• Psychológia v našom živote II.
          • Psychológia v našom živote II.

          • Dňa 25.10.2022 sa v rámci seminára Psychológia uskutočnilo ďalšie zaujímavé stretnutie maturantov so svetom praktickej psychológie, ktorý tentokrát zastupovala pani Mgr. Ježíková z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Žiari nad Hronom. Tá žiakom porozprávala o možnostiach štúdia psychológie na Slovensku a v Českej republike, o samotnom obsahu štúdia tohto predmetu ako aj o možnostiach získavania praxe a uplatnenia sa v praxi po skončení štúdia. Hovorila tiež o novodobých problémoch mladých ľudí, o jej osobných skúsenostiach z praxe, ako aj o možnostiach edukácie a získavania informácií z tejto oblasti. Na záver seminára si žiaci urobili test sociálnych zručností, ktorý si následne vyhodnotili a konfrontovali s vlastnými skúsenosťami.

             

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote II..

        • Históriu tvoríme MY
          • Históriu tvoríme MY

          • V sobotu 15.10. 2022  sme sa zúčastnili na diskusnom fóre Európa hodnôt v Košiciach.  Šlo o jubilejný XX. ročník podujatia, ktoré usporadúva  Centrum pre európsku politiku (CEP). Téma diskusií bola nesmierne ťažká.

            Po tridsiatich rokoch je v Európe opäť vojna. Napriek zložitosti, strachu, zneisteniu je dôležité, aby sme sa my, mladí, o tému zaujímali.

            Našu školu na fóre zastupovali štyria študenti z triedy III.B.   “Do Košíc sme pricestovali už v piatok kvôli komplikovanému dopravnému spojeniu. Sme vďační, že CEP nám umožnil ubytovať sa o deň skôr. Tento deň sme plne využili na prehliadku a objavovanie nádhernej atmosféry historických, architektonických aj umeleckých krás Košíc. Navštívili sme ikonické turistické miesta, ale aj úžasnú Východoslovenskú galériu.”

            V sobotu ráno začalo diskusné fórum. Skladalo sa z viacerých panelov. Ako už v pozvánke uvádza usporiadateľ: “Kým vojna v bývalej Juhoslávii sa nás až toľko nedotýkala, prepadnutie Ukrajiny Ruskom ovplyvňuje náš každodenný život zásadným spôsobom. Do našich rozhovorov sa dostala téma tepla v zime, zvyšujúce sa ceny, neistota. Avšak tí ľudia, ktorí majú skutočnú neistotu, nevedia, čo ich čaká a netušia, ako prežijú, žijú na Ukrajine. Aká je ich každodennosť? Každodennosť vo vojne...“ Odpovede na tieto otázky dával prvý blok diskusného fóra.

            Program otvoril Kamil Sládek, predseda CEP-u. V jeho prednáške sme sa zoznámili s historickými faktami, dotýkajúcimi sa vojny na Balkáne a s ich paralelou s aktuálnou ukrajinsko-ruskou vojnou.

            O vojne sme z prvej ruky počuli od žien - pedagogičiek z rôznych častí Ukrajiny. Každá z nich má s vojnou vlastnú skúsenosť. Rozprávanie bolo veľmi emotívne, náročné na spracovanie, často plné sĺz.

            V druhom bloku sa nám téma ešte viac generačne priblížila. Dozvedeli sme sa, aký dopad má vojna na deti a mladých ľudí, ktorí chodia na Ukrajine do školy, ako vplýva na ich učiteľov. Ako sa im zmenili priority? Čo sa od Ukrajincov a Ukrajiniek môžeme učiť? Ako ich môžeme  podporovať, aby to pre nich bola skutočná pomoc?

            V  diskusii s názvom “Školstvo vo vojne” sme sa dozvedeli rozdiely medzi tým, ako sa učí na Slovensku  a momentálne počas vojny na Ukrajine.  Už vieme, aké sú opatrenia, s ktorými sa žiaci a zamestnanci škôl na dennej báze musia stretávať.

            Diskusia na obe témy bola voľná, každý sa mohol zapojiť, opýtať sa, vysloviť názor. Jazykovú bariéru sme prekonávali vďaka tlmočeniu.

            Čo dodať na záver? V ten deň sme pocítili situáciu z prvej ruky. To nám pomohlo ešte viac si uvedomiť, že nejde o žiadnu “špeciálnu operáciu”. Rozprávanie  vyvrátilo pohľad dezinfoscény, že vojna je umelo zinscenovaná pre senzáciu televíznych štábov a pošpinenie Ruska. Započúvali sme sa do skutočných príbehov, ktoré poznačia celé ďalšie generácie Ukrajincov. Počuli sme o tragédiách, ktoré neobchádzajú ani deti a mladých.

            Vážime si príležitosť, ktorú nám CEP poskytol. Nenecháme vyjsť na zmar nič z počutého a pocíteného.  Na počesť úžasných ľudí, ktorých sme spoznali, budeme konať a ich posolstvo šíriť v našej škole. Práve my tvoríme históriu, nenechajme si ju pretiecť pomedzi prsty.

             

            Daniela Hlavčová, Nikola Tužinská, Barbora Grigláková, Viktória Tatárová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Históriu tvoríme MY.

        • Noví kamaráti :)
          • Noví kamaráti :)

          • V rámci krúžku Tvorivá biológia a chémia sme sa okrem bádania rozhodli aj trošku pomáhať. V sobotu sme sa preto vybrali s triedou KVINTA do Žiarskeho chlpáča – útulku pre psíkov. Štvornohí kamaráti boli veľmi radi, že sme ich vyvenčili a pozreli sme aj ostatných psíkov. Lisa, Rexo, Vaneska a Dominika boli úžasní aj počasie nám prialo. Psíkovia boli veľmi kontaktní a poslušní. Veríme, že si čoskoro nájdu milujúce rodiny. Do Žiarskeho chlpáča sa určite ešte vrátime, a ak neviete čo s voľným časom, určite zabehnite doň aj Vy. Beky Novodomcovej ďakujem ako vždy za super zábery 😊.  

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noví kamaráti :).

        • Geografická exkurzia do Slovenského raja
          • Geografická exkurzia do Slovenského raja

          • V pondelok 26.9.2022 sme 43 maturantov a profesori Nagy, Stemnický a Považanová o 8.00 ráno vyrazili autobusom na geografickú exkurziu do Slovenského raja. Cesta bola veľmi príjemná, z okna sa bolo  stále na čo pozerať. Aj napriek sychravému počasiu sme všetci mali dobrú náladu a tešili sme sa na zážitky.

            Prvá zastávka bola na Muránskej Planine – Sysľovisko. Sysle sme bohužiaľ nevideli, no aspoň sme sa potešili zo somárikov, ktorí boli veľmi priateľskí. Cesta pokračovala na Chmarošský viadukt - železničný most pri Telgárte, pri ktorom sme sa všetci spolu odfotili.

            Autobus nás neskôr odviezol a vysadil pri Palcmanskej Maši a my sme šli na menšiu túru od priehrady ku krátkej, ale krásnej  Zejmarskej rokline a ňou až na planinu Geravy. Zišli sme turistickým chodníkom popod lanovku až dole k Maši. Odtiaľ sme šli k chate, kde sme sa ubytovali, mali sme skvelú večeru, páni profesori nám následne pripravili náučný kvíz z našej cesty. Unavení sme sa pobrali do izieb a dobre sme sa ešte zabavili…

            Ráno sme mali budíček už pred 7:00. Plní energie sme sa najedli a naša cesta pokračovala autobusom k obci Tomášovce. Odtiaľ sme si vyšli k Tomášovskému výhľadu, kde sme sa odfotili a pokračovali sme Prielomom Hornádu až do Podleska. Cesta nám trvala skoro 5 hodín, no určite stála za to. Videli sme nádherné prírodné úkazy, tešili sme sa z čerstvého vzduchu a brutálnych fotiek, ktoré sme si hneď vyvesili na Instagram. Všetci sme veľmi vďační za túto exkurziu! Máme mnoho zážitkov.

            V. Šarköziová, 4.C

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Geografická exkurzia do Slovenského raja.

        • Workshop na tému detských práv
          • Workshop na tému detských práv

          • Dňa 13.10.2022 sme boli pozvaní na Cafe Workshop na tému detských práv, ktorý sa konal v priestoroch hotela Luna v Žiari nad Hronom. Našu školu zastupovalo šesť študentov (traja chlapci a tri dievčatá) triedy SEXTA, ostatní prítomní boli sociálni pracovníci z rôznych častí Slovenska, súdni poradcovia a príslušníci polície. Debatu usporiadalo Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Cieľom stretnutia bola snaha priblížiť a ukázať dospelým celú problematiku optikou detí, pretože názory a rady rovesníkov v tak chúlostivých témach ako je násilie na deťoch,  sexuálne zneužívanie či kyberšikana, je pre cieľovú skupinu detí oveľa prijateľnejšia a pochopiteľnejšia. Jednoducho, my ako deti sme si bližšie.  

            Počas debaty sme reagovali na sériu otázok pomocou kartičiek v troch farbách (červená, oranžová a zelená). V našej pracovnej skupine asi najviac rezonovala téma so zameraním na utláčanie menšinových skupín a sexuálne zneužívanie detí. Paradoxne sme si všimli  kontroverzné názory niektorých dospelých, s ktorých názormi sa v procese riešenia tak závažných tém musí nejedno dieťa popasovať. No musíte uznať, že pre tých, ktorí trpia, je nepochopenie obrovský problém, ktorému málokto dokáže čeliť. Žiaľ, potom sa nemôžeme čudovať, že aj napriek všetkej snahe sa stále nedokážeme otvorene na citlivé témy rozprávať a v prípade potreby vyhľadať pomoc. 

            V globálnom ponímaní bolo toto stretnutie veľmi prínosné a verím, že užitočné pre všetkých zúčastnených. Jediná cesta, ktorá vedie k vzájomnému porozumeniu, k tolerancii a v konečnom dôsledku k cielenej pomoci tým, ktorí to potrebujú najviac, je snaha pravidelne o veciach rozprávať, všímať si svoje okolie a nezatvárať oči. Pretože nikdy nevieme, na ktorej strane problému môžeme raz stáť.

            David  Gašparík (SEXTA)

        • Dlho očakávaná škola v prírode
          • Dlho očakávaná škola v prírode

          • Žiaci prvých štyroch ročníkov osemročného štúdia zahájili tento školský rok pobytom v škole v prírode. Týždeň od 19. septembra  patril osemdesiatim piatim študentom PRIMY až KVARTY, ktorí si ho užili spoločne v Demänovskej doline. Napriek počasiu sme náš plán splnili takmer na sto percent. Pobyt sme zahájili turistickými prechádzkami po okolí, na ktorých žiaci fotografovali krásy živej a neživej prírody. Daždivý deň sme venovali vzdelávaniu, ktoré sme absolvovali v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Poznatky, získané v troch perfektných expozíciách, sme si prakticky overili ďalší deň návštevou Demänovskej jaskyne slobody. Slniečko nám v tento deň konečne vykuklo a tak sme cestu do jaskyne a späť absolvovali turistickým pochodom. Prešli sme pekných štrnásť kilometrov a príjemne unavení sme si svoje svaly zrelaxovali v piatok, pred cestou domov,  v Tatralandii. Týždeň, ktorý nám ubehol ako voda, sme venovali nielen vzdelávaniu a turistike, ale stihli sme sa aj spoznávať, utužovať vzťahy medzi spolužiakmi v triede, ale aj medzi ročníkmi počas večerných diskoték, pri volejbalových zápasoch v areáli hotela a posedeniach počas oddychu. Domov sme prišli všetci zdraví, spokojní, plní zážitkov a pripravení na ďalšie dobrodružstvá už v škole.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode.

        • Športový areál oficiálne otvorený!
          • Športový areál oficiálne otvorený!

          • Dátum 14. 10. 2022 sa navždy zapíše do histórie nášho gymnázia. Slávnostne sme dnes totiž otvorili nový, dlho vysnívaný, športový areál, ktorého výstavbu financoval Banskobystrický samosprávny kraj. To, čo nám dlho chýbalo, máme teraz plne k dispozícii – multifunkčné a basketbalové ihrisko obkolesené atletickou dráhou s doskočiskom.

            Všetci dobre vieme, že investície do športu neprinášajú okamžitý účinok. Jeho cena sa nedá vyjadriť v peniazoch, hodnotu nejde spočítať na kalkulačke. No rovnako všetci dobre vieme, že je tou najlepšou a doteraz ničím neprekonanou zdravou aktivitou. Šport je životným štýlom, spôsobom, ako tráviť voľný čas, má nezastupiteľný výchovný potenciál, zoceľuje, buduje priateľstvá, otvára svet. Preto verím, že investície vložené do výstavby nášho areálu, boli dobre použité. Prinesú úžitok všetkým, ktorý budú hracie plochy využívať. Je to priestor dôležitý nielen pre našu školu, ale aj pre komunitu mesta a blízkeho okolia.

            Športový areál je výsledkom dobrej spolupráce zástupcov Banskobystrického samosprávneho kraja a mesta Žiar nad Hronom. Práve táto spolupráca priniesla nové a lepšie možnosti, otvorila cestu, na konci ktorej je nové športovisko. Snaha a práca jednej strany, by bez podpory tej druhej, nemala šancu na úspech.

            Úprimne ďakujem Vám všetkým a každému, kto sa o tento projekt zaslúžil, každému, kto vyvinul potrebnú snahu.

            Ing. Dana Paálová, riaditeľka školy

        • Divadlo, ktoré ťa dostane!
          • Divadlo, ktoré ťa dostane!

          • V stredu 5.10. 2022 sme sa (II.A a SEXTA) zúčastnili kultúrneho podujatia – divadelné predstavenie PUNK ROCK. Cesta do Bratislavy začala v ranných hodinách, kedy sme sa autobusom (aspoň tí, ktorí nezaspali) dopravili do Bratislavy, do divadla NOVÁ SCÉNA. Predstavenie bolo zaujímavé a poučné, niekedy boli chvíle, kedy sme sa schuti zasmiali, inokedy sme napäto čakali na rozuzlenie zápletky. Po vystúpení nasledovala diskusia s odborníkmi z oblasti psychológie  a režisérom činohry Svetozárom Sprušanským, ktorá umožnila tínedžerom lepšie pochopiť zámer autora – nutnosť riešiť problémy mládeže, najmä šikanu a násilie, ktoré si vyžadujú vnímavosť a pomocnú ruku dospelých (pedagógov, rodičov, psychológov, odborníkov...). Diskusia  formou otázok a odpovedí bola citlivo vedená pani psychologičkou s cieľom nájsť účinné, ale hlavne vhodné spôsoby riešenia násilia, ktoré je mnohokrát prehliadané v súčasnej dobe, čo neskôr  môže vyústiť do traumatizujúcich prejavov správania sa aj v dospelom veku. Všetkým sa divadelná hra páčila a už sa nevieme dočkať  ďalších zaujímavých výletov s našimi triednymi profesorkami.

                                                                                                              Erik Kmeť, II.A

            Realita vzťahov medzi tínedžermi majstrovsky podaná v jedinečných hereckých výkonoch vyvoláva v nás otázky, či dokážeme rozumne spracovať podnety zo sveta okolo nás, alebo kto sa vzoprie šikane? Vieme, na koho sa máme obrátiť so žiadosťou o pomoc?

            Predstavenie vzniklo v spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch a Ministerstvom školstva SR, v prípade záujmu prikladáme link: www.punkrock.sk

          • FIRST Global 2022

          • Medzinárodná súťaž o štartuje už dnes o 18.00 otváracím ceremoniálom!

            Do Ženevy už v pondelok odcestovali Tamarka, Martin, Dominik spolu s Karin a Tomášom z Myjavy.

            Robot Pavol je pripravený na plnenie úloh (ako funguje si môžete pozrieť tu). Projekt slovenského tímu na spracovanie CO2 porota vybrala medzi desať najlepších a študenti ho budú prezentovať aj naživo priamo v Ženeve. Do svetových majstrovstiev v robotike je zapojených 180 krajín.

            Držíme palce a prajeme veľa šťastia!

             

            Podrobné informácie o našom tíme môžete nájsť na stránke https://first.global/2022-nations/slovakia-2022/

            Priamy prenos z celej súťaže môžete sledovať na https://first.global/live/

            Viac o slovenskom národnom tíme nájdete na stránke https://firstglobal.sk/

             

            2022 FIRST Global Challenge sa bude niesť v znamení dôležitosti udržania uhlíkovej neutrality v hre zvanej Carbon Capture.

            V každom hernom kole sa spojí 6 náhodne vybratých tímov reprezentujúcich rôzne národy, aby spoločne zosnovali riešenia a stratégie uskladnenia oxidu uhličitého v atmosfére, ktoré dopomôžu spomaliť dôsledky klimatickej krízy. Cieľom Carbon Capture je, aby tímy spolupracovali na uskladnení čo najvyššieho počtu uhlíkových častíc, následne sa tímy rozdelia do dvoch regionálnych aliancií, aby sa lokálne zamerali na dlhodobé uskladnenie oxidu uhličitého.

        • Psychológia v našom živote
          • Psychológia v našom živote

          • Dňa 4.10.2022 sa mali možnosť maturanti našej školy stretnúť s pani Mgr. Teréziou Šípkovou – klinickou psychologičkou, ktorá pracuje na II. Psychiatrickej klinike Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici. Počas seminára z predmetu Psychológia im pani psychologička porozprávala o práci klinického psychológa a podrobne priblížila tému Poruchy osobnosti. Okrem zaujímavej teórie a následnej diskusie pripravila pani psychologička pre študentov praktickú aktivitu, počas ktorej sa mali možnosť na chvíľu stať psychológmi, overiť si získané vedomosti „v praxi“ a tak sa možno zase o krôčik posunúť k rozhodnutiu stať sa psychológom, či psychologičkou.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote.

        • Let's meet and speak
          • Let's meet and speak

          • Presne tak sa volala naša aktivita k oslavám Európskeho dňa jazykov 26. septembra 2022. Tento rok sme konečne mohli zorganizovať našu veselú a živú verziu osláv medzinárodného dňa cudzích jazykov bez obmedzení a bez obáv.

            Naši mladší žiaci sa naozaj mali možnosť "Stretnúť a rozprávať" so študentmi vyšších ročníkov, využiť svoje znalosti cudzích jazykov a uistiť sa, že sa vieme dorozumieť nielen rukami a nohami, ale aj niektorými z piatich cudzích jazykov, ktoré sa na našej škole vyučujú. 

            Prvotné rozpaky a nesmelosť sa postupne v skupinkách roztopili a mnohí študenti si z tohto dňa odniesli nové kamarátstva či veselé zážitky.

            Všetkým zúčastneným žiakom a pedagógom, ktorí toto umožnili, srdečne ďakujeme.

            kolektív učiteľov cudzích jazykov

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Let's meet and speak.

        • Deň srdca s Kvintou
          • Deň srdca s Kvintou

          • 29. september pripadol v tomto roku na Svetový deň srdca. Podporujú ho také organizácie ako WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce (WHF) a UNESCO a pripomína sa od roku 2000. Pojem srdce používame veľmi často: srdiečko (osôbka nám najmilšia), srdcová karta, srdce Európy (mimochodom neďaleko nás - Kremnické Bane). Kreslíme ho, keď chceme vyjadriť svoje city voči niekomu, na kom nám veľmi záleží. Dokonca by sme niektorí vedeli rozprávať aj o ,,zlomenom“ srdiečku. Lenže, čo vieme o svojom srdci ako o životne dôležitom orgáne? Vieme sa o svoje srdce starať?  Trieda KVINTA absolvovala v rámci tohto dňa rôzne aktivity, a tak veríme, že sa o svoje srdiečko budú príkladne starať 😊.

            Mgr. Barbora Kinková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň srdca s Kvintou.