• Z cezpoľného behu priniesli zlato
          • Z cezpoľného behu priniesli zlato

          • Športové súťaže v školskom roku 2016/2017 odštartovali obvodným kolom cezpoľného behu, ktoré sa uskutočnilo dňa 3. 10. 2016. Súťažili jednotlivci i družstvá ZŠ aj SŠ. Našu školu úspešne reprezentovali družstvá dievčat aj chlapcov. V kategórii ZŠ si 1. miesto vybojovali Sára Balážová (TERCIA), Ema Nagyová (PRIMA) a Nina Krajčíková (PRIMA). Medzi dievčatami SŠ sa na 1. mieste umiestnili Barbora Barborová a Mária Debnárová z III. B. Rovnako 1. miesto vybojovali aj Martin Čillík (IV. A) a Henrich Hasch (III. C).

            Gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole!

            Do galérie Úspechy v športe boli pridané fotografie.

        • Ako funguje Európska komisia?
          • Ako funguje Európska komisia?

          • Dňa 6.10.2016 sa na našej škole uskutočnila beseda s Eliškou Mamdaniovou pracujúcou pre Európsku komisiu, ktorá nám v rámci projektu Back to school prišla porozprávať o Európskej únii, Európskej komisii a o témach, ktoré sa aktuálne skloňujú v médiách.

            Prednáška s  bývalou žiačkou nášho gymnázia, bola veľmi edukatívna a zároveň uvoľnená a priateľská. Študenti tretieho a štvrtého ročníka, ktorých maturitným predmetom je Občianska náuka, sa dozvedeli o fungovaní EÚ, o tom akú prácu vykonáva Európska komisia a zároveň sa dozvedeli zaujímavosti z pozadia „scény“ BREXITU. Jednou z tém bola aj práca pre orgány EU.
            Pani Mamdaniová ochotne odpovedala na naše otázky a povedala nám aj o možnosti dobrovoľníckej práce v zahraničí.

            Časťou, na ktorú tak skoro študenti určite nezabudnú, bola ochutnávka Belgickej čokolády.

            Ďakujeme za návštevu.

            Do galérie Ako funguje Európska komisia boli pridané fotografie.

        • Ako nám bolo v Hronci
          • Ako nám bolo v Hronci

          • V dňoch 26. 09.  – 30. 09. 2016 sa žiaci PRIMY a SEKUNDY zúčastnili týždenného pobytu v Hronci v rámci školy v prírode. Aj vďaka ukážkovému jesennému počasiu sa mohli vyblázniť nielen v priestoroch hotela Drotár, ale aj v jeho exteriéri.

            Po dopoludňajšom vyučovaní nasledovali aktivity s vynikajúcimi animátormi, ktorí si pripravili program na tému Indiáni. Každý žiak sa stal súčasťou jedného zo štyroch tímov, v ktorých dominovali funkcie náčelníka, pravej ruky náčelníka, lovca a stopára. Všetci sa zapájali do rôznych súťaží,  no najväčšiu obľubu si získala „nočná hra“.

            Jednotlivé úlohy sa žiakom páčili aj preto, lebo okrem zábavy mali možnosť spoznať krásne prostredie Hronca či miestnych obyvateľov obce Osrblie. So školou v prírode sa žiaci rozlúčili záverečnou diskotékou, počas ktorej každý účastník získal diplom so svojou indiánskou prezývkou a malé spomienkové darčeky. Z pobytu sme odchádzali spokojní, plní nových zážitkov a priateľstiev.

            Do galérie Škola v prírode boli pridané fotografie.

        • Úspech z Košíc
          • Úspech z Košíc

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa študenti gymnázia zúčastnili súťaže „Prelož a zaspievaj“. Úlohou súťažiacich bolo preložiť pieseň z cudzieho jazyka do slovenčiny, alebo naopak a následne ju zaspievať v príslušnom jazyku.

            Po tom, ako naše študentky úspešne zvládli 1. kolo súťaže, postúpili do finále, ktoré sa konalo dňa 28.9. v Košiciach. Eliška Trvalcová a Alica Štefanovičová z KVINTY, Lucia Jasenáková a Natália Slašťanová z II.B obsadili s piesňou „Lietajúci Cyprián“ prespievanej do francúzskeho jazyka krásne 3. miesto. Ich úspech bol ocenený nielen potleskom, ale aj vecnou cenou. Podporu tiež cítili od Mgr. Považanovej a jej žiakov z II.B triedy, ktorí ich sprevádzali celým výletom.

            Gratulujeme študentkám k ich umiestneniu!

            Do galérie Európsky deň jazykov boli pridané fotografie.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • V pondelok, 26.9.2016, sa žiaci našej školy z tried 3.A, 3.B a SEPTIMA zúčastnili Európskeho dňa jazykov.

            Európsky deň jazykov sa oslavuje každý rok podľa iniciatívy Rady Európy, Štrasburgu. Jedná sa o oslavu diverzity a národnej hrdosti národov v Európskej únii. Cieľom je, aby sa v školách aj mimo nich zintenzívnila výučba jazykov Európskej únie.

            Tohtoročný EDJ (Európsky deň jazykov) sa uskutočnil v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Na námestí bol rozložený stage, z ktorého sa mladým študentom prihovárali moderátori a hostia. Taktiež bol uvádzaný kultúrny program s moderátorom Štefanom Chrappom. Po obvode námestia sa nachádzali stánky, v ktorých boli prezentované národnosti a jazyky a práca jednotlivých jazykových inštitúcii, pôsobiacich na Slovensku. Hovorilo sa taktiež o možnostiach štúdia v zahraničí, čo zaujalo najmä našich študentov, z ktorých mnohí plánujú vysokoškolské štúdium mimo Slovenska. Všetci dostali náramok s logom EDJ.

            Námestie bolo preplnené školami z celého Slovenska. Program bol veľmi edukatívny a obohacujúci – od speváckych vystúpení British International School, cez rómske tance až po krátke filmy premietané v kine Mladosť.

            Dominik Schmidt

            Fotografie v galérii

        • Svetový deň srdca v TERCII
          • Svetový deň srdca v TERCII

          • 25. september pripadol v tomto roku na Svetový deň srdca. Podporujú ho také organizácie ako WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF), UNESCO a pripomína sa od roku 2000. A samozrejme sme sa rozhodli pripomenúť si ho aj my. S triedou TERCIA sme si spestrili hodiny biológie. Vystriedali sme viacero aktivít. Od pojmu srdce a slovných spojení - ,,srdce na dlani", ,,zlomené srdce", sme sa dostali až k samotnej stavbe srdca.

            Ukázali sme si ako je uložené v tele, pokúsili sme sa ho nakresliť, popísať a porovnať s naším modelom. Potom sme si ukazovali ako správne treba merať krvný tlak a pulz, čo je dôležité aj v rámci prevencie. Čakala nás aj krížovka, v ktorej sme uplatnili zopakované vedomosti o  srdci. Na záver sme mali diskusiu, v ktorej sme sa vyjadrovali k činnostiam, ktoré prospievajú alebo naopak škodia nášmu srdcu. Zaujímavé bolo napr. ako vplývajú nielen na srdce, ale na náš celý organizmus energetické nápoje. Hodiny sa nám páčili.

            Mgr. Barbora Kinková

            Fotografie v galérii Deň srdca

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Naši primania a sekunďania si užívajú babie leto v Škole v prírode v Hronci. Prinášame Vám krátke správy ....

            Deň prvý

            Tancovali sme, nacvičovali, sútažili. Dnes trochu školy a potom kreslenie na slniečku. Ešte nas čaká turistika do Osrblia. Na obed skoro pojedli aj kuchárky - boli parené buchty - parádne. Zatiaľ sme všetci ok.

            Deň druhý

            Trochu sa učíme, veľa súťažíme - a stále nám chutí :)

            Fotografie v galérii

        • Skutočné spomienky
          • Skutočné spomienky

          • V pondelok, 19. septembra sa v Múzeu holokaustu v Seredi konalo stretnutie Chavy Schelach, bývalej väzenkyne seredského tábora so študentmi nášho gymnázia. Merali sme síce 2x 3 hodiny cesty, ale hosťka, pani Chava Schelach, prešla oveľa väčšiu vzdialenosť z Izraela, aby porozprávala o svojom vojnovom detstve a rodinných osudoch.

            Chava Schelach sa narodila v roku 1936 v Bratislave. Jej otec sa stal v roku 1941 členom Ústredne Židov, ktorá bola v tom období jedinou povolenou židovskou verejno-právnou inštitúciou na Slovensku. Vďaka tomu dokázal celú rodinu uchrániť pred prvou vlnou deportácií v roku 1942. Po vypuknutí Slovenského národného povstania sa začalo s definitívnym „riešením židovskej otázky na Slovensku“ a kvôli tomu sa musela rodina Chavy Schelach ukrývať. „My deti sme sa správali, ako starí ľudia. My sme neplakali. My sme nič nežiadali. My sme boli trpezliví. Sedeli sme ako muchy, aby sa nič nestalo“.

            Úkryt ich rodiny bol odhalený v októbri 1944. Po zatknutí gestapom ich previedli do koncentračného tábora v Seredi, odkiaľ boli organizované transporty Židov do ďalších koncentračných táborov. Väznenie v Seredi pre ňu znamenalo životný zlom: „V Seredi som začala vnímať, že sa stane niečo zlé. Nikto nevedel, aký bude náš osud. V Seredi som videla naposledy svojho otca, ktorý išiel iným transportom a už sa nevrátil.“ Z koncentračného tábora v Seredi boli mužskí členovia ich rodiny deportovaní do Auschwitz-Birkenau a odtiaľ do tábora Buchenwald. Ženy skončili v tábore Bergen-Belsen.

            Pre väčšinu študentov bolo stretnutie s Chavou Schelach výnimočné, keďže predtým nemali možnosť priamo diskutovať s človekom, ktorý prežil holokaust. Tieto slová potvrdil aj Dominik Schmidt z 3.A, ktorý povedal: „Stretávame sa s niekým, kto tie hrôzy v skutočnosti prežil a je to úplne iné, ako keď si o tom prečítate len v učebnici, kde je to sucho vysvetlené.“

            Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi, vyzdvihol prínos podobných podujatí: „Našim poslaním je aj vzdelávanie mládeže. Práve vo vzdelávaní je dôležité využiť, že ešte žijú jednotlivci, ktorí nám osobne môžu rozprávať o tom, čo sa dialo v časoch, keď sa k moci dostali krajne pravicovo zmýšľajúci ľudia. Preto musíme byť ostražití a odsúdiť každého, kto rozdeľuje ľudí na základe ich náboženskej alebo etnickej príslušnosti a nadraďuje jednu skupinu ľudí nad druhú. Životné príbehy preživších nie sú len o odkrývaní minulosti, ale ich hlavným odkazom je ukázať, kam môže viesť ľudská zloba a nenávisť.“

            Pred stretnutím s pani Chavou si žiaci prezreli prvú časť expozície, barák č. 1, kde boli sústredené exponáty dokumentujúce rasové prenasledovanie židovského obyvateľstva počas vojny. Po prednáške sme videli barák 4, v ktorom sme našli osobné svedectvá, pozorne sme si prezreli aj Brunnerove pivnice, vagón z transportu výstavu z vykopávok v Sobibore. Práve v tomto tábore zahynuli väčšina židovských obyvateľov, ktorí boli deportovaní z nášho mesta.

            Rozhovor v Správach RTVS

            Fotografie v galérii 

             

             

        • Caroline Turazová medzi víťazmi Essay Competition
          • Caroline Turazová medzi víťazmi Essay Competition

          • Caroline Turazová zo sexty navštívila Európsky parlament v Štrasburgu v sprievode poslanca Európskeho parlamentu, Ivana Štefanca. Výlet spolu s vecnou cenou získala ako autorka druhej najlepšej práce vytvorenej v súťaži Essay Competition. Súťaž v písaní študentských esejí o Európskej únii každoročne vyhlasuje mládežnícka organizácia Future Generation Europe. V tomto roku sa študenti vo svojich dielach zamýšľali nad témou slovenského predsedníctva a tým, čo môže Slovensko priniesť Európe. Carolinina esej oslovila porotu kvalitou spracovania a najmä originálnym pohľadom  na zadanú problematiku. Kritické myslenie a samostatné uvažovanie prinieslo Caroline nové zážitky. Dostane sa na miesta Európskeho parlamentu, ktoré zostávajú pre bežného návštevníka ukryté. Snažiť sa - sa naozaj oplatí.

            Caroline gratulujeme a želáme mnoho nezabudnuteľných zážitkov.

             

            Ponúkame Vám pohľad Caroliny na zadanú problematiku -  Esej_Caroline_Turazova.pdf

        • Záver roka v znamení športu
          • Záver roka v znamení športu

          • Záver školského roka sme sa rozhodli ukončiť športovo. V stredu sme súťažili vo volejbale. Každá trieda využila príležitosť a postavila do súťaže svoj tím. Prvé zápasy zohrali žiaci so svojimi rovesníkmi, tímami tried v rovnakom ročníku. Do veľkého finále postúpili všetky „B-čky“. Po vzájomných zápasoch si 1. miesto vybojovala III.B, strieborná medaila tentoraz patrila I.B a na treťom mieste skončila II.B.
            Vo štvrtok sme volejbal vystriedali za futbal. Opäť triedy postavili svoje tímy. Futbalové zápasy sa odohrávali na školskom dvore. V horúcom dni si 3. miesto vystrieľala II.B, 2. miesto si odniesli mladší spolužiaci z kvarty a pohár pre víťaza patrí III.C.
            A hurá na výlety!
             
            Víťazom srdečne blahoželáme a organizátorom ďakujeme za prípravu oboch turnajov.
        • Víťazstvo v Eustory opäť naše
          • Víťazstvo v Eustory opäť naše

          • Novodobé slovenské dejiny mladých ľudí zaujímajú a vedia ich spracovať zaujímavých spôsobom. Aj to ukázala súťaž Eustory, toho roku s podtitulom  „História vo fotografiách“. „Tento rok mala Eustory vynikajúcu úroveň a porota mala naozaj ťažkú úlohu,“ vraví organizátorka súťaže, riaditeľka Slovenského centra pre komunikáciu a rozvoj Zuzana Jezerská.

            Zapojili sa študenti z celého Slovenska, ktorí poslali dovedna 69 prác. Odborná porota v zložení Judita Csáderová, Dagmar Horná, Adelaida Mezeiová a Valéria Zacharová (dve akademičky a dve fotografky) hodnotila využívanie historických prameňov, logickú štruktúru práce, objektívnosť prístupu k spracovaniu vybranej témy, originalitu a aktuálnosť práce, jej celkový vzhľad, úpravu, štylistiku a pravopis. „Hodnotiaci proces bol tentoraz náročnejší ako po minulé roky vzhľadom na dva odlišné pohľady, hodnotenie naratívnej časti a samotných fotografií. Tieto dva rozhodujúce komponenty však museli vytvoriť komplexné dielo. Preto okrem tradičného prideľovania percentuálnych bodov jednotlivým prácam komisia pristúpila aj k niekoľkohodinovej diskusii. Až v nej definitívne rozhodla, kto si odnesie cenu,“ dodáva Zuzana Jezerská.

            V súťaži Eustory toho roku zvíťazili Zuzana Krajčíková a Sofia Gelienová z kvinty. V práci „Fotografia, z ktorej mrazí“ sa venovali krutým činom boľševikov v roku 1941 v ľvovskej oblasti na Ukrajine a ich odrazu v spomienkach našich vojakov, ktorých Slovenský štát vyslal bojovať na východný front.

            V prvej desiatke sa z našej školy umiestnili ešte 2 práce: na 9. mieste práca Caroline Turazovej zo sexty Kaplnka Panny Márie Ustavičnej Pomoci v Hornej Bzdovej a Barbory Dankovej z I.C Predstavenie príbehu z obdobia 50-tych rokov 20. storočia prostredníctvom historických fotografií z rodinného archívu rodiny Valentovej a Dankovej.

            Tohtoročná súťaž EUSTOTY bola atypická. Okrem hodnotenia tradičnej výskumnej práce porota samostatne vyhodnocovala historické fotografie. Zameriavala sa najmä na ich unikátnosť, kvalitu, historickú a estetickú hodnotu. Samozrejme predkladatelia museli dostatočne zdokumentovať autenticitu fotografie. Dôležitá bola tiež výpovedná hodnota fotografie, ktorá potvrdzovala hodnovernosť príbehu. V tejto časti vybrala porota 30 fotografií, z ktorých desať najlepších bude na jeseň vystavených na verejnom priestranstve v Bratislave. Zaujali aj fotografie našich študentov:

            • „História motocykloveho športu vo fotografiách“ od Barbory Barborove a Kristíny Pukačovej z II.B,
            • „Život na štáloch po 2. svetovej vojne“ od Dominiky Ježovej z II.B,
            • „Fotografia, z ktorej mrazí“ od Zuzany Krajčíkovej a Sofie Gelienovej z kvinty.

             

            Teší nás, že aj tento rok, ako už nie raz, organizátori tejto výbornej súťaže mohli konštatovať: „Do súťaže sa zapojili študenti z celého Slovenska ale najlepšie sa darilo stredoškolákom zo Žiliny a Žiaru nad Hronom.“

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Víťazné fotografie

            Fotografia, z ktorej mrazí
            Život na štáloch po 2. svetovej vojne
            Kaplnka Panny Márie Ustavičnej Pomoci v Hornej Bzdovej

             

            Vyhodnocovanie prác porotou

        • Hrôzy Osvienčimu
          • Hrôzy Osvienčimu

          • Tak ako každý rok, aj v tomto školskom roku sa žiaci 3. ročníka vybrali na exkurziu do Osvienčimu. Prinášame Vám pohľad Nikoly Žlkovanonej (III. C) na obdobie z našej histórie:

            „Osvienčim. Pre mňa donedávna pojem zo školských učebníc. Vedela som, aké hrôzy sa tam páchali, ale všetko som to vnímala ako učivo o minulosti. Až dokým som koncentračný tábor, Birkenau a Auschwitz v Poľsku, nenavštívila osobne.

            Pred niekoľkými dňami sme spolu s mojimi spolužiakmi absolvovali pre mňa nezabudnuteľnú exkurziu. Prechádzali sme miestami, ktoré mi naháňali strach, hrôzu a nie raz som mala zimomriavky.            

            Mali sme šťastie na výbornú sprievodkyňu, ktorá svoju prácu neberie len ako povolanie, ale ako súčasť života, a hoci viedla týmito miestami možno aj stovky skupín, výklad podala bravúrne.

            Ako prvý sme navštívili koncentračný tábor Auschwitz. Bol menší ako Birkenau, ale nič to nemení na veci, že to bolo hrozné miesto. Nie preto, že by tam bol neporiadok, práve naopak. Tie presné rozmery stavieb, vyšliapané chodníky, ohraničené ostnatým drôtom a poriadok vo mne vyvolával nepríjemný pocit, čo sa mi ešte pred tým nikdy nestalo. Nenavštívili sme každú budovu, v programe ich bolo len pár. Prechádzali sme miestami, kde ľudia trpeli, hladovali, zomierali. Videli sme hrôzostrašné fotky zúbožených ľudí, ktorí vážili ledva 30 kíl. Zvyčajne sa ľudia fotia, aby zaznamenali svoje radostné zážitky. Fotku takéhoto charakteru sa tam nenašla. Zábery boli strašné, ale čo je to v porovnaní s tým, že je to zachytenie okamihov zo skutočnej nedávnej minulosti?

            Tisícky topánok s vychodenými podrážkami, tisícky hrebeňov s vylámanými zubami, hromady oblečenia, ktoré pred niekoľkými rokmi mali svojich vlastných majiteľov. Majiteľmi neboli len dospelí muži, ale i ženy a deti. Ľudia museli vidieť umierať vlastných rodičov, súrodencov, manželov, manželky aj svoje deti. Nikdy nevedeli, či sa nevidia poslednýkrát.

            Zo začiatku stále verili v myšlienku, že je to tábor pracovný. Klamstvo. To, k čomu tam ľudia boli nútení, nebola obyčajná práca. Museli zabíjať, odnášať mŕtve telá, zberať šatstvo po svojich (už mŕtvych) rodinných príslušníkoch. Nemali čo jesť, piť. Žili v neznesiteľnom zápachu, špinaví, hladní. Nebolo šance ujsť, nebolo šance vrátiť sa domov. Ich život mal pokračovanie len v rámci územia tábora. A väčšine sa ich transport na toto miesto stal osudným. Ľudia tam boli bití, bičovaní, tyranizovaní, mučení, zabíjaní.

            Ako druhý sme navštívili tábor Birkenau. Bol podstatne väčší. Boli sme v budove, ktorá slúžila na ubytovanie žien a detí. Postele? Nie. Do steny nabité dosky. Tri poschodia. Jedno poschodie, minimálne 5 žien. Posledné poschodie ani nemalo pod sebou dosky, len holú, chladnú, mokrú zem. Väčšinou sa tam vraj zdržiavali ženy, ktoré boli tak slabé, že nedokázali bojovať o lepšie miesto. Boli tam s nimi aj ich deti, ktoré nie raz umreli, pretože ich zadusil potkan o veľkosti mačky.

            Keď som prechádzala týmito miestami poznačenými smrťou, uvedomila som si, aké šťastie mám, že som sa narodila po 2. svetovej vojne. Nikdy nepochopím, ako niekto môže spáchať takúto hrôzu.

            Vždy, keď sa myšlienkami vrátim späť na to miesto, bojím sa. Keď si predstavím tie tváre nevinných ľudí, vitríny s ich vecami, kuframi, vlasmi,... Hoci mi každá spomienka na tie miesta vyvoláva zlý pocit, som rada, že som mala možnosť navštíviť Osviečim. Vrylo sa mi to do pamäti a myslím si, že každý by mal navštíviť toto miesto ...

            Veď napríklad Martin Šimečka o dôležitosti poznania minulosti hovorí: „Nic není důležitějšího. Pokud chcete poznat přítomnost, musíte poznat dějiny. Minimálně 20. století je alfou a omegou všeho, co se děje dnes. Pokud to nemáte nastudované, tak nemůžete pochopit dnešní svět a nerozeznáte to nebezpečí, které se tu vyjevuje.“

             

            Do galérie Hrôzy Osvienčimu boli pridané fotografie.

        • Náš úspech v súťaži Slovenčinárik
          • Náš úspech v súťaži Slovenčinárik

          • CVČ – JUNIOR, Banská Bystrica vyhlásilo v školskom roku 2015/2016 korešpondenčnú  súťaž zo SJL pod názvom ,,Slovenčinárik“. Do súťaže boli v školskom roku 2015/2016 oslovené Gymnáziá a SŠ v okresoch: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Prvého kola sa zúčastnilo spolu 162 žiakov. Druhého kola 106 žiakov.

            V kategórii gymnázií sme získali všetky 3 umiestnenia:

            1. miesto:   Caroline Turazová (SEXTA),
            2. miesto:   Zuzana Hanzlíková (II.A),
            3. miesto:   Irena Veronika Štroffeková (II.C).

             

            Všetkým študentom korešpondenčnej súťaže ďakujeme za účasť a našim víťazkám blahoželáme!

                                                                                                              PaedDr. Adriana Júdová

        • Chováme štítovce
          • Chováme štítovce

          • Na našej škole nie je núdza o zaujímavé aktivity. Na hodinách biológie chováme štítovcov, živočíchy, ktoré žili v druhohorách. Niektoré druhy však žijú aj dnes. Našich štítovcov sme vypestovali z vajíčok, ktoré sme dostali v súprave. Z vajíčok sa ich vyliahlo niekoľko. Prvých pár dní boli priesvitné a museli sme ich vo vode chvíľu hľadať. Postupne sme ich začali kŕmiť pribaleným krmivom. Dospelosti sa dožili tri jedince. Jeden vyzeral inak ako ostatné dva. Bol bledší a chýbal mu pancier. Po istom čase jedného štítovca „kamoši“ zjedli. Bledého štítovca pravdepodobne zjedol posledný štítovec, ktorý ešte stále žije. Má asi jeden a pol mesiaca a je veľký asi 4 cm. Štítovce sa dožívajú približne 1-2 mesiace. Ten náš sa rád hrá a vŕta v piesku. Kŕmime ho každý deň a dúfame, že ešte bude žiť dlho.

            Hana Frindtová a Laura Bošková (kvarta)

            Do galérie Chováme štítovce boli pridané fotografie.

        • Kremnický zelený poklad na žiarskom gymnáziu
          • Kremnický zelený poklad na žiarskom gymnáziu

          • Dňa 27. mája 2016 sa dva tímy nášho gymnázia zúčastnili prírodovedeckej súťaže Kremnický zelený poklad. Cestou na „Kremnickú kalváriu“ žiaci plnili rôznorodé úlohy z oblasti biológie, zoológie, geografie, kultúry i histórie. Vyskúšali si manuálne a pohybové zručnosti. Najviac nás zaujali práve otázky z dejepisu, úlohy o orientácii v prírode a rozlišovanie miestnej flóry. Vďaka poctivej príprave naši „kvarťania“ stratili iba pol bodu. Porazili tak 7 ďalších tímov zo základných škôl nášho okresu. Putovná trofej – krásna drevená truhlica s kremnickým zeleným pokladom – patrí na jeden rok víťazom, Frindtovej Jane, Rišňovskej Michaele a Bistovi Samuelovi z kvarty. Za našu školu v I. kategórii súžťažili aj žiaci sekundy - Daniela Nagyová, Sára Balážová a Bruno Fodor.

            Fotografie v galérii Kremnický zelený poklad

        • Chemici bodovali na krajskom kole CHO
          • Chemici bodovali na krajskom kole CHO

          • Dňa 19. mája 2016 sa dvaja študenti našej školy, úspešní riešitelia domáceho a školského kola chemickej olympiády,  stretli v konkurenčnom boji škôl Banskobystrického kraja na krajskom kole chemickej olympiády. Študenti museli zvládnuť vyriešiť mimoriadne náročné úlohy v teoretickej i praktickej oblasti. O tom, že máme naozaj talentovaných študentov, svedčí aj krásne prvé miesto, ktoré získal Andrej Hric z I.B triedy. Gratulujeme!

        • Rozlúčka so školou v znamení športu
          • Rozlúčka so školou v znamení športu

          • Na gymnáziu sa maturanti lúčia s profesorským zborom športovo. Doslovne. Tradičným podujatím, ktoré sa spája s rozlúčkou maturantov so školou, bol oddávna futbalový zápas profáci - štvrtáci. Doteraz to bola „čisto mužská záležitosť“. Keďže medzi študentmi vždy jemne dominovali slečny a medzi pedagógmi rovnako majú prevahu ženy, športová tradícia sa modifikovala. Gymnazisti k nej pridali aj volejbalový turnaj zmiešaných družstiev.

            A tak sme sa tento rok začali lúčiť v utorok, 10. mája – volejbalovým stretnutím. Zúčastnili sa ho tímy IV.A, IV.B, IV.C, oktávy a profesorský tím. Musíme uznať, že mládež ťahala za kratší koniec. Profesori postupne dominovali nad všetkými triedami maturitného ročníka. Najvyrovnanejšiu partiu zohrali so študentmi IV.C. Vo volejbale si víťazstvo vybojoval tím profesorov s výsledkom 4:0. Mládež mala čo oplácať. Odveta, tento raz futbalová, sa odohrala vo štvrtok, 12. mája, na futbalovom ihrisku M. Rakovského.

            Tímy nastúpili o 13:00. Tento rok sa hralo podľa nového herného plánu. Nešlo o zápas tímu študentov proti tímu učiteľov, ale o herný systém každý s každým. Herný čas bol 15 minút.  Podobne, ako pri volejbale, nastúpili tímy IV.A, IV.B, IV.C a oktávy proti učiteľom „podporeným“ študentmi. V profesorských radoch sa tak ocitli Veronika Slašťanová a Erik Škopec zo IV.B a Dominika Hlaváčová z III.B. Už ani futbal nie je čisto pánska záležitosť. Profesori vybehli na trávnik s odhodlaním, zvyknutí víťaziť. To sa im podarilo v prvom zo zápasov. Ale bolo to Pyrrhovo víťazstvo, stálo priveľa síl. Tie chýbali hlavne v súboji s oktávou. Ako aktéri neskôr vtipne poznamenali, študenti nemali rešpekt a uštedrili svojim učiteľom za každý rok strávený v škole 1 gól. V závere im „dovolili“ čestne skórovať. A tak zápas skončil skutočne s nevídaným výsledkom: oktáva - profesori, 8:1.

            Ale aj oktáva, opierajúca sa takmer o profesionálov Michala Mokroša a Maťa Rišňovského, narazila na zdatného súpera, opäť ním bola IV.C. V riadnom hracom čase zápas skončil 4:4 a znamenal by víťazstvo céčkarov v celom turnaji. Ale tímy sa dohodli pokračovať a hrať na „víťazný“ gól. Šťastie sa priklonilo k oktavánom, keď sa gól podarilo vsietiť „Kefovi“ - Maťovi Štefunkovi, ktorý unikol pozornosti obrancov. A tak oktáva zvíťazila nad IV.C s výsledkom 5:4. Konečné medailové pozície si tímy podelili nasledovne: zlatá oktáva, strieborná IV.C (o skóre nad učiteľmi) a bronzoví profesori.

            Ako každý rok, nebol rozhodujúci výsledok. Veď, ako povedal obľúbený Janko Adámik, my starneme, ale študenti majú stále 18. Na tradícii je dôležitý pocit spolupatričnosti, vzájomná blízkosť a radosť zo spoločne stráveného času. Lebo aj tradície robia školu školou. A táto športová je na gymnáziu jednou z najstarších.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Fotografie z futbalu v galérii - Futbal profesori - maturanti

            Fotografie z volejbalu v galérii - Volejbal profesori - maturanti

        • Deň žiarskych škôl
          • Deň žiarskych škôl

          • Dňa 31.5.2016 sa na Námestí Matice slovenskej v Žiari nad Hronom konal „Deň žiarskych škôl“ organizovaný Centrom voľného času a Mestskou žiackou radou. Do aktivít sa zapojili aj študenti našej školy, predovšetkým osemročného gymnázia. Hlavnou myšlienkou tradičného mestského podujatia bol opäť šport – tentoraz sa nieslo v znamení blížiacej sa olympiády v RIU. Pripomenuli sme si aj 770. výročie udelenie mestských práv Žiaru nad Hronom. Práve jemu sa venovalo  stanovište nášho gymnázia. Na paneloch žiaci približovali informačné letáčiky s krátkym opisom pamiatok Žiaru nad Hronom a blízkeho okolia a svoje projekty tzv. moyzesovskej prehliadky mesta (priblíženie miest, ktoré sú späté s biskupom Moyzesom).

            Druhé stanovište bolo vyzdobené kreatívnymi prácami žiakov, ktoré pripravili na hodinách výtvarnej výchovy pod vedením Mgr. Kubišovej. Dejiny sa rozhodli pripomenúť netradične- návrhmi čajových súprav s motívmi z historických fotografií mesta. Prečo práve „čajové motívy“? Naša škola mala na starosti stánok, v ktorom sa mohli návštevníci občerstviť – čajom. Ten pripravila Čajovňa za rohom. Za ochutnávku sa platili symbolické niekoľkocentové príspevky do zelenej pokladničky. Vyzbieraná suma (nakoniec to bolo vyše 36 eur) bude poukázaná na charitatívne účely.

            Ďalšie naše stanovište ponúkalo ukážky robotov z lega. Študenti kvarty Kučera a Čamaj- nadšenci súťaže FLL, trpezlivo vysvetľovali, predvádzali, ako sa roboty postavia, aké súčiastky obsahujú a ako sa vytvorí program na ich ovládanie. V stánku bolo vždy plno. Ako sami komentovali fotografiu na facebooku – našli si rozsiahli fun klub. Najtrpezlivejší z neho si mohli roboty vziať do rúk a dokonca sa s nimi ponaháňať po námestí.

            Lákadlom podujatia boli olympionici Jaroslava Bukvajová a Pavol Blažek, ktorí športovú časť podujatia otvorili zapálením olympijského ohňa, vztýčením olympijskej vlajky a Behom olympijského dňa okolo námestia. Ostatné stanovištia ponúkali kreatívnu dielňu, maľovanie na tvár, športové súťaže. Nechýbala prezentácia práce mestskej polície, ukážky poskytovania prvej pomoci, či merania životných funkcií.

            Atmosféru dotváral kultúrny program, vystúpenia tanečníkov i mladých umelcov. Podujatie vyvrcholilo vystúpením mládežníckej hudobne skupiny Virvar z Kremnice.

            Ďakujeme nielen všetkým zúčastneným žiakom, ale aj tým, ktorí nás v daný deň prišli povzbudiť. Poďakovanie patrí najmä členovi žiackej školskej rady, Romanovi Debnárovi (sekunda), Mgr. Zuzane Kohútovej a Mgr. Kamile Kubišovej,  ktorí organizovali aktivity za naše gymnázium. Vďační sme všetkým, čo sa občerstvili v našom „čajovom“ stánku. Vyzbierané peniažky podporia chorého „spolužiaka“ z II. ZŠ.

            Do galérie boli pridané fotografie

        • Úspešní študenti cestovali do Viedne
          • Úspešní študenti cestovali do Viedne

          • Naša škola si veľmi váži úspechy svojich študentov. Dokazuje to i niekoľkoročná tradícia – exkurzia pre žiakov za mimoriadnu činnosť a reprezentáciu školy. Kritériá sú pomerne prísne, veď úspešných a aktívnych žiakov je čoraz viac. Za úspechy dosiahnuté v minulom školskom roku sme tentoraz účasťou na exkurzii odmenili 43 študentov. Boli medzi nimi víťazi celoštátnych kôl vedomostných, umeleckých a športových súťaží i víťazi viacerých regionálnych súťaží. Doplnili ich žiaci, ktorí sa podieľali na plnení aktivít školských projektov, dlhodobí dobrovoľníci či žiaci podieľajúci sa na propagácii školy.

            Cieľom našej aprílovej exkurzie bola tentoraz Viedeň. Študenti počas dvoch dní absolvovali veľmi bohatý program. So zážitkami sa s vami podelí Zuzka Hešková z II.A:

            „Náš dvojdňový výlet odštartovala prehliadka historického centra Viedne. Prešli sme cez Ringstrasse, na ktorej sa nachádza budova vlády, univerzita, Štátna opera, budova parlamentu i mnohé iné pamätihodnosti. Neobišli sme ani zábavný park Prater či najvyššiu budovu Rakúska DC Tower1 (250 m).

            Zastavili sme sa aj pri kultúrnych zaujímavostiach. Jednou z nich je i Hundetwasserhaus, ktorý je dielom známeho rakúskeho maliara a je zhmotnením jeho celoživotných ideí. Vzhľad domu potvrdzuje jeho myšlienku, že rovná čiara v prírode neexistuje, a dokonca je vrcholom nepresnosti. Ďalej sme pokračovali v ceste k zámku Belvedere, potom k Hofburgu, sídlu Habsburgovcov, a tiež k Dómu sv. Štefana. Na záver dňa sme absolvovali prehliadku akvária Haus des Meeres.

            Po noci strávenej v hoteli nás čakal deň venovaný prírodným vedám. Vybrali sme sa k zámku Schönbrunn, kde sa nachádza viedenská ZOO, ktorú sme si nemohli nechať ujsť. Jej najväčšou atrakciou sú pandy a koaly, ale zaujali nás aj historické pavilóny, ktoré sú udržiavané od čias Márie Terézie.

            Exkurziu sme zakončili typicky študentsky – „vymetaním“ nákupného centra. Domov sme sa vrátili plní zážitkov a nových vedomostí. Pre mnohých sa aj tento zájazd stal impulzom k snahe dosahovať výborné výsledky, aby sme sa na budúci rok mohli prechádzať v ďalšom zaujímavom meste.“

             

            Pridané fotografie v galérii Viedeň pre usilovných [foto Z. Kohútová, D. Schmidt]

        • Barokový Schlosshof
          • Barokový Schlosshof

          • V utorok, 11. októbra 2016, sa žiaci II.A a sexty vybrali za spoznávaním baroka do neďalekého rakúskeho Schlosshofu. Plány na príjemnú prechádzku im prekazilo počasie. Od Žiaru nad Hronom po Bratislavu vytrvalo pršalo. Aj preto sme nemohli prejsť z Devínskej Novej Vsi cez cyklomost Slobody priamo ku bránam zámku, ale dali sme sa pekne priviezť priamo pred jeho brány.

            Kým sme čakali na sprievodkyňu, prehliadli sme si barokovú záhradu, krásnu aj na jeseň a urobili zopár dokumentačných záberov. A potom sme sa vydali kráľovským krídlom sledovať osudy rodu Savojských aj rozprávanie o Márii Terézii a Jozefovi II. Múzeum je koncipované interaktívne- v miestnostiach sme si okrem klasického výkladu sprievodkyne mohli utvárať obraz o dobe na rôznych svetelných paneloch, sledovať modely miestností, udalosti, ktoré sa v nich odohrávali.

            Z luxusu sme sa odobrali do iného prostredia- do sveta povál a pivníc. Videli sme, ako zámok zdevastovala Červená armáda a squoteri, zabavili sa na rôznych zachovaných nápisoch a „umeleckých“  nákresoch na stenách. Videli sme najkrajší pohľad z okien zámku na záhrady aj Dunaj a aspoň z diaľky videli trasu cez Most Slobody.

            Prekvapili nás rozsiahle zámocké pivnice, zložité točité schody aj miestnosť pripravená na okruh „Za kulinárskymi zážitkami“. Bohužiaľ túto atrakciu spojenú s ochutnávkami zámockých viníc školské programy neponúkajú...

            Prehliadku Schlosshofu sme zakončili v predajni suvenírov nákupom magnetiek, pohľadníc a iných drobností. Potom už na nás čakala Bratislava- miesto oddychu.

            Do galérie Barokový Schlosshof boli pridané fotografie.

        • Adam Adamov  je vicemajster sveta v pretláčaní rukou
          • Adam Adamov je vicemajster sveta v pretláčaní rukou

          • V dňoch 02.10.2016 – 06.10.2016 sa v Bulharsku v meste Blagoevgrad konali Majstrovstvá sveta v pretláčaní rukou. Šampionát bol hodnotený ako ťažký, keďže sa prezentovalo 93 krajín a viac ako 1300 pretekárov. Najvyššej súťaže sa zúčastnil aj náš žiak – Adam Adamov z III.B.

            Adamovi sa v súťaži na ľavú ruku v juniorskej kategórii do 18 rokov podaril obrovský úspech, keď sa bez jedinej prehry v kvalifikácii prebojoval do finále. Až tam našiel premožiteľa z Gruzínska a nakoniec získal striebornú medailu a stal sa vicemajstrom sveta.

            Adamovi srdečne blahoželáme, ďakujeme za skvelú reprezentáciu Slovenska, ako aj našej školy a prajeme ešte veľa športových úspechov.

            Barbora Adamová, I. B

             

        • Cesta k literatúre
          • Cesta k literatúre

          • Dňa 30.mája 2016 sa  stretli triedy PRIMA, SEKUNDA a TERCIA . S doprovodom pani profesorky Šályovej, Stajníkovej a Vincencovej sme nasadli do autobusu, pripravení na cestu do Brodzian. Po príchode na miesto nás čakala výnimočná  prehliadka  Slovanského múzeu Alexandra Sergejeviča Puškina. Dozvedeli sme sa zaujímavosti zo života najväčšieho spisovateľa ruskej literatúry a známej rodine Friesenhofovej. Neskôr sme sa presunuli do historického parku, v ktorom sme obdivovali nielen krásne udržiavané zelené plochy, ale aj sochy známych spisovateľov. Druhou zastávkou bol Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci. Výnimočné expozície a krátky film o živote slovenských rodákov nás  vyčerpali a nadišiel čas na cestu domov. O skvelé zážitky naozaj nebola núdza.                                                                                   

            Kuklová, Horváthová

             

        • Recitárori úspešní aj na krajskom kole
          • Recitárori úspešní aj na krajskom kole

          • Po úspechu v regionálnom kole naši študenti zožali úspech aj v krajskom kole umeleckého prednesu. Dňa 6. mája 2016 si v súťaži Sládkovičova Radvaň vybojovala 3. miesto v kategórii próza Alexandra Galetová zo sexty. Rovnako 3. miesto získal aj Dominik Schmidt z II. A v kategórii poézia.

            Obom recitátorom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

             

        • Vízie z Inferna
          • Vízie z Inferna

          • Dňa 30. marca 2016 sme v našej škole privítali pamätníka druhej svetovej vojny, pána Thomasa  Frankla. Pán Frankl sa už roky venuje organizovaniu výstav obrazov svojho otca, ktorý prežil teror v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau (v Osvienčime). Jeho cieľom je šíriť odkaz, že tolerancia medzi ľuďmi je veľmi dôležitá .

            Študenti sa v tento deň zúčastnili besedy, počas ktorej im pán Frankl vyrozprával svoj osobný príbeh, ale aj príbeh členov svojej rodiny. Na začiatku besedy si študenti pozreli krátky dokumentárny film s názvom Visions from Inferno (Vízie z Inferna) o osude rodiny Franklovcov a o ich vzťahu k Slovensku, Bratislave. Dokument objasnil východiská maliarskej tvorby Adolfa Frankla.  Po filme prišiel čas na diskusiu. Thomas Frankl ochotne odpovedal na všetky naše otázky. Počas rozprávania žiakom ukázal originály niektorých obrazov svojho otca – so sebou priniesol aj najznámejší z osvienčimského cyklu -  portrét nacistu Eichmanna. Do rúk sme dostali historické fotografie z jeho osobného archívu, kabelku jeho matky, v ktorej nosila najpotrebnejšie veci – vždy pripravená na útek.  Mala ju pri sebe aj v čase, keď ich odviedli z Bratislavy.  Nezabudol ani na zápalkovú škatuľku s kúskom chleba, ktorú dostal jeho otec na cestu pri návrate domov z koncentračného tábora. Ako nám Thomas Frankl prezradil, keď rozpráva o holokauste, na hlave má vždy otcov čierny klobúk, lebo tak je otec symbolicky so všetkými zúčastnenými.

            Dôležité je spomenúť aj fakt, že život Thomasa Frankla je spätý aj s naším mestom. Počas 2. svetovej vojny sa tu totiž ukrýval u sestier uršulínok v kaštieli. Z tohto obdobia nám priniesol ukázať svoju detskú legitimáciu a aj fotografiu, urobenú na nádvorí kaštieľa, ktorá ho zachytáva so sestrou, adoptívnym bratom a rehoľnými sestričkami.

            Po ukončení besedy náš školský tím relácie Gymgauč natočil s pánom Franklom rozhovor. Materiály spracovávame a zakrátko ich zverejníme. Veríme, že vás potešia a zaujmú.    

            Poďakovanie za zaujímavý pohľad na to, ako vojna a historické udalosti zasiahnu človeka, patrí p. profesorke Kohútovej a pánovi Bravčokovi, ktorí pomohli návštevu pána Frankla pripraviť. Beseda mala pozitívny ohlas a zanechala v študentoch nezmazateľné stopy.

            Do galérie Vízie z Inferna boli pridané fotografie.

        • Volejbal profesori & maturanti
          • Volejbal profesori & maturanti

          • Začíname budovať ďalšiu tradíciu. Aj tohtoroční maturanti využili príležitosť zmerať si svoje sily vo volejbalových zápasoch proti profesorom. V utorok 10.5.2016 sa telocvičňa zaplnila maturantmi oblečenými v typických triednych tričkách. Postupne tímy tried zohrali zápasy proti družstvu učiteľov. Napriek povzbudzovaniu mladších spolužiakov a obsadeniu trénovaných volejbalistov v študentských radoch sa ani tento rok nepodarilo žiadnej triede vyhrať nad profesormi. Maturanti si zmerali sily aj v medzitriednych zápasoch.

            Vo štvrtok majú štvrtáci príležitosť na odvetu vo futbalovom zápase proti učiteľom. Príďte povzbudiť svoj tím dňa 12. mája 2016 o 13.00 hod. na multifunkčné Ihrisko Mareka Rakovského v Žiari nad Hronom.

            Podarí sa maturantom tentoraz zdolať profesorov?

            Do galérie Volejbal profesori & maturanti boli pridané fotografie.

        • Z truhlíc starých materí
          • Z truhlíc starých materí

          • Tak nesie názov výstava v priestoroch Výstavnej siene MsKC v Žiari nad Hronom, venovaná ľudovému odevu v danom regióne. Na výstavu sme sa vybrali dňa 5.5. s triedou SEKUNDA. Prostredníctvom odborného výkladu sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o odevoch Svätého Kríža nad Hronom a okolitých obcí, ktoré sa nosili približne od konca 19. do polovice 20. storočia. Na výstave sme obdivovali mužský, ženský, detský, pracovný, sviatočný i obradový odev a odevné doplnky. Dievčatá zaujali najmä krásne vyšívané lajblíky, šatky a svadobné čepce, chlapcov zase opasky. Podľa kroja sa dalo určiť nielen odkiaľ človek pochádza, ale aj či je slobodný. Dobové fotografie príznačne dokresľovali atmosféru, v ktorej sme sa ocitli. Z výstavy sme odchádzali naladení na ľudovú nôtu a dovolíme si povedať, že vystavené odevy vypovedajú o neobyčajnej tvorivosti našich predkov. 


            Mgr. Barbora Kinková

            Do galérie Z truhlíc starých materí boli pridané fotografie.

        • Naši študenti boli úspešní v regionálnych kolách Hviezdoslavovho Kubína
          • Naši študenti boli úspešní v regionálnych kolách Hviezdoslavovho Kubína

          • Opätovne môžeme skonštatovať, že naši študenti žnú úspech za úspechom aj v takej súťaži, akou je umelecký prednes poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Na začiatku apríla sa konalo  okresné kolo súťaže pre mladších žiakov, v ktorom 2. miesto získala Laura Považanová (TERCIA). Naši starší študenti nás tiež potešili. Víťazkou Zechenterovej Kremnice  (prednes prózy) sa stala študentka sexty Alexandra Galetová a v súťaži  prednese poézie, známej pod názvom Sládkovičova Štiavnica, sa výborne umiestnili všetci traja zúčastnení študenti, konkrétne B. Svoreňová (III.A) získala cenu riaditeľky POS, E. Junasová (III.A) obsadila 3. miesto a víťazom kategórie sa stal Dominik Schmidt, študent II.A triedy. Všetkým dodatočne blahoželáme a ďakujeme za reprezentovanie našej školy. Zároveň Saške a Dominikovi želáme veľa úspechov v krajskom kole súťaže – Sládkovičova Radvaň, ktorá sa uskutoční už tento piatok, t.j. 6. mája.

            PaedDr. Adriana Júdová

        • Vždy pripravení
          • Vždy pripravení

          • Aj takto sa dá na hodine biológie názorne ukázať, ako treba postupovať pri záchrane ľudského života. Žiačka triedy SEKUNDA, Bronka Magulová, si pre svojich spolužiakov pripravila prezentáciu o dôležitých informáciách pri posyktovaní prvej pomoci. Predstavila im aj video simulujúce situáciu, v ktorej sa môže každý z nás ocitnúť, ak treba zachraňovať to najcennejšie čo máme - ľudský život. Nezostalo len pri teórii. Pomocou figurín "Jožko" a "bábo", ktoré Bronka so sebou priniesla, si žiaci vyskúšali svoju pripravenosť na poskytnutie masáže srdca i umelého dýchania. Žiakov hodina veľmi zaujala a veríme, že získané informácie a nacvičené postupy by v prípade potreby vedeli správne použiť v praxi.

            Mgr. Barbora Kinková

            Viac fotografií vo fotoalbume. 

        • Študenti nášho gymnázia opäť pripínali žlté narcisy
          • Študenti nášho gymnázia opäť pripínali žlté narcisy

          • V piatok 15. apríla 2016 si 40 dobrovoľníkov oblieklo zelené tričká a vydalo sa do ulíc mesta, aby v ňom opäť rozkvitli narcisy – symboly boja proti rakovine. 20. ročník jedinečnej celoslovenskej finančnej zbierky nám znovu pripomenul náročný boj s rakovinou i ťažký život onkologických pacientov a ich rodín.

            Študentom v uliciach mesta pomáhalo i jasné slnečné počasie. Počúvali pozitívne ohlasy na veľmi dobre známu zbierku a stretávali ústretových ľudí. Vďaka úsmevu sa našim dobrovoľníkom podarilo vyzbierať 2 800 EUR na podporu boja s rakovinou. Ďakujeme všetkým, ktorí zakúpením symbolu nádeje, prejavili spolupatričnosť a vyslali odkaz malým i veľkým pacientom, že ich boj sa týka nás všetkých.

            Všetky finančné prostriedky, ktoré sa počas Dňa narcisov vyzbierali, použije Liga proti rakovine na realizáciu a financovanie projektov i programov pre onkologických pacientov, na vzdelávanie a prevenciu, ale aj na podporu klinických a výskumných projektov. Viac na www.lpr.sk.

            Admin

            Fotografie v galérii Deň narcisov 2016