• Basketbalový talent - Ema Nagyová (PRIMA)
          • Basketbalový talent - Ema Nagyová (PRIMA)

          • S basketbalom začala pred 5 rokmi v chlapčenskom basketbalovom družstve MŠKBK Žiar nad Hronom. V sezóne 2014/2015 sa ako jediné dievča v kategórii mladších mini vo farbách Žiaru nad Hronom prebojovala s tímom na finálový turnaj majstrovstiev Slovenska. Zároveň v tejto sezóne už hosťovala v kategórii starších mini v BK ŠKP 08 Banská Bystrica.

            Od sezóny 2015/2016 prestúpila do bystrického klubu, nakoľko v Žiari nad Hronom nie je dievčenské družstvo a v chlapčenskom už vo vyšších kategóriách nesmie hrávať. Ema je veľmi cieľavedomá, popri množstve tréningov, na ktoré musí dochádzať do Banskej Bystrice, si vzorne plní aj svoje školské povinnosti, v štúdiu dosahuje výborné výsledky.

            Vlastní titul Majsteriek Slovenska v minulom a titul vicemajsteriek Slovenska v tomto roku. Tento aj minulý rok sa stala členkou All Atars turnaja, patrila teda medzi 5 najlepších hráčok Majstrovstiev Slovenska. V súčasnosti vedie tím mladších žiačok Banskej Bystrice ako líderka tímu a kapitánka.

             

            Tímové úspechy:

            2014/2015 - BK ŠKP 08  Banská Bystrica – Majstrovstvá Slovenska – 3. miesto

            2015/2016 - BK ŠKP 08 Banská Bystrica – Majstrovstvá Slovenska – 1. miesto

            2016/2017 - BK ŠKP 08 Banská Bystrica – Majstrovstvá Slovenska – 2. miesto

             

            Individuálne ocenenia:

            2014/2015 – ALL STARS „B“   - Majstrovstvá Slovenska mladší mini

            2015/2016 – ALL STARS „A“   - Majstrovstvá Slovenska staršie mini

            2016/2017 – ALL STARS „A“   - Majstrovstvá Slovenka mladšie žiačky

            Gratulujeme a želáme veľa úspechov a športového šťastia!

            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.

             

             

             

        • Modelový Európsky Parlament
          • Modelový Európsky Parlament

          • Ak máš záujem súťažiť a vyskúšať si simuláciu práce v Európskom parlamente a overiť si úroveň svojich komunikačných schopností v anglickom jazyku, rýchlo sa prihlás e-mailom u Mgr. Sučanského a Mgr. Debnárovej. Vycestovanie na súťaž podporuje MUDr. Ladislav Kukolík.

             

             

        • Sládkovičova Radvaň
          • Sládkovičova Radvaň

          • 4. mája  2017 sme boli patrične nedočkaví, veď  naši 2 študenti -  Eliška Melišková  (KVINTA) a Dominik Schmidt (3.A) sa zúčastnili krajského kola súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy, známej ako Hviezdoslavov Kubín.  V tomto roku sa museli popasovať s náročnými  podmienkami (súťažilo sa  v poobedňajších hodinách po skončení vyučovania) i s pomerne veľkou konkurenciou. I napriek všetkému sa Dominikovi podarilo získať v prednese poézie 3.miesto. Blahoželáme mu k úspechu a zároveň obom ďakujeme za reprezentovanie našej školy!                                                                                                                                                                                                               

            PaedDr. Adriana Júdová   

        • iKid - Sme vo finále !!!
          • iKid - Sme vo finále !!!

          • Študenti PRIMY  - Michal Holic, Maťo Končok, Mário Dang, Ema Vlkovičová, Nika Kmeťovása a Isabelle Ondrejovičová sa prebojovali v celoslovenskom súťažnom projekte iKID až do finále. Skratka iKID znamená „innovative kid“ a projekt je zameraný na podporu novej generácie mladých podnikateľov. Naši študenti prišli s nápadom vyrobiť vyhrievaný kabátik pre psov, ktorý ponúka 6v1:

            1. vyhrievaný
            2. nepremokavý
            3. nehorľavý
            4. s reflexnými prvkami
            5. s vrecúškom na sáčky
            6. umožňuje dobiť mobilný telefón

            Svoj podnikateľský nápad sa im podarilo zrealizovať aj vďaka mentorke Ing. Lucii Holicovej zo spoločnosti PROFIT Consult, s. r. o, ktorá ich viedla celým projektom a naučila veľa o marketingu i prezentácii. So stavbou prototypu im pomohli aj manželia Majeroví, majitelia firmy RHEA SK, s. r. o. z Handlovej.

            Finále sa uskutoční vo štvrtok 25.5.2017 v Bratislave a uvádza ho známy moderátor Roman Juraško. O víťazovi rozhodne 4 – členná porota zložená zo zástupcov firiem CREATIVE DEPARTMENT, O2, PROVIDA a TREND.

            Držíme palce!

            Mgr. Adela Stajníková

            Do galérie iKid - Od ničoho k niečomu boli pridané fotografie.

        • Talent medzi nami - Vicemajstri!
          • Talent medzi nami - Vicemajstri!

          • To, že sa dá zvládnuť koníček popri štúdiu dokazujú aj študenti Marek Mokáň, Martin Kollár, Martin Žňava, Stano Kubáň, Sofia Gelienová, Tamara Rozembergová, Natália Varechová, Tomas Legíň, Jaroslav Ihring , Petrana Herková a Andrej Hric, ktorí navštevujú Tanečno – športový klub Stella. So svojou choreografiou na Majstrovstvách Slovenska v plesových choreografiách získali titul vícemajstri. Gratulujeme!
             
            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.
             
          • BE A PART OF A JOURNALISTIC FAMILY!

          • Would you like to be a part of journalistic family and spend a free week in Austria with an attractive programme? So don´t hesitate and push your journalistic activities and sense of humour.

            Your approach can be emotional or satirical and humorous to serious topics by exaggeration...

            Kind of products

            reports (many photos) – comics – photo stories – videos – essays – commentaries – interviews

            Topics of the month

            At school - School Utopia (crazy ideas, the very different school, critics and visions)

            Youth and politics - Shit – there is corruption in my country!

            Techno - Let’s stop technical development and go back to nature!

            Cult - I am a cultural being – am I? How to find your cultural identity? My national culture is the best! Is there any? Which one? Or can I find my cultural identity on www? The most provoking artist(s) in my country

            €co - Income without working (making up interviews with more and less important peoples in my town) – Robots and machines will do it

            Just4fun - Fun is our religion – steady entertainment required (making up a ranking)

            Deadline: 1st of June

            Please, send your articles to your English teacher or adela.stajnikova@gymzh.sk

            Your article will be published on the website http://www.unitingfuture.com/

        • Volejbal proti maturantom
          • Volejbal proti maturantom

          • Ani sme sa nanazdali a opäť prišiel čas odprevadiť našich maturnatov na akademický týždeň. Pokračujeme v športovej tradícii a tak sme sa v pondelok začali lúčiť volejbalovým turnajom profesorov s maturantmi. Prvý zápas sme prehrali. Zvyšné dva vyhrali. V tradícii pokračujeme 29. ročníkom Futbalového zápasu vo štvrtok 18.5.2017 od 13.00 na ihrisku Mareka Rakovského. Príďte nás povzbudiť. Veď my máme zase o rok viac, ale naši študenti majú stále 18.

            Do galérie Volejbal proti maturantom boli pridané fotografie.

        • Angličtinár roka - Barborka zo IV.A
          • Angličtinár roka - Barborka zo IV.A

          • Dňa 12. mája na našej škole prebehlo vyhodnotenie on – line súťaže v anglickom jazyku, do ktorej sa zapojili aj študenti nášho gymnázia. Vyhodnotenie súťaže bolo spojené s aj s prezentáciou možností štúdia v anglicky hovoriacich krajinách, ktorú si pre študentov pripravila agentúra „Injoy Agency“. Víťazkou celoslovenskej súťaže sa stala naša študentka  BARBORA SVOREŇOVÁ (IV.A), ktorej za tento krásny úspech srdečne blahoželáme!

            Best In English (v Slovenskej republike názov Angličtinár roka) je súťaž pre študentov stredných škôl a gymnázií vo veku 15-19 rokov. Súťaž prebieha v stanovený deň online po celom svete. Hlavným cieľom súťaže je motivovať študentov k štúdiu anglického jazyka, vďaka ktorému sa mladým ľuďom otvárajú študijné možnosti v zahraničí. Cieľom je tiež porovnanie jednotlivých škôl a krajov v rámci Slovenska, ale aj v rámci jednotlivých štátov z celého sveta. Táto súťaž slúži ako zlepšenie a spestrenie výučby pre všetkých učiteľov angličtiny. Súťaž Best in English sa zameriava na súťaživosť medzi študentmi a prispieva k zvýšeniu ich záujmu o jazykovú výučbu. Súťaž neslúži iba ako motivácia pre študentov, ale taktiež prepája učiteľov anglického jazyka z celého sveta a podporuje ich vzájomnú komunikáciu.

            Mgr. Ingrid Panáková

            Do galérie Angličtinár roka boli pridané fotografie.

        • Tradičná rozlúčka s maturantmi
          • Tradičná rozlúčka s maturantmi

          • Príďte povzbudiť profesorov i maturantov v pondelok 15.5.2017 o 12.30 v telocvični gymnázia na volejbal a vo štvrtok 18.5.2017 o 13.00 na ihrisku Mareka Rakovského na futbal. Ktorý tím zvíťazí tentoraz?

            Už v nových dresoch gymnázia.....

        • Mimoriadny úspech na medzinárodnej konferencii ŠVOČ
          • Mimoriadny úspech na medzinárodnej konferencii ŠVOČ

          • Už aj prváci sa na našej škole venujú vedeckej činnosti. Dve študentky z 1. A triedy, Edita Červenková a Michaela Chrappová, prezentovali svoju výskumnú prácu na 58. ročníku Medzinárodnej študentskej vedeckej konferencii v Stredoškolskej sekcii. Ich práca Postoje pacientov vybraného druhu ochorenia ku liečbe s využitím prípravkov založených na aktívnych zložkách z výťažkov stromov zaujala porotu natoľko, že ju ocenili 2. miestom. Úspech dievčat je o to väčší, že súťažili ako najmladšie a svoj výskum prezentovali ako jediné z gymnázia. Autormi ostatných prác boli študenti posledných ročníkov SOŠ.

            Editke a Michaele gratulujeme a želáme mnoho ďalších úspechov!

            Mgr. Adela Stajníková, supervízor práce

        • Chemická olympiáda - školské kolo
          • Chemická olympiáda - školské kolo

          • Dňa 28.4. sa uskutočnilo na našej škole školské kolo chemickej olympiády v kategórii C. Zúčastnilo ho šesť žiakov, ktorí úspešne absolvovali domácu prípravu nielen v teoretickej, ale aj v praktickej časti. Zo školského kola postúpili dve žiačky - z I.A triedy Radoslava Dudová a z I.B triedy Monika Balúnová. Obe nás budú reprezentovať na krajskom kole 18.5.2017 v Banskej Bystrici. Gratulujeme a držíme palce. 
             

            Mgr. Barbora Kinková

        • Richard sa stal Majstrom stredných škôl SR v golfe
          • Richard sa stal Majstrom stredných škôl SR v golfe

          • Aj stredné školy už majú svoje majstrovstvá v golfe. Tie sa konali dňa 10. mája 2017 v Golfovom Klube v Skalici. Zišlo sa tu viac ako sto mladých golfistov, medzi ktorými samozrejme nechýbal Richard Oles zo SEPTIMY. Reprezentoval naše gymnázium v kategórii jednotlivcov. Panovali úžasné podmienky, ktoré sú pre túto veternú časť Slovenska viac než netypické - bezvetrie a slnko. Tie boli predzvesťou dobrých výsledkov naprieč štartovacím poľom.

            „Jednalo sa o môj druhý turnaj túto sezónu a darilo sa nad moje očakávania, nakoľko som sa vrátil z nie príliš vydareného turnaja mužov v Báči. Môžem povedať, že som si zahral životný výsledok, keďže som zahral pod 70, čo je na Slovensku raritou. Taktiež by som chcel pochváliť Filipa Šályho, ktorý si odtrpel 18 dlhých jamiek a taktiež spolu s mojimi spoluhráčmi sme si hru naplno užili.“ podelil sa so svojimi pocitmi Richard. Sezónu naozaj odštartoval ukážkovo. Zo súťaže si odniesol zlatú medailu, ku ktorej mu gratulujeme a prajeme veľa šťastia v ďalších turnajoch na greenoch v SR i zahraničí.

          • Prijímacie skúšky do PRIMY sú za nami

          • Piataci majú už prijímacie skúšky za sebou. V utorok sa popasovali so skloňovaním slova architektka, či počítaním nôh a hláv chrobákov a pavúkov. Boli sme zvedaví, prečo sa naši budúci prímania rozhodli študovať na osemročnom gymnáziu. Po opadnutí stresu sme sa pýtali nielen ich, ale aj ich rodičov, čo ich k nám priviedlo a prečo si vybrali práve našu školu.

            Dostali sme rôzne odpovede. Viacerí boli nadšení skvelou povesťou školy, úspechmi študentov v súťažiach, množstvom moderného vybavenia, ktoré škola využíva. Spomenuli tiež kvalitnú prípravu  na vysokú školu, vďaka ktorej majú žiaci pocit, že ich vedomosti budú na vyššej úrovni.

            Malá Zuzka nezabudla ani na budúcich spolužiakov. „Páči sa mi, že v škole žijete ako jedna veľká rodina. Starší sa starajú o mladších, pomáhajú im. Teším sa na skvelých učiteľov, ktorí k nám boli veľmi milí už počas kurzov. Už teraz sa teším na školu v prírode či Noc v škole.“

            A ako svoje rozhodnutie hodnotia po rokoch starší študenti osemročného gymnázia? Zmenili svoj názor na výber školy? Odpovede na otázky - Ak by ste mali možnosť, zvolili by ste si znovu osemročné gymnázium? Čo považujete za jeho najväčšie výhody?- sme tentoraz zbierali vo vyšších ročníkoch.

            Študentka Septimy Timea bez váhania spustila: „Ak by som mala opäť na výber, tak by som určite znovu išla na gymnázium. Myslím si, že je tu oveľa lepšia a kvalitnejšia príprava. Sú tu výborní učitelia a inteligentní žiaci. Určite neľutujem, že som sa rozhodla študovať práve tu.“ S jej názormi súhlasí aj ďalšia študentka Septimy Caroline a pridáva: „Sedem rokov strávených na gymnáziu splnilo všetky moje očakávania. Myslím si, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie a ak by som sa musela rozhodnúť znova, určite by som si vybrala túto istú školu. Gymnázium poskytuje mnoho možností, ktoré by mi iné školy nemohli dať a keďže som veľmi dlho nevedela, kam sa chcem po škole uberať, gymnázium mi v tomto veľmi pomohlo.“

            Naše gymnázium poskytuje študentom nielen kvalitné vzdelanie, ale ponúka im i veľké množstvo mimoškolských aktivít. Za najatraktívnejšie študenti považujú každoročné školské výlety po Slovensku, exkurzie do Prahy alebo Viedne a poznávacie zájazdy do Londýna, Paríža či Barcelony.

            Na záver vám ponúkame názor Richarda zo Septimy, ktorý hovorí za všetko: „Prvé štyri roky na gymnáziu patria medzi najlepšie roky môjho života, pretože samotný vyučovací proces ma naučil nielen vyhľadávať informácie a učiť sa, ale aj myslieť vlastnou hlavou a vytvoriť si vlastný názor. Veľmi oceňujem aj systematickosť práce učiteľov. Ďalším, pre mňa dôležitým faktom, je, že som nemusel robiť Monitor 9 ani ďalšie prijímačky na strednú školu a mám „pokoj“.“

                                                                                                                                                Barbora L.

        • Zúčastnili sme sa IQ olympiády
          • Zúčastnili sme sa IQ olympiády

          • Po prvýkrát sa naši mladší gymnazisti zapojili do IQ olympiády. Pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja pána Juraja Blanára, sa  26. apríla 2017 uskutočnilo už regionálne kolo. Podujatie organizovala Mensa Slovensko a zúčastnilo sa ho približne 80 súťažiacich, ktorí do regionálneho kola postúpili na základe výsledkov školských kôl. Našu školu reprezentovali žiaci kvarty - Beáta Mikolášová, Adam Jančok a Erik Sklenka.  Túto vedomostnú súťaž naši žiaci úspešne zvládli, najlepšie hodnotenie získala Beátka. Ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu školy a preukázané vedomosti.

        • Tercia na výstave Mladý tvorca
          • Tercia na výstave Mladý tvorca

          • Dňa 27.4.2017 sa trieda TERCIA zúčastnila celoslovenského veľtrhu práce a výstavy Mladý tvorca v Nitre. Všetci sme sa v ranných hodinách vydali na miesto určenia, kde sme boli odhodlaní spoznať naše budúce ja. Cestu sme si spríjemňovali hraním spoločenských hier či upevňovaním vzájomných vzťahov. Ani sme sa nenazdali a naše oči spozorovali prvé časti nášho najstaršieho mesta.

            Po vystúpení z autobusu sme začali vnímať vôňu veľkomesta či priveľkého množstva ľudí, ktoré bolo predzvesťou kvality celej akcie. Počas rozchodu v areáli Agrokomplexu sme si prezreli množstvo stánkov zamestnávateľov, či výstavu odborných stredných škôl, ktoré nás zaujali viac. Mali sme šancu zmerať si hladinu cukru, obzrieť si prácu kaderníkov, či zakúpiť si čerstvo upečené, chrumkavé pečivo. Viacerých z nás sme po opätovnom stretnutí skoro nespoznali. Nová vizáž, svieži jarný účes i nezvyčajné doplnky z nás urobili celkom nových ľudí. Napokon sme sa po poznávacom dopoludní zastavili na výdatný obed, po ktorom nás čakala rovnako zábavná cesta ako ráno. Za celý výlet by sme sa týmto radi poďakovali pani profesorke Kubišovej. Veríme, že s nami strávila príjemný deň mimo školských lavíc.

            Lenka Barancová, TERCIA

        • Poznávame krajinu anglického jazyka
          • Poznávame krajinu anglického jazyka

          • LONDON – WINDSOR – OXFORD – STONEHENGE

            Dlhodobou tradíciou nášho gymnázia sú poznávacie exkurzie do krajín, ktorých jazyk sa učíme. Tentoraz sme sa videli na cestu do Londýna za spoznávaním mesta anglického jazyka a národa, ktorý v ňom žije. O svojich zážitkoch nám porozprávali študentky II. A - Mária Lauková, Lea Beňová a Barbora Mužíková.

            "V dňoch od 21. – 25. 05. 2017 sme sa my, študenti tried II. A, Septima a Kvarta zúčastnili dlho očakávanej exkurzie do Londýna. Zájazdom nás sprevádzala Mgr. Panáková s Mgr. Stajníkovou. Aj napriek dlhej ceste autobusom sme sa do Londýna tešili. V ranných hodinách sme dorazili do Calais, odkiaľ sme sa trajektom doplavili až do Doveru.

            Hlavné mesto Anglicka nás privítalo pekným slnečným počasím. Prehliadku mesta sme spolu s našou sprievodkyňou začali návštevou historickej pamiatky The Tower of London. Samozrejme sme mali priestor aj na občerstvenie a mohli sme vyskúšať tradičné Fish and Chips. Ďalej sme pokračovali cez Tower Bridge, na prehliadku mesta. Ku koncu dňa sme sa ubytovali v hoteli Ramada.

            Ráno po výdatných anglických raňajkách sme sa odviezli autobusom do krásneho sídla kráľovnej Alžbety II., do Windsoru. Neskôr sme navštívili Stonehenge a tiež Christ Church v Oxforde. Tu sme mali aj pauzu na prechádzku mestom a nákupy.

            Na ďalší deň nás čakalo centrum mesta, Trafalgar Square, Buckingham Palace a London‘s National Gallery. Vstup sme mali zajednaný na slávne Londýnske oko alebo do Akvária. Odtiaľto sme mali krásny výhľad na Big Ben a The Houses of Parliament. Svoj voľný čas sme tiež využili na nákupy na Oxford Street.

            Vo večerných hodinách sme odchádzali z Londýna do Folkestone na prejazd Eurotunelom do Calais a čakala nás nočná jazda cez  Belgicko, Nemecko, Českú republiku. V neskorých večerných hodinách sme dorazili pred budovu školy, kde nás už čakali naši rodičia. Aj napriek dlhej ceste sa nám páčilo a z Londýna sme si priniesli úžasné zážitky. Náš pozitívny vzťah k anglickému jazyku sa ešte viac prehĺbil."

            Naši študenti sa už v septembri môžu tešiť na poznávanie krajiny španielskeho jazyka – Barcelony. Francúzštinárov zase láka exkurzia do Paríža.

            Do galérie Poznávacia exkurzia Londýn boli pridané fotografie.

        • Celkové výsledky - 8-ročné štúdium
          • Celkové výsledky - 8-ročné štúdium

          • Riaditeľka školy zverejnila celkové výsledky prijímacieho konania na 8-ročné štúdium na podstránke pre prijímacie skúšky. 

            Zápis prijatých uchádzačov sa uskutoční 12. mája 2017 v čase od 8.00 hod. do 16.00 hod. na sekretariáte školy.

            So sebou si prineste:

            • občiansky preukaz zákonného zástupcu,
            • zápisný lístok vydaný základnou školou,
            • tlačivo na výber povinne voliteľných predmetov (príloha pozvánky).
        • Celkové výsledky - 4-ročné štúdium
          • Celkové výsledky - 4-ročné štúdium

          • Riaditeľka školy zverejnila celkové výsledky prijímacieho konania na štvorročné štúdium na podstránke pre prijímacie skúšky.

            Zápis prijatých uchádzačov sa uksutoční dňa 15. mája 2017 (pondelok) na sekretariáte školy od 8.00 hod. do 16.00 hod.

            So sebou si prineste:

            • občiansky preukaz zákonného zástupcu,
            • zápisný lístok vydaný základnou školou,
            • tlačivo na výber povinne voliteľných predmetov (príloha pozvánky).


             

        • Potato lovers podporte svojimi hlasmi
          • Potato lovers podporte svojimi hlasmi

          • Naši primania natočili zaujímavé video Zemiak elektrikár a dôkaz škrobu. V súťaži Chémia pod pokrievkou sa nápad Martina Galla, Veroniky Kmeťovej, Laury Roglovej a Isabelle Ondrejovičovej pod vedením Mgr. Kinkovej dostal do hlasovania medzi 30. najlepších. Podporte svojimi hlasmi náš tím Potato lovers na stránke súťaže - video súťaží pod číslom 03.

            Každý hlas je zaradený do žrebovania! Ďakujeme za Vašu podporu.

        •  TERCIA objavuje čaro prírody
          • TERCIA objavuje čaro prírody

          • Pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý pripadol na 22.4., sme v našej triede vyhlásili fotografickú súťaž o najkrajšiu jarnú fotografiu. Fotografia mala zachytávať prebúdzajúcu sa prírodu. Všetky snímky boli krásne a zadanú úlohu sme si aj patrične užili. Vytiahli sme von rodinu aj kamarátov. Pozorovali sme rastliny aj živočíchy. Na hodine biológie sme súťaž vyhodnotili.

            Prvé miesta so sladkou odmenou obsadili Bruno Fodor a Daniela Nagyová. Srdečne gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie zábery z potuliek prírodou. Nezabudli sme urobiť v priestoroch školy aj malú výstavu, aby sme sa o krásy našej prírody podelili aj s vami :). 

            Mgr. Barbora Kinková

             

             

        • Súťažili sme v IQ olympiáde
          • Súťažili sme v IQ olympiáde

          • V školskom kole IQ olympiády súťažilo 30 žiakov z PRIMY – KVARTY osemročného gymnázia. Súťaž bola založená na riešení sady logických úloh zameraných na rôzne druhy intelektového nadania. Najlepšie výsledky v školskom kole získali žiaci KVARTY – Adam Jančok, Erik Sklenka a Beata Mikolášová, ktorí nás budú reprezentovať v regionálnom kole. Z ostatných ročníkov sa najlepšie darilo Richardovi Trubenovi (TERCIA), Matejovi Kmeťovi (PRIMA) a Matejovi Bobokovi (SEKUNDA). Všetci žiaci súťažili v jednej kategórii.

            Primárnym cieľom IQ olympiády je preverenie schopnosti logicky uvažovať, spoznanie pamäťových schopností žiakov, samostatného vyvodenia logického úsudku či schopnosti rýchleho uvažovania. V neposlednom rade umožňuje IQ olympiáda svojim riešiteľom využiť vlastnú kreativitu pri riešení súťažného zadania.

            Výšku IQ súťaž nemerala. Úlohy boli všestranné a pokrývajú rôzne druhy intelektového nadania. Výsledkom však nie je výška IQ, ale iba počet bodov za vyriešenie testu.

            Súťažiacim blahoželáme a potupujúcim držíme palce v ďalšom kole!

        • Podporte práce našich študentov
          • Podporte práce našich študentov

          • Naši študenti reagovali na výzvu v súťaži Příběhy 20. století a natočili a autorsky spracovali celoživotné svedectvo pamätníka 20. storočia. S príbehmi osobností slovenských dejín súťažia a o Vaše hlasy sa uchádzajú: Roman Debnár (TERCIA) v kategórii 13 – 15 ročných s prácou Ak bol človek silný v kremflekoch, dalo sa. Príbeh čestného kňaza.príbeh a hlasovanie a - Caroline Turazová (SEPTIMA) v kategórii 16 – 18 ročných s prácou Neľahký osud Štefana Skladanapríbeh a hlasovanie.

            Hlasovať za príbeh, ktorý získa Cenu verejnosti, môžete do 18. mája 2017.

        • Úspech našich žiakov na Brannom súboji študentov
          • Úspech našich žiakov na Brannom súboji študentov

          • Dňa 21.4.2017 sa družstvo žiakov našej školy, v zložení  Patrik Meliš (III. B), Kristián Demko, Slavomír Holenda a Michal Hric (III. A) a  Pavel Valenta (II .C), zúčastnilo na projekte s názvom „Branné súboje študentov“,  ktoré zorganizovalo Ministerstvo obrany Slovenskej republiky a Ozbrojené sily Slovenskej republiky v Rimavskej Sobote na podporu vlastenectva a branných zručností. Každého súboja v jednotlivých krajoch sa zúčastnilo 10 družstiev z rôznych škôl. Súťažilo sa v šiestich disciplínach (zdravotná príprava, branná príprava, topografická príprava, streľba, fyzická zdatnosť a vedomostný test), ktoré absolvovali „naši chlapci“ tak úspešne, že si v konečnom hodnotení vybojovali krásne 2. miesto. Srdečne blahoželáme!

                                                                                                           PhDr. Veronika Sliačanová

            Do galérie Branný súboj študentov boli pridané fotografie.

        • Školské kolo SUDOKU
          • Školské kolo SUDOKU

          • Aj Gymnáziu Milana Rúfusa sa študenti zapojili do školského kola v riešení SUDOKU. Riešilo sa v dvoch kategóriách. Do Kategórie pokročilých sa zapojilo 15 študentov z 1. - 3. ročníkov.V kategórii začiatocníci si riešenie SUDOKU vyskúšali žiaci z PRIMY a 2 žiačky zo sekundy.

            Najrýchlejší na našej škole je Filip Tesák, ktorý výriešil 3 sudoku v čase necelých 6 minút. Do ďalšieho kola, ktoré sa uskutoční 25. 4. 2017 v CVČ v Žiari nad Hronom postupujú:

            Kategória - začiatocníci:

            1. Nina Pivarčiová PRI
            2. Paula Blahyová SEK
            3. Monika Mesiariková SEK

             

            Kategória - pokročilí:

            1. Filip Tesák II.A
            2. Kristína Sádovská II. C
            3. Dana Koštová I. B
            4. Kornélia Bugárová II. A
            5. Marcel Juriga - II. B
            6. Barbora Beňová III. B

            Blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

            Mgr. Adela Stajníková

        • Naši študenti  - víťazi okresného  kola
          • Naši študenti - víťazi okresného kola

          • V dňoch 12. a 19. apríla 2017 sa konali okresné kolá umeleckej súťaže Hviezdoslavov Kubín, a to v Kremnici a v B. Štiavnici. I napriek tomu, že sme tento rok posunuli do okresných kôl len 2 študentov, zožali sme krásny úspech. Blahoželáme Eliške Meliškovej (KVINTA), ktorá našu školu reprezentovala v prednese prózy (Zechenterova Kremnica), a tiež Dominikovi Schmidtovi (3.A), ktorý  nás reprezentoval v prednese poézie (Sládkovičova Štiavnica). Naša radosť je o to väčšia, že obaja získali 1. miesto.  Zároveň postúpili do krajského kola, ktoré sa bude konať v B. Bystrici. Obom želáme veľa šťastia!

                                PaedDr. Adriana Júdová

            Do galérie Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo boli pridané fotografie.

        • Basketbalisti na majstrovstvách SR
          • Basketbalisti na majstrovstvách SR

          • V utorok a stredu 21. a 22. marca 2017 sa žiaci nášho gymnázia zúčastnili Školských Majstrovstiev Slovenska v basketbale chlapcov ZŠ v Seredi. Prvýkrát v krátkej histórii nášho osemročného gymnázia sa žiakom Primy až Kvarty podarilo prebojovať až na celoštátne kolo v športovej súťaži. Postupne sa prebojovali cez okresné, regionálne a aj krajské kolo. Účasť v boji o titul Majstra Slovenska v školskom športe v konkurencii 8 najlepších tímov z jednotlivých krajov bola už vopred pre nich veľkým úspechom a cťou.

            Že na turnaji nebudú štartovať len do počtu, naznačili už v bojoch v B skupine. S dvomi víťazstvami a jednou prehrou sa prebojovali do semifinále turnaja. V ňom narazili na favoritov celých majstrovstiev, víťaza A skupiny, Levičanov. Tí sa nakoniec stali aj Majstrami Slovenska. Ktovie, keby našim chlapcom viac priala šťastena, či by si vedenie o tri body tri minúty pred koncom semifinále dokázali udržať. Levice však mali na turnaji kvalitný a veľmi skúsený tím so silnejšou lavičkou. Záver im vyšiel lepšie a naši reprezentanti tak zabojovali aspoň o tretie miesto. Sily, nielen fyzické, ale hlavne mentálne, im však proti slabšiemu súperovi zo Žiliny v dôležitých momentoch chýbali. Odnášajú si tak z turnaja nepopulárnu zemiakovú medailu. Ale hlavne, chuť zabojovať pre svoju školu o medailu na rok, keďže väčšina z nich sú ešte len Terciáni... Už teraz im držíme palce a hlavne, ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Norbert Nagy

            Našu školu reprezentovali nasledovní žiaci:

            • PRIMA - Matej Tončík
            • SEKUNDA - Adam Galko
            • TERCIA – Jakub Babiak, Juraj Greguš, Pavol Király, Juraj Kret, Jakub Švec, Richard Truben
            • KVARTA – Matej Golebiowski
            • tréner – Mgr. Norbert Nagy

             

             

            Ako sa nám darilo v jednotlivých zápasoch?

                                                                                                               

            B skupina - stretnutia:

            • Gymnázium MR Žiar nad Hronom - Gymn. Bilíkova BRATISLAVA /19:16,11:19,15:18,7:18/ 52:71
            • Gymnázium MR Žiar nad Hronom - ZŠ Ing. Kožocha SIŠSKÁ N/ V /20:9,24:10,8:12,13:13/ 65:44
            • ZŠ J.F. SEREĎ – Gymnázium MR Žiar nad Hronom  /10:22,24:34,8:21,15:14/  47:69

             

            Výsledky:

            • 1. miesto: Gymnázium Bilíkova BRATISLAVA        
            • 2. miesto: Gymnázium MR Žiar nad Hronom
            • 3. miesto: ZŠ Juraja Fándlyho SEREĎ
            • 4. miesto: ZŠ Ing. Kožocha SIŠSKÁ NOVÁ VES

             

             

            1. Semifinále:

            A1-B2  ZŠ Saratovská  LEVICE- Gymnázium MR Žiar nad Hronom

                           /15:13,10:10,11:11,11:5/             47:39

            2. Semifinále:

            B1-A2: Gymnázium Bilíkova BRATISLAVA -ZŠ Martinská ŽILINA

                           /17:8,8:12,13:10,11:15/               59:45    

            o 3. miesto:

            Gymnázium MR Žiar nad Hronom -ZŠ Martinská ŽILINA

                           /14:20,10:13,16:9,11:18/             51:60

             

            FINÁLE:

            ZŠ Saratovská  LEVICE- Gymnázium Bilíkova BRATISLAVA

                           /12:8,11:16,10:10,16:8/               49:42

             

            CELKOVÉ VÝSLEDKY

            • 1.miesto: ZŠ Saratovská  LEVICE
            • 2. miesto: Gymnázium Bilíkova BRATISLAVA        
            • 3. miesto: ZŠ Martinská ŽILINA
            • 4. miesto: Gymnázium Milana Rúfusa ŽIAR NAD HRONOM
            • 5. miesto: ZŠ Sama Chalupku PRIEVIDZA
            • 6. miesto: ZŠ Juraja Fándlyho SEREĎ
            • 7. miesto: ZŠ s MŠ Komenského POPRAD
            • 8. miesto: ZŠ Ing. Kožocha SPIŠSKÁ NOVÁ VES
        • Pýtali sme sa prvákov
          • Pýtali sme sa prvákov

          • Aj minulý rok sa otvorili brány nášho gymnázia pre nových prvákov štvorročného štúdia. V školskom roku 2016/2017 k nám pribudlo 64 študentov, ktorí sú rozdelení do dvoch tried. Po polroku strávenom na našom gymnáziu nás zaujímalo, ako si zvykli na stredoškolský život, nových spolužiakov, profesorov a tiež priateľov, keďže sa hovorí, že prechod zo základnej školu na strednú nie je práve najjednoduchší.

            Celkovo sa mi na gymnáziu páči, máme tu skvelých učiteľov a aj ľudia sú v pohode. Aj napriek tomu, že som sem pôvodne nechcel ísť, svoje rozhodnutie neľutujem,“ hovorí Norman z I. B. Ostatní študenti s jeho názorom súhlasia a sú spokojní s výberom strednej školy. „Som veľmi rád, že som sa rozhodol ísť na gympel. Učenia je síce o trochu viac, ale inak sa mi tu páči,“ zhodnotil študent z I. A. Niektorí hovoria, že štúdia je pomerne dosť, iní však tvrdia opak, ako napríklad Barbora z I. B: „ Mne sa zatiaľ na gymnáziu páči, som rada, že som si vybrala práve túto školu. Myslím si, že tu celkovo vládne príjemná atmosféra, ani učenia nie je až tak veľa, ako všetci strašili, takže pohodka.“

            Caroline a Viktória

             

        • Tercia na expedícii
          • Tercia na expedícii

          • Steven Spielberg by z nás mal radosť. Na hodine biológie sme sa preniesli v čase a zahájili sme dobrodružnú expedíciu do druhohôr. Úlohou každého člena výpravy bolo vybrať si svojho najobľúbenejšieho dinosaura a predstaviť ho ostatným. Dozvedeli sme sa tak o pokryve a stavbe ich tela a samozrejme čím sa živili. Tak sme vedeli, ktoré z nich mali poriadne ostré ,,zúbky" a ,,pazúriky". Ale ani bylinožravé dinosaury neboli úplne bezmocné. Dojem sme umocnili premietaním filmu o týchto prehistorických tvoroch a šťastne oznamujeme, že nikto z nás neskončil ako zákusok v útrobách najobávanejšieho tyranosaura ,,keksa" :).

            Mgr. Barbora Kinková

            Do galérie Expedícia - tercia boli pridané fotografie.

        • Talent medzi nami 1 - Laura z PRIMY
          • Talent medzi nami 1 - Laura z PRIMY

          • Majsterka Slovenska v bežeckom lyžovaní

            Ako prvú sme sa rozhodli predstaviť Lauru Roglovú, žiačku PRIMY. Laura sa už tretí rok súťažne venuje bežeckému lyžovaniu v Mestskom klube lyžiarov v Kremnici. Popri vynikajúcich výsledkoch v škole celý rok poctivo trénuje na suchu, kolieskových lyžiach, i na snehu. Jej snaha a talent nezostali nepovšimnuté.

            V kategórii mladších žiačok v tejto sezóne vyzbierala cenné kovy na všetkých pretekoch, ktorých sa zúčastnila. Za všetky umiestnenia spomenieme napríklad 1. miesto v Country Cross na medzinárodných pretekoch Biela stopa a 1. miesto v behu na 1 km klasicky v Slovenskom pohári. Posledný a zároveň najcennejší titul vybojovala túto nedeľu na Štrbskom Plese – stala sa opäť Majsterkou Slovenska v behu na lyžiach na 3 km.

            Laure gratulujeme a želáme jej veľa ďalších úspechov v reprezentácii!

            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.

        • Spoznávali sme stredné Slovensko
          • Spoznávali sme stredné Slovensko

          • Kým sa naši maturanti trápili nad maturitnými písomkami, najmladší gymnazisti obdivovali krásy stredného Slovenska. Žiaci SEKUNDY a TERCIE spoznávali Hronský Beňadik a Levice. So zážitkami sa s Vami podelia práve terciáni.

            „Stretli sme sa pred gymnáziom, kde na nás netrpezlivo čakal pán vodič s pripomenutím: „Máte všetci sáčky?“ Našťastie sme sa bez väčších problémov dostali na miesto určenia. 

            Po vystúpení z vyhriateho autobusu sme zistili, že naša “turistická obuv a teplé oblečenie“ nebude v tejto zime stačiť. Minúty pesimistických rečí vystriedali užasnuté pohľady na ukryté krásy nášho kraja. Kto by bol ešte včera povedal, že naši žiaci budú hodinu a pol bez slova počúvať pána farára, ktorý nás zaujal svojimi pripravenými vetami o histórii kláštora? Najviac sme ale boli prekvapení výkladom nášho spolužiaka, Romana Debnára, ktorý nám porozprával o Kaplnke Svätej krvi. Následne sme mali zriedkavú šancu vidieť historickú relikviu. Vtedy nás pocit, že sme Slovákmi - kresťanmi, zahrial v našich vymrznutých srdciach. 
            S radosťou sme sa pousádzali v teplom autobuse a fičali ďalej do Levíc. Po príchode sme sa presunuli do Tekovského múzea na Levický hrad. Išli sme tam pripravení a s predsavzatím dozvedieť sa nové informácie. Mali sme totiž dopredu nachystané otázky z archeológie, histórie lekárnictva i otázky k fotografiám Ladislava Bielika.

            Po príchode do Tekovského múzea sme všetci boli prekvapení, že vtedajší architekti nerátali s takou vysokopostavenou návštevou ako je náš Juraj. Prejsť z miestnosti do miestnosti bola pre nás hračka, teda, až na niektorých. Väčšinový problém nastal až po ponorení sa do hĺbky kapitánskeho domu, v ktorom sa múzeum nachádza. Vo vitrínach ležali, pre nás príťažlivé, staré zbrane a brnenia, ale...

            KDE JE SIGNÁL??? Naše mobily ostali nemé. Problém vyriešila pani sprievodkyňa tým, že nás zaujala. Vošli sme do miestnosti s dobovým nábytkom. Staré veci boli úchvatné. Časť z nich by sme uvítali ako mobiliár aj doma. Zaujímali nás hlavne stoličky. Lebo, aj vojak občas ustane. Radi by sme si sadli. Na viacerých ale visela ceduľa „nedotýkať sa“. Hurá... konečne sme objavili dve funkčné. Zavelili sme k nenápadnému presunu. Ten, asi telepaticky, vytušila jedna z pani profesoriek, ktorá zároveň pochopila, že použitie stoličiek zničí náš neutíchajúci záujem o výklad sprievodkyne, o históriu... a zachránila nás.
             

            Opustili sme „misiu stolička“ a presunuli sa do jednej z posledných miestností, kde sme okrem fotografií Laca Bielika našli aj sami seba. Prenesene, aj doslovne. Fotografie vzbudili pozornosť celej tercie, po čase aj pracovníčok múzea. Že sme na najznámejšej fotografii, publikovanej vo World Press foto, našli spolužiaka Bendžiho Febena, nás vôbec neprekvapilo. Myslím, že všetkým vyrazila dych práve expozícia o Ladislavovi Bielikovi a fotografiách z augusta 1968.

            Aby sme mohli načerpať novú energiu po toľkých informáciách, pani profesorky nás vypustili do sveta. A naši žiaci jedli, nakupovali alebo sa prechádzali po pešej zóne. Chvalabohu sa nám nikto nestratil a tak sme sa mohli vrátiť po dlho, ale zaujímavom dni, do našich domovov.“

            Do galérie Exkurzia - Beňadik a Levice boli pridané fotografie