• V EUSTORY opäť úspešní

          • 21. júna sa konalo tradičné oceňovanie prác EUSTORY. V celoštátnom kole sme získali štvrté miesto (Dana Koštová a Žofia Oswaldová z III.B)  a druhé miesto (Roman Debnár z I.C). Roman Debnár predstavil svoju prácu Nežná revolúcia očami mojich učiteľov. Svoje skúsenosti s EUSTORY predstavila bývalá žiačka našej školy, Bc. Ema Zorkóczyová.

        • Za zábavou PRIMA cestovala do Bratislavy
          • Za zábavou PRIMA cestovala do Bratislavy

          • 14 chlapcov a 7 dievčat - to je kolektív našej Primy, ktorá sa rozhodla koniec školského roka poňať akčne. Ráno rýchlikom do Bratislavy, potom prechádzka až na Račiansku, kde sme si skúsili strategické premýšľanie a tímovú prácu v Laser aréne a koordináciu našich končatín v Xbox zóne. Niektorí potrápili gigantický stolný futbal, či ping pong - jedným slovom hodina v Space Worlde nám bola málo. A ak si náhodou niekto neprišiel na svoje tam, tešil sa na druhú aktivitu, ku ktorej nás odviezol autobus zabezpečený Dopravným podnikom Bratislava. Jump arena je druhé fantastické miesto, kde sme strávili ďalšiu hodinu v oranžových protišmykových ponožkách. Šikovní animátori nám predviedli rôzne tipy a triky na saltá, skákanie na obrovských trampolínach, či ako preliezť po napnutom lane, v našom prevedení skôr 'ako padnúť do penových kociek', z ktorých vyliezť bolo asi najväčším majstrovstvom. Spokojní, spotení a hladní sme bežali do Avionu občerstviť sa, a potom už len šťastní nasadnúť do vlaku domov, kde nám už bolo ozaj veselo (viď foto so súťažou Kto vydrží tlieskať najďalej od Bratislavy a podobne). Najteplejší deň sme teda strávili celý spolu a bolo nám výborne. Krásne leto Vám praje PRIMA!

        • Výlet Strečno - Čičmany
          • Výlet Strečno - Čičmany

          • Dňa 25.6 sme sa my ,Sekunda a Tercia zúčastnili koncoročného výletu na Strečno. Skoro ráno nás pred školou čakal autobus, do ktorého sme všetci nastúpili a vyrazili sme. Cesta nebola príliš dlhá, pretože sme si ju skrátili spievaním a počúvaním hudby. Našou prvou zastávkou bolo splavovanie Váhu na pltiach. Síce sme boli trochu mokrí, ale to nám nevadilo, lebo cestu nám spríjemňovali zábavní pltníci. Po úspešnej plavbe po Váhu sme putovali na hrad Strečno. Mali sme možnosť vidieť priestory, v ktorých žila Žofia Bosniaková. Po návšteve hradu Strečno sme vyhladli. Cestou sme sa teda zastavili v obchodnom centre. Poslednou časťou nášho výletu bola dedinka Čičmany. Zaujali nás tradičné čičmanské vzory a príjemní obyvatelia tejto dedinky. A už nás čakala len cesta domov. Vrátili sme unavení, ale šťastní a plní zážitkov.

            Emma, Saša, Nika (SEKUNDA)

            Do galérie Výlet Strečno boli pridané fotografie.

        • Talent medzi nami - Nina Jelžová
          • Talent medzi nami - Nina Jelžová

          • Po dlhšej prestávke by sme Vám chceli predstaviť ďalší talent – žiarsku športovkyňu Ninu Jelžovú zo SEPTIMY. Popri štúdiu, v ktorom dosahuje vynikajúce výsledky, sa dlhodobo venuje karate. Patrí medzi športovcov, ktorí svojmu klubu prinášajú úspechy pravidelne. Spomenieme len ten posledný, ktorý je skutočným úlovkom. Nina cestovala na svoju premiéru na najvyššej svetovej lige v karate. Liga sa koná po celom svete a štartujú v nej najlepší karatisti, ktorí získavajú body pre štart na Olympiáde, ktorá sa bude konať v roku 2020 v Tokiu.

            Úspech, o ktorom píšeme, Nina dosiahla v tureckom Istanbule (štartovalo 1813 pretekárov zo 102 krajín). Úspešne prešla prvým kolom, čo podľa trénera pre nováčika nie je bežné. Ďalšie kolo svetovej ligy Ninu čaká 22. júna v kanadskom Montreali. 

            Nine blahoželáme a prajeme jej ďalšie nielen športové úspechy!

            Podľa https://ziar.dnes24.sk/ziarska-sportovkyna-vybojovala-pekny-uspech-v-instanbule-nina-len-tak-dalej-331725

            Foto: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

        • Prima v Kremnici
          • Prima v Kremnici

          • V utorok, 4. júna, PRIMU čakala tradičná exkurzia do Kremnice na Deň otvorených archívov.

            Tentokrát sme nešli linkovým autobusom, takže v Kremnici sme boli skôr. Na námestí si teda primania pocvičili postreh a schopnosť získavať informácie. Zvláštne, ako sa líši "pracovný postup"- po pokyne nájdite na ploche námestia niečo zaujímavé: jedni najprv googlili a potom hľadali objekt, iní obehli námestie, viacerí bežali k "výrazným objektom", niektorí sa spoľahli na spolužiakov z Kremnice... ale všetci našli 4 a 6 vecí, o ktorých spolužiakom porozprávali.

            O 9:00 nás už čakali v múzeu. V Meštianskom dome sme ešte stihli výstavu Pôvab kameninových záhrad, ktorú tento mesiac po piatich rokoch vystavovania rušia.  V expozícii sme sa dozvedeli, že aj drahá čajová šáločka aj WC misa sú v podstate keramika. Pátrali sme po rozdieloch medzi keramikou- fajansou- majolikou a kameninou, skúmali sme ornamenty. Na prácu v múzeu mali primania pripravené projektové úlohy, mnohí ich riešili ozaj zodpovedne. Po časti venovanej výrobe kameniny v Kremnici si pani lektorka pripravila krátku prednášku o heraldike. V nej si preopakovali vlaňajšie vedomosti o pomocných vedách historických, o zásadách tvorby erbov. Interpretovali sme kremnický mestský erb aj žiarske erby. Následne žiaci dostali pracovné listy so zásadami tvorby rodového erbu a prekrásnym štítom. Ich úlohou bolo navrhnúť erb, ktorý by ich prezentoval. S chuťou sa pustili do práce. Priebežne sa rozprávali s pani lektorkou, tá rozdávala rady. Na záver sme erby interpretovali- bolo zaujímavé sledovať, ako sa spolužiaci poznajú, ako zle sa čítal erb tomu, kto človeka menej pozná. Veľa sa o záujmoch a prioritách žiakov dozvedela aj triedna profesorka, Ivka Lapinová.

            Desiatovú prestávku sme mali rýchlu- na schodoch morového stĺpa.  Po nej nás už čakali v štátnom archíve v Kremnici. Tam sme spoznávali najstaršie podoby školstva v našom regióne. Prvé zmienky o učení sa pochádzajú už zo XIV. storočia. Dokonca ani ja, ako dejepisárka, som netušila, že už v XVI. storočí bola v Kremnici slovenská škola. Po úvodných informáciách nasledovali praktické dotyky s archiváliami: čítanie zo starých kroník, písaniek, skúmanie školských poriadkov. Najviac primu oslovil návrat v čase- písanie brkom, pečatenie, písanie na "retro písacích strojoch". Žiadny enter, žiadny delete...občas zaseknutá klávesa. To, že ani husie brko nie je ľahký nástroj sme zistili podľa machúľ na rukách a papieri. Vytrápili sme sa skladaním puzzle stredovekej listiny. Napriek tomu, že text bol rozrezaný na štvorčeky, nájsť k sebe patriace dieliky by sme bez pomoci pani archivárky nezvládli. Zato tvoriť text pečiatkami šlo ľahúčko. Čas rýchlo uplynul, ani sme sa nenazdali a prehliadka archívu skončila. Pred 12:00 sme prišli do Žiaru a posedeli sme si spolu na zmrzline.

            Deň otvorených archívov je každý rok sa opakujúca aktivita. Je dobré, že v blízkom okolí máme štátny archív, ktorý je taký priateľský k deťom. Za pekné aktivity v Meštianskom dome aj Štátnom archíve v Kremnici ich pracovníčkam ďakujeme. O rok sa radi vrátime.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do galérie Prima v Kremnici boli pridané fotografie.

        • Innovative Kid 2019 - vo finále 3 tímy našich osemročných gymnazistov
          • Innovative Kid 2019 - vo finále 3 tímy našich osemročných gymnazistov

          • voVynaliezaví, tvoriví, pracovití, vytrvalí a odvážni! Tri tímy našich mladších študentov celý rok neúnavne pracovali pod vedením Mgr. Adely Stajníkovej a s pomocou Mgr. Slavomíra Jančíka na vlastných vynálezoch, aby sa v piatok, dňa 31. mája, postavili na pódium Starej tržnice v Bratislave a zaujali svojím produktom a svojimi prezentačnými zručnosťami odbornú porotu. 70 projektov zo škôl po celom Slovensku sa uchádzalo o finále iKid v Bratislave, ale len 13 ich reálne postúpilo. Musíme hrdo vyhlásiť, že naša škola sa prebojovala do finále až s 3 projektami. A tak sme objednali autobus, zbalili produkty a fanúšikov z Primy do obecenstva a vyrazili sme.

            Produktom najstarších žiakov, tímu NO-HAMA z TERCIE (Michal Holic, Ema Vlkovičová, Ema Kvapilová, Fedor Stajník, Martin Gallo), je obdoba plyšovej hračky s výplňou, ktorá ničí roztoče. Je určená pre alergikov, farbená prírodnými farbivami a ušitá z biobavlny. Sekundu reprezentovali dievčatá s tímom TO ALL THE GIRLS (Nikola Kútniková, Karolína Pellizzolová, Alexandra Schveigert, Mia Marčišinová), ktoré vymysleli prístroj na zapínanie zipsu vzadu na šatách, čo býva bez cudzej pomoci náročné. Tento produkt nazvali ZIPGET. Najmladší tím TECHNIK v zložení 6 chlapcov (Prima: Martin Seget, Ján Kolár, Matúš Debnár, Jonáš Šouc; Sekunda: Urban Stajník, Tercia: Martin Končok) prekvapil po každej stránke. Vyrobili MOBILE LOCK SYSTEM, ktorý rieši problém zabuchnutých dverí tým, že ich otvorí prostredníctvom zatelefonovania "svojmu zámku" hoci aj z dovolenky v zahraničí. Sme hrdí, že naši žiaci po prípravách strávených pod krídlami svojich profesorov a mentorov preukázali vysokú úroveň prepracovanosti svojich projektov, nesklamali ani po rétorickej stránke v prezentačných zručnostiach, pohotovo a vecne zodpovedali aj doplňujúce otázky poroty a zožali veľký potlesk prítomných. Chvíle vyhlasovania výsledkov boli napäté, Prima v obecenstve nedýchala, a keďže porota to tento rok mala náročné, začali oceňovanie spontánnymi špeciálnymi cenami. Jednu z nich si odniesli aj naše dievčatá zo Sekundy, ktoré pozvali na exkurziu do firmy Topánkovo a získali zľavu na nákup v tomto e-shope. Druhé miesto - multifunkčný hrací stôl pre školu - si vybojoval tím Technik. A tím NO-HAMA síce cenu nedostal, ale získal si pozornosť verejnosti a už v tejto chvíli pracuje na spustení výroby svojho produktu.

            Ďakujeme pani riaditeľke a našim kolegom za zhovievavosť pri príprave a hodinách strávených nad vývojom produktov, za pomoc pri nácvikoch prezentácií, ďakujeme mentorom z firiem MISTRO s.r.o, Krajčírstvo Zuzana Mikolášová, Viktor Sajvald – FDC s.r.o, MET – KOV s.r.o, prepravná spoločnosť GENERAL TRUCKING ako aj RHEA SK s.r.o, za pomocnú ruku, ktorú podali našim vynaliezavým študentom a predovšetkým hlavnej koordinátorke projektu, Mgr. Adelke Stajníkovej, za húževnatosť, trpezlivosť a hodiny obetavej práce vo svojom voľnom čase.

            Mgr. Ivana Lapinová

            Do galérie Innovative Kid 2019 boli pridané fotografie.

        • Workshop s mládežníckym delegátom OSN
          • Workshop s mládežníckym delegátom OSN

          • Študenti tried Sexta - Eva Lujza Prochocká, Alžbeta Gundová a II.B - Veronika Mlčeková, Matej Piatrik sa 4.6. zúčastnili workshopu v priestoroch zvolenského divadla s Dominikom Porvažníkom, ktorý je mládežníckym delegátom OSN za Slovensko. Workshop bol zameraný najmä na pojmy udržateľný rozvoj a naše správanie voči životnému prostrediu. Okrem hlavných cieľov OSN sa dozvedeli aj ako sa môžu v budúcnosti stať takýmito delegátmi a spôsoby ako môže mládež spolupracovať s OSN.
            Druhá polovica workshopu sa týkala kritického myslenia a mediálnej gramotnosti, kde boli aj rôzne aktivity pri, ktorých sa mohli študenti naučiť ako rozoznávať fake news a hoaxy od pravdivých informácií. Deň plný nových poznatkov a skúseností si veľmi užili
            .

            Eva Lujza Prochocká