• Predvianočná Viedeň
          • Predvianočná Viedeň

          • Naša výprava do Viedne na trhy zo Žiaru nad Hronom bola nádherným dobrodružstvom plným zážitkov a objavov. Zastavili sme sa v miestnom technickom múzeu, kde nám exponáty priblížili minulosť a poskytli pohľad na bohaté dedičstvo tohto miesta. Potom sme pokračovali do Viedne, kde sme mali náučnú prehliadku mesta spolu so sprievodcom. Po prehliadke nás privítali trhy rozžiarené farbami a plné života. Voňavé stánky s tradičnými dobrotami nám ponúkli možnosť ochutnať miestne špeciality a získať originálne suveníry. Atmosféra na trhoch bola nesmierne príjemná a plná radosti.

            Mgr. Dana Zacharová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Predvianočná Viedeň.

        • Komunikácia – psychológia – svet práce
          • Komunikácia – psychológia – svet práce

          • Na Seminári zo psychológie sme v stredu, 13.12.2023, opäť privítali zaujímavého hosťa. Bol ním pán PhDr. Milan Gergel, ktorý pracuje na Úrade práce a sociálnych vecí a rodiny vo Zvolene, konkrétne na Referáte poradenstva a vzdelávania. Po krátkej úvodnej diskusii ku dvom základným otázkam – Aký som? a Čo viem? – hovoril o identifikácii osobnostného potenciálu v kontexte voľby povolania. Hlavnou témou jeho prednášky bola metóda Assessment Centre (AC), niekedy tiež Assessment Centrum. Ide o metódu výberu, komplexného hodnotenia a porovnávanie osobnostných a profesijných kvalít uchádzačov o zamestnanie alebo zamestnancov v organizácii. Táto metóda sa vykonáva v skupine 5 až 8 ľudí a čas hodnotenia je od 2 hodín až po 2 dni. Program Assessment Centra je založený na psychodiagnostických testoch, simulácii žiaducich a typických pracovných činností, individuálnych a skupinových úlohách. Dve z nich si mohli na vlastnej koži vyskúšať aj samotní žiaci a zistiť tak, že metóda Assessment Centrum je oveľa náročnejšia než bežný prijímací pohovor, keďže účastníci sú zámerne vystavení tlaku, stresu a náročným úlohám a ich výkony sú starostlivo sledované a vyhodnocované tímom odborných hodnotiteľov.

            Na záver prednášky sme sa teda jednohlasne zhodli, že v porovnaní s ostatnými metódami ako sú napr. pohovory, alebo osobnostné dotazníky zabezpečuje uvedená metóda najspoľahlivejší odhad budúceho správania jednotlivcov.

            PhDr. Veronika Sliačanová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Komunikácia – psychológia – svet práce.

        • Vianočná Trnava
          • Vianočná Trnava

          • Dňa 14.12.2023 sa žiaci I.B a II.A vybrali nasať predvianočnú atmosféru do mesta nazývaného slovenský Rím – do Trnavy. Po poldruhahodinovej ceste autobusom nás privítala Trnava bez stopy snehu a s celkom príjemnou teplotou 8 stupňov. Skôr ako sme sa vydali na vianočné trhy, sme si pozreli historické centrum mesta, ktoré bolo v roku 1987 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Dominantou námestia je renesančná mestská veža, ktorá bola postavená v roku 1574 ako pozorovateľňa. Výhľad z veže ponúka pohľad na historické centrum so všetkými budovami, medzi nimi aj na množstvo kostolov a kostolíkov, vďaka ktorým sa Trnava nazýva malým slovenským Rímom.

            Po malej ochutnávke histórie sme si pozreli, ochutnali a niektorí aj kúpili kúsok slovenskej predvianočnej atmosféry. Či už to bol pohár teplého čaju alebo detského punču, chrumkavý podplamenník alebo skalický trdelník – pripomenulo nám to, že sa blížia Vianoce – sviatky pokoja a mieru a mali by sme si ich tak užiť nech sme kdekoľvek – v Trnave, v Žiari nad Hronom, či vo Viedni😊

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná Trnava.

        • Spoznávame spoločné dejiny
          • Spoznávame spoločné dejiny

          • Na Mikuláša sa vybrali sexta a I. A do Budapešti. Je veľmi dôležité, aby mladí ľudia spoznali bývalé hlavné mesto Uhorska. Je totiž kúskom našej histórie.

            Program bol pestrý. Začínal sa na Námestí hrdinov, ktorého podoba sa tvorila počas miléniových osláv príchodu Maďarov do Karpatskej kotliny. Sprievodca, Miroslav Sklenár, študentom rozprával o Arpádovcoch, Anjouovcoch - ich súvise s dejinami nášho regiónu. V ďalšom štvrťkruhu sme spoznávali dejiny stavovského odboja voči Habsburgovcom od Bocskaya po Kossutha.

            Popri bývalom Vidamparku a ZOO sme sa presunuli na Budín. Pozreli sme sa od Rybárskej bašty na budovu parlamentu, Dunaj a peštiansku časť, videli sme Matyasov chrám, uličky starého mesta. S úsmevom sme si vypočuli legendu o generálovi Hadikovi (zo Slovenska) a spoznali, ako vznikol frazeologizmus „husársky kúsok“. Ako učitelia sme boli radi, že „do maturít ďaleko“ a nik zo žiakov sa nevyšplhal na podstavec sochy, aby si zabezpečil pohladením koňa úspech na skúške. Lebo tak o tom hovorí legenda.

            Hradné trhy, Bazilika sv. Štefana, Vörösmarthy tér - vianočná ponuka trhov v Budapešti je pestrá aj lákavá. Škoda len, že s nami nespolupracovalo počasie. Väčšinu dňa vytrvalo lialo. Mnohí teda strávili voľný čas v MacDonalde, kaviarničkách či nakupovaním na Váci utca. Domov sme sa vracali až neskoro večer. A napriek nepriaznivému počasiu sme konštatovali, že deň v Budapešti sme si naozaj užili.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Spoznávame spoločné dejiny.

        • Vianočná noc v škole
          • Vianočná noc v škole

          • Z piatku 8. 12. do soboty 9. 12. si trieda Septima pripravila pre triedu Prima ,,Vianočnú noc“ v škole. Nečakane zavítal aj Mikuláš, ktorý ich potešil vianočnými darčekmi, ale čistou náhodou ho zlí čerti uniesli. Kvôli záchrane Mikuláša musela naša Prima zdolať pestré vianočné aktivity. Po úspešnom zvládnutí pripravených aktivít nasledovala schovávačka v priestoroch školy, veselá diskotéka a pásmo večerných filmov. Celý večer vládla výborná nálada a všetci spoločne sme si to skvele užili.

            Zuzana Maslenová /Septima/

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v škole.

        • Septima v Bratislave
          • Septima v Bratislave

          • Vo štvrtok 7. decembra 2023 sme my, trieda SEPTIMA, zavítali na vianočné trhy do nášho hlavného mesta, Bratislavy. Naša cesta na vlakovú stanicu sa začala predieraním v čerstvo napadanom snehu, ktorý nám cestu skomplikoval. Vlak mal kvôli spadnutému stromu meškanie, takže sme do Bratislavy dorazili o 2 hodiny neskôr, ako sme plánovali. Po dlhej ceste sme sa naobedovali a vybrali sme sa na prehliadku Starého mesta. Prezreli sme si Dóm sv. Martina, Hviezdoslavovo námestie či nábrežie Dunaja a dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí o historickom centre Bratislavy. Po krátkej prechádzke sme sa rozišli na trhy, nachádzajúce sa na Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí. Trhmi sa niesli vianočné piesne a vôňa Vianoc. V širokej ponuke občerstvenia, sladkých maškŕt a punču si určite každý našiel svoje pravé orechové. Podvečer sme sa stretli na vlakovej stanici a spoločne vyrazili domov. Na žiarskej vlakovej stanici sme sa vykotúľali z vlaku, síce unavení a s plnými žalúdkami, ale vianočne naladení. Za výlet ďakujeme našej pani profesorke triednej, Mgr. Zuzane Šályovej, ktorá sa na túto cestu podujala :)

            trieda SEPTIMA 

        • Psychológia a my - Neuromotorická nezrelosť
          • Psychológia a my - Neuromotorická nezrelosť

          • V stredu 29. 11. 2023 sme na Seminári zo psychológie privítali psychologičku - pani Mgr. Vieru Lutherovú z poradne zdravého vývinu Balans v Kremnici, ktorej prednáška z oblasti klinickej psychológie so zameraním na neurofyziologickú a vývinovú psychológiu nás veľmi zaujala. Študenti sa oboznámili s vývinovými procesmi dozrievania centrálnej nervovej sústavy a nadobúdania motorickej kontroly, ide o tzv. neuromotorické dozrievanie. Taktiež sa dozvedeli aj o negatívnych dopadoch na psychickú oblasť a akademický výkon, ak sú tieto procesy narušené nepriaznivými okolnosťami počas raného vývinu. Na kazuistikách z praxe mali možnosť vidieť, aký môže mať neuromotorická nezrelosť dopad napríklad na reguláciu emócií a správania alebo grafomotorické zručnosti dieťaťa. Pani psychologička v závere hovorila aj o neurovývinovej terapii – terapii neuromotorickej nezrelosti a oneskoreného dozrievania CNS, ktorej sa venuje a ktorá prináša veľa zaujímavých poznatkov a situácií.

            PhDr. Veronika Horálová

        • Deň otvorených dverí pre deviatakov
          • Deň otvorených dverí pre deviatakov

          •  

             

            Milí priatelia, žiaci 9. ročníkov ZŠ, milí rodičia a výchovní poradcovia,

            srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí pre štvorročné štúdium,

            ktorý sa uskutoční dňa 7. 12. 2023 (štvrtok).

             

             

            Pripravili sme pre Vás:

            • 8.00 – 8.15         Základné informácie o štúdiu a priebehu prijímacieho konania
            • 8.15 – 10.45       Ako zvládnuť prijímacie skúšky

                                                 Prehliadka priestorov školy a ukážky z vyučovania

                                                 Stretnutia so študentami a učiteľmi

                                                 Život školy očami školského parlamentu   

                

            • 10:45 – 11:30    Individuálna prehliadka školy podľa záujmu
            • 12:30 – 17:00    Individuálne konzultácie pre žiakov s rodičmi

            V prípade ďalších otázok nás kontaktujte telefonicky alebo e-mailom.

             

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

        • Gymnázium Milana Rúfusa na prezentačnej výstave Stredoškolák
          • Gymnázium Milana Rúfusa na prezentačnej výstave Stredoškolák

          • V utorok 28. novembra 2023 sme sa zúčastnili prezentačnej výstavy stredných škôl Stredoškolák, ktorá sa každoročne koná v Mestskom kultúrnom centre v Žiari nad Hronom. Naši študenti z tried Sexta, Septima a IV. B pripravili stánok, v ktorom sa záujemcovia mohli dozvedieť nielen základné informácie o štúdiu na našej škole, ale mohli si aj prezrieť ukážky prác našich študentov napríklad z oblasti robotiky a programovania. Okrem projektov s využitím micro:bitov a Lego Spike stavebníc si mohli zblízka obzrieť aj robota, ktorý reprezentoval Slovensko na medzinárodnej súťaži FIRST GLOBAL v Singapure a porozprávať sa s členmi minuloročného aj tohtoročného slovenského tímu, ktorí ochotne odpovedali na otázky ohľadom robota, súťaže a tiež dojmov z návštevy Ženevy (2022) a Singapuru (2023).

            Návštevníci mali možnosť porozprávať sa s našimi študentmi o ich osobných skúsenostiach so štúdiom na gymnáziu, dozvedieť sa o súťažiach z rôznych oblastí, ktorých sa zúčastňujú, maturanti ochotne vysvetlili, ako prebieha štúdium v posledných ročníkoch, kde sa už profilujú podľa toho, aké smerovanie pre štúdium na vysokej škole si vybrali. Obľúbenou otázkou boli zahraničné výlety, ktoré škola organizuje, ako aj krúžky, ktorým sa môžu popri štúdiu venovať.

            Ďakujeme Rebeke, Hanke, Adelke, Emme, Lukášovi, Dušanovi, Adamovi, Martinovi a Gregorovi za prezentáciu školy a sprostredkovanie svojich skúseností všetkým záujemcom.

            Viac informácií o škole, priebehu prijímacích skúšok, vyučovaní jednotlivých predmetov, školských aj mimoškolských aktivitách môžete získať počas Dňa otvorených dverí, ktorý sa na našom gymnáziu koná vo štvrtok 7. decembra 2023. Tešíme sa na Vašu návštevu.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Gymnázium Milana Rúfusa na prezentačnej výstave Stredoškolák.

        • Linda Majerčíková opäť svojim výkonom potvrdila kvalitu, ktorá patrí do reprezentácie SR
          • Linda Majerčíková opäť svojim výkonom potvrdila kvalitu, ktorá patrí do reprezentácie SR

          • Skvelá Linda Majerčíková zo stolnotenisového klubu MŠK Žiar nad Hronom opäť ukázala svoje kvality. V domácom prostredí - športovej hale v Žiari nad Hronom si Linda vybojovala výborné druhé miesto. Na 2. turnaji Slovenského pohára dorasteniek sa v Žiari zišla špička Slovenskej reprezentácie. Celkove sa turnaja zúčastnilo 47 pretekárok. Stolnotenisový klub MŠK Žiar zastupovali 2 hráčky - Martina Hrabajová a Linda Majerčíková. Martina Hrabajová - vekom ešte stále staršia žiačka súťažila v základnej skupine L, kde sa postupne stretla so súperkami z Bošian, Pezinka a Bratislavy. Martine sa podarilo zvíťaziť 3:1 nad Sedlickou z Bratislavy, ale ďalšie 2 stretnutia s Murkovou z Bošian ( 2:3 ) a Kirchmayerovou z Pezinka ( 0:3 ) prehrala a do ďalšej časti turnaja nepostúpila.

            Boli sme však zvedaví, či sa Linde Majerčíkovej podarí zopakovať skvelé 2. miesto z 1. turnaja SPM dorasteniek v Ružomberku.

            Linda začala turnaj zápasmi v skupine skvele a s impozantným skóre 9:0 suveréjne postúpila do ďalšej časti turnaja. Postupne v skupine zdolala Kľuchovú zo Sučian, Zvodovú z Martina a Truskovú z Nitry zhodne po 3:0. Linda si potom v osemfinále poradila s Deviatkovou 3:0 a vo štvrťfinále aj s Némethovou 3:1. V semifinále sa stretla teda skutočná elita dorasteniek SR, z čoho 3 hráčky sú odchovankyne z ŠKST Bratislava a pridala sa ešte k nim naša Linda Majerčíková.

            O tom, že  sú to kvalitné hráčky svedčí aj skutočnosť, že 2 zo spomínaných hráčok hrajú kvalitné ženské súťaže v zahraničí. Eliška Štullerová reprezentuje klub MH stolní tenis Ostrava a Dominika Wiltschková MTV Tostedt v Nemecku. Linda v semifinále narazila na Štullerovú s ktorou zviedla pekný vyrovnaný súboj. Linda presnejšou a trpezlivejšou hrou súperku porazila 3:1 a postúpila do finále turnaja.

            Vo finále na Lindu čakala Nina Darovcová, ktorej sa v semifinále podarilo zvíťaziť na Wiltschkovou 3:1. Finálový zápas bol ako na hojdačke, keď sa súperky striedali vo vedení v jednotlivých setoch. Podľa očakávania súboj vyústil až do piateho rozhodujúceho setu, kde Linde v závere súperka ušla na 8:10. Linda sa však nevzdala a skóre zrovnala na 10:10. Následnú loptičku pri svojom podaní získala Nina a tak sa ujala vedenia v rozhodujúcom sete 11:10. Linde v závere nevyšiel pokus o krátky servis a tak súperka mohla oslavovať víťazstvo na turnaji.

            Linda Majerčíková svojim výkonom potvrdila kvalitu prislúchajúcu do reprezentácie SR.

            J. Barniak, SteK MŠK ZH

            Linde blahoželáme a želáme veľa úspechov :)

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Tak ako po minulé roky, aj tento školský rok 2023/2024 sa vybraní žiaci zúčastnili školského kola Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo v dňoch 22. 11. 2023 (mladší žiaci osemročného gymnázia) a 23. 11. 2023 (študenti 1.-4. ročníka  a vyššieho stupňa osemročného gymnázia).

            Žiaci súťažili v nasledovných kategóriách:

            • 1A - žiaci PRIMY a SEKUNDY
            • 1B - žiaci TERCIE a KVARTY
            • 2A – študenti 1. a 2. ročníka 4-ročného štúdia, KVINTY a SEXTY
            • 2B – študenti 3. a 4. ročníka 4-ročného štúdia, SEPTIMY a OKTÁVY

            Súťažiaci si zmerali sily v dvoch častiach. V prvej časti ich čakal písomný test pozostávajúci z počúvania s porozumením, gramatiky a slovnej zásoby. Následne najúspešnejší súťažiaci pokračovali v ústnej časti. Pred odbornou komisiou, ktorú tvorili naše vyučujúce anglického jazyka Mgr. Ingrid Panáková, Mgr. Adela Stajníková a Mgr. Renata Szviteková, žiaci preukazovali svoje komunikačné zručnosti krátkou simulačnou úlohou a tvorbou príbehu podľa obrázka.

            Najúspešnejší žiaci sa umiestnili nasledovne:

            1A  KATEGÓRIA

            • 1. miesto: Nataša Orolínová (PRIMA)      
            • 2. miesto: Laura Zacharová (SEKUNDA)   
            • 3. miesto: Eliška Rusnáková (SEKUNDA)

            1B  KATEGÓRIA

            • 1. miesto: Királyová Nela (TERCIA)
            • 2. miesto: Jakub Bartók (KVARTA)
            • 3. miesto: Dominika Chlustová (KVARTA)

            2A  KATEGÓRIA

            • 1. miesto: Lenka Malá (II. A)  
            • 2. miesto: Miroslav Hriň (II. A)
            • 3. miesto: Andrej Slašťan (KVINTA)   

            2B  KATEGÓRIA 

            • 1. miesto: Ivana Gahírová (III. B)  
            • 2. miesto: Ema Chudobová (SEPTIMA)
            • 3. miesto: Petronela Glezgová (III. A)     

            Výhercovia jednotlivých kategórií, ktorí sa umiestnili na prvých miestach, postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať dňa 17. 01. 2024.

            Všetkým účastníkom Olympiády v anglickom jazyku ďakujeme a výhercom       

                                                                            BLAHOŽELÁME!

        • Pokračujeme v projekte "Lesu zdar!"
          • Pokračujeme v projekte "Lesu zdar!"

          • Trieda II.A sa dňa 12.10.2023 zúčastnila už druhého dňa s lesníkom v rámci projektu LESU ZDAR!

            Prvý deň bol venovaný návšteve odborného lesníckeho pracoviska spojenej s prednáškou o lesníctve na Slovensku a lesníckym workshopom pre študentov so zameraním na poznávanie lesníckych tém a činností. Po teoretických informáciách nás tentoraz čakala prax - zážitková lesná vychádzka s lesníkom.

            Cieľom druhého dňa bolo predstaviť prácu lesníka v reálnom prostredí lesa, o ktorý sa stará. Zámerom bolo aj poskytnúť nám, študentom, možnosť vyskúšať si niektoré lesnícke a technické činnosti.

            A ako to videli študenti II. A?

            „Po presunutí z autobusu ku chatke sme sa zoznámili s lesníkmi a bol čas na drevorubačskú desiatu v podobe chleba s masťou a cibuľou, ktorý sme si mohli sami pripraviť. Pre tých, ktorým sa tento pokrm nepáčil, bol v ponuke aj domáci med. Po desiate sme sa rozdelili na dve skupiny podľa medailónov, ktoré sme si vylosovali. Jedna skupina išla s pani lesníčkou a druhá skupina s pánom lesníkom. Prvá skupina išla ošetrovať mladé stromčeky a odokrývať ich spod trávy, aby mohli pekne rásť a aby ich nikto nepošliapal. Druhá skupina sa bola pozrieť na ťažbu dreva, kde si mohli vyskúšať meranie dreva. Obidve skupiny sa neskôr spojili a vydali sa na lesnú prechádzku spolu s lesníkmi.

            Po nádhernej prechádzke lesom nás v chatke pohostili výborným gulášom z diviny. Keď sme odchádzali domov dostali sme na pamiatku suveníry a niečo pod zub.

            Myslím, že hovoríme za celú triedu, že sa nám tento deň páčil, užili sme si ho a tešíme sa na ďalšie aktivity s lesníkmi.“

            Ďakujeme za príležitosť absolvovať zaujímavé aktivity koordinátorovi projektu, ktorým je Národné lesnícke centrum - Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky, a partnerom projektu -  Lesnícke fakulte TU Zvolen, Mestským lesom Kremnica a ďalším lesníckym inštitúciám.

            Viac informácií o projekte

            http://www.lesnapedagogika.sk/portal/lesu-zdar/

        • Prváci na prvej exkurzii...
          • Prváci na prvej exkurzii...

          • S oneskorením, ale predsa sa chceme pochváliť našou prvou poznávacou exkurziou.  11. októbra 2023 sme si to (obe prvácke triedy s našimi pani profesorkami I.Panákovou, A. Júdovou a Z. Kohútovou) namierili v ranných hodinách rovno do Rakúska, kúsok za hranice, aby sme si prezreli krásny Schloss Hof.

            Po zakúpení vstupeniek sme v dvoch skupinách začali prehliadku zámku s pani sprievodkyňami, ktoré nám zaujímavo predstavili tento barokový skvost v romantickom prostredí Dolného Rakúska. Táto pamiatka sa nám bude  spájať s princom Eugenom Savojským, ale najmä s Máriou Teréziou, vďaka ktorej bol zámok nádherne zrekonštruovaný. Zaujal nás prekrásny exteriér – záhrady s fontánami a sochami, s oranžériami, očarili nás nádherné miestnosti  1. poschodia, ktoré však  boli v ostrom kontraste s 2. poschodím. To bolo postupne obývané rakúskymi, neskôr nemeckými a po 2. svetovej vojne ruskými vojakmi. Zároveň sme sa vydali aj na netradičnú prehliadku skrytými chodbami služobníctva a tajomnými tmavými pivnicami zámku. Vďaka výkladu sme sa dozvedeli veľa o histórii zámku, ale tiež mnoho zaujímavostí najmä zo života Márie Terézie a jej rodiny.

            I.A, I.B

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prváci na prvej exkurzii....

        • Best In English
          • Best In English

          • Dňa 16.11.2023 sa vybraní študenti IV.A, IV.B a OKTÁVY zúčastnili medzinárodnej online súťaže v anglickom jazyku BEST IN ENGLISH.

            Súťaž Best In English 🏆 je jedinečná celosvetová 🌍 online súťaž v anglickom jazyku. Je otvorená pre všetky stredné školy a ich študentov vo veku 14-19 rokov z nedomácich anglicky hovoriacich krajín. Je to skvelý nástroj na porovnávanie jazykov. Najlepší študent vyhráva 2-týždňový zájazd do Kanady.

            Účelom testu je motivovať študentov k lepšiemu porozumeniu jazyka, aby mali možnosť porovnať výsledky s ostatnými študentmi z celého sveta.

            Mgr. Ingrid Panáková

        • Tvorivá biológia a chémia
          • Tvorivá biológia a chémia

          • Krúžok Tvorivej biológie a chémie je nielen o samotnom tvorení a bádaní, ale aj o hľadaní inšpirácie. Preto sme sa rozhodli pre menšiu turistiku a absolvovali sme výstup na hrad Šášov. Rekonštrukčné práce na hrade viditeľne pokročili a na nádvorí nás privítali aj celoroční obyvatelia - kozy. Pekný výhľad, jesenná príroda a história hradu nás nabili pozitívnou energiou. Ako bonus sme urobili aj niečo pre svoje zdravie a strávili sme čas v príjemnej atmosfére. Uvidíme, kam najbližšie povedú naše kroky. 

            Mgr. Barbora Kinková

        • Mám svojich starkých veľmi rád
          • Mám svojich starkých veľmi rád

          • Aj tento školský rok sa žiaci nižších ročníkov našej školy zapojili svojou tvorbou do literárnej súťaže Mám svojich starkých veľmi rád, ktorú organizuje CVČ Žiar nad Hronom. V kategórii „poézia II. stupeň ZŠ“ sa v Striebornom pásme so svojou básňou umiestnila Hanka Gubanová, žiačka triedy PRIMA. Hanke srdečne gratulujeme!

            Mgr. Jana Wiežbová

        • Návšteva spoločnosti THERMO|SOLAR
          • Návšteva spoločnosti THERMO|SOLAR

          • Dňa 6.11.2023 sme my, žiaci SEPTIMY, mali možnosť navštíviť spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar s.r.o., ktorá sa zaoberá výrobou termických slnečných kolektorov.

            Pred začiatkom prehliadky nám boli rozdané reflexné vesty vzhľadom na dodržiavanie bezpečnostných opatrení spoločnosti. Naša prehliadka začala ukážkou výrobných priestorov, kde sa spomínané kolektory vyrábajú. Dozvedeli sme sa celý proces ich výroby, cez lisovanie až po farbenie. Neskôr nám boli predstavené hotové solárne panely. Prvý z nich, finančne menej náročný, môžeme vidieť bežne na domoch a druhý, monokryštalický, už s pokročilou výrobou slúži najmä na vyhrievanie bazénov a väčších plôch.

            V závere sme diskutovali o benefitoch a budúcnosti firmy. Potešili nás nielen odpovede na všetky zadané otázky, ale aj písacie bloky a perá, ktoré sa určite každému z nás zídu. Domov sme odchádzali s príjemným pocitom a vedomím, že sme sa naučili niečo nové o produktoch, ktoré si možno raz v budúcnosti zaobstaráme aj my.

            Ďakujeme spoločnosti THERMO|SOLAR Žiar s.r.o. za zaujímavú prehliadku.

            Septima

        • FIRST Global 2023 - Cesta do Singapuru
          • FIRST Global 2023 - Cesta do Singapuru

          • V dňoch 7. – 10. 10. 2023 reprezentovali Vladimír Macko a Gregor Alvin Oswald (IV. B) našu školu i Slovensko na medzinárodnej robotickej olympiáde FIRST Global Challenge v Singapure. Spolu s tromi ďalšími študentami Strednej priemyselnej školy technickej v Trnave bola cesta do sveta vyvrcholením náročnej niekoľkomesačnej práce tímov oboch škôl. 

            V rámci prípravy na súťaž študenti už počas prázdnin absolvovali rôzne stretnutia, pracovali na robotovi, inovatívnom projekte, rôznych prezentačných videách, komunikovali s tímami iných krajín, konzultovali s odborníkmi zo Strojárskej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ...

            V rámci výzvy Hydrogen Horizons študenti pripravili inovačný projekt energeticky nezávislého domu využívajúceho na svoj chod vodík. Nápad získal záujem poroty a prebojoval sa medzi 10 najlepších projektov sveta. Slovensko sa tak ocitlo v spoločnosti krajín ako Kórea, Austrália či Filipíny. Vstup medzi TOP 10 krajín priniesol žiakom príležitosť predstaviť projekt aj „naživo“ v Sinpapure. Mladí inovátori ešte pred súťažou projekt energeticky samostatného „off-grid“ domu predstavili na odbornej konferencii SlovakiaTech v Košiciach.

            V robotickej hre na ihrisku – pri zbieraní loptičiek predstavujúcich vodík – sa predviedol robot Ľudmila, ktorého pomenovali podľa prvej slovenskej astronómky. Ten dokázal zahrať všetkých 10 zápasov podľa rozpisu.

            Na našich študentov v národnom tíme sme veľmi hrdí. Po zvládnutí časového posunu boli každodenne pod veľkým tlakom a dokázali riešiť množstvo okamžitých výziev i problémov, ktoré so sebou hra na ihrisku prinášala. Mali príležitosť získať obrovské skúsenosti. Nadviazali nové partnerstvá, prezentovali svoju prácu bez zaváhania v angličtine,... Ukázali, že aj malá krajina má šikovných mladých ľudí. Verím, že reprezentácia v národnom tíme im otvorí nové možnosti pri výbere vysokej školy i v budúcej praxi.

            Výsledky slovenského tímu:

            • New Technology Experience (súťaž projektov) – Slovenský vodíkový dom – Certificate of Excellence za TOP10 vo svete,
            • Safety Award – za poriadok a dodržiavanie bezpečnosti počas celej súťaže (získava len 10 teamov),
            • Social Media Award – ocenenie za splnenie výziev na sociálnych mediách a celkovú komunikáciu,
            • celkové umiestnenie v hre na ihrisku – 62. miesto zo 191 zúčastnených krajín.

            A čo si ceníme najviac?

            Singapurom sa to neskončilo. Chalani nášho GymZH tímu sú odhodlaní ísť ďalej. Stali sa mentormi nového školského tímu, ktorý sa už pustil do práce a pripravuje sa na národné kolo FIRST Global 2024. Dúfame, že sa im znovu podarí získať nomináciu na medzinárodné kolo. Naším tajným snom je, aby sa naša škola stala akýmsi centrom pre túto robotickú olympiádu a pomáhala aj iným školám a ich študentom k úspechu (myšlienku predstavil Martin zo IV.B, reprezentant zo Ženevy, v rozhovore počas Noci výskumníkov v Banskej Bystrici).

            Rozhovor si môžete vypočuť tu: https://www.youtube.com/watch?v=u8F3irePRpE

            Na záver mi dovoľte, ako mentorke školského tímu, srdečne poďakovať za podporu  Nadácii Tubapack, vedeniu firiem Continental Automotive Systems Slovakia s. r. o. a Nemak Slovakia a. s. i Mestu Žiar nad Hronom. Vďaka ich pomoci sme mohli uhradiť náklady na cestu a umožniť študentom získať cenné skúsenosti.

            Mgr. Mária Wagnerová

             

            Pohľad študenta, Vladimíra Macka, kapitána národného tímu:

            „Skúsenosť nadovšetko. To je to najlepšie, čo mi nominácia do národného tímu a medzinárodná súťaž priniesla. Možnosť niekoľko mesiacov pracovať na robotovi, inovačnom projekte a prezentácii v sociálnych médiách ma naučilo vysporiadať sa so stresom. Pri tvorbe projektu sme mali možnosť stretnúť najväčšie kapacity Slovenska v danom obore, naopak pri práce s robotom som sa posunul o míľové kroky v navrhovaní konštrukcie. Neskôr v Singapure som sa stretol s ľuďmi z doslova celého sveta (191 krajín), súťažil a spolupracoval s budúcimi vedcami a mal možnosť prezentovať projekt pred vedcami súčasnosti. Množstvo prestížnych vysokých škôl ako MIT alebo Yale na nás doslovne ukazovalo prstom so slovami "chceme teba". Okrem iného som doteraz v kontakte s mnohými ľuďmi, s ktorými sme naviazali priateľstvá. Dostal som sa na opačný koniec sveta vďaka môjmu záujmu venovať sa tomu, čo ma baví. Po Singapure sa nám s chalanmi a pani profesorkami podarilo rozbehnúť na škole krúžok, v ktorom sa pripravujeme na nový ročník súťaže už teraz. Zároveň mi bola ponúknutá pozícia mentora v slovenskej organizácii FIRST Global o. z.. Priateľstvá, knowledge, mentorstvo, diplomy... Táto skúsenosť mi dala omnoho viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať.“

            Do fotogalérie bol pridaný nový album FIRST Global 2023 - Cesta do Singapuru.

        • Prečo skúsiť EUSTORY
          • Prečo skúsiť EUSTORY

          • Do celoslovenskej súťaže Eustory sa naša škola zapája od jej vzniku. Vždy sme ju pokladali za výbornú príležitosť niečo sa naučiť, mnohé dozvedieť a hlavne, veľa zažiť.  Po koronových suchotách sa konečne tento rok konal festival „Next Generation Summit“ v Prahe. Je potešiteľné, že Slovensko na ňom reprezentovala trojica žiakov našej školy: Nataly Očovanová, Adela Račková a Ján Kolár.

            Atmosféru summitu si môžete vychutnať na videách, ktoré zdieľa centrála EUSTORY v Hamburgu a na Adelkiných fotografiách.  Aby vám neunikla podstata summitu, tu je pár slov od účastníčok.

            Adelka na summit spomína takto: „Odchádzali sme vo štvrtok 28.9. v skorých ranných hodinách, aby sme sa mohli zúčastniť otváracej a uvítacej slávnosti. Tá sa konala už vo štvrtok večer. Ďalšie dni sprevádzalo množstvo aktivít, prehliadka mesta, ale aj voľný čas. Pracovných skupín na summite bolo šesť. Nataly bola v tíme, ktorý sa zaoberal totožnými a odlišnými pohľadmi na rôzne historické udalosti. Výsledkom ich práce bol plagát či návrh, ako by mohlo vyzerať múzeum všetkých európskych štátov, ich kultúr a zvykov. Janko pracoval s umelou inteligenciou, jeden deň dokonca navštívil herné študio Charles Games v Prahe. Výstupom ich skupiny bol podcast. Ja som bola na workshope, na ktorom sme sa na základe dát snažili predpovedať,  čo by sa mohlo v blízkej budúcnosti stať v oblasti medzinárodnej politiky, školstva a hudby. V nedeľu večer, na uzatváracom ceremoniále, prezentovali jednotlivé skupiny, čo vytvorili. Neskôr nasledovala rozlúčková párty a v pondelok odchod domov. Pobyt sme si veľmi užili, precvičili si komunikáciu v angličtine a nadobudli mnoho nových vedomostí a skúseností. Sme veľmi vďační, že sa nám podarilo zúčastniť summitu. Radi by sme si ho užili aj o rok."

            Nataly o Next Generation Summite hovorí: "Vďaka súťaži EUSTORY som tento rok dostala možnosť zúčastniť sa na summite  v Prahe. Jednalo sa o päťdňový event, kde sa stretlo 100 víťazov z 23 národných historických súťaží. Keď som prvýkrát počula, že som sa kvalifikovala,  nebudem klamať, cítila som mierny strach: z množstva ľudí, aj z jazykovej bariéry. Našťastie, všetky moje obavy boli zbytočné. Ľudia, ktorých som vďaka projektu stretla, sú to  najlepšie, čo sa mi na summite prihodilo. Zoznámila som sa s inšpiratívnymi mladými ľuďmi, prežila veľa skvelých zážitkov, na ktoré budem ešte dlho spomínať.  Hlavná zložka programu boli workshopy, ktorých bolo celkovo šesť. Ja som sa zúčastnila toho, čo niesol názov „Narrating Europe: Stories of Identity and Belonging“. Napriek tomu, že sa nejednalo o moju prvú podobnú skúsenosť, workshop prekonal všetky moje očakávania. Aktivity nám dali možnosť  spoznať sa navzájom, ale aj zistiť niečo nové o sebe samých. Náš workshop bol založený najmä na spoločných diskusiách o vnímaní histórie, rôznych uhloch pohľadu na udalosti a zistení, čo majú naše kultúry spoločné a čím sú jedinečné. Bolo  pre mňa fascinujúce, do akých hĺbok sme sa v niektorých dialógoch dokázali dostať. Jediné negatívum  bol čas. Všetci by sme si ho priali mať viac. Program bol skutočne nabitý. Osobne ma veľmi potešila prehliadka Prahy či spoločné aktivity, medzinárodný bufet.  Som nesmierne vďačná za to, že som sa mohla zúčastniť projektu a pevne dúfam, že sa mi ešte v budúcnosti naskytne podobná šanca."

            Takže tu máme pár impresií, ktoré vás môžu inšpirovať. Urobiť súťažnú prácu nie je také zložité (úspešné práce vytvorili už terciáni). Tento rok je to o to ľahšie, že vypísaná téma je zaujímavá a „rodinný“ materiál vie nájsť takmer každý. Zadanie znie: "SKOKY CEZ PLOTY – naše štátne hranice  v 20. a 21. storočí a ich vplyv na život obyvateľov." Vytvoriť môžete podcasty, krátky film, reportáž, fotoreportáž alebo klasickú odbornú prácu.

            Ak niekoho téma zaujala, čas odovzdať ju je do marca 2024. Záujemcovia sa môžu prihlásiť u pp. Kohútovej alebo požiadať o pridanie do skupiny EUSTORY- EDUSOC-SOČ na TEAMS-och.

            Adela Račková, Sexta a Nataly Očovanová, III.A

            Linky: 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prečo skúsiť EUSTORY .

        • Naše príbehy na EDUSOC zaujali
          • Naše príbehy na EDUSOC zaujali

          • Včera sa konalo oceňovanie laureátov súťaže Odkiaľ som, poznajme sa navzájom v Banskej Bystrici. Súťaž organizuje občianske združenie EDUSOC. Tento rok záštitu nad celoštátnou súťažou prebral župan BBSK, Ondrej Lunter. Ten o súťaži povedal: „Vnímam, že táto aktivita motivuje mladých ľudí k pochopeniu vzájomných podobností a doceneniu kultúrnej rôznorodosti. Keď sa rozpadne pamäť, rozpadnú sa komunity, a keď sa rozpadne poznanie, rozpadne sa všetko - rozpadne sa ľudská spoločnosť. Ďakujem všetkým, ktorí tento projekt vymysleli, uviedli ho do života, zúčastnili sa na ňom. A samozrejme gratulujem oceneným. Robíte všetci skvelú vec.“

            Naša škola poslala dva súťažné príspevky do kategórie odborná práca. Jeden z nich bol rodinný príbeh ekonomickej migrácie do Francúzska a obraz ťažkého návratu emigrantov do vlasti. Spracovala ho Nina Petorová zo IV.B. Možno aj pre podobnosť s osudom vlastnej rodiny si ho vybral pán župan Lunter a udelil Nine Mimoriadnu cenu župana BBSK.

            Druhá história bola ešte ťažšia. Bolo to o rómskej rodine Šarköziovcov zo Slnečnej stráne, ktorú zaživa upálili počas druhej svetovej vojny. Samuel Solga zo IV.B si za jeho spracovanie vyslúžil nielen tretie miesto vo svojej kategórii, ale aj cenu Nadácie rómskeho vzdelávacieho fondu (Roma education fund). Účastníckymi krajinami fondu sú Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Macedónia, Rumunsko, Srbsko a Čierna hora a Slovenská republika.

            Nadácia sa rozhodla, že sa bude podieľať na pripomínaní smutnej udalosti, ktorá sa odohrala v našom meste. Prvýkrát by sa tak malo stať na jeseň budúceho roku, kde okrem čítania príbehu usporiadajú aj koncert. Spolupracovať na jeho organizácii by mala naša škola, EDUSOC a Nadácia rómskeho vzdelávacieho fondu.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Naše príbehy na EDUSOC zaujali.

        • Inovačný workshop
          • Inovačný workshop

          • Dňa 25.10. 2023 sme sa my, študenti SEPTIMY a III.B,  zúčastnili inovačného workshopu, ktorý organizovala Slovenská inovačná a energetická agentúra v rámci národného projektu Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky a Regionálne centrum kariéry Žiar nad Hronom. Všetci sme absolvovali teoretickú časť, test, hru, rozhovor i záverečnú prezentáciu. Okrem spomínaných aktivít  sme sa spoločne učili kriticky myslieť, vyskúšali sme si techniku kreatívneho myslenia, čo znamená v praxi, ako z nápadu vytvoriť podnikateľský zámer.

            Získali sme nielen teoretické vedomosti o inováciách, kreativite a rôznych technikách, ale hlavne to, aby sme si ich odskúšali priamo v reálnom prostredí. Dozvedeli sme sa, že v ideálnom prípade môže byť inovatívne riešenie, ktoré vyšlo priamo od nás, študentov, zrealizované v blízkej budúcnosti aj na našej škole. Na zadaných problémoch sme pracovali v dvoch skupinách. Výsledkom bola prezentácia riešení, ku ktorým sme dospeli počas vopred stanoveného času. Správne namotivovaní sme svoje návrhy odprezentovali pred vedením školy, triednymi učiteľmi a zamestnancami RCK. Veríme, že sa nám aspoň pár z nich podarí úspešne pretaviť do reality. Držme si navzájom palce! :)

            Alexandra Schveigert (SEPTIMA)

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Inovačný workshop.

        • Linda Majerčíková opäť rozšírila zbierku svojich pódiových umiestnení
          • Linda Majerčíková opäť rozšírila zbierku svojich pódiových umiestnení

          • Cez víkend - v sobotu 21. 10. 2023 mali svoje prvé tohto sezónne turnaje Slovenského pohára  dorastenci a dorastenky.

            Dorastenci sa stretli na turnaji v pomerne hojnom počte (122 účastníkov) v Čadci a náš stolnotenisový klub MŠK Žiar reprezentoval Patrik Hrabaj. V silnej konkurencii aj extraligových hráčov a dvoch kvalitných Ukrajinských reprezentantov (Zavada a Lovha), ktorí sa na koniec stretli vo finále si Patrik počínal výborne. Ako prvý nasadený hráč vo svojej skupine Patrik vyhral všetky svoje stretnutia a do vyraďovacej časti turnaja postúpil z 1. miesta. Následne v 1.kole pavúka Patrik pomerne hladko 3:0 vyradil Škandíka z Nitry a v ďalšom stretnutí o postup medzi 16 najlepších hráčov turnaja úspešne zvládol koncovku s Olejníkom z Valalík. V zápase o postup do prvej osmičky však Patrik narazil na dobre disponovaného Šutiaka z Trenčína, s ktorým prehral 1:3. Po tejto prehre mal ešte Patrik šancu zabojovať o konečné umiestnenie 9.-16. V ďalšom zápase Patrika čakal Žák z Nitry, s ktorým prehral 1:3 a obsadil tak konečné 13.-16. miesto.

            Dorastenky mali svoj turnaj v Ružomberku a náš klub reprezentovali Linda Majerčíková a Martina Hrabajová.

            Martina Hrabajová vekove patrí síce k starším žiačkam, ale nestratí sa ani medzi dorastenkami, čo potvrdila aj na turnaji. Martina začala turnaj v 5-člennej skupine, kde na postup bolo treba vyhrať 3 stretnutia. Martina to pomerne hravo zvládla, keď svoje súperky - Palešovú z Topoľčian, Jašekovú z Vrútok a Kosegyovú z Bošian zdolala zhodne 3:0. Premožiteľku našla akurát v Nagyovej z Pezinka, s ktorou prehrala 0:3 a do ďalšej časti turnaja teda postúpila z 2. miesta. V 1.kole pavúka na Martinu čakala kadetská reprezentantka Vanišová z Vydrian, s ktorou prehrala 1:3 a do ďalšieho kola pavúka už nepostúpila. V Martininom prípade je však cenný postup zo skupiny.

            Linda Majerčíková - pripravila nám najpríjemnejšie víkendové prekvapenie.

            Linda najskôr pomerne hladko vyhrala svoju skupinu, keď postupne zdolala súperky Vrablanskú z Pezinka 3:0, Geročovú z Krompách 3:1 a Drgoňovú z Bošian 3:0.

            V prvom kole pavúka mala Linda ako víťazka skupiny voľno a v ďalšom kole narazila na Alicju Guassardo z Krompách. V tomto stretnutí Linda zvíťazila 3:1 a tým sa dostala medzi 8 najlepších hráčok na turnaji. Linda bola v skvelej pohode a doslova svojou hrou valcovala svoje súperky až do finále. Na tejto víťaznej vlne postupne zdolala juniorské reprezentantky SR - Habarovú z Nitry a Darovcovú z Bratislavy zhodne po 3:1. Vo finálovom stretnutí už ale na Lindu čakal najsilnejší kaliber v podobe nasadenej jednotky turnaja a prvej hráčky rebríčka SR dorasteniek - Emy Činčurovej z Topoľčian. Obidve hráčky sa navzájom dobre poznajú ako zo sústredení, tak aj z turnajov. Linda nedokázala v tomto stretnutí nájsť účinnú zbraň na ľaváčku Činčurovú a tak po finálovej prehre 0:3 obsadila na turnaji 2. miesto. 

            Výborné umiestnenie na turnaji v Ružomberku posunulo Lindu na priebežné 3. miesto v SR rebríčku dorasteniek.

            Linda Majerčíková bola SSTZ nominovaná do reprezentačného družstva hráčok do 23 rokov pre turnaj Stredoeurópskej superligy. Turnaj sa uskutoční 25. - 27. 10. 2023 v Havířove za účasti družstiev SR, ČR a Rakúska. Linde budeme držať palce.  

            Zdroj: Stolnotenisový klub MŠK Žiar nad Hronom

        • European Language Day v podaní nášho gymnázia
          • European Language Day v podaní nášho gymnázia

          • Let´s meet and speak je anglický názov pre aktivity, ktoré už tradične organizujeme pri príležitosti medzinárodných osláv Európskeho dňa jazykov na našom gymnáziu. Ponúkame naozaj širokú škálu cudzích jazykov: angličtinu, nemčinu, španielčinu, ruštinu i francúzštinu, ktoré zaznievali z tried, kde Európsky deň jazykov prebiehal. Počas jazykových hodín sme spojili starších žiakov s mladšími, aby sa bez pomoci rodnej reči medzi sebou zoznámili, nadviazali nové priateľstvá a zároveň preskúšali svoje jazykové zručnosti. Sme radi, že naše aktivity u mladej generácie nerozvíjajú len komunikačnú oblasť, ale aj sociálnu, pretože okrem dobrého pocitu zo schopnosti dohovoriť sa v cudzej reči, získali aj poznatok, že na škole sa dá nájsť viac mladých nadšencov pre podobné záľuby a koníčky ako sami pestujú. V súčasnej predigitalizovanej dobe je takéto osobné stretnutie a priama komunikácia zdravým osviežením a vítaným zážitkom.

            Kolektív jazykárov GMR

            Do fotogalérie bol pridaný nový album European Language Day v podaní nášho gymnázia.

        • Výnimočný úspech našej výnimočnej Veroniky
          • Výnimočný úspech našej výnimočnej Veroniky

          • Každý rok sa naša škola zúčastňuje nielen vedomostných, ale aj rôznych umeleckých súťaží, spevácku súťaž POP BB, ktorá má celoslovenský charakter, nevynímajúc. Práve v tejto súťaži získala naša Veronika Feketová zo Sekundy druhé miesto a snáď najväčší potlesk od spolusúťažiacich v sále. Na Veroniku sme nesmierne hrdí, pretože napriek rôznym životným úskaliam stojí na speváckych pódiách pevne a hrdo - s odhodlaním, nadšením a prejavom profesionálnej úrovne.

            Úspech z posledných dvoch celoslovenských súťaží, kde sa Veronika umiestnila na víťaznom prvom mieste, jej otvoril dvere do zahraničia, kde nás bude v dňoch 24.-26. novembra 2023 reprezentovať na medzinárodnom finále súťaže EURO POP CONTEST v Berlíne.

            Veronika, všetci veríme, že tá úžasná dávka energie, ktorá z Teba pri speve prúdi, nezanechá ani Berlín chladným a prinesieš si domov okrem výnimočného zážitku aj patričné ocenenie, ktoré si nepochybne zaslúžiš. Prajeme Ti veľa šťastia!

            Gymnázium Milana Rúfusa

        • Učíme sa od skúsenejších 2
          • Učíme sa od skúsenejších 2

          • Počuli ste o firme Coupé Invest? Ak tipujete, že sa zaoberá finančníctvom, mýlite sa. Je to závodný hasičský útvar ZHÚ, teda závodní hasiči, ktorí okrem hasenia požiaru a záchranných akcií asistujú aj v nebezpečných situáciách a mimoriadnych udalostiach vo firmách v areáli závodu v Žiari nad Hronom. Triede TERCIA bolo umožnené nielen odviezť sa na hasičskom aute, ale pozrieť si aj inú techniku, či nahliadnuť do priestorov dispečingu. 

            Ďakujeme za skvelý prístup, nezabudnuteľné zážitky a že sme sa mohli opäť učiť od skúsenejších.

            Mgr. Adela Stajníková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Učíme sa od skúsenejších 2.

        • Výsadba mestskej zelene
          • Výsadba mestskej zelene

          • Kto iný je na škole povolanejší ako trieda SEXTA 🙂. Keďže minulý rok vysadili všetku zeleň v okolí školy a robota im išla naozaj od ruky, neváhali sme pri oslovení zo strany mesta ani minútu a rozhodli sme sa opäť priložiť ruku k dielu. Tentokrát sme pomohli vysadiť zeleň v mestskom parku. Pri práci sme sa stihli aj zasmiať a zapózovať pre našu úžasnú fotografku Beky Novodomcovú. Tešíme sa na ďalšie podobné projekty mesta, pri ktorých budeme môcť byť nápomocní. Ja ďakujem všetkým zúčastneným žiakom za kvalitne odvedenú prácu 🙂

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Výsadba mestskej zelene.

        • Učíme sa od skúsenejších 1.
          • Učíme sa od skúsenejších 1.

          • Keďže mnoho študentov nevie, čo by chceli v živote robiť, žiaci triedy TERCIA sa rozhodli lepšie spoznať prácu v rôznych odvetviach a navštíviť firmy v našom regióne. Prvá návšteva bola v spoločnosti THERMOSOLAR. THERMOSOLAR Žiar, s.r.o. je nielen najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s obnoviteľnými zdrojmi energie. Našim študentom najprv porozprávali niečo z histórie firmy, vysvetlili využitie a rozdiely medzi fotovoltaikou a solárnymi slnečnými kolektormi. Umožnili im  pozrieť si výrobu solárnych panelov a aj testovanie ich kvality. Ďakujeme, že sme sa mohli učiť od skúsenejších!

            Mgr. Adela Stajníková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Učíme sa od skúsenejších 1..