podrobné informácie o termínoch predlžovania v škole sme Vám odoslali cez správu v EDUPAGE. Postup na predĺženie platnosti ISIC je zverejnený na stránke www.isic.sk

            Keďže žiaci nie sú na školách, od 1.6.2020 si budú môcť žiaci/rodičia objednať známky aj individuálne cez e-shop priamo s doručením domov

            - https://www.objednaj-preukaz.sk/produkt/znamka-isiceuro/ 

            Pri kúpe známky sa zapájate do súťaže o rôzne ceny.

            Objednávanie ISIC preukazu pre nových žiakov zabezpečíme v škole začiatkom septembra 2020.

        • Volejbalový turnaj maturanti vs. profesori
          • Volejbalový turnaj maturanti vs. profesori

          • Tradičná rozlúčka v netradičnom čase. Tak môžeme nazvať volejbalový turnaj, ktorým sme sa neformálne rozlúčili s absolventmi roku 2020. Na túto akciu sa maturanti vždy veľmi tešia, koná sa zvyčajne pri ich odchode na akademický týždeň. Tentoraz však pandémia COVID 19 všetko zariadila inak. Napriek tomu nám to v pondelok výborne vyšlo. Prialo nám počasie i piesok. Premiérový podklad zrejme pomáhal viac tímu profesorov, ktorý to uhral na dve víťazstvá v troch zápasoch.

            Na takéto akcie sa nezabúda. Niekedy nabudúce... Dovidenia!

            Fotografie v galérii (autor Žiar vo fotografiách)

            Reportáž v Regionálnej televízii Žiar

        • Projekt "Keď učenie má zmysel" získal podporu!
          • Projekt "Keď učenie má zmysel" získal podporu!

          • Gymnázium Milana Rúfusa získalo nenávratný finančný príspevok z ESF a EFSR v Operačnom programe Ľudské zdroje na realizáciu projektu „Keď učenie má zmysel“. Hlavným cieľom projektu je tvorba, inovácia, realizácia vzdelávacích programov zameraných na zvýšene čitateľskej, matematickej, prírodovednej a finančnej gramotnosti s využitím IKT zručností a podpora vzdelávania a sieťovania učiteľov.

            Projekt prinesie posilnenie súčasných predmetov i ponuku nových - Integrovaná prírodoveda, Moderné dejiny, Finančná gramotnosť, Tvorba projektov. V mimoškolskej činnosti žiakom ponúkneme viacero nových krúžkov - Klub redaktorov a recenzentov, Rande s vedou, Vedecká čajovňa, Skús pokus, Príroda vo fotografii, Zdravý životný štýl, Mladý vedec, Svet financií, Cvičenia z ekonomiky, Matematika s počítačom, Aplikovaná matematika. Zrealizujeme viaceré workshopy na rôzne aktuálne témy, aby sme študentom priblížili praktické využitie kompetencií, ktoré získavajú vo formálnom vzdelávaní.

            Novinkou je 3-dňový kurz Učíme sa v prírode zameraný na aplikáciu vedomostí z biológie, fyziky a geografie priamo v teréne.

            Získané prostriedky sú určené predovšetkým na modernizáciu učební a IKT vybavenia, zakúpenie moderných prístrojov a učebných pomôcok i aktualizáciu odbornej literatúry v školskej knižnici.

        • Zavádzame Office 365 pre školu i našich žiakov
          • Zavádzame Office 365 pre školu i našich žiakov

          • Hoci sa ešte tento školský rok neskončil, už pripravujeme ďalší. Výnimočná situácia, ktorú zažívame v online vzdelávaní nás motivovala ísť vpred. Rozhodli sme sa zabezpečiť učiteľom i študentom Office 365. Každý tak získa okrem rovnakých verzií softvérov kancelárskeho balíka aj školskú e-mailovú schránku a osobný sieťový disk.

            Vďaka službe Office 365 pre web s obľúbenými webovými aplikáciami, ako napríklad Outlook, Word, PowerPoint, Excel a OneNote, SharePoint, Teams, Forms,... budú môcť učitelia a študenti spolupracovať, bez problémov komunikovať a vytvárať spoločný obsah. Okrem rovnakých verzií kancelárskeho balíka pre všetkých, vytvoríme tak kooperatívne prostredie i digitálne centrum. A čo je dôležité, používať rovnaké nástroje v škole i doma.

        • Rozumieme kráse hviezd, hmlovín, planét,...
          • Rozumieme kráse hviezd, hmlovín, planét,...

          • Aj tento rok sa niektorí naši študenti zapojili do celoslovenskej súťaže "Čo vieš o hviezdach". Celý rok sa na ňu pripravovali, ale nebola to pre nich "drina" - baví ich poznávať vesmír a rozumieť kráse neba. Pripravovali sa na krúžku v škole alebo v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella. Ich príprava prebiehala výborne, ale v marci im ju veľmi sťažila karanténa a hrozilo aj zrušenie celej súťaže organizátormi. Organizátori sa nakoniec rozhodli uskutočniť celú súťaž online formou, ktorá prebehla koncom mája. Náš nováčik Alexander Rozina z Primy sa  jej zúčastnil prvýkrát, ale išlo mu to vynikajúco - získal 2. miesto v Banskobystrickom kraji a v celoslovenskom kole bol na 28. mieste. V 2. kategórii súťažil Martin Končok z Kvarty. Vybojoval 5. miesto v krajskom kole a na Slovensku získava 26. miesto. Naši najstarší - tretia kategória - sa tiež snažili a oplatilo sa. Ladislav Červenák získal 2. miesto v kraji a výborné 10. miesto na Slovensku, Slavomír Vodnák 3. miesto v kraji a 13. na Slovensku a Tomáš Bartoš 4. miesto v kraji a 14. na Slovensku.

            Všetkým študentom blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

        • Zlaté pásmo v projekte "Rodný môj kraj"
          • Zlaté pásmo v projekte "Rodný môj kraj"

          • Naše gymnázium sa v tomto školskom roku zapojilo do 1. ročníka súťažného projektu pre študentov stredných škôl s názvom „Rodný môj kraj“, ktorý vyhlásila Slovenská pedagogická knižnica.

            Výzva cyklu „Mladí používatelia, nové médiá“ oslovila Denisa Laca z III.A, ktorý odbornú porotu svojou prácou mimoriadne zaujal a stal sa jediným držiteľom zlatého pásma za informačne i umelecky hodnotne stvárnený dokument o zašlej sláve a súčasnosti banského regiónu stredného Pohronia.

            Výsledkom jeho niekoľko mesačnej práce - zbierania informácií, písania scenára, absolvovania rozhovorov s odborníkmi, natáčania záberov v teréne, strihania videa, vytvorenia zvukovej nahrávky - je 15-minútový audiovizuálny dokument „Rodný môj kraj“ zameraný na prezentáciu histórie a života v širšom regióne nášho gymnázia.

            Za pomoc a podporu ďakujeme Jaroslavovi Slašťanovi, miestnemu znalcovi a ochranárovi prírody z Kremnice; Ľubomírovi Lužinovi, pracovníkovi Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici; Mgr. Lucii Krchnákovej, PhD., pamiatkárke a špecialistke Múzea mincí a medailí v Kremnici; Anne Majerskej, aktívnej občianke z Vyhien.

            Hlavným zámerom zapojenia sa do projektu bolo využiť medzipredmetové vzťahy a preukázať zručnosti našich študentov v oblasti informačnej, mediálnej i digitálnej gramotnosti. Žiaci majú k dispozícii školskú techniku – videokameru, fotoaparát, diktafóny, vreckové nahrávacie zariadenia i notebooky so softvérom na strih videa. Denis nám ukázal, že snaha o využívanie modernej techniky v našej škole a podpora tvorivých aktivít študentov, má zmysel.

            Denisovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

             

            Projekt sa realizoval s podporou MŠVVaŠ SR.

            Link na video - https://drive.google.com/file/d/1m4z2waPDecBuSX3n1k2q3LrnUag1I8O9/view

        • Vyhrávame v SOČ aj dištančne
          • Vyhrávame v SOČ aj dištančne

          • Dve práce, dve medailové umiestnenia!

            Tohtoročná Stredoškolská odborná činnosť (SOČ) - dobrovoľná, záujmová činnosť žiakov denného štúdia stredných škôl – prebieha naozaj netradične. Situácia spôsobená koronavírusom priniesla zásadnú zmenu. Súťažné prehliadky, ktoré doteraz znamenali vyvrcholenie iniciatívy stredoškoláka v podobe ústnej obhajoby prác, sa tentoraz uskutočniť nemohli. Členovia komisie hodnotili len práce študentov podané elektronicky.

            Naši súťažiaci napriek tomu predložili svoje písomné práce odbornej hodnotiacej komisii na posúdenie. A v krajskom kole boli úspešní!

            Martin Čamaj (OKTÁVA) súťažil s prácou Michurin – Autonómny záhradkársky robot. V práci zúročil svoje dlhoročné skúsenosti v oblasti informatiky, robotiky, programovania a využil tiež prácu s 3D tlačiarňou. V kategórii Elektrotechnika, hardware a mechatronika obsadil krásne 2. miesto.

            Roman Debnár (II.C) s prácou Príbeh čestného kňaza vybojoval najvyššie umiestnenie. Zvíťazil v kategórii História, filozofia, právne vedy. Roman sa rovnako rôznym historickým témam venuje dlhodobejšie.

            Obom študentom blahoželáme a držíme palce v celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční koncom mája, opäť však dištančne.

          • Rozlúčka s maturantmi 2020

          • V tomto netradičnom čase našim maturantom zazvonil virtuálny zvonec posledný krát. Nikto z nás nečakal, že sa rozlúčime bez slávnostných príhovorov a podaní rúk. 

            Skúšku dospelosti úspešne zvládlo 90 študentov IV.A, IV.B a OKTÁVY.

            Počas štúdia mnohí absolventi dosahovali vynikajúce výsledky, venovali sa mimoškolskej činnosti i dobrovoľníctvu. Naše gymnázium úspešne reprezentovali v rozmanitých predmetových, vedeckých, umeleckých i športových súťažiach, propagovali školu na verejnosti. Zúčastnili sa viacerých školských, celoslovenských i zahraničných projektov, vystupovali na konferenciách. Sú medzi nimi aktívni mladí záchranári. Mnohí prejavili svojim správaním výrazne prosociálne správanie, pomáhali pri realizácii školských aktivít, boli tútormi „malým“ gymnazistom.

            Tak ako každý rok, za vynikajúce výsledky a reprezentáciu školy, boli riaditeľkou školy ocenení nasledovní absolventi:

            • Červenková Edita
            • Chrappová Michaela
            • Jurkemíková Marta
            • Kmeťová Alexandra
            • Kukučka Marek
            • Lehotská Terézia
            • Sigetiová Andrea
            • Šlosiariková Petra
            • Adamová Barbora
            • Bahna Peter
            • Balúnová Monika
            • Búgelová Silvia
            • Floreková Nina
            • Harach Samuel
            • Holicová Lucia
            • Ishchuk Illia
            • Koštová Dana
            • Košút Šimon
            • Mičová Klaudia
            • Námešný Juraj
            • Oswaldová Žofia
            • Oťapka Matúš
            • Prekoppová Adela
            • Prôčková Monika
            • Roob Matej
            • Sawlani Sanat
            • Sekereš Lukáš
            • Tesáková Kristína
            • Žňava Martin
            • Beňo Adam
            • Čamaj Martin
            • Dučáková Alexandra
            • Elešová Sofia
            • Elešová Nicol
            • Frindtová Jana
            • Halmešová Sandra
            • Jelžová Nina
            • Kučera Adam
            • Rišňovská Michaela
            • Štefanovičová Alica

            Všetkým maturantom gratulujeme k úspešnej, i keď netradičnej, maturitnej skúške. Želáme veľa šťastia vo vysokoškolskom štúdiu, pracovnom i osobnom živote. Nech sa Vám otvárajú vždy len tie správne dvere!