• Žiarski gymnazisti historicky Vicemajstrami Slovenska v basketbale

          • Na Gymnáziu Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom sa na osemročnom študijnom odbore zišla veľmi dobrá partia basketbalistov. Na nedávno skončených Majstrovstvách Slovenska v basketbale chlapcov ZŠ v Seredi v dňoch 20.-21.júna chlapci vo finálovom súboji s Levicami po polčase siahali na titul školských Majstrov Slovenska. Nepodarilo sa, napriek tomu sa chalani vrátili domov s obrovským úspechom. Pre svoju školu doniesli domov historicky najvzácnejší kov, prvé striebro v športových celoslovenských súťažiach. Svojej škole tak k 60.tym narodeninám pripravili naozaj ukážkový darček.

            Presadiť sa v konkurencii stoviek základných škôl SR nebolo vôbec jednoduché. Kým iné základné školy vyberajú svoje talenty zo stoviek svojich žiakov, na žiarskom gymnáziu sú v kategórii ZŠ otvorené len 4 výberové triedy, PRIMA, SEKUNDA, TERCIA a KVARTA. Na Gymnáziu Milana Rúfusa sa však tento rok zišla zhodou okolností silná skupina kvarťanov, kadetov BK MŠK Žiar nad Hronom, doplnená šikovnými hráčmi klubu aj v ostatných troch triedach.

            Reprezentanti žiarskeho gymnázia sa museli v priebehu roka 2017/2018 postupne prebiť okresným, regionálnym a krajským kolom. Všetky kvalifikácie zvládli bez zaváhania a tak im nič nebránilo zabojovať v rámci víťazov krajov SR o najcennejšie kovy na školských majstrovstvách Slovenska. V 60ročnej histórii školy sa len trikrát podarilo reprezentantom gymnázia vrátiť sa domov z takejto akcie s medailou. Vždy to bola však „len“ medaila bronzová...

            V základnej skupine, ktorá sa hrala na nie práve najkvalitnejšej palubovke jednej zo sereďských základných škôl, najskôr žiarski gymnazisti s prehľadom porazili Bratislavčanov o 24 bodov. Následne v bojovnom zápase s Levicami, v ktorom po celý čas viedli a len v závere tretej štvrtiny pustili súpera do tesného vedenia, sa stretnutie po dohode oboch trénerov pre nespôsobilosť palubovky nedohralo a skončilo sa aktuálnym tesným vedením Levíc. V zápase, v ktorom už obe školy mali istý postup do semifinále turnaja, uprednostnili vedenia oboch výprav na návrh trénera Žiaru zdravie hráčov pred víťazstvom, pretože pádov na šmykľavom povrchu už bolo priveľa.

            V semifinále, ktoré sa už hralo v športovej hale Sokolovňa, na Žiarčanov čakal húževnatý súper zo Spišskej Novej Vsi. Spišiaci síce rýchlo prehrávali o viac ako desať bodov, po prestriedaní žiarskeho tímu sa však dokázali vrátiť do zápasu a hru vyrovnali. Po timeoutoch a následnom zvýšení dôrazu však žiarski basketbalisti ukázali, že sú kvalitnejším tímom a zápas nakoniec s prehľadom doviedli do pohodlného víťazstva o 21 bodov.

            Vo finále na hráčov nášho gymnázia čakal vyrovnaný tím Levíc, z basketbalovej školy ZŠ Saratovská, ktorý disponoval predsa len vyrovnanejšou lavičkou a mohol si tak v zápase dovoliť väčšiu rotáciu hráčov. Na ihrisku sa viac bojovalo ako tvorilo a tak o všetkom nakoniec rozhodovalo aj väčšie športové šťastie. Žiarčania dokázali nepriaznivo sa vyvíjajúce finále otočiť z nepriaznivého stavu 10:17 na 27:19. Levičania ostali ako obarení a vyzeralo to, že pôjdeme do šatní s polčasovým náskokom a psychickou výhodou. Prišli však školácke chyby na rozohrávke, spôsobené nepozornosťou z únavy a do šatní sa nakoniec šlo za stavu 27:24 pre Žiar nad Hronom. Druhý polčas bol herne veľmi vyrovnaný, čo však Leviciam do koša padlo, Žiaru zase vypadlo... 10bodové manko dokázali Žiarčania ešte v závere zápasu stiahnuť na 4 body, nepremenili sme však 2 minúty pred koncom dvojtakt z protiútoku, súper dal trojku a namiesto o 2 bolo opäť o 7 bodov...

            Hovorí sa, že bronz je lepší ako striebro. Pretože striebro získavate po prehratom a bronz po vyhratom zápase. Aj toto sa dalo chlapcom po záverečnom klaksóne čítať z tvárí. Sám som bol veľmi sklamaný a slzy sme viacerí držali chlapsky na krajíčku. Rýchlo sme sa však otriasli, uvedomujúc si, čo sa nám pre našu školu a naše mesto v basketbale podarilo! Byť vicemajstrom Slovenska zo všetkých základných škôl na Slovensku je úspech, ktorí si chlapci uvedomia až časom. Keď už budú stredoškoláci na „veľkom gympli“. A potom môžu opäť zabojovať....

            Veľké poďakovanie a pochvala za príkladný športový výkon a reprezentáciu Gymnázia Milana Rúfusa a mesta Žiar nad Hronom patria nasledovným hráčom, žiakom našej školy:

            • KVARTA: Juraj Kret, Juraj Greguš, Jakub Švec, Jakub Babiak, Richard Truben, Pavel Király, Patrik Herich
            • TERCIA: Adam Galko, Matej Bobok
            • SEKUNDA: Matej Tončík, Adam Vonkomer
            • PRIMA: David Truben

                                                                       Mgr. Norbert Nagy, tréner a učiteľ Gymnázia MR v Žiari nad Hronom

             

            Výsledky Žiaru a celkové umiestnenie:

            Skupina:

            Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom : ZŠ Holíčska Bratislava - 64:40

            Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom : ZŠ Saratovská Levice - 41:43

            Semifinále:

            Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom : ZŠ Kožucha Spišská Nová Ves - 67:46

            Finále:

            Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom : ZŠ Saratovská Levice - 49:54

             

            Celkové umiestnenie:

            1. ZŠ Saratovská Levice
            2. Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom
            3. ZŠ Kožucha Spišská Nová Ves
            4. ZŠ Komenského Poprad
        • Dejepis digitálne
          • Dejepis digitálne

          • Tento rok sme sa v našej škole pokúšali spojiť dva, pre mnohých nespojiteľné školské predmety- dejepis a informatiku prostredníctvom rôznorodých aktivít v projekte „Dejepis digitálne“. Žiaci historický materiál alebo učebnú látku z dejepisu vyhľadávali, získavali, spracovávali a prezentovali s využitím IKT, digitálnych technológií a softvéru, pre prácu s ktorými získali zručnosti počas vyučovania informatiky. Vytvárali napr. digitálnu encyklopédiu o histórii regiónu, interaktívne kvízy, multimediálne prezentácie, kalendár s historickými fotografiami, spracovávali audionahrávky spomienok, animovali dejinné udalosti, natočili dokumentárny film,... Aktivity boli rozdelené medzi žiakov podľa ich vstupných zručností a veku. Súbežne s prácou na projekte prebiehali workshopy o práci s orálnou históriou, spoznávali netiketu, zásady ochrany osobných údajov na internete, kriticky posudzovali mediálny obsah a učili sa o ochrane duševného vlastníctva a autorských právach. Študenti aktívne a tvorivo pristupovali k riešeniu úloh, pracovali v tímoch. Nezabudli sme aj na kyberšikanu. Potrebné technické zabezpečenie, software aj finančné krytie projektu sme získali vďaka programu „e-Škola pre budúcnosť“ Nadácie Orange. Za poskytnuté prostriedky a možnosť inovovať vyučovanie dejepisu ďakujeme.

            Viac o projekte a jeho výstupoch nájdete tu.

            Fotografie v galérii Dejepis digitálne s Nadáciou Orange.

          • Letné sústredenie talentovanej mládeže

          • Letné sústredenie talentovanej mládeže v elektronike (LSTME) zamerané na programovanie, 3D tlač, robotiku, konštrukciu

            Kedy: 18.8 - 1.9.2018

            Kde: Horský hotel Bartoška Čremošné 137, 039 01 Turčianske Teplice

            Máš od 12 do 18 rokov (vrátane)?

            Prihlás sa do 30. 6. 2018 do 20.00 hodiny na stránke https://dotazniky.itakademia.sk/index.php/126557?lang=sk

            Sústredenie je organizované v spolupráci so Slovenskou Spoločnosťou Elektronikov a finančne podporené z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.Vybraným účastníkom zo škôl z mimo bratislavského kraja bude uhradené ubytovanie a stravovanie. Cestovné si hradia všetci účastníci individuálne.

            Program bude pozostávať z odborných a zážitkových častí, organizovaných študentmi, odborníkmi v programovaní, tvorbe a strihaní videa, 3D tlače, konštrukcii robotických stavebníc. Okrem odborných časti tábora, v rámci voľnočasových aktivít budú organizované rôzne hry športového a iného zamerania.Bližší program bude postupne zverejňovaný.

            Počet účastníkov je obmedzený a budú vybraní na základe vyplnených prihlášok s prihliadnutím na kritéria výberu zverejnené na stránke: http://itakademia.sk/…/ta…/sustredenie-talentovanej-mladeze/

            Kontakt: Mgr. Stanislav Slačkae-mail: popularsvs@itakademia.skTelefón: 048 413 98 03

          • Terchová - I.A

          • Prvý spoločný výlet s 1.A v krásnej prírode pod Rosutcom: Jánošíkove diery, splav rieky Orava, olympijský deň, kolobežky, opekačka.... a kopec ďalších skvelých zážitkov.

            Do galérie Terchová - I.A boli pridané fotografie.

        • Liptov - PRIMA a SEKUNDA
          • Liptov - PRIMA a SEKUNDA

          • Napriek nie veľmi peknému počasiu sme sa v utorok 26. 6. 2018 odhodlali vyraziť za liptovským dobrodružstvom. Cesta cez Donovaly bola krátka, ale o to dramatickejšia. Ani žalúdočné problémy niektorých z nás, drobný dážď, množstvo kolón a prísna cestná kontrola policajtov nás neodradila a o desiatej sme už stáli pred pavilónom Motýlej záhrady v Liptovskom Trnovci.

            Videli sme rôzne druhy motýľov, larvy aj kukly a mnohým z nás motýle pristáli rovno na ruke alebo na hlave. Boli krásne a my sme sa s nimi fotili, fotili, fotili...

            Ďalšia zastávka bola kontaktná ZOO – dojmy máme rôzne. Mnohé zvieratká sme si mohli pohladkať, pohrať sa s nimi, nakŕmiť ich pripraveným krmivom. Mrzelo nás, že s medveďmi a levmi nám to ošetrovatelia nedovolili, škoda. Ale zase – šelmy sú šelmy, to sme chápali, aj keď vyzerajú ako plyšáky.

            Prestávka cez obed nesmela chýbať – bez McDonaldu žiaden výlet nie je výlet. Keď sme zjedli všetko čo mali, (a boli by sme pojedli aj to, čo nemali), vyrazili sme na plavbu loďou po Liptovskej Mare.

            Loď na Mare sa nemohla volať inak ako Mara. Keď sme sa na Maru nalodili, aj počasie pochopilo, že je jeho povinnosťou nám plavbu spríjemniť a konečne vyšlo slnko. Takže sme si to užili, obzerali okolitú prírodu a na diaľku z paluby sme tipovali, ktorý z tých kopcov, čo vidíme, je Chopok, Ďumbier, Choč... a zase sme sa fotili, fotili, fotili.... Kapitán bol milý. Niektorí odvážlivci si vyskúšali, ako sa kormidluje takáta loď. Iní sa zase obávali, aby z Mary nebol Titanic. Ale nebol.

            Keď sme opäť stáli na pevnej zemi a slniečko stále hrialo, ani sa nám nechcelo ísť domov. Polihovali sme na tráve pri vode a vyhrievali sme sa, podaktorí skúšali, aká je voda a zopár sa nás aj kúpalo – niektorí dokonca aj nedobrovoľne.

            No čas bežal a tak sa bolo treba vydať sa na spiatočnú cestu. Tá ubehla rýchlo a my sme zase doma a na liptovské dobrodružstvo už budeme len spomínať.

                                                                                                           Prima a Sekunda

            Do galérie Liptov - PRIMA a SEKUNDA boli pridané fotografie.

        • Slovenský raj - KVINTA
          • Slovenský raj - KVINTA

          • Kvinta sa 24.6.2018 vydala vlakom na výlet do obce Dedinky v Slovenskom Raji. Aj napriek nepriaznivému počasiu počas túry bola atmosféra príjemná. Neďaleko chaty sa nachádzala aj vodná nádrž Palcmanská Maša a niektorí otužilci sa odvážili zaplávať si v nej. 26.6. sme sa vrátili oddýchnutí domov a žiaci vo vlaku spomínali na spoločne prežité chvíle.

            Do galérie Slovenský raj - KVINTA boli pridané fotografie.

        • Poukázali na krehkosť slobody a odniesli si ceny
          • Poukázali na krehkosť slobody a odniesli si ceny

          • IX. ročník EUSTORY priniesol zaujímavú tému- Krehkosť slobody. Úlohou súťažiacich bolo nájsť pamätníka, ktorý zažil v období socializmu (na ktoré, mimochodom, mnohí s nostalgiou spomínajú) prenasledovanie, obmedzovanie osobnej slobody, násilné zabratie majetku... Téma zaujala viacerých žiakov nášho gymnázia. Najúspešnejšie sa jej zhostila Miroslava Šarköziová, ktorá zaznamenala príbeh svojej starej mamy. Tá túžila stať sa sklárkou a ísť študovať do talianskeho Murana. Uvoľnenie a slobodnejšie 60-te roky by jej túto možnosť poskytli, nie ale jej otec, presvedčený komunista. Aj preto znel názov práce Zmarený sen. S touto témou sa umiestnila na krásnom 2.mieste celoštátneho kola.

            Už druhý rok mapoval žiak kvarty, Roman Debnár (mimochodom najmladší účastník súťaže), príbeh kňaza Nepšinského. Kým vlani pripravil nahrávku jeho spomienok, tento rok ich prepojil s dobovým kontextom. Zistil, že prenasledovanie kňaza ŠTB bolo súčasťou širšej akcie, zameranej na osobu biskupa Baláža. Aj preto sa súťažná práca Romana Debnára nazývala Malý pešiak vo veľkej hre.  Roman za zozbieraný a spracovaný materiál získal mimoriadnu cenu EUSTORY.

            Mimoriadnu cenu EUSTORY získal aj ďalší žiak našej školy, Patrik Líška, za prácu Na rozhraní. Venovaná bola jeho starým rodičom. Opisovala metódy násilnej kolektivizácie v obci Horné Mladonice. Porota okrem nahrávky ocenila aj zozbierané fotografie a úradné dokumenty, ktoré Paťo našiel v rodinnom archíve.

            A tak aj IX. ročník EUSTORY priniesol úspech študentom Gymnázia Milana Rúfusa. Všetkým  oceneným k dosiahnutým výsledkom blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie EUSTORY 2018 boli pridané fotografie.

          • Štúrovo - III.B

          • III. B si užívala školský výlet v Štúrove. Užili si vodné atrakcie na kúpalisku Vadaš a teplé večery využili na prechádzky a spoznávanie mesta.

            Do galérie Štúrovo - III.B boli pridané fotografie.

          • Kam vedie nacionalizmus a extrémizmus?

          • Tak znela téma študijnej cesty, na ktorej sa zúčastnilo 44 učiteľov z Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Česka a Slovenska. Organizovali ju CEP (http://cep.sk/) a EUTIS (http://www.eutis.cz/index2.php) s partnermi z Chorvátska a Bosny a Hercegoviny. Cestu podporil program ERAZMUS+.V desiatke učiteľov zo Slovenska sa našlo miesto aj pre pedagóga zo žiarskeho gymnázia. Pedagógovia sledovali dôsledky konfliktu v Juhoslávii v rokoch 1992-1995. Rozpútali ho nacionalistické predstavy o budovaní Veľkého Srbska a Veľkého Chorvátska. Učiteľov organizátori previedli miestami ako Vukovar, Srebrenica, Sarajevo, Tuzla. Stretli sa so živými knihami, pracovali v múzeách a memoriáloch. Výsledkom spoločnej práce budú metodiky, ktoré pomôžu na historickom materiáli objasniť podstatu extrémizmu a nacionalizmu. Skupina sa pri spoločnej práci stretne ešte v Bratislave a výsledné metodiky budú predstavené na pôde Masarykovej univerzity v Brne.

            Centrum pre európsku politiku - www.cep.sk

          • "Ochutnali" sme paintball

          • Dňa 25.6.2018 sme cestovali do Zvolena, kde sme si boli zahrať adrenalínovú hru paintball. Neodradilo nás ani teplo a slnko, i keď sme si na seba museli obliecť maskáčové overaly, prilby a rukavice. Po približne hodine a pol intenzívneho hrania sme všetci spoločne odišli na vlak a cestovali späť domov. 

            III.A

        • 1.B na výlete v Prahe
          • 1.B na výlete v Prahe

          • Od 22. do 24. júna 2018 bola 1.B na výlete v Prahe. Po adrenalínovom presune vlakmi sme sa ubytovali Old Pargue hostel- ten ležal len 3 minúty od Karlovho mosta. Hneď prvý deň sme využili na prechádzku po Starom meste. Prešli sme kráľovskú cestu, Hradčany, absolvovali sme ochutnávanie špecialít na Staromestskom námestí. Sobota bola najviac nabitý deň. Vybrali sme sa do Tróje, pôvodne sme mali v pláne ZOO, botanickú záhradu a zámok Trója. Zoo bola taká rozľahlá a tulenia šou príťažlivá, že sme skončili len v ZOO. Podvečer sme si prehliadli Prahu z Petřínské rozhledny, zabavili sa v Paláci krivých zrkadiel, túlali sa čarovnými zákutiami Strahovského parku. Zišli sme pešo na Nebozízek a zízali na Prahu. Keďže v blízkej kaviarni hrala hudba, dievčence si zatancovali na stanici lanovky. Nedeľu sme si nechali na rýchle nákupy v blízkom Palladiu a opäť adrenalínovo (lebo vlaky presne nechodia) sme sa vrátili domov.

            Do galérie 1.B na výlete v Prahe boli pridané fotografie.

        • Modelový Európsky parlament
          • Modelový Európsky parlament

          • Druhý ročník MEP-u sa uskutočnil v Bratislave v dňoch 24.-27. mája. Zúčastnili sa ho aj šiesti naši študenti: Eva Lujza Prochocká, Alžbeta Gundová a Andrej Hrmo z KVINTY, Veronika Mlčeková a Lukáš Knoška z I.B a Terézia Lehotská z II.A.

            Vopred si každý z nich vybral komisiu na základe oblasti, ktorou sa chceli zaoberať a dokopy aj krajinu, ktorú vo vybranej komisii zastupovali. Podarilo sa im vytvoriť 5-člennú delegáciu Španielska. Andrej Hrmo sa rozhodol ísť sólo, keďže je to jeho druhý rok, a zvolil si Taliansko.

            MEP začal vo štvrtok krátkym úvodným workshopom na LEAF Academy, kde sa oboznámili s priebehom. Ich hlavným jazykom sa stala angličtina.

            Komisií bolo dohromady šesť a každá z nich mala za úlohu počas nasledujúcich dvoch dní vypracovať finálny produkt zasadaní - rezolúciu, ktorá mala obsahovať riešenia problémov danej témy.

            V nedeľu sa všetky komisie spolu s prezidentmi stretli na valnom zhromaždení na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, kde si každá komisia obhajovala svoju rezolúciu a ostatní hlasovali o jej schválení.

            Počas týchto štyroch dní sa zdokonalili v angličtine, získali veľa skúseností, dozvedeli sa mnoho nových informácií a spoznali zaujímavých mladých ľudí.

            Nič z toho by nebolo možné, nebyť pani profesorky Kohútovej, ktorá ich prostredníctvom debatného krúžku pripravovala a podporovala.

            Tešíme sa na ďalšie úspechy a dúfame, že sa zúčastnia aj budúci rok.

            Eva Lujza Prochocká (KVINTA)

            Do galérie Modelový Európsky parlament boli pridané fotografie.

          • Opäť úspech nášho študenta

          • V sobotu a v nedeľu sa konali v Banskej Bystrici Majstrovstvá SR v atletike. Adam Hriň - študent 1. ročníka - opäť "zabodoval". Krásne 1. miesto v trojskoku a 2. miesto v skoku do diaľky sú výborné umiestnenia. Adam, blahoželáme, prajeme Ti pekné prázdniny a veľa ďalších športových úspechov.

        • Návšteva z Austrálie
          • Návšteva z Austrálie

          • V pondelok, 18.6.2018, obohatil naše doterajšie poznatky náš nový kamarát, Terry Love z Austrálie. Vo svojom rodnom jazyku, teda v angličtine, nám porozprával množstvo zaujímavých informácií o histórii, prírode, ľuďoch a aj tradíciách svojej krajiny. Prednáška bola určená pre študentov tretieho ročníka, ale zúčastnili sa aj druháci či prváci.

            Natália Slašťanová, III. B

            Do galérie Návšteva z Austrálie boli pridané fotografie.

          • Opäť sme úspešní!

          • S radosťou opäť môžeme skonštatovať, že naše druháčky a tretiačky nás úspešne reprezentovali v korešpondenčnej súťaži zo slovenského jazyka a literatúry - Slovenčinárik, ktorá bola určená študentom SŠ a gymnázií v rámci BBSK. Prvého kola sa zúčastnilo spolu 94, druhého kola 71 študentov zo škôl v kraji. Naše študentky boli pochválené organizátorom súťaže za výborné výsledky.  Víťazkami sa stali:

            1. miesto – Iveta Ivancová (III.A)
            2. miesto – Dana Koštová (II.B)
            3. miesto – Žofia Oswaldová  (II.B)

            Pochvala patrí   aj   študentkám z III. A   triedy, a  to:  V. Bartošovej,   A.  Märtzovej, M. Medveďovej  a študentkám z II. B: M. Balúnovej, M. Prôčkovej a   A. Prekoppovej.                                                                                                                

                                                                                                                  A.Júdová

        • Putovný Kremnický zelený poklad znova u nás
          • Putovný Kremnický zelený poklad znova u nás

          • Dňa 15. 6. 2018 sme sa zúčastnili prírodovednej súťaže základných škôl - Kremnický zelený poklad. V každej kategórii nás zastupoval jeden tím. Postupne sme prechádzali rôznymi stanovišťami a plnili úlohy, odpovedali na otázky o Kremnici a blízkom okolí. Plnením zadaní sme sa postupne približovali k cieľu, ktorý sa nachádzal na vrchu Kalvárie. Okrem vedomostných úloh organizátori pripravili „spoznávačky“, v ktorých sme identifikovali dreviny podľa vetvičiek a konárov. Veľmi zaujímavé boli úlohy - skladanie úľa a prírodovedné sudoku. Každý z nás mohol predviesť svoje schopnosti v inej úlohe a získať body pre tím. Mladší žiaci – Laura Roglová, Viktória Malíková, zo SEKUNDY ... so ziskom plného počtu bodov jednoznačne zvíťazili a odniesli si zelený poklad. Staršiemu tímu sa darilo menej a nakoniec skončil na 6. mieste.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a víťazom gratulujeme!

            Fotografie v galérii Kremnický zelený poklad.

          • Novinky v informatike

          •  

            Od školského roka 2018/2019 študentom vo vyučovaní informatiky a záujmovom vzdelávaní ponúkame aj:

            • vytváranie 3D modelov a 3D tlač,
            • programovanie mobilných aplikácií,
            • programovanie v jazyku Python,
            • možnosť získať ECDL certifikát („vodičský preukaz na počítače“).

            3D tlačiareň sme získali vďaka podpore Združenia rodičov z príspevkov získaných poukázaním 2% dane z príjmu.

            ECDL certifikát budú žiaci môcť získať bezplatne vďaka partnerstvu v projekte „IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie“.

        • Dramatizácia rozprávky
          • Dramatizácia rozprávky

          • Na hodine literatúry sme si čítali s p. p. Kubišovou rozprávku. Zaujala nás, a tak sme sa rozhodli zdramatizovať ju. Rozdelili sme sa do skupín, nacvičili repliky. V piatok 15.6.2018 nastal deň D. V kostýmoch sme zahrali časť rozprávky. Niektorí sme sa vžili do úloh tak, že sa triedou ozýval aj spev (veď fotografie). Tešíme sa na ďalšie netradičné hodiny literatúry.

            PRIMA

            Do galérie Dramatizácia rozprávky boli pridané fotografie.

        • Krajské kolo v atletike žiakov stredných škôl
          • Krajské kolo v atletike žiakov stredných škôl

          • Na krajskom kole v atletike žiakov a žiačok SŠ, ktoré sa konalo 12. 6. 2018 v Banskej Bystrici, nás reprezentovalo 9 študentov. Dievčatá súťažili v behu a menej tradičnej disciplín, vrhu guľou. Chlapci uprednostnili krátke i dlhé behy a skok do diaľky. Najlepšie výsledky dosiahol Adam Hriň (I.A), ktorý si v skoku do diaľky vyskákal 3. miesto (675 cm), v behu na 100 m s časom 11,45 s získal bronzovú medailu. V behu na 200 m mu 3. pozícia ušla len o 2 stotiny sekundy (23,63 s).

            Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

            Do galérie Atletika boli pridané fotografie.

        • Tercia neprestala čítať
          • Tercia neprestala čítať

          • Ako každý rok tak aj tento sme dostali za úlohu prečítať dve knihy v rámci slovenského jazyka a literatúry. V druhom polroku to mohol byť dievčensky román Anna zo Zeleného domu alebo sme si mohli vybrať ešte aj zo sci-fi a fantasy románov. Knihy boli rôzne a mnohé príbehy nás veľmi zaujali. Dokonca niektorí z nás čítali nielen v slovenčine, ale aj v angličtine.

            Čitateľsky denník nám nepomohol iba v tom, že sme si rozšírili našu slovnú zásobu, či v tom, aby sme si mohli povedať, že sme prečítali ďalšiu knihu. Naučili sme sa oveľa spisovnejšie vyjadrovať, slušne si obhájiť svoj názor a aj prednášať a aspoň čiastočne sa zbaviť trémy.

            Pani profesorka nám v mnohom pomohla a sme jej za to veľmi vďační. Vytvorila nám v triede príjemnú atmosféru.

            Náš čitateľský denník nie je nikdy nudný, pretože sa vždy radi zasmejeme a aj sa navzájom podporíme.

                                                                                                     Viktória Hrmová, TERCIA

            Do galérie Tercia neprestala čítať boli pridané fotografie.

        • A zase úspech pod hviezdami!
          • A zase úspech pod hviezdami!

          • Náš študent sa po výhre v krajskom kole súťaže "Čo vieš o hviezdach" zúčastnil aj jej celoslovenského kola. Pozostávalo z písomnej časti, kde musel preukázať nielen svoje svoje teoretické-pamäťové znalosti, ale aj vypočítať matematické úlohy z astronómie, poznať históriu výskumu vesmíru, spoznať telesá na slepej mape, ďalej z ústnej odpovede pred porotou a nakoniec zo sady praktických úloh priamo v planetáriu.

            Hoci náš študent Slavomír Vodnák tento rok súťažil prvýkrát, svojou pracovitosťou a nadaním obsadil 10. miesto! Blahoželáme!

          • Problémy v EDUPAGE aplikácii

          • Po komunikácii s vývojármi EDUPAGE aplikácie pre mobilné zariadenia Vás upozorňujeme na dočasné problémy pri sťahovaní učebných materiálov. Na niektorých zariadeniach v súčasnosti materiály nie je možné otvárať. Sú ale dostupné po prihlásení sa cez stránku školy. Na odstránení chyby sa pracuje.

        • Opakovanie na dejepise formou súťaže
          • Opakovanie na dejepise formou súťaže

          • PRIMA si dnes zasúťažila v skladaní puzzle z dejín starovekého Ríma. Úlohu splnili všetky tri tímy. A nielen to- vedeli pekne spolupracovať, nájsť a opraviť si chybu, zvládli aj chronológiu, takže jednotky za prácu boli zaslúžené. Ale víťazný tím pracoval ako terminátori...za necelých 20 min. bolo všetko hotové, úhľadne nalepené aj záverečné autogramy a pohár pre víťaza nakreslené...Šikovníci!

            Aktivita sa realizovala v projekte Dejepis digitálne vďaka podpore z programu e-Školy pre budúcnosť Nadácie Orange.

            Do galérie Opakovanie na dejepise formou súťaže boli pridané fotografie.

        • Exkurzia Berlín
          • Exkurzia Berlín

          • V neskorých večerných pondelkových hodinách, keď sa už väčšina študentov chystala na spánok, sa niektorí ešte len pripravovali na dlhú cestu do neďalekej krajiny. Napriek menšiemu meškaniu autobusu sme o jedenástej večer zahájili výlet do Nemecka, ktorý sa odohral v dňoch 28.5.2018 - 2.6.2018.

            Nestihli sme ani zažmúriť oči a už sme sa ocitli v krásnom historickom centre Drážďan. Ranné mesto nám poskytlo nádherné pohľady na svoje pamiatky. V barokovom paláci Zwinger sme si prezreli výstavy zamerané na porcelán, maľované obrazy a matematicko-fyzikálne predmety.  

            V hlavnom meste Saska sme sa však nezdržali dlho a poobede sme pokračovali do Lipska. Dominanta tohto mesta nás prekvapivo ohúrila. 91 metrov vysoký pamätník bitky národov postavený na spomienku na Napoleonovu porážku a padlých bojovníkov bitky sme obdivovali nie len zdola, ale aj zhora.

            Po náročnom dni sme sa išli ubytovať s cieľom načerpať sily do ďalšieho dňa.

            Ráno nás naše túlavé topánky zaviedli do jedného z najznámejších miest Európy - Berlína. Pred vstupom do hlavného mesta Nemecka sme sa zastavili vo východnej časti parku Sanssouci v Postupime. Zámok Sanssouci ako letné sídlo pruského kráľa Fridricha II. Veľkého je často pokladané za nemeckého konkurenta francúzskeho Versailles. Po krátkej nečakanej prehánke s krúpami sme v centre Berlína navštívili Pergamon museum so slávnou babylonskou Ištarinou bránou. Oddych po celodennom chodení nám bol dopriaty počas vyhliadkovej plavby loďou po rieke Spréva. Tento deň sme zakončili pešou prehliadkou Brandenburskej brány a ulice Under den Linden.

            Vo štvrtok sme preskúmali Berlín o čosi podrobnejšie. Navštívili sme budovou Ríšskeho snemu, pozreli sme si pozostatky berlínskeho múru, modernú časť mesta - Sony centrum. Ďalej sme sa presunuli na Alexanderplatz, kde nás čakala Televízna veža, ktorá nám odhalila dychberúci výhľad na celý Berlín. Na konci tohto dňa sme naše peňaženky prevetrali na obchodnej ulici Ku’damm.

            Piatkový deň sa niesol v duchu zábavy, nadšenia a relaxu pri príležitosti sviatku Dňa detí. Pred dlhou spiatočnou cestou sme sa poriadne okúpali a vybláznili v aquaparku Tropical Islands.

            V sobotu 2.6. nás po šťastlivom návrate na Slovensko vítali rozospatí rodičia s otvorenou náručou a spokojným úsmevom na tvári.

            Aj napriek tropickým teplotám sme si exkurziu veľmi užili a odniesli sme si množstvo zážitkov a vedomostí do nasledujúcich rokov.

            Veľká vďaka patrí pani profesorkám Matuškovej a Šályovej za ich námahu a zorganizovanie výletu.

            Michaela Rišňovská, Alica Štefanovičová, SEXTA

            Do galérie Exkurzia Berlín boli pridané fotografie.

        • Prijímacie skúšky - 2. kolo
          • Prijímacie skúšky - 2. kolo

          • GYMNÁZIUM MILANA RÚFUSA

            ŽIAR NAD HRONOM

            vyhlasuje 2. kolo prijímacích skúšok

            pre školský rok 2018/2019 v odboroch:

            - 7902 J gymnázium – štvorročné štúdium,

            - 7902 J gymnázium – osemročné štúdium.

            Prijímacie skúšky sa uskutočnia dňa 19. júna 2018.

            Prihlášky na štúdium je potrebné doručiť do Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom do 13. júna 2018.

        • Motýlia farma v našej škole
          • Motýlia farma v našej škole

          • V uplynulých dňoch mali žiaci našej školy jedinečnú možnosť sledovať ako prebieha vývin najkrajšieho zástupcu z hmyzu – motýľa. Do učebne biológie nám kuriérom prišla zásielka s nápisom: Dôležité, okamžite otvorte! Obsahovala živé larvy (húsenice) Babôčky bodliakovej (Vanessa cardui). Umiestnili sme ich na svetlé a teplé miesto a sledovali ako sa doslova „vyžrali“ oproti pôvodnej veľkosti na 10 násobok. Po niekoľkých dňoch kŕmenia sa zakuklili a zmenili sa na nehybné útvary. V tejto podobe sme ich opatrne umiestnili do pripravenej sieťky. Aj keď sa s nimi zdanlivo nedialo nič, v skutočnosti prechádzali najbúrlivejším obdobím ich života. Premenili sa na krásne motýle, ktoré ničím nepripomínali škaredé húsenice.

            V sieťke už mali pripravenú potravu na prvé dni nového života a pustili sa do lietania. Podľa odporúčania predajcu sme ich po 3 dňoch pozorovania vypustili na lúke pred školou. Ich ďalší osud už bude riadiť matka príroda. Nám po nich ostali pekné fotografie a spomienky a zároveň nám spríjemnili hodiny biológie v odbornej učebni.

            Sexta

            Do galérie Ako sme vychovali motýle boli pridané fotografie.

        • Vieš sa opýtať?
          • Vieš sa opýtať?

          • V rámci projektu Dejepis digitálne prebehla ďalšia zo série aktivít venovaná orálnej histórii. Projekt sa uskutočňuje vďaka programu e-Školy pre budúcnosť Nadácie Orange. Tentokrát do školy zavítala PhDr. Kamila Koza Beňová z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. V rámci krátkej prednášky žiakov oboznámila so základnou teóriou kvalitatívneho výskumu, porozprávala o koncipovaní interview s pamätníkom udalosti a upozornila žiakov aj na etický rozmer práce s metódou orálnej histórie. Predstavila im projekt Ústavu etnológie SAV, v rámci ktorého sa budú zbierať spomienky na „socík“. Vnímanie obdobia a každodenný život budú bádatelia mapovať na základe spomienok narátorov, ktoré budú nahrávať a tvoriť z nich digitálnu encyklopédiu.


            Po prednáške si účastníci vyskúšali metódu prakticky na workshope. Vo vytvorených dvojiciach bol jeden žiak respondent a druhý bádateľ, témou zisťovania bolo detstvo a jeho kľúčový moment u respondenta. Žiaci mali za úlohu svojho narátora sprevádzať rozprávaním, zistiť, čo bolo kľúčovým momentom, rozprávanie zaznamenať (stačilo nahrať na smartfón), spracovať v bodoch jeho podstatu. Spolu s prednášajúcou potom hovorili o ďalšom narábaní s nahratým materiálom, o kľúčových slovách, tvorbe epifánie. 
            Práve orálna história je možnosťou pre žiakov realizovať vlastný projekt, ktorý sa dá zužitkovať pri tvorbe súťažných prác z dejepisu, sociológie, etnografie. Treba ale vedieť koho a čo sa pýtať.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Vieš sa opýtať? boli pridané fotografie.

        • Tercia v archíve
          • Tercia v archíve

          • Stalo sa už peknou tradíciou, že v júni, na Deň archívov prichádzame do Štátneho archívu v Kremnici. Dnes si terciáni pofrflali na skoré ranné vstávanie, ale termín sa nám ušiel už na 7:00. Linkovým autobusom sme sa vybrali do Kremnice. Viacerí si mysleli, že archív je "také modernejšie múzeum". Inštitúciu dnes spoznali na vlastné oči. Najprv nám pani Solčányová porozprávala o premenách Kremnice v čase a ukázala, ako tieto zmeny zachytávajú archívne dokumenty. Uvideli sme najcennejšie listiny - aj tú, ktorou pred 690 rokmi Kremnica získala mestské privilégiá, aj mestskú knihu písanú na pergamene, staré daňové doklady, mapy, fotografie, rukou písaný časopis Zornička...

            Žiaci spoznali, čo je "archívny bežný meter", ako sa počíta množstvo archiválií a že v Kremnici sú ich na kilometre. A potom si mohli prakticky vyskúšať písanie husím brkom, pečatenie voskom, písanie na písacom stroji (čo nemá enter a delet  ). Ani sme si nevšimli, ako uplynuli dve hodiny vymedzené pre našu školu. Keďže bolo treba uvoľniť priestor iným návštevníkom, my sme sa vybrali ešte na prehliadku mesta, zmrzlinu a potom domov. O rok sa do archívu radi vyberieme zas. A o pár rokov sa poniektorí možno do bádateľne vrátia písať svoju prvú prácu.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Tercia v archíve boli pridané fotografie.

        • PRIMA a SEKUNDA v divadle
          • PRIMA a SEKUNDA v divadle

          • Dňa 4.6.2018 sme strávili vyučovanie netradične – cestovali sme na divadelné predstavenie Ferdo Mravec do Divadla Andrea Bagara v Nitre. Ráno sme sa všetci slušne oblečení stretli pred školou, nasadli sme do autobusu a hurá na výlet. Cesta bola dlhá a tak si ju ukrátili rozprávaním, hraním zábavných hier a spievaním. Plní očakávaní sme dorazili do Nitry.

            Ani sme sa nenazdali a všetci sme boli usadení v sále. Zrazu zhaslo svetlo a na pódium prišli herci, ktorých sme mohli poznať aj z televíznych obrazoviek. Príbeh o Ferdovi sa začal...

            Kto by nepoznal dobrodruha Ferda? Odvážneho mravca, ktorý opustil mravenisko a vybral sa v ústrety nebezpečenstvám sveta! Zažil prvú lásku i prvé sklamanie! Musel čeliť nebezpečenstvám, ktoré naňho číhali na celkom obyčajnej lúke!

            Pripomenuli sme si postavičky ako smiešny všadebol a vševed Truhlík, stále namosúrený slimák či krásna, ale krutá a povrchná lienka. Zaujal nás svet chrobáčikov, v ktorom je aj malá šálka veľká ako kostolná veža a vyšplhať sa na púpavu predstavuje pre chrobáka veľké akrobatické číslo.

            Všetkým sa predstavenie veľmi páčilo, bolo zaujímavé a vtipné. Po divadle sme sa rozpŕchli na pešej zóne do obchodov. Najprv sme naplnili brušká a potom každý hľadal drobnosti pre potešenie – knihy, maškrty, suveníry, oblečenie. Zasa nás čakala dlhá cesta domov, ktorá sa nám už teraz zdala oveľa kratšia. Domov sme sa vrátili so skvelými zážitkami. Ďakujeme pani profesorkám Šályovej a Findrikovej za organizáciu výletu. Bol úžasný a už sa nevieme dočkať ďalšieho.

            PRIMA a SEKUNDA

            Do galérie Triedne akcie boli pridané fotografie.