• Talent medzi nami 1 - Laura z PRIMY
          • Talent medzi nami 1 - Laura z PRIMY

          • Majsterka Slovenska v bežeckom lyžovaní

            Ako prvú sme sa rozhodli predstaviť Lauru Roglovú, žiačku PRIMY. Laura sa už tretí rok súťažne venuje bežeckému lyžovaniu v Mestskom klube lyžiarov v Kremnici. Popri vynikajúcich výsledkoch v škole celý rok poctivo trénuje na suchu, kolieskových lyžiach, i na snehu. Jej snaha a talent nezostali nepovšimnuté.

            V kategórii mladších žiačok v tejto sezóne vyzbierala cenné kovy na všetkých pretekoch, ktorých sa zúčastnila. Za všetky umiestnenia spomenieme napríklad 1. miesto v Country Cross na medzinárodných pretekoch Biela stopa a 1. miesto v behu na 1 km klasicky v Slovenskom pohári. Posledný a zároveň najcennejší titul vybojovala túto nedeľu na Štrbskom Plese – stala sa opäť Majsterkou Slovenska v behu na lyžiach na 3 km.

            Laure gratulujeme a želáme jej veľa ďalších úspechov v reprezentácii!

            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.

        • Spoznávali sme stredné Slovensko
          • Spoznávali sme stredné Slovensko

          • Kým sa naši maturanti trápili nad maturitnými písomkami, najmladší gymnazisti obdivovali krásy stredného Slovenska. Žiaci SEKUNDY a TERCIE spoznávali Hronský Beňadik a Levice. So zážitkami sa s Vami podelia práve terciáni.

            „Stretli sme sa pred gymnáziom, kde na nás netrpezlivo čakal pán vodič s pripomenutím: „Máte všetci sáčky?“ Našťastie sme sa bez väčších problémov dostali na miesto určenia. 

            Po vystúpení z vyhriateho autobusu sme zistili, že naša “turistická obuv a teplé oblečenie“ nebude v tejto zime stačiť. Minúty pesimistických rečí vystriedali užasnuté pohľady na ukryté krásy nášho kraja. Kto by bol ešte včera povedal, že naši žiaci budú hodinu a pol bez slova počúvať pána farára, ktorý nás zaujal svojimi pripravenými vetami o histórii kláštora? Najviac sme ale boli prekvapení výkladom nášho spolužiaka, Romana Debnára, ktorý nám porozprával o Kaplnke Svätej krvi. Následne sme mali zriedkavú šancu vidieť historickú relikviu. Vtedy nás pocit, že sme Slovákmi - kresťanmi, zahrial v našich vymrznutých srdciach. 
            S radosťou sme sa pousádzali v teplom autobuse a fičali ďalej do Levíc. Po príchode sme sa presunuli do Tekovského múzea na Levický hrad. Išli sme tam pripravení a s predsavzatím dozvedieť sa nové informácie. Mali sme totiž dopredu nachystané otázky z archeológie, histórie lekárnictva i otázky k fotografiám Ladislava Bielika.

            Po príchode do Tekovského múzea sme všetci boli prekvapení, že vtedajší architekti nerátali s takou vysokopostavenou návštevou ako je náš Juraj. Prejsť z miestnosti do miestnosti bola pre nás hračka, teda, až na niektorých. Väčšinový problém nastal až po ponorení sa do hĺbky kapitánskeho domu, v ktorom sa múzeum nachádza. Vo vitrínach ležali, pre nás príťažlivé, staré zbrane a brnenia, ale...

            KDE JE SIGNÁL??? Naše mobily ostali nemé. Problém vyriešila pani sprievodkyňa tým, že nás zaujala. Vošli sme do miestnosti s dobovým nábytkom. Staré veci boli úchvatné. Časť z nich by sme uvítali ako mobiliár aj doma. Zaujímali nás hlavne stoličky. Lebo, aj vojak občas ustane. Radi by sme si sadli. Na viacerých ale visela ceduľa „nedotýkať sa“. Hurá... konečne sme objavili dve funkčné. Zavelili sme k nenápadnému presunu. Ten, asi telepaticky, vytušila jedna z pani profesoriek, ktorá zároveň pochopila, že použitie stoličiek zničí náš neutíchajúci záujem o výklad sprievodkyne, o históriu... a zachránila nás.
             

            Opustili sme „misiu stolička“ a presunuli sa do jednej z posledných miestností, kde sme okrem fotografií Laca Bielika našli aj sami seba. Prenesene, aj doslovne. Fotografie vzbudili pozornosť celej tercie, po čase aj pracovníčok múzea. Že sme na najznámejšej fotografii, publikovanej vo World Press foto, našli spolužiaka Bendžiho Febena, nás vôbec neprekvapilo. Myslím, že všetkým vyrazila dych práve expozícia o Ladislavovi Bielikovi a fotografiách z augusta 1968.

            Aby sme mohli načerpať novú energiu po toľkých informáciách, pani profesorky nás vypustili do sveta. A naši žiaci jedli, nakupovali alebo sa prechádzali po pešej zóne. Chvalabohu sa nám nikto nestratil a tak sme sa mohli vrátiť po dlho, ale zaujímavom dni, do našich domovov.“

            Do galérie Exkurzia - Beňadik a Levice boli pridané fotografie

        • Talent medzi nami - nová rubrika na našej stránke
          • Talent medzi nami - nová rubrika na našej stránke

          • Gymnázium Milana Rúfusa je škola, ktorá si cení úspechy svojich študentov. Popri výborných výsledkoch, ktoré dosahujú vo vyučovaní, sa zapájajú do množstva predmetových, vedeckých, športových i umeleckých súťaží. Mnohí sa popri štúdiu a reprezentácii školy stíhajú dokonca venovať  športu či umeniu. Medzi gymnazistami rastú mladí dobrovoľníci, ktorí sa podieľajú na rozvoji svojho mesta, regiónu či pracujú ako mladí záchranári.

            Naša škola sa snaží každého žiaka podporovať aj v jeho individuálnej činnosti a osobnostnom raste.  Práve preto, že sme na činnosť našich študentov hrdí, rozhodli sme sa postupne predstaviť spolužiakom, učiteľom, rodičom, budúcim študentom, ale i širokej verejnosti mladé talenty, s ktorými sa stretávame každodenne na chodbách našej školy.

            Zároveň si uvedomujeme, že sa nájdu medzi študentmi takí, ktorí sa neradi chvália svojimi úspechmi. Preto Vás prosíme, ak poznáte takéhoto študenta, dajte nám o ňom vedieť. Informácie o jeho koníčkoch a úspechoch môžete spolu s niekoľkými fotografiami poslať na e-mail maria.wagnerova@gymzh.sk. Ďakujeme Vám, že nám pomôžete písať novú kroniku talentov nášho gymnázia.

            Admin

        • Vo svete elementárnych častíc
          • Vo svete elementárnych častíc

          • Dňa 10. marca 2017 družstvo 10 študentov z 3. ročníkov, SEXTY a SEPTIMY nachvíľu zažili prácu skutočných vedcov.

            Na pôde Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa začal ďalší ročník Majstrovských tried v časticovej fyzike. Stretlo sa tu viac ako 80 študentov z 9 stredných škôl, aby si vyskúšali prácu časticových fyzikov, objavovali a skúmali elementárne častice za pomoci Veľkého Hadrónového Urýchľovača v CERNe a dotkli sa tak špičkovej vedy. 

            Podujatie sa uskutočnilo v spolupráci s Fyzikálnym ústavom SAV. Študenti sa venovali odhaľovaniu záhad jednej zo štyroch základných síl nášho vesmíru – slabej interakcie a merali štruktúru protónu. Mali tiež možnosť vypočuť si zaujímavé prednášky o fyzike elementárnych častíc. Prednášali vysokoškolskí profesori. Slabú interakciu a jej nosiče, tzv. W bozóny skúmali spolu s rovesníkmi v CERNe, na Technickej univerzite v Drážďanoch, Univerzite v Brage v Portugalsku, Univerzite v Marseille a v Universit of Mohammed v Rabate v Maroku. Popoludnie bolo venované samotnému skúmaniu zrážok častíc na detektore ATLAS Veľkého Hadrónového Urýchľovača LHC.

            Vyvrcholením akcie bola medzinárodná videokonferencia so zástupcami Cernu a zapojenými školami. Komunikácia prebiehala v anglickom jazyku. V Cerne sa nám na naše veľké prekvapenie prihovorili plynulou slovenčinou (moderátorkou bola totiž Slovenka, ktorá sa podieľa na výskumoch v Cerne v rámci svojho vysokoškolského štúdia). 

            Bol to mimoriadny zážitok. Na malý okamih sme mali príležitosť vstúpiť do sveta reálnej vedy, vydať sa na cestu za poznávaním života elementárnych častíc a načerpať ďalšie skúsenosti pred rozhodovaním sa ako a kde ďalej pokračovať v štúdiu na VŠ.

            Podujatie každoročne prebieha v 52 krajinách, vo viac ako 200 výskumných centrách a univerzitách vo svete.

            Mgr. Mária Wagnerová

            Do galérie Hľadáme častice boli pridané fotografie.

        • Súťažíme v umeleckom prednese poézie a prózy
          • Súťažíme v umeleckom prednese poézie a prózy

          • 8. marca 2017 sa v našej škole konalo školské kolo 63. ročníka umeleckej súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Najlepší súťažiaci nás reprezentujú na vyšších kolách. Dňa 23. marca 2017 sa naši mladší žiaci zúčastnili obvodného kola Hviezdoslavovho Kubína v Centre voľného času v Žiari nad Hronom. Vo svojich kategóriách Matej Kmeť, Isabelle Ondrejovičová (PRIMA) a Roman Debnár (TERCIA) získali čestné uznanie. 

            V apríli našu školu budú reprezentovať v prednese poézie - Sládkovičova Štiavnica Dominik Schmidt (3. A) a v prednese prózy Zechenterova Kremnica Eliška Melišková (KVINTA). Našim mladším žiakom ďakujeme za reprezentáciu,  Dominikovi a Eliške želáme veľa úspechov.

            PaedDr. Adriana Júdová

            V galérii Hviezdoslavov Kubín boli zverejnené fotografie.

            Prinášame Vám aj výsledky školského kola.

            II. kategória (PRIMA)

            Poézia

            Próza

            1. miesto –  neudelené

            1. miesto –  Matej Kmeť, Isabelle Ondrejovičová

            2. miesto – Alžbeta Dobišová

            2. miesto –  Laura Roglová

            3. miesto –  neudelené

            3. miesto – neudelené

             

            III. kategória – (SEKUNDA, TERCIA, KVARTA)

            Poézia

            Próza

            1. miesto –  neudelené

            1. miesto – neudelené

            2. miesto – neudelené

            2. miesto – Roman Debnár (TERCIA)

            3. miesto –  neudelené

            3. miesto – Paulína  Blahyjová (SEKUNDA)

                     

            IV. kategória  (žiaci SŠ, V. – VIII. ročníka osemročných gymnázií)

            Poézia

            Próza

            1.miesto –  Dominik Schmidt (3. A)

            1.miesto –  Eliška Melišková (KVINTA)

            2. miesto – neudelené

            2. miesto –  Jana Frindtová (KVINTA)

            3. miesto –  Petra Šlosiariková (1. A), 

                                Petra Betková  (2. C)

            3. miesto –  Adam Beňo (KVINTA)

                               Martin Šulák (1. A)


             

        • Workshop o dobrej politike
          • Workshop o dobrej politike

          • Ako má vyzerať slušný politik? Čo znamená slušnosť? Dá sa slušnosť dosiahnuť v parlamente?

            Na tieto otázky nám, žiakom 3. ročníkov a SEPTIMY, prišli zodpovedať mladí lídri z neziskovej organizácie YPE (Youth politics education). Jej cieľom je pripraviť nových kvalitných ľudí do verejnej správy na Slovensku a zároveň rozvíjať úradníkov a mladých ľudí, ktorí vo verejnej správe pracujú.

            V úvode stretnutia nám predstavili projekt „Akadémia dobrej politiky“ a jeho hlavné aktivity. Zároveň nám prezradili, čomu sa v organizácii venujú a čo od nás počas workshopu očakávajú. Následne sme začali v náhodne vytvorených skupinách plniť rôzne úlohy. Pracovali sme pod tímovými menami – Mestská samospráva, Poslanci VÚC, Kandidáti na poslancov VÚC, Poslanci NR SR. Mali sme prezentovať problémy a hľadať ich riešenia.

            Napríklad tím „Poslanci NR SR“ riešil problém správnej životosprávy a výživy v školských jedálňach. Kandidáti do VÚC chceli vytvoriť  „prax pre gymnazistov“ cez projekt podobný Mini-Erazmu. Tu došlo ku zaujímavej debate, v ktorej sa našlo riešenie v spojení síl s Future Generation Europe, ktorí stoja za myšlienkou týždňových pobytov stredoškolákov na vysokých školách. Ďalšia skupinka predstavovala poslancov mesta Žiar nad Hronom. Riešili problém parkovacích miest, ktoré zaberajú zeleň. Naši žiaci preferovali  vytvorenie podzemných garáží.

            Touto aktivitou sa nám  snažili lektori z YPE ukázať, ako tom môže vyzerať v Národnej rade. Tiež nám chceli načrtnúť, že hádky (debaty) sa nemusia vždy riešiť formou urážania, využívania expresívnych výrazov a osočovania účastníkov medzi sebou.

            Táto aktivita bola veľmi zaujímavá. Lektori nám umožnili pozrieť sa na naše okolie kriticky, formulovať problémy, ktoré sa týkajú čoraz viac aj nás, a prinášať riešenia. Zároveň nám riešené aktivity pomohli prakticky si otestovať svoje kooperatívne schopnosti a kritické myslenie.

             

            Dominik Schmidt, III. A

            Do galérie Workshop o dobrej politike boli pridané fotografie.

        • Víťazstvo v celoslovenskom kole
          • Víťazstvo v celoslovenskom kole

          • To sme tu už dávno nemali – máme víťazku celoslovenského kola na olympiáde v nemeckom jazyku!

            V dňoch 19.-20.marca 2017 sa v Bratislave konalo celoslovenské kolo 27.ročníka olympiády v nemeckom jazyku. Do celoslovenského kola postúpili víťazi zo všetkých 8 krajských kôl, medzi  ktorými nechýbala ani naša študentka – Zuzana Vanišová zo 4.C. Po absolvovaní v písomnej a ústnej časti Zuzka potvrdila, že je vo svojej kategórii /2B/ najlepšia na Slovensku a s prehľadom vyhrala. Odsunula na druhé miesto aj víťazku tejto kategórie z minulého ročníka súťaže, reprezentujúcu Slovensko v roku 2016 na medzinárodnom kole v Berlíne. Zuzke sa konečne podarilo zúročiť všetko úsilie, ktoré učeniu nemeckého jazyka venovala. Ďakujeme jej za vzornú reprezentáciu školy a prajeme jej veľa šťastia v štúdiu na vysokej škole.

            Ing. Dana Matušková

        • Basketbalisti v hre o Majstra SR
          • Basketbalisti v hre o Majstra SR

          • Naši gymnazisti suverénnym spôsobom zvíťazili na krajskom kole vo Zvolene.

            Ako reprezentanti Banskobystrického kraja budú teda už budúci týždeň bojovať v utorok a stredu 21. a 22.3.2017 v Seredi o titul Majster Slovenska v basketbale žiakov základných škôl. Gratulujeme!

             

        • Youth Magazine (UFO)
          • Youth Magazine (UFO)

          • Študenti Gymnázia Milana Rúfusa tento rok participujú na medzinárodnom projekte, v ktorom sú zapojené školy z rôznych krajín ako Chorvátsko, Srbsko, Slovinsko, Švédsko, Kosovo, Holandsko, Írsko a Rakúsko. V týždni od 5. 3. do 11. 3. prebiehalo práve v Rakúsku v meste Ybbs nad Dunajom prvé stretnutie „mladých žurnalistov“, ktorého sme sa zúčastnili aj my spolu s Mgr. Adelou Stajníkovou.  

            Počas týždňa sme absolvovali mnoho zaujímavých aktivít. Najviac nás zaujala realizácia interview na policajnej akadémii, v azylovom centre, či s primátorom mesta. Absolvovali sme lekciu s editorkou rakúskych novín Der Standard i diskusiu o svetových náboženstvách. Navštívili sme mešity a katolícky kostol. Nechýbala prehliadka rakúskych redakcií novín Kurier, Der Standard, Wiener Zeitung s následnou diskusiou so šéfredaktormi. Cestovali sme aj do Viedne a mesta Linz, v ktorom sme si nenechali ujsť expozíciu múzea Ars Electronica. Zažili sme množstvo zábavy a hlavne získali skvelé skúsenosti.

            Spolu so študentmi z ostatných zapojených krajín sme pracovali na vytvorení časopisu UFO (uniting future online), ktorý umožňuje študentom písať a uverejňovať články na rôzne témy. V rámci aktivít sme predstavili mesto Žiar nad Hronom i našu školu v krátkom videu.

            Projekt stále prebieha a ak aj ty chceš cestovať, spoznávať nové krajiny, zlepšiť sa v angličtine a zoznámiť sa s novými zaujímavými ľuďmi z iných krajín, tak neváhaj, zapoj sa a napíš zaujímavý článok.

            Kontaktuj nás:

            • I.A -  Alexandra Kmeťová, Marta Jurkemíková
            • KVARTA - Laura Považanová, Andrej Hrmo

             

            Viac informácií na http://www.unitingfuture.com

            Do galérie Projekt Youth Magazine (UFO) boli pridané fotografie.

        • Deň otvorených dverí pre piatakov
          • Deň otvorených dverí pre piatakov

          • Dňa 7.3.2017 sa v popoludňajších hodinách otvorili priestory našej školy záujemcom o osemročné štúdium. Pani riaditeľka Ing. Dana Paálová srdečne privítala piatakov a ich rodičov v prednáškovej miestnosti a poskytla im informácie o štúdiu a priebehu prijímacieho konania. Nasledovala prehliadka priestorov školy, moderne zariadených odborných učební.

            Prehliadka sa začala v informatike, kde žiaci kvarty predstavili spôsob výučby i úspechy v robotike. Prezradili tiež výsledky prieskumu spokojnosti našich študentov so školou. Prehliadka pokračovala v odbornej učebni biológie vybavenej modernými učebnými pomôckami. Piatakov sme informovali aj o možnostiach štúdia cudzích jazykov, najmä o výbere druhého cudzieho jazyka. Budúci primania si môžu zvoliť až zo 4 možností – nemecký, ruský, francúzsky alebo španielsky jazyk. V odbornej učebni fyziky sme piatakov zabavili jednoduchými pokusmi. Prehliadka vyvrcholila vybuchujúcimi a svetielkujúcimi experimentmi v laboratóriu chémie.

            Milí piataci. Želáme Vám veľa šťastia na prijímacích skúškach a veríme, že sa v septembri opäť stretneme!

            Informácie o prijímacích skúškach a prípravných kurzoch sú zverejnené v novinkách a v sekcii Prijímacie konanie

            Nájdete tu kritériá pre prijímacie konanie i prihlášku na stiahnutie.

            Do galérie DOD 2017 - osemročné boli pridané fotografie.

        • Prípravný kurz pre piatakov
          • Prípravný kurz pre piatakov

          • Žiarsky gymnaziálny neinvestičný fond ponúka prípravný kurz na prijímacie skúšky aj pre osemročné gymnázium.

            Kurzy sú určené pre žiakov 5. ročníka ZŠ, ktorí sa chcú dôkladne pripraviť na prijímacie skúšky z matematiky a slovenského jazyka na osemročné gymnázium.

            Rozsah kurzu a termíny:

            • z matematiky                      5 stretnutí po 90 minút (23. 3., 30. 3., 6. 4., 20. 4., 27. 4.)
            • zo slovenského jazyka        5 stretnutí po 90 minút (24. 3., 31. 3., 7. 4., 21. 4., 28. 4.)
            • nácvičné testy                    SJL, MAT (4. 5.)

            Každý kurz je rozdelený do 10 vyučovacích hodín. Poplatok za absolvovanie jedného kurzu je 15,00 EUR (oba kurzy 30,00 EUR). V cene kurzu je aj absolvovanie a vyhodnotenie nácvičných testov.

            Prvé stretnutie z každého kurzu sa uskutoční o 14.00 hod. Ostatné kurzy bude možné prispôsobiť po dohode na prvom stretnutí.

            Viac informácií získate a prihlásiť sa môžete na sekretariáte školy, tel. č. 045/6725630, prípadne na e-mailovej adrese sekretariat@gymzh.sk.

            Minimálny počet žiakov na otvorenie kurzu je 10 žiakov. Poplatok za príslušný kurz je potrebné uhradiť na prvom stretnutí.

        • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Krajské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 15. februára 2017 sa konalo krajské kolo 27. ročníka Olympiády v anglickom jazyku na Strednej odbornej škole informačných technológií v Banskej Bystrici. Naša škola mala zastúpenie v dvoch kategóriách: v kategórii 2B našu školu reprezentovala Nikola Kukanová z triedy SEPTIMA, a v kategórii 2C2 súťažila Stanislava Horváthová z triedy II.A.

            Po zdĺhavom a náročnom dni sme predsa priniesli domov aj diplom, získala ho Nikola Kukanová, ktorá obsadila tretie miesto a úspešne obhájila svoju pozíciu z minulého roku. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme ešte väčšie úspechy aj v budúcom roku.

            Mgr. Ivana Lapinová

        • 12. Trenčiansky robotický deň
          • 12. Trenčiansky robotický deň

          • V dňoch 15. a 16.02.2017 sa žiaci našej školy, “Legáči” Adam Kučera  Martin Čamaj z kvinty zúčastnili  robotickej súťaže žiakov základných  a stredných škôl  na SOŠ strojníckej v Trenčíne. Súťaže sa zúčastnilo 41 tímov jednotlivých škôl z celého Slovenska, Maďarska a Nemecka. V súťažiach predstavili účastníci 131 robotov.

            Medzinárodná  súťažná prehliadka robotov predstavila nadaných tvorcov s vlastnými  nápadmi a riešeniami a dala priestor na prezentáciu svojich myšlienok pred očami vysokoškolských pedagógov a budúcich potenciálnych zamestnávateľov zameraných na strojárstvo a automatizáciu.

            Naša dvojica nás úspešne reprezentovala v kategórii  Follower Easy ›16, v ktorej súťažili traja roboti pod vedením našich Legáčov. Dvojica sa v silnej skupine a konkurencii , umiestnila na krásnom 4., 5., a 6. mieste.

            Adamovi aj Martinovi ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a držíme im palce, aby ich záujem o robotiku naďalej pretrval a naďalej si rozvíjali svoje poznatky a vedomosti v programovaní aj v iných robotických súťažiach.

            Do galérie 12. Trenčiansky robotický deň boli pridané fotografie.

        • Exkurzia - Aurelium a Volkswagen
          • Exkurzia - Aurelium a Volkswagen

          • Dňa 16.2.2017 sa študenti 2. ročníka a SEXTY s pani profesorkami Findrikovou a Wagnerovou zúčastnili exkurzie do Bratislavy. Prvou zastávkou bolo Zážitkové vedecké centrum Aurelium, v ktorom sa nachádza výstava interaktívnych vedeckých exponátov. 

            Pracovníci centra nás privítali ohromujúcou laserovou šou a predviedli experimenty pod vysokým napätím, ktoré spájalo meno slávneho fyzika – Nikola Teslu. Vo vnútri Faradayovej klietky sa postupne objavili elektrické výboje v sprievode známych hudobných melódií i levitujúci trojuholník.

            Následne sme si mohli sami vyskúšať rozmanité exponáty z vedy a techniky. Postupne sme prechádzali zákutiami fyziky, chémie, biológie, matematiky, informatiky, geografie i techniky. Teoretické poznatky prezentovali interaktívne panely, ktoré sme „čítali“ pohybom ruky. Najviac nás zaujali experimenty s bublinami, stanovištia s meraním sústredenosti či postrehu, hry využívajúce biosignály a pohyb svalov. Časť výstavy bola venovaná vedeckým hračkám. Nad exponátmi sa vznášal model lietajúcej elektrárne pod názvom „Manta“. Takmer sme sa nemohli odtrhnúť od trenažéra známeho z autoškoly.

            Po dvoch hodinách experimentovania sme sa presunuli do výrobného podniku Volkswagen. Rozdelili sme sa na tri skupiny a po bezpečnostnej prehliadke sme vošli do areálu. Každej skupine sa venoval iný sprievodca. V úvode sme sa v krátkosti dozvedeli o histórii závodu i zložení zamestnancov. Sprievodca nás postupne previedol výrobnými halami a opísal nám činnosti v nich prebiehajúce. Mohli sme vidieť rôzne typy spájania jednotlivých dielov do karosérie, prácu robotov,  dopravných systémov. Všimli sme si, že vo výrobe sa udržuje prísny poriadok a čistota. Všetky súčiastky majú svoje miesto, musia byť do výroby pripravené včas. Jediná chyba či oneskorenie, by mohli mať obrovský vplyv na spomalenie výrobného procesu a vznik obrovských finančných strát. Takisto sme mohli pozorovať snahu podniku o znižovanie environmentálnej záťaže výroby, a to najmä v oblasti spotreby elektrickej energie. Nechýbali testovacie centrá, v ktorých overovali presnosť vyrobených dielov, kvalitu karosérií i podvozkov. Obdivovali sme najmä systematickosť práce, úroveň robotizácie a informatizácie výroby, logistické prepojenia stredísk, prepravu pracovníkov pomocou bicyklov a zabezpečenie maximálnej ochrany zdravia zamestnancov.

            Exkurzia bola veľmi zaujímavá a odporúčame navštíviť vedecké centrum i automobilku.

            Do galérie Exkurzia - Aurelium a Volkswagen boli pridané fotografie.

        • Beseda SCIENCES Po - DIJON
          • Beseda SCIENCES Po - DIJON

          • Po roku, dňa 15. februára 2017, k nám do školy opäť zavítal pán Lukáš Macek, M.A. riaditeľ dijonskej pobočky  Parížskeho inštitútu politických štúdií so zameraním na európske záležitosti a politické problémy Strednej a Východnej Európy. Predstavil školu, ktorej riaditeľom je už 12 rokov, oboznámil žiakov o možnosti štúdia na Sciences Po.   

            Škola poskytuje  študentom v bakalárskom programe široký rozhľad a uplatnenie. Magisterské štúdium  ponúka viac ako 30 špecializácií so zameraním na verejný a súkromný sektor. Táto prestížna škola sa radí na 5. miesto na svete a 3. v Európe. Vo Francúzsku  je to škola č. 1. V  medzinárodnom rebríčku QS University Rankings 2015 v oblasti „Politika a medzinárodné štúdiá“ zaujíma 21. miesto na svete. Ponúka 35 spoločných programov/ dvojitých diplomov/ so špičkovými zahraničnými univerzitami (Columbia, Berkeley Columbia New York, Georgetown, Freie Universität Berlin, University College London, London School of Economics, King's College London, la Bocconi Milano, MGIMO, National University of Singapore, atd.). Škola ponúka bohatú ponuku štúdia jazykov. Znalosť francúzštiny nie je podmienkou a študenti môžu študovať niektoré programy v angličtine alebo v nemčine či španielčine.                                                                                                                       

            Pán Macek žiakom okrem prezentácie školy odhalil zákulisie francúzskej politickej scény, predstavil politickú situáciu pred nadchádzajúcimi prezidentskými volbami. Žiaci 3. ročníka a KVINTY spoznali politické dianie v krajine, o politike ktorej sa tak veľa a často nehovorí. Veríme, že prezentácia bola prospešná a žiaci si z bej odniesli užitočné informácie.                                                              

            Ďakujeme pánovi Macekovi za zaujímavé informácie, priateľskú atmosféru a tešíme sa na stretnutie s ním opäť na budúci rok.                 

            Viac informácií na http://www.sciencespo.fr/international/fr/universites-partenaires.

            Mgr. Iveta Srnková

            Do galérie Beseda SCIENCES Po - DIJON boli pridané fotografie.

        • Valentínska horúca čokoláda
          • Valentínska horúca čokoláda

          • Valentín nemusí byť len pre zamilovaných. Žiacka školská rada sa rozhodla spríjemniť tento sviatok aj tým, ktorí svojho partnera ešte nenašli. Srdcia všetkých študentov zahriala Valentínska horúca čokoláda, ktorá sa predávala počas celého dňa v priestoroch našej školy. Na výbornej čokoláde si pochutili nielen študenti, ale aj naše profesorky a profesori. Veríme, že sme vám osladili deň a vyvolali príjemnú atmosféru.

            Tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity.

            Žiacka školská rada

            Do galérie Valentínska čokoláda boli pridané fotografie.

             

        • Krajské kolo - olympiáda v ruskom jazyku
          • Krajské kolo - olympiáda v ruskom jazyku

          • 47. ročník olympiády v ruskom jazyku sa konal 10. februára 2017 v CVČ Junior v Banskej Bystrici. Po privítaní účastníkov sme si pripomenuli tragickú smrť speváckeho zboru slávneho súboru Alexandrovcov, ktorí zahynuli pri leteckom nešťastí 28. decembra 2016. Známymi piesňami týchto umelcov sme začali súťažiť. 

            V kategórii A2 súťažila Laura Považanová z kvarty, V kategórii A3 Illia Ischuk z I.B a v kategórii B1 Filip Tesák z II.A triedy. Tento rok sa súťaže zúčastnilo veľa žiakov a „naši" to mali veľmi ťažké. Podarilo sa nám získať pekné 3. miesto v A3 kategórii. Všetkým  zúčastneným blahoželáme k dosiahnutým úspechom a prajeme veľa chuti a dobrej vôle v ďalšom štúdiu ruského jazyka.

            Mgr. Iveta Srnková

        • Postup aj v nemeckom jazyku!
          • Postup aj v nemeckom jazyku!

          • Dňa 16. februára 2017 sa na Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici konalo krajské kolo 27. ročníka olympiády v nemeckom jazyku. Zúčastnili sa ho traja žiaci našej školy, ktorí postúpili z okresného kola. Zuzana Vanišová /IV.C/ súťažila v kategórii 2B a v konkurencii 14 súťažiacich z 13 okresov BBSK vybojovala 1. miesto s postupom do celoštátneho kola. Beáta Mikolášová a Šimon Veselý /Kvarta/ súťažili v kategórii 1B a medzi 14 súťažiacimi získala Beáta Mikolášová pri svojej druhej účasti na olympiáde krásne 3. miesto. Ďakujeme všetkým trom za vzornú reprezentáciu školy a prajeme Zuzke Vanišovej veľa šťastia v celoštátnom kole!

                                                                                                                           Ing. Dana Matušková

        • Matematika trochu inak
          • Matematika trochu inak

          • Naše hodiny matematiky sú vždy veľmi zaujímavé, náučné a zábavné. Neučíme sa klasickou nudnou formou, ale využívame všetky možnosti a možné prostriedky,  ako sa učiť zábavnejšie a hlavne, aby sme sa niečo naučili. Využívame mnohé prostriedky ako sú interaktívne tabule, na ktorých sme sa učili pomocou 3D prezentácií, 3D videí a počítali príklady s pomocou 3D okuliarov.

            Mali sme aj hodinu, na ktorej sme sa učili prostredníctvom divadla, v ktorom vystupovalo mnoho čísel i príkladov. Dokonca aj s perom s neviditeľným atramentom, ktoré sa dá čítať len pod UV svetlom, sa hodina stala zábavnejšou. Ani sme si pritom neuvedomovali, že sme vyriešili oveľa viac úloh.  Pri takýchto zaujímavých hodinách sa nikto nenudí a z hodiny si odnesie viac skúseností, poznatkov a aj spomienok. Pretože na takúto hodinu sa teší každý!

            Adela Kyselicová, Paula Blahyová, Sekunda

            Do galérie Matematika trochu inak boli pridané fotografie.

        • Objavujeme čaro chémie
          • Objavujeme čaro chémie

          • Presne tak znie názov 2. ročníka celoslovenskej súťaže, do ktorej sme rozhodli zapojiť v rámci krúžku ,,Chémia hrou". Úlohou súťažiacich bolo vytvoriť prezentáciu z pokusu, ktorý si sami zvolili a premysleli jeho realizáciu v chemickom laboratóriu. Experiment prezentovali pomocou fotodokumentácie.

            Žiaci museli dbať nielen na vizuálnu stránku pokusu a pohrať sa so zachytenými zábermi, ale museli dbať aj na bezpečnosť práce v chemickom laboratóriu. V školskom kole uspeli žiačky triedy TERCIA Sárka Balážová a Lenka Barancová s prezentáciou ,,medený strom", ktorá postúpila do celoslovenského kola, v ktorom jej bolo na 5. národnej konferencii v Banskej Bystrici dňa 3 2.2017 udelené čestné uznanie. Gratulujeme a očakávame ďalšie chemické úspechy našich chemických nadšencov. 

            Mgr. Barbora Kinková

            Do galérie Chémia hrou boli pridané fotografie.

        • Zdieľali šťastie, ktoré majú v krvi
          • Zdieľali šťastie, ktoré majú v krvi

          • Dňa 7.2.2017 sa naši najstarší gymnazisti pripojili k tohtoročnej Valentínskej kvapke krvi. Až 24 prvodarcov prijalo výzvu tohtoročnej kampane Slovenského Červeného kríža a odhodlali sa zdieľať šťastie, ktoré majú v krvi. Počiatočný strach im pomohli prekonať veľmi profesionálne a fantastické laborantky. Bohužiaľ, nie každý, i keď by veľmi chcel, sa môže stať darcom krvi. Spoločne si prajeme, aby zdravých ľudí ochotných pomôcť, bolo stále viac.

            Do galérie Valentínska kvapka krvi 2017 boli pridané fotografie.

        • "Žatva" na krajskom kole olympiády zo španielskeho jazyka
          • "Žatva" na krajskom kole olympiády zo španielskeho jazyka

          • Dňa 13.2.2017 sa šesť žiakov našej školy zúčastnilo krajského kola 27. ročníka Olympiády zo španielskeho jazyka, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici. V konkurencii ďalších troch škôl si naši žiaci počínali veľmi dobre a naše gymnázium obohatili o päť diplomov. V kategórii A sme získali 1. miesto – A. Hric (II.B) a 3. miesto – T. Hromádková (II.C), v kategórii B sa nám ušlo 3. miesto  - A. Adamov (III.B) a v kategórii C sme získali, rovnako ako v kategórii A, 1. miesto - A. Galetová (SEPTIMA) a 3. miesto – A. Ščepková (SEXTA). Žiaci, ktorí sa umiestnili na 1. mieste, nás budú reprezentovať na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 22.-23.3.2017 v Bratislave. Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim budeme držať palce „vo finále“.

            PhDr. Veronika Sliačanová

        • Projekt "Educate Slovakia"
          • Projekt "Educate Slovakia"

          • V rámci projektu „Educate Slovakia“ v spolupráci s agentúrou AIESEC, v dňoch od 30. januára do 2. februára 2017, naša škola privítala lektorky z Číny, Malajzie a Indočíny, ktoré študentom 1. – 3. ročníkov štvorročného štúdia a Kvinty až Septimy osemročného štúdia prostredníctvom prezentácii predstavili študentom krajiny, z ktorých pochádzajú.  

            Študenti sa takouto zaujímavou formou dozvedeli o živote, kultúre, tradíciách a atrakciách pre turistov, a samozrejme si precvičili aj svoje jazykové a komunikačné zručnosti, keďže dorozumievacím jazykom bol anglický jazyk.


            Mgr. Ingrid Panáková

            Do galérie Educate Slovakia boli pridané fotografie.

        • Krajské kolo - olympiáda vo francúzskom jazyku
          • Krajské kolo - olympiáda vo francúzskom jazyku

          • 6. februára  2017 prebehlo krajské kolo olympiády vo francúzskom jazyku.

            Tento rok  našu školu reprezentovali dve žiačky Janka Frindtová z kvinty, ktorá súťažila v kategórii 2A a Marianna Gelienová zo septimy v kategórii 2B. 

            Hoci neobsadili popredné miesta, dokázali, že ich znalosti a vedomosti z francúzskeho jazyka sú na veľmi dobrej úrovni a k jeho štúdiu pristupujú seriózne a hlavne s kladným vzťahom k jazyku a kultúre krajiny, ktorej jazyk sa učia. Za reprezentáciu školy im ďakujeme a prajeme veľa ďalších úspechov v súťaži a v štúdiu francúzskeho jazyka.

            Mgr. Iveta Srnková

        • Tradícia pokračuje
          • Tradícia pokračuje

          • alebo 46. Gymnaziálny ples očami organizátorov

            Neodmysliteľnou súčasťou života nášho gymnázia je zachovávanie tradícií. Dňa 20. januára 2017 sa v Estrádnej sále MsKC v Žiari nad Hronom stretli študenti, profesori i hostia plní očakávaní na 46. Gymnaziálnom plese.

            Slávnostná atmosféra, skvelá zábava, prekvapenie - to všetko sľubovali dlhé hodiny príprav, ktoré preverili najmä manažérske schopnosti a tímového ducha organizátorov. Táto úloha tradične pripadla na nás, študentov tretích ročníkov a septimy pod vedením našich triednych profesoriek. Sledovanie práce plesového výboru od zabezpečenia sály, oslovovania sponzorov, prípravy programu, až po výzdobu sály a chystanie občerstvenia dopredu naznačovalo, že sa máme na čo tešiť. Dobrá vôľa, ochota a vzájomná spolupráca tried sa ukázali hlavne v posledných dňoch príprav. Snažili sme sa nachystať perfektný večer, dobrú zábavu a dosiahnuť spokojnosť všetkých pozvaných. Každý z nás sa chcel podieľať na pokračovaní jednej z najstarších kultúrno-spoločenských akcií mesta.

            Večer v sále zaplnenej dámami a gentlemanmi v plesových róbach otvorili Kristína Pukačová a Dominik Schmidt. Pozvanie tento rok prijali zástupcovia rady školy, pani riaditeľka, rodičia a výnimočný počet profesorov, na čo sme veľmi hrdí. Prekvapenie na seba nedalo dlho čakať (nedarilo sa ho totiž pred zvedavcami už dlhšie ukrývať). Na pódiu sme privítali bývalého absolventa nášho gymnázia, herca Mila Kráľa.  

            Tanečný parket sme tradične otvorili profesorským a rodičovským tancom v sprievode plesových valčíkov v modernej úprave. Pokračoval kultúrny program pretkávaný tanečnými kolami a dopĺňaním kalórií pri bohato prestretých stoloch. Nechýbali latinské tance v podaní našich spolužiakov. Slovenské tradície regiónov nám pripomenulo vystúpenie v podaní folklórneho súboru Hron. Po výbornej večeri a ľudových tancoch prišlo ďalšie prekvapenie. Milo Kráľ nám spolu s kapelou zaspieval známe piesne slovenskej hudobnej scény Nebude to tak ľahké draháLoď, ktorá sa plaví do neznáma.

            O polnoci si na chvíľu parket vydýchol. Žrebovala sa totiž tombola. Po 29-tich rozdaných cenách od štedrých sponzorov, všetci čakali na tú prvú. Bol ňou kávovar, ktorý venovalo mesto Žiar nad Hronom. Zábava v réžii dídžejov pokračovala až do skorých ranných hodín. Známe hity modernej hudby nám priniesli spomienky na leto, i keď vonku svoju silu predvádzala treskúca zima.

            Ako sa blížilo ráno, prichádzali aj prvé bilancie. Vyšlo nám to? Bol náš ples výnimočný? Potešilo nás vyjadrenie našej pani profesorky:

            „Vysoko si cením prácu našich žiakov a touto cestou im chcem poďakovať za ochotu, šikovnosť, dobré nápady a hlavne čas, ktorý venovali príprave tohto skutočne vydareného podujatia. Svojimi postojmi a zodpovedným prístupom k organizácii tak veľkého podujatia, vyjadrili vlastne všetko , čo ich spája so školou, jej učiteľmi , vedením školy a hlavne to, že ukázali, ako im na škole skutočne záleží.“

            Dúfame, že sa nám podarilo pripraviť úžasný večer. Sme radi, že sme mohli prispieť k udržaniu tradície a pokračovali vo vysokom štandarde nášho Gymnaziálneho plesu. Ďakujeme vedeniu školy i našim triednym profesorkám za dôveru, ktorú nám vložili do rúk. Rovnako by sme sa chceli poďakovať všetkým hosťom, profesorom, rodičom, že prijali naše pozvanie a sponzorom i účinkujúcim za pomoc pri vytvorení fantastickej atmosféry. Organizátorom nasledujúceho ročníka prajeme veľa síl, kreativity a elánu!

             

            Do galérie 46. Gymnaziálny ples boli pridané fotografie. Ďalšie fotogragie od K. Roobovej budú k dispozícii najneskôr do 1 mesiaca.

        • iKid - Od ničoho k niečomu
          • iKid - Od ničoho k niečomu

          • V sobotu 21. 1. 2017 sa na našom gymnáziu uskutočnil zaujímavý workshop s názvom Od ničoho k niečomu - Prototyp 1.0. Stretnutie pripravil Orbis Institute v rámci celoslovenského projektu iKid zameraného na rozvíjanie podnikateľských zručností, tvorivosti, tímovej práce a plného inovatívnych nápadov a vynálezov.

            Do projektu vytvoreného a podporovaného KPMG Slovensko s.r.o. sa v tomto roku zapojilo na 16 školách takmer 200 žiakov. Na pôde našej školy sa stretlo 6 tímov zo 4 škôl, nášho gymnázia, ZŠ Bošany, ZŠ Nováky a ZŠ Narnia z Banskej Bystrice. Gymnázium zastupovali dva tímy našich najmenších gymnazistov pod vedením Mgr. Stajníkovej a Mgr. Kinkovej.

            Najskôr si tímy vyskúšali schopnosť vzájomne spolupracovať. Potom zo svojich vygenerovaných nápadov na zostrojenie vynálezu vybrali jeden, s ktorým sa pokúsia zabodovať v súťaži o zaujímavé ceny. Samozrejme svoj prvý návrh prototypu museli odprezentovať pred ostatnými. V diskusii obhajovali svoj prvý vynález. Oba naše tímy si viedli vynikajúco. Organizátori ocenili ich komunikačné schopnosti, nápady i úroveň prezentácie. Tú doplnili o scénky, divadielko i experiment.

            Pred žiakmi teraz stojí ďalšia výzva. Nájsť firmu, ktorá im pomôže vynález zhmotniť. Súčasťou projektu je aj vypracovanie analýzy možného dopytu po ich výrobku a samozrejme aj stanovenie predajnej ceny. Na záver oba tímy svoje vynálezy predstavia v ďalších kolách. Motivácia je naozaj veľká. Veď kto by nechcel cestovať do Írskeho Dublinu, či navštíviť centrálu Google-u a Facebook-u?

             

            Do galérie iKid - Od ničoho k niečomu boli pridané fotografie.

        • Slovensko v EÚ
          • Slovensko v EÚ

          • Predseda vlády Róbert Fico počas oficiálnej návštevy Žiaru nad Hronom navštívil aj naše gymnázium. Stretol sa so študentami na odbornej prednáške zameranej na tému „Slovensko v EÚ a predsedníctvo Slovenska“. Ako sa vyjadril predseda vlády počas poobednej tlačovej besede, zdá sa, že Európske témy študentov mimoriadne zaujímajú.

            Práve témy ako sú BREXIT, odchod Veľkej Británie z EÚ i nový americký prezident rozhýbali politické myslenie v krajine. Rovnako táto problematika významne ovplyvnila i diskusiu v závere prednášky. R. Fico označil diskusiu za mimoriadne kvalitnú a poďakoval študentom za stretnutie. S predsedom vlády sa za nás rozlúčili malí gymnazisti – Izabela a Martin z PRIMY.

            Fotografie v galérii Slovensko v EÚ