• Mikulášsky volejbalový turnaj
          • Mikulášsky volejbalový turnaj

          • Za pomoci študentov IV. C sa na našej škole dňa 6. 12. 2022 uskutočnil Mikulášsky volejbal. Na turnaj sa prihlásilo až 13 triednych tímov, ktoré si svoje sily zmerali v telocvični školy vzájomnými zápasmi. Nechýbala hudba, smiech a povzbudzovanie ostatných spolužiakov. Spôsobom hry každý s každým sa do finále prebojovali tímy z tried III. A, IV. B a IV. C, ktoré získali najvyššie počty bodov. Ani najmladší gymnazisti sa nedali zahanbiť, vo vzájomných zápasoch sa najviac darilo SEKUNDE.

            Po vyrovnaných súbojoch si putovný pohár odniesla III. A, druhé miesto získal tím IV. C a tretí skončili študenti zo IV. B.

            ťazom gratulujeme a veríme, že sa Mikulášsky volejbal podarí zorganizovať opäť o rok. Maturanti si tradične zahrajú volejbal aj v máji, kde proti absolventom nastúpi tím profesorov po prvýkrát na novom školskom ihrisku.

            Ďakujeme organizátorom, pani riaditeľke i všetkým vyučujúcim, ktorí túto akciu pomohli usporiadať a dopriali nám v predvianočnom čase trochu úsmevu a radosti zo športu.

        • KVINTA a SEXTA na výstave motýľov a exotického hmyzu
          • KVINTA a SEXTA na výstave motýľov a exotického hmyzu

          • S pani riaditeľkou sme sa v utorok poobede vybrali do Pohronského osvetového strediska, kde je do 18. decembra prístupná pre verejnosť expozícia motýľov a exotického hmyzu z celého sveta. Výstava napriek bohatej ponuke aj živého hmyzu, bola len malou ukážkou zbierky pána Zachara, ktorý pôsobil v Bojnickej ZOO a precestoval celý svet. Dozvedeli sme sa množstvo cenných informácií. Napríklad, že niektoré motýle sú jedovaté, alebo sme videli najväčšieho motýľa na svete, ktorým je Attacus Atlas.

            Študentom sa výstava veľmi páčila. Dovolím si zakončiť svoj príspevok citátom od H. CH. Andersena „Život nestačí, povedal motýľ. Treba k nemu slnečný jas, slobodu a malý kvietok.“ 🐛🦋

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album KVINTA a SEXTA na výstave motýľov a exotického hmyzu.

        • Psychológia v našom živote III
          • Psychológia v našom živote III

          • Dňa 22.11.2022 žiaci na seminári zo psychológie opäť privítali ďalšieho zaujímavého hosťa. Bol ním profesionálny hasič kpt. František Horál, príslušník Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. Počas jeho prednášky sa mali žiaci možnosť dozvedieť veľa zaujímavých informácií nielen o samotnej práci hasičov, ale najmä o tom ako sa prejavuje nadmerná psychická záťaž u hasičov záchranárov, ako následne ovplyvňuje ich ďalší výkon, ako sa vyrovnávajú so stresom pri svojej práci a aké formy psychohygieny využívajú. Analyzoval záťažové situácie, spôsoby ich zvládania a možné súvislosti s ich rastom u príslušníkov hasičského záchranného zboru. Prostredníctvom svojich prezentácií, autentických fotiek a videí ukázal pán Horál žiakom reálne mimoriadne udalosti, s ktorými prichádzajú hasiči do kontaktu počas svojej služby. Žiaci tak mali možnosť zistiť, že povolanie hasiča má z hľadiska fyzickej a psychickej oblasti radu špecifík, ktoré ho determinujú ako činnosť vysoko náročnú.

            PhDr. Veronika Horálová

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote III.

        • BOLI TO „ROZPRÁVKOVÉ“ IMATRIKULÁCIE
          • BOLI TO „ROZPRÁVKOVÉ“ IMATRIKULÁCIE

          • V stredu 16. 11. 2022 sa na našom gymnáziu po dvojročnej pauze znovu uskutočnili IMATRIKULÁCIE, ktoré zorganizovali triedy II. A a II. B. Pripravili sme si pre prvákov veľmi pestrý program, ktorý zahŕňal snáď všetky druhy umenia. Témou boli Disney rozprávky. Niekoľko dní vopred sme oznámili I. A a I. B, aké kostýmy si budú musieť pripraviť. Taktiež sme im dali za úlohu pripraviť si tanec na ľubovoľnú pesničku a napísať prísahu, ktorá bude venovaná nám, druhákom.

            V ten deň sa začali prípravy už od skorého rána, balóny a farebné girlandy ozdobili telocvičňu do sviatočnej atmosféry, v ktorej vynikla najmä tematická fotostena, kde sa naši prváci, ale aj profesori, radi odfotili. Posledným bolo maľovanie na tvár, počas ktorého sme už ako skúsení druháci „doladili“ prvákom ich zvolené tematické kostýmy.

            Za tónov úvodnej piesne programu prváci vstúpili do telocvične ako krásne princezné a prváčky ako udatní princovia, kde ich moderátor privítal a povzbudil, aby sa veľmi nebáli a boli odvážni. Ani na triedne pani profesorky prváckych ročníkov sme nezabudli a „ovenčili“ sme ich krásnymi „Hawai" náhrdelníkmi a korunkami. Potom už nič nebránilo zábave, ktorá sa začala vopred pripravenou tanečnou choreografiou oboch tried. Nasledoval kvíz, ako dobre poznajú rozprávky, z ktorých  postavy boli námetom ich kostýmov. Keď niekto odpovedal nesprávne, čakal ho trest v podobe spŕšky z penového spreja. Spev piesní ako Let it go, Biely kvet a Voňavky dievčat pobavil všetkých, a bolo priam komické sledovať, ako naše obľúbené „rozprávkové postavičky z detstva“ spievajú pesničku od Mira Žbirku! Nasledoval balónový bál, kde naše princezné (chlapci) a princovia (dievčatá) utvorili páry, pričom jednému z nich sme uviazali balón na nohu a ich úlohou bolo pri tanci popraskať balóny ostatných. Štvrtou súťažou bola „Stratená črievička“, kedy sa všetci prváci vyzuli a my sme vybrali 7 párov, z ktorých „princovia“ museli nájsť čo najrýchlejšie črievičky svojej milej. Samozrejme po každej súťaži získali víťazi sladkú odmenu. Módna prehliadka uzatvorila naše spoločné zábavné predpoludnie a dva najkrajšie páry, ktoré vybrala „porota“ zložená z druhákov, dostali odmenu v podobe šerpy, kupónu šťastia a čokoládky. K záverečnému ceremoniálu imatrikulácií ako vždy patrí čítanie prísahy prvákov, ktorú si sami vybrali, a následne boli certifikátmi „pasovaní do tzv. študentského cechu“, čo si určite všetci prváci zaslúžili za svoju ochotu poslušne dodržiavať pokyny nás, druhákov -  ich starších spolužiakov!!

            Veríme, že sa imatrikulácie našim prvákom páčili a budú na tento deň dlho s úsmevom spomínať.

            Vanessa Adamcová, II. A

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album BOLI TO „ROZPRÁVKOVÉ“ IMATRIKULÁCIE.

        • GymGauč s absolventom - Petrom Kováčom
          • GymGauč s absolventom - Petrom Kováčom

          • Prinášame Vám ďalšiu epizódu školskej talkshow!

            Privítali sme medzi nami absolventa Petra Kováča, jedného z najlepších slovenských bežcov, aktívneho atléta, novinára a fotografa v jednej osobe a športového editora Denníka N. Peter je autorom knihy "Od antilopy po Zátopka", ktorú známe kníhkupectvo označilo za knihu roka 2022. Ako bežecká encyklopédia vznikala a mnoho iného sa dozviete v rozhovore.

            Ďakujeme za návštevu!

          • Online burza stredných škôl

          • Vážení rodičia, milí deviataci a piataci zo základných škôl!

            Pozývame Vás na online Burzu stredných škôl Banskobystrického samosprávneho kraja.

            Burza sa bude konať v online priestore - na YouTube kanáli Idem na strednú:

            https://www.youtube.com/channel/UC0ZysZdPI3s-902O8E1z8wA

            Predstavenie Gymnázia Milana Rúfusa je zaradené do programu dňa 22. novembra 2022 (utorok) od 16.00 h.

            Zároveň sa budete môcť v tento deň naživo spojiť so zástupcami školy od 16.00 h do 18.00 h cez aplikáciu TEAMS na tomto linku. (Meeting ID: 322 698 785 430, Passcode: W2uSQJ).

            Na pripojenie nie je potrebné stiahnuť aplikáciu, stačí sa pripojiť cez prehliadač. Pri použití mikrofónu si prosím skontrolujte povolenie zariadenia v prehliadači.

            Informácie o našej škole nájdete aj na blogu idemnastrednu.sk

            https://www.idemnastrednu.sk/skola/ziar-nad-hronom/gymnazium-milana-rufusa.

            Tešíme sa na online stretnutie s Vami!

        • Talkshow "GymGauč" sa vracia v novom šate!
          • Talkshow "GymGauč" sa vracia v novom šate!

          • Po dlhšej prestávke Vám opäť budeme prinášať rozhovory so súčasnými študentmi, absolventmi i učiteľmi gymnázia či inými známymi osobnosťami.

            Pokračujeme v novom priestore, s novým logom i s novým tímom. Adelka a Janko vyspovedali pre Vás Tamarku, Martina a Dominika, ktorí zastupovali školu i krajinu na súťaži FIRST Global 2022. Dozviete sa viac o mimoriadnom úspechu slovenskej reprezentácie na medzinárodnej robotickej olympiáde, ktorá sa konala v októbri v Ženeve.

            Už teraz pre Vás striháme ďalší diel.

            https://youtu.be/IRxLo_WVKWg

        • Úspech na FIRST Global v Ženeve
          • Úspech na FIRST Global v Ženeve

          • Tamara Štangová, Martin Hronský a Dominik Olajec z Gymnázia Milana Rúfusa sa vďaka víťazstvu v celoslovenskej súťaži FIRST Global Slovakia 2022 stali členmi národného tímu, ktorý reprezentoval Slovensko na robotických majstrovstvách sveta FIRST Global 2022. 

            V Ženeve dosiahli spolu s Karin a Tomášom, študentami SPŠ Myjava, výnimočný úspech -stali sa najúspešnejšou slovenskou reprezentáciou v 5. ročnej histórii súťaže. Slovenský tím sa stal jedným z najoceňovanejších tímov celej súťaže. Tím vytrvalo hral v play-off až do finále. Získal 4 ocenenia Cenu za dodržiavanie bezpečnostných pravidiel (SAFETY AWARD), Strieborné ocenenie porotcov za technológiu robota (SILVER JUDGES AWARD TECHNICAL), Cenu za komunikáciu na sociálnych sieťach (SOCIAL MEDIA CHALLENGE AWARD) a dostal sa do finále súťaže XPRIZE New Technology Experience, kde skončil medzi TOP10 najlepšími tímami sveta vďaka inovatívnemu projektu 4C – Compact Carbon Capture Capsule. 

            Medzinárodná robotická súťaž stredoškolákov pravidelne spája kreatívnych študentov s vášňou pre technológie a inovácie. Po dvojročnej online súťaži sa v Ženeve opäť prezenčne stretlo 162 tímov z rôznych krajín sveta. Ročník 2022 sa niesol v znamení tematickej výzvy - Carbon Capture. Hlavným cieľom bolo zostrojenie robota a vymyslenie technológie pre hru s témou aktívneho zachytávania oxidu uhličitého z atmosféry. Pred samotnou súťažou študenti okrem robota pripravili a prezentovali prostredníctvom videa aj inovatívne riešenie – vlastný návrh, ako prispieť k zníženiu emisií CO2. Navrhli model kapsule na zachytávania CO2, vďaka čomu postúpili spolu s deviatimi inými krajinami pred ďalšiu porotu a projekt obhajovali aj priamo v Ženeve. 

            I keď to nebolo jednoduché, po úspechu oboch škôl v národnom kole, študenti vytvorili aktívny a odvážny tím, ktorý sa prezentoval aj na domácich podujatiach ITAPA-EXPO, SlovakiaTech a na Noci Výskumníkov a získal si doma aj vo svete veľa fanúšikov. V národnom tíme sa na súťaž pripravovali aj Patrik Dekýš, Dávid Sebechleský a ďalší študenti z Myjavy, do Ženevy však nemohli vycestovať všetci.

            Snahu a úspech slovenskej reprezentácie pozitívne ocenil aj veľvyslanec Dušan Matulay z Permanentnej misie Slovenska pri OSN, ktorý osobne podporil slovenský tím a zabezpečil aj výbornú propagáciu krajiny na podujatí. Slovenský tím bol skutočnou hviezdou súťaže a reprezentanti zo všetkých krajín sveta boli častými a pravidelnými návštevníkmi slovenského „pitu“ na podujatí.  

            Študenti intenzívne na sebe pracovali. Majú za sebou tisícky hodín skladania, skúšania, programovania, natáčania, fotenia, strihania videí, komunikovania a prezentovania. Zo súťaže sa vrátili ako ľudia schopní lepšie spolupracovať v tíme pod časovým tlakom a s obrovským zanietením pre vedu, techniku, strojárstvo a matematiku (STEM). Darilo sa im uspieť aj vďaka výbornej jazykovej vybavenosti a pohotovosti. Spoznali prácu tímov v rôznych krajinách sveta a ich odlišnosti, zabavili sa, našli si priateľov i obdivovateľov. Veríme, že sa im vďaka tomuto úspechu otvoria mnohé dvere, budú úspešní v ďalšom štúdiu i v živote.  

             

            Link na inovatívny projekt tímu v anglickom jazyku: 

            https://fb.watch/gJVzNZG5CO/

            https://youtu.be/H46l1dKRWrA

             

            Robotickú olympiádu na Slovensku i účasť študentov na medzinárodnej súťaži zabezpečovala FIRST Global Slovakia, o.z. Viac informácií o súťaži sa dozviete na https://firstglobal.sk/.

            Fotografie boli zhotovené aj vďaka FIRST Global Slovakia, o.z. 

             

        • Fotosúťaž BARCELONA 2022
          • Fotosúťaž BARCELONA 2022

          • V dňoch 17. 10. 2022 – 1. 11. 2022 mali naši študenti možnosť zapojiť sa do elektronického hlasovania o najkrajšiu fotografiu z poznávacej exkurzie do Barcelony, ktorej sa v septembri zúčastnilo 52 žiakov našej školy. Do fotosúťaže sa zapojilo 19 žiakov, pričom každý z nich poslal najkrajšiu fotografiu z vlastnej zbierky. Po spočítaní hlasov sa na 1. mieste umiestnila N. Pinková z III. A (foto č. 4), na 2. mieste skončil V. Macko z III. B (foto č. 5) a 3. miesto patrí M. Ďuricovej z III. B (foto č. 16). Víťazka súťaže získala ako cenu tričko Barcelona a všetci traja dostali malú sladkú dobrotu v podobe španielskych lentiliek 😊 Blahoželáme a ďakujeme.

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Fotosúťaž BARCELONA 2022.

        • Pozvánka pre deviatakov
          • Pozvánka pre deviatakov

          • Milí priatelia a záujemcovia o štúdium na našej škole, milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí pre štvorročné štúdium, ktorý sa uskutoční dňa 30. 11. 2022 (streda).

            Pripravili sme pre Vás:

            8.00 – 8.15         Základné informácie o štúdiu a priebehu prijímacieho konania

            8.15 – 10.45 

            • Ako zvládnuť prijímacie skúšky
            • Prehliadka priestorov školy a ukážky z vyučovania

            S jazykmi do sveta - Históriou k tolerancii - IT generácia -

            Chemické zázraky - Biológia nás baví - Fyzika okolo nás 

            • Život školy očami školského parlamentu
            • Stretnutia s učiteľmi a žiakmi

            10:45 – 11:30    Individuálna prehliadka školy podľa záujmu

            12:30 – 17:00    Poskytovanie informácií o štúdiu rodičom

             

            Podrobné informácie o štúdiu sa nachádzajú na stránke školy. V prípade ďalších otázok nás kontaktujte telefonicky alebo e-mailom.

             

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

             

            Kontakt: sekretariat@gymzh.sk, 045/672 56 30, 0904 994 232

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • Na Európskej noci výskumníkov v Europa Shopping Center v Banskej Bystrici sme v tomto roku prezentovali aj aktivity našej školy. Pod mottom „Dôverujme vede“ sme v našom stánku prezentovali svet robotiky. Návštevníci si mohli vyskúšať robotov vytvorených z rôznych stavebníc. Jeden zo stavebnice Lego NXT skladal Rubikovu kocku, robotické autíčko sa autonómne pohybovalo v krabici iné chodilo po čiare. Ukázali sme tiež, že sa v rámci vyučovania i počas krúžkov venujeme aj programovaniu hardvéru s využitím micro:bitov. Priniesli sme so sebou inteligentnú kocku, alarm, lietajúci dron, kolotoč. Okrem toho sa malí i veľkí mohli zahrať na autodráhe a vyskúšať si ovládanie robotických autíčok cez vzájomnú komunikáciu dvoch micro:bitov. Najväčším lákadlom bol však robot Pavol, ktorý vznikol v rámci súťaže First Global 2022 a o niekoľko dní ho čakala súťaž v Ženeve. Pavol fungoval na diaľkové ovládanie, dokázal zbierať a vyhadzovať loptičky a dokonca sa sám pomocou výsuvného ramena zavesil a vytiahol do výšky.

            Náš stánok sa tešil veľkej obľube, bolo u nás celý deň plno. Za reprezentáciu školy ďakujeme Tamarke, Martinovi, Dominikovi, Dávidovi (náš úspešný FIRST Global tím) a Saške, Rebeke a Dušanovi z KVINTY.

            Vyučovanie robotiky a programovanie s hardvérom sa nám darí realizovať vďaka rozmanitým projektom a grantom. Za zapožičanie robota Pavla ďakujeme FIRST Global Slovakia o. z.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc výskumníkov.

        • Exkurzia Sexta
          • Exkurzia Sexta

          • V štvrtok 03.11.2022 sa trieda SEXTA s pani riaditeľkou a svojou triednou pani profesorkou vybrali na exkurziu do Hronského Beňadika. Naša výprava sa začala v Bazilike minor sv. Benedikta, kde sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií z histórie opátstva sv. Benedikta a pokochali architektúrou nielen zrekonštruovanej prízemnej časti baziliky, ale aj starobylej kaplnky. Po prehliadke sme si posedeli v príjemnom prostredí kláštornej čajovne, kde nás ponúkli domácim bylinkovým čajom, ktorý určite všetkým zlepšil náladu. Ďalej sme pokračovali do Nitry, kde sme spoznali okolie Nitrianskeho hradu a zavítali do Diecéznej knižnice, ktorá chráni jednu najvzácnejších zbierok starých kníh na Slovensku. Nachádza sa tu  nielen teologická literatúra, ale aj vzácne diela z histórie, filozofie, bibliografie, literatúry, pedagogiky, geografie, prírodných vied, práva, či jazykovedy. Sú tu aj rôzne encyklopédie, historické rukopisy a časopisy. Najvzácnejšou časťou fondu sú však prvotlače, čiže knihy vytlačené do roku 1500. Knižnica nás všetkých uchvátila svojou jedinečnou, priam čarovnou atmosférou. Všetci by určite súhlasili, že sme sa na chvíľu ocitli naozaj akoby v rozprávke. Opäť bohatší o nové znalosti sme sa s dobrým pocitom pobrali domov.

            Bibiana Černáková  (Sexta)

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Sexta.

        • Jesenné prázdniny s chémiou :)
          • Jesenné prázdniny s chémiou :)

          • Ani jesenné prázdniny neodradili ,,fanúšikov" chémie z triedy KVINTA a v rámci krúžku Skús pokus z projektu Keď učenie má zmysel sme spolu strávili dva zaujímavé dni. Prvý deň naše kroky viedli do historického mesta Banskej Štiavnice. Tam sme sa oboznámili s banskou minulosťou celého Stredného Slovenska. Expozícia Baníctvo v Kammerhofe v banskom múzeu bola veľmi zaujímavá. Na svoje si prišli chlapci aj dievčatá. Ďalší deň sme strávili spolu v chemickom laboratóriu, kde sme sa okrem iného pokúsili napríklad izolovať a pozorovať kofeín z kávy. Myslím si, že sme spolu strávili dva úžasné dni a ďakujem aj žiakom triedy KVINTA za ich nadšenie a čas, ktorý sa rozhodli naplniť chémiou 🙂

            Mgr. Barbora Kinková

            Projekt "Keď učenie má zmysel" realizujeme s podporou ESF, EFRR a ŠR.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenné prázdniny s chémiou.

        • Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen
          • Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen

          • Triedy I.B a KVINTA navštívili spolu s pani profesorkou Findrikovou a Kinkovou Tihányiovský kaštieľ v Banskej Bystrici. Tu sme mali príležitosť okrem zaujímavého výkladu o flóre a faune Stredného Slovenska a vystavených exponátov navštíviť aj výstavu ,,Syseľ“. Na spomínanej výstave sme sa dozvedeli množstvo nových informácií o tomto veľmi milom zvieratku, ktoré mnohým pripomínalo africkú surikatu 😀. Zistili sme, že tieto zvieratká si pod zemou stavajú zložité nory, sú veľmi priateľské a žiaľ aj ohrozené.

            Ďalej naše kroky viedli do kontaktnej ZOO vo Zvolene CROC Terrarium studio a Tropical World. Tu sme si mohli chytiť chameleóna, leguána, pavúky, hady či pohladkať kajmana. Zpoza skla sa nás dívali jedovaté hady, pirane, varany a iné nebezpečné živočíchy. V kontaktnej ZOO sa nám veľmi páčilo a určite sa do nej ešte vrátime. Prehliadka bola totiž obohatená pútavým, priam dobrodružným rozprávaním, a tak sme sa na chvíľu ocitli na rozmanitých častiach sveta.

            Mgr. Barbora Kinková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen.

        • Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“
          • Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“

          • Vo štvrtok 27.10.2022 sa žiaci I.A a III.A vybrali za zážitkami na exkurziu do Banskej Bystrice. Po príchode sa rozdelili na dve skupiny. Prvákov čakala v Centre hispánskej kultúry Vladimíra Olerínyho pri Štátnej vedeckej knižnici najskôr zaujímavá prednáška o Španielsku, jeho histórii, geografii a kultúre. Formou prezentácie sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavostí nielen o Španielsku, ale aj Latinskej Amerike. Získané vedomosti si mohli hneď overiť v teste, ktorý preveril ich pozornosť a pamäť. Následne si tiež mohli prezrieť knižnicu Centra a dozvedieť sa ako centrum funguje a aké rôzne akcie organizuje. Po skončení prednášky sa žiaci presunuli na hasičskú stanicu, kde ich okrem prehliadky hasičskej techniky čakala ďalšia zaujímavá prednáška o práci hasičov a celkove o fungovaní hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky. 

            V rovnakom čase  tretiaci mali možnosť v Múzeu SNP navštíviť expozíciu, ktorá prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948. Je tematicky, obsahovo aj materiálovo najrozsiahlejšou expozíciou Múzea SNP. Po prehliadke expozície si mohli pozrieť Skanzen ťažkej bojovej techniky, ktorý sa nachádza hneď vedľa Pamätníka SNP.

            Čas do odchodu žiaci vyplnili prechádzkou po Námestí SNP a návštevou Európy, kde doplnili sily občerstvením alebo kávičkou, či horúcou čokoládou😊

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“.