• Ďalšie víťazstvo pre našich chlapcov

          • Keď máte šikovných a talentovaných športovcov všetko ide ľahko. Po víťazstvách 2:0 (25:8,25:12) s Novou Baňou a 2:0 (25:13,25:22) s Banskou Štiavnicou sme postúpili medzi 6 najlepších volejbalových tímov v kraji. Krajského finále 28.3.2019, ktoré sa uskutoční v Detve, sa zúčastnia tímy s hráčmi s ligovými skúsenosťami. Držte našim chlapcom palce !!! 🥇🏐

        • Už tradične na gymnáziu navštevujeme anglické divadlo
          • Už tradične na gymnáziu navštevujeme anglické divadlo

          • Včera tak ako každý rok, žiaci druhých ročníkov našej školy sme cestovali do Zvolena, aby sme plní očakávania videli anglické divadlo s /„native-speakers“ / anglickými hercami, ktorí každoročne cestujú po Slovensku, a takýmto naturálnym, pre študentov veľmi atraktívnym spôsobom, cez príbeh nešťastnej lásky „Romeo and Juliet“ od legendárneho britského dramatika a majstra tragédií W. Shakespeara približujú nám študentom anglické reálie. Predstavenie trvalo dve hodiny, počas prestávky sme vzrušene debatovali o priebehu deja a snažili sa predvídať, čo sa stane v druhom dejstve. Po skončení predstavenia boli herci odmenení zaslúženým potleskom a diváci odchádzali spokojní s úsmevmi na tvárach, ale aj zamyslení, možno dumali nad dôvodmi nešťastnej lásky, ale aj tragickosti mladej, neskúsenej lásky dvoch mladých ľudí, ktorí sú ich rovesníkmi, ale ktorí žili v inej dobe s inými spoločenskými vplyvmi.   

        • Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku
          • Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku

          • V dňoch 19. a 20. marca 2019 sa v Bratislave konalo celoštátne kolo 29. ročníka Olympiády v španielskom jazyku. Zúčastnili sa na ňom aj naši žiaci Lucia Macková (II.A), ktorá súťažila v A - kategórii a Andrej Hric (IV.B), ktorý nás reprezentoval v C – kategórii. V predvečer konania  súťaže účastníci olympiády absolvovali prehliadku historického centra Bratislavy v španielskom jazyku.  Samotná súťaž sa konala v stredu 20. marca 2019 v priestoroch Štátnej jazykovej školy na Palisádach. Súťažilo sa od skorých ranných hodín v štyroch kategóriách, kde mali možnosť tí najlepší zástupcovia z každého kraja  ukázať svoje vedomosti a jazykové zručnosti zo španielskeho jazyka. Výsledky súťaže boli slávnostne vyhlásené v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca za účasti španielskeho veľvyslanca pána Luisa Belzuza de los Ríos a kubánskej veľvyslankyne, pani Yamily Sonie Pita Montesovej. A hoci sa nám medailové miesta neušli, už samotná účasť na celoštátnom kole, je pre našich žiakov úspechom a veľkou skúsenosťou. Obom im ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme im veľa ďalších úspechov.

        • Celoslovenské kolo Olympiády v nemeckom jazyku
          • Celoslovenské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • V dňoch 17.- 18.marca 2019 sa v Bratislave konalo celoslovenské kolo  29. ročníka Olympiády v nemeckom jazyku. Na súťaži sa zúčastnili Beáta Mikolášová (SEXTA), ktorá súťažila  v kategórii 2.A a Zlatka Forgáčová (I.B), ktorá súťažila  v kategórii 2.C. V konkurencii  tých najlepších zástupcov z každého kraja  dievčatá vzorne reprezentovali našu školu a aj keď obsadili 4. – 8. miesta v jednotlivých kategóriách, je ich účasť v celoslovenskom kole veľkým úspechom. Svedčí o tom i prítomnosť veľvyslanca SRN Joachima Bleickera, veľvyslankyne Rakúskej republiky Margit Bruck-Friedrich  a veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie Alexandra Hoffera na slávnostnom vyhlásení výsledkov v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Veríme, že dievčatá zúročia získané skúsenosti v nasledujúcich rokoch počas ďalších ročníkov Olympiády v nemeckom jazyku. Ešte raz im ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa štúdijných úspechov.                                                                

                                                                                                                                Ing. Dana Matušková

        • Ako sme si pripomenuli 80 rokov od vzniku Slovenského štátu
          • Ako sme si pripomenuli 80 rokov od vzniku Slovenského štátu

          • 14. marec je na Slovensku  často vnímaný rozporuplne. Mnohí ho oslavujú ako dátum vzniku prvej samostatnej republiky. Naši gymnazisti sa v deň 80 výročia vzniku Slovenskej republiky rozhodli pozrieť na odvrátenú tvár tohto štátu. Na to, aký dopad mala jeho existencia pre židovskú komunitu žijúcu na našom území.

            Ľudia všeobecne o židovskej kultúre nevedia veľa a práve to dáva možnosť konšpirovať. Preto sme cestu  začali v Múzeu židovskej kultúry v Bratislave. Tu nám sprievodkyne vysvetlili, kto sú Židia, čím sa líšili od ostatných stredovekých etník. Využili vedomosti žiakov o biblických príbehoch a cez ne rozprávali o dávnej histórii. Potom previedli žiakov do stredovekého Uhorska, Bratislavy a priblížili dejiny židovského etnika na našom území.

            V zaujímavej expozícii sme spoznali, čo je Tóra, čo všetko znamená 613 príkazov viery, aké sú židovské sviatky a čo sa vtedy v rodinách deje, ako vyzerá cyklus života židovskej rodiny, aká je v nej úloha muža, ženy, detí.

            Po Múzeu židovskej kultúry v Bratislave sme smerovali do Múzea holokaustu v Seredi, aby sme sa dozvedeli, ako sme o židovských spoluobčanov prišli. Žiaci sledovali príklady antisemitizmu v tlači, na plagátoch, letákoch HSĽS, dobových fotografiách. Dozvedeli sa o pracovných, vyhladzovacích táboroch,  prvých transportoch. Sledovali osudy rodín, jednotlivcov. V novootvorenom baraku videli dielne sereďského tábora a prácu v ňom. V poslednej expozícii sa dozvedeli o koncentračných táboroch, kam boli slovenskí židia vyvezení, ale aj o Spravodlivých medzi národmi- ľuďoch, ktorí zachraňovali prenasledovaných spoluobčanov.

            Aby sme si z exkurzie nedoniesli len vedomosti a ťaživé zážitky, zakončili sme ju v prevádzke Sedita. Tu si v podnikovej predajni každý našiel svoj sladký liek.

            Fotografie v galérii Exkurzia – Múzeum Sereď

        • Sme naozaj zruční
          • Sme naozaj zruční

          • Kým sa maturanti trápili nad testami z cudzích jazykov, žiaci PRIMY, SEKUNDY a TERCIE prežívali Tvorivo-divadelný deň v Pohronskom osvetovom stredisku v Žiari nad Hronom. Program sa začal netradičným predstavením o Lennonovej smrti v réžii Petra Ľuptovského. Žiaci zo ZUŠ predviedli divadlo poézie plné metafor a piesní od skupiny Beatles. Na rad prišlo rozvíjanie tvorivosti, kreativity a praktických zručností. Žiaci sa rozdelili na stanovištia s rôznymi materiálmi, kde už boli  pripravené ktivity tematicky ladené na prichádzajúce sviatky jari – Veľkú noc. Decká boli fantastické, mnohé prekvapili aj samé seba. Neverili, čo boli schopné pod správnym vedením vyrobiť. Ďakujeme POS v Žiari nad Hronom za perfektne pripravené podujatie.

        • Valentínska kvapka krvi
          • Valentínska kvapka krvi

          • Láska má veľa podôb - láska partnerov, rodičov a detí, láska súrodencov, láska k sebe samému, k svojim blízkym, ale aj k neznámym ľuďom. Rovnako je aj veľa možností, ako ju prejaviť. Pri príležitosti sviatku zaľúbených Slovenský Červený kríž opäť oslovoval verejnosť a vyzýval k darovaniu krvi. Odberným miestom sa dňa 27. 2. 2019 stalo aj naše gymnázium. K výzve nezostalo ľahostajných takmer 60 študentov, ktorí postupne prichádzali na vstupné testy a po pozitívnom výsledku pristúpili k darovaniu krvi. V stanovenom čase pracovníci z hematologicko-transfúzneho oddelenia nemocnice mohli odobrať životodarnú tekutinu okolo 40 študentom.

            Ďakujeme!

            Do galérie Valentínska kvapka krvi boli pridané fotografie.

        • V basketbale postupujeme na majstrovstvá!
          • V basketbale postupujeme na majstrovstvá!

          • Výber žiakov zo Sekundy, Tercie a Kvarty dokázal včera vo Zvolene zvíťaziť na krajskom kole žiakov základných škôl v basketbale. Môžeme im teda držať palce na Majstrovstvách Slovenska v Považskej Bystrici, kde nás v dňoch 10. a 11. apríla budú vzorne reprezentovať. Gratulujeme k postupu a držíme palce!

             

        • 48. Gymnaziálny ples
          • 48. Gymnaziálny ples

          • Napriek úvodným rozpakom sa deň 22. február 2019 zapíše do našich pamätí ako úspešné vyvrcholenie nášho niekoľkomesačného snaženia. Ako jeden z dní, ktorý bude navždy dôkazom, že aj úplne rozdielni ľudia sa dokážu zomknúť a vytvoriť niečo neuveriteľné. Všetko sa vyvinulo z dlhoročnej tradície usporadúvania plesov nášho gymnázia. Každým rokom sa dajú dokopy ľudia z  3. ročníka a Septimy a my sme neboli výnimkou. Začiatkom roka sme založili plesový výbor pozostávajúci z 15 ľudí. A poviem vám, išlo nám to od ruky. Samozrejme, nič sa neobíde bez problémov, no aj tie sme nakoniec vyriešili, a tak sa v tento výnimočný piatok mohlo ísť plesať. Na "Ples pod hviezdami". Od prvého osvojenia si tejto myšlienky plesu „Pod hviezdami“ sme prichádzali s nápadmi ako dosiahnuť vytúženú atmosféru. Od výzdoby, programu, cez príhovor šikovných moderátorov sme sa pokúsili priniesť hviezdy až k nám, do sály. Sme veľmi vďační, že pozvanie prijal aj primátor nášho mesta a dokonca nám ples pomohol otvoriť.

            Hostia, učitelia i študenti napĺňali sálu v Mestskom kultúrnom centre v sprievode hviezdnych svetiel. 48. ročník Gymnaziálneho plesu sa mohol začať. A naozaj veľmi netradične ples otvorilo dobre utajované prekvapenie – laserová show. O jej prípravu, hladký priebeh, zimomriavky po celom tele a dramatický zážitok sa postaral veľmi šikovný Martin Čamaj (Septima), jeden zo spoluorganizátorov. Po úvodnom slove moderátorov Mišky Rišňovskej (Septima) a Martina Žňavu (III.B), ples oficiálne otvorili pán primátor Mgr. Peter Antal a predseda rady školy Ing. Jozef  Malý.  Prítomným zaželali príjemnú zábavu a podotkli, že práve gymnaziálny ples patrí medzi najdlhšie tradície mesta a zároveň je to ples s najvyššou účasťou. Po príhovore hostí prišlo ďalšie sľúbované prekvapenie. Spoza opony vybehol Milan „Junior“ Zimnýkoval a postaral sa o pobavenie celej sály. Úplne nový parket otvorili tanečné vystúpenia tanečníkov z Tanečno-športového klubu Stella, medzi ktorými sme spoznali študentov našej školy. Do programu sa im podarilo vniesť skutočnú noblesu.

            Nenechali sme sa zahanbiť a krátko po nich sme na parket vyrazili aj my, organizátori, spolu s profesormi a hosťami. Zatancovali sme si úvodný valčík Na krásnom modrom Dunaji. Ďalšie tanečné kolá už sprevádzali hudobníci z kapely HUSBANDS. Priebeh plesu spestrili svetelná a ohňová show v podaní skupiny Anta Agni. K výbornému jedlu nám schuti zahrala kapela Conquet, ktorej súčasťou je aj ďalší spoluorganizátor plesu, Juraj Námešný (III.B).

            K plesu neodmysliteľne patrí tombola. V tej našej čakalo na výhercov 27 hodnotných cien, napr. auto s plnou nádržou na víkend, televízor,... Tombolové lístky vlastnil takmer každý a netrpezlivo čakal na svoje číslo. Poslednú cenu sme odovzdali krátko po polnoci. Ďalej sme sa už zabávali pod vedením DJ Marka.

            Hoci sme mali na pleciach obrovskú zodpovednosť naďalej niesť tento ples na úrovni, ktorú si drží už 48 rokov, dostávalo sa nám obrovskej podpory a pomoci práve od našich triednych profesorov. Sú nimi Norbert Nagy (III.A), Peter Sučanský (III.B) a Igor Stemnický (Septima). Spočiatku bola pre všetkých študentov (a dokonca aj pre niektorých profesorov) veľmi úsmevná myšlienka, že ples budú organizovať traja chlapi. Myslím, a po reakciách plesajúcich si dovolím tvrdiť, že práve tohtoročný 48. Gymnaziálny ples, dozrel ako víno, a bol nie len výnimočný, neopakovateľný, ale aj nezabudnuteľný. Samozrejme, v tom najlepšom svetle. Štafetu a zároveň obrovskú poctu organizovania najväčšieho plesu v meste odovzdávame ďalej budúcim tretiakom a želáme im veľa šťastia!

            Na záver sa chceme poďakovať všetkým sponzorom, ktorí prispeli finančnou čiastkou alebo vecnými darmi, a aj vďaka nim sme mohli zažiť naozaj hviezdnu zábavu.

            Monika Prôčková, III. B

             

            Fotografie v galérii 48. Gymnaziálny ples

            Reportáž v ATV -

            https://www.youtube.com/watch?v=L7rzJCFC_2o&fbclid=IwAR3nQv6O-sgxZ5pULntftjpfUCz7sCtn1fYMI0TWnOJiMB5Ih4ZB9uM8RRw

            Laserová show - https://www.youtube.com/watch?v=W2Kql8AehsY

            Krátky zostrih bez komentára - https://www.youtube.com/watch?v=TzboFsvjeTs (od Karol Kozák)

            O plese aj na ziar24 - 

            Známi žiarski učitelia sa odviazali: Táto šou nebola v pláne, FOTO a VIDEO

        • Tercia na lyžiarskom netradične - na Skalke
          • Tercia na lyžiarskom netradične - na Skalke

          • Od 10. do 15. februára 2019 sa žiaci z TERCIE zúčastnili lyžiarskeho kurzu. Doplnili ich žiaci z KVARTY a SEXTY. Tentoraz, po veľmi dlhom čase, sme zvolili lyžiarske svahy v regióne.

            V nedeľu nás autobus zo školského dvora odviezol do neďalekého strediska – Skalka aréna. Po príchode sme sa ubytovali na hoteli LIMBA. Pred studeným vetrom sme uprednostnili prípravy na chate a oboznámili sa s pravidlami kurzu. Po prvej, kvalitným spánkom strávenej noci, sme sa vyrojili z izieb a s výbavou kráčali na svah.

            Niektorí z nás sa postavili na lyže po prvýkrát. Tí skúsení sa pobrali rovno ku lanovke. Začiatočníci krok za krokom, zo dňa na deň, zlepšovali svoje kvality. Smelí lyžiari si vychutnávali upravené zjazdovky. Po obedňajšej prestávke sme lyžovali ďalej. Unavení sme sa vracali na izby a po chvíľke oddychu nám dobre padla chutná večera. Po večeri sme mali voľný program. Niektorí sa rozhodli uvoľniť svaly v neďalekom rekreačnom centre so saunou a bazénom. Iní sa zabavili pri bowlingu. Večierku o 22:00 všetci rešpektovali, spánok bol veľmi dôležitý, aby sme načerpali sily do ďalšieho dňa. Začiatočníci sa na lanovke a na svahu postupne pridávali k pokročilejším. Po týždni skvelej lyžovačky sme sa vrátili do školy plní nových zážitkov.

            Do galérie Lyžiarsky kurz - Skalka boli pridané fotografie.

        • Simulované prezidentské voľby 2019
          • Simulované prezidentské voľby 2019

          • V piatok 15.2.2019 sme sa pridali k 115 školám na Slovensku a zorganizovali sme simulované prezidentské voľby. Zúčastniť sa mohol každý študent, ktorý do tohto dňa dosiahol vek 15 rokov.  

            Pre mnohých žiakov to bol prvý dotyk s voľbami vôbec. Žiacka školská rada pripravila volebnú miestnosť, hlasovacie lístky i zapečatenú urnu. Tak, ako je to pri reálnych voľbách, na priebeh dohliadala a volebné lístky spočítala volebná komisia zo žiakov školy.

            Jediný rozdiel medzi simulovanými a reálnymi voľbami bol, že žiaci prichádzali podľa harmonogramu, ktorý zabezpečoval, aby sa každý záujemca od 8:00 do 13:00 mohol volieb zúčastniť.

            Po sčítaní lístkov volebná komisia na Gymnáziu Milana Rúfusa konštatovala vysokú volebnú účasť. Hlasovacie lístky odovzdalo 225 študentov, pričom 215 hlasov bolo platných. Kandidátom s najvyšším počtom hlasov sa stala Zuzana Čaputová s podporou 99 hlasov (46 %). Ako druhého by naši študenti volili Róberta Mistríka, ktorý získal 30 hlasov (14 %) a následne Mariana Kotlebu s  počtom 25 hlasov (11,6 %). Viac ako 5 % hlasov by ešte získali Milan Krajniak a Štefan Harabin. Líder volebných prieskumov, Maroš Šefčovič, by medzi našimi žiakmi získal necelé 4 % hlasov. Naše volebné výsledky sme porovnali s celoslovenskými.

            V simulovaných voľbách na slovenských stredných školách volilo takmer 14-tisíc študentov a takmer 39 % z nich dalo svoj hlas právničke Zuzane Čaputovej. Druhý v poradí, Robert Mistrík, získal necelých 15 %. Za nimi nasledoval Marian Kotleba s vyše 10 % a Štefan Harabin s takmer 8 %. Súčasný líder všeobecných prieskumov, Maroš Šefčovič, neprekročil hranicu 6 %. Šiesti kandidáti vo voľbách stredoškolákov nezískali ani dve percentá. (Zdroj: Denník N z 16. februára 2019)

            Tak, ako pri reálnych voľbách, aj v simulovaných stredoškolských, prihlásené školy čaká druhé kolo. Kandidáti do neho nevzídu z výsledkov prvého kola simulovaných volieb študentov. 16. marca prebehne totiž prvé kolo oficiálnej voľby prezidenta. Následne, v  dňoch 18. až 20. marca, bude druhé kolo simulovaných volieb a študenti budú voliť medzi kandidátmi, ktorí uspeli v oficiálnych voľbách. Už teraz netrpezlivo čakáme, ako v prvom kole volieb rozhodnú skutoční voliči. Pre študentov- prvovoličov boli simulované voľby pozvánkou aj ku tým skutočným.

            Do galérie Simulované prezidentské voľby 2019 boli pridané fotografie. [foto Martina Dučáková, II.B]

        • Ani nemčinári sa nedali zahanbiť
          • Ani nemčinári sa nedali zahanbiť

          • a zabojovali na krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku 

            Dňa 14.2.2019 sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentovali 3 žiačky. V kategórii 2A Beáta Mikolášová zo Sexty, v kategórii 2B Alica Štefanovičová zo Septimy a v kategórii 2C Zlatka Forgáčová z I.B. V silnej konkurencii súťažiacich z ostatných okresov Banskobystrického kraja sa podarilo Beáte Mikolášovej a Zlatke Forgáčovej zvíťaziť a postúpiť tak do celoslovenského kola, ktoré sa bude konať 17. – 18. marca 2019 v Bratislave. Ďakujeme všetkým trom žiačkam za vzornú reprezentáciu školy a víťazkám prajeme veľa úspechov na celoslovenskom kole.

            Ing. Dana Matušková

          • Valentínska čokoláda

          • Žiacka školská rada vo štvrtok 14.2.2019 pripravila znova úspešnú aktivitu. Na chodbách školy už od rána rozvoniavala sladká čokoláda. Horúcemu nápoju lásky neodolalo žiadne zamilované srdiečko. 

        • Aj v angličtine na stupni víťazov
          • Aj v angličtine na stupni víťazov

          • Ako každý rok, aj tentokrát sme sa s našimi najlepšími angličtinármi úspešne prebojovali do krajského kola Olympiády v anglickom jazyku. V kategórii 2A nás v Banskej Bystrici reprezentovala Eva Lujza Prochocká zo Sexty a v kategórii 2B Alexandra Dučáková z triedy Septima. Po náročnom a vyčerpávajúcom dni sme si odniesli diplom za 3. miesto v bravúrnom podaní našej Evky, ktorá získala takmer plný počet bodov vo všetkých oblastiach. Tretiačka Saška čelila súperom z maturitných ročníkov a priniesla nám cenné skúsenosti a vhľad do priebehu súťaže v kategórii 2B. Študentky spoznali rôznych lektorov anglického jazyka a pedagógov z rôznych typov stredných škôl, mohli si vymeniť jazykové skúsenosti s rovesníkmi a porovnať úroveň študentov z iných škôl a miest. Za reprezentáciu našej školy im ďakujeme a k výsledkom srdečne gratulujeme. Veríme, že aj o rok zabojujú o umiestnenie a zamiešajú poradie v nových kategóriách.

            Mgr. Ivana Lapinová

        • V španielčine sme výborní
          • V španielčine sme výborní

          • Dňa 11.2.2019 sa šesť žiakov našej školy zúčastnilo krajského kola 29. ročníka Olympiády v španielskom jazyku, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici. V konkurencii ďalších troch škôl si naši žiaci počínali vynikajúco a naše gymnázium obohatili o päť diplomov. V kategórii A sme získali 1. miesto – L. Macková (II.A) a 2. miesto - V. Holubová (II.A), v kategórii B to bolo opäť 1. miesto – B. Adamová (III.B) a 2. miesto – Ž. Oswaldová (III.B) a v kategórii C sme zaútočili na 1. miesto, na ktorom sa umiestnil A. Hric (IV.B). Žiaci, ktorí obsadili 1. miesto nás budú reprezentovať na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 19.- 20.3.2019 v Bratislave. Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim budeme držať palce.

            PhDr. Veronika Sliačanová

        • Postup vo futsale
          • Postup vo futsale

          • Aj keď dnes bol Valentín – čas pre zamilovaných, na futsale žiakov SŠ v Žarnovici, „láska“ k súperovi chýbala. Okrem protihráčov, ktorí nám nič nedarovali, sme bojovali aj so zraneniami a chrípkou v tíme, ktorá vyradila 4 hráčov. Napriek veľkému oslabeniu sa nám predsa podarilo vybojovať postup do krajského kola. Po víťazstvách nad žiakmi zo SOŠL Banská Štiavnica (11:3) a SOŠ Žarnovica (5:1) cestujeme 21.2.2019 do Detvy, kde sa budeme snažiť získať postup na Majstrovstvá Slovenska.

            Držte nám palce!

            Peter Bahna, III. B

        • Programovanie pre Android
          • Programovanie pre Android

          • V spolupráci s občianskym združením Harpúna a s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja zažili študenti na seminári Cvičenia z informatiky netradičnú výučbu programovania. Pod vedením vysokoškolského pedagóga a zároveň odborníka z praxe, PaedDr. Patrika Voštinára, PhD., absolvovali 31 vyučovacích hodín zameraných na programovanie pre Android. K študentom, ktorí si seminár vybrali, sa pridali aj dobrovoľníci.

            Cieľom programu nebolo spraviť zo žiakov dokonalých programátorov, ale dať im pozitívnu skúsenosť so štúdiom pokročilejšej technickej disciplíny a zároveň vedomie, že ak sa v budúcnosti rozhodnú študovať iný, na prvý pohľad ťažký odbor, tak to zvládnu. Po absolvovaní programu každý žiak dokázal samostatne naprogramovať jednoduchú Android aplikáciu a tú testovať na mobilnom zariadení.

            Vyskúšali si programovanie najprv v jednoduchšom prostredí App Inventor a následne v profesionálnom náročnejšom prostredí Android Studio, kde sa mohli rozhodnúť pre jazyk Kotlin alebo Javu.

            Netradičná bola i metóda vyučovania. Možno to nazvať malou školskou reformou. Študenti pracovali v tímoch s využitím metodiky EduScrum, ktorá simulovala prácu v reálnom zamestnaní programátora. Základom bolo prenesenie zodpovednosti za vzdelávanie žiakov z učiteľa na samotného žiaka. Pedagóg bol koučom, ktorý žiakom podľa potreby pomáhal, koordinoval prácu skupín. Študenti sa učili nové veci vlastným úsilím a tímovou prácou. Okrem znalostí programovania nadobúdali pre prax dôležité soft-skills zručnosti, napr. prezentačné zručnosti, kreativitu, komunikatívnosť, tímovú prácu, schopnosť riešiť problémy a pracovať s informačnými zdrojmi, dodržiavať časový harmonogram a byť zodpovedný za zverenú úlohu.

            Žiaci riešili úlohy v tímoch pod vedením zvoleného Scrum Mastera v ucelených blokoch – šprintoch. V závere každého šprintu predstavili svoje projekty, prezentovali riešenia zadaných otázok a hodnotili prácu v skupine. Každý žiak si mohol vyskúšať rôzne roly v tíme.

            Ako zhodnotili samotní študenti, hodiny im priniesli zaujímavú a väčšinou pozitívnu skúsenosť. Nová forma, ktorou sa vyučovalo na hodinách informatiky ich rozhodne zaujala. Zaujímavým spôsobom si jednotliví študenti dokázali vybudovať priateľstvá i sebavedomie. Vyskúšali si prezentáciu pred tabuľou i prácu v tíme. Niektorí dokázali svoje vedomosti úspešne odovzdať aj žiakom základných škôl a naučili ich naprogramovať jednoduchú hru na workshope „Programovanie netradične“. Zaujímavé bolo zistiť, či študenti sú tímovými hráčmi. A odkaz pre dievčatá... Naše programátorky sa medzi chlapcami nestratili – boli v tíme vždy „platnými hráčmi“.

            Po pozitívnych ohlasoch sme sa rozhodli programovanie pre Android zaradiť do výučby Cvičení z informatiky aj v nasledujúcom školskom roku.

            Na záver sa chcem poďakovať absolventom tohto projektu za odvedenú prácu a aktivitu, čím zároveň reprezentovali aj naše gymnázium. Zvlášť tým študentom, ktorí sa odhodlali absolvovať program dobrovoľne, vo vlastnom voľnom čase.

            Do galérie Programovanie pre Android boli pridané fotografie.

        • Prípravný kurz na PS - 9. ročník
          • Prípravný kurz na PS - 9. ročník

          • Milí deviataci!

            Po prvom predbežnom stretnutí sme naplánovali termíny prípravných kurzov na prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a matematiky nasledovne:

            - 1. stretnutie: utorok 12.2.2019 od 14.45 do 17.15 - slovenský jazyk

            - 2. stretnutie: utorok 19.2.2019 od 14.45 do 17.15 - matematika

            Kurzy budú prebiehať v prednáškovej miestnosti na prízemí.

            Z organizačných dôvodov nie je možné kurzy realizovať v piatkových termínoch. O prípadných problémoch sa môžete informovať individuálne.

            Ďakujeme za porozumenie.

        • Genetické modifikácie
          • Genetické modifikácie

          • Gymnázium Milana Rúfusa v spolupráci s Občianskym združením Harpúna a Fakultou riadenia a informatiky Žilinskej univerzity ponúklo svojim študentom v školskom roku 2018/2019 možnosť zapojiť sa do zaujímavého projektu s názvom Genetické modifikácie.

            Projektu sa zúčastnili študenti III. A triedy nášho gymnázia so záujmom o biológiu, genetiku a medicínu. Absolvovaním tohto projektu v rozsahu 31 teoretických hodín získali skúsenosti s pokročilejšou biomedicínou a molekulárnou biológiou v perspektívnom odvetví genetickej analýzy a modifikácie. Táto skúsenosť im pomôže sa správne rozhodnúť, ktorý študijný odbor si vybrať neskôr pri štúdiu na vysokej škole s podobným zameraním.

            Projekt bol vedený Mgr. Simonou Sojkovou, odborníčkou na danú problematiku. Po absolvovaní teoretickej časti sa študenti zúčastnili praktických cvičení, ktoré sa realizovali v laboratóriách BioMedu v Martine (Martinské centrum pre biomedicínu). Študentom sa týmto projektom otvorili nové obzory v modernom a rýchlo sa rozvíjajúcom vednom odbore aplikovanej genetiky.

            Do galérie Genetické modifikácie boli pridané fotografie.

        • Objavujeme čaro chémie - Zázračná hmota
          • Objavujeme čaro chémie - Zázračná hmota

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do 4. ročníka stále populárnejšej súťaže Objavujeme čaro chémie. Podstatou je osloviť porotu svojím foto pokusom, ktorý je rozpracovaný do prezentácie. Čiže dôležité je vybrať zaujímavý pokus, ktorý žiak musí zrealizovať sám respektíve iba s malou pomocou učiteľa - koordinátora a fotografa :). Nesmie používať žiadne nebezpečné chemikálie a pri svojej práci dbať predovšetkým na dodržiavanie všeobecne platných bezpečnostných pravidiel v chemickom laboratóriu. Pokus musí byť premyslený, najmä jeho prevedenie. Aj keď najdôležitejšou súčasťou celého tvorenia je najmä motivácia a nadšenie každého žiaka pre chemické bádanie. Tento rok nás v celoslovenskej súťaži vo svojej kategórii reprezentovala žiačka triedy SEKUNDA, Zuzka Wagnerová. Pripravila ,,zázračnú hmotu" - svetielkujúci škrob, keďže sliz v rôznych podobách je medzi jej rovesníkmi značne populárny. Porota jej spomedzi 20-tich súťažných prác za originalitu a prevedie udelila plný počet bodov a obsadila tak krásne I. miesto.

            Srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie chemické úspechy.

            Do galérie Objavujeme čaro chémie boli pridané fotografie.

        • Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dňa 17.1.2019 sa v CVČ v Žiari nad Hronom konalo okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku, ktorého sa zúčastnili aj žiaci našej školy. V kategórii 1.B to bola Pavlína Blahyjová z Kvarty, v kategórii 2.A Beáta Mikolášová a Eva Lujza Prochocká zo Sexty a v kategórii 2.B  Alica Štefanovičová zo Septimy a Marcela Minková z 3.A. Do krajského kola v Banskej Bystrici postúpili Beáta Mikolášová, Eva Lujza Prochocká a Alica Štefanovičová. Ďakujeme všetkým za reprezentáciu školy a prajeme veľa šťastia v krajskom kole dňa 14.2.2019 v Banskej Bystrici!

        • Legomoni cestujú na semifinále FLL – skončili strieborní !!!
          • Legomoni cestujú na semifinále FLL – skončili strieborní !!!

          • Náš mladý tím Legomoni vybojoval na žiarskom regionálnom turnaji v robotickej súťaži First Lego League celkové 2. miesto a tým aj postup na semifinále Slovenko – Česko. Témou tohto ročníka bol Život a cestovanie
            vo vesmíre – Into OrbitSM. Spolu s ostatnými súťažiacimi z 13 škôl plnili úlohy v 4 kategóriách – rovnocenne hodnotených častiach. Najlepší výsledok (1. miesto) a najvyšší počet bodov dosiahli v kategórii Robot Design, v ktorej sa hodnotila kvalita konštrukčného návrhu a programu robota. Výsledkom si získali aj uznanie víťazného tímu. Vo výskumnom projekte chlapci porotu zaujali vzájomnou diskusiou a spôsobom
            prezentácie návrhov, ako by pomohli spríjemniť kozmonautom život na ceste po vesmíre. Za cenné rady a obrovskú podporu ďakujeme členom tímu Legáči, ktorí niekoľko rokov v súťaži FLL úspešne reprezentovali našu školu.
            Pod vedením Mgr. Leontíny Striežovskej, PhD. si postup vybojovali Martin Gallo, Michal Holic, Martin Končok, Fedor Stajník, Daniel Striežovský, (TERCIA), David Truben (SEKUNDA), Branislav Holic a Jakub Ďurina (PRIMA).

            Gratulujeme a držíme palce v semifinále!

            Do galérie FLL_regionalne kolo boli pridané fotografie.

        • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo
          • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo

          • V stredu 16. 01. 2019 sa na našom gymnáziu konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Zúčastnili sa žiaci všetkých stredných škôl v regióne, a aj napriek tomu, že úlohy boli už tradične veľmi náročné, naši žiaci získali prvé miesta v 2 kategóriách: Eva Lujza Prochocká /SEXTA/ v kategórii 2A a Alexandra Dučáková /SEPTIMA/ v kategórii 2B.

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa šťastia v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 13. 02. 2019.

          • 48. Gymnaziálny ples

          • Srdečne Vás pozývame na 48. ročník Gymnaziálneho plesu POD HVIEZDAMI, ktorý sa uskutoční dňa 22. februára 2019 od 18:30 hod. v Estrádnej sále MsKC v Žiari nad Hronom. Vstupenky je možné zakúpiť od 8. januára 2019 v III.A (Marta Jurkemíková a Petra Šlosiariková).

            Dresscode: Motýlik/Spoločenské šaty

            Tešíme sa na Vašu účasť!

        • Ako sme čakali Vianoce
          • Ako sme čakali Vianoce

          • Mesiac december sa na našej škole niesol v očakávaní najkrajších sviatkov roka. Začalo sa to veľkým zdobením tried a súťažou o najkrajšiu výzdobu. Žiacka školská rada tentoraz sladkú odmenu za 1. miesto – nádhernú vianočnú tortu vyzdobenú rukavičkami – pridelila nováčikom, PRIME a I. A. Sladkú odmenu, veterníky, si zaslúžili triedy SEKUNDA a II. A. Na farebných broskynkách si pochutnali žiaci na 3. mieste – KVARTA a I. B.

            Na sviatok svätého Mikuláša žiakom v triedach darčeky rozdávali SEKUNĎANIA, ktorí pod vedením Mgr. Kubišovej aj v tomto roku zahrali mini-scénky o Mikulášovi či príchode Vianoc. Na Luciu zlých duchov z tried vyháňali husími brkami dievčatá odeté v bielom.

            Tím profesorov nášho gymnázia sa opäť odhodlal uvariť najlepšiu kapustnicu. Mohli ste ju ochutnať na námestí v Žiari nad Hronom. Pri varení bolo naozaj veselo, snažili sa rozdať čo najviac úsmevov. Za kapustnicu ste ich mohli odmeniť dobrovoľným príspevkom, ktorý bol určený pre Svetielko nádeje.

            Vyvrcholením predvianočných príprav bol už 5. ročník Vianočného bazára. Touto tradičnou aktivitou sa môžeme pýšiť vďaka myšlienke p. Kubišovej. Žiaci so svojimi rodičmi či známymi pripravili množstvo tovaru na predaj za symbolické ceny. Dňa 20.12.2018 si každý návštevník bazára odniesol maličkosť pre potešenie – vianočnú ozdobu, sladké pečivo či drobný darček.

            Našimi aktivitami sme sa snažili šíriť okolo seba pokoj, dobro i vďaku. Každý myslel na to, ako pre niekoho urobiť malú drobnosť navyše. V podaní nášho gymnázia to bolo 652 EUR, ktoré sme venovali Oddeleniu detskej onkológie v Banskej Bystrici.

            Vianočné piesne a tanec v podaní žiakov jednotlivých tried i vôňa punču počas vianočného programu nás naplnila radosťou a so želaním pokojných a šťastných sviatkov v kruhu najbližších sme sa rozišli na dlho očakávané prázdniny.   

            Do galérie Vianočný čas boli pridané fotografie.

        • Srdce dobrovoľníka 2018 získali aj dvaja gymnazisti
          • Srdce dobrovoľníka 2018 získali aj dvaja gymnazisti

          • Dňa 14. 12. 2018 ocenil primátor mesta, Mgr. Peter Antal, dobrovoľníkov pracujúcich v prospech mesta Žiar nad Hronom. Nás teší, že medzi 12 ocenenými boli aj dvaja žiaci nášho gymnázia, Matej Piatrik z II.B a Eva Lujza Prochocká zo SEXTY. Mesto im poďakovalo za hodiny dobrovoľníckej práce, spoluprácu s miestnym odborom Červeného kríža, občiansku angažovanosť v rôznych oblastiach. Gymnázium Milana Rúfusa gratuluje žiakom k oceneniu a ďakuje za dobro, ktoré šíria vo svojom okolí.

            Do galérie Srdce dobrovoľníka 2018 boli pridané fotografie.