• Tercia v archíve
          • Tercia v archíve

          • Stalo sa už peknou tradíciou, že v júni, na Deň archívov prichádzame do Štátneho archívu v Kremnici. Dnes si terciáni pofrflali na skoré ranné vstávanie, ale termín sa nám ušiel už na 7:00. Linkovým autobusom sme sa vybrali do Kremnice. Viacerí si mysleli, že archív je "také modernejšie múzeum". Inštitúciu dnes spoznali na vlastné oči. Najprv nám pani Solčányová porozprávala o premenách Kremnice v čase a ukázala, ako tieto zmeny zachytávajú archívne dokumenty. Uvideli sme najcennejšie listiny - aj tú, ktorou pred 690 rokmi Kremnica získala mestské privilégiá, aj mestskú knihu písanú na pergamene, staré daňové doklady, mapy, fotografie, rukou písaný časopis Zornička...

            Žiaci spoznali, čo je "archívny bežný meter", ako sa počíta množstvo archiválií a že v Kremnici sú ich na kilometre. A potom si mohli prakticky vyskúšať písanie husím brkom, pečatenie voskom, písanie na písacom stroji (čo nemá enter a delet  ). Ani sme si nevšimli, ako uplynuli dve hodiny vymedzené pre našu školu. Keďže bolo treba uvoľniť priestor iným návštevníkom, my sme sa vybrali ešte na prehliadku mesta, zmrzlinu a potom domov. O rok sa do archívu radi vyberieme zas. A o pár rokov sa poniektorí možno do bádateľne vrátia písať svoju prvú prácu.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Tercia v archíve boli pridané fotografie.

        • PRIMA a SEKUNDA v divadle
          • PRIMA a SEKUNDA v divadle

          • Dňa 4.6.2018 sme strávili vyučovanie netradične – cestovali sme na divadelné predstavenie Ferdo Mravec do Divadla Andrea Bagara v Nitre. Ráno sme sa všetci slušne oblečení stretli pred školou, nasadli sme do autobusu a hurá na výlet. Cesta bola dlhá a tak si ju ukrátili rozprávaním, hraním zábavných hier a spievaním. Plní očakávaní sme dorazili do Nitry.

            Ani sme sa nenazdali a všetci sme boli usadení v sále. Zrazu zhaslo svetlo a na pódium prišli herci, ktorých sme mohli poznať aj z televíznych obrazoviek. Príbeh o Ferdovi sa začal...

            Kto by nepoznal dobrodruha Ferda? Odvážneho mravca, ktorý opustil mravenisko a vybral sa v ústrety nebezpečenstvám sveta! Zažil prvú lásku i prvé sklamanie! Musel čeliť nebezpečenstvám, ktoré naňho číhali na celkom obyčajnej lúke!

            Pripomenuli sme si postavičky ako smiešny všadebol a vševed Truhlík, stále namosúrený slimák či krásna, ale krutá a povrchná lienka. Zaujal nás svet chrobáčikov, v ktorom je aj malá šálka veľká ako kostolná veža a vyšplhať sa na púpavu predstavuje pre chrobáka veľké akrobatické číslo.

            Všetkým sa predstavenie veľmi páčilo, bolo zaujímavé a vtipné. Po divadle sme sa rozpŕchli na pešej zóne do obchodov. Najprv sme naplnili brušká a potom každý hľadal drobnosti pre potešenie – knihy, maškrty, suveníry, oblečenie. Zasa nás čakala dlhá cesta domov, ktorá sa nám už teraz zdala oveľa kratšia. Domov sme sa vrátili so skvelými zážitkami. Ďakujeme pani profesorkám Šályovej a Findrikovej za organizáciu výletu. Bol úžasný a už sa nevieme dočkať ďalšieho.

            PRIMA a SEKUNDA

            Do galérie Triedne akcie boli pridané fotografie.

        • Branný kurz
          • Branný kurz

          • V dňoch 23 -25. 5. 2018 sa žiaci tretiackych tried a septimy zúčastnili branného kurzu v Telgárte. Do Telgártu sme pricestovali vlakom v skorých ranných hodinách a hneď po ubytovaní nás v hotelovom areáli čakali vojaci pluku chemického zamerania z Rožňavy. S nimi sme absolvovali rôzne aktivity zamerané na fyzickú zdatnosť, ochranu zdravia a topografiu. V popoludňajších hodinách sme varili guláš a prešli sme sa k prameňu Hrona. Po večeri sa konala športová súťaž medzi triedami v hode granátom na cieľ, v preťahovaní lanom a stavbe stanov. Na druhý deň sme v skorých ranných hodinách vyrazili na túru na Kráľovú hoľu, kde nás bohužiaľ privítalo dosť nevľúdne počasie. Po návrate do hotela sme sa zúčastnili besedy s horskými záchranármi, po ktorej nasledovala aj praktická ukážka práce so záchranárskym psom.

            Chceli by sme poďakovať triednym profesorkám Panákovej, Považanovej, Pajerskej, Szvitekovej a p. prof. Štefancovej a Prôčkovej za organizáciu kurzu. 

                                                                                                            Andrej Hric, III.B

            Do galérie Branný kurz boli pridané fotografie.

        • Naši úspešní zdravotníci
          • Naši úspešní zdravotníci

          • Dňa 16.5.2018 sa študenti tried KVINTA a I.B zúčastnili obvodnej súťaže DPP (družstiev prvej pomoci) Slovenského Červeného Kríža, ktorá sa konala na IV. Základnej škole v Žiari nad Hronom. V kategórií stredných škôl sa umiestnili na chválihodnom prvom mieste. Družstvo tvorili Sophia Danková, Eva Lujza Prochocká, Alžbeta Gundová a Matej Piatrik na čele s vedúcim tímu Andrejom Hrmom, ktorí sú taktiež členmi Mládeže SČK. Svojím výkonom si vybojovali postup do celoslovenského kola. Tešíme sa na ďalšie úspechy.

            E. L. Prochocká, KVINTA

        • Slávnostná rozlúčka
          • Slávnostná rozlúčka

          • Po tradičnej športovej rozlúčke maturantov s profesormi nastal čas, kedy naši maturanti posledný krát zasadli do školských lavíc a zaznelo pre nich posledné zvonenie. Zdá sa, že to bolo len nedávno, keď prekročili brány nášho gymnázia po prvý raz. Prišli k nám deti a pred našimi očami sa z nich stali mladí ľudia, odhodlaní čeliť výzvam, zdolávať prekážky, ktoré im prichystal život. 

            V piatok 11.5.2018 sme sa so štvrtákmi slávnostne rozlúčili a vyprevadili ich na akademický týždeň, po ktorom ich čaká prvá vážna skúška života – maturita. Po prijatí viceprimátorom mesta Žiar nad Hronom, MUDr. Ladislavom Kukolíkom, v Obradnej sieni, sa slávnostne oblečení maturanti zhromaždili v telocvični, plní spomienok s hrdo pripnutou maturitnou stužkou. Po študentskej hymne sa v mene maturantov profesorom prihovorili Michal Výrostko (OKTÁVA) a Nina Škopcová (IV.C).

            Za učiteľský zbor sa absolventom prihovorila zástupkyňa riaditeľky školy, Mgr. Barbora Kinková. Ocenila prácu triednych učiteliek Mgr. Ivety Srnkovej (IV.A), PhDr. Veroniky Sliačanovej (IV.B), Mgr. Miroslavy Debnárovej (IV.C) a Mgr. Slavomíry Snopkovej (OKTÁVA). Absolventom popriala úspech na skúške dospelosti, ale i v ďalšom živote. Najúspešnejším študentom odovzdala ďakovné listy a ocenenia za výborné študijné výsledky, reprezentáciu školy v súťažiach, propagáciu, mimoriadne aktivity i dobrovoľnícku činnosť. Ocenenie si prevzali:

            IV.A – Kristián Demko, Zuzana Hanzlíková, Bianka Marková, Dominik Schmidt

            IV.B – Adam Adamov, Barbora Barborová, Dominika Holicová, Dominika Ježová, Petra Sitárová

            IV.C – Karin Brhlíková, Martin Hrčka, Martin Striežovský, Jakub Sigeti, Filip Šály, Nina Škopcová, Irena Veronika Štroffeková

            OKTÁVA – Ema Lea Holosová, Kristína Gallová, Viktória Piatriková, Nikola Kukanová, Richard Oles, Timea Trokšiarová (TH), Caroline Turazová

            Odkaz pedagógov pre našich maturantov:

            Veríme, že si odnášate túžbu po ďalšom vzdelaní a odhodlanie naplniť svoj sen. Pred Vami stojí život. Pamätajte, že život nie je len vymoženosť, život je povinnosť a na svete neexistuje nič cenné, čo môžete dosiahnuť bez práce a námahy.

            Ďakujeme za vynaloženú snahu, za školské i mimoškolské aktivity, ktoré ste vykonávali počas štúdia i za bežné dni, keď sa Vám podarilo vyčariť úsmev na tvárach ostatných. Prajeme vám, aby ste nadobudnuté poznatky zúročili nielen pri maturite, ale predovšetkým pri ďalšom štúdiu či v zamestnaní. Pri maturite želáme dostatok síl, energie i šťastnú ruku pri ťahaní otázok.

            Do galérie Slávnostná rozlúčka boli pridané fotografie.

          • Angličtina interaktívne

          • V učebni PRIMA využívame interaktívny dotykový panel vďaka Žiarskemu gymnaziálnemu fondu a príspevkov s 2% daní. A takto sme kreslili pojmovú mapu na angličtine ...

        • Volejbal Maturanti vs. Profesori
          • Volejbal Maturanti vs. Profesori

          • Otvorili sme novú tradíciu: rozlúčkový volejbal s maturantmi v športovej hale. Prinášame Vám výsledky turnaja. V sprievode hudby a pokrikov z hľadiska študenti a profesori zohrali viacero zápasov. Po vyrovnaných bojoch sa víťazom turnaja stala IV.B. O svoje 1. miesto sa ale plánujú podeliť s profesormi, keďže všetci chcú zmaturovať :), čo IV.C a OKTÁVA dokázali už vo vzájomnom zápase. Hľadisko bolo úplne plné! Ďakujeme všetkým študentom nášho gymnázia a kolegom za povzbudzovanie. Maturantom držíme palce na maturitách.

            Celkové poradie:

            1.   IV.B    - 8 bodov

            2.   Profesori   - 6 bodov (skóre +5)

            3.   IV.C   - 6 bodov (skóre -1)

            4.   IV.A   - 6 bodov (skóre -4)

            5.   OKTÁVA   - 4 body

            Do galérie Volejbal Profesori vs. Maturanti boli pridané fotografie.

        • Sládkovičova Radvaň
          • Sládkovičova Radvaň

          • V dňoch 2. a 3. mája sa konalo krajské kolo súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín, známe pod názvom Sládkovičova Radvaň. Našu školu reprezentovali dvaja študenti – Roman Debnár z KVARTY a Dominik Schmidt zo IV. A. Obom sa podarilo obhájiť svoje úspechy z predchádzajúcich kôl. Roman získal 3. miesto a Dominik 2. miesto s postupom do celoslovenského kola. Študentom ďakujeme za reprezentáciu školy a Dominikovi želáme veľa šťastia v poslednom kole súťaže.

        • Nácvičné testy - 9. ročník
          • Nácvičné testy - 9. ročník

          • Milí deviataci!

            Prijímacie skúšky sa blížia, a tak sme pre Vás pripravili nácvičné testovanie. Uskutoční sa dňa 9. mája 2018 (streda) od 15.00 hod. Začneme testom zo slovenského jazyka (45 min. test + 15 min. vyhodnotenie) a budeme pokračovať matematikou (45 min. test + 15 min.). Nácvičné testy poskytujeme všetkým záujemcom za úhradu – výška poplatku za absolvovanie oboch testov je 5 EUR. Pokiaľ chcete písať len jeden test, úhrada je 3 EUR.

        • Pozvánka na rozlúčkový zápas
          • Pozvánka na rozlúčkový zápas

          • Čas, kedy naši maturanti poslednýkrát zasadnú do školských lavíc, sa neúprosne blíži. Aj tentoraz sa s nimi rozlúčime tradičnými športovými zápasmi a slávnostnou rozlúčkou. Zápasy profesori vs maturanti sa však v tomto školskom roku odohrajú v novom, atraktívnom formáte. Vo štvrtok 10. mája 2018 od 12.00 hod. odštartujeme prvý zápas v ZUS ARÉNE v Žiari nad Hronom s účasťou všetkých žiakov.  Aj primania alebo prváci, si tak budú môcť pozrieť, čo raz aj ich ako maturantov čaká: rozlúčkový volejbalový zápas maturantov s ich učiteľmi. Po ukončení zápasu sa presunieme na Ihrisko Mareka Rakovského na ulici Medzi vodami, kde sa odohrá krátky symbolický futbalový zápas. Všetkých Vás srdečne pozývame :-)

        • Rozumieme kráse hviezdnej oblohy...a vyhrávame!
          • Rozumieme kráse hviezdnej oblohy...a vyhrávame!

          • Naši študenti sa po výhre v okresnom kole súťaže "Čo vieš o hviezdach" zúčastnili aj jej krajského kola. Pozostávalo z písomnej časti, kde museli preukázať nielen svoje svoje teoretické-pamäťové znalosti, ale aj vypočítať matematické úlohy z astronómie, ďalej z ústnej odpovede pred porotou a nakoniec zo sady praktických úloh priamo v planetáriu. Hoci naši dvaja študenti patrili medzi najmladších, sú ešte len prváci, Tomáš Bartoš si vybojoval 6. miesto a Slavomír Vodnák dokonca 2. miesto a tým aj postup na celoslovenské kolo. Držíme mu palce :) 

        • S Poliakmi máme veľa spoločného
          • S Poliakmi máme veľa spoločného

          • V dňoch 22. až 24. apríla sa SEPTIMA a III.A zúčastnili poznávacieho zájazdu do Poľska. Začínal sa prehliadkou Múzea a memoriálu Auschwitz. Po príjemnej a bezpečnej ceste nás najprv mierne rozladilo, že sprievodcov v slovenskom jazyku sme nedostali. Nakoniec sme však zistili, že pri pozornom počúvaní je poľština slovanský jazyk, ktorému vieme porozumieť aj bez prekladu.

            Keďže z memoriálu sme do Krakowa dorazili až podvečer, ďalšie spoznávanie sme odložili na nasledujúci deň a po navečeraní sa v neďalekom centre Zakopianka sme si odpočinuli v Junior hoteli.

            V sobotu sme mali skutočne dlhý deň. Začínal sa skorými raňajkami a odchodom do historického centra Krakowa. Doobedie sme strávili prehliadkou kostolov, Jagellonskej univerzity a Glovneho rýnku. Tu sme mohli dosýta ochutnať výbornú čokoládu Wedel, zmrzlinu, zájsť si na rýchly obed či nákupy. Popoludní nás čakala prehliadka Wawelu- katedrály aj kráľovských komnát. Práve tu sme zistili, ako veľa spoločnej histórie máme. Krakovčania držia v úcte Hedvigu- Jadvigu Uhorskú. Mali sme šťastie na sprievodkyne, podali ozaj dobrý výkon. Zaujali, neunavovali zbytočnými faktami.

            Po prehliadke Wawelu sme “sfárali” do soľnej bane vo Wieliczke. Stopy po spoločnej histórii sme sledovali aj tu. Týkala sa nášho okolia- baníkov a technikov zo Štiavnice. Napriek neskorému vstupu a prehliadke, ktorá sa končila až po 20:00, baňa nás zaujala krásou aj technickými riešeniami. Väčšina uverila v dezinfekčnú silu soli a využila ponuku sprievodkyne „olízať čokoľvek okrem soľných sôch, elektrického vedenia a sprievodkyne“. V ten deň sme konštatovali, že počasie výletu praje. Neskoro večer sme vyšli z bane a viacerí mali pocit, že sú v Chorvátsku bez mora. Bolo teplo, jemný vánok, voňalo soľou a kvetmi.

            Posledný deň sme strávili v štvrti Kazimierz. Dozvedeli sme sa inú verziu príbehu o Schnidlerovi, videli sme Krakowske ghetto, podaktorí boli prvýkrát v synagóge (aj s jarmulkou na hlave). Prešli sme sa aj po obrovskom „blšáku“ a čas sa dal stráviť aj v kaviarničkách a bistrách. Na obed sme sa vydali na cestu domov. Viedla krásnym krajom popri Tatrách, Oravou. A keďže bol slnečný, takmer letný deň, tí, čo nepospali, si mohli dosýta užiť krásne výhľady.

            Do galérie Exkurzia Krakow boli pridané fotografie.

        • Auschwitz-Birkenau a memoriále holokaustu
          • Auschwitz-Birkenau a memoriále holokaustu

          • Dlhoročnou tradíciou nášho gymnázia je, že študenti 3. ročníka v rámci štúdia dejín 20. storočia, absolvujú exkurziu do Osvienčimu. Na prelome marca a apríla ju absolvovali III.C a III.B. Novinkou tohto roku bolo, že sme si miesto klasickej 3,5 hodinovej prehliadky vybrali študijnú - 6 hodinovú. Tá nám umožnila vidieť okrem expozície koncentračného tábora Auschwitz a Birkenau aj tzv. národné expozície.

            Prehliadku sme začínali v expozícii štátu Izrael. Sprievodkyňa nám pôsobivo cez rodinné fotografie a filmy predstavila život židovskej komunity pred obdobím holokaustu, potom nás uviedla do nacistickej propagandy. Nasledovali príbehy preživších z rôznych končín sveta. Potom kresby detí, ktoré prežili koncentračné tábory.  Expozíciu uzatvárala Kniha mien obsahujúca 4,5 milióna mien tých, čo zahynuli počas holokaustu.

            Pokračovali sme prehliadkou československej a maďarskej výstavy a zoznámili sme sa aj s rómskym holokaustom.

            Viac sa nám podarilo uvidieť aj po príchode do Birkenau- okrem 2 barákov a vozňa z transportov sme sa prešli aj k pamätníku, zničenej plynovej komore a zašli sme aj do ženskej časti tábora. Bohužiaľ, na vežu sme sa nedostali.

            Myslím, že študijná prehliadka je oveľa zaujímavejšia a podnetnejšia, ako len základné oboznámenie sa s táborovým životom. Vďační sme vynikajúcim sprievodkyniam, Sylvii a Katerzine, ktorých výklad bol pútavý a bohatý na kultúrne súvislosti, odporúčané filmy a knihy s tematikou holokaustu.

            Do galérie Memoriále holokaustu boli pridané fotografie.

        • "Tento rok znova a opäť úspešne..."
          • "Tento rok znova a opäť úspešne..."

          • Piatok trinásteho nebol iba taký obyčajný, podľa povery nešťastný. V tento deň sa opäť, už po 22. krát, konala známa charitatívna zbierka Deň narcisov, ktorou sa Liga proti rakovine snažila tento piatok zmeniť na lepší deň. Rovnako ako  v uplynulých ročníkoch, aj tento rok sa do nej s nadšením zapojilo 40 dobrovoľníkov - študentov nášho gymnázia. Celý deň obetavo rozdávali úsmevy a hlavne žlté kvietky narcisov v uliciach nášho mesta. Snažili sa vyzbierať čo najviac finančných prostriedkov na podporu projektov pre onkologických pacientov. Napriek premenlivému počasiu, ktoré hlavne v dopoludňajších hodinách dobrovoľníkom veľmi neprialo, sa nám na konci dňa podarilo poslať na účet Ligy proti rakovine úžasných 3 713,94 eur. Veríme, že poslúžia tým, ktorí to najviac potrebujú.

            Ďakujeme všetkým študentom, ktorí sa na tejto krásnej akcii podieľali!

            Mgr. Monika Findriková

          • Vybíjaná a Beh oslobodenia

          • Žiačky osemročného gymnázia sa zúčastnili okresného kola vo vybíjanej. Zápasy boli veľmi vyrovnané, nakoniec sa však naše družstvo do finálovej skupiny neprebojovalo. Úspešnejší sme boli v atletike. V Behu oslobodenia Žiar nad Hronom na stupeň víťazov vystúpilo 5 žiakov: 1. miesto - Nina Krajčíková, 3. miesto - Laura Roglová, 1. miesto - Igor Najšel, 2. miesto - Patrik Meliš, 3. miesto Matúš Hanuska.

            Gratulujeme!

            Do galérie Športové súťaže boli pridané fotografie.

        • Prezentiáda 2018
          • Prezentiáda 2018

          • V pondelok, 9. apríla, sme sa zúčastnili medzinárodnej súťaže s názvom PREZENTIÁDA. Našou  úlohou bolo pripraviť si prezentáciu na vopred danú tému a obhájiť svoj názor pred porotou a obecenstvom, ktoré tvorili súťažiaci konkurenčných škôl.  Zaujala nás téma „Droga dnešnej doby“. Za pomoci p. prof. Júdovej, Fabovej a všetkých, ktorí boli ochotní vyplniť naše dotazníky, sme ju  zvládli na výbornú. Zhodli sme sa, že každý považuje za drogu dnešnej doby sociálne siete. Áno, to je jedna zo závažných foriem závislosti dnešnej doby. My sme sa však na problematiku pozreli z iného uhla. Podľa nás je drogou dnešnej doby aj narastajúca závislosť ľudí na svojom vzhľade a túžba vyzerať vždy dobre.  Zúčastnených tímov bolo dvanásť a aj napriek veľkej konkurencii sme sa umiestnili na krásnom piatom mieste. Zo súťaže sme si odniesli mnoho nových skúseností  a o rok sme pripravené zabojovať o víťazný titul...

            Stela Sarvašová, Soňa Herková a Vanessa Holubová, I. A

            Do galérie Prezentiáda 2018 boli pridané fotografie.

        • Branný súboj študentov
          • Branný súboj študentov

          • Dňa 18. apríla 2018 sa družstvo nášho gymnázia v zložení: Adam Matuška, Peter Blahyj, Adrián Benčat, Marek Szabo a Timotej Kollár, zúčastnili Branného preteku na podporu vlastenectva a budovanie branného povedomia medzi mladými ľuďmi.  

            Súťaž prebiehala na pôde Športového Gymnázia v Banskej Bystrici pod záštitou Ministerstva Obrany SR. Študenti z 11 stredných škôl z celého banskobystrického kraja súťažili v disciplínach ako poskytovanie prvej pomoci, brannej príprave, topografii, streľbe, fyzickej zdatnosti ako aj teoretickej časti  - Test o SR. Pretek bol náročný hlavne fyzicky. Naši chlapci sa nakoniec umiestnili na krásnom 6. mieste, k čomu im gratulujeme.

            Mgr. Ingrid Panáková

            Do galérie Branný súboj študentov boli pridané fotografie.

        • Žiarsky talent 2017
          • Žiarsky talent 2017

          • Nadácia ZSNP a Slovalco pokračovala v svojej tradícii a opäť odmeňovala úspešných žiakov a študentov žiarskych škôl, ktorí v uplynulom kalendárnom roku dosiahli výrazné úspechy v rôznych oblastiach. Dňa 17. 4. 2018 si ocenenie Žiarsky talent 2017 v Obradnej sieni MsKC v Žiari nad Hronom prevzalo až 27 našich študentov. Po slávnostnom odovzdávaní cien v troch oblastiach bola pre účastníkov podujatia pripravená recepcia.

            Ďakujeme Nadácii ZSNP a SLOVALCO za ocenenie práce našich študentov a za štedré odmeny. Zároveň srdečne blahoželáme oceneným žiakom. Ďakujeme aj ich rodičom a vyučujúcim, ktorí v súťažiach študentov podporovali a pomáhali im.

            Zo zaslanej širšej nominácie študentov, ktorí uspeli v celoslovenských i medzinárodných súťažiach, boli odmenení:

            • Alexandra Ščepková, Adela Trokšiarová, Barbora Kollárová,Tamara Rozembergová (SEPTIMA) - celoslovenská environmentálna súťaž „Same world“, 1. miesto a postup do Európskeho kola - Osveta o ochrane prírody cez aktivity v materských a zákl. školách 
            • Michaela Chrappová, Edita Červenková (II.A) - 58. ročník medzinárodnej  konferencie Študentskej vedeckej a odbor. činnosti, 2. miesto - Liečba pomocou prípravkov z výťažkov stromov
            • Roman Debnár (KVARTA) - Medzinárodná dejepisná súťaž Príbehy 20. storočia,  5. miesto v medzinárodnej súťaži, 2. miesto v hlasovaní verejnosti, kategória 13 - 15 roční, s prácou "Ak bol človek silný v kremflekoch, dalo sa. Príbeh čestného kňaza."
            • Richard Oles (OKTÁVA) - ON-LINE súťaž v hraní počítačových hier, organizátor súťaže s medzinárodnou účasťou - Stredoškolská eSport Liga (SSEL)
            • Michal Holic, Martin Končok, Quang Huy Dang, Ema Vlkovičová, Veronika Kmeťová (SEKUNDA) - iKid – celoslovenská súťaž – prezentácia vlastného podnikateľského plánu aj výrobku, postup do finále v celoslovenskom kole medzi 12 najlepších, výrobok "Vyhrievaný kabát pre malé zvieratá"
            • Barbora Barborová, Dominika Ježová (IV.B) - EUSTORY - XII. ročník celoslov. súťaže pre študentov SŠ,  1. miesto s prácou "Novobanské štále – návrh na pamiatku UNESCO"
            • Dominika Holicová (IV.B) - EUSTORY - XII. ročník celoslov. súťaže pre študentov SŠ,  4. miesto s prácou - Podzemná elektráreň v Kremnici (Návrh technickej pamiatky na ochranu UNESCO)
            • Caroline  Turazová (OKTÁVA) - EUSTORY – XII. ročník celoslov. súťaže pre študentov SŠ, 5. miesto s prácou Návrh Kúpeľov Sklené Teplice ako pamiatky UNESCO
            • Barbora Svoreňová (absolvent 2017) - Best in English - celoslovenská súťaž, 1. miesto
            • Martin Čamaj, Adam Kučera (SEXTA) - RBA robotická celoslovenská súťaž, 2. miesto v kategórii Racing LEGO
            • Zuzana Vanišová (absolvent 2017) - Olympiáda v nemeckom jazyku, 1. miesto v celoštátnom kole, Kategória 2B
            • Eliška Trvalcová, Alica Štefanovičová (SEXTA), Lucia Jasenáková, Natália Slašťanová (III.B) - celoslov. súťaž „Prelož a zaspievaj“ pre stredné školy pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, 3. miesto, s preloženie piesne LIETAJÚCI CYPRIÁN do francúzskeho jazyka
            • Alexandra Galetová (OKTˇÁVA) - Olympiáda v španielskom jazyku, 1. miesto v krajskom a 5 miesto v celoslov. kole, kategória C
            • Andrej Hric (III.B) - Olympiáda v španielskom jazyku, 1. miesto v krajskom a 5. miesto v celosloven. kole, kategória A

            Do galérie Žiarsky talent 2017 boli pridané fotografie.

        • V tíme FIRST Global 2018 traja naši
          • V tíme FIRST Global 2018 traja naši

          • Do slovenského tímu, ktorý bude reprezentovať Slovensko na FIRST Global 2018 na medzinárodnom kole v Mexico City, sa dostali až traja naši študenti - Martin Čamaj (kapitán tímu) a Adam Kučera zo SEXTY a Tomáš Sedláček zo SEPTIMY. Držíme palce!

            Predstavenie tímu si môžete nájsť na FIRST Global Slovakia.

             

             

             

        • Volejbalový turnaj - jar
          • Volejbalový turnaj - jar

          • Máme za sebou prvý školský volejbalový turnaj, ktorý sa konal počas Dňa učiteľov. Družstvá chlapcov a dievčat jednotlivých tried zohrali viacero vzájomných zápasov. Víťazom jarného volejbalu sa stala III.B pred II.B a IV.B („rovnaké písmeno“ čisto náhodné :) ). Za zorganizovanie turnaja ďakujeme Natálii Slašťanovej a Lucii Sedlákovej z III. B a za pomoc p. prof. Skokánekovi.

            Do galérie Volejbalový turnaj - jar boli pridané fotografie.

          • Ďalšie aktivity v projekte "Viem kto som, viem čo chcem"

          • Dňa 10.4.2018 si žiaci triedy PRIMA v rámci projektu VIEM KTO SOM vypočuli prednášku  o zdravom životnom štýle. Na základe potravinovej pyramídy sme si predstavili zdravé a nezdravé potraviny, diskutovali sme o našich stravovacích návykoch a o tom, ako predchádzať niektorým poruchám stravovania. Presvedčili sme sa o tom, že k zdravému životnému štýlu rozhodne patrí aj dostatok pohybu. Rozprávali  sme sa aj  o príčinách vzniku obezity u detí našej vekovej kategórie. O týždeň neskôr sme sa zasa vzdelávali na tému  NA ULICI BEZ NEHODY s p. policajtom Kováčom. Získali sme mnoho cenných informácií o pravidlách bezpečnosti na cestách a o tom, ako predchádzať mnohým nebezpečným situáciám.                                                                              

            Hana Šimková, PRIMA

        • Výsledky v športe
          • Výsledky v športe

          • Prinášame Vám výsledky v športových súťažiach družstiev:

             

             

             

            Volejbal – dievčatá SŠ – krajské kolo – 4. miesto

            Volejbal – chlapci SŠ – krajské kolo – 3. miesto

            Bedminton - chlapci SŠ – krajské kolo – 5. miesto (Blahyj Peter, Kabina Marek)

            Futbal – chlapci SŠ – regionálne kolo – 1. miesto - postup na krajské kolo

             

            V jednotlivých družstvách súťažili:

            Volejbal dievčatá SŠ

            Adamová Barbora, Barborová Barbora, Bezáková Lucia, Debnárová Mária, Holosová Ema Lea,  Jasenáková Lucia, Királyová Stela, Kollárová Barbora, Rišňovská Michaela, Sedláková Lucia, Slašťanová Natália, Trokšiarová Adela

            Volejbal chlapci SŠ

            Bahna Peter, Blahyj Peter, Kollár Timotej, Kollár Viktor, Kolláti Matúš, Košút Šimon, Kováčik Branislav, Matuška Matúš, Meliš Patrik, Rajnoha Eduard, Roško Martin

            Futbal chlapci SŠ

            Antošík Matúš, Bahna Peter, Bahno Dominik, Bugár Damián, Čierťaský Samuel, Debnár Samuel, Dovec Samuel, Harach Samuel, Chrien Tomáš, Kollár Viktor, Kršák Adam, Malatinec Maroš, Meliš Patrik, Oťapka Matúš, Šnirc Ondrej, Valenta Pavol

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a držíme palce v ďalšom kole!

            Fotografie v galérii Športové súťaže

          • Sládkovičova Štiavnica a Zechenterova Kremnica

          • Dňa 9. 4. 2018 sa konala interpretačná súťaž v prednese poézie, známa pod názvom Sládkovičova Štiavnica. Za našu školu sa jej zúčastnili Monika Prôčková z II. B a Dominik Schmidt zo IV. A. Veľmi sa tešíme z ich úspechu, pretože Monika získala 3. miesto,  Dominik 1. miesto a zároveň postupuje do krajského kola.

            Dňa 11. 4. 2018 prebehla aj súťaž v prednese prózy  Zechenterova Kremnica, v ktorej súťažili Lucia Macková z I. A, Eliška Melišková  a Jana Frindtová zo SEXTY. Aj napriek podaným výkonom sa im nepodarilo umiestniť. Študentom ďakujeme za  reprezentovanie nášho gymnázia a Dominikovi želáme veľa úspechov v ďalšom kole súťaže.

            PaedDr. Adriana Júdová

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • V dňoch 26. 3. a  27. 3. 2018 sa v priestoroch CVČ v Žiari nad Hronom uskutočnilo okresné kolo umeleckej súťaže v prednese poézie a prózy  Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali:

            Alexandra Schveigert a Zuzana Wagnerová z PRIMY, Roman Debnár z KVARTY a Ema Kvapilová  zo SEKUNDY.  Po víťazstve vo svojej kategórii bol Roman Debnár opäť úspešný aj v regionálnom kole, ktoré prebehlo 11. 4. 2018 v CVČ v Žarnovici. Po náročnom rozhodovaní poroty získal 2. miesto. Blahoželáme a ďakujeme všetkým študentom za reprezentáciu našej školy.

            PaedDr. Adriana Júdová

        • Prípravný kurz aj pre piatakov
          • Prípravný kurz aj pre piatakov

          • Gymnázium Milana Rúfusa aj v tomto roku otvára Kurz prípravy na prijímacie skúšky do 8 – ročného gymnázia zo slovenského jazyka a matematiky pre žiakov 5. ročníkov základných škôl.

            Termíny najbližších stretnutí:

            • Slovenský jazyk – 9. apríla 2018 o 14.15 hod.    
            • Matematika - 12. apríla 2018 o 14.15 hod.                  

            Počet hodín:

            • Slovenský jazyk – 10 hod. - Poplatok: 15 € za kurz/1,50 € za vyučovaciu hodinu.
            • Matematika – 10 hod. - Poplatok: 15 € za kurz/1,50 € za vyučovaciu hodinu.

            V cene kurzu sú aj nácvičné prijímacie testy.

            Prihlásiť sa môžete na sekretariáte školy, tel. č. 045/6725630, prípadne na e – mail. adrese: sekretariat@gymzh.sk, kde získate aj podrobnejšie informácie.

            Minimálny počet žiakov potrebných na otvorenie kurzov je 10.

            Poplatok za kurz sa platí priamo vyučujúcemu na prvom stretnutí.

        • Modelový európsky parlament
          • Modelový európsky parlament

          • Od 11. apríla 2018 sa spúšťa prihlasovanie na Modelový európsky parlament (MEP) - národné kolo. Vlani našu školu reprezentovali Andrej Benčat, Ondrej Poprac, Alžbeta Gundová, Andrej Hrmo a Marko Kováč. Napriek tomu, že patrili k vekovo najmladším tímom, v konkurencii ostatných stredných škôl sa nestratili. Ondrej Poprac bol vybratý do tímu Slovenska na zasadnutí európskeho kola MEP-u v Estónsku.

            Do galérie Modelový európsky parlament boli pridané fotografie.

        • Ako sme spoznávali Štiavnicu
          • Ako sme spoznávali Štiavnicu

          • Kým sa štvrtáci trápili s maturitným testom z angličtiny, PRIMA a SEKUNDA sa vybrali na výlet do Banskej Štiavnice.

            Ráno sme nastúpili do jedného autobusu a plní očakávaní sme vyrazili na cestu za históriou. Po ťažkej jazde zákrutami sme zaparkovali pred kaštieľom Antol. Vydali sme sa na spoznávanie zimného okruhu.

            Zaujalo nás, že kaštieľ bol postavený v symbolike kalendárneho roka: má 4 brány (= ročné obdobia), 12 komínov (= mesiacov), 52 izieb (= týždňov) a 365 okien (= dní). Dnes, po prestavbe, to však už nie je možné potvrdiť. Pri prechádzaní jednotlivými miestnosťami sme sa dozvedeli veľa o živote rodín, ktoré sa o kaštieľ starali. Na prehliadke sme videli aj poľovnícku zbierku, množstvo vypreparovaných zvierat z našich lesov.

            Po návšteve múzea v Sv. Antone nás už očakávalo starobylé banské mesto- Banská Štiavnica. Tu sme navštívili Starý zámok. Prekvapilo nás, že nám nepridelili žiadneho sprievodcu. Rozdelili sme sa do dvojíc a podľa pokynov na papierikoch sme sa vydali na bádanie zámkom. Postupne každý prešiel 9 stanovíšť. Prežili sme aj pár minút strachu, keď sme sa dostali do priestorov mučiarní. Skúmanie nás priviedlo až do zámockej veže.

            Prechádzka históriou vyvrcholila fotografovaním sa na lavičke zamilovaných. Netrpezlivo sme sa rozpŕchli do obchodov a cukrární.

            Po obede nás opäť autobus odviezol ku škole.

            Zuzana Wagnerová, PRIMA

            Do galérie Ako sme spoznávali Štiavnicu boli pridané fotografie.

        • Keď pôjdeš horou ...
          • Keď pôjdeš horou ...

          • je názov prednášky vedenej pánom Jaroslavom Slašťanom, ktorý je známy nielen ako autor publicistických a odborných príspevkov na rôzne témy, bloger, fotograf, ale predovšetkým milovník prírody a jej dobrovoľný strážca. Vďaka jeho zaujímavému rozprávaniu sa trieda KVARTA na malú chvíľu ocitla potulkami prírodou. Naučili sme sa, na základe čoho môžeme v prírode identifikovať jednotlivé živočíšne druhy. Nie sú to len samotné stopy - odtlačky končatín, ale aj trus, vyvrhnuté zvyšky potravy, či rôzne šifry v podobe značkovacích metód, z ktorých daný druh vie dokonca diagnostikovať, či ich zanechal zdravý alebo chorý jedinec.

            Na záver sme sa dozvedeli, čo robiť, keď sa oproti nám vyrúti medveď alebo diviak - najobávanejší obyvatelia lesa. Pán Slašťan nám porozprával aj svoje zážitky z terénu a samozrejme nás vyskúšal, čo sme si z prednášky zapamätali. Ďakujeme CVČ Žiar nad Hronom, že nám sprostredkovali takúto podnetnú prednášku, ktorá významne prispieva k zvýšeniu povedomia ochrany prírody, lebo iba to čo dobre poznáme, si môžeme vážiť a zachovať pre ďalšie generácie. 

            Mgr. Barbora Kinková

        • Úspech na Trenčianskom robotickom dni
          • Úspech na Trenčianskom robotickom dni

          • Aj v tomto roku sa naši študenti zúčastnili medzinárodnej sútaže Trenčiansky robotický deň. Súťažnej prehliadky robotov, vytvorených žiakmi základných a stredných škôl, sa zúčastnili štáty: Slovensko, Česká republika, Nemecko, Maďarsko, Poľsko a Ukrajina. Súťažilo sa v štyroch kategóriach: Driver A, Driver B, DoIt a Freestyle. Našu školu reprezentovali Martin Čamaj a Adam Kučera zo SEXTY s dvomi robotmi, ktoré zdolávali dráhy pre kategórie Driver A, a s jedným robotom v kategórií DoIt. Do kategórie DoIt sa chalani zaregistrovali na poslednú chvíľu, ale práve tu boli najúspešní. Získali skvelé 2. miesto. S robotmi v kategórií Driver A sa umiestnili na 5. a 10. mieste z celkového počtu 67 robotov.

            Martinovi a Adamovi gratulujeme a želáme veľa ďalších úspechov v robotike.

            Fotografie v galérii Trenčiansky robotický deň

        • Noc v škole alebo Gymyard 2018
          • Noc v škole alebo Gymyard 2018

          • Raz ročne sa žiaci zo školy domov neponáhľajú, dokonca v nej aj prenocujú. Tak, ako zo 6. na 7. apríla 2018. PRIMA a SEKUNDA si užili nočný "Gymyard", ktorý pre nich pripravila žiacka školská rada a dobrovoľníci z radov starších žiakov. K noci v škole patrí dobrodružná hra, nočné strašenie, filmy, športovanie v telocvični, obrovská torta a výborná nálada. Posúďte sami...

            Do galérie Noc v škole alebo Gymyard 2018 boli pridané fotografie.