• Vianočná Viedeň
          • Vianočná Viedeň

          • Dňa 15.12. sme sa my, študenti II. A, II. B a Sexty, zúčastnili exkurzie do vianočnej Viedne. Navštívili sme Prírodovedné múzeum, v ktorom nás zaujali mnohé exponáty. Zvieratá často vyzerali ako živé. Po prehliadke sme sa prešli  ″malými vianočnými trhmi″, ktoré sa nachádzajú neďaleko múzea. Cestou  okolo budovy parlamentu  postavenej v gréckom štýle sme sa dostali pred neogotickú mestskú radnicu, kde sa konajú hlavné Vianočné trhy, na ktorých sme si plnými dúškami užili vianočnú atmosféru, sladký punč (samozrejme nealko) a jedinečnosť každého stánku. S našimi triednymi profesormi a profesorom Adámikom sme zažili mnoho zábavy a za ich ochotu zorganizovať a zúčastniť sa s nami tejto exkurzie im patrí veľké „Ďakujeme!“.

            Edita Červenková, II.A

            Do galérie Vianočná Viedeň boli pridané fotografie.

        • Študentská konferencia v Prahe
          • Študentská konferencia v Prahe

          • S Inštitútom Terezínskej iniciatívy naša škola spolupracuje už dlhšiu dobu. Najzaujímavejšou časťou spolupráce je účasť žiarskych gymnazistov na študentských vedeckých konferenciách a workshopoch. Po konferencii Demokracie vs. extrémizmus a Meze svobody v Kutnej Hore sme tento rok dostali pozvánku na konferenciu Identita Rómov v 20. storočí do Prahy. Akciu organizovali okrem Terezínskej iniciatívy partneri európskeho projektu ERI20th a Antikomlex. Konala sa v adventnom období- od 7. do 9. decembra. Zúčastnili sa jej žiačky tretieho ročníka Diana Köpplová, Viktória Mizeráková a Miroslava Šarköziová.

            Na konferencii sme otvárali závažné témy: Prečo sú rómske témy potenciálne konfliktné? Prečo sa v školskej výuke nestretávame s témou dejín Rómov? Vieme o rómskom holokauste? Prvý deň konferencie bol venovaný práve odpovediam na tieto otázky. 

            Asi najdiskutovanejšou témou bol workshop Cikánská škola v Užhorode, Škola mieru v Květušíne. Študenti spolu s učiteľmi najprv analyzovali písomné pramene k zmieneným školám. Potom si pozreli dokumentárny film Zatajené dopisy (ocenený cenou AFO), ktorý mapoval prípad květušínskych detí. Po zhliadnutí filmu si do horúcich kresiel sadli jeho tvorcovia- Barbora Šebová (romistka) a režisér Tomáš Kudrna. Študentov zaujímal proces vzniku filmu, práca s pamätníkmi ale namietali aj nevyváženosť filmového diela. Všetkých zarážala obludnosť sociálneho experimentu, odlučovanie detí od rodiny. Hlavný hrdina, pán učiteľ Dědič, bol ešte dlho témou neutíchajúcich diskusií. Boli emotívnejšie o to, že žiaci už od obeda pracovali s Ruženkou Ďorďovou, ktorá bola takisto násilne odobratá matke. Tá ju do výchovy získala až po 2 rokoch súdnych sporov.

            Podobne emotívny bol aj druhý deň konferencie. Začínal sa historickým exkurzom do rómskeho holokaustu. Potom opäť nasledovala projekcia dokumentárneho filmu Památník českého anticikanizmu. Film približoval Lety u Písku, koncentračný tábor pre Rómov, kde perzekúcie a vraždenie nebolo dielom nemeckých nacistov, ale Čechov. Po roku 1989 na mieste vraždenia ľudí postavili veľkokapacitný prasačinec. Film bol príbehom aktivistov, ktorí tento rok dosiahli likvidáciu prasačinca a odkúpenie pozemku na memoriál. Po filme sa účastníci konferencie vybrali na exkurziu na pamätné miesta- do Mírova, na cintorín s masovými hrobmi detí a do Letů. Jednou zo študentských aktivít po exkurzii bolo navrhnúť koncept múzea/ memoriálu. Z našich žiačok sa úlohy výborne zhostila Vika Mizeráková. Vyvrcholením dňa bolo divadelné predstavenie AraArt, Divadla utlačovaných s hrou Neprojdeš! Videli sme derniéru tohto predstavenia, v ktorom si diváci mohli otestovať mieru vcítenia sa do problému hlavného hrdinu, mohli aktívne zasahovať do deja a hľadať riešenia. Divadlo nesmierne zaujalo a tak aj dávno po predstavení sme diskutovali s protagonistami.

            Posledný deň konferencie ponúkal riešenia, odpovede na otázky položené na začiatku konferencie. Teší nás, že študentka nášho gymnázia, Miroslava Šarköziová zaujala svojím vystúpením nielen žiakov, ale aj učiteľov a usporiadateľov konferencie. Po prezentáciách získali účastníci certifikát a prišiel čas rozlúčiť sa. Atmosféra v Skautskom inštitúte na Staromestskom námestí bola mimoriadne príjemná. Získali sme nových priateľov, nadviazali kontakty so školami aj neziskovými organizáciami, máme nápady na nové obohacujúce spoločné projekty. Študentská konferencia znamenala pre nás tri intenzívne, hektické ale nesmierne zaujímavé dni.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Študentská konferencia v Prahe boli pridané fotografie.

        • Vianočná Budapešť
          • Vianočná Budapešť

          • Dňa 11.12. sa triedy III.B a III.C zúčastnili poznávacieho zájazdu do Budapešti spojeného s návštevou Vianočných trhov. V Budapešti sme videli mnoho známych historických pamiatok, z ktorých mnohé sa viažu aj s našou históriou. Navštívili sme Námestie slobody, budovu parlamentu, prezidentský palác, Budínsky hrad, Baziliku Sv. Štefana a nakoniec aj spomínané trhy. Touto cestou by sme chceli poďakovať p. profesorkám Považanovej a Pajerskej za organizáciu tohto výletu.

            Do galérie Exkurzia Budapešť boli pridané fotografie.

             

             

        • Stredoškolák
          • Stredoškolák

          • Predstavili sme naše gymnázium na 21. ročníku prezentačnej výstavy stredných škôl - Stredoškolák. O priebehu vzdelávania, mimoškolských aktivitách i živote školy oboznamovali návštevníkov priamo naši študenti i výchovná poradkyňa. Žiaci i rodičia si mali možnosť pozrieť aj ukážky vlastných učebníc, ktorých autormi sú učitelia nášho gymnázia.

            Pozrite si prezentáciu o škole TU  i leták, ktorý sme pripravili pre návštevníkov TU .

            Našu školu prezentovali Ondrej Poprac, Adrián Benčat, Tatiana Märtzová, Eva Mališová z III. A a Peter Bahna, Martin Žňava, Barbora Adamová, Silvia Búgelová z II. B.

            Do galérie Stredoškolák 2017 boli pridané fotografie.

        • Vianočný bazár
          • Vianočný bazár

          • Srdečne Vás pozývame na tradičný školský vianočný bazár, ktorý sa uskutoční 21. 12. 2017 od 8:00 do 9:30 hod. vo vestibule. Čakajú na Vás rôzne výrobky študentov, od vianočných ozdôb až po vianočné pečivo. Výťažok z bazáru venujeme tým, čo to najviac potrebujú.

        • Andrej Hrmo v ankete Srdce na dlani 2017
          • Andrej Hrmo v ankete Srdce na dlani 2017

          • V ankete Srdce na dlani 2017, ktorú už niekoľko rokov organizuje Centrum dobrovoľníctva, sme medzi 44 nominovanými v kategórii Mladý dobrovoľník do 30 rokov, objavili aj meno nášho študenta – Andreja Hrma z KVINTY.  Snahou tejto ankety je každoročne oceniť a vyzdvihnúť ľudí, ktorých dobrovoľná práca je vysoko prospešná a ktorí sú inšpiratívnym príkladom pre ostatných. A čomu sa venuje náš mladý dobrovoľník?

            Andrej sa cez Slovenský červený kríž zapája do zbierky potravín, ktoré putujú sociálne odkázaným rodinám. Robí zdravotnícky dohľad pri športových podujatiach a školských akciách. V Domove dôchodcov sa zúčastňuje spoločenských aktivít, tvorivých dielní. Ukážkami prvej pomoci sa zapojil aj do Dňa zdravia. V rámci Komunitného centra asistoval pri  rozhovoroch s rómskymi deťmi v rámci preventívnej aktivity o bezpečnosti na ceste a v oblasti prevencie chorôb v lokalitách ubytovne na „STS“, v „Osade pod Kortínou“.

            V Centre voľného času v Žiari nad Hronom sa podieľa na workshopoch na Špeciálnej ZŠ. Andrej sa aktívne zapájal aj do dvoch ročníkov workshopov „Máš právo to vedieť“ a bol účastníkom ľudskoprávneho projektu nášho gymnázia „We are not alliens“. Andrej, aj napriek tomu, že má len 16 rokov, je veľmi aktívny, chtivý  snaživý študent s veľkým srdcom. Dobrovoľnícke aktivity robí nezištne a s obrovským odhodlaním.

            Udeľovanie ocenení pre dobrovoľníkov a dobrovoľníčky "Srdce na dlani 2017" sa tohto roku uskutoční 8. decembra 2017 v Banskej Bystrici.

            Andrejovi prajeme veľa síl do ďalšej dobrovoľníckej práce. 

          • Tretiaci v divadle

          • Dňa 27.11. sa študenti z tried III.B a III.C zúčastnili divadelného predstavenia Štefánik - Slnko v zatmení v Divadle A. Bagara v Nitre. Predstavenie síce trvalo 3,5 hodiny, ale bolo veľmi zaujímavé. Priblížilo nám nielen profesionálny, ale aj súkromný život tejto významnej osobnosti slovenského národa, na ktorú by sme nemali zabúdať. Chceli by sme sa poďakovať p. profesorkám Považanovej, Pajerskej a Šályovej za organizáciu tohto výletu.

        • Mikuláš priniesol vianočný čas
          • Mikuláš priniesol vianočný čas

          • Mikuláš priniesol do tried nášho gymnázia vianočnú atmosféru. Primania si pre svojich starších spolužiakov a učiteľov pripravili krátke scénky, ktoré postupne zahrali v triedach. Nechýbala odmena pre dobré deti, ale aj uhlíky pre tie, ktoré neposlúchali.

            Už niekoľko dní sa premieňali klasické učebne pod rukami tvorivých žiakov na zimné krajiny či vianočné obývačky. Nikto si nechcel nechať ujsť tradičnú súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu. Komisia vyzdobené triedy pozorne prezrela a ohodnotila. Najviac bodov sa prideľovalo za vlastnoručne vyrobené ozdoby, originálnosť a celkový dojem z výzdoby.

            Súťažilo sa v dvoch kategóriách a výsledné poradie určili dve poroty. Prvá porota - starší gymnazisti - rozhodli, že najkrajšiu výzdobu u mladších žiakov pripravili PRIMANIA. Na 2. mieste skončila SEKUNDA a na 3. mieste TERCIA. Druhú porotu tvorili mladší gymnazisti. Tí, po dlhom a náročnom rozhodovaní, za víťaznú označili výzdobu v I.A, v tesnom závese nasleduje III.C a 3. miesto porota pridelila SEXTE.

            Študentov spomenutých tried čaká sladká odmena v piatok 8.12.2017 cez desiatovú prestávku o 9.30 hod. . Víťazom gratulujeme a ostatných chceme pochváliť za originálnu a vkusnú výzdobu. Veríme, že nádherne vyzdobené priestory nám všetkým spríjemnia očakávanie najkrajších sviatkov roka.

            Fotografie boli pridané do galérie Mikuláš od PRIMY a do galérie Vo vianočnom šate [ foto Soňa M. III.C ].

        • Víťazstvo na Nórskom dni
          • Víťazstvo na Nórskom dni

          • V utorok 28.11.2017 sa v Mestskom kultúrnom centre už po tretíkrát konal Nórsky deň. Veľmi atraktívneho podujatia sa opäť zúčastnili aj študenti našej školy. Po tom, ako sa všetkým prítomným prihovorila nórska veľvyslankyňa Inge Magistad, na pódium vyšli reprezentanti 5 škôl mesta Žiar nad Hronom. Súťažili medzi sebou v teoretických aj praktických úlohách, týkajúcich sa Nórskeho kráľovstva a ochrany životného prostredia.

            Naši gymnazisti ukázali, že z geografie niečo vedia a obsadili v konkurencii Jednotky, Dvojky, Štvorky a Cirkevnej základnej školy nakoniec 1.miesto. K víťazstvu našim študentom KVARTY gratulujeme a ďakujeme im za vynikajúcu vzornú reprezentáciu našej školy.

            O víťazstvo sa zaslúžili Jakub Švec, Roman Debnár, Lenka Barancová a Lenka Hoangová.

            Mgr. Norbert Nagy

        • V múzeu holokaustu
          • V múzeu holokaustu

          • Raz vidieť je viac, ako stokrát počuť...a zažiť je ešte viac. Aj preto sme sa s dvoma triedami prvého ročníka, kvintou a I.B vybrali 24. novembra 2017 do Múzea holokaustu v Seredi. Cieľom exkurzie bolo vysvetliť žiakom nebezpečenstvo, neľudskosť totalitných režimov.

            Kvinta prešla zážitkovým vzdelávaním neziskovej organizácie Post Bellum s názvom Deň, keď sa mlčalo. Žiaci pracovali s témou minulého ročníka, kolektivizáciou. Od hraní rolí, cez kreslenie, diskusiu...prešli si nielen procesom násilného odoberania majetku roľníkom, ale aj tým, ako to menilo vzťahy v dedine aj rodine. V spätnej väzbe ocenili worshop, prácu lektorov. Uvedomili si, aké je ťažké žiť v štáte, ktorý negarantuje základné ľudské práva, aké ľahké je zlomiť človeka a koľko nešťastia prinesie, keď stratíme možnosť rozhodovať sami o sebe.

            I.B sa v čase workshopu zoznamovala s expozíciou múzea. Obdobie holokaustu poznali takisto z hodín dejepisu na základnej škole. Vďaka lektorke sa im teória naviazala na príbehy ľudí. Videli nielen autentické miesta koncentračného tábora, ale aj konkrétnych ľudí, ktorých vylúčil zo spoločnosti, uväznili, selektovali, usmrtili...Dotkol sa ich osud vrstovníkov, po ktorých ostali svedectvá toho, čím mohli byť (tanečníkmi, lekármi, sochárkou...) a nestali sa. Na záver si pozreli film o osude p. Kohnovej z Handlovej. Emotívne rozprávanie sa ich dotklo aj cez to, že miesta, na ktorých sa príbeh odohrával, dôverne poznajú.

            Ďakujeme Post Bellu aj Múzeu holokaustu za ich vzdelávacie aktivity. Deň s nimi nebol veselý, ale veľmi poučný.

            Pochmúrnu náladu rozptýlil sladký záver exkurzie: návšteva podnikovej predajne Sedity. Tu sme sa nadchýnali nad dôverne známymi sladkosťami pečivární aj čokoládovne Figaro. Milo prekvapilo aj to, že za žiakmi veselo selfíčkujúcimi pri znaku Sedity vyšla pracovníčka marketingu, ktorá ich nielen odfotila, ale aj obdarovala výrobkami firmy.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Múzeum holokaustu - Sereď boli pridané fotografie.

        • Úspech na bedmintone
          • Úspech na bedmintone

          • Dňa 9.11.2017 sme sa zúčastnili okresného kola v bedmintone žiakov a žiačok, ktoré sa konalo na SOŠ OaS v Žiari nad Hronom. Postup z 1. miesta do regionálneho kola si vybojovali Peter Blahyj III.A, Marek Kabina a Lukáš Kravár zo sexty. Dievčatá Lucia Jasenáková a Kristína Tesáková z III.B sa umiestnili na 2. mieste. Žiačky tercie Melisa Martina Bartková, Paulína Blahyjová, Monika Mesiariková obsadili 3. miesto.

            Gratulujeme a postupujúcim držíme palce v ďalšom kole.

        • Charleyho teta - veselý zážitok žiakov aj učiteľov
          • Charleyho teta - veselý zážitok žiakov aj učiteľov

          • K dobrým zvykom gymnaziálneho štúdia patrí, že žiakov učí navštevovať  divadlo. Preto sa 15. novembra do DJGT vo Zvolene vybrala skupina 21 prvákov, ktorí „pozvali“ do divadla svojich učiteľov. Z repertoára vybrali komédiu Charleyho teta. Anglický herec a komik Brandon Thomas ju napísal v roku 1892. K jej hlavným atribútom patrí inteligentný anglický humor, plejáda komických situácií, skvelé pesničky a vynikajúce herecké príležitosti. Dej sa odohráva vo vždyzelených záhradách Oxfordskej univerzity a hlavnými protagonistami sú študenti, ktorí svoje nádeje upínajú na príchod brazílskej milionárky, tety jedného z nich. Vytúžená teta ale mešká a záležitosti lásky nemôžu počkať. Študenti spolu s dôvtipným komorníkom preto vymyslia originálny spôsob, ako chýbajúcu tetu nahradiť. 

            Netradičný zájazd do divadla pre 19 učiteľov a 21 žiakov dopadol na výbornú. Komédia sa divákom  páčila. Veselá divadelná forma oslovila aj študentov, takže návštevu divadla si  určite zopakujeme. DJGT vo Zvolene ďakujeme nielen za príjemný kultúrny zážitok, ale aj ústretovosť pri rezervácií lístkov.

            Mgr. Zuzana Kohútová

        • Olympiáda z anglického jazyka - školské kolo
          • Olympiáda z anglického jazyka - školské kolo

          • Školské kolo Olympiády z anglického jazyka sa konalo dňa 22.11.2017. Zúčastnilo sa ho 43 žiakov zaradených v piatich kategóriách. Účastníci školského kola OAJ úspešne vypracovali súťažné úlohy, ktoré zahŕňali najmä gramatické cvičenia a úlohy zamerané na slovnú zásobu, a rovnako boli úspešní aj v ústnej časti, v ktorej mali zostaviť príbeh na základe obrázkov (tzv. picture story). V závere komisia ústne zhodnotila priebeh súťaže a vyhlásila výsledky. 

            Komisia v zložení Mgr. Erika Pajerská a Mgr. Stanislava Považanová výkony žiakov vyhodnotila nasledovne:

            • v kategórii 2A: 1. Petra Šlosiariková (II.A), 2. Alexandra Dučáková (SEXTA), 3. Marian Juraj Kováč (I. A),
            • v kategórii 2B: 1. Andrej Hric (III.B), 2. Nikola Kukanová (OKTÁVA), 3. Ondrej Šnirc (SEPTIMA),
            • v kategórii 2C2: 1. Mai Trang Hoang (SEPTIMA), 2. Stanislava Horváthová (III.A).                                  

            Komisia v zložení Mgr. Ingrid Panáková a Mgr. Adela Stajníková výkony mladších žiakov vyhodnotila nasledovne:

            • v kategórii 1A: 1. Quang Huy Dang (SEKUNDA), 2. Tatiana Gibasová (SEKUNDA), 3. Jakub Bungui (PRIMA),
            • v kategórii 1B: 1. Richard Truben (KVARTA), 2. Alexander Boška (KVARTA), 3. Lenka Hoangová (KVARTA). 

            Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach v jednotlivých kategóriách, postupujú na okresné kolo OAJ, ktoré sa bude konať 17.01.2018.

            Gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole!

          • Beseda s policajtkou

          • Dňa 14.11.2017 sme sa opäť stretli  s pani policajtkou Silviou Filusovou. Jednu besedu s ňou sme už zažili, a keďže sa nám páčila, tešili sme sa aj na túto. Spoločne  sme sa vrhli do projektu ,,DETSKÁ POLICAJNÁ AKADÉMIA". Diskutovali sme o rôznych nástrahách internetu. A verte, je fakt nebezpečný! Nástrah na internete existuje veľmi veľa. Preto si treba chrániť svoje osobné údaje! Naučili sme sa aj to, ako pri prípadnom zneužití postupovať. Počuli ste už o závislosti na počítači? Deje sa to vtedy, keď sa počítač stáva  hlavnou náplňou a zmyslom života. Každý vypĺňal  aj pracovné listy, ktoré nám spestrili toto stretnutie. Táto beseda sa nám veľmi páčila a na ďalšie stretnutie s pani policajtkou sa už teraz tešíme!

            Ema Rošková, PRIMA

        • Volejbalisti postupujú ...
          • Volejbalisti postupujú ...

          • Dňa 21. 11. 2017 sa uskutočnilo okresné kolo volejbalového turnaja žiakov stredných škôl  v špotovej hale v Žiari nad Hronom. Turnaja sa zúčastnili školy: Súkromné gymnázium v Kremnici, SOŠ obchodu a služieb a Gymnázium Milana Rúfusa zo Žiaru nad Hronom. Naša škola odohrala dva zápasy, ktoré s vysokým rozdielom zvíťazila a tým si vybojovala postup na regionálne kolo v Banskej Štiavnici. Našu školu reprezentovali:  Matúš Antošík, Viktor Kollár, Timotej Kollár, Patrik Meliš, Peter Bahna, Peter Blahyj, Matúš Kolláti, Branislav Kováčik, Šimon Košút, Jakub Prcúch, FIlip Prcúch, Eduard Rajnoha, Hugo Repáň. 

            Gratulujeme a prajeme veľa športového šťastia v ďalšom kole!

        • Deň I - Imatrikulácie v PRIME
          • Deň I - Imatrikulácie v PRIME

          • Dňa 2. novembra 2017 sa stalo niečo výnimočné. Oficiálne sme sa stali žiakmi Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom.

            Ráno nás sekunďania  krásne pomaľovali a celý deň sme chodili ako strašidlá. Po obede sme sa prezliekli podľa zadania. Dievčatá boli bábätká a chlapci Cuky a Luky. Popoludní sme sa stretli v školskej jedálni. Prestrihnutím pásky pani riaditeľka otvorila náš deň I.

            Postupne sme plnili rôzne úlohy. Zo začiatku boli ľahké, ale neskôr náročnejšie. Za nesplnenú úlohu nás čakal trest – šľahačka do tváre. Do programu sme prispeli aj my. Predviedli sme tanečné i hudobné číslo.

            Na záver nám vstup do cechu gymnaziálneho nám potvrdili odovzdaním pamätného listu a sladkej odmeny. Pani riaditeľka nám venovala obrovskú „mimoňskú“ tortu, ktorú sme si vychutnali.

            Po oficiálnom programe nás čakala diskotéka, na ktorej sme si dobre zatancovali. Bol to výnimočný deň pre nás všetkých. Odchádzali sme domov veľmi šťastní.

            Za úžasný deň sekunďanom a pani profesorkám veľmi ĎAKUJEME.

            Čerstvo "odimatrikulované" primanky

            Fotografie boli pridané do galérie - IMATRIKULÁCIE PRIMA

        • Viem kto som, viem čo chcem
          • Viem kto som, viem čo chcem

          • Aj v tomto roku v spolupráci s Centrom voľného času v Žiari nad Hronom pokračujeme v tradičnom cykle prednášok „Viem kto som, viem čo chcem“. Primania sa tak postupne oboznámia s nástrahami virtuálneho sveta a hrozieb internetu.

            Na prvom stretnutí sa prostredníctvom interaktívnych aktivít naučili ako chrániť seba a svoj počítač pri práci na internete. Viaceré príklady im ukázali ako riešiť svoju anonymitu a byť v bezpečí vo svete internetu.

            V ďalšom pokračovaní ich čakajú aj témy venované násiliu a ochrane majetku, legálnym a nelegálnym drogám, ale i ochrane zdravia. Prednášky v projekte CVČ opäť vyvrcholia mestským kolom interaktívnej hry.

            Do galérie Viem kto som 2017 boli pridané fotografie.

        • Múzeá očami PRIMY
          • Múzeá očami PRIMY

          • Prima si minulý týždeň výborne poradila s domácou úlohou z dejepisu. Navrhovali múzeum a tak sme na hodine videli prezentácie budúcich šikovných riaditeľov v oblasti múzejníctva - s biznis plánom, scenárom expozície aj prvými vizualizáciami: 3D modelom alebo nákresom. Dozvedeli sme sa o tom, ako môže fungovať múzeum príšer, hračiek, rekordov, futbalu, koní, nerastov, keramiky, grafity, sladkostí...a čo všetko okrem výstavných sál múzeum návštevníkom ponúka. Primania dokázali nielen to, že majú fantáziu, ale hlavne to, že múzeá poznajú a cítia sa tam ako doma.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Múzeá očami PRIMY boli pridané fotografie. (foto Z. Wagnerová, PRIMA)

        • Detstvo poznamenané dvoma totalitami
          • Detstvo poznamenané dvoma totalitami

          • Od nedele do dnešného popoludnia sme mali na návšteve v škole zaujímavého hosťa. Vďaka pani Marte Vančurovej zo spoločnosti Cesta tam a zase zpátky, zavítal na naše gymnázium p. Arend, švajčiarsky sociológ českého pôvodu, syn židovských rodičov, ktorí prežili koncentračný tábor.

            Pán Arend viedol workshop so seminaristami dejepisného semináru z tretieho ročníka a žiakmi kvarty. So študentmi našej školy spoločne hľadali odpovede na ťažké otázky: Čo tvorí identitu človeka? Kde sa človek cíti byť doma? Aká je váha slobody? Čo je schopný človek "obetovať"? Naozaj je bežný človek bezmocný? Čo môžeme robiť, aby bol svet lepší...Podkladom pre premýšľanie bol silný rodinný príbeh Arendovcov vyrozprávaný s otvoreným srdcom.

            Po oboznámení sa s predvojnovým osudom rodiny, príbehom jej vzostupu mali žiaci čas na interview s hosťom, potom nasledovali dokumentárne rozprávania rodičov p. Arenda o tom, ako sa dostali do Bucenwaldu a Mauthausenu, čo im pomohlo prežiť a ako vyzeral svet po vojne. Rozprávanie dopĺňali spomienky na detstvo poznačené tieňom a príčiny emigrácie v roku 1968. Následne žiaci pracovali v skupinách nad zadaniami p. Arenda, ktoré si v poslednej hodine workshopu odprezentovali.

            Hosťa sme previedli školou aj mestom, navštívili sme spoločne Banskú Štiavnicu. Po návšteve sa rysuje aj trojstranný česko- bavorsko- slovenský projekt zameraný na mladých ľudí a ich postoje. Tešíme sa, že naši študenti budú jeho súčasťou.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Fotografie v galérii Workshop o holokauste.

        • Nezabúdame na židovský cintorín
          • Nezabúdame na židovský cintorín

          • V rámci týždňa dobrovoľníctva Dobro došlo sa študenti 3.C vybrali na židovský cintorín na Šibeničnom vrchu. Po lete bol zarastený náletovými burinami a krovím, poškodený bol prístup aj chodník. Obrazom nekultúrnosti časti návštevníkov boli odpadky pohádzané na pietnom mieste. V priebehu jednej popoludňajšej brigády sa žiakom podarilo dať cintorín do slušného stavu. Pokosili vyžínačkami, pohrabali, ostrihali živý plot, vyniesli odpadky. Očistili náhrobné kamene pozdĺž chodníka a pozbierali tie, či vandali porozhadzovali na ploche. Zostáva ešte vyčistiť poslednú časť za informačnou a pamätnou tabuľou.

            V lete sme sa vďaka redaktorke p. Ive Zigovej dostali do kontaktu s p. Reginou Neusser, ktorá v lete cintorín navštívila. Činnosť študentov ju oslovila a ponúkla veľmi potrebnú finančnú pomoc. Keďže cintorín udržiavame po uplynutí podpory z Nadácie ZSNP a Slovalco len vlastnými silami, ponúknutá pomoc nám umožní udržať plochu cintorína v dobrom stave zase o čosi dlhšie. A nás teší, že činnosť našich žiakov nezostáva nepovšimnutá.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Fotografie v galérii Deň dobrovoľníctva.

        • Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva
          • Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva

          • Naša škola sa snaží udržiavať kontakty so svojimi absolventmi. Často sa vracajú, aby sa s učiteľmi podelili so zážitkami, úspechmi v štúdiu i osobnom živote. Mnoho z nich sa snaží svoje skúsenosti odovzdať aj súčasným žiakom a predstaviť im svoju prácu.

            Dňa 29. 9. 2017 sa k nám na besedu vrátila aj naša bývalá žiačka – Ivana Trokšiarová, ktorá momentálne študuje právo na Trnavskej univerzite. V prvej časti nám predstavila štúdium a život na Trnavskej univerzite z pohľadu študenta. V druhej časti sme sa dozvedeli mnohé informácie o Európskych inštitúciách. Nechýbali zaujímavosti o Európskom súde pre ľudské práva a súdnych sporoch, ktoré sa dotkli aj Slovenska. Debatovali sme o niekoľkých veľmi zaujímavých a zároveň kurióznych prípadoch.

            Prvý prípad - „Kontrová vs. Slovensko“ - nám ozrejmil, prečo dnes už nie je možné sťahovať trestné oznámenia. Príbeh sa dotýkal panej, ktorá podala a následne stiahla trestné oznámenie na svojho muža za týranie. Niekoľko dní po stiahnutí trestného oznámenia na políciu volala suseda, ktorá tvrdila, že muž uniesol deti a vyhrážal sa, že zabije deti a aj seba, čo nakoniec aj urobil. Pani sa obrátila neúspešne na slovenské súdy. Keď vyčerpala všetky možnosti v našej krajine, obrátila sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Spor vyhrala.

            Druhý prípad spadal do času, kedy Slovensko bolo ešte veľmi mladé, a to tesne po jeho vzniku. Tí z nás, ktorí sme videli film Únos, už meno Ivan Lexa bolo známe. Na Európsky súd pre ľudské práva sa tak dostala aj kauza Mečiarových amnestií.

            V treťom prípade sa študenti predviedli, ako sú pripravení diskutovať a popasovali sa s témou sloboda slova. Práve článok 10 Všeobecnej deklarácie ľudských práv bol skloňovaný v ďalšom prípade - Feldek vs. Slovensko. Pán Feldek poukázal na minulosť istého politika, ktorý ho za to zažaloval. Vec prešetrili v Štrasburgu a dali za pravdu práve pánovi Feldekovi.

            Štvrtý prípad bol rovnako zaujímavý - no riešil náročný problém otcovstva.

            Vďaka Ivane, ktorá nám predstavila niekoľko zaujímavých prípadov, sa naši študenti dozvedeli, akú úlohu má Európsky súd pre ľudské práva. A tiež nezabudneme, na čo nás upozornila: „ESPĽP nie je inštitúciou Európskej únie, ale Rady Európy.“

            Dominik Schmidt, IV.A

            Do galérie Beseda o Európskom súde boli pridané fotografie.

        • SCIO - Testovanie študijných predpokladov
          • SCIO - Testovanie študijných predpokladov

          • Si v poslednom alebo predposlednom ročníku štúdia na našom Gymnáziu a chceš zistiť, aké máš študijné predpoklady na štúdium na VŠ? Tak sa zapoj do scio-testovania, ktoré si teraz môžeš vyskúšať zdarma. Stačí sa prihlásiť menom a heslom na stránke: testovani.scio.cz a v časti Testovanie si vyberieš Testovanie SŠ 2016/17, ktoré môžeš absolvovať do 1.11.2017.

            Bližšie informácie o testovaní, ako aj prihlasovacie mená a heslá poskytuje p. prof. Zacharová osobne, alebo na dana.zacharova@gymzh.sk.

            Študenti posledného ročníka, ktorí už absolvovali test v minulom školskom roku, majú k dispozícii len výsledky predchádzajúceho testovania.

            Ukážka prihlásenia:

        • Ako sme boli v škole v prírode ...
          • Ako sme boli v škole v prírode ...

          • Druhý októbrový deň sme sa triedy Prima a Sekunda o siedmej ráno stretli pred budovou školy. Po naložení kufrov sme konečne vyrazili do školy v prírode v Ždiari v Belianskych Tatrách. Okolo jedenástej sme sa ubytovali na hoteli Magura.

            V pondelok nám počasie prialo vydať sa na novootvorenú prechádzku po Chodníku v korunách stromov. Aby sme sa ku chodníku dostali, čakala nás nenáročná turistika ku chodníku po zjazdovke v Bachledovej doline. Neskôr sme dorazili naspäť na hotel, kde sme mali chvíľu oddychu, po ktorom nás čakal zábavný animačný program, pri ktorom sme sa rozdelili do kmeňov. Po programe sme všetci unavene ľahli do postelí.

            V utorok sme sa zobudili do sychravého a upršaného rána plného vyučovania. Po chutnom obede sme mali pre seba pár minút oddychu a následne sa nám začal animačný program, v ktorom sme si precvičili logické myslenie. Večeru sme mali vo forme švédskych stolov. Myslím, že všetkým chutilo a taniere po nás ostávali prázdne. Neskôr sme mali vyhodnotenie našej logickej súťaže a ďalšie zaujímavé aktivity.

            Na ďalší deň sme sa vydali na náročnú túru na Hrebienok. Naša prvá zastávka bola Rainerova chata, kde sme obdivovali aj smelú zdomácnenú líšku pána chatára. Cestou na chatu sme videli krásne tatranské vodopády v lone Tatranského národného parku. Po tejto namáhavej turistike sme veľmi vyhladli a obed nám padol vhod. Poobede sme súťažili v súťaži s názvom ,,indície‘‘. Najväčší úspech však zožala určite nočná hra, ktorá nás veľmi zabavila.

            Nasledujúce ráno žiaci zo sekundy vymýšľali imatrikulácie, pokým sa primania učili. V tento deň sme stihli navštíviť Ždiarske múzeum. Neskôr sme sa oboznamovali s indiánskymi znakmi formou zaujímavej hry. S animátormi nás čakal tiež kvíz o histórií Ždiaru. Večer prišlo vyhodnotenie celého týždňa a následné balenie kufrov.

            Posledné ráno sme si dobalili posledné veci a absolvovali sme posledný výlet do Tricklandie v  Starom Smokovci, kde sme sa pobavili na optických ilúziách, a potom už len očakávaný návrat domov.

                                                                                                                                         Prima, Sekunda

            Do galérie Škola v prírode PRIMA a SEKUNDA boli pridané fotografie.

        • Exkurzia do Osvienčimu
          • Exkurzia do Osvienčimu

          • Exkurzia do Osvienčimu patrí v našej škole k dlhoročnej tradícii. Napriek tom sa nám ju vlani nepodarilo zorganizovať, všetky termíny na školský rok 2016/2017 boli totiž rýchlo plné. Koncentračný tábor Auschwitz sme teda navštívili v októbri tohto roku so študentmi štvrtého ročníka.

            Na cestu do Osvienčimu si treba privstať, vyrážali sme už o 2:30 ráno. Cesta ubehla rýchlo. Z roka na rok je zložitejšie  prejsť vstupnými prehliadkami. Pozor si treba dávať na veľkosť a obsah batožiny, ktorú so sebou nesiete, treba sa zaregistrovať, prevziať si slúchadlá... Už od 7:30 sa pri vstupe do múze vinul dlhočizný rad. Našťastie sprievodkyňa nám pomohla zvládnuť úvod rýchlo.

            Návšteva tohto múzea vzbudzuje silné emócie. Všetky tri skupiny žiarskych študentov pozorne počúvali rozprávanie, občas užasnuto hľadeli, často kládli otázky. Na záver prehliadky sprievodkyne pochválili ich dobrú pripravenosť, porozumenie a vnímavosť. Aj mimo výklad sa rozprávali so sprevádzajúcimi, učiteľmi, diskutovali medzi sebou. Zapisovali si odporučené filmy a knihy. Premýšľali. Sami zhodnotili, že koncentračný tábor Auschwitz je jedno z miest, ktoré by raz za život mal vidieť každý. A vo vzduchu dlho visela otázka, ktorú na veži v Birkenau položil jeden zo študentov: „Ako niekto môže tvrdiť, že toto nebolo?“

            Do galérie Exkurzia do Osvienčimu boli pridané fotografie.

        • Exkurzia v "raji"
          • Exkurzia v "raji"

          • Vyučovanie Seminára z geografie sa od tohto školského roka presúva premiérovo aj do exteriérov. Maturanti z geografie, doplnení o svojich spolužiakov, sa na dva dni presunuli z učební našej školy do prírody. Lepšie je vraj raz vidieť, ako stokrát počuť. Prečo si teda prameň rieky Hron nepozrieť v skutočnosti? Alebo krasové formy georeliéfu neskúmať len v rovine teoretickej, ale priamo si ich zažiť a pocítiť na vlastných nohách v čarovnej prírode Slovenského raja?

            45 študentov 4.ročníka sa s profesormi Stemnickým, Sučanským a Nagyom vo štvrtok a piatok 28. a 29.septembra zúčastnili dvojdňovej exkurzie v rámci Seminára z geografie. Všetkým treba za disciplinované sa správanie a aj pomerne slušný turistický výkon v Zejmarskej rokline a na Prielome Hornádu srdečne poďakovať. Počasie aj premiérová geoexkurzia vyšli naozaj výborne! :-)

            Do galérie Exkurzia v "raji" boli pridané fotografie.

        • Vysokoškolákom na skúšku
          • Vysokoškolákom na skúšku

          • Chceš predbehnúť budúcnosť a vyskúšať si vysokú školu ešte pred podaním prihlášky? Máš plnú hlavu predstáv a chceš si overiť, či sú pravdivé? Tak zisti na vlastnej koži ako sa žije na vysokej škole už teraz. Vďaka projektu Mini-Erasmus sa na pár dní môžeš stať vysokoškolákom/vysokoškoláčkou - budeš navštevovať reálne prednášky a semináre vysokej školy, ktorú si vyberieš.

            Mini-Erasmus sa uskutoční od 19. novembra (nedela) do 23. novembra 2017 (štvrtok).

            Už 01.10.2017 sa spúšťa registrácia do projektu! Stačí vyplniť jednoduchý dotazník a vybrať si školu, na ktorú by si sa chcel/-a pozrieť. 

            Prihláška a pokyny k registrácii na stránke Mini-Erasmu.

        • Beseda s policajtkou
          • Beseda s policajtkou

          • Dňa 25.9. nás navštívila kpt. Ing. Silvia Filusová, s ktorou sme nadviazali spoluprácu v rámci projektu „Detskej policajnej akadémie.“ Na začiatku nám rozdali  pracovné zošity, s ktorými sme pracovali počas celej vyučovacej  hodiny. Získali sme informácie o rôznych oddeleniach polície. Pochopili sme, akú úlohu plní kriminálna, mestská, železničná, poriadková či  hraničná polícia.

            Najviac nás zaujala kriminálna polícia, ktorá vyšetruje vraždy a únosy. Dokonca sme si mohli vyskúšať ozajstné policajné pomôcky. A tak sme sa niektorí nechali pripútať putami. Tiež nás upozornila, ako rozpoznať policajtov na ulici, napr. podľa uniformy a keď uniformu nemajú, tak podľa odznaku alebo preukazu. Našej pozornosti neunikli ani ďalšie pomôcky ako napr.obušok, štetinka na odstraňovanie prachu z otlačkov či test DNA. Tento zážitok s pani policajtkou si veľmi radi zopakujeme.

                                                        Valentová, Kutišová, PRIMA

        • Exkurzia Barcelona
          • Exkurzia Barcelona

          • V dňoch 10.9. až 16.9. sme sa my, žiaci z tried II.B, III.B, III.C a IV.B zúčastnili poznávacieho výletu do Barcelony. Okrem samotnej španielskej metropoly sme navštívili aj jeden z najmenších štátov sveta - Monako. Prístav s jachtami známych milionárov, historická budova kasína, prechádzka po okruhu F1 a pláž sa určite všetkým páčili.

            Na druhý deň ráno okolo 6:30 sme po ceste trvajúcej dve noci konečne dorazili do hlavnej destinácie. Ako prvé sme ráno navštívili Park Guell, známy hlavne kvôli Gaudího architektúre. Po prehliadke sme sa vydali smerom k asi najznámejšej pamiatke Barcelony - katedrále Sagrada Familia, ktorá sa stavia už niekoľko desiatok rokov. V podvečerných hodinách sme navštívili Španielske námestie a potom sme sa presunuli do hostela, kde sme boli ubytovaní. Druhý deň v Barcelone sme navštívili olympíjsku dedinu s jej štadiónmi, ulicu Las Ramblas - najznámejšiu nákupnú ulicu Barcelony, v blízkosti ktorej sa nachádzajú aj rôzne múzeá a kultúrne pamiatky, gotickú štvrť a barcelonskú katedrálu. Deň sme ukončili pohľadom na spievajúce fontány pred Múzeom katalánskeho umenia na Španielskom námestí. Tretí deň sme mali možnosť prehliadnuť si štadión FC Barcelona- Camp Nou, navštíviť pláž a nakúpiť suveníry. Na noc sme sa potom vydali na cestu smerom na Slovensko. Posledný deň tohto výletu sme si prehliadli najprv mestečko Annecy, prezývané aj francúzske Benátky. Po príjemnej prehliadke centra mesta sme sa presunuli o niekoľko kilometrov ďalej, do švajčiarskej Ženevy. Hneď po príchode sme mali možnosť vidieť umelo vytvorený gejzír uprostred Veľkého ženevského jazera. V meste sa nachádza niekoľko historických pamiatok ako napríklad katedrála alebo radnica, ktoré sme mohli navštíviť a takisto veľké množstvo obchodov. Večer sme vyrazili už smerom domov. Do Žiaru sme sa vrátili všetci živí, zdraví a plní krásnych  a zaujímavých zážitkov, za čo by sme sa chceli poďakovať hlavne p. profesorkám Veronike Sliačanovej a Ivete Srnkovej, ktoré nám túto cestu umožnili absolvovať.

            Do galérie Barcelona 2017 boli pridané fotografie.

        • Platby za obedy a desiaty
          • Platby za obedy a desiaty

          • Vedúca školskej jedálne informuje budúcich stravníkov školskej jedálne o zmene výšky platieb za obedy a desiaty. Ceny platné od 1.9.2017 nájdete tu.