• Víťazstvo aj v nemeckom jazyku
          • Víťazstvo aj v nemeckom jazyku

          • Po úspešnom dni našich angličtinárov sa usmialo šťastie aj na našich nemčinárov. Dňa 20.1.2021 sa uskutočnilo okresné kolo 31. ročníka  Olympiády v nemeckom jazyku, ktoré organizovalo  tradične CVČ v Žiari nad Hronom. Nový bol spôsob, súťažilo sa dištančnou formou. V kategórii 1B nás reprezentovali víťazky školského kola, študentky KVARTY Emma Rošková a Nikola Kútniková. Tak ako sa im darilo v školskom kole, rovnako obhájili svoj postup aj v okresnom kole, kde Emma obsadila 1. miesto a Nikola 2. miesto.

            Obidve spolu so Zlatkou Forgáčovou z III.B (v kategórii 2C) postupujú do krajského kola, ktoré sa má uskutočniť dňa 9.2.2021.

            Z tohto úspechu sa úprimne tešíme a prajeme našim študentkám do budúcnosti veľa elánu, aby nielen úspešne reprezentovali našu školu, ale naďalej rozvíjali svoj talent a nadšenie pre štúdium druhého cudzieho jazyka. Ešte raz obidvom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            PK nemecký jazyk

        • "Sila prianí" alebo "Úspech na anglickej olympiáde"
          • "Sila prianí" alebo "Úspech na anglickej olympiáde"

          • Pred týždňom sme spoločne priali našim talentovaným angličtinárom, nech sa im na darí v okresnom kole olympiády. Naša radosť dnes nemôže byť väčšia, pretože prianie sa splnilo a my môžeme ohlásiť tri prvé miesta, ktoré nám svojou šikovnosťou a usilovnosťou priniesli:

            - v kategórii 1B - Ema Chudobová (KVARTA),

            - v kategórii 2A - Miroslav Bielik (II. A),

            - v kategórii 2B - Lukáš Knoška (IV. B).

            Všetkým "online" súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy. Víťazom blahoželáme a prajeme im, nech 10. február - dátum krajského kola - bude pre nich rovnako úspešný a prinesie nové zážitky a skúsenosti.

            P. S. Dnes držíme palce nemčinárom a španielčinárom!

                                                                                                                                                         PK anglický jazyk

        • Ako správne minúť 5peňazí
          • Ako správne minúť 5peňazí

          • alebo o online finančnom vzdelávaní Národnej banky Slovenska

            Krátko pred zimnými prázdninami sa naše gymnázium zapojilo do premiéry projektu Národnej banky Slovenska a Múzea mincí a medailí v Kremnici s názvom "5peňazí". Naši seminaristi si mali možnosť medzi prvými stredoškolákmi vyskúšať nové online finančné vzdelávanie. Táto iniciatíva Národnej banky Slovenska slúži ako preventívne vzdelávanie s cieľom vplývať na finančných spotrebiteľov a pomáhať im správne narábať so svojimi financiami. Myšlienku vytvoriť projekt 5peňazí hodnotí pozitívne aj samotný guvernér NBS Peter Kažimír, ktorý tvrdí, že finančná gramotnosť mladých Slovákov má vážne rezervy a práve Národná banka má ambíciu stať sa autoritou pre zlepšenie. 

            Workshop, ktorý 17. decembra 2020 pre našich tretiakov organizovali štyri sympatické lektorky, v sebe niesol mnoho praktických poznatkov o tom, ako správne hospodáriť. Na vlastnej koži si mladí dospievajúci vyskúšali, aké náročné je tvoriť rodinný rozpočet z priemerných platov slovenských robotníkov, podnikateľov či zamestnancov. Niektorí z nás boli prekvapení, aké zložité je spravovať rodinné prostriedky už na základnej úrovni. 

            Študenti tretieho ročníka hodnotia získané vedomosti veľmi pozitívne a považujú ich za potrebné. Okrem praktických cvičení, hier a kvízov sa seminaristi oboznámili aj so všeobecnými faktami týkajúcimi sa ich budúceho súkromného rozpočtu. 

            Na záver si tretiaci spoločne zasúťažili prostredníctvom aplikácie Kahoot. V kvíze využili poznatky, ktoré získali najmä počas seminára. Víťazi kvízu obdržali aj milé ceny. 

            Organizátorom projektu ďakujeme za príležitosť vyskúšať si projekt medzi prvými.

            Roman Debnár, III. C

            Viac o projekte 5peňazí sa dozviete tu.

        • Držíme palce našim olympionikom!
          • Držíme palce našim olympionikom!

          • Dnešný deň je pre našich angličtinárov špeciálny - koná sa okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, v ktorom nás budú reprezentovať víťazi školského kola, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 24. a 25. novembra. Dištančná forma neodradila našich talentovaných žiakov, ktorí v počte 39 súťažili rozdelení do svojich kategórií a získali nasledovné umiestnenia:

            KATEGÓRIA 1A (Prima a Sekunda):

            1. Slašťan Andrej – Sekunda
            2. Boldiš Richard - Prima
            3. Kolár Samuel - Prima

            KATEGÓRIA 1B (Tercia a Kvarta):

            1. Chudobová Ema – Kvarta
            2. Rošková Emma  – Kvarta
            3. Schmidt Matúš - Kvarta

            KATEGÓRIA 2A (1. a 2. ročníky, Kvinta a Sexta):

            1. Bielik Miroslav – II.A
            2. Pivarčiová Nina - Kvinta, Radzová Ema – II.A
            3. Dang Quang Huy - Kvinta

            KATEGÓRIA 2B (3. a 4. ročníky, Septima a Oktáva):

            1. Knoška Lukáš – IV.B
            2. Kukučková Lucia – III.A, Mališová Alexia – III.A
            3. Víťazková Natália – III.A

            Úlohou študentov bolo v časovom limite vypracovať náročné zadania preverujúce šírku ich slovnej zásoby, hĺbku znalostí z používania gramatických časov, správnej slovotvorby či porozumenie textu. U mladších žiakov sme preskúšali aj schopnosť pohotovo a správne reagovať v ústnej konverzácii, kde  cez videohovor v MS Teams opisovali zadané obrázky a rozprávali vymyslený príbeh pred svojou odbornou komisiou. Na tohto ročnej olympiáde pracovali členovia komisie v zložení Mgr. R. Szviteková, Mgr. E. Pajerská a Mgr. I. Lapinová a zúčastnilo sa 38 študentov. Víťazom školského kola dnes držíme palce a prajeme bezchybné internetové pripojenie, ako aj oddýchnutú a sústredenú myseľ.

            PK anglického jazyka