• Adrenalínový záver školského roka
          • Adrenalínový záver školského roka

          • O tom, že mladí ľudia milujú šport a adrenalín, presvedčila výberom svojich aktivít v závere školského roka III. C. Za  zábavou dokonca nemuseli cestovať ďaleko. Najprv si užili slnečný deň vo Vodnom raji, potom rybačku na „Bejvoči“, pokračovali splavovaním Hrona a deň pred vysvedčením skúsili paintball vo Zvolene.                                                                                                

            Mgr. Miroslava Debnárová

            Do galérie Adrenalín na záver boli pridané fotografie.

        • Talent medzi nami - karatistka Nina
          • Talent medzi nami - karatistka Nina

          • Ďalším športovým talentom, ktorý stretneme na chodbách školy, je Nina Jelžová z KVINTY. Učarovalo jej práve karate a nie je v ňom žiaden nováčik. Absolvovala už mnoho národných i medzinárodných turnajov. „Ku karate som sa dostala vďaka ocinovi, ktorý sa poznal s jedným z trénerov, teraz už môjho karate klubu MŠK Žiar nad Hronom. Začala som trénovať v 1. ročníku na základnej škole a vďaka podpore ocina mi to vydržalo až do dnes,“ prezradila nám Nina.

             

            Počas svojej súťažnej kariéry  získala 2-krát titul Majsterky Slovenska. Nina za svoj najväčší úspech pokladá poslednú súťažnú sezónu (2016 – 2017), počas ktorej získala 1. miesto na Grand Prix Slovakia v Bratislave a 1.  miesto na International Unioncup na Ukrajine.  Okrem toho Nina medzi svoje najvyššie dosiahnuté ciele zaraďuje aj technický stupeň 1. den (čierny opasok) ), ktorý spolu s Michalom Výrostkom (SEPTIMA) získali v auguste minulého roka.“

            Nina v tomto roku absolvovala aj kurz pre rozhodcov a v budúcej sezóne okrem súťaženia môže už aj rozhodovať.

            Nine blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov!

            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.

             

          • Milí budúci primáni!

          • Už sa veľmi tešíme na stretnutie v novom školskom roku, ktorý spoločne otvoríme dňa 4. septembra 2017 o 8.00 hod. V prvý školský deň Vám poskytneme všetky informácie ohľadom štúdia i zoznam potrebných pomôcok. Učebnice dostanete 5. septembra 2017. Na otvorenie srdečne pozývame aj Vašich rodičov, pre ktorých pripravujeme prvé rodičovské združenie.

            Želáme Vám krásne prázdniny a dovidenia v septembri!

             

        • Volejbalový turnaj
          • Volejbalový turnaj

          • Rozlúčka so školským rokom začala dnes športovo. V školskej telocvični postupne zohrali zápasy tímy z rôznych tried. Do seminfinále sa dostali tri družstvá, I.B, II.A a SEPTIMA. Finále sa hralo systémom každý s každým. V popoludňajších hodinách si zlatú trofej vybojovali nováčikovia - zástupcovia triedy I.B, strieborná skončila II.A a bronz získala SEPTIMA. Posledný tohtoročný volejbalový turnaj opäť zorganizovali študenti II.B v spolupráci s Mgr. Františkom Skokánkom.

            Gratulujeme víťazom a .... v ďalšom školskom roku pokračujeme! yes

            Do galérie Volejbalový turnaj boli pridané fotografie.

        • Prinášame Vám ďalší rozhovor
          • Prinášame Vám ďalší rozhovor

          • Na záver školského roka Vám prinášame ďalší, trochu netradičný rozhovor s absolventom gymnázia.  Na náš "horúci" gauč sa dostal herec z divadla Jozefa Gregora Tajovského, ktorý síce u nás neštudoval, ale tip sme dostali od jeho sestry, našej študentky. Chceli sme Vám ukázať, že aj gymnazista sa dokáže uplatniť v umeleckej sfére.

            Za celý tím školskej talkshow Vám želáme slnečné prázdniny a dovidenia v septembri.

            Link na reláciu

        • Exkurzia za životom Márie Terézie
          • Exkurzia za životom Márie Terézie

          • Tento rok si celá Európa pripomína výročie narodenia významnej osvietenskej panovníčky, Márie Terézie. Aj preto sme sa na koncoročný výlet s terciou vybrali do rakúskeho Schloss Hofu, kde táto panovníčka prebývala. Pracovníci múzea pripravili expozíciu venovanú súvisu ich zámku s Máriou Teréziou. Zo školských programov sme si vybrali RätselRallye.

            Sprievodkyňa nás previedla dočasnou aj stálou expozíciou. Práve 4 miestnosti dočasnej expozície boli venované výlučne Márii Terézii, jej nástupu na trón, korunovácii v Bratislave, sliezskym vojnám a reformám. Stála expozícia ukazovala každodenný život na zámku. Nesmierne sa nám páčilo, že sprievodkyňa priebežne reagovala na pozornosť žiakov, teplo aj únavu z cesty a výklad priebežne uspôsobovala.

            Po skončení prehliadky čakalo na nás, pedagógov, prekvapenie: sprevádzajúca nás poslala na kávu do zámockej kaviarne a žiakom rozdala pracovné listy. Vysvetlila im, ako majú hľadať odpovede na otázky a vzdialila sa. Nikomu nevadilo, že múzeom sa bude preháňať skupina tínedžerov úplne bez dozoru. Hra nebola dlhá ani ťažká. Po 30 - 40 minútach sme sa stretli na nádvorí. Súťažiaci boli odmenení čokoládkou a odznakom. Nasledovala spoločná fotografia a so zámkom sme sa rozlúčili. Škoda, že podobným spôsobom si výročie, aj našej významnej panovníčky, pripomenulo máloktoré slovenské múzeum.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Exkurzia za životom Márie Terézie boli pridané fotografie.

        • Prevzatie ocenení v EUSTORY
          • Prevzatie ocenení v EUSTORY

          • V piatok, 23. júna sa konalo oceňovanie 12. ročníka EUSTORY, súťaže mapujúcej dejiny v Európe 20. storočia organizovanej pod záštitou UNESCO. Naša škola je jej pravidelným účastníkom a počtom víťazných prác jej konkuruje len Gymnázium Varšavská zo Žiliny. Aj tento rok sa nám v EUSTORY darilo a tak sme v Bratislave predstavili dve z troch úspešných prác.

            V kongresovej sále na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí sa ako prvá predstavila Barbora Barborová z III.B, ktorá spolu s Dominikou Ježovou (III.B) zvíťazila v tomto ročníku súťaže vďaka práci Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane. Venovali sa v nej štálom a štálovému typu hospodárenia, unikátnosti tohto územia ale aj ekologicky zameranému hospodárstvu. Predstavili štále ako odchádzajúci svet, v ktorom akoby zastal čas. Aktuálnym odkazom tohto kraja je multietnické spolužitie. Toto všetko pokladajú Dominika a Barbora za hodné ochrany UNESCO. Porotu práca nesmierne zaujala. Dokonca tak, že jedna z hodnotiacich jej ohodnotila na 100 %. Mimoriadne ocenili aj video, ktorým dievčatá štále prezentovali.

            Ako druhá z našej školy prezentovala svoju prácu Dominika Holicová, takisto z III. B. Umiestnila sa na 4. mieste. Jej práca bola , Zázrak ukrytý v podzemí, bola netradičná z niekoľkých dôvodov. Prvým bolo, že si z pamiatok, ktorých sa v Kremnici nájde neúrekom, vybrala technickú pamiatku- vodovod Turček a kremnickú podzemnú elektráreň. Všetkých prekvapilo, že po technickej pamiatke siahlo dievča. A s elánom.

            Tretia z ocenených, Caroline Turazová zo septimy, sa ceremónie nezúčastnila, ale napriek tomu bola aspoň fiktívne s nami. Riaditeľka EUSTORY, Katja Fausser, vyzdvihla jej prácu na Youth Academy, predovšetkým v Tbilisi. Dozvedeli sme sa, že jej banner dodnes visí v historickom múzeu v Tbilisi a propaguje myšlienku súťaže EUSTORY. Takisto s jej sloganom plánuje Nadácia Körber- Stiftung naďalej pracovať. Práca Caroline, zameraná na kúpele a kúpeľníctvo v Sklených Tepliciach, skončila na piatom mieste.

            Príjemne nás prekvapilo, že sa v súťaži EUSTORY rozhodli oceniť aj pedagógov. Za dlhoročnú podporu súťaže a najväčší počet ocenených prác získali čestné uznanie Alica Virdzeková zo Žiliny a Zuzana Kohútová z Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom.

            Do galérie EUSTORY - ocenenie boli pridané fotografie.

          • V národnom kole SAME WORLD máme 1. miesto!

          • „We are not aliens“  bol projekt realizovaný na našej škole v predchádzajúcom školskom roku. Jeho hlavnou myšlienkou bolo: Na Zemi nie sme mimozemšťania, spolu tu žijeme a chceme žiť. Projekt sa venoval všetkým typom migrácie vrátane environmentálnej a téme ľudské práva. Vyučovanie prebiehalo metódou SERVICE LEARNING – učíme sa a zároveň robíme službu iným.

            Práve aktivity týkajúce sa environmentálnej migrácii boli zaradené do 1. Európska súťaž SAME WORLD o dobré príklady v environmentálnom vzdelávaní k udržateľnosti a v národnom kole sme obsadili 1. miesto.

            Naša  aktivita postupuje na hodnotenie Európskej hodnotiacej komisii SAME WORLD o najlepšiu európsku vzdelávaciu aktivitu.

            Mgr. Adela Stajníková

        • Starovek v PRIME
          • Starovek v PRIME

          • Primania sú ozaj šikovní

            Na záver učiva o staroveku žiaci PRIMY pripravovali múzeum. Rozdelení do skupín si vybrali tému, ktorá ich v učive zaujala. Mohlo to byť umenie, vojenské záležitosti, osobnosti, stavby, každodenný život. S vyučujúcou podpísali „zmluvy o diele“ a na realizáciu mali mesiac. V tomto čase mali pripraviť malý model expozície, jej scenár, výtvarný návrh, sprievodné slovo.

            15. júna na hodine dejepisu svoje projekty predstavili. Je veľa vecí, za ktoré treba týchto žiakov pochváliť. V prvom rade za nádherné modely urobené s obrovskou dávkou fantázie a nápadov. Ale aj za zanietenie, presnosť a precíznosť, za zaujímavé sprievodné slovo... Prácu tých najmenších obdivovali aj tí starší. Aj preto sme na pár dní exponáty vystavili vo vestibule školy.

            Projekty dopadli na jednotku... a jednotky z dejepisu má aj celá táto šikovná trieda.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Starovek v PRIME boli pridané fotografie.

        • Deň otvorených dverí v archíve
          • Deň otvorených dverí v archíve

          • Svetový deň archívov pripadol na 9. júna. Pri tej príležitosti aj Štátny archív v Kremnici otvára svoje dvere školákom. Tento rok sme sa ho zúčastnili aj my, so študentmi semináru z dejepisu a aktívnymi súťažiacimi z tercie. Pracovníci archívu si pre nás pripravili dokumenty týkajúce sa remesiel, cechov, živností, malých podnikov v našom okolí. V zaujímavej prednáške pani Solčániovej sme videli originálne zakladajúce listiny Kremnice a Novej Bane, cechové artikuly s vlastnoručným podpisom Márie Terézie, daňový súpis z 15. storočia.

            Po zaujímavej teórii prišiel čas aj na praktické ukážky. Písali sme husím brkom, vypisovali živnostenské listy, pečatili, vyskúšali si staré písacie stroje. Tretiaci si dohodli, kedy môžu prísť spracovávať dokumenty k záverečným maturitným prácam, zistili, čo je fond, archívna krabica a že množstvo dokumentov sa počíta na „bežné metre“.

            Po prednáškach v archíve sme prijali pozvanie nášho žiaka, Dominika Schmidta z III.A, a navštívili sme Múzeum mincí a medailí, v ktorom už niekoľko rokov robí lektora. Dominik nás previedol expozíciou, rozprával zaujímavo, s dávkou humoru, pútavo. V časti o mučiarňach dovolil terciánom vyskúšať si dereš, predstavil iné nástroje na udržiavanie poriadku. Myslím, že exkurzia do Kremnice sa podarila.

            Do galérie Deń otvorených dverí v archíve boli pridané fotografie.

        • Dobrovoľníci na cintoríne
          • Dobrovoľníci na cintoríne

          • Cintorín nie je v ideálnom stave, ale robíme, čo sa dá...

            Žiaci III. C, ktorí sa od prvého ročníka starajú o židovský cintorín na Šibeničnom vrchu opäť brigádovali. Po tom, čo im s kosením plochy, prerastenej náletovými drevinami pomohol p. Bravčok a Kresťanské spoločenstvo, študenti popoludní cintorín vyhrabali, vyzbierali odpadky, upravili poškodené schody a chodník, očistili náhrobné kamene aj osadené tabule.

            Keďže finančná podpora, ktorú sme mali z Nadácie ZSNP a Slovalco sa dávno minula, udržiavať cintorín je čoraz náročnejšie. Problematické sú hlavne činnosti, ktoré nemôžu vykonávať študenti- kosenie, práca s krovinorezmi. Napriek tomu a aj napriek vandalom, ktorí sústavne poškodzujú výsledky námahy žiakov, sa cintorín snažíme udržať v stave, za ktorý sa mesto a naša komunita nemusí hanbiť.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Dobrovoľníci na cintoríne boli pridané fotografie.

        • Nemčina hrou
          • Nemčina hrou

          • Naša škola nám umožňuje vzdelávať sa vo viacerých cudzích jazykoch. Jedným z nich je aj nemecký jazyk. Voľba nemčiny ako druhého cudzieho jazyka je v našom regióne veľmi logická, keďže je na trhu práce stále žiadaná. Zvyšuje tak šancu absolventa uplatniť sa.

            Dňa 9.6. a 14.6.2017 sa trieda PRIMA, SEKUNDA a TERCIA zúčastnili aktivít v rámci projektu „Chceme vedieť nemecky“, ktorý ponúka Goetheho inšitút. Mali sme príležitosť zopakovať si učivo z tohto školského roku hravou formou. 

            Vytvorili sme tímy, ktorých úlohou bolo počas hodiny zozbierať čo najviac bodov. Kto by povedal, že typickú hru z detstva „telefón“ si zahráme aj v nemčine? Okrem tejto hry sme spoznali aj hru „Abeceda“, kde sme si overili našu slovnú zásobu. Našou úlohou bolo napísať na každé písmeno z abecedy jedno slovo.  V oboch skupinách bolo problémové písmeno C. Nasledujúcou úlohou bolo počúvať príbeh a zachytiť kľúčové slová, ktoré boli zobrazené na drevených figúrkach. Pokračovali sme veľmi obľúbenou hrou „Domino“.

            Po absolvovaní tejto hry sme boli odmenení nálepkami, odznakmi a každý sme dostali vlastný diplom. Poďakovanie patrí PaedDr. Renáte Juhásovej, ktorá nám ukázala, ako sa dá naučiť nemčina aj zábavnou formou.

            Kristína Rozembergová, Lenka Lan Hoangová (TERCIA)

            Do galérie Nemčina hrou boli pridané fotografie.

        • Talent medzi nami - tanečný pár Tamara a Tomáš
          • Talent medzi nami - tanečný pár Tamara a Tomáš

          • Tamara Rozembergová (SEPTIMA) a Tomáš Legíň (I. A) tvoria tanečný pár v TŠK Stella v Žiari nad Hronom iba rok a už majú za sebou viaceré úspechy.

            Odniesli si zo slovenských a českých súťaží viaceré medailové umiestnenia. Za posledný májový mesiac zvíťazili dokonca trikrát v Brne, Hluku a v Kojetíne. A čo si cení najviac Tamara? „Posledná májová súťaž bola pre nás veľmi významná. Z Hluku sme si odniesli druhú najvyššiu kategóriu A. Teraz nás čaká letná príprava na sústredení v Brne, Handlovej a v Lučenci, kde budeme trénovať s trénermi z Poľska, Rumunska a Estónska.“

            Tanečníkom blahoželáme a želáme im ďalšie úspešné vystúpenia.

            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.

        • Branný kurz s bohatým programom
          • Branný kurz s bohatým programom

          • Študenti 3. ročníkov a SEPTIMY začiatkom júna absolvovali trojdňový branný kurz. Program bol bohatý -  množstvo zaujímavých prednášok, besied, športových aktivít, ale i zdravotná príprava.

            Prvý deň žiaci navštívili hasičskú stanicu, kde si okrem prezretia techniky vypočuli aj zaujímavé informácie o priebehu zásahov po nahlásení požiaru. Pokračovala prednáška s policajtkou o fungovaní policajného zboru v SR. Deň vyvrcholil športovými aktivitami v parku.

            Na ďalší deň to bolo ešte netradičnejšie ako po minulé roky. Letci zo Zvolena  pod vedením náčelníka Strediska kultúrno-osvetových činností posádky Zvolen, mjr. Mgr. Zdenka Baranca, prezentovali spôsob obrany Slovenska, úlohy a činnosť vzdušnej jednotky a jej vybavenie. Nasledovala ďalšia zaujímavejšia prednáška zástupcov regrutačného strediska v Banskej Bystrici. Študenti sa dozvedeli, ako sa stať členom armády, aké sú výhody i nevýhody štúdia na vojenských VŠ . Formou besedy získali množstvo informácií aj o realizácii a priebehu misií v Afganistane.  Ďalšou aktivitou bola prevencia v oblasti obchodovania s ľuďmi, ktorú pripravili zamestnankyne CPPaP.  Druhý deň vyvrcholil zdravotnou prípravou s vojakmi.

            V posledný deň si študenti užili slnečné počasie. Zdravotnú prípravu s mládežou SČK vystriedalo stavanie stanov a športové hry. Branný kurz uzatvoril pochod do Lutily, počas ktorého si žiaci precvičili pravidlá dopravnej výchovy i orientáciu v teréne.

            Do galérie Branný kurz boli pridané fotografie.

        • RBA Košice
          • RBA Košice

          • Martin Čamaj a Adam Kučera (kvinta) si opäť preverili svoje znalosti z robotiky. Dňa 5. júna 2017 sa v Košiciach na Alejovej konal ďalší ročník robotickej súťaže Robotický Battle. Ako tím Legáči sa obaja zúčastňujú rôznych súťaží v robotike už niekoľko rokov. Nesklamali ani v Košiciach. V silnej konkurencii (49 tímov) sa úspešne prebojovali až do finále. V kategórii Racing - LEGO si odniesli striebornú medailu a v kategórii Racing - Elektronika 6. miesto.

            Obom blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy. Prajeme veľa trpezlivosti pri stavaní a programovaní robotov, veľa energie, dobrých nápadov i šťastia v ďalších súťažiach.

             

            Do galérie RBA Košice boli pridané fotografie.

        • Malí dobrovoľní hasiči
          • Malí dobrovoľní hasiči

          • V sobotu, 27. mája 2017, sme sa prvýkrát zúčastnili hasičskej súťaže PLAMEŇ. Gymnázium Milana Rúfusa ako jediné malo zastúpenie v oboch kategóriách. Zo žiakov KVARTY, PRIMY a SEKUNDY sme vytvorili chlapčenské i dievčenské družstvo. Súťaž sa uskutočnila v areáli 1. ZŠ v Žiari nad Hronom. Pozostávala z dvoch hlavných častí, štafety na 400 m a disciplíny CTIF, ktorá testovala naše hasičské zručnosti. Vyvrcholením súťaže bol vodný útok, v ktorom sme sa tento rok nezúčastnili, ale o rok sa tešte!!! Napriek tomu si tím dievčat vybojoval 2. miesto a chlapci skončili na 3. mieste. Za tieto úspechy ďakujeme nášmu trénerovi, majorovi Jánovi Kobelárovi. Tešíme sa na ďalšie súťaže a dúfame, že budeme prinajmenšom takí úspešní ako tento rok.

            Prochocká, Frindtová

             Do galérie Plameň - naši hasiči boli pridané fotografie.

        • Žiarsky talent 2016
          • Žiarsky talent 2016

          • Nadácia ZSNP a Slovalco opäť ocenila najväčšie talenty základných a stredných škôl v Žiari nad Hronom. Vo štvrtok 1. júna 2017 si z rúk predstaviteľov nadácie ceny prevzali aj naši gymnazisti. Nadácia odmenila úspechy, ktoré dosiahli v umeleckej, humanitnej a prírodovednej oblasti, ale i v robotike v školskom roku 2015/2016 nasledovní študenti:

            • Sofia Gelienová, SEXTA
            • Zuzana Krajčíková, SEXTA
            • Tomáš Sedláček, SEXTA
            • Mai Trang Hoang, SEXTA
            • Barbora Svoreňová, IV. A
            • Peter Svoreň, bývalá IV. C
            • Patrik Prôčka, bývalá IV. C
            • Andrej Hric, II. B
            • Caroline Turazová, SEPTIMA
            • Alexandra Galetová, SEPTIMA
            • Michaela Rišňovská, KVINTA
            • Alica Štefanovičová, KVINTA
            • Martin Čamaj, KVINTA
            • Adam Kučera, KVINTA

            V príhovore predseda správnej rady nadácie Ing. Milan Veselý, PhD., MBA poďakoval nielen žiakom, študentom za ich prácu a reprezentáciu mesta, ale i učiteľom a rodičom, ktorí svojich zverencov a deti podporujú v rozvíjaní talentu. Vyzdvihol, že vzdelanie je to, čo človeku nikdy nikto nemôže vziať. Na to, aby sa stal človek úspešný, treba veľmi veľa času. Aj mnohí známi vedci, skladatelia, či športovci sa k úspechu dostali cez desaťtisíce hodín tvrdej driny. Samozrejme nesmie chýbať aj trochu šťastia.

            Všetkým ocenením študentom gratulujeme, želáme im mnoho ďalších úspechov a zdolaných prekážok.

             

            Do galérie Žiarsky talent 2016 boli pridané fotografie.

        • Barborka a Dominika víťazky EUSTORY
          • Barborka a Dominika víťazky EUSTORY

          • Nesmierne nás potešila výsledková listina súťaže EUSTORY. Tento rok bola vypísaná téma Unikátne historické tradície, stavby alebo prírodné prvky v mieste, kde žijem.  Úlohou žiakov bolo nájsť vo svojom okolí pamiatku, ktorú by odporučili zaradiť na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO a svoj návrh zdôvodniť. Do súťaže sme sa zapojili troma prácami Dominika Holicová sa venovala unikátnej podzemnej elektrárni v Kremnici, Caroline Turazová so zvolila históriu kúpeľov v Sklených Tepliciach a ich unikátnu parnú jaskyňu a Dominika Ježová s Barborou Barborovou štále a štálové hospodárstvo.

            Práve Baška a Domča sa stali víťazkami 12. ročníka EUSTORY. K víťazstvu im okrem pekného spracovania návrhu isto pomohlo aj video, ktoré ukázalo ich lásku k rodnému kraju a jeho histórii.

            Aj ostatné práce si viedli v súťaži výborne. Dominika Holicová získala 4. a Caroline Turazová 5. miesto. V tohtoročnej EUSTORY sa stretlo 32 prác z celého Slovenska. Súťažiacim gratulujeme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Video z práce Dominiky a Barborky si môžete pozrieť na tomto linku.

        • Kremnický zelený poklad - oba tímy strieborné
          • Kremnický zelený poklad - oba tímy strieborné

          • Dňa 26.5.2017 sa v Kremnici uskutočnil tretí ročník súťaže o putovnú trofej pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií okresu Žiar nad Hronom. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách - mladší a starší žiaci. V prvej kategórii nás reprezentovali Laura Roglová (PRIMA), Adam Vonkomer (PRIMA) a Paulína Blahyjová (SEKUNDA), v druhej kategórii Juraj Greguš (TERCIA), Hana Frindtová (KVARTA) a Beáta Mikolášová. Obe družstvá si vo svojich kategóriách merali sily v teréne nielen vo vedomostiach z biológie, geografie, kultúry a histórie, ale aj v manuálnych a pohybových zručnostiach. Oba súťažné tímy sa umiestnili na krásnych druhých miestach. Srdečne blahoželáme.

        • Talent medzi nami - Adam je majster v pretláčaní rukou
          • Talent medzi nami - Adam je majster v pretláčaní rukou

          • Adam Adamov (III. B) je majstrom Európy 2017! Armwreslingu (pretláčanie rukou) sa začal venovať už v 7. ročníku na základnej škole. V posledných rokoch Adam zbiera jeden titul za druhým. V decembri sa vzhľadom na svoje úspechy stal aj Študentom roka 2016 nášho gymnázia. Adama sme sa teda opýtali, ako sa dostal k tomuto športu a aké ocenenia už získal.

            „Vtedy, na deň detí, priniesli chalani z klubu AWK Žarnovica do školy pretláčací stolík, ako jednu z atrakcií pre deti. Ukázalo sa, že mi to celkom ide, vedel som pretlačiť aj deviatakov a tak ma chalani zavolali na tréning ku nim do klubu. Na prvý tréning som prišiel 28. októbra 2011. Odvtedy som sa zúčastnil na mnohých súťažiach, slovenských aj medzinárodných, a podarilo sa mi aj niečo povyhrávať. 6-krát sa mi podarilo vyhrať Majstrovstvá Slovenska juniorov, mám 3 tituly z najväčšej slovenskej medzinárodnej súťaže Senecká ruka, 2 tituly z medzinárodnej súťaže Junior Viszegrád Grand Prix, 2 tituly z medzinárodnej českej súťaže Golemova ruka, 3 tituly z Dobrovodskej dvadsaťjednotky, čo je najväčšia súťaž juniorov do 21 rokov na Slovensku, zlato a striebro z talianskych majstrovstiev Campionato Internazionale Braccio di Ferro, striebornú medailu z majstrovstiev sveta 2016, ktoré sa konali v bulharskom Blagoevgrade a zlatú medailu z Majstrovstiev Európy 2017, ktoré sa konali v poľských Katowiciach. Poslednú spomínanú medailu si cením zatiaľ najviac. Okrem toho ešte držím titul Junior roka 2016 podľa Slovenskej Asociácie Pretláčanie Rukou, ktoré si tiež veľmi vážim.“

            Adamovi blahoželáme a želáme ešte veľa úspechov!

            Video z finále si môžete pozrieť tu: https://www.facebook.com/armwrestlingsk/videos/483743268683861/

            Jeho vyjadrenie bezprostredne po získaní titulu nájdete na: https://www.facebook.com/armwrestlingsk/videos/484082088649979/

            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.

        • Úspech v dejepisnej súťaži
          • Úspech v dejepisnej súťaži

          • Do dejepisnej súťaže Příběhy 20. století v tomto ročníku prihlásili svoje práce Caroline Turazová (Septima) a Roman Debnár (TERCIA). Caroline súťažila v kategórii 16 – 18 ročných s „Neľahkým osudom Štefana Skladana“. Roman spracoval príbeh o čestnom kňazovi pod názvom „Ak bol človek silný v kremlekoch, dalo sa ... „. Práve jeho práca v kategórii 13 -15 ročných, aj vďaka Vašej podpore, získala 2. miesto v udeľovaní Ceny verejnosti.

            Okrem toho si jeho príbeh získal aj odbornú porotu, ktorá ho zaradila do finálovej päťky. Vďaka tomu si Roman mohol užiť výlet do Prahy, kde v Domě U kamenného zvonu prezentoval svoju prácu. Romanovi gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

        • Martin Šálka na MS v kulturistike
          • Martin Šálka na MS v kulturistike

          • Dňa 20.5.2017 sa zúčastnil Martin Šálka, žiak III.B triedy, Majstrovstiev Slovenska v kulturistike dorastencov, ktoré sa konali v Liptovskom Hrádku. Martin súťažil v najťažšej váhovej kategórii 80+ (nad 80 kg), kde obsadil krásne 2. miesto a získal striebornú medailu. K úspechu mu srdečne blahoželáme.

        • Keď na horúce témy odpovedajú odborníci
          • Keď na horúce témy odpovedajú odborníci

          • Na našom gymnáziu býva živo, no 11. mája 2017 to žilo o trošku viac, než inokedy. Klasický vyučovací proces pre študentov, ktorí sa v budúcnosti chcú uberať humanitným smerom, prišli oživiť ľudia z praxe.  V priebehu štyroch vyučovacích hodín postupne predstavili rôzne témy. Najprv odborníci vo forme prednášky nadniesli problém, potom dali študentom priestor na otázky.

            Ako  prvý sa za katedru v prednáškovej miestnosti postavil  starosta obce Slaská, pán Daniel Gelien. Mňa osobne ako poslucháča oslovil najmä jeho priateľský prístup a možnosť komunikovať menej formálne. Viacerým polichotilo, že nám, študentom, navrhol tykanie. Pán starosta Gelien sa nevenuje len vedeniu obce, je aj poslancom vyššieho územného celku BBSK. So študentmi diskutoval na tému transparentnosti v politike. Vysvetlil nám, aké povinnosti majú poslanci, najviac sa však venoval majetkovému priznaniu a dôvodom, prečo on svoje majetkové priznanie zverejnil.  Ako povedal: „Prečo som to urobil aj keď som nemusel? Pretože voliči majú právo vedieť, či môj majetok zodpovedá príjmu...“

            Odprezentoval nám portál politikaopen, kde môžeme nájsť takzvaných otvorených politikov, teda ľudí, ktorí nemajú čo pred svojimi voličmi skrývať. A aké otázky študenti Danielovi Gelienovi položili? Viacerých zaujímalo, či sa nebojí o svoje súkromie, keď sa pridal k politikaopen. Pán starosta odpovedal: „Ako verejný činiteľ strácam súkromie a tým, že zverejňujem nielen svoje majetkové priznanie, ale napríklad aj dlh našej obce, stav bankového účtu a pod., minimalizujem možné útoky na moju osobu.“

            A ké sú ohlasy zo strany ľudí na to, čo zverejňuje? „Málo ľudí príde na úrad a pýta sa, dnes žijeme v dobe internetu a preto je lepšie, keď si ľudia nájdu na nete to, čo ich zaujíma. A ďalším plusom je, že ak náhodou predsa len príde k osobnému stretnutiu a komunikácii, tak tí ľudia už majú niečo načítané a vieme sa rýchlejšie posunúť o kus ďalej.“

            Ďalšie dve prednášky boli venované súčasným dejinám. Našimi

            hosťami boli historici Ústavu pamäti národa (ÚPN), páni Klubert a Dubovský. Na začiatok predstavili svoju materskú inštitúciu, jej poslanie, výsledky práce. Už pred prednáškou sa študenti dejepisného seminára zoznámili s dokumentárnym filmom Tiene barbarskej noci z produkcie ústavu. Začali sme nechronologicky, témou menej známou- históriou ČSR v 50-tych rokoch, zakčňovaním. Získali sme informácie o priebehu akcií K a R, ich dopade na cirkev. Dozvedeli sme sa o regionálnom kontexte- aj v našom blízkom okolí boli zlikvidované rehole františkánov v Kremnici a saleziánov v Žiari nad Hronom. 

            Na druhú prednášku sme čakali naozaj netrpezlivo. Kvôli nej nás účasťou podporili aj nedejepisári. Dotýkala sa témy, ktorá dnes hýbe slovenskou spoločnosťou- popravy prezidenta Slovenského štátu, Jozefa Tisa. Ak internetom kolujú rôzne fámy a konšpirácie, je dobré, že študenti našej školy mali príležitosť pýtať sa priamo odborníka.

            Prednáška sa miestami menila na panelovú diskusiu. Pán Klubert bol veľmi trpezlivý. Odpovedal na otázky vážne, aj triviálne. Bez emócií predkladal fakty, hovoril o pohľadoch právnych, historických, morálnych, politických. Poukazoval na to, prečo práve táto udalosť polarizuje slovenskú spoločnosť.  A čo zaujímalo študentov?

            Napríklad to, ako je možné, že bol kňazom, poslancom a zároveň prezidentom? Odpoveďou bolo, že v HSĽS sa vypracoval na vysoké miesto, lebo bol vzdelaný. V čase, keď sa ujal moci, inteligencia Slovenska len vznikala, bolo málo tak vzdelaných ľudí, ako bol on. Tak sa stal autoritou. A Vatikán mu dal súhlas na pôsobenie ako kňaza a aj na vykonávanie politickej a štátnickej funkcie. Aj keď neskôr boli k svetským aktivitám na strane cirkvi výhrady.

            Pod tlakom mediálnych informácií zaznela aj otázka: „Je pravda, že niektorým Židom udelil výnimky a tým ich zachránil pred deportáciami?“ Pán Klubert odpovedal:

            „V rokoch 1938/39 protižidovské zákony podpísal, no za deportácie priamo nezodpovedal(neriadil ich). Známe sú jeho antisemitské prejavy, napríklad ten z Holíča. Hoci mal veľký vplyv, ktorý mohol využiť aby transporty zastavil,neurobil tak. Výnimiek udelil asi 20%. Udeľovanie výnimiek si použil na ochranu niektorých osôb, ktoré pôsobili v jeho blízkom okolí..

            Padla aj otázka, prečo bol Tiso považovaný za otca národa. Tu pán Klubert vysvetlil, že ide o mýtus. Že aj počas jeho pôsobenia na poste prezidenta nebol všeobecne obľúbený. Dokonca v samej HSĽS mali voči nemu výhrady a takisto aj v cirkvi. K nekritickému obdivu prispela až jeho poprava a následná snaha vyhlásiť ho za martýra, čo sám Tiso umocnil svojim odkazom národu. Viacerých z nás zaujalo, že pán Klubert hodnotil snahu urobiť z neho vzor (cirkevný, politický) ako nezdravú a poukázal na iné osobnosti z radov cirkvi, ktoré by mali mať väčšiu úctu a autoritu. K nim patria napríklad  sestra Zdenka, biskup Gojdič alebo Titus Zeman.

            Chcela by som sa poďakovať v mene všetkých zúčastnených študentov ľuďom, ktorí si našli vo svojom nabitom programe čas a prišli medzi nás. Vďaka patrí našej pani riaditeľke,  pánu profesorovi Sučanskému a pani profesorkám Debnárovej a Kohútovej za skvelé oživenie našich hodín.

            Dominika Holicová, III.B

             

            Do galérie Keď na horúce témy odpovedajú odborníci boli pridané fotografie.

        • Sekunda a tercia vo vesmíre
          • Sekunda a tercia vo vesmíre

          • Ako sa nazýva najjasnejšia hviezda nočnej oblohy? Koľko metrov predstavuje jeden svetelný rok? Načo všetko nám slúži Slnko? Kedy môže nastať zatmenie Mesiaca? Na všetky tieto a ďalšie podobné otázky sme dostali odpoveď 22.5. v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Vďaka programu, ktorý si pre nás pripravili, sme si rozšírili svoje vedomosti o vesmíre. Najpútavejšia bola hviezdna sála, v ktorej sme mali možnosť vidieť aj najznámejšie súhvezdia. Pomyselnou čerešničkou na torte bolo pozorovanie oblohy. A nezabudnite, že každá padajúca hviezda Vám môže splniť želanie. wink

            Mgr. Barbora Kinková

            Do galérie Zažili sme tiež ... boli pridané fotografie.

        • Beseda s kapitánkou Polície SR
          • Beseda s kapitánkou Polície SR

          • Dňa 18.5. sa v priestoroch našej školy konala protidrogová prednáška, ktorá plynulo nadväzovala na ďalšiu tému, a to trestnoprávnu zodpovednosť. Prednáška bola určená pre žiakov tried SEKUNDA, TERCIA a KVARTA a viedla ju kpt. Ing. Silvia Filusová. Žiaci sa najviac tešili z diskusie, nakoľko práve v nej mohli zúročiť svoje nadobudnuté vedomosti z hodín občianskej náuky. Ďakujeme pani kapitánke a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Mgr. Barbora Kinková

            Do galérie Zažili sme tiež ... boli pridané fotografie.

        • Príďte povzbudiť našich "hasičov"
          • Príďte povzbudiť našich "hasičov"

          • Súťaž Plameň si nenechajú ujsť ani naši gymnazisti. Poctivo trénujú, aby zvládli všetky disciplíny. Našu školu budú reprezentovať až dve družstvá. Príďte ich povzbudiť 27. 5. 2017 od 9:00 hod na ihrisko za 1. základnou školou.

            Do galérie Pripravujeme sa na súťaž boli pridané fotografie.

        • Talent medzi nami - Barbora Barborová jazdí countycross
          • Talent medzi nami - Barbora Barborová jazdí countycross

          • Voľný čas využívajú naši študenti obvyklými činnosťami, ale aj netradične. Napriek tomu, že sa dnešná mládež málo „hýbe“, nájdeme v triedach nášho gymnázia veľa pasívnych i aktívnych športovcov. Pre ženy netradičný šport countycross oslovil aj Barboru Barborovú (III.B). Jazdeniu na motorke sa venuje už 4 roky. Začínala na motocykli Honda CR 85, no už druhý rok osedláva KTM EXC 200. Spočiatku to bolo veľmi ťažké, zvládnuť náročnú techniku jazdy nebolo vôbec jednoduché. Postupne jej to išlo čoraz lepšie.

            Tento šport má viacero variácii, no Barborke učaroval práve countrycross a endurocross, motocross jazdí čo najmenej. Získala viacero ocenení  nielen medzi ženami, ale aj medzi mužmi, juniormi, v endurocrosse, v motocrosse, taktiež trofeje v countrycrosse. No najviac si cení trofej z minulého roka na Medzinárodných majstrovstvách SR v countrycrosse, za 2. miesto v kategórii Ženy.

            Tento šport si vyžaduje poctivú kondičnú prípravu, náročné tréningy, mnohokrát spôsobí množstvo zranení, no aj napriek tomu sa mu Barborka s chuťou venuje, za čo jej patrí veľký obdiv. Navyše sa popri štúdiu s výbornými výsledkami zapája aj do rôznych súťaží (Eustory, Olympiáda v španielskom jazyku, Ekonomická olympiáda, Prednes v anglickom jazyku,...), reprezentuje školu v cezpoľnom behu i vo volejbale. Dokáže stíhať náročný, no krásny šport.

                                                                                          Barborke želáme veľa ďalších úspechov  a športového šťastia!

            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.

        • Rozlúčka s maturantmi
          • Rozlúčka s maturantmi

          • Opäť sa priblížil okamih, ktorý nám pripomenul, že sa neúprosne blíži koniec školského roka. Blíži sa chvíľa, keď naši ďalší študenti opustia brány školy, stratia status študent gymnázia. Roky stredoškolského štúdia, vzájomného spoznávania a nadväzovania priateľstiev v učebniach nášho gymnázia sa pre nich končia. Čaká ich však množstvo nových výziev, víťazstiev, prekážok, úsmevov, i sklamaní.  

            V piatok 19.5.2017 sme zavŕšili lúčenie so štvrtákmi slávnostnou rozlúčkou a odprevadili sme našich maturantov na akademický týždeň. Po prijatí u primátora mesta Mgr. Petra Antala sa maturanti rozlúčili i s profesormi. Čakalo ich „posledné dovidenia“ pred prvou vážnou skúškou života – maturitou. Pre niektorých to bolo možno symbolické gesto, ale v očiach mnohých študentov či profesorov sa objavil i smutný pohľad pri lúčení s tými, ktorých si obľúbili.

            Za učiteľský zbor sa s maturantmi rozlúčila riaditeľka školy, Ing. Dana Paálová. Poďakovala za prácu, námahu, trpezlivosť a pochopenie učiteľom, ktorí sa venovali maturantom. Predovšetkým triednym profesorom Mgr. Dane Zacharovej (IV.A), Mgr. Ivanovi Zacharovi (IV.B) a Ing. Dane Matuškovej (IV.C). Absolventom popriala úspech na skúške dospelosti, ale i v ďalšom živote. Pripomenula, že všetko, čo je naozaj cenné, sa dá získať len námahou a vytrvalou prácou.

            Najúspešnejším študentom odovzdala ďakovné listy a ocenenia za výborné študijné výsledky, reprezentáciu školy v súťažiach i mimoriadnu aktivitu. Ocenenie si prevzali:

            IV.A – Lucia Cangárová, Martin Čillík, Ema Junasová, Barbora Svoreňová, Ivana Štulajterová,

            IV.B – Branislav Belko, Laura Bugajová, Mária Fajčíková, Peter Havran, Dominika Hlaváčiková, Lucia Kapustová, Martina Mališová, Samuel Šipikal, Eleonóra Uhrovičová,

            IV.C – Igor Hovorič, Kristína Jelžová,Timea Lacová, Zuzana Vanišinová.

            Za odchádzajúcich študentov sa rozlúčili Mário Kaliak (IV.C) a Karin Kováčová (IV.A) , ktorí postupne poďakovali všetkým – škole, pani riaditeľke, triednym učiteľom, profesorom i spolužiakom. Poželali nám, aby sme už nikdy nemali takých študentov, ako boli oni. Aby chvíle, ktoré sme s nimi prežili boli jedinečné, nezabudnuteľné a neopakovateľné.

            Milí maturanti, za celý profesorský zbor i vedenie školy Vám ďakujeme za vynaloženú snahu, za školské i mimoškolské aktivity, ktoré ste vykonávali počas štúdia i za bežné dni, keď sa Vám podarilo vyčariť úsmev na tvárach ostatných. Prajeme vám, aby ste nadobudnuté poznatky zúročili nielen pri maturite, ale predovšetkým pri ďalšom štúdiu či v zamestnaní. Pri maturite želáme dostatok síl, energie i šťastnú ruku pri ťahaní otázok.

            Život sa však maturitou len začína. Čaká vás veľa nových dvier. Želáme vám, milí absolventi, aby každé, do ktorých vstúpite, boli tie pravé.

            Do galérie Rozlúčka s maturantmi boli pridané fotografie.

             

        • Basketbalový talent - Ema Nagyová (PRIMA)
          • Basketbalový talent - Ema Nagyová (PRIMA)

          • S basketbalom začala pred 5 rokmi v chlapčenskom basketbalovom družstve MŠKBK Žiar nad Hronom. V sezóne 2014/2015 sa ako jediné dievča v kategórii mladších mini vo farbách Žiaru nad Hronom prebojovala s tímom na finálový turnaj majstrovstiev Slovenska. Zároveň v tejto sezóne už hosťovala v kategórii starších mini v BK ŠKP 08 Banská Bystrica.

            Od sezóny 2015/2016 prestúpila do bystrického klubu, nakoľko v Žiari nad Hronom nie je dievčenské družstvo a v chlapčenskom už vo vyšších kategóriách nesmie hrávať. Ema je veľmi cieľavedomá, popri množstve tréningov, na ktoré musí dochádzať do Banskej Bystrice, si vzorne plní aj svoje školské povinnosti, v štúdiu dosahuje výborné výsledky.

            Vlastní titul Majsteriek Slovenska v minulom a titul vicemajsteriek Slovenska v tomto roku. Tento aj minulý rok sa stala členkou All Atars turnaja, patrila teda medzi 5 najlepších hráčok Majstrovstiev Slovenska. V súčasnosti vedie tím mladších žiačok Banskej Bystrice ako líderka tímu a kapitánka.

             

            Tímové úspechy:

            2014/2015 - BK ŠKP 08  Banská Bystrica – Majstrovstvá Slovenska – 3. miesto

            2015/2016 - BK ŠKP 08 Banská Bystrica – Majstrovstvá Slovenska – 1. miesto

            2016/2017 - BK ŠKP 08 Banská Bystrica – Majstrovstvá Slovenska – 2. miesto

             

            Individuálne ocenenia:

            2014/2015 – ALL STARS „B“   - Majstrovstvá Slovenska mladší mini

            2015/2016 – ALL STARS „A“   - Majstrovstvá Slovenska staršie mini

            2016/2017 – ALL STARS „A“   - Majstrovstvá Slovenka mladšie žiačky

            Gratulujeme a želáme veľa úspechov a športového šťastia!

            Do galérie Talent medzi nami boli pridané fotografie.

             

             

             

        • Modelový Európsky Parlament
          • Modelový Európsky Parlament

          • Ak máš záujem súťažiť a vyskúšať si simuláciu práce v Európskom parlamente a overiť si úroveň svojich komunikačných schopností v anglickom jazyku, rýchlo sa prihlás e-mailom u Mgr. Sučanského a Mgr. Debnárovej. Vycestovanie na súťaž podporuje MUDr. Ladislav Kukolík.