• Tanečný venček plný tanca a emócií
          • Tanečný venček plný tanca a emócií

          • Po dvoch náročných rokoch odriekania a obmedzovania kultúrnych a spoločenských udalostí mladosť naplno zakvitla. K úžasnej záverečnej slávnosti Tanečného venčeka cesta nebola jednoduchá. Celý školský rok s menšími i väčšími prestávkami sa študenti KVARTY, KVINTY, I.A a I.B stretávali v telocvični, aby sa tanec stal pre nich zábavou a lekciou zároveň. Boli to dni radosti, smiechu, postúpaných nôh, niekedy únavy. Pod vedením lektorky tanca Stelly Víťazkovej postupne prešli od rátania krokov rôznych spoločenských tancov k zisteniu, že tancom sa dá komunikovať, vytvárať nové priateľstvá.

            Byť dámami a džentlmenmi si vyskúšali naostro koncom mája, kedy pred zrakmi hrdých rodičov zaplnili tanečný parket estrádnej sály MsKC v Žiari nad Hronom spolu so žiakmi ZŠ a MŠ Štefana Moysesa. Za náročné chvíle strávené pri nácvikoch chlapci poďakovali svojim partnerkám ružou a dievčatá ozdobili saká chlapcov vlastnoručne vyšívanými vreckovkami. Že slová „valčík, jive, čača, waltz, blues, tango a pod.“ už nie sú pre našich gymnazistov neznáme, ukázali nielen s ostrieľanými partnermi, ale i v rodičovskom či učiteľskom tanci. Svoje tanečné majstrovstvo predviedli aj úspešné profesionálne tanečné páry z tanečného klubu TŠK STELLA, v ktorých sme spoznali súčasných žiakov i bývalých absolventov gymnázia. Po vytancovaní certifikátov hudbu spoločenských tancov striedalo disco, čo si mladí patrične užívali. Nechýbala ani súťaž, v ktorej vybrali hostia najlepších tanečníkov. Večer vyvrcholil „Venčekovým tancom“, v ktorom sa mladí svojmu partnerovi poďakovali náramkom alebo venčekom. Víťazi, ktorí vykrútili najviac partnerov, boli vyhlásení za kráľa a kráľovnú venčeka. S tanečným parketom sme sa rozlúčili až po polnoci. Bez ohľadu na pohlavie, či školu, všetci sa pochytali za ramená alebo okolo pása a ukázali, že im nie je cudzia ani slovenská pieseň.

            Tanečný venček sa konal po dlhej odmlke, no o to viac sme si ho všetci užívali. Pozvania žiakov sme mohli s radosťou prijať a zažiť úžasné podujatie, keďže po prvýkrát sa termín nekryl so stužkovou. Bol to pre nás večer vzájomných stretnutí na mnohých úrovniach (súčasní i bývalí žiaci a spolužiaci, učitelia, absolventi, rodičia), plný silných emócií. Triedni učitelia pripravili pre svojich tanečníkov ako poďakovane a spomienku na úžasný večer milú magnetku v tvare štvorlístka.

            V mene učiteľov by sme sa chceli poďakovať pani Stelle Víťazkovej za vedenie kurzov i organizáciu slávnostného večera, rodičom za pohostenie a našim deťom za skvelý zážitok, láskavosť a úprimné emócie. Bravúrne zvládnutú lekciu tanca môžu gymnazisti využiť na tradičnom školskom gymnaziálnom plese, na ktorý sa po dvojročnej prestávke už všetci veľmi tešíme.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tanečný venček plný tanca a emócií.

        • Tri dni v stovežatej Prahe
          • Tri dni v stovežatej Prahe

          • Študentov KVINTY, SEXTY a III.C tento rok zlákala Praha. Ústup cestovných obmedzení doprial na koniec školského roka študentom konečne nezabudnuteľnú cestu za hranice do „stovežatej“ hlavnej metropoly Českej republiky.

            Vyrazili sme v pondelok 27.6. v skorých ranných hodinách. Dlhú a namáhavú cestu väčšina z nás prespala, prípadne sme si ju krátili rozprávaním, počúvaním hudby a inými aktivitami. Po príchode do Prahy nasledovala prehliadka Múzea Filmu. Múzeum nám priblížilo fascinujúci svet filmu. Počas návštevy sme mali možnosť zistiť, ako film funguje a spoznať jeho históriu zábavnou a interaktívnou formou. Originálne exponáty prepájali dejiny so súčasnými technológiami. Neskôr večer sme prechádzali uličkami Prahy spoločne  s pani sprievodkyňou, ktorá nám ukázala zaujímavé miesta, na ktorých sa točili aj známe filmy. Mali sme možnosť vidieť Právnickú fakultu, Staromestské námestie, Václavské námestie, Lucernu, kostol sv. Cyrila a Metoda, Pražský Orloj a iné. Vo večerných hodinách nasledovalo individuálne voľno, kedy si každý mohol vychutnať večernú atmosféru Prahy podľa svojich predstáv.

            Prehliadka mesta pokračovala aj na druhý deň, kedy sme prechádzali cez Karlov most, navštívili sme Pražský hrad, katedrálu sv. Víta, kostol sv. Jána Nepomuckého. Na vlastné oči sme mohli pozorovať výmenu stráží. Popoludní sme zavítali do Múzea voskových figurín. Po prehliadke múzea opäť nasledovalo individuálne voľno, ktoré sme strávili rôzne. Niektorí z nás sa rozhodli pre Petřinskú rozhľadňu, ktorá ponúka nádherný výhľad na celú Prahu. Iní navštívili Svet medúz alebo si vychutnávali čaro Prahy v záhradách v centre mesta.

            Posledný deň, keď sme aj zároveň cestovali domov, nás čakala plavba po Vltave. Z vyhliadkovej lode sme mohli obdivovať Prahu aj z iného pohľadu. Náš trojdňový koncoročný výlet bol nezabudnuteľný a veľmi sa nám páčil. Praha a jej atmosféra nás očarila natoľko, že pevne dúfame, že sa sem ešte niekedy vrátime.

             

            študenti KVINTY

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tri dni v stovežatej Prahe.

        • Adrenalínový záver školského roka
          • Adrenalínový záver školského roka

          • O tom, že mladí ľudia milujú adrenalín a radi skúšajú niečo nové, svedčí aj výber aktivít  II. B na konci školského roka. Najprv si vyskúšali jazdiť na motokárach na Sliači, potom  splavovali Hron od Rybárskej bašty v Žiari nad Hronom až po Revištské Podzámčie. Strávili spolu pekné chvíle, na ktoré budú určite dlho spomínať. A keďže sú to ľudia so srdcom na správnom mieste, venovali sa aj dobrovoľníckej činnosti pri čistení miestneho židovského cintorína, za čo im patrí veľké ďakujem.

            Mgr. Miroslava Debnárová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Adrenalínový záver školského roka.

        • Kurzy v Kvarte - absolvované
          • Kurzy v Kvarte - absolvované

          • Koniec školského roka sa pre Kvartu niesol v znamení kurzov. Ten prvý bol tanečný pod vedením pani Stely Víťazkovej a keďže minulý rok takýmto akciám neprial, kurz absolvovali aj žiaci Kvinty, I.A a I.B. Májová venčeková slávnosť v MSKC korunovala naše úsilie a rodičia spolu s profesormi boli skutočne dojatí, s akou noblesou sme sa snažili vystupovať.

            Júnový kurz našej triedy sa dá nazvať aj kurzom prežitia na chate v Ladzanoch. Nedali sme sa odradiť ani hororovými recenziami a vyzbrojení špekačkami, gitarou a dobrou náladou sme sa vydali na cestu. Prežili sme útoky mravcov a inej hávede, aj varenie špagiet v 14-litrovom hrnci, či nočný pochod za východom slnka, ale v príjemnom počasí, s bazénom, altánkom a hlavne skvelými spolužiakmi sme zažili jedinečné chvíle, na ktoré nezabudneme.

            Takto sme zavŕšili naše prvé 4 roky na gymnáziu a už s napätím a nadšením očakávame, čo prinesie vyšší stupeň nášho stredoškolského štúdia. S prianím pohodového leta,

            Vaša Kvarta

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kurzy v Kvarte - absolvované.

        • Príroda vo fotografii
          • Príroda vo fotografii

          • Príroda okolo nás má toho niekedy oveľa viac, než sme my ochotní vidieť či pochopiť.  Preto treba raz za čas poriadne otvoriť oči a srdce a pozrieť sa, čo sme dostali do vienka a kde žijeme. Nech si totiž myslíme, čo chceme, na Slovensku máme úchvatnú prírodu, ktorú by sme mali ochraňovať a spoznávať.

            Príroda je skvelá. Je to fenomén, ktorý nás všetkých určite nielen fascinuje, ale hlavne obohacuje. Malých aj veľkých. Radi ju nielen obdivujeme, ale aj spoznávame. A veľmi radi ju fotíme. Tu sú malé ukážky našej snahy o zachytenie jej krásy.

            Členovia fotografického krúžku

        • Školskému roku u nás "odbubnovalo"
          • Školskému roku u nás "odbubnovalo"

          • Triedy PRIMA a SEKUNDA v stredu poriadne otriasli múrmi našej školy. Dlho plánovaný projekt z hudobnej výchovy sa konečne podarilo zorganizovať za spolupráce triednych učiteliek Stajníkovej a Szvitekovej, pod vedením skúseného muzikoterapeuta, pána Mira Randuška z Drumble, Zvolen.

            Táto akcia podporuje teamového ducha, zušľachťuje schopnosť počúvať a precítiť počuté, správne reagovať na rôzne neverbálne podnety a zároveň je bezkonkurenčne najlepším spôsobom ventilácie vnútorného napätia a nevyjadrených pocitov.

            Ako sa táto akcia páčila našim najmladším si môžete pozrieť v našej galérii a vo videu 1 a videu 2.

            Mgr. Ivana Lapinová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školskému roku u nás "odbubnovalo".