• Kapustnicu 2019 tentoraz navarili "Igorkovci"
          • Kapustnicu 2019 tentoraz navarili "Igorkovci"

          • 18. decembra sa konala v meste tradičná súťaž o najlepšiu kapustnicu. Našu školu tento raz reprezentovali študenti oktávy s triednym, Igorom Stemnickým. Výťažok z predaja tradične venujú Svetielku nádeje. Aj keď sa im zvíťaziť nepodarilo, veselá nálada, spolupatričnosť učiteľa a triedy a financie vyzbierané na dobrú vec boli najkrajším víťazstvom. A tohtoročná oktáva možno vojde do histórie školy aj tým, že založili novú tradíciu- lebo takýto ukážkový kuchársky tím sa oplatí zostaviť aj o rok. A budú sa mať prečo oháňať- oktáva vyzbierala za kapustnicu 461,75 eur.

            Do galérie Kapustnica 2019 boli pridané fotografie.

        • Maratón písania listov
          • Maratón písania listov

          • OD 18. NOVEMBRA 2019 DO 20. JANUÁRA 2020 SA NA CELOM SVETE, VRÁTANE SLOVENSKA, KONÁ JEDNA Z NAJVÄČŠÍCH MEDZINÁRODNÝCH UDALOSTÍ NA PODPORU NESPRAVODLIVO VÄZNENÝCH, PRENASLEDOVANÝCH A UTLÁČANÝCH ĽUDÍ - MARATÓN PÍSANIA LISTOV.
            Počas 2 dní, 18. a 19. decembra aj na našej škole prebiehal Maratón písania listov, jedna z akcií Amnesty International. Celý maratón je založený na motte “Napíš list- daruj slobodu”. Tri študentky, Dana Koštová a Žofia Oswaldová zo IV.B a Terézia Lehotská zo IV.A sa tento rok rozhodli priniesť túto akciu aj na našu školu. S podporou a pomocou p. p. Sučanského sa im to podarilo a veria, že podobné akcie sa budú konať každoročne.
            Mladí ľudia (2. – 4. ročník a SEXTA – OKTÁVA), mali možnosť vypočuť si 6 príbehov ľudí. Ľudí, ktorí neprávom trpia za chyby iných.
            Najskôr bolo študentom a profesorom vysvetlené ako Amnesty International funguje, ako funguje Maratón písania listov. Neskôr mali študenti a profesori možnosť podpísať apely, v ktorých žiadali vlády jednotlivých dotknutých krajín, aby prehodnotila prípady týchto dotknutých ľudí, aby si vlády priznali chyby ktorých sa dopustili, a takisto aby neprávom väznených  prepustili na slobodu a vymazali im zápisy z registra trestov.
            Okrem písania listov, boli študenti informovaní aj o tzv. listoch solidarity, ktoré odsúdeným posielajú ľudia z celého sveta, aby ich podporili alebo aby im ukázali, že za nich niekto bojuje.
            Ak by ste sa o Amnesty International alebo o jednotlivých prípadoch chceli dozvedieť viac, klikajte na stránku https://www.amnesty.sk

            Terézia Lehotská, IV.A

            Do galérie Maratón písania listov boli pridané fotografie.

        • Young author 2019
          • Young author 2019

          • Dňa 17.12.2019 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie súťaže Young author 2019, ktorú sme vyhlásili v rámci výročia narodenia Milana Rúfusa. Víťazov jednotlivých kategórií a ich vyučujúcich privítala riaditeľka školy Ing. Dana Paálová. Mgr. Renata Szviteková súťaž vyhodnotila, pochválila mladých autorov za tvorivosť a poďakovala za zaslanie prác. Lujza Prochocká a Hanka Frindtoá zo Septimy porozprávali pozvaným hosťom o svojich skúsenostiach s písaním literatúry a viedli s deťmi diskusiu o tvorbe literárnych diel. Na záver si žiaci ocenených diel prevzali ceny a všetkých čakalo malé občerstvenie.
             

            Do galérie Young author 2019 boli pridané fotografie.

        • Školské kolo olympiády v španielskom jazyku
          • Školské kolo olympiády v španielskom jazyku

          • V dňoch 12.-13.12.2019 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo 30. ročníka Olympiády v španielskom jazyku. Žiaci 2., 3. a  4.ročníka, rozdelení do troch kategórií, si mohli zmerať sily a preveriť získané vedomosti a jazykové zručnosti v španielskom jazyku. Aj keď si všetci žiaci  počínali veľmi dobre a dosiahli výborné výsledky, každá kategória má svojich víťazov.

            Kategória A

            1. miesto: Natália Víťazková (II.A)

            2. miesto: Karolína Čierťažská (II.C)

            3. miesto: Lucia Kukučková (II.A)

            Kategória B:         

            1. miesto: Lucia Macková (III.A)

            2. miesto: Lukáš Knoška (III.B)

            3. miesto: Monika Gregušová (III.B)

            Kategória C:         

            1. miesto: Barbora Adamová (IV.B)

            2. miesto: Žofia Oswaldová (IV.B)

            3. miesto: Richard Kotlárik (IV.B)

            Všetkým srdečne blahoželáme a prvým dvom z každej kategórie budeme držať palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční dňa 10.2.2020 v Banskej Bystrici.

        • Na november 1989 nezabúdame
          • Na november 1989 nezabúdame

          • Aj u nás v škole sme pripravili niekoľko aktivít, ktoré študentom pripomenuli udalosti z novembra 1989. Ako prvé sa tretiaci dozvedeli základné informácie o novembri 1989 na prednáške ÚPN. Zaujal hlavne film natočený dokumentaristami ústavu k 20. výročiu Nežnej revolúcie.

            Štafetu prevzali seminaristi. Vzdelávať sa mali cez praktické aktivity, z ktorých si mohli vybrať, a vytvoriť skupiny: 1. pripraviť nástenku vo vestibule k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Podklady si mali nájsť sami. Revolúciu mali stvárniť kreatívne a reagovať aj na to, ako revolúcia prebehla, čo nám budovanie demokracie dalo/ vzalo, prípadne nájsť odkaz dnešku. 2. Druhá téma mala reflektovať, ako vnímame Nežnú revolúciu dnes. Šlo o sondáž do názorov obyvateľov ZH, táto časť semináru šla do ulíc, nahrávala, zbierala výroky, z materiálu mali pripraviť ľubovoľný výstup 3. Nežná u nás doma...spomienky rodičov/ starých rodičov- krátke nahrávky + foto,alebo inak doplnené rozprávanie spracovať do slideshow filmu, prezi... 4. Kreativita v období revolúcie- ako ľudia zachytávali obdobie vo vtipoch, kresbách, na transparentoch, piesňach.(nástenka, ppt, prezi, slideshow...). 5. Návrh workshopu pre spolužiakov k téme. Výsledky práce tretiakov môžete vidieť na fotografiách.

            Najťažšiu cestu si vybral Denis Laco z III.A: nachystal workshop pre mladších spolužiakov z kvarty. Ako hovorí:  "Poňal som to teda tak, že na začiatku si skupiny vyžrebujú svoju úlohu a cez dialóg založený na nejakej otázke (ku ktorej poviem nejaké dve, tri vety) a na odpovediach kvarťanov, si budú pomáhať pri vypracovávaní úloh (bude to pre nich akási pomôcka). Napr. zvýraznené dátumy vždy vyslovím a teda budú takou pomôckou pre skupinu, čo dostane za úlohu zoradiť udalosti. Videá budú pomôckou pre tvorcov plagátu. Slogany a pieseň Karla Kryla pre tvorcov piesne a "organizátorov" protestu. K dôsledkom revolúcie poviem najmenej, nechám tú skupinu ktorá bude hodnotiť rozdiely, nech sa snaží vytvoriť vlastné tvrdenia." Potom využil "pomocníčkov" zo seminára a kvarta začala robiť na úlohách. Sára riadila tvorbu plagátu. Linda a Betka rozmýšľali s kvartou, čo všetko treba urobiť, keď chcú zorganizovať protest...čo musí organizátor zvládnuť, na čo myslieť... Luki riadil písanie slobodnej poézie, odrážajúcej revolúciu- a popri tom sa naučili, čo je dadaizmus a náhodná voľba slov, báseň z útržkov. Spomienku na november 1989 sme uzavreli pochodom Ahoj Európa 5.12.2019.

            Do galérie Na november 1989 nezabúdame boli pridané fotografie.

        • Ako sa z našich stali cudzí
          • Ako sa z našich stali cudzí

          • Deň ľudských práv si študenti nášho gymnázia pripomenuli na výstave Ako sa z našich stali cudzí. Výstava mapuje konflikt na Balkáne v rokoch 1991- 1995, ponúka jeho konfrontáciu s rozpadom Československa a budovaním Európskej únie.

            Jednotlivé panely hovoria o reťazi zla, ktorú spúšťa populizmus a nacionalizmus, približuje ich cez príbehy ľudí, ktorých zasiahla vojna. Beba Hadžić, Zijo Ribić, Rešad Trbonja ukazujú, kam vedie neznášanlivosť, delenie na MY a ONI, ale učia aj to, že s nenávisťou sa žiť nedá a v istom momente treba vedieť odpustiť a pozrieť sa bez negatívnych emócií do očí trebárs aj človeku, čo vám zavraždil celú rodinu. Zijo Ribić vysvetľuje počas besied s mladými: „ Keď prišiel ich veliteľ, díval sa mi do očí a ja jemu. Predstavte si to: keď hľadíte do očí človeku, ktorý vám vyvraždil celú rodinu, všetkých kamarátov, susedov... V tej chvíli mi všeličo preletelo hlavou, zúrivosť, nenávisť, odporné veci. Ale zároveň som v tom všetkom pocítil, že nesmiem a nebudem nenávidieť. Len keď človek odpustí, môže žiť ďalej normálnym životom, pretože s nenávisťou sa normálne žiť nedá. Nesmiete dovoliť, aby vám niekto klamal, že nejaký národ je lepší alebo horší, ale pozerajte sa na každého človeka ako na človeka.“

            Prínosom výstavy je, že ide o peer projekt. Výstavou sprevádzajú rovesníci (pre nás študenti to boli Akadémie EBG v Žiari nad Hronom), ktorí vďaka Centru pre európsku politiku absolvovali cestu do Vukovaru, Tuzly, Srebrenice, Sarajeva a mali možnosť hovoriť s pamätníkmi udalostí. Preto ich rozprávanie o vojnových udalostiach nie je zamerané na fakty , ale na sprostredkovanie autentických zážitkov. Po komentovanej prehliadke sa mladí ľudia rozprávali o paralelách medzi Juhosláviou v 90-tych rokoch a dnešným Slovenskom. Vďaka mladým sprievodcom z EBG sme si uvedomili, že každý nesie „veľkú zodpovednosť za malý svet“, ktorý ho obklopuje.

            Do galérie Ako sa z našich stali cudzí boli pridané fotografie.

        • Florbal nám ide
          • Florbal nám ide

          • Florbal alebo floorball je kolektívny halový šport podobný pozemnému hokeju. Samozrejme populárny aj na našej škole. To sa prejavilo aj na okresnom kole žiačok a žiakov stredných škôl. Tím dievčat a chlapcov sa s obrovskou prevahou a po vysokých víťazstvách stali víťazmi. 

            Blahoželáme!

            Do galérie Florbal boli pridané fotografie.

          • Dobrovoľníkom už v PRIME

          • Študent Adam Prekopp bol nominovaný na získanie ocenenia Srdce na dlani 2019. Adam rád navštevuje ľudí v Domove sociálnych služieb DOMÉNA v Žiari nad Hronom. Má dar reči a rád rozširuje obzory klientom DOMÉNY o prírode či histórii mesta. Vymyslel si aj vlastnú zábavno - náučnú hru „Adamovu aktivitu“. Pomáha pri tvorivých dielňach, hrá s klientmi spoločenské hry, sprevádza ich na vychádzkach. Každoročne pomáha pred Vianocami klientom Domény roznášať ich vlastnoručne vyrobené darčeky ľuďom, ktorí Doméne pomáhajú počas celého roka.

            Adam, sme na teba hrdí!

          • Programujeme netradične

          • Vybraní žiaci osemročného gymnázia sa učia programovať netradične.Koncom novembra absolvovali prvú časť workshopu pod vedenímvysokoškolského učiteľa PaedDr. Patrika Voštinára, PhD., ktorý pôsobí naKatedre informatiky Fakulty prírodných vied UMB v Banskej Bystrici.Počas tohto takmer 3-hodinového stretnutia, sa žiaci „prehrýzli“ odprogramovania bez počítača v hre „Scottie Go!“ až k ovládaniurobotického autíčka Phiro Pro a mBot, ktoré rozhýbali pomocou vlastných programovvytvorených v blokovom programovacom prostredí Makeblock. To, že ichnové aktivity bavili, dokazovali úsmevy na tvárach a ich zaujatosť.Pokračovanie je pre žiakov pripravené v predvianočnom týždni. Čaká ichprogramovanie mobilných aplikácií a Ozoboti.Ďalší žiaci si môžu netradičné programovanie vyskúšať v ďalšej etape vnovom roku.

            Do galérie Programujeme netradične boli pridané fotografie.

        • Young author 2019 - vyhodnotenie súťaže
          • Young author 2019 - vyhodnotenie súťaže

          • Pri príležitosti výročia narodenia Milana Rúfusa, ktorého meno nesie naša škola už takmer 10 rokov, sme vyhlásili súťaž tvorby v anglickom jazyku Young author.

            Mladí autori sa pochválili svojimi prácami vo všetkých kategóriách. Zaslali ste nám množstvo príbehov, básní i komixov. Tu sa nachádza výsledková listina.

            Zároveň si dovoľujeme všetkých ocenených žiakov aj ich vyučujúcich pozvať na slávnostné vyhodnotenie, ktoré sa uskutoční 17.12.2019 o 9.30 hod v budove našej školy v prednáškovej miestnosti na prízemí.

            Všetkým zúčastneným autorom ďakujeme za účasť a ich vyučujúcim za spoluprácu.

            Renáta Szviteková, vyučujúca anglického jazyka

        • Vianočná výzdoba
          • Vianočná výzdoba

          • Súťaž o najkrajšie vyzdobenú triedu sa stala na našej škole peknou tradíciou. Tento rok sa študenti výnimočne posnažili a skrášlili priestory školy aj vlastnoručne vyrobenými ozdobami. Pri tvorbe výzdoby sa snažili dodržať všetky kritériá. Škola sa odela do vianočných šiat. Príjemnú atmosféru vytvorili vianočné stromčeky, girlandy, adventné vence, ale aj imitácie krbov. Námaha žiakov bola samozrejme ocenená. Zo sladkej odmeny sa mohli tentoraz tešiť triedy:

            • 1. kategória: 1. miesto – SEKUNDA, 2. miesto – TERCIA, 3. miesto – PRIMA
            • 2. kategória: 1. miesto – I.A, 2. miesto – II.A, 3. miesto – I.B

            Všetkým zapojeným triedam ďakujeme za účasť, víťazom gratulujeme a už teraz sa tešíme na nové nápady v budúcom ročníku.

            Poradie tried určila porota zložená z 2 učiteľov a 3 študentov zo žiackej školskej rady.

            Do galérie Vianočná výzdoba boli pridané fotografie.

        • Neznalosť zabíja, zodpovednosť chráni!
          • Neznalosť zabíja, zodpovednosť chráni!

          • Pod týmto heslom si Mládež Slovenského červeného kríža aj v Žiari nad Hronom pripomenula svetový deň boja proti AIDS. Študenti, medzi nimi aj mnoho našich gymnazistov, zorganizovali sviečkový pochod pod názvom „Živá stužka“. Mladí ľudia prechádzajúci centrom mesta sa takto snažili upozorniť verejnosť na túto problematiku a prejavili solidaritu ľuďom, ktorí žijú s HIV/AIDS. Na námestí nakoniec so zapálených sviečok vytvorili červenú stužku, ktorá symbolizuje boj proti HIV a AIDS. „Chceme takto upozorniť verejnosť, že vírus HIV sa neprenáša len pohlavným stykom. Snažíme sa búrať mýty, ktoré sa o ochorení šíria,“ upresnila predsedníčka združenia Nina Jakušová z II. C. V rámci akcie sa uskutočnil aj anonymný odber krvi na vyšetrenie protilátok.

            HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti, ktorý napáda imunitný systém človeka, a tak znižuje jeho obranyschopnosť voči ochoreniam. Terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS, keď sa objavujú mnohé vážne zdravotné ťažkosti. Slovenská republika patrí k štátom EÚ s najnižšou incidenciou HIV infekcie, avšak v poslednom období sa pozoruje nárast počtu nových prípadov.

            Viac o akcii na stránke https://www.tvziar.tv/sprava/8531/mladi-ziarcania-proti-aids.html.

            Informácie prevzaté z regionálnych novín MY Noviny žiarskej kotliny, číslo 48.

        • V Národnej súťaži o HIV/AIDS prvé
          • V Národnej súťaži o HIV/AIDS prvé

          • Dňa 11.11.2019 sa tím študentiek z II.C triedy v zložení Monika Maslenová, Romana Davidiková a Katarína Köpplová zúčastnil online kola súťaže v HIV/AIDS prevencii. V tomto kole ich čakalo množstvo zložitých otázok danej problematiky. V online kole skončili na úžasnom 7. mieste, predbehli viac ako 60 tímov z celého Slovenska a zabezpečili si tým postup do národného kola súťaže, ktoré sa konalo 29.11.2019 v Bratislave v priestoroch KC Dunaj. Tohto kola sa zúčastnilo 10 najlepších tímov stredných škôl zo Slovenska. Riešili otázky z viacerých tematických okruhov vrátane činnosti Slovenského Červeného kríža, správnej prevencie a ochrany, HIV/AIDS problematiky či sexuálne prenosných chorôb. Súťaž mala aj kreatívnu časť, kde mali tímy za úlohu vytvoriť model HIV vírusu z plastelíny a vytvoriť poster k danej téme. Aj vo veľmi silnej konkurencii sa dokázali dievčatá presadiť a obsadili úžasné 1. miesto! Boli odmenené hodnotnými cenami a následne sa spoločne s ostatnými účastníkmi podieľali na vytvorení živej červenej stužky na Námestí SNP. Červená stužka je symbolom boja proti HIV/AIDS, ktorý si pripomíname svetovým dňom boja proti HIV/AIDS 1.decembra od roku 1988. Už piaty ročník Národnej súťaže HIV/AIDS prevencie bol organizovaný Mládežou Slovenského Červeného kríža. Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a rovnako za to, že sa naši študenti venujú aj takejto citlivej no o to dôležitejšej téme.

            Matej Piatrik, III.B

            Do galérie Národná súťaž o HIV/AIDS boli pridané fotografie.

        • Vianočná Viedeň
          • Vianočná Viedeň

          • Študenti tried TERCIA, KVARTA a II.C dostali tento rok možnosť zažiť vianočnú atmosféru v predstihu. V predmikulášsky deň parkoval pred Gymnáziom M. Rúfusa v Žiari nad Hronom autobus, aby ich odviezol na Vianočné trhy do rakúskej metropoly – Viedne. V očiach študentov sa javilo očakávanie, čo všetko v tento mrazivý deň zažijú.

            Po približne trojhodinovej ceste sme sa dostali k prvému cieľu našej predvianočnej výpravy. Tým bolo nepochybne zaujímavé letné sídlo rodu Habsburgovcov – Schönbrunn. Na výber sme mali prehliadku záhrad cisárovnej Sissi alebo sme sa mohli poprechádzať cez vianočné trhy, ktoré sa v tomto areáli konali. Cestou do Prírodovedného múzea, ktoré sa nachádza na Námestí Márie Terézie sme sa zviezli cez Ringstrasse. V Prírodovednom múzeu sme sa trošku zohriali a po jeho návšteve sme si už plnými dúškami užívali vianočné trhy Viedne. Z každého rohu na nás viala vôňa pravého viedenského punču v krásnych hrnčekoch, ktoré dotvárali vianočnú atmosféru trhov. Mnohí z nás si ich odniesli ako  suvenír domov. Hlad nám zahnali rôzne rakúske špeciality ako praclíky, punčové kocky, plnený zemiak a ďalšie iné dobroty, ktorým sme nedokázali odolať. Ďalšou zastávkou bolo Námestie sv. Štefana -  Stephansplatz, ku ktorému sme kráčali peši. Hlavnou dominantou, ktorú sme na tomto námestí obdivovali, bol Stephansdom – Dóm sv. Štefana. Je to hlavná dominanta hlavného mesta Rakúska. Od Stephansdomu sme sa presunuli k Hofburgu, k zimnému sídlu Habsburgovcov. Uličkami veľkomesta sme sa dostali k Viedenskej radnici, kde sa usporadúvajú najväčšie vianočné trhy v celej Viedni, Christkindlmarkt. A tu sme sa už nabažili vianočnej atmosféry dosýta. Nádherne vysvietený areál trhov vynikal všetkými možnými svetielkami. Približne hodinu času sme mohli stráviť podľa vlastných predstáv – nákupmi suvenírov, vianočných ozdôb, punču alebo rôznych pochutín, ktoré sme nestihli ochutnať na predošlých trhoch. Celou Viedňou nás sprevádzala pani sprievodkyňa, ktorá nás zasypala mnohými informáciami a zaujímavosťami o navštívených miestach.

            Plný nielen dobrôt, ale aj zážitkov, sme premrznutí čakali na náš vysnívaný vyhriaty autobus. Našťastie na nás nezabudol, prišiel pre nás a v zdraví nás dopravil späť domov. Ďakujeme p.prof. Šályovej a p.prof. Debnárovej za možnosť zúčastniť sa výletu, ktorý v nás zanechal spomienky na nezabudnuteľnú atmosféru predvianočnej Viedne.

            Emma Rošková, TERCIA

            Do galérie Vianočná Viedeň boli pridané fotografie.

        • Návšteva Centra hispánskej kultúry
          • Návšteva Centra hispánskej kultúry

          • Dňa 5.12.2019 sa žiaci II.A a SEPTIMY vybrali ochutnať predvianočnú atmosféru na banskobystrické vianočné trhy. A hoci mráz nepoľavil ani cez deň, slniečko si na nás posvietilo a ukázalo všetky pochúťky, ktoré vianočné trhy ponúkajú.

            Žiaci II.A sa mohli zohriať počas návštevy Centra hispánskej kultúry Vladimíra Olerínyho, ktoré sa nachádza v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice. Vypočuli sme si zaujímavú prednášku o kultúre a histórii Španielska, ale dozvedeli sme sa zaujímavé informácie aj o zvykoch, tradíciách a životnom štýle Španielov. Pozreli sme si ukážku prezentácie flamenca a záver návštevy si žiaci mohli zmerať sily vo vedomostnom kvíze, ktorého víťazi získali milé ceny.

            Do galérie Návšteva Centra hispánskej kultúry boli pridané fotografie.

        • Ľudskoprávny kvíz 2019
          • Ľudskoprávny kvíz 2019

          • Najlepší v kraji

            V stredu 27. novembra 2019 sa päťčlenný tím z našej školy, v zložení Eva Lujza Prochocká, Matej Piatrik, Lukáš Knoška, Marek Jaroš a Roman Debnár, zúčastnil ľudskoprávneho kvízu, ktorý sa  konal v rámci konferencie Human Forum 2019 na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

            Súťaž prebiehala modernou formou prostredníctvom aplikácie Kahoot. Vedomostný test obsahoval dvadsať náročných otázok z oblasti základných ľudských práv a občianskych slobôd a body sa pripisovali aj za rýchlosť odpovedí. Našim študentom sa od začiatku darilo a vybojovali si krásne prvé miesto. Za nimi sa umiestnili študenti z Gymnázia J. G. Tajovského z Banskej Bystrice a tím Gymnázia z Modrého Kameňa.

            Študentom blahoželáme k víťazstvu!

                                                                                               Mgr. Miroslava Debnárová

            Do galérie Ľudskoprávny kvíz 2019 boli pridané fotografie.

        • Imatrikulácie v Rokforde
          • Imatrikulácie v Rokforde

          • Utorok 29.10.2019 žiaci druhých ročníkov Gymnazia Milana Rúfusa zorganizovali prijemné imatrikulačné predpoludnie v školskej telocvični.

            V pohodovej a zábavnej atmosfére sa spoločne spoznávali prváci s ostatnou časťou študentskej gymnaziálnej posadky.

            Imatrikulačný deň sa niesol v duchu Harryho Pottera. Školská telocvičňa sa sfarbila do rôznych odtieňov žltej, červenej, zelenej či modrej farby, ktoré symbolizovali rôzne fakulty z diela J. K. Rowlingovej.

            Nové tváre našej školy, rozdelené na tri potterovské fakulty, súťažili medzi sebou o lákavú výhru v imatrikulačnej súťaži. Body jednotlivým tímom udeľovala sympatická porota zložená z triednych profesoriek druháckych tried.

            V napínavom súboji o vynikajúcu tortu napokon zvíťazila I.C. Na druhom miestne sa umiestnila I.A a na koncovom mieste sa predstavila I.B, pre ktorú tretie miesto znamenalo účasť na upratovaní školských priestorov po imatrikulačnom dni.

            Ukončenie bolo v réžii vedenia školy. Pani riaditeľka, Ing. Dana Paálova, odovzdaním slávnostných dekrétov oficiálne prijala nových prvákov do cechu gymnaziálneho.

            Novým študentom prajeme veľa šťastia a úspechov v štúdiu na našom gymnáziu.

            Roman Debnár, II. C

            Fotografie boli zverejnené v galérii Imatrikulácie - 1. ročník 2019

             

          • Pochváľ sa vlastnou tvorbou

          • Gymnázium Milana Rúfusa vyhlasuje pri príležitosti výročia narodenia Milana Rúfusa súťaž tvorby v anglickom jazyku YOUNG AUTHOR. Viac informácií nájdete v správach systému Edupage.

        • Imatrikulácie - PRIMA 2019
          • Imatrikulácie - PRIMA 2019

          • "Sľubujem!" zaznelo hromadne z úst našich najmladších, teda 22 žiakov triedy PRIMA, na záver Imatrikulačnej ceremónie v utorok 29.10. 2019. 

            Imatrikulácie sa v stredoškolskom ponímaní viažu na plnenie rôznych úloh, pripravených o rok staršími žiakmi, v našom prípade triedou SEKUNDA. Počas školy v prírode vymysleli tému RETRO s mnohými návrhmi úloh, ktoré ešte po návrate domysleli do detailov, a tak sme v utorok mohli byť svedkami cesty v čase a pripomenuli si "staré dobré časy".

            Heslo imatrikulácií "Priatelia v každom storočí..." malo Primanom povedať, že ich starší spolužiaci im chcú byť oporou a podať pomocnú ruku, vždy keď to budú potrebovať. Aby toto neboli len prázdne slová, mládež zo Sekundy sa postarala o zábavné úlohy, ktoré neponižovali, neútočili a netraumatizovali nikoho, práve naopak, víťazov každej úlohy vždy sladko odmenili a za nesplnenie alebo prehru v súťaži boli potrestaní tiež v retro štýle (napísať 50x "Vždy budem poslúchať svoju triednu", kľačať na drevenom polene, vypiť šťavu z citróna, a pod.).

            Naše "retro" úlohy zahŕňali napr. rozpoznanie filmov podľa typickej piesne alebo zvučky (Titanic, Ružový panter, Nekonečný príbeh,...), čo najrýchlejšie pospájanie reťaze z farebných Céčok (do pozadia nám hral Michal David rovnomenný hit "Céčka"), vysvetlenie významu slov ako "magič, parazól, verzatilka, fiškus...", v časovom limite poobliekať na seba čo najviac retro kusov oblečenia čo priniesli Sekunďania od svojich rodičov, triafali sme krúžky na vzdialené kolíky, hral sa aj "frčkobal s 3 mincami", sledovali sme úryvky zo starých filmov s otázkami na pozornosť, snažili sme sa spoznať známych hercov a spevákov z ich detských fotiek alebo naslepo hmatom rozpoznať veci ako magnetofónovú pásku, videokazetu, LP platňu, film do fotoaparátu a podobne. Tak ako - prešli by ste našimi úlohami?

            Ďakujeme celej Sekunde za organizáciu, unikátnu výzdobu (zapožičanú skvelými rodičmi), Prime za 2 krásne kultúrne vystúpenia (magické triky a tanec Macarena), animátorskú návštevu z CK Andromedy v publiku (spomienka na Školu v prírode) a pani riaditeľke za milú podporu počas príprav i vystúpení.

            Dúfame, že si naša Prima okrem Pamätných listín odniesla milé zážitky a veselé spomienky.

            Do galérie Imatrikulácie - PRIMA 2019 boli pridané fotografie.

        • Postup v bedmintone
          • Postup v bedmintone

          • Dňa 7. 11. 2019 sa uskutočnilo okresné kolo žiakov a žiačok základných aj stredných škôl v bedmintone.

            Družstvo chlapcov v kategórii stredných škôl získali 2. miesto. Vybojovali ho Aris Čela Nikolas a Marek Matonok z II. C a Jakub Babiak zo sexty. Dievčatá si vybojovali v zložení Kristína Tesáková (IV.B), Barbora Prcúchová (I.A) a Viktória Sviržovská (II. C) 1. miesto a zároveň aj postup do krajského kola.

            Mladším žiačkam sa tiež darilo a Ema Vlkovičová, Emma Kinková a Veronika Kmeťová z kvarty si odniesli striebornú medailu. Chlapcov zastupovali Matúš Schmidt, Adam Murín a David Truben z tercie.

            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

            Do galérie Športové súťaže boli pridané fotografie.

        • EUndeground v Budapešti
          • EUndeground v Budapešti

          • V rámci projektov pre školy V-4 a budúcich EÚ štátov našu školu v októbri Post Bellum SK pozvalo na zaujímavý workshop. Mladí sa dozvedeli o tom, ako kultúra vzdorovala totalite, tvorili samizdat a užili si koncert, filmy, divadlo, tanec...Bonusom boli potulky po Budapešti. Ubytovali sme sa neďaleko centra mesta, blízko bola židovská škola, 2 synagógy, ale aj reštaurácia Piroska s bohatou zbierkou predmetov zo socialistickej každodennosti. V deň príchodu sme mali pár hodín voľno. Uličkami sme teda prešli k Széchenyiho reťazovému mostu. Keďže sa rýchlo stmievalo a bolo aj dosť chladno, vyviezli sme sa hore lanovkou a obdivovali nádherné pohľady z Budína na Pešť.
            Nasledujúci deň bol pracovný. Odohrával s kúzelnom mieste. Dürer Kert je niečo medzi kultúrnym domom, alternatívnou scénou, parkom, komunitným centrom. Cítili sme sa tam veľmi dobre. Vstupné prednášky nás naozaj zaujali. Dozvedeli sme sa o poľskom divadle a jeho boji s totalitou. Ukážky predstavení divadla v Lubline boli mrazivé. P. Bříza rozprával o českej hudbe, Magorovi Jirousovi, Plastikoch...pre slovenských študentov to bol objav, tí českí majú tému v osnovách- a nikomu neprekáža pár vulgarizmov v Jirousových textoch. Bývalý minister kultúry zo Slovenska, p. Snopko, predstavil festivaly z Pezinku, Bratislavy- Čertovo kolo. Veľmi nás mrzelo, že prednášku zástupcu Albánska o podzemnej kultúre za režimu Envera Hodžu tlmočili z taliančiny len do Maďarčiny,
            Po prednáškach nasledovala inštruktáž, premiešanie účastníkov (študenti z Česka, Slovenska, Maďarska, Poľska, Albánska a Bulharska)...a decká začali vyrábať samizdat. 
            Poobede bol program naozaj bohatý-  divadlo, filmy, dokumenty, vzájomné spoznávanie kultúr, tanečná škola, diskotéka...každý si mohol vybrať. Mladí sa bavili hlavne v zostave Česko- Slovenskej. A dospelí tiež strávili rozhovormi o roku 1989, mečiarizme, dnešku...


            Do galérie EUndeground v Budapešti boli pridané fotografie.

        • Spolupráca s EUTIS
          • Spolupráca s EUTIS

          • Vďaka spolupráci našej školy s EUTIS, o.p.s sa študenti môžu zúčastňovať zaujímavých podujatí. V októbri si mohli v Mahenovej knižnici v Brne vypočuť strhujúce rozprávanie o vyšetrovaní vojnových zločinov v bývalej Juhoslávii. Prednášajúci, Vladimír Dzuro, sa podieľal v rokoch 1994-1995 na práci mierových síl OSN, potom 9 rokov zastával funkciu vyšetrovateľa Medzinárodného tribunálu pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii, ICTY v Den Haagu. Vo svojej prednáške rozprával o hľadaní a odkrývaní masových hrobov, zatknutí prvého vojnového zločinca Dokmanovica, o tom, aké ťažké je hľadať spravodlivosť po občianskej vojne.
            Príbeh „investigatora“ Dzura je zároveň inšpiratívnym rozprávaním o tom, ako sa inšpektor kriminálky môže stať veľkým medzinárodným hráčom. Vladimír Dzuro dnes vedie Kanceláriu Úradu vnútorných záležitostí OSN v New Yorku. 
            Rozprávanie si vypočuli žiaci tretieho ročníka, ktorí navštevujú seminár z dejepisu a zaujalo ich natoľko, že viacerí si hneď na mieste kúpili knihu Vyšetrovateľ, alebo počúvali seriál, ktorý na základe knihy pripravil český rozhlas.
            EUTIS-u ďakujeme za príležitosť a aj za fotografie z podujatia.


            Do galérie Spolupráca s EUTIS boli pridané fotografie.

        • Ako sme hľadali domov Moonovi z Alabamy
          • Ako sme hľadali domov Moonovi z Alabamy

          • Dňa 28. októbra žiacka školská rada pripravila pre žiakov z PRIMY a SEKUNDY zážitkové čítanie. Táto akcia prebehla v pokojnej a príjemnej atmosfére. Študenti spoločne čítali knihu od Watta Keya Moon z Alabamy o chlapcovi, ktorý sa snažil prežiť sám v lese, hľadal cestu na Aljašku a  nakoniec našiel domov u svojho strýka. Deti pozorne počúvali, o čom svedčia aj výborné výsledky záverečného kvízu. Víťazi sa tešili zo sladkej odmeny.

                                                                                                                                Mgr. Miroslava Debnárová

            Do galérie Ako sme hľadali domov Moonovi z Alabamy boli pridané fotografie.

        • Zelené mesto v októbri
          • Zelené mesto v októbri

          • III.B sa už druhý rok podieľa na projekte zastrešenom p. Kubáňom, Zelené mesto. V rámci neho raz mesačne zbierajú odpad v niektorej z mestských častí. 28. októbra sa k tejto triede pridala aj III.A. Počasie práci vonku nežičilo, preto študenti nemohli zbierať odpad popri Lutilskom potoku, ako plánovali. Po letnom „piknikovaní“ je ho tam ozaj veľa.  Zvolili si čistenie plôch poza obchodné centrá mesta. Vyzbierali 26 vriec (objem 250 l) odpadu.

            29. októbra štafetu v čistení mesta tretiakmi prevzala septima. Počasie prialo viac a tak sa dostali do rôznych zákutí. Človek by neveril, čo všetko sa nájde v ukrytejších častiach mesta. Septima vyzbierala 13 vriec odpadu. Každé s objemom 250 litrov.

            Celková bilancia čistenia mesta gymnazistami je 39 vriec odpadu. A to ani nevidno, že týmito miestami prešli.

            Do galérie Zelené mesto boli pridané fotografie.

        • Absolventi môžu získať na štúdium v zahraničí štipendium
          • Absolventi môžu získať na štúdium v zahraničí štipendium

          • SAIA, n. o. (Slovenská akademická informačná agentúra) je mimovládna nezisková organizácia, ktorá od roku 1990 svojimi programami a službami posilňuje občiansku spoločnosť a napomáha internacionalizácii vzdelávania a vedy na Slovensku.

            Agentúra sprostredkúva štúdium v zahraničí v mnohých krajinách a študentov podporuje i finančne prostredníctvom štipendií.

            Na stránke https://www.saia.sk/sk/main/studium-v-zahranici/ nájdete podrobné informácie.

            Spoločnosť ROSATOM podporuje študentov pri výbere študijných programov v Rusku. Ich podpora sa orientuje na štúdium v odboroch Fyzikálne vedy, Základné lekárske vedy a farmaceutické vedy, Jadrová chémia, Jadrová technika a energetika. Viac o štúdiu nájdete tu https://granty.saia.sk/Pages/ProgramDetail.aspx?Program=696 a základné informácie v plagátiku.

          • Gymnázium podporuje mladé talenty

          • Hoci si pod pojmom "gymnázium" ľudia väčšinou predstavia študentov zahĺbených do študovania učebníc, vypracovávania laboratórnych protokolov, písania referátov a počítania zložitých príkladov, naša škola podporuje aj umeleckú stránku nám zverených mladých. Jednou z našich talentov je aj Nina Jakušová z II.C, ktorá sa medzi iným venuje aj spevu. Tentokrát nás úspešne reprezentovala na speváckej súťaži v Banskej Bystrici, známej ako POP BB 2019 v kategórii študentov stredných škôl. Sme hrdí, že už druhý rok máme zastúpenie vo finále súťaže celoslovenského charakteru. Ninke budeme 22. novembra držať palce a dúfame, že jej výkon motivuje aj ďalších študentov k rozvíjaniu svojho umeleckého talentu.

            Mgr. Ivana Lapinová (učiteľka hudobnej výchovy)

        • Spoznávame Novohrad – exkurzia
          • Spoznávame Novohrad – exkurzia

          • Piatkové ráno 4. októbra nás, II. B a SEPTIMU privítalo slnečným, ale chladným počasím. Na nálade nám to neubralo. Prvá zastávka – Novohradské múzeum v Lučenci. Pokochali sme sa krehkou krásou čipiek, maľovaného skla, ...

            Naša ďalšia cesta smerovala k „ôsmemu“ divu sveta, k výstave čínskej terakotovej armády. Dokumentárny film nás obohatil o zaujímavé fakty, ale najväčším zážitkom bolo zblízka pozorovať 55 certifikovaných kópií vojakov a odfotiť sa s nimi. Haličský zámok nás tiež očaril svojou krásou a nádherným výhľadom. Celá naša exkurzia mala nečakaný záver. K dobrému jedlu v pizzerii známeho zabávača prispel svojimi vtipmi a smiechom aj on.

            Cesta naspäť rýchlo ubehla a spokojní a plní zážitkov sme sa vrátili domov.

            Dovidenia Novohrad.

        • Exkurzia v Slovenskom raji
          • Exkurzia v Slovenskom raji

          • Jesennú prírodu si 34 maturantov nášho gymnázia užívalo počas dvoch dní v rámi Geografickej exkurzie do Slovenského raja. Počasie nám vyšlo výborne. Prvý deň sme prešli celý Prielom Hornádu, so začiatkom na Tomášovskom výhľade. Ubytovaní sme boli pri Palcmanskej Maši, najchladnejšej vodnej nádrži na Slovensku. Druhý deň sme si vyšli Zejmarskou roklinou na planinu Geravy a pri návrate domov sme sa zastavili pri prameni Hrona. Všetkým študentom ďakujeme za disciplinovanosť a veľmi dobré správanie. Poďakovanie patrí aj kolegom Vladimírovi Fabovi a Igorovi Stemnickému za dozor počas celej dvojdňovej turistiky.

            Norbert Nagy, vedúci exkurzie

            Do galérie Exkurzia v Slovenskom raji boli pridané fotografie.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Ako mnoho škôl po celom Slovensku a každá krajina v Európe, aj my sme sa zapojili do osláv Európskeho dňa jazykov. Tento rok to bolo veselou a atraktívnou formou, ktorá zožala veľmi pozitívne ohlasy od všetkých zapojených. Názov "Getting to know you" (Spoznávanie sa) vysvetľuje zámer aktivít. Spojili sme rôzne jazykové skupiny študentov, pomiešali starších s mladšími a zoznamovanie sa mohlo začať. Háčikom bolo jediné pravidlo - "Prosím, dohovárajte sa LEN v cudzích jazykoch".

            Za hodinu museli spoznať minimálne 3 nových študentov a rozprávať sa aktívne s každým cca 10 minút. Žiadne simulované situačné dialógy, žiadna nudná téma podľa zamerania lekcie! Boli sme svedkami živého rozhovoru zo skutočného života, zdieľania názorov na rôzne oblasti ich ozajstných záujmov, pričom atmosféra vždy veľmi rýchlo nabrala tie správne vibrácie a prvotné ľady ostychu boli v minúte prekonané. V spomienkach na dnešný deň nám ostanú triedy plné aktivity, motivácie, plné smiechu a hlavne záujmu o druhého, slovom jedinečný ľudský zážitok. Všetkým zapojeným študentom i učiteľom ďakujeme.

            Mgr. Ivana Lapinová, vyučujúca anglického jazyka 

            Do galérie Európsky deň jazykov boli pridané fotografie.