• Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

          • Napriek minimálnej snehovej pokrývke u nás doma, na lyžiarskom kurze, ktorého sa zúčastnili triedy II.A, II.B a SEXTA, sa nám pošťastilo. Po príchode do lyžiarskeho strediska JASNÁ – sever to síce vyzeralo, že sneh sa drží len na zjazdovke, v utorkové ráno nás však čakalo prekvapenie. Zjazdovky a aj okolie boli pokryté až nadmerným množstvom čerstvého snehu.

            Streda sa pre nás stala rozprávkovým dňom. Úplne jasná obloha a kvalitne upravený terén nám umožnili vyviezť sa na Chopok a kochať sa nádherným výhľadom. K dispozícii sme mali veľké množstvo lyžiarskych tratí s rôznou náročnosťou umiestnených v odlišnej nadmorskej výške, takže na svoje si  prišiel každý. Počas jázd sme mohli obdivovať zasneženú prírodu. V štvrtkové poobedie na nás čakal relax v podobe pobytu v Tatralandii.

            S ubytovaním sme boli veľmi spokojní. Svoj voľný čas sme mohli stráviť hraním spoločenských hier, biliardu. Nevynechali sme ani návštevu Retro baru, v ktorom panovala tanečná atmosféra. Po náročnom a vyčerpávajúcom dni nás čakal wellness v podobe horúcej kade, ktorá bola umiestnená vonku priamo pod korunami stromov.

            Náš lyžiarsky sa nám veľmi páčil a ďakujeme pani profesorke Štefancovej, pánovi profesorovi Fabovi a Nagyovi za skvelo strávený týždeň.

             

            Emma Rošková, SEXTA

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky kurz.

        • Svetielko nádeje a pokoja
          • Svetielko nádeje a pokoja

          • Mesto už pár týždňov dýcha atmosférou Vianoc. Blikajúce svetielka, vôňa punču či medovníčkov aj vyzdobená škola naznačujú, že nás len niekoľko hodín delí od Štedrého večera  v kruhu našich najbližších.

            S čím sa nám spájajú Vianoce a aké by mali byť? Akí by sme mali byť my, aby sme ich mohli sláviť s radosťou a pokojom v duši? V záplave všetkých výziev ku krásnemu prežitiu Vianoc nás najviac oslovil výrok: „Pamätajme na tých, ktorí nie sú za naším stolom, lebo aj oni sú my!“  Táto myšlienka  naznačuje, že by sme mali myslieť na tých, čo potrebujú pomoc. A práve preto sme sa rozhodli  aspoň trochu pomáhať a opäť sa vrátiť k tradíciám, ktoré k nášmu predvianočnému životu v gymnáziu patria – vianočnému bazáru a punču. Ich hlavným organizátorom bol študentský parlament.

            Novembrová akcia - priniesť vlastnoručne či pomocou rodičov a známych vyrobené vianočné ozdoby, drobné darčeky či voňavé pečivo - bola úspešná. Mali sme si z čoho vyberať a nákupom v bazáre sme mohli symbolicky prispieť na dobrú vec. Chodby školy okrem vône vianočného pečiva zaplnila aj vôňa punču. Tento rok bol naozaj výborný!

            Výťažkom z vianočného bazára a punču sme sa rozhodli, tak ako vždy, podporiť občianske združenie Svetielko nádeje a prostredníctvom neho pomôcť rodinám malých bojovníkov, ktorí zvádzajú ten najťažší boj, boj o zdravie. Počas dvoch hodín sa nám podarilo vyzbierať neuveriteľných 573,31 eur a veríme, že tak potešíme srdiečka chorých detí. Dobré skutky by boli zbytočné a pokrytecké, keby ich nesprevádzala láska, súcit, empatia a prejavy solidarity.

            Keďže koláčikov sa napieklo naozaj veľa a všetky sa nepredali, zaniesli sme ich ľuďom, na ktorých sa často zabúda, a to klientom Domova sociálnych služieb Doména. Veľmi sa tešili, zaspievali nám koledu, zatlieskali a poslali všetkým pozdravy a úprimné vianočné prianie.

            Najväčším darom Vianoc je láska, lebo ona prináša do ľudskej duše svetielko pokoja. Ak sa nám včera podarilo zapáliť toto svetielko v srdciach našich študentov, môžu ho oni dnes zažať vo svojich rodinách.

            Prajeme vám Vianoce plné štedrosti, pohody, lásky a pokoja, v novom roku veľa šťastia, zdravia, osobných a pracovných úspechov!

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetielko nádeje a pokoja.

        • Niečo sa chystá
          • Niečo sa chystá

          • V rámci krúžku Tvorivá biológia a chémia sme sa rozhodli priložiť ruku k dielu a prispieť do nášho charitatívneho vianočného bazárika troškou z nášho chemického kumštu. Pripravili sme si pre Vás voňavé prekvapenia. Veríme, že naše výrobky budú mať úspech, lebo náš cieľ je spoločný - podporiť správnu vec. Chcem sa poďakovať Beky, Adelke, Saške a Hanke z triedy KVINTA za trpezlivosť s mojou maličkosťou a čas, ktorý venovali príprave voňavých výrobkov, Maťkovi z III.B za pomoc pri dekorovaní 🙂Do zmydelkovania priatelia 21.12. 🎅⛄❄️.

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Niečo sa chystá.

        • Vianočná Viedeň
          • Vianočná Viedeň

          • Dňa 15.12.2022 sa žiaci I.A a KVINTY v sprievode svojich pani profesoriek Horálovej, Lapinovej a Kinkovej vybrali nasávať predvianočnú atmosféru na vianočné trhy do Viedne. Návšteve vianočných trhov, trochu netradične, predchádzala krátka zastávka v nákupnom centre, ktoré je najväčšie v Rakúsku. Tam sa žiaci občerstvili a nasali vianočnú atmosféru v interiériJ Potom sme sa presunuli do centra Viedne, kde sme na Námestí Márie Terézie mali možnosť vypočuť si od pána sprievodcu zaujímavosti z histórie, ale aj súčasnosti Viedne, obdivovať viedenskú architektúru a poprechádzať sa pomedzi množstvo stánkov, v ktorých sa predávali nielen dobroty od výmyslu sveta, ale aj množstvo krásnych umeleckých predmetov spojených s Vianocami. Po zastávke na Námestí Márie Terézie sme sa pešo presunuli na ďalšie vianočné trhy pri Radnici, ktoré sú najväčšie vo Viedni. Niektorí žiaci si požičali korčule a strávili hodinu korčuľovaním na klzisku, ktoré je súčasťou vianočných trhov. Vyzimení, ale plní vianočnej atmosféry sme sa nalodili do nášho autobusu, ktorý nás šťastne doviezol až do cieľa.

            žiaci I. A a KVINTY

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná Viedeň.

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Týmto sa chcem poďakovať všetkým študentom a ich triednym pani profesorkám, že sa zapojili do vianočnej zbierky pre psíkov v útulku Žiarsky chlpáč. Taktiež ďakujem aj pánovi profesorovi Fabovi, ktorý zabezpečil odvoz celej zbierky. Vyzbieralo sa 20 eur, hračky, konzervy, granulky, prikrývky, dezinfekčné prípravky a ďalšie drobnosti. Dúfame, že psíkom v útulku aspoň trošku spestríme ich čakanie na novú milujúcu rodinku. A na záver si dovolím zacitovať jedného veľkého milovníka zvierat Axela Muntheho: ,,Pes nie je zviera, pes je priateľ.“ A ja si dovolím doplniť, že priateľom treba pomáhať, preto sa teším aj na opätovné venčenie s našimi študentmi. Do zlabkovenia priatelia a ešte raz jedno veľké ďakujem 🐶🐶🐶.  

            Mgr. Barbora Kinková

        • Psychológia v našom živote IV
          • Psychológia v našom živote IV

          • Dňa 13.12.2022 pokračoval seminár zo Psychológie ďalšou zaujímavou prednáškou na tému „Predsudky, ktoré ovládajú spoločnosť a vytvárajú zaujatosť“. Opäť nás navštívila pani Mgr. Ježíková – psychologička z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Žiari nad Hronom, ktorá formou brainstormingu, prednášky a diskusie predostrela túto aktuálnu a často diskutovanú tému. Žiakom ponúkla aktivity smerované k osobnej reflexii a skupinovej diskusii, kde mali žiaci možnosť vyjadriť svoj názor na túto tému, konkretizovať vlastné skúsenosti. Spolu s pani psychologičkou tiež rozobrali ako môžu predsudky ovplyvňovať každodenný život. Záver prednášky sa niesol v hľadaní a sumarizácii krokov, ako sa zbaviť predsudkov a prekonať strach z nepoznaného.

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote IV.

        • Poučme sa z tieňov minulosti
          • Poučme sa z tieňov minulosti

          • Stretnúť sa s človekom, ktorý chytal vojnových zločincov, pôsobil ako vyšetrovateľ v rôznych kútoch sveta od Rwandy po Bosnu je výnimočné. Vyšetrovateľ OSN, Vladimír Dzuro, cestu z New Yorku do Bratislavy nemeria často. Aj preto sme veľmi radi využili pozvanie Kamila Sládka z Centra pre európsku politiku, s ktorým škola už viac rokov spolupracuje, a 12. decembra sme vycestovali do Bratislavy.

            Deň  pred odchodom sme sa dozvedeli milú správu, že s vyšetrovateľom sa stretneme nielen na prednáške pre verejnosť v Goethe inštitúte, ale že si našiel hodinu čas na rozhovor len so študentmi nášho gymnázia. Bolo to niečo mimoriadne.

            Na stretnutie sme sa poctivo pripravili - na hodinách dejepisu sme si vysvetlili okolnosti rozpadu Juhoslávie, priebeh vojny, hovorili sme o Vukovare, Srebrenici, koncentračných táboroch na území Chorvátska, Bosny na konci v 90-tych rokov, o nevinných civilných obetiach. Pýtať sa totiž vie len ten, kto má už nejaké informácie. Listovali sme si v knihách Vladimíra Dzura Vyšetrovatel, prečítali komiks Démoni balkánské války.

            Stretnutie nikoho nesklamalo. V každom z dvadsiatky zúčastnených zanechalo hlbokú stopu. Študentom sa páčil spôsob, akým sa s nimi pán Dzuro rozprával, trpezlivosť, s akou odpovedal, ako sa snažil dať odpoveď aj na problémy, o ktorých ešte kvôli mlčanlivosti nesmie rozprávať - napríklad o tom, či bude vyšetrovať aj zločiny na Ukrajine.

            Veľmi v nás všetkých zarezonovala otázka hoaxov a mediálnych manipulácií, ktorých dôsledkom bola nenávisť a vraždenie civilistov, aj myšlienka, že dôkazová nedostatočnosť v procese sa napraviť dá, ale klamstvá „v prospech spravodlivosti“ nie.

            Po stretnutí, na nasledujúci deň, poslal vyšetrovateľ Vladimír Dzuro osobný pozdrav našim študentom: „Moc si vážím toho, že do Bratislavy přijeli a že si se mnou povídali. Přijet, sedět  a mlčet přeci nemá cenu. A pokud bych mohl zopakovat jednu radu, co jsem jim již dal: pro úspěch v dnešní době je nutna perfektní angličtina a určitý stupeň tvrdohlavosti v tom jít si za svím pozitivním cílem. Všem Vám moc držím palce.“

            Študenti  zase napísali krátke reflexie zo stretnutia. Poslali sme ich do Centra pre európsku politiku, aj Vladimírovi Dzurovi osobne. Aj v nich dosvedčili, že vycestovať kvôli stretnutiu sa oplatilo. Tu je niekoľko postrehov  žiakov:

            „Mne osobne táto prednáška dala iný pohľad na vojnové udalosti. Bolo to veľmi zaujímavé - pán Dzuro sa dobre počúva. Obdivujem ho, že dokáže robiť túto prácu.“

            ...

            „Podľa mňa je dobré hovoriť o vojnových zločinoch. Dovčera som nevedel, čo vlastne vojnový zločin je. Dôležité je, aby sa nielen prišlo na definíciu, čo tento pojem znamená, ale hlavne na to, prečo prichádza k páchaniu týchto zločinov. Uvedomil som si, akú silu majú dezinformácie a čo môžu spôsobiť.“

            ...

            „Prednáška bola pre mňa veľmi dobrá skúsenosť. Ukázala mi tvár vojny, akú sme nepoznali.  Prinútila ma zamyslieť sa nad vecami a perspektívami, o ktorých som dovtedy neuvažovala. Debatu s pánom Dzurom pred prednáškou som si veľmi užila, páčil sa mi spôsob, akým nám odpovedal.“

            ...

            „Prednáška vo mne vzbudila veľa rôznych pocitov. Počúvať ju nebolo ľahké. Uvedomila som si, aká by som mala byť vďačná za život, ktorý žijem a ako ľahko prichádza zlo. Určite by som ju odporučila mojim rovesníkom.“

            ...

            „Slová pána Dzura zanechali vo mne hlbokú stopu. Je veľmi dôležité, aby sme o podobných udalostiach hovorili. Zarazilo ma, koľko nevinných bolo zabitých, koľko vojnových zločincov bolo nedostatočne potrestaných, dokonca žijú na slobode.. Ďakujem za túto možnosť. Bolo úžasné sa s pánom Dzurom stretnúť, ak by ešte bola taká možnosť, isto ju využijem.“

            ...

            „Prednáška bola zaujímavá, ale v mnohom znepokojujúca. O mnohom budem premýšľať.“

            ...

            „Mňa najviac oslovil príbeh chlapca s baterkami. Pre mnohých je dívať sa vo filme alebo správach na mŕtvych „obyčajné“. Možno ich poľutujeme. Ale ak sa jedná o človeka, ktorého poznáme, uvedomíme si, aké hrozné zlo je.  Naša generácia by sa mala naučiť, poznať zlo, snažiť sa, aby sa neopakovalo. Oslovila ma myšlienka, že „doba sa nerobí sama...robia ju ľudia.“

            ...

            „Prvý z dôvodov, prečo bola prednáška dôležitá, je povedomie. Väčšina ľudí nepočula o vojne na Balkáne.  Osobne som ju vnímala, ako diery v stenách domov, ktoré mi ocino ukazoval prstom. Potom som o vojne počula na geografii, dozvedela som sa o genocíde v Srebrenici. Mala som veľa otázok. Väčšinu odpovedí som získala na prednáške. Dívala som sa na fotky, ako zábery z filmu, ale bola to realita, že toto sa dnes deje v Ukrajine. Bolo to silné. Občas mi zovrelo žalúdok. Ale možno toto ľudia potrebujú, aby im otvorilo oči, aby si určili priority, aby zistili, že ich malé rozhodnutia môžu mať veľkú váhu. Myslím tým napríklad aj to, komu „hádžeme hlas“ vo voľbách. Lebo aj jeden má váhu. Alebo zdieľanie dezinformácií na internete. Možno ich nahlasovanie môže byť naším malým hrdinským činom. Lebo sme sa od pána Dzura dozvedeli, ako jedna fake news môže spôsobiť smrť stoviek ľudí. Nechcem strašiť, len povzbudiť k aktivite tých, ktorým záleží na tom, ako sa budeme mať o pár rokov.“

            ...

            „Bolo dôležité počúvať o vojne v Juhoslávii dnes, keď beží konflikt na Ukrajine. Lebo mnohí stále „neveria“, udalosti zľahčujú, spochybňujú. A pritom je to reálne, nejde o dobrodružný film. Uvedomila som si, akých strašných vecí sú ľudia schopní. Bolo to veľmi zaujímavé rozprávanie, myslím, že nad ním budem ešte dlho premýšľať.“

            ...

            „Je dôležité, pozrieť sa na veci v súvislostiach a formou, ktorá je nám zrozumiteľná. Zážitky a skúsenosti z prvej ruky sú najdôležitejšie, sú autentické. Uvedomila som si dopad traumatických situácií na človeka, potrebu vysporiadať sa  s prežitým. Že nie každému sa to podarí.
            Takúto prednášku by mali absolvovať ľudia na dôležitých postoch, politici a mladí ľudia- aby premýšľali. Pre mňa bol najsilnejší moment vystúpenie Ukrajinky Kati- reakcia na počuté od človeka, ktorý je dnes zasiahnutý vojnou. Na to, ako sa stále nepoučíme, že vojna nie je pasé.“

            ...

            „Účasť na prednáškach o novodobej histórii, o kontroverzných témach, pokladám za veľmi dôležitú preto, aby sme  ako jednotlivci boli schopní pochopiť a vnímať problematiku zblízka, „osobne“, aby sme sa dokázali poučiť z tieňov minulosti.

            ...

            Prednášky akou je tá, ktorej sme sa zúčastnili dňa 12.12. 2022 venovaná konfliktu na Juhoslávii a vojnovým zločinom, sú dôležité. Ponúka pohľad vojnu, ktorá zasiahla životy súčasných ľudí a jej odkaz dodnes prenasleduje zainteresované štáty. Ak má predom človek primerané poznatky k danej tematike, tak prednáška k nim dokáže pridať reálne príbehy a emócie ľudí zatiahnutých do konfliktu a zmeniť pohľad danej osoby na celú tému. Už sa nejedná len o dejepisné udalosti, ale o príbehy a životy skutočných ľudí. Pohľad na masové hroby a bezohľadnosť niektorých jedincov motivuje človeka čo najmenej, čo i len slovami, prispievať k nálade, ktorá vedie k takémuto konaniu. Zároveň ukazuje, že aj vojna má svoje pravidlá a ich porušenie by malo byť, v medziach zákona, potrestané. Na konci sa zakotví v človeku presvedčenie, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby k ďalším udalostiam, ako boli tie na Ovčare vôbec nedošlo.

            Mgr. Zuzana Kohútová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Poučme sa z minulosti.

        • Predvianočná Budapešť
          • Predvianočná Budapešť

          • Vo štvrtok 8. decembra 2022 sa triedy II. A a Sexta pod dozorom p. p. Šályovej a Pajerskej vybrali na vlastné oči presvedčiť, či je pravdou, že v Budapešti je v tomto predvianočnom čase krásne.

            V autobuse sme sa rozprávali o tom, čo všetko by sme chceli vidieť a zažiť. Najviac sme sa tešili na jedlo a atrakcie. Najskôr sme sa však so sprievodcom prešli po jednom z najvýznamnejších budapeštianskych námestí Hősök tere - Námestie hrdinov, kde sme sa dozvedeli mnohé zaujímavosti z histórie Maďarska, pikantnosti zo života maďarských panovníkov i ďalšie zaujímavé fakty. Naša prehliadka lokalít kultúrneho dedičstva UNESCO pokračovala parlamentnými budovami, katedrálou Sv. Štefana, ktorá je najväčšou stavbou svojho druhu v Európe. V záverečnej časti prehliadky mesta sme sa ocitli na nábreží Dunaja, kde nás očarila panoráma Dunaja v pozadí s kráľovským palácom, pričom do reality nás vrátil Pamätník holocaustu – „Topánky na brehu Dunaja“, ktorý v nás vyvolal zmiešané pocity.

            Potom sme sa presunuli na námestie Vörösmarty, kde sme si dosýta užili predvianočnej atmosféry, ochutnali sme miestne klobásy, lokše, langoše, ale najviac sme sa potešili trdelníku a vianočnému punču.

            Ako pamiatku sme si priniesli tradičné perníky, magnetky, ale aj voňavé mydielka alebo ponožky či náušnice.

            Aj keď sme pri odchode trochu zmokli, sme radi, že sme mohli navštíviť toto zaujímavé mesto. Vianočná výzdoba bola skutočne pôsobivá, obdivovali sme najmä stromčeky, ktoré boli krásne vysvietené. Ďakujeme našim triednym profesorkám, že nám túto cestu pomohli zrealizovať.

            žiaci II. A

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Predvianočná Budapešť.

        • Úspech na celoštátnom kole EDUSOC
          • Úspech na celoštátnom kole EDUSOC

          • Saška Hajdúchová, Rebeka Novodomcová, Adelka Račková z Kvinty sa už tretí rok venujú projektom z rôznych oblastí histórie.  Minulý školský rok sa k nim pridala aj Hanka Dražová. Spoločne sa zapojili do súťaže EDUSOC, Odkiaľ som (spoznajme sa navzájom). Súťaž má za cieľ priblížiť etnickú rozmanitosť Slovenska.

            Dievčatá sa venovali životu Karpatských Nemcov v obci Veľké Pole. Pri príprave práce im pomohla bývala študentka, Bc. Dominika Ježová, ktorá žiačky sprevádzala po svojom rodisku, vypomohla so zbieraním fotografií aj spomienok obyvateľov. Zozbieraný materiál bol taký bohatý, že splniť podmienku vyhlasovateľov, aby audiovizuálne dielo nepresiahlo 15 minút, bolo ozaj ťažké.

            Výsledkom práce bol nakoniec animovaný film o živote na Veľkom Poli do roku 1945. Dielko sa vydarilo. Dievčatá zaň získali v kategórii audiovizuálna tvorba EDUSOC prvé miesto a ešte aj mimoriadnu cenu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny. 7. decembra 2022 si ceny prevzali v Pálffyho paláci v Bratislave. 

            Potešilo nás aj čestné uznanie v kategórii výtvarné práce stredoškolákov. Získala ho Petronela Glezgová z II.A za návrh pamätníka tolerancii, ktorý bol venovaný Máriovi Goralovi. Mário bol teenager, ktorého v našom meste upálili pre jeho rómsky pôvod. Myslíme si, že pamätné miesto, pripomínajúce nevyhnutnosť tolerantného spolunažívania, je naozaj potrebné a že Petronelin nápad by nemal upadnúť do zabudnutia.

            Mgr. Zuzana Kohútová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspech na celoštátnom kole EDUSOC.

        • Športové súťaže
          • Športové súťaže

          • Konečne sa nám rozbehli aj športové súťaže. 22.11.2022 sme sa zúčastnili okresného kola v bedmintone žiakov a žiačok SŠ. Študentky II.B Simona Gajdošová a Nikola Nieburová a Barbora  Prcúchová zo IV.A obsadili 1. miesto a postúpili na krajské kolo, ktoré sa uskutoční vo Zvolene. Študenti III.B Matej Dovčík a Ivan Polačko, Patrik Hrabaj z II.B obsadili po vyrovnanom boji 2. miesto.

            23.11.2022 sa žiačky Primy a Sekundy – Alexandra Bruderová, Alžbeta Čierna, Daniela Droppová, Marion Fabová, Veronika Feketová, Karolína Kortišová, Nina Mlynarčíková, Nela Pavlendová, Eliška Rusnáková, Sara Sabová, Sophia Schveigert a Laura Zacharová zúčastnili okresného kola vo vybíjanej žiačok ZŠ a obsadili 3. miesto v skupine, takže postup do finálovej skupiny im ušiel len o krôčik. 

            O deň neskôr, 24.11.2022, prebehlo okresné kolo vo volejbale mix žiakov a žiačok SŠ, ktoré sme s prehľadom vyhrali a postúpili do krajského kola. Našu školu reprezentovali žiačky a žiaci z nasledovných tried: Matej Bobok, Samuel Zorkóczy, Angelika Čamajová, Timea Forgáčová, Klaudia Kašová zo IV.C, Timotej Boháč, Krištof Debnár, Filip Matuška zo IV.B, Sabína Debnárová, Erika Hlaváčová z III.A a Patrícia Pittnerová, Dominika Šikeťová z III.B.

            V piatok 25.11.2022 sa naši chlapci z Kvarty – Dang Tien Hung, Hugo Pittner, Andrej Slašťan a Filip Vizváry zúčastnili okresného kola v stolnom tenise žiakov ZŠ, kde obsadili 3. miesto. 

             

            Všetkým športovcom gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. 

            Mgr. Zdena Štefancová

             

            Foto: CVČ Žiar nad Hronom (https://www.facebook.com/people/Centrum-voľného-času-ZH/100057144744205/ 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Športové súťaže.

        • IV. C a Septima v Budapešti
          • IV. C a Septima v Budapešti

          • V piatok 2. decembra 2022 navštívili študenti IV.C a Septimy vianočné trhy v Budapešti, ktoré sa konajú v historickom centre mesta na jednom z najkrajších budapeštianskych námestí Vörösmarty.

            Vianočné trhy by neboli vianočné bez obrovského zdobeného stromčeka a blikajúcich ozdôbok, ktoré nechýbajú ani tu. Návštevníkov očarí aj svetelná maľba s vianočnou tematikou na fasáde budapeštianskej baziliky na Námestí sv. Štefana. K špecifikám týchto trhov patrí pestrá ponuka ľudovoumeleckých výrobkov z prírodných materiálov: pestrofarebná keramika, výrobky z kože a dreva, pletené odevy, levanduľové mydlá a podobne. Atmosféru trhov dotvára aj vôňa škorice a klinčekov, ktorá sa mieša s vôňou pečených klobások, jaterníc a langošov…

            Zablúdili sme aj do okolitých uličiek a nazreli sme do obchodíkov, v ktorých mnohí z nás našli vianočné darčeky pre svojich najbližších. Keď sme opúšťali Budapešť, boli sme trochu unavení a premrznutí, ale hrial nás pocit príjemne prežitého dňa v predvianočnej atmosfére. Niektorí z nás sa sem o rok určite opäť vrátia.

            Sabína Petrincová, IV. C

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album IV. C a Septima v Budapešti.

          • Už je zima, už je čas! Mikuláši majú zraz!

          • Týmto článkom by sme chceli priblížiť, ako sme sa snažili 6. 12. 2022 spestriť mikulášsku atmosféru v našej škole.

            Na hodine slovenského jazyka a literatúry sme sa rozdelili do skupín. Vymysleli sme si scenáre, rozdelili úlohy... a nacvičovali sme.

            A ľahké to nebolo!

            Ráno, 6. 12. 2022 o 7:50 hod sme sa oblečení v kostýmoch „vybrali“ ukázať vyučujúcim a spolužiakom, čo sme my, „amatérski herci“, zvládli.

            Odmenou nám boli sladkosti, úsmevy na tvárach divákov a potlesk. Ďakujeme.

            Veríme, že táto tradícia bude v našej škole pokračovať aj ďalšie roky.

            Vaši – Prima a Sekunda

             

            Scénky boli pripravované počas vzdelávacieho krúžku "Čitateľské dielne" pod vedením PaedDr. Kamily Kubišovej. Krúžok sa realizoval v rámci projektu "Keď učenie má zmysel" s finančnou podporou ESF, EFRR a ŠR.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Už je zima, už je čas! Mikuláši majú zraz!.

        • Mikulášsky volejbalový turnaj
          • Mikulášsky volejbalový turnaj

          • Za pomoci študentov IV. C sa na našej škole dňa 6. 12. 2022 uskutočnil Mikulášsky volejbal. Na turnaj sa prihlásilo až 13 triednych tímov, ktoré si svoje sily zmerali v telocvični školy vzájomnými zápasmi. Nechýbala hudba, smiech a povzbudzovanie ostatných spolužiakov. Spôsobom hry každý s každým sa do finále prebojovali tímy z tried III. A, IV. B a IV. C, ktoré získali najvyššie počty bodov. Ani najmladší gymnazisti sa nedali zahanbiť, vo vzájomných zápasoch sa najviac darilo SEKUNDE.

            Po vyrovnaných súbojoch si putovný pohár odniesla III. A, druhé miesto získal tím IV. C a tretí skončili študenti zo IV. B.

            ťazom gratulujeme a veríme, že sa Mikulášsky volejbal podarí zorganizovať opäť o rok. Maturanti si tradične zahrajú volejbal aj v máji, kde proti absolventom nastúpi tím profesorov po prvýkrát na novom školskom ihrisku.

            Ďakujeme organizátorom, pani riaditeľke i všetkým vyučujúcim, ktorí túto akciu pomohli usporiadať a dopriali nám v predvianočnom čase trochu úsmevu a radosti zo športu.

        • Brány školy sme otvorili pre deviatakov
          • Brány školy sme otvorili pre deviatakov

          • Dňa 30. 11. 2022 sme otvorili triedy nášho gymnázia pre deviatakov z okolitých základných škôl, pre ich rodičov i učiteľov. Návštevníkov srdečne privítala riaditeľka školy Ing. Dana Paálová. Po základných informáciách o štúdiu, vzdelávacom programe a prijímacom konaní  sme deviatakov rozdelili do skupín, v ktorých sme ich postupne sprevádzali priestormi našej školy. V učebniach a laboratóriách už boli pripravené prezentácie o výučbe jednotlivých vyučovacích predmetov i predstavenie školského života prostredníctvom rôznych aktivít. V učebni „S jazykmi do sveta“ sa deviataci dozvedeli podrobnosti o vyučovaní angličtiny i o možnostiach výberu druhého cudzieho jazyka. Žiaci si môžu zvoliť z bohatej ponuky jazykov, konkrétne si môžu vybrať nemecký, španielsky, francúzsky alebo ruský jazyk. Prírodovedné predmety prezentovali vyučujúci a študenti formou praktických aktivít – biológiu cez praktické pozorovania, chémiu cez zázračné experimenty a fyziku prostredníctvom ochutnávky pokusov z bežného života. O súťažiach a projektoch zameraných na spoznávanie histórie, výchovu k tolerancii sa dozvedeli žiaci v rámci prezentácie predmetov dejepis a občianska náuka. V informatike sme ukázali naše najväčšie úspechy najmä v programovaní a robotike, v spoznávaní SMART technológií riadených micro:bitmi a 3D tlače. O aktivitách a živote školy porozprávali aj členovia školského parlamentu. Nechýbali informácie o tom, ako deviataci úspešne dokážu zvládnuť prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a matematiky. Tak ako každý rok, aj tentokrát pre nich pripravíme prípravné kurzy a nácvičné testy z oboch predmetov. Po ukončení oficiálneho programu sa deviataci mohli poprechádzať po škole, vrátiť sa do učební, prejsť sa k novému športovému areálu.

            Pre tých, čo sa nemohli prísť pozrieť osobne, sme pripravili podrobné informácie o škole na stránke pre uchádzačov a stránke s informáciami pre prijímacie konanie.

            Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na ďalšie stretnutie!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Brány školy sme otvorili pre deviatakov.

        • KVINTA a SEXTA na výstave motýľov a exotického hmyzu
          • KVINTA a SEXTA na výstave motýľov a exotického hmyzu

          • S pani riaditeľkou sme sa v utorok poobede vybrali do Pohronského osvetového strediska, kde je do 18. decembra prístupná pre verejnosť expozícia motýľov a exotického hmyzu z celého sveta. Výstava napriek bohatej ponuke aj živého hmyzu, bola len malou ukážkou zbierky pána Zachara, ktorý pôsobil v Bojnickej ZOO a precestoval celý svet. Dozvedeli sme sa množstvo cenných informácií. Napríklad, že niektoré motýle sú jedovaté, alebo sme videli najväčšieho motýľa na svete, ktorým je Attacus Atlas.

            Študentom sa výstava veľmi páčila. Dovolím si zakončiť svoj príspevok citátom od H. CH. Andersena „Život nestačí, povedal motýľ. Treba k nemu slnečný jas, slobodu a malý kvietok.“ 🐛🦋

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album KVINTA a SEXTA na výstave motýľov a exotického hmyzu.

        • Psychológia v našom živote III
          • Psychológia v našom živote III

          • Dňa 22.11.2022 žiaci na seminári zo psychológie opäť privítali ďalšieho zaujímavého hosťa. Bol ním profesionálny hasič kpt. František Horál, príslušník Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. Počas jeho prednášky sa mali žiaci možnosť dozvedieť veľa zaujímavých informácií nielen o samotnej práci hasičov, ale najmä o tom ako sa prejavuje nadmerná psychická záťaž u hasičov záchranárov, ako následne ovplyvňuje ich ďalší výkon, ako sa vyrovnávajú so stresom pri svojej práci a aké formy psychohygieny využívajú. Analyzoval záťažové situácie, spôsoby ich zvládania a možné súvislosti s ich rastom u príslušníkov hasičského záchranného zboru. Prostredníctvom svojich prezentácií, autentických fotiek a videí ukázal pán Horál žiakom reálne mimoriadne udalosti, s ktorými prichádzajú hasiči do kontaktu počas svojej služby. Žiaci tak mali možnosť zistiť, že povolanie hasiča má z hľadiska fyzickej a psychickej oblasti radu špecifík, ktoré ho determinujú ako činnosť vysoko náročnú.

            PhDr. Veronika Horálová

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote III.

        • BOLI TO „ROZPRÁVKOVÉ“ IMATRIKULÁCIE
          • BOLI TO „ROZPRÁVKOVÉ“ IMATRIKULÁCIE

          • V stredu 16. 11. 2022 sa na našom gymnáziu po dvojročnej pauze znovu uskutočnili IMATRIKULÁCIE, ktoré zorganizovali triedy II. A a II. B. Pripravili sme si pre prvákov veľmi pestrý program, ktorý zahŕňal snáď všetky druhy umenia. Témou boli Disney rozprávky. Niekoľko dní vopred sme oznámili I. A a I. B, aké kostýmy si budú musieť pripraviť. Taktiež sme im dali za úlohu pripraviť si tanec na ľubovoľnú pesničku a napísať prísahu, ktorá bude venovaná nám, druhákom.

            V ten deň sa začali prípravy už od skorého rána, balóny a farebné girlandy ozdobili telocvičňu do sviatočnej atmosféry, v ktorej vynikla najmä tematická fotostena, kde sa naši prváci, ale aj profesori, radi odfotili. Posledným bolo maľovanie na tvár, počas ktorého sme už ako skúsení druháci „doladili“ prvákom ich zvolené tematické kostýmy.

            Za tónov úvodnej piesne programu prváci vstúpili do telocvične ako krásne princezné a prváčky ako udatní princovia, kde ich moderátor privítal a povzbudil, aby sa veľmi nebáli a boli odvážni. Ani na triedne pani profesorky prváckych ročníkov sme nezabudli a „ovenčili“ sme ich krásnymi „Hawai" náhrdelníkmi a korunkami. Potom už nič nebránilo zábave, ktorá sa začala vopred pripravenou tanečnou choreografiou oboch tried. Nasledoval kvíz, ako dobre poznajú rozprávky, z ktorých  postavy boli námetom ich kostýmov. Keď niekto odpovedal nesprávne, čakal ho trest v podobe spŕšky z penového spreja. Spev piesní ako Let it go, Biely kvet a Voňavky dievčat pobavil všetkých, a bolo priam komické sledovať, ako naše obľúbené „rozprávkové postavičky z detstva“ spievajú pesničku od Mira Žbirku! Nasledoval balónový bál, kde naše princezné (chlapci) a princovia (dievčatá) utvorili páry, pričom jednému z nich sme uviazali balón na nohu a ich úlohou bolo pri tanci popraskať balóny ostatných. Štvrtou súťažou bola „Stratená črievička“, kedy sa všetci prváci vyzuli a my sme vybrali 7 párov, z ktorých „princovia“ museli nájsť čo najrýchlejšie črievičky svojej milej. Samozrejme po každej súťaži získali víťazi sladkú odmenu. Módna prehliadka uzatvorila naše spoločné zábavné predpoludnie a dva najkrajšie páry, ktoré vybrala „porota“ zložená z druhákov, dostali odmenu v podobe šerpy, kupónu šťastia a čokoládky. K záverečnému ceremoniálu imatrikulácií ako vždy patrí čítanie prísahy prvákov, ktorú si sami vybrali, a následne boli certifikátmi „pasovaní do tzv. študentského cechu“, čo si určite všetci prváci zaslúžili za svoju ochotu poslušne dodržiavať pokyny nás, druhákov -  ich starších spolužiakov!!

            Veríme, že sa imatrikulácie našim prvákom páčili a budú na tento deň dlho s úsmevom spomínať.

            Vanessa Adamcová, II. A

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album BOLI TO „ROZPRÁVKOVÉ“ IMATRIKULÁCIE.

        • GymGauč s absolventom - Petrom Kováčom
          • GymGauč s absolventom - Petrom Kováčom

          • Prinášame Vám ďalšiu epizódu školskej talkshow!

            Privítali sme medzi nami absolventa Petra Kováča, jedného z najlepších slovenských bežcov, aktívneho atléta, novinára a fotografa v jednej osobe a športového editora Denníka N. Peter je autorom knihy "Od antilopy po Zátopka", ktorú známe kníhkupectvo označilo za knihu roka 2022. Ako bežecká encyklopédia vznikala a mnoho iného sa dozviete v rozhovore.

            Ďakujeme za návštevu!

          • Online burza stredných škôl

          • Vážení rodičia, milí deviataci a piataci zo základných škôl!

            Pozývame Vás na online Burzu stredných škôl Banskobystrického samosprávneho kraja.

            Burza sa bude konať v online priestore - na YouTube kanáli Idem na strednú:

            https://www.youtube.com/channel/UC0ZysZdPI3s-902O8E1z8wA

            Predstavenie Gymnázia Milana Rúfusa je zaradené do programu dňa 22. novembra 2022 (utorok) od 16.00 h.

            Zároveň sa budete môcť v tento deň naživo spojiť so zástupcami školy od 16.00 h do 18.00 h cez aplikáciu TEAMS na tomto linku. (Meeting ID: 322 698 785 430, Passcode: W2uSQJ).

            Na pripojenie nie je potrebné stiahnuť aplikáciu, stačí sa pripojiť cez prehliadač. Pri použití mikrofónu si prosím skontrolujte povolenie zariadenia v prehliadači.

            Informácie o našej škole nájdete aj na blogu idemnastrednu.sk

            https://www.idemnastrednu.sk/skola/ziar-nad-hronom/gymnazium-milana-rufusa.

            Tešíme sa na online stretnutie s Vami!

        • Talkshow "GymGauč" sa vracia v novom šate!
          • Talkshow "GymGauč" sa vracia v novom šate!

          • Po dlhšej prestávke Vám opäť budeme prinášať rozhovory so súčasnými študentmi, absolventmi i učiteľmi gymnázia či inými známymi osobnosťami.

            Pokračujeme v novom priestore, s novým logom i s novým tímom. Adelka a Janko vyspovedali pre Vás Tamarku, Martina a Dominika, ktorí zastupovali školu i krajinu na súťaži FIRST Global 2022. Dozviete sa viac o mimoriadnom úspechu slovenskej reprezentácie na medzinárodnej robotickej olympiáde, ktorá sa konala v októbri v Ženeve.

            Už teraz pre Vás striháme ďalší diel.

            https://youtu.be/IRxLo_WVKWg

        • Úspech na FIRST Global v Ženeve
          • Úspech na FIRST Global v Ženeve

          • Tamara Štangová, Martin Hronský a Dominik Olajec z Gymnázia Milana Rúfusa sa vďaka víťazstvu v celoslovenskej súťaži FIRST Global Slovakia 2022 stali členmi národného tímu, ktorý reprezentoval Slovensko na robotických majstrovstvách sveta FIRST Global 2022. 

            V Ženeve dosiahli spolu s Karin a Tomášom, študentami SPŠ Myjava, výnimočný úspech -stali sa najúspešnejšou slovenskou reprezentáciou v 5. ročnej histórii súťaže. Slovenský tím sa stal jedným z najoceňovanejších tímov celej súťaže. Tím vytrvalo hral v play-off až do finále. Získal 4 ocenenia Cenu za dodržiavanie bezpečnostných pravidiel (SAFETY AWARD), Strieborné ocenenie porotcov za technológiu robota (SILVER JUDGES AWARD TECHNICAL), Cenu za komunikáciu na sociálnych sieťach (SOCIAL MEDIA CHALLENGE AWARD) a dostal sa do finále súťaže XPRIZE New Technology Experience, kde skončil medzi TOP10 najlepšími tímami sveta vďaka inovatívnemu projektu 4C – Compact Carbon Capture Capsule. 

            Medzinárodná robotická súťaž stredoškolákov pravidelne spája kreatívnych študentov s vášňou pre technológie a inovácie. Po dvojročnej online súťaži sa v Ženeve opäť prezenčne stretlo 162 tímov z rôznych krajín sveta. Ročník 2022 sa niesol v znamení tematickej výzvy - Carbon Capture. Hlavným cieľom bolo zostrojenie robota a vymyslenie technológie pre hru s témou aktívneho zachytávania oxidu uhličitého z atmosféry. Pred samotnou súťažou študenti okrem robota pripravili a prezentovali prostredníctvom videa aj inovatívne riešenie – vlastný návrh, ako prispieť k zníženiu emisií CO2. Navrhli model kapsule na zachytávania CO2, vďaka čomu postúpili spolu s deviatimi inými krajinami pred ďalšiu porotu a projekt obhajovali aj priamo v Ženeve. 

            I keď to nebolo jednoduché, po úspechu oboch škôl v národnom kole, študenti vytvorili aktívny a odvážny tím, ktorý sa prezentoval aj na domácich podujatiach ITAPA-EXPO, SlovakiaTech a na Noci Výskumníkov a získal si doma aj vo svete veľa fanúšikov. V národnom tíme sa na súťaž pripravovali aj Patrik Dekýš, Dávid Sebechleský a ďalší študenti z Myjavy, do Ženevy však nemohli vycestovať všetci.

            Snahu a úspech slovenskej reprezentácie pozitívne ocenil aj veľvyslanec Dušan Matulay z Permanentnej misie Slovenska pri OSN, ktorý osobne podporil slovenský tím a zabezpečil aj výbornú propagáciu krajiny na podujatí. Slovenský tím bol skutočnou hviezdou súťaže a reprezentanti zo všetkých krajín sveta boli častými a pravidelnými návštevníkmi slovenského „pitu“ na podujatí.  

            Študenti intenzívne na sebe pracovali. Majú za sebou tisícky hodín skladania, skúšania, programovania, natáčania, fotenia, strihania videí, komunikovania a prezentovania. Zo súťaže sa vrátili ako ľudia schopní lepšie spolupracovať v tíme pod časovým tlakom a s obrovským zanietením pre vedu, techniku, strojárstvo a matematiku (STEM). Darilo sa im uspieť aj vďaka výbornej jazykovej vybavenosti a pohotovosti. Spoznali prácu tímov v rôznych krajinách sveta a ich odlišnosti, zabavili sa, našli si priateľov i obdivovateľov. Veríme, že sa im vďaka tomuto úspechu otvoria mnohé dvere, budú úspešní v ďalšom štúdiu i v živote.  

             

            Link na inovatívny projekt tímu v anglickom jazyku: 

            https://fb.watch/gJVzNZG5CO/

            https://youtu.be/H46l1dKRWrA

             

            Robotickú olympiádu na Slovensku i účasť študentov na medzinárodnej súťaži zabezpečovala FIRST Global Slovakia, o.z. Viac informácií o súťaži sa dozviete na https://firstglobal.sk/.

            Fotografie boli zhotovené aj vďaka FIRST Global Slovakia, o.z. 

             

        • Fotosúťaž BARCELONA 2022
          • Fotosúťaž BARCELONA 2022

          • V dňoch 17. 10. 2022 – 1. 11. 2022 mali naši študenti možnosť zapojiť sa do elektronického hlasovania o najkrajšiu fotografiu z poznávacej exkurzie do Barcelony, ktorej sa v septembri zúčastnilo 52 žiakov našej školy. Do fotosúťaže sa zapojilo 19 žiakov, pričom každý z nich poslal najkrajšiu fotografiu z vlastnej zbierky. Po spočítaní hlasov sa na 1. mieste umiestnila N. Pinková z III. A (foto č. 4), na 2. mieste skončil V. Macko z III. B (foto č. 5) a 3. miesto patrí M. Ďuricovej z III. B (foto č. 16). Víťazka súťaže získala ako cenu tričko Barcelona a všetci traja dostali malú sladkú dobrotu v podobe španielskych lentiliek 😊 Blahoželáme a ďakujeme.

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Fotosúťaž BARCELONA 2022.

        • Pozvánka pre deviatakov
          • Pozvánka pre deviatakov

          • Milí priatelia a záujemcovia o štúdium na našej škole, milí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí pre štvorročné štúdium, ktorý sa uskutoční dňa 30. 11. 2022 (streda).

            Pripravili sme pre Vás:

            8.00 – 8.15         Základné informácie o štúdiu a priebehu prijímacieho konania

            8.15 – 10.45 

            • Ako zvládnuť prijímacie skúšky
            • Prehliadka priestorov školy a ukážky z vyučovania

            S jazykmi do sveta - Históriou k tolerancii - IT generácia -

            Chemické zázraky - Biológia nás baví - Fyzika okolo nás 

            • Život školy očami školského parlamentu
            • Stretnutia s učiteľmi a žiakmi

            10:45 – 11:30    Individuálna prehliadka školy podľa záujmu

            12:30 – 17:00    Poskytovanie informácií o štúdiu rodičom

             

            Podrobné informácie o štúdiu sa nachádzajú na stránke školy. V prípade ďalších otázok nás kontaktujte telefonicky alebo e-mailom.

             

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

             

            Kontakt: sekretariat@gymzh.sk, 045/672 56 30, 0904 994 232

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • Na Európskej noci výskumníkov v Europa Shopping Center v Banskej Bystrici sme v tomto roku prezentovali aj aktivity našej školy. Pod mottom „Dôverujme vede“ sme v našom stánku prezentovali svet robotiky. Návštevníci si mohli vyskúšať robotov vytvorených z rôznych stavebníc. Jeden zo stavebnice Lego NXT skladal Rubikovu kocku, robotické autíčko sa autonómne pohybovalo v krabici iné chodilo po čiare. Ukázali sme tiež, že sa v rámci vyučovania i počas krúžkov venujeme aj programovaniu hardvéru s využitím micro:bitov. Priniesli sme so sebou inteligentnú kocku, alarm, lietajúci dron, kolotoč. Okrem toho sa malí i veľkí mohli zahrať na autodráhe a vyskúšať si ovládanie robotických autíčok cez vzájomnú komunikáciu dvoch micro:bitov. Najväčším lákadlom bol však robot Pavol, ktorý vznikol v rámci súťaže First Global 2022 a o niekoľko dní ho čakala súťaž v Ženeve. Pavol fungoval na diaľkové ovládanie, dokázal zbierať a vyhadzovať loptičky a dokonca sa sám pomocou výsuvného ramena zavesil a vytiahol do výšky.

            Náš stánok sa tešil veľkej obľube, bolo u nás celý deň plno. Za reprezentáciu školy ďakujeme Tamarke, Martinovi, Dominikovi, Dávidovi (náš úspešný FIRST Global tím) a Saške, Rebeke a Dušanovi z KVINTY.

            Vyučovanie robotiky a programovanie s hardvérom sa nám darí realizovať vďaka rozmanitým projektom a grantom. Za zapožičanie robota Pavla ďakujeme FIRST Global Slovakia o. z.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc výskumníkov.

        • Exkurzia Sexta
          • Exkurzia Sexta

          • V štvrtok 03.11.2022 sa trieda SEXTA s pani riaditeľkou a svojou triednou pani profesorkou vybrali na exkurziu do Hronského Beňadika. Naša výprava sa začala v Bazilike minor sv. Benedikta, kde sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií z histórie opátstva sv. Benedikta a pokochali architektúrou nielen zrekonštruovanej prízemnej časti baziliky, ale aj starobylej kaplnky. Po prehliadke sme si posedeli v príjemnom prostredí kláštornej čajovne, kde nás ponúkli domácim bylinkovým čajom, ktorý určite všetkým zlepšil náladu. Ďalej sme pokračovali do Nitry, kde sme spoznali okolie Nitrianskeho hradu a zavítali do Diecéznej knižnice, ktorá chráni jednu najvzácnejších zbierok starých kníh na Slovensku. Nachádza sa tu  nielen teologická literatúra, ale aj vzácne diela z histórie, filozofie, bibliografie, literatúry, pedagogiky, geografie, prírodných vied, práva, či jazykovedy. Sú tu aj rôzne encyklopédie, historické rukopisy a časopisy. Najvzácnejšou časťou fondu sú však prvotlače, čiže knihy vytlačené do roku 1500. Knižnica nás všetkých uchvátila svojou jedinečnou, priam čarovnou atmosférou. Všetci by určite súhlasili, že sme sa na chvíľu ocitli naozaj akoby v rozprávke. Opäť bohatší o nové znalosti sme sa s dobrým pocitom pobrali domov.

            Bibiana Černáková  (Sexta)

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Sexta.

        • Jesenné prázdniny s chémiou :)
          • Jesenné prázdniny s chémiou :)

          • Ani jesenné prázdniny neodradili ,,fanúšikov" chémie z triedy KVINTA a v rámci krúžku Skús pokus z projektu Keď učenie má zmysel sme spolu strávili dva zaujímavé dni. Prvý deň naše kroky viedli do historického mesta Banskej Štiavnice. Tam sme sa oboznámili s banskou minulosťou celého Stredného Slovenska. Expozícia Baníctvo v Kammerhofe v banskom múzeu bola veľmi zaujímavá. Na svoje si prišli chlapci aj dievčatá. Ďalší deň sme strávili spolu v chemickom laboratóriu, kde sme sa okrem iného pokúsili napríklad izolovať a pozorovať kofeín z kávy. Myslím si, že sme spolu strávili dva úžasné dni a ďakujem aj žiakom triedy KVINTA za ich nadšenie a čas, ktorý sa rozhodli naplniť chémiou 🙂

            Mgr. Barbora Kinková

            Projekt "Keď učenie má zmysel" realizujeme s podporou ESF, EFRR a ŠR.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenné prázdniny s chémiou.

        • Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen
          • Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen

          • Triedy I.B a KVINTA navštívili spolu s pani profesorkou Findrikovou a Kinkovou Tihányiovský kaštieľ v Banskej Bystrici. Tu sme mali príležitosť okrem zaujímavého výkladu o flóre a faune Stredného Slovenska a vystavených exponátov navštíviť aj výstavu ,,Syseľ“. Na spomínanej výstave sme sa dozvedeli množstvo nových informácií o tomto veľmi milom zvieratku, ktoré mnohým pripomínalo africkú surikatu 😀. Zistili sme, že tieto zvieratká si pod zemou stavajú zložité nory, sú veľmi priateľské a žiaľ aj ohrozené.

            Ďalej naše kroky viedli do kontaktnej ZOO vo Zvolene CROC Terrarium studio a Tropical World. Tu sme si mohli chytiť chameleóna, leguána, pavúky, hady či pohladkať kajmana. Zpoza skla sa nás dívali jedovaté hady, pirane, varany a iné nebezpečné živočíchy. V kontaktnej ZOO sa nám veľmi páčilo a určite sa do nej ešte vrátime. Prehliadka bola totiž obohatená pútavým, priam dobrodružným rozprávaním, a tak sme sa na chvíľu ocitli na rozmanitých častiach sveta.

            Mgr. Barbora Kinková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Tihániyovský kaštieľ Banská Bystrica a kontaktná ZOO Zvolen.

        • Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“
          • Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“

          • Vo štvrtok 27.10.2022 sa žiaci I.A a III.A vybrali za zážitkami na exkurziu do Banskej Bystrice. Po príchode sa rozdelili na dve skupiny. Prvákov čakala v Centre hispánskej kultúry Vladimíra Olerínyho pri Štátnej vedeckej knižnici najskôr zaujímavá prednáška o Španielsku, jeho histórii, geografii a kultúre. Formou prezentácie sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavostí nielen o Španielsku, ale aj Latinskej Amerike. Získané vedomosti si mohli hneď overiť v teste, ktorý preveril ich pozornosť a pamäť. Následne si tiež mohli prezrieť knižnicu Centra a dozvedieť sa ako centrum funguje a aké rôzne akcie organizuje. Po skončení prednášky sa žiaci presunuli na hasičskú stanicu, kde ich okrem prehliadky hasičskej techniky čakala ďalšia zaujímavá prednáška o práci hasičov a celkove o fungovaní hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky. 

            V rovnakom čase  tretiaci mali možnosť v Múzeu SNP navštíviť expozíciu, ktorá prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948. Je tematicky, obsahovo aj materiálovo najrozsiahlejšou expozíciou Múzea SNP. Po prehliadke expozície si mohli pozrieť Skanzen ťažkej bojovej techniky, ktorý sa nachádza hneď vedľa Pamätníka SNP.

            Čas do odchodu žiaci vyplnili prechádzkou po Námestí SNP a návštevou Európy, kde doplnili sily občerstvením alebo kávičkou, či horúcou čokoládou😊

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Banská Bystrica – „Z každého rožka troška“.

        • Psychológia v našom živote II.
          • Psychológia v našom živote II.

          • Dňa 25.10.2022 sa v rámci seminára Psychológia uskutočnilo ďalšie zaujímavé stretnutie maturantov so svetom praktickej psychológie, ktorý tentokrát zastupovala pani Mgr. Ježíková z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Žiari nad Hronom. Tá žiakom porozprávala o možnostiach štúdia psychológie na Slovensku a v Českej republike, o samotnom obsahu štúdia tohto predmetu ako aj o možnostiach získavania praxe a uplatnenia sa v praxi po skončení štúdia. Hovorila tiež o novodobých problémoch mladých ľudí, o jej osobných skúsenostiach z praxe, ako aj o možnostiach edukácie a získavania informácií z tejto oblasti. Na záver seminára si žiaci urobili test sociálnych zručností, ktorý si následne vyhodnotili a konfrontovali s vlastnými skúsenosťami.

             

            PhDr. Veronika Horálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote II..