• Návšteva Bojníc
          • Návšteva Bojníc

          • V pondelok 20.09.2021 sme navštívili najstaršiu ZOO na Slovensku a vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch. Jesenné počasie nám pripravilo z rána chladnejší a zamračený deň, no my sme si tento deň rozjasnili.

            Ako prvé sme sa rozhodli ísť na vyhliadkovú vežu. S menšími obavami či ideme správnou cestou sme úspešne dorazili na parkovisko, kde sme sa rozdelili na  skupinky. Jedna skupinka išla na menšiu vyhliadku na mesto Bojnice. My ostatní sme išli do dedinky pod vyhliadkou a niektorí následne vystúpili nad koruny stromov a užívali si výhľad na Bojnice, Prievidzu, Vtáčnik, Kremnické vrchy, Kľak..

            Neskôr nasýtený peknými výhľadmi a dobrou náladou sme sa presunuli do ZOO. Tam sme mali rozchod a mohli sme si pozrieť čo nás zaujíma. Najväčšiu pozornosť mali milé surikaty, nahnevaný lev, mohutné slony a medvede.

            Domov sme sa vracali spokojní, šťastní a plní energie na ďalšie študijné dni. Sme vďační, že sme mohli aj v tomto nepríjemnom čase pandémie usporiadať spoločný výlet a dúfame, že ich bude viac..

            III.C trieda

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Bojníc.

        • Odkaz vo fľaši
          • Odkaz vo fľaši

          • Tajomné listy v cudzích jazykoch dnes putovali medzi našimi študentami, aby sme si pripomenuli Európsky deň jazykov. Na niektorých hodinách mali žiaci za úlohu reagovať na zahraničné listy, na iných si zase dopisovali medzi triedami. Komunikáciu začínali vždy naši starší študenti listami pre žiakov mladších ročníkov, čo rozpútalo dynamiku plnú napínavých, dojímavých ale hlavne veselých momentov. Dnešné zážitkové učenie presvedčilo všetkých zapojených, že sa vedia dohovoriť v rôznych rečiach, posilnilo ich jazykové sebavedomie a možno v niekom vzbudilo aj chuť v cudzojazyčnom dopisovaní pokračovať. Ďakujeme všetkým študentom i učiteľom za skvelý priebeh dnešnej akcie.

             

            Kolektív cudzích jazykov

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Odkaz vo fľaši.

        • Návšteva Banskej Bystrice
          • Návšteva Banskej Bystrice

          • ... so skvelým kultúrnym zážitkom

            V stredu 21.9.2021 sme sa rozhodli navštíviť naše krajské mesto, Banskú Bystricu. Počasie nám pripravilo krásny slnečný deň, a tak sme si mohli naplno vychutnať prechádzku okolo Pamätníka SNP, prehliadli sme si vystavené exponáty bojovej techniky a nádherné historické jadro mesta. Trochu nás mrzelo, že sme nemohli obdivovať múzejné exponáty v interiéri, keďže podľa režimu tzv. OTP v súčasnej situácii by sme sa museli preukázať platným negatívnym testom na Covid-19 alebo byť plne zaočkovaní.

            To nám ale nepokazilo náladu a plní očakávania krásneho filmového zážitku sme sa neskôr presunuli do Europy, do Cinemaxu, kde sme mali naplánovaný film. Skvelo sme sa zabavili a hlavne sme boli šťastní, že sme mohli stráviť čas spolu ako trieda aj po vyučovaní.

            Domov sme sa vracali spokojní a príjemne unavení s myšlienkou na to, kedy by sme si podobný výlet mohli zase zopakovať.

            I.A trieda

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Banskej Bystrice.

        • Eustory 2021
          • Eustory 2021

          • V dvoch ročníkoch EUSTORY na víťaznej vlne

            10. septembra 2021 prebehlo slávnostné oceňovanie víťazných prác EUSTORY. Minulý rok sa akadémia nekonala z dôvodu pandémie. Aj z dôvodu, že súťaž EUSTORY slávi XX. výročie od vzniku projektu, na odovzdávaní cien bola prítomná aj Katja Fausser, výkonná riaditeľka EUSTORY, Zuzana Jezerská, riaditeľka Slovenského centra pre komunikáciu a rozvoj a zároveň koordinátorka EUSTORY na Slovensku, Viera Grigová, generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO.

            Po krátkych uvítacích prejavoch, Katja Fausser informovala o zámeroch EUSTORY aj o sieťovaní sa mladých bádateľov na online projektoch v čase, keď sa nemôžu zúčastňovať na YOUTH ACADEMIES v jednotlivých členských krajinách. Vyzvala študentov, aby sa neváhali zapojiť aj do tejto formy projektov, ktoré síce nenahradia osobné stretnutia, ale napriek tomu ich pokladá za veľmi prínosné. Predstavila príbehy úspešných riešiteľov EUSTORY, absolventov YOUTH ACADEMIES. Nás potešilo, že medzi nimi vyzdvihla aj absolventku nášho gymnázia, Caroline Turazovú.

            Teší nás, že na gymnáziu má ďalších nasledovníkov. V XV. ročníku sa totiž na 3. mieste umiestnili dievčatá zo vtedajšej III.A - Alexandra Čillíková, Viktória Hašková, Nicol Kováčová, Viktória Repiská. Víťazmi sa stali Roman Debnár (vtedajšia III.C) a Samo Zorkóczy (vtedajšia II.C). Chlapci zaujali nielen podrobným zmapovaním božích múk v našom regióne, vytvorením interaktívnej mapy týchto architektonických pamiatok a ručne kresleným kalendárom, ktorý ako darček priniesli aj pani Zuzane Jezerskej a Katji Fausser. Dámy darček s nadšením prijali.

            V XVI.ročníku EUSTORY sme obsadili všetky pódiové umiestnenia. Mimoriadne cenné je, že bodovali aj žiaci, ktorí nespĺňali vekový limit – dokonca v období, keď svoj projekt chystali, boli mladší o dva roky. Tretie miesto obsadila Lucia Kukučková (vtedajšia IV.A), na druhom mieste sa umiestnili a vytvoreným videom aj predstavením práce zaujali „benjamínkovia“ z kvarty – Alexandra Hajdúchová, Ján Kolár, Rebeka Novodomcová a Adela Račková. Ich video o vojne na Balkáne si môžete pozrieť tu. Prejavom hodným dospelého a precízne spracovanou témou Ako vakcína eradikovala vírus detskej obrny zaujala žiačka kvinty, Emma Rošková. Ona je víťazkou vlaňajšieho ročníka EUSTORY.

            Práve najmladší účastníci súťaže nám dávajú nádej, že tradícia úspešných účastí na EUSTORY bude pokračovať.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Eustory 2021.

        • Nezabudnutí susedia
          • Nezabudnutí susedia

          • Čítanie mien obetí holokaustu

            Tento rok si pripomíname smutné výročie – 80 rokov od prijatia tzv. Židovského kódexu, právnej úpravy, ktorá sa stala základom rasového prenasledovania vo vtedajšom Slovenskom štáte. Je nutné pripomínať si nevinné obete tohto prenasledovania. Už roky to robíme čítaním ich mien.

            Čítanie mien s názvom Nezabudnutí susedia sa uskutočnilo tento rok 9.septembra. Na rozdiel od iných ročníkov sa tento rok čítalo až na 68 miestach po celom Slovensku. Jedným z nich bol aj Žiar nad Hronom. Čítanie pripravili manželia Bravčokovci z kresťanského spoločenstva, ktorí už roky pripomínajú v našom regióne tragédiu holokaustu. Česť čítať mená obetí tento rok mali Peter Antal, primátor mesta, dekan farnosti Povýšenia Sv. kríža, vdp.  Ján Flajžík, MUDr. Marianna Hammanová- príbuzná záchrancov rodiny Prof. Traubnera, Rastislav Bravčok z kresťanského spoločenstva v Žiari nad Hronom, ale aj učiteľka našej školy, Mgr. Zuzana Kohútová.

            Na príprave tryzny sa spolupodieľalo aj naše gymnázium. Zúčastnili sa jej študenti II.B s riaditeľkou školy, Ing. Danou Paálovou. Mená záchrancov čítali Veronika Bencová, Nina Sučanská z II.B a Roman Debnár zo IV.C.

            Za fotografie z podujatia ďakujeme stránke Žiar nad Hronom vo fotografiách, https://www.facebook.com/fotografmesta/

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Nezabudnutí susedia.