• Predstavujeme Vám prvú školskú talkshow
          • Predstavujeme Vám prvú školskú talkshow

          • Gymnázium Milana Rúfusa zažíva od februára niečo naozaj netradičné. Naši študenti opäť raz ukázali, že škola, to nie je len svet za školskými lavicami, ale oveľa viac. Partia mladých a aktívnych študentov sa pustila do projektu s názvom GymGauč.

            Čo je GymGauč?

            GymGauč je talkshow, ktorej cieľom je propagovať činnosť školy na verejnosti prostredníctvom jej bývalých absolventov, profesorov i súčasných žiakov. V každej časti relácie vystúpia teda 3 hostia. Rozhovory budú doplnené anketami, občas skečmi, poprípade vtipnými videami od našich študentov. Výstupom tejto práce je relácia  dostupná na školskom YouTube kanáli.

            Ako vznikol tento projekt?

            S myšlienkou vytvoriť školskú televíziu sme sa pohrávali už dlhšiu dobu. Postupne sa nám podarilo získať potrebnú techniku, a tak sme mohli rozbehnúť prvý pokus – prípravu talkshow. S prvotnou myšlienkou prišiel Dominik Schmidt z II. A, ktorý je  scenáristom i režisérom relácie. Keďže sa jedná o projekt veľkého rozsahu, Dominik si sám vybudoval tím, ktorý mu so všetkým pomáha.

            Pri tvorbe relácie si žiaci môžu vyskúšať  rôzne povolania. Svoje miesto si tu nájdu budúci režiséri, kameramani, scenáristi či moderátori. Žiaci sa učia pracovať s rôznou technikou, získavať informácie, komunikovať, diskutovať, vystupovať pred kamerou. Spracúvajú získaný materiál, strihajú video, upravujú zvuk. Neodmysliteľnou súčasťou je práca v tíme, organizovanie spoločných aktivít, stretnutí. Študenti si sami tvoria obsah relácií, oslovujú hostí.

            Gymnázium vychádza žiakom v ústrety pri využívaní priestorov a tiež zapožičiava potrebnú techniku, bez ktorej by sa príprava relácie nezaobišla.

            Čo sa zatiaľ podarilo?

            GymGauč má za sebou pilotnú epizódu s názvom Šéfovia. Samozrejme, od začiatku má svoje vlastné logo, ktoré pomohol vytvoriť Erik Oslanec. Epizódu si už môžete pozrieť na https://www.youtube.com/watch?v=kKEOhd1_Z2M. Prináša rozhovor s iniciátorom, Dominikom Schmidtom, ktorý porozprával o vzniku relácie i o sebe. Ďalej študenti vyspovedali koordinátorku žiackej školskej rady – Mgr. Luciu Gulašovú. Ako významného hosťa, ktorý spomínal na stredoškolské časy, žiaci do pilotnej časti pozvali bývalého absolventa, známeho herca Mila Kráľa. Po natáčaní  ho prehovorili aj na besedu s druhákmi. Porozprával im o situácii v slovenskej filmovej tvorbe i úsmevné zážitky zo svojej práce i života.

            Momentálne pracujeme na finalizácii ďalšieho dielu.

            Kto tvorí tím relácie?

            Pilotná epizóda vznikla v spolupráci 8 študentov a 1 učiteľa, a to:

            • Kamera – Patrik Moška ( KVINTA)
            • Zvuk - Vladimír Hrabaj ( II.A)
            • Scenár – Alexandra Sčepková (KVINTA)
            • Logo a grafika – Erik Oslanec (IV.B)
            • Strih – Patrik Moška (KVINTA),  Dominik Schmidt (II.A)
            • Moderátorky – Zuzana Hešková (II. A), Dominika Holicová(II. B)
            • Kostýmy – Daniela Barátová (II. A)
            • Produkcia – Denis Poledník (IV. C)
            • Réžia – Dominik Schmidt (II. A)
            • Koordinátor projektu  – Mgr. Mária Wagnerová

             

            Čo si sľubuje od projektu jeho autor Dominik?

            „Dúfam, že si projekt nájde svoje publikum. Verím, že tento formát osloví čo najviac mladých ľudí a priaznivcov gymnázia, a budú z neho rovnako nadšení ako my. Ďakujeme, že naše gymnázium nie je len škola, ale je to svet plný možností.“

            Tím relácie GymGauč

        • Posledné zvonenie a je tu skúška dospelosti
          • Posledné zvonenie a je tu skúška dospelosti

          • Život nám opäť priniesol chvíľu, ktorá berie dych. Okamih, ktorý nám pripomenul výhry i pády, úsmevy i sklamania, zoznamovania i lúčenia.  Roky stredoškolského štúdia, vzájomného spoznávania sa a nadväzovania  priateľských vzťahov v triedach nášho gymnázia sa blížia ku koncu. V piatok, 13. mája 2016, sa profesori rozlúčili so štvrtákmi a oktavánmi, ktorých čaká predmaturitný akademický týždeň.

            Deň rozlúčky sa tradične začal prijatím tried u primátora mesta. Študentom sa prihovorila členka SPOZ-u, pani Hlôšková. Po nej nasledoval príhovor primátora mesta, Mgr. Petra Antala. Ten nielen vyzdvihol snahu študentov, ich spoluprácu s mestom, ale vyjadril nádej, že práve títo mladí, talentovaní ľudia si po ukončení štúdia nájdu cestu späť do Žiaru nad Hronom. Prisľúbil, že mesto sa bude snažiť vytvoriť im také podmienky, ktoré ich budú k návratu motivovať: dostatok bytov, dobrú prácu a zaujímavú ponuku športov, kultúrnych podujatí pre plnohodnotný život.

            Na gymnáziu však maturantov čakalo o niečo nostalgickejšie stretnutie. Čakalo ich „posledné dovidenia“ pred prvou vážnou skúškou života – maturitou.  Pre niektorých to bolo možno symbolické  gesto, ale v očiach mnohých študentov či profesorov sa objavil i smutný pohľad pri lúčení s tými, ktorých si obľúbili.

            Za učiteľský zbor sa s maturantmi rozlúčila riaditeľka školy, Ing. Dana Paálová. Poďakovala za prácu, námahu, trpezlivosť a pochopenie učiteľom, ktorí sa venovali maturantom. Predovšetkým triednym profesorom Mgr. Petrovi Sučanskému (IV.A), Mgr. Zuzane Šályovej (IV.B), Mgr. Zuzane Kohútovej (IV.C) a Mgr. Monike Findrikovej (OKTÁVA). Absolventom popriala úspech na skúške dospelosti, ale i v ďalšom živote. Najúspešnejším študentom odovzdala ďakovné listy a ocenenia za výborné študijné výsledky, reprezentáciu školy v súťažiach, za verejnoprospešné aktivity, pomoc škole či dobrovoľnícku činnosť. Za reprezentáciu školy a mimoriadne aktivity počas štúdia si ocenenie odniesli:

            • IV. A – Gabriela Beňová, Martin Dolnický, Klára Kapustová, Miriam Kupčiová, Martina Sitárová,
            • IV. B – Martina Hanzelová, Ivana Mokrá, Matúš Sedliak, Paula Schwarzová, Petra Trokšiarová, Eva Vargová,
            • IV. C – Denis Poledník, Patrik Prôčka, Peter Svoreň, Eva Šályová, Samuel Šouc,
            • OKTÁVA – Gabriela Cígerová, Jakub Bista, Timea Debnárová, Lucia Líšková, Martin Šimko.

            Za odchádzajúcich študentov sa rozlúčili Gabriela Cígerová (OKTÁVA) a Patrik Prôčka (IV.C), ktorí svojim triednym učiteľom pripomenuli nezabudnuteľné okamihy, ktoré spolu prežili.

            Milí maturanti, za celý profesorský zbor i vedenie školy vám ďakujeme za Vašu snahu vynaloženú počas štúdia, za školské i mimoškolské aktivity, ktoré ste vykonávali pod vedením svojich pedagógov i za bežné dni, keď sa vám podarilo vyčariť úsmev na tvárach ostatných. Prajeme vám, aby ste nadobudnuté poznatky zúročili nielen pri maturite, ale predovšetkým pri ďalšom štúdiu či v zamestnaní. Pri maturite želáme dostatok síl, energie i šťastnú ruku pri ťahaní otázok.

            Život sa však maturitou len začína. Čaká vás veľa nových dvier. Želáme vám, milí absolventi, aby každé, do ktorých vstúpite, boli tie pravé.

             

            Fotogaléria Rozlúčka s maturantmi 2016

        • Medzi najlepšími bežcami Slovenska aj študenti nášho gymnázia
          • Medzi najlepšími bežcami Slovenska aj študenti nášho gymnázia

          • 20. marca naši študenti Martin Čillík (III.A) a Igor Hovorič (III.C) ukončili úspešnú sezónu posledným kolom Slovenského pohára na Skalke pri Kremnici.

            Po skončení sezóny 2015/2016 sa Martin Čillík a Igor Hovorič môžu pochváliť umiestneniami v popredí na Majstrovstvách Slovenska, ale aj v celkovom poradí Slovenského pohára. Medzi najväčšie úspechy patrí 2. miesto Martina Čillíka v šprinte a dve 2. miesta vo vytrvalostných disciplínach kategórie staršieho dorastu, či jedno 3. a jedno 2. miesto Igora Hovoriča vo vytrvalostných disciplínach kategórie juniorov na  Majstrovstvách Slovenska. Igor Hovorič skončil v celkovom poradí slovenského pohára v kategórii juniorov tretí a Martin Čillík v kategórii staršieho dorastu druhý.

            Blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov!

             

            Foto: súkromný album a Ivan Čillík

             

        • Viem kto som, viem čo chcem
          • Viem kto som, viem čo chcem

          • V mesiacoch január až apríl 2016 sa naša škola zapojila do cyklu prednášok z oblasti prevencie, ktorý organizovalo Centrum voľného času v Žiari nad Hronom.

            Inovatívnym prístupom - prostredníctvom interaktívnych prednášok, workshopov a hry, motivovali žiakov triedy PRIMA a SEKUNDA v oblasti prevencie. Besedy prebiehali s pracovníčkou RUVZ, s mestským policajtom, policajtom PZ SR a pracovníkom CVČ. Poukazovali na škodlivosť návykových látok, nadmerného vysedávania pri PC, problém fyzického a psychického násilia. Naopak vyzdvihovali zdravý životný štýl, pomoc druhým, učiť ako a prečo povedať drogám ,,NIE!". Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. 
             

            Mgr. Barbora Kinková

        • SEA – SCIENTIFIC TOY
          • SEA – SCIENTIFIC TOY

          • Interaktívna výstava More – vedecká hračka bola v spolupráci s občianskym združením Vedecká hračka inštalovaná v priestoroch nášho gymnázia od 8. do 14. marca 2016 s cieľom podnietiť u detí a mládeže záujem o vedu. Žiaci i verejnosť  si mali možnosť prezrieť  a vlastnými rukami vyskúšať interaktívne exponáty.  Výstavu tvorilo množstvo vedeckých hračiek, jednoduchých fyzikálnych experimentov, či hlavolamov, ktoré spájal jednotný fenomén – more a voda. Každý exponát výstavy bol vybavený manuálom, odborným popisom, prípadne otázkou, či príbehom súvisiacim s morom alebo s danou hračkou. Starší žiaci si mohli preštudovať návody aj v anglickom, francúzskom a ruskom jazyku. Priestor bol doplnený zmenšenými kópiami obrazov slovenských maliarov, ktoré tiež súviseli s morom.

            Animátormi boli naši gymnazisti, ktorí absolvovali úvodné školenie pre prácu s exponátmi. Naučili sa pokusy nielen vysvetliť, ale i opraviť v prípade poruchy. Sprievodcovia Roman Debnár a Patrik Herich (obaja zo SEKUNDY), Branislav Belko a Samuel Šipikal (obaja z III. B) sa svojej úlohy zhostili výborne. Trpezlivo vysvetľovali, predvádzali, rozprávali príbehy. Návštevníci bez rozdielu veku i vzdelania sa mohli pohrať s každým exponátom, experimentovať, skúšať. Prekvapivé bolo zostavenie jednoduchých pokusov z materiálov a surovín nachádzajúcich sa bežne v domácnostiach (telefón, miešanie kvapalín, potápač, diera v ruke,...).

            Počas niekoľkých dní výstavu navštívilo takmer 300 žiakov v sprievode svojich učiteľov či rodičov. Boli to najmä naši gymnazisti a žiaci prvého stupňa žiarskych základných škôl. Príležitosť navštíviť výstavu využili v popoludňajších hodinách najmä ŠKD.

            Pre veľký záujem dúfame, že sa nám podobnú výstavu v našich priestoroch podarí čoskoro znova inštalovať. Tešíme sa na ďalšie stretnutia s „malými vedcami“.

            Mgr. Mária Wagnerová

            Do fotoalbumu bola pridaná galéria Vedecká hračka.

             

        • Ako začať s IT už na strednej škole?
          • Ako začať s IT už na strednej škole?

          • Workshop organizovaný v rámci projektu Aj TY v IT odpovedal študentkám práve na túto otázku. Dňa 17. marca 2016 navštívila naše gymnázium bývalá absolventka, Zuzana Krnáčová, ktorá pomáha propagovať štúdium informatiky medzi dievčatami.  Gymnazistky s ňou diskutovali  o možnostiach uplatnenia žien vo svete informačných technológií.

            Hlavným zámerom workshopu bolo vysvetliť dievčatám, o čom je práca v IT a aké sú ich príležitosti. Na začiatku sa lektorka dievčatám predstavila a povedala im, čomu sa venuje. Potom požiadala dievčatá, aby sa predstavili a povedali, čo by chceli v budúcnosti robiť.

            Baby postupne prešli rôznymi aktivitami – oboznámili sa so základmi programovania v jazyku HTML, naučili sa ako hľadať dobré online kurzy a čo sa v nich dá naučiť.  Dievčatám zároveň ukázala, na akých pozíciách v IT firmách by mohli pracovať a aké finančné ohodnotenie by mohli očakávať.

            Ak workshop dievčatá zaujal a chcú sa IT ďalej venovať, dostanú od lektorky ďalšie zadania. Budú z domu pracovať na riešení rôznych úloh so stúpajúcou náročnosťou. Prejdú tvorbou webových stránok s využitím HTML, CSS, JavaScpriptov cez online kurzy. Ak budú úspešné, sú pre nich pripravené zadania pre prácu v CMS systémami, cloudom. Tie najvytrvalejšie sa dostanú až k programovaniu mobilných aplikácií.

            Keďže nám bolo ľúto, že aktivity nemohli absolvovať maturanti (keďže väčšina programátorov v čase workshopu písala maturitnú skúšku z matematiky), požiadali sme Zuzanu, či by neprišla znovu. V piatok sa k nám naša absolventka ochotne vrátila. Tentoraz sa stretla so samými chlapcami. Keďže už boli rozhodnutí študovať IT, bavili sa najmä o tom, čomu by sa mohli venovať popri škole, na aký odbor sa zamerať. Aj chlapci majú možnosť zapojiť sa do online vzdelávania, ktoré oslovilo aj mnohé naše dievčatá.

            Dúfame, že workshop ukázal dievčatám cestu do sveta IT. Veríme, že sa viaceré pokúsia riešiť domáce zadania z online kurzov. Akékoľvek otázky, môžu konzultovať aj s učiteľmi informatiky.

            Na záver chceme poďakovať Zuzane, že prišla medzi nás a podelila sa so svojimi skúsenosťami zo štúdia i praxe. Zuzana po absolvovaní gymnaziálneho štúdia v triede zameranej na informatiku totiž pokračovala v štúdiu na FIIT STU v Bratislave a dnes pracuje v Londýne v AOL ako Sales Engineer.

            Viac informácií dievčatá môžu získať na stránke http://www.ajtyvit.sk/ . Práve sa pre ne pripravuje GIRL’S DAY (28. apríl 2016), počas ktorého sa stredoškoláčky majú možnosť pozrieť na prácu v konkrétnej firme. O plánovaných aktivitách a registrácii sa viac dozviete na http://www.girlsday.sk/co-je-to-girlsday/ .

            Mgr. Mária Wagnerová

            Do galérie Aj TY v IT boli pridané fotografie.

        • Deň otvorených dverí pre osemročné štúdium
          • Deň otvorených dverí pre osemročné štúdium

          • Dňa 10. 3. 2016 sa v popoludňajších hodinách otvorili priestory našej školy všetkým záujemcom o osemročné štúdium. Pani riaditeľka Ing. Dana Paálová srdečne privítala piatakov a ich rodičov v prednáškovej miestnosti a poskytla im informácie o štúdiu a priebehu prijímacieho konania. Nasledovala prehliadka priestorov školy, moderne zariadených odborných učební. Študenti si v biológii, chémii i vo fyzike pre návštevníkov pripravili zaujímavé experimenty. V informatike sa naši žiaci pochválili úspechmi v robotike. Nechýbali informácie o možnostiach štúdia cudzích jazykov, exkurziách do zahraničia. Na záver sa žiaci i rodičia mohli „pohrať“ s interaktívnymi exponátmi na výstave „MORE – vedecká hračka“.   

            Milí piataci. Želáme Vám veľa šťastia na prijímacích skúškach a veríme, že sa v septembri opäť stretneme!

            Informácie o prijímacích skúškach a prípravných kurzoch sú zverejnené v novinkách a v sekcii Prijímacie konanie

            Nájdete tu kritériá pre prijímacie konanie i prihlášku na stiahnutie.

            Do galérie DOD - osemročné boli pridané fotografie.

        • Postup aj vo francúzštine
          • Postup aj vo francúzštine

          • Dňa 21. marca 2016 sa v CVČ Junior v Banskej Bystrici konal 46. ročník krajského kolo olympiády vo francúzskom jazyku. Našu školu úspešne reprezentovali Jana Frindtová z triedy KVARTA, Caroline Turazová zo SEXTY a Adela Pivarčiová z OKTÁVY. Janka Frindtová si v kategórii 1B vybojovala 1. miesto a postupuje do celoslovenského kola. V kategórii 2A Caroline vybojovala 4. miesto a  v kategórii 2B Adelka skočila na 5. mieste. Dievčatám blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v štúdiu francúzskeho jazyka.

            Mgr. Stanislava Považanová

        • Exkurzia v kontaktnej ZOO
          • Exkurzia v kontaktnej ZOO

          • Dňa 15.3.2016 triedy PRIMA a SEKUNDA navštívili Kontaktnú ZOO v Liptovskom Mikuláši. O zážitky nebola núdza. Veď uznajte, kto by mohol pohladkať malé levíča, zdvihnúť si "polmetrovú" suchozemskú korytnačku, dať maškrtu makakom, nechať na sebe sedieť papagáje, naháňať sa s kengurou, povoziť sa na poníkovi? A to je len časť atrakcií, ktoré si pre nás pripravili ošetrovatelia spomínanej zoo. Zvieratká sme lákali k sebe maškrtami od ošetrovateľov, mohli sme pozorovať ich pokryv a stavbu tela, ako aj ich správanie. Ošetrovatelia nám rozprávali nielen o ich spôsobe života a prispôsobení sa tamojším podmienkam, ale porozprávali nám aj množstvo vtipných príbehov. Tento výlet sa nám veľmi páčil. Keďže niektoré zvieratká účinkujú aj v televíznych seriáloch, môžeme povedať, že sme sa stretli so skutočnými celebritami :).

            Mgr. Barbora Kinková

            Do galérie Exkurzia - Kontaktná ZOO boli pridané fotografie.

        • Tercia na lyžiarskom kurze
          • Tercia na lyžiarskom kurze

          • Žiaci osemročného štúdia si tento týždeň užívajú nádhernú lyžovačku v Tatranskej Lomnici. O zážitky sa chcú podeliť a posielajú pozdrav.

            „Celé to začalo v pondelok ráno o 7:00. Ospalé tváre, ale zároveň žiariace oči, sa začali schádzať pred našou školou. Po naložení všetkých vecí a rozlúčke s našimi najbližšími, ktorí nás prišli vyprevadiť, sme mohli vyraziť na cestu.

            Po príchode do Tatranskej Lomnice sme sa vybalili, naobedovali a čo najskôr vybehli na kopec. Táto, síce krátka lyžovačka, sa všetkým veľmi páčila. Hory boli zaliate slnkom a na oblohe nebolo ani mráčika. Lyžiarov – začiatočníkov - si pod palec vzali najmä páni profesori. Tí, ktorí sme už mali skúsenosti s lyžovaním alebo snowboardovaním, lyžovali sme sa v skupinkách.

            Ďalšie dni to pokračovalo podobne. Počasie nebolo vždy úplne dokonalé  na všetkých miestach, predsa len rozdiel medzi najnižšou a najvyššou stanicou je 1300 metrov. Na najvyššom mieste, kde sa dá dostať, v sedle, bola inverzia, takže vrcholy kopcov boli osvietené slnkom a nižšie časti zjazdoviek boli ponorené v hmle.

            V stredu večer sme sa boli okúpať, aby sme si spestrili voľný čas. Ten sme väčšinou trávili na izbách s našimi spolužiakmi a kamarátmi.

            Sme radi, že sme na lyžiarsky išli aj napriek zopár vymeškaným hodinám v škole, pretože sme si užili kvalitnú lyžovačku a voľné chvíle s kamarátmi...

            Závidíme budúcim Terciánom ich lyžiarsky a dúfame, že sa sem opäť vrátime ako prváci na strednej.“

            Michaela Rišňovská, Miroslava  Mokrošová, Gymnázium Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom

             

        • Úspech na olympiáde v ruskom jazyku
          • Úspech na olympiáde v ruskom jazyku

          • Dňa 4. marca 2016 sa v CVČ Junior v Banskej Bystrici konal 46. ročník krajského kolo olympiády v ruskom jazyku. Našu školu úspešne reprezentovali Hanka Frindtová z triedy TERCIA a Lucia Líšková z OKTÁVY. V kategórii 1A sme získali 2. miesto a do celoslovenského kola v kategórii 2B postupuje Lucka Líšková, ktorá dokázala, že ruský jazyk je jej obľúbeným predmetom a chce sa mu venovať aj naďalej pokračovaním štúdia na VŠ. Víťazkám blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v štúdiu ruského jazyka.

            Mgr. Iveta Srnková

             

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Súťažíme v umeleckom prednese poézie a prózy

            Dňa 15. februára 2016 sa v našej škole konalo školské kolo 61. ročníka umeleckej súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín pre žiakov Primy až Kvarty s nasledovnými výsledkami:

            II. kategória (žiaci Primy)

            Poézia

            • 1. miesto –  Paulína Blahyjová – postup do obvodného kola
            • 2. miesto – Monika Mesiariková – postup do obvodného kola
            • 3. miesto –  neudelené

            Próza

            • 1. miesto –  Adela Kyselicová – postup do obvodného kola
            • 2. – 3. miesto –  neudelené

             

            III. kategória (žiaci Sekundy - Kvarty)

            Poézia

            • 1. miesto –  Sandra Halmešová (Kvarta) – postup do obvodného kola
            • 2. – 3. miesto – neudelené

            Próza

            • 1. miesto – Laura Považanová (Tercia) – postup do obvodného kola
            • 2. miesto – Jozef Chmola (Kvarta) – postup do obvodného kola
            • 3. miesto – Roman Debnár (Sekunda)

             

            V dňoch 24. – 25. februára 2016 sa následne naši žiaci zúčastnili obvodného kola tejto postupovej súťaže, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Centra voľného času v Žiari nad Hronom.  Vo svojej kategórii 3. miesto získala Paulínka Blahyjová a Laura Považanová obsadila krásne 1.miesto.  Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentovanie školy a Laure Považanovej prajeme veľa úspechov v ďalšom kole súťaže.

                                                                                                                                              PaedDr. Adriana Júdová

        • FLL - semifinále V4 - Košice 2016
          • FLL - semifinále V4 - Košice 2016

          • Gymnaziálny tím Legáči sa prebojoval na semifinálové kole súťaže First Lego League s medzinárodnou účasťou. V dňoch 11. a 12. februára 2016 sa v Košiciach stretlo 21 tímov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Rumunska, aby predviedli svoje zručnosti v skladaní a programovaní robotov, prezentovali svoj vedecký projekt a predviedli prácu v tíme. Legáči cestovali na súťaž V4 v zložení Adam Kučera, Martin Čamaj, Alica Štefanovičová a Michaela Rišňovská z KVARTY, Mai Trang Hoang a Tomáš Sedláček z KVINTY. Opýtali sme sa Legáčov, ako súťaž prebiehala.

            „Program súťaže začínal už vo štvrtok v Steel Parku. Tímy si mohli prezrieť vystavované exponáty, boli pre nich pripravené zaujímavé prednášky z fyziky. Súčasťou otvorenia súťaže bolo predstavenie tímov. Tie postupne predstavili svojich členov, ale i región, či krajinu z ktorej pochádzajú.

            V piatok sa konala hlavná časť súťaže v Kunsthalle. Tímy postupne prechádzali jednotlivými disciplínami. Úlohy boli zamerané na tému 8. ročníka FLL - Trash Trek (Spracovanie odpadu). V hlavnej kategórii súťaže - Robot Game, kde vopred pripravený robot plnil úlohy na terénnom stole - sme vybojovali úžasné ôsme miesto. Rovnako sme obstáli aj v kategórii Robot Design. Ďalšou časťou súťaže bola prezentácia výskumného projektu. V nej sme porote predstavili náš pohľad na riešenie problému so zvyškami potravín a možné nakladanie s nimi. Hľadali sme cestu ku zníženiu množstva potravinového odpadu a navrhli spôsob spracovania a ďalšieho využitia nepredaných tovarov v nákupných reťazcoch. Samozrejme nás neobišli úlohy, ktoré mali preveriť našu prácu v tíme a tímového ducha. Celá súťaž, plnenie úloh, prezentácia i diskusia s porotcami prebiehali v anglickom jazyku.

            Celkovo sme obsadili pekné 11. miesto. Veľmi si to ceníme, pretože sa nám podarilo po prvýkrát v histórii robotiky, ktorej sa venujeme na našom gymnáziu, dostať sa do vyššieho kola súťaže FLL a porovnať svoje zručnosti s tímami iných krajín.  

            Na záver by sme sa chceli poďakovať učiteľom, ktorí nás v príprave na súťaž podporovali. Naša vďaka patrí predovšetkým pani riaditeľke Ing. Dane Paálovej, ktorá nám vytvorila vynikajúce podmienky na prípravu i absolvovanie samotnej súťaže.“

                                                           Tím Legáči

            Do galérie FLL - semifinále V4 - Košice 2016 boli pridané fotografie.

        • Chceš zažiť život vysokoškoláka na vlastnej koži?
          • Chceš zažiť život vysokoškoláka na vlastnej koži?

          • Tak neváhaj a prihlás sa na Mini-Erasmus ! 

            Organizácia Future Generation Europe spúšťa projekt Mini-Erasmus, ktorý sa už po tretíkrát organizuje špeciálne pre Teba aj na našom gymnáziu. Cieľom projektu je pomôcť mladým ľudom, aby sa na základe vlastnej skúsenosti správne rozhodli, kam povedú ich kroky v budúcnosti, na ktoré vysoké školy.

            Vďaka projektu máš možnosť stať sa na týždeň vysokoškolákom, zažiť reálne prednášky, semináre i študentský život.

            Projekt ti ponúka:

            • možnosť prežiť pár dní na pôde vysokej školy podľa tvojho výberu;
            • príležitosť spoznať (možno) tvojich budúcich spolužiakov a nadviazať nové kontakty;
            • príležitosť chvíľu žiť v meste, v ktorom budeš možno už čoskoro študovať;
            • spoznať z prvej ruky všetky rozmery štúdia na vysokej škole.

             

            Čo zažili naši študenti na vysokej škole v novembri?

            „Do Mini-Erasmu som sa zapojila v novembri 2015 a túto skúsenosť vôbec neľutujem! Bol to úžasný týždeň plný zážitkov a mnohých skúseností. Vybrať si vysokú školu, na ktorej strávim pár dní, bolo pre mňa celkom ťažké, pretože sa mi zapáčilo hneď viacero odborov. Nakoniec som si však vybrala Univerzitu Komenského, Filozofickú fakultu – Odbor žurnalistika. Vďaka trom aktivitami naplneným dňom som si konečne aspoň trochu urobila jasno v tom, čo by som v budúcnosti chcela robiť a kam sa po ukončení gymnázia uberať. I keď ma prednášky na fakulte zaujali, zistila som, že toto však nie je cesta, ktorou chcem ísť.

            Mini-Erasmus by som odporučila každému! Je to skvelá príležitosť, ktorá Vám pomôže pri rozhodovaní, pokiaľ ešte stále nemáte jasnú voľbu. Tiež Vás utvrdí v tom, čo naozaj chcete. Okrem toho zažijete vysokoškolské prednášky, ktoré sú úplne iné, ako tie na strednej škole a aspoň na chvíľu môžete nahliadnuť do života vysokoškolákov!“          

            Caroline Turazová 

            "O projekte Mini-Erasmus som sa dozvedela už pred pár rokmi a hneď ma zaujal, avšak musela som si počkať, kým dosiahnem dostatočný vek na prihlásenie. Do projektu som sa zapojila v novembri 2015 a svoje rozhodnutie vôbec neľutujem!

            Spočiatku som váhala nad voľbou vysokej školy a odboru, pretože sme mali na výber hneď viacero možností, z ktorých ma viaceré zaujali. Nakoniec som sa rozhodla pre odbor Biológia na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Mali sme možnosť prezrieť si celú budovu školy, navštíviť katedry a zúčastniť sa na prednáškach, ktoré sú úplne iné, ako tie naše na strednej škole. Dokonca sme mali aj praktické cvičenia, kde sme pripravovali preparáty, mikroskopovali, merali fotosyntézu a oboznámili sa s mnohými vedeckými prístrojmi. Zároveň som spoznala veľa rovesníkov, ale aj vysokoškolských študentov, s ktorými som stále v kontakte.

            Tento projekt by som odporučila každému! Je to jedinečná príležitosť vyskúšať si vysokoškolský život na vlastnej koži a následne si v budúcnosti vybrať ten správny smer, ktorým sa budete chcieť uberať."

            Viktória Piatriková

             

            Tento polrok sa návštevy vysokých škôl v projekte Mini-Erasmus uskutočnia v termíne od 3. do 7. apríla 2016 v rôznych mestách.

            Ak ťa projekt zaujal a chcel by si vyskúšať život vysokoškoláka, neváhaj a prihlás sa prostredníctvom registračného formulára na stránke projektu.

            Registrácia bude spustená od 28. 2. 2016 od 10.00.

            Zoznam vysokých škôl a viac informácií nájdeš na: http://futuregenerationeu.wix.com/generation#!podmienky-mini-erasmus/ctxh.

             

            Denis Poledník

            Stredoškolský stážista Future Generation Europe

            Kontakt:

        • Úspech aj v nemčine
          • Úspech aj v nemčine

          • Dňa 11.02.2016 sa na Gymnázium Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentovali 2 žiačky. V kategórii 2B Zuzana Vanišová (III. C), ktorá obsadila 3. miesto a v kategórii 1B Beáta Mikolášová (Tercia). Obom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

            Ing. Dana Matušková

        • Poďakovanie Žiarskeho gymnaziálneho fondu
          • Poďakovanie Žiarskeho gymnaziálneho fondu

          • Vážení rodičia a priatelia Gymnázia Milana Rúfusa!

            Ďakujeme za štedrú podporu, ktorú ste nám preukázali v minulom roku poukázaním 2% z Vašich daní. Žiarsky gymnaziálny neinvestičný fond aj vďaka Vám mohol finančne podporiť  činnosť Gymnázia Milana Rúfusa.

            V tomto roku Žiarsky gymnaziálny neinvestičný fond oslávil 15. výročie svojej aktívnej činnosti. Počas tohto obdobia sme prostredníctvom Vašich príspevkov prerozdelili sumu 146 700 EUR.  Podporili sme  vzdelávacie, kultúrne, športové, sociálne a iné projekty v súlade so štatútom neinvestičného fondu.

            Medzi najvýznamnejšie fondom podporené aktivity v posledných rokoch patria:

            • spolufinancovanie rôznych celoškolských projektov:
              • Technika hrou (5 012,00 EUR),
              • Matematika a práca s informáciami, Človek a príroda (700,00 EUR),
              • Čítaj pozorne, argumentuj presvedčivo, debatuj odborne (400,00 EUR),
            • odmeňovanie úspešných žiakov formou poznávacích exkurzií do Krakova a Prahy (5 000,00 EUR),
            • finančná pomoc pri vysielaní žiakov na medzinárodné súťaže (najmä vedecký výskum Alergia na roztoče, 3 900,00 EUR),
            • štartovné v súťažiach (napr. First Lego League, Komparo,... 800,00 EUR),
            • spolufinancovanie vzdelávania učiteľov (800,00 EUR),
            • pamätná tabuľa z úcty k Milanovi Rúfusovi pri príležitosti udelenia čestného názvu školy (1 440,00 EUR),
            • rekonštrukcia podláh v učebniach (3 100,00 EUR).

             

            V tomto roku sme sa dohodli, že v spolupráci s rodičovským občianskym združením využijeme získané finančné prostriedky tak, aby sme mohli podporiť aj náročnejšie projekty.

            Vážení rodičia,  blíži sa čas, kedy môžete aj Vy poukázať 2% z Vašich daní. Ak sa tak rozhodnete, prosíme Váš príspevok darujte pre

            Rodičovské združenie pri Gymnáziu  v Žiari nad Hronom

            IČO: 379 49 161.

            Ako pomôcku sme pre Vás pripravili vzory tlačív –

             

            Ďakujeme  vopred  za Vašu podporu!

             

             

                                                                                                                                                                   Ing. Hedviga Turská       

                                                                                                                                                           správca neinvestičného fondu

        • Angličtinári tiež úspešní
          • Angličtinári tiež úspešní

          • Dňa 10. 02. 2016 sa štyria žiaci našej školy zúčastnili krajského kola 26. ročníka Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici. Po počiatočnej nervozite sa im podarilo obstáť v tvrdej konkurencii a domov odchádzali s diplomom v rukách. V kategórii 1B obsadila  II. miesto Jana Frindtová (KVARTA) a v kategórii 2A sa z III. miesta tešila Nikola Kukanová (SEXTA). Víťazom srdečne gratulujeme a účastníkom ďakujeme za reprezentáciu nášho gymnázia.

            Mgr. Eva Ruriková

        • Žiar udeľoval ocenenia – mimoriadny úspech žiarskeho gymnázia
          • Žiar udeľoval ocenenia – mimoriadny úspech žiarskeho gymnázia

          • ... ocenených bolo až 5 osobností školy

            Mestečko Sv. Kríž nad Hronom si pripomínalo 770. výročie udelenia mestských práv panovníkom. Dostali sme ich od ostrihomského arcibiskupa Štefana Vanču 4. februára. V piatok, 5. februára sa konala slávnostná akadémia, na ktorej boli ocenené viaceré osobnosti mesta. Našu školu môže tešiť, že veľké množstvo ocenených vyrástlo a formovalo sa práve na pôde Gymnázia v Žiari nad Hronom.

            Pamätnou plaketou mesta za mimoriadny prínos do obnovy kultúrneho dedičstva na území mesta Žiar nad Hronom (záchranu židovského cintorína a výskum židovskej komunity v Sv. Kríži nad Hronom) bola ocenená Mgr. Zuzana Kohútová (spolu s Mgr. Zuzanou  Denkovou) – bývalá žiačka a terajšia učiteľka dejepisu z našej školy.

            Cenu primátora mesta si prevzala bývalá študentka školy RNDr. Monika Kvaková – za mimoriadny športový úspech – účasť na olympijských hrách 2010 vo Vancouveri. Mimoriadne nás teší ocenenie bývalého riaditeľa gymnázia, pána Dimitrija Utešeného – za mimoriadny prínos pre rozvoj volejbalu v Žiari nad Hronom a predovšetkým ocenenie vynikajúceho učiteľa matematiky RNDr. Jána Adamíka – za celoživotný prínos v stredoškolskej pedagogickej praxi.

            Najvyššie ocenenie, Cenu mesta Žiar nad Hronom, získal za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky v oblasti filmovej réžie a filmovej tvorby, takisto absolvent žiarskeho gymnázia, Mgr. Ján Sebechlebský.

            Aj v mene školy gratulujeme všetkým oceneným a hrdo môžeme konštatovať, že vďaka svojim absolventom a učiteľom je Gymnázium Milana Rúfusa jednou z najúspešnejších inštitúcií v našom meste. Gymnázium sa podieľa na formovaní nielen jeho pedagogických, ale aj kultúrnych, športových, či historických hodnôt.

            Do galérie Žiar udeľoval ocenenia boli pridané fotografie.

        • Žiarsky talent 2015
          • Žiarsky talent 2015

          • ...medzi ocenenými 10 gymnazistov

            Nadácia ZSNP a SLOVALCO aj v tomto roku oceňovala úspešných žiarskych žiakov a študentov, ktorí dosiahli výrazné úspechy v rôznych oblastiach v uplynulom roku. Ocenenie Žiarsky talent roka 2015 si dňa 8. februára 2016 v Obradnej sieni MsKC v Žiari nad Hronom prevzali viacerí naši študenti, ktorí získali významné umiestnenia v krajských i celoslovenských súťažiach.

            Ocenenie za 1. miesto v celoslovenskej súťaži Eutory získala Caroline Turazová (SEXTA). Za úspech v SOČ si cenu odniesli Dominika Ježová (II.B) a Kristína Jelžová (III.C). Ostatní žiaci boli odmenení za úspešnú reprezentáciu v olympiádach v ruskom, francúzskom a španielskom jazyku. Sú to Gabriela Cígerová (OKTÁVA), Alexandra Galetová, Lucia Bezáková a Richard Oles (všetci traja SEXTA), Gabriela Beňová (IV.A) i vlaňajšia absolventka Ivana Trokšiarová.

            Po slávnostnom odovzdávaní cien v troch oblastiach bola pre účastníkov podujatia pripravená recepcia.

            Ďakujeme Nadácii ZSNP a SLOVALCO za ocenenie práce našich študentov a za štedré odmeny. Zároveň srdečne blahoželáme oceneným žiakom. Ďakujeme ich rodičom, ako aj vyučujúcim, ktorí sa najviac zaslúžili o dosiahnuté úspechy.

            Do galérie Žiarsky talent 2016 boli pridané fotografie.

        • Krókusy rozkvitnú aj v našej v škole
          • Krókusy rozkvitnú aj v našej v škole

          • V rámci výchovy k tolerancii sa naša škola v tomto roku zapojila do medzinárodného  projektu HETI. Nasmerovaný je na výchovu mládeže od 10 do 19 rokov k tolerantným postojom, proti rasizmu. Projekt nám sprostredkovalo Múzeum židovskej kultúry v Bratislave cez koordinátorku Stanku Šikulovú. Zapojené školy v rámci Európy sa prepájajú prostredníctvom stránky hetireland.org/programmes/crocus-project alebo na facebookovej skupine crocus.

            Z  projektu žiaci našej školy dostali edukačné materiály, pracovné listy a učitelia metodiku, ako s nimi pracovať a aj 51 cibuliek žltých krókusov. Časť z nich sme už v decembri zasadili spolu s PRIMOU do hrantíkov. Žiaci sa v tom čase učili o dejinách biblických krajín a Izraelitoch.  Spojili sme si žltú farbu krókusu s farbou Dávidovej hviezdy.

            Nasledovala „samostatná práca“ štvorčlenných skupín. Za úlohu mali zistiť informácie o projekte na medzinárodných stránkach. Keďže texty sú v angličtine, táto časť projektu dala zabrať hlavne ako cvičenie čítania s porozumením v angličtine. Zároveň zisťovali, aká rastlinka je krókus a ako ju treba sadiť, pestovať, koľko potrvá, kým po zasadení rozkvitne. Pripravili si postery a z nich sme vytvorili informačnú nástenku vo vestibule školy.

            Na biológii potom pod vedením p. profesorky Fabovej každý zasadil svoj krókus. A tak 19 ich už zapúšťa prvé lístky a žiaci sledujú, ako rastú. Rast si zaznamenajú do tabuliek.

            Na stránke projektu zistili, prečo v školách sadia tieto cibuľky – ich úlohou je sledovať krehký kvietok a v deň, keď rozkvitnú, pripomenúť si deti, ktoré zahynuli počas holokaustu. Ročne sa v rámci projektu na svete rozdá 1,5 milióna cibuliek krókusov. A každý kvietok je jedno dieťa, na ktoré si spoločne spomenieme.

            V provizóriu máme ešte zvyšné cibuľky. Tie pripravujeme na druhú časť projektu. V rámci nej žiaci starších ročníkov pripravia rovesnícke vzdelávania pre žiakov niektorej zo žiarskych základných škôl a následne jej venujú časť sadeničiek, aby sa o ne starali. Zvyšné plánujeme so žiakmi druhého ročníka zasadiť na konci februára, po prvom čistení židovského cintorína, ako spomienku na deti z nášho mesta, ktoré zahynuli v Sobibore.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Fotografie v galérii Prima sadila krókusy.

        • Španielčinári na stupni víťazov
          • Španielčinári na stupni víťazov

          • Dňa 8.2.2016 sa šesť žiačok našej školy zúčastnilo krajského kola 26. ročníka Olympiády zo španielskeho jazyka, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici. V konkurencii ďalších troch škôl si naše žiačky počínali výborne a naše gymnázium obohatili o štyri diplomy. V kategórii A získali 2. miesto Monika Kapustová (II.B) a 3. miesto Barbora Barborová (II.B), v kategórii B vybojovala 3. miesto  Alexandra Ščepková (KVINTA). Najväčší úspech sme dosiahli v kategórii C. 1. miesto si zaslúžene odniesla Alexandra Galetová (SEXTA). Práve ona nás bude reprezentovať na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční v dňoch 8. - 9.3.2016 v Bratislave. Všetkým srdečne blahoželáme. Alexandre držíme palce v ďalšom kole!

            PhDr. Veronika Sliačanová

        • Výsledky Geniality show
          • Výsledky Geniality show

          • Naši žiaci si otestovali svoje vedomosti v celoslovenskej súťaži Geniality show. Aj v tomto roku súťažili v jednej alebo v dvoch z vyhlásených tém. V bodovom hodnotení žiaka sa zohľadňovali nielen vedomosti v téme, ale aj skóre za poradie v téme. V celkovom poradí najvyššie umiestnenie získal Adrián Benčat z I. A (80./1282) a Jakub Bista z OKTÁVY (104./629). Do súťaže sa zapojilo 76 žiakov.

            Prinášame Vám výsledky našich najlepších (poradie/počet súťažiacich) v súťažných témach:

            • Spoločnosť kedysi a dnes:
              • Paulína Blahyjová – PRI             59./590
              • Adrián Benčat – I.A                       28./386
              • Lukáš Janovič – I.A                      98./386
              • Michal Fusatý – II.B                      27./386
              • Samuel Frindt – KVI                     79./380
              • Tomáš Sedláček – KVI                90./380
            • Tajomstvá prírody
              •  Adam Hanuska – TER               82./145
            • Svetobežník
              • Lukáš Janovič – I.A                      29./623
              • Jakub Sigeti – II.C                        84./609
            • Mozgolamy
              • Filip Tesák – I.A                            70./643
              • Martin Lehotský – II.C                 92./643
              • Jakub Bista – OKT                      30./272
            • Góly, body, sekundy  
              •  Jakub Bista – OKT                     83./247
              •  Adam Adamov – II.B                  95./561
            • Do you speak English?  
              • Adrián Benčat – I.A                      77./253
              • Andrej Tončík – I.B                       60./523
              • Andrej Hric – I.B                           90./523
              • Kristián Demko – II.A                  94./523
              • Adela Pivarčiová – OKTÁVA       98./275

             

            Blahoželáme!

        • Volejbalisti postúpili
          • Volejbalisti postúpili

          • V regionálnom kole Volejbalu žiakov SŠ si postup do ďalšieho kola vybojovalo naše chlapčenské volejbalové družstvo. 1. miesto získali Tesák Matúš, Prôčka Patrik, Kysel Jozef, Kollár Viktor, Kollár Timotej, Adamov Adam, Hric Michal a Blahyj Peter. Na stupni víťazov skončilo aj družstvo Gymnázia F. Štvantnera z Novej Bane a družstvo SOŠ sl. a les. z Banskej Štiavnice.

            Gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole.

        • Jubilejný 45. ročník Gymnaziálneho plesu v znamení hviezdnej noci
          • Jubilejný 45. ročník Gymnaziálneho plesu v znamení hviezdnej noci

          • 45. ročník Gymnaziálneho plesu sa niesol v znamení „Hviezdnej noci“. Dňa 29.1.2016 sa v Estrádnej sále Mestského kultúrneho centra v Žiari nad Hronom zišli študenti plní očakávaní.

            Pripraviť ples v dnešnej dobe nie je vôbec ľahké. Študenti, organizátori, si preverili najmä svoje organizačné schopnosti. Bolo potrebné zabezpečiť sálu, hudbu, zostaviť program, pripraviť tombolu... Tohtoroční tretiaci pod vedením svojich triednych učiteľov to zvládli bravúrne a výsledok stál za to. Svedčí o tom aj vyše 300 predaných vstupeniek a ohlasy po plese.

            Ples organizátori otvorili slávnostným valčíkom, nasledoval tanec s profesormi a rodičmi. Tanečnú zábavu osviežila netradičná svetelná šou so zobrazením loga a názvu našej školy. O polnoci sa tradične konala tombola. Plesajúci mohli vyhrať jednu z hodnotných cien, spomenieme napr. živého zajaca, poukážku do autoškoly, televízor či značkovú kozmetiku.  

            Z jubilejného 45. ročníka si každý odniesol okrem nezabudnuteľného zážitku aj malú pamiatku, medovník v tvare hviezdy. V priebehu celého večera sa hostia mohli odfotografovať v pripravenom kútiku, kde na nich čakal pohotový fotograf. Celý večer vládla skvelá nálada, do tanca hrala výborná kapela i DJ. Zábava pokračovala až do skorého rána.

            Tohtoročný ples sa nám opäť vydaril. Na záver patrí spoločné poďakovanie všetkým profesorom, ktorí pomohli tretiakom v organizácii – Mgr. Dane Zacharovej, Mgr. Ivanovi Zacharovi  a Ing. Dane Matuškovej. Naša vďačnosť patrí aj množstvu sponzorov, bez finančnej a vecnej podpory ktorých by sa nám  ples na takej vysokej úrovni nepodarilo zorganizovať.

            Sme radi, že sa nám podarilo udržať výnimočnú tradíciu a zorganizovať úžasný hviezdny ples. Veríme, že dlho ostane v pamäti hostí a všetkých zúčastnených. Organizátorom ďalšieho ročníka prajeme veľa síl, kreativity a elánu.

            Organizátori 45. Gymnaziálneho plesu

            Fotografie v galérii 45. Gymnaziálny ples [Patrik Koniar Photographer]

        • Naši žiaci aj technicky zruční
          • Naši žiaci aj technicky zruční

          • Dňa 3.2.2016 sa v Banskej Bystrici na Univerzite Mateja Bela konal 6. ročník krajského kola technickej olympiády. Úspechom v okresnom kole si účasť vybojovali v kategórii A Martin Čamaj a Adam Kučera z KVARTY a v kategórii B Jakub Švec zo SEKUNDY. Žiaci našej školy tak mali príležitosť zasúťažiť si, ale taktiež si prezrieť odborné učebne Katedry techniky a technológií FPV UMB. Okrem vedomostí bola testovaná aj zručnosť účastníkov. V kategórii A museli podľa návodu zhotoviť drevený hlavolam a v kategórii B hračku - mačiatko. Chlapcom z KVARTY sa podarilo získať pekné 4. miesto, k čomu im gratulujeme. 
             

            Mgr. Barbora Kinková

        • Objavujeme čaro chémie
          • Objavujeme čaro chémie

          • Presne tak znie názov 1. ročníka celoslovenskej súťaže, do ktorej sme sa aj my rozhodli zapojiť v rámci nášho krúžku ,,Chémia hrou". Úlohou zúčastnených bolo vytvoriť prezentáciu z pokusu, ktorý si sami zvolili a premysleli jeho realizáciu v chemickom laboratóriu, pretože súčasťou prezentácie bola aj fotodokumentácia. Žiaci museli dbať nielen na vizuálnu stránku pokusu a pohrať sa so zachytenými zábermi, ale museli dbať aj na bezpečnosť práce v chemickom laboratóriu. V školskom kole uspela Lea Kubinová (SEKUNDA) s prezentáciou ,,chemické pivo" a postúpila do celoslovenského kola. Za pripravený experiment jej dňa 1.2.2016 počas 4. národnej konferencie v Nitre bolo udelené čestné uznanie. Gratulujeme a očakávame ďalšie chemické úspechy našich chemických nadšencov. 

            Mgr. Barbora Kinková

             

        • Prezentácia o štúdiu na Sciences Po vo Francúzsku
          • Prezentácia o štúdiu na Sciences Po vo Francúzsku

          • Študenti sa dozvedeli viac o možnostiach vysokoškolského štúdia vo Francúzsku. Dňa 27. januára 2016 našu školu navštívil pán Lukáš Macek, M.A., český politik a politológ , odborník na otázky EU, riaditeľ dijonskej pobočky Parížskeho inštitútu politických vied (SCIENCES Po), so zameraním na európske záležitosti a krajiny strednej a východnej Európy, absolvent Lycée Carnot v Dijone a Parížského inštitútu politických vied.                        

            SCIENCES Po v Dijone, ponúka štúdium v odbore politické vedy a medzinárodné vzťahy (bakalárske štúdium má širší záber so zameraním aj na ekonomické a sociálne vedy a magisterské štúdium sa dokončuje na prestížnom Inštitúte politických vied v Paríži).Na štúdium je možné získať štipendium Burgundského regiónu alebo mesta Dijon. Ovládanie francúzskeho jazyka nie je podmienkou, ale výhodou, niektoré študijné odbory je možné absolvovať aj v angličtine. Minimálna úroveň ovládania cudzieho jazyka je B2.       

            Prezentácie sa zúčastnili študenti tretieho ročníka - v rámci predmetu Spoločensko-vedný seminár a vybraní študenti IV.C triedy.          

            Prezentácia študentom ponúkla možnosť zvoliť si štúdium na tejto prestížnej francúzskej vysokej škole, oboznámiť sa so študijným programom školy a podmienkach prijatia na štúdium.

            Podrobné informácie sú dostupné na:  ( http://college.sciences-po.fr/sitedijon/fr/contact )

            Mgr. Iveta Srnková

             

        • Anatómia nás baví
          • Anatómia nás baví

          • Niet pochýb o tom, že žiakov našej školy zaujíma aj anatómia. V rámci domácej úlohy sa podujali vyrobiť modely ľudských orgánov, ktoré si sami vybrali. Následne na hodine biológie svoj model odprezentovali, aby preukázali aj svoje znalosti o funkciu príslušného orgánu v ľudskom tele. Prevládali modely oka, obličky, srdca. Najviac zaujal model hlavy od Bronislavy Magulovej, ktorý sa dal rozložiť a pľúca človeka od Jakuba Šveca, kde bronchiálny strom bol znázornený prostredníctvom vetvičiek ozajstného stromu. Žiaci SEKUNDY opäť raz dokázali spojiť odborné poznatky s kreativitou. 

            Mgr. Barbora Kinková

        • Kapustnica aj z kotlíka gymnázia
          • Kapustnica aj z kotlíka gymnázia

          • V piatok 18. decembra sa na námestí v Žiari nad Hronom konal už druhý ročník súťaže vo varení kapustnice. V priateľskej vianočnej  atmosfére sa stretlo až 7 súťažných tímov. Na najlepšiu kapustnicu si trúfli mestskí poslanci, tím primátora mesta, Mestské kultúrne centrum, motorkári, tím žiarskej nemocnice, K-system a vo svojej premiére aj učitelia žiarskeho gymnázia. Na uvarenie svojej kapustnice mali všetci tri hodiny. Pod kotlami sa rozkúrilo o 13. hodine.  O štvrtej už ochutnávala kapustnice porota a následne boli podávané porcie verejnosti za symbolické jedno euro.

            Súťažný tím v zložení Ján Adámik, Vladimír Fabo a Norbert Nagy viedol šéfkuchár Igor Stemnický. Podporiť svojich kolegov prišla veľká skupina učiteľov, vedenie školy a veľké množstvo študentov, súčasných aj bývalých. Gymnaziálny tím sa na pódiové umiestnenie nakoniec nedostal, ale jeho kapusnica všetkým, čo ju ochutnali, veľmi chutila. Do pripravených termomisiek ju s úsmevom podávala samotná riaditeľka školy, Dana Paálová. Zo všetkých tímov svoj veľký kotol ako prví nakoniec vyprázdnili práve reprezentanti našej školy. Čo bolo najdôležitejšie, učitelia aj študenti nášho gymnázia nemalou mierou prispeli k veľmi srdečnej a veselej nálade, ktorá sa niesla celým námestím. Rozdalo sa viac ako sto porcií kapustnice a určite viac ako tisíc úsmevov. A o to všetkým šlo. Zabaviť sa a ukázať všetkým, že na žiarskom gymnáziu sa zišla výborná partia ľudí, ktorí sa vedia okrem práce aj zabaviť a rozveseliť aj ostaných. Výťažok z predaja kapustnice sme venovali OZ Okáčik.

            o galérie Kapustnica aj z gymnázia boli pridané fotografie [prevzaté zo Žiar nad Hronom vo fotografiách] .