• Adam Hriň splnil dva limity na EYOF 2019 do Baku

          • Adam (II.B) reprezentoval Atletický klub MŠK Žiar nad Hronom i naše gymnázium na majstrovstvách sveta stredných škôl. Tie sa konali od 13. do 19. mája 2019 v Chorvátskom Splite pod názvom ISF WORLD SCHOOLS CHAMPIONSSHIP IN ATHLETICS „J. Humbert Cup“. Na tomto celosvetovom podujatí súťažil v skoku do diaľky a v behu na 200 m. Škoda, že súťaže sa zúčastnil s natrhnutým svalom, ktorý si spôsobil pri pretekoch v zlom počasí v Trnave. Aj s týmto hendikepom však obsadil skvelé 5. miesto v skoku do diaľky s výkonom 675 cm a 6. miesto v behu na 200 m s časom 23,27 s.

            Po návrate na Slovensko Adam súťažil na Majstrovstvách kraja v súťaži družstiev dorastu a mladšieho žiactva. Pri skoku do diaľky zaletel na skvelých 715 cm, čím splnil limit pre kvalifikáciu na XV. LETNÝ EURÓPSKY MLÁDEŽNÍCKY FESTIVAL "EYOF" v kategórii dorastu, ktorý sa koná  tento rok v Baku. V trojskoku si zlepšil osobný výkon na 14,33 m, čím splnil B-limit.

            Adamovi ďakujeme za reprezentáciu školy. Prajeme mu, aby sa v plnom zdraví mohol zúčastniť na vrcholnom tohtoročnom podujatí, a želáme mu veľa športového šťastia!

        • Rozlúčka s maturantami 2019
          • Rozlúčka s maturantami 2019

          • Po volejbalovom turnaji maturanti posledný krát zasadli do školských lavíc a zaznelo pre nich posledné zvonenie. Bolo to len nedávno, keď prekročili brány naše školy po prvýkrát. Pred našimi očami sa z nich stali mladí ľudia, odhodlaní čeliť výzvam, zdolávať prekážky, ktoré im prichystal život. V piatok 17.5.2019 sme sa so štvrtákmi a oktavánmi slávnostne rozlúčili a vyprevadili ich na akademický týždeň, po ktorom ich čaká prvá vážna skúška života – maturita.

            Po prijatí v Obradnej sieni v MsKC v Žiari nad Hronom sa slávnostne oblečení maturanti zhromaždili v telocvični, plní spomienok s hrdo pripnutou maturitnou stužkou. V mene maturantov sa profesorom prihovorili Bronislava Vrbanová (OKTÁVA) a Andrej Hric (IV.B). Následne sa absolventom prihovorila riaditeľka školy, Ing. Dana Paálová. Ocenila aj prácu pedagógov a triednych učiteliek Mgr. Ingrid Panákovej (IV.A), Mgr. Stanislavy Považanovej (IV.B), Mgr. Eriky Pajerskej (IV.C) a Mgr. Renaty Szvitekovej (OKTÁVA). Absolventom popriala úspech na skúške dospelosti, ale i v ďalšom živote. Najúspešnejším študentom odovzdala ďakovné listy a ocenenia za výborné študijné výsledky, reprezentáciu školy v súťažiach i mimoriadne aktivity.

            Ocenenie si prevzali:

            • IV. A – Veronika Bartošová, Adrián Benčat, Peter Blahyj, Karolína Čavojcová, Iveta Ivancová, Adam Matuška, Branislav Kováčik, Ondrej Poprac, Marek Szabo
            • IV.B – Andrej Hric, Lucia Jasenáková, Timotej Kollár, Patrik Líška, Matúš Matuška, Lucia Sedláková, David Sedliak, Natália Slašťanová
            • IV.C – Barbora Danková, Timea Futáková, Terézia Hromádková, Tomáš Chrien, Maroš Malatinec, Simona Novodomcová, Natália Varechová
            • OKTÁVA – Sofia Gelienová, Mai Trang Hoang, Barbora Kollárová, Zuzana Krajčíková, Juraj Marcibál, Eduard Rajnoha, Tomáš Sedláček, Viktória Šályová, Adela Trokšiarová

            Odkaz pedagógov pre našich maturantov:

            Ďakujeme za vynaloženú snahu, za školské i mimoškolské aktivity, ktoré ste vykonávali počas štúdia i za bežné dni, keď sa Vám podarilo vyčariť úsmev na tvárach ostatných. Prajeme vám, aby ste nadobudnuté poznatky zúročili nielen pri maturite, ale predovšetkým pri ďalšom štúdiu či v zamestnaní. Pri maturite želáme dostatok síl, energie i šťastnú ruku pri ťahaní otázok.

            Veríme, že si odnášate túžbu po ďalšom vzdelaní a odhodlanie naplniť svoj sen. Pred Vami stojí život. Pamätajte, že na svete neexistuje nič cenné, čo môžete získať bez práce a námahy. Každá generácia sa snaží dosiahnuť viac ako tá predchádzajúca. Čaká Vás sloboda, ale i veľká zodpovednosť, za život svoj a onedlho i život Vašich najbližších.

            Nech sa Vám otvárajú len tie správne dvere,... tie, ktoré vedú k splneniu Vašich snov.

            Do galérie Rozlúčka s maturantami 2019 boli pridané fotografie.

        • Mladí basketbalisti z nášho gymnázia zbierali skúsenosti na Majstrovstvách Slovenska!
          • Mladí basketbalisti z nášho gymnázia zbierali skúsenosti na Majstrovstvách Slovenska!

          • Na našom gymnáziu sa zišla veľmi početná partia basketbalistov, aktívnych hráčov Basketbalového klubu MŠK Žiar nad Hronom. Väčšina z nich sú prváci a druháci, takže je to veľmi mladý a perspektívny tím, o ktorom budeme určite v blízkej budúcnosti ešte počuť. Chlapcom sa podarilo v tomto školskom roku postupne prebiť cez okresné, regionálne a aj krajské kolo a vybojovali si tak celkom zaslúžene účasť na Olympijských hrách stredoškolskej mládeže Gaudeamus Igitur 2019 v Trnave. V rámci tohto podujatia sa v dňoch 9. a 10. mája konali v trnavských športových halách aj Majstrovstvá Slovenska stredných škôl v basketbale chlapcov. Naši ôsmi prváci, traja druháci a jeden maturant, teraz už viac menej basketbalový rozhodca, odohrali v konkurencii 8 najlepších krajských škôl 4 viac-menej vyrovnané zápasy. Ťahali v nich nakoniec za kratší koniec. Podali v nich však proti fyzicky aj výškovo starším a disponovanejším súperom, tretiakom a štvrtákom, veľmi sympatický výkon. Za ten a vzornú reprezentáciu našej školy aj nášho mesta im patrí veľké poďakovanie a rešpekt.

            Na školských Majstrovstvách SR v basketbale chlapcov SŠ v Trnave nás vzorne reprezentovali:

            Babiak Jakub, Balogh Boris, Ďurica Patrik, Golebiowski Matej, Greguš Juraj, Grochal Marek, Holic Martin, Király Pavol, Nagy Jakub, Novák Marek, Švec Jakub a Truben Richard.

             

                                                                                                                                          Norbert Nagy, učiteľ a tréner

             

            Výsledky našej školy:

            • Gymnázium Žiar nad Hronom : Gymnázium Michalovce                32:50
            • Gymnázium Poprad : Gymnázium Žiar nad Hronom                       71:57
            • Gymnázium Žiar nad Hronom : Gymnázium Považská Bystrica     43:55
            • Gymnázium Žiar nad Hronom : Gymnázium Žilina                           45:53

             

            Konečné poradie na MSR:

            1. Gym. A. Vrábla Mierová 5, Levice

            2. Gym. Školská 234/8, Pov. Bystrica

            3. Gym. V. Mihálika Sereď

            4. Gym. Kukučínova, Poprad

            5. Gym. P. Horova Masarykova 1, Michalovce

            6. SŠp.Š Ostredková 10, Bratislava

            7. Gym. Hlinská 29, Žilina

            8. Gym. M.Rúfusa J. Kollára 2, Žiar n/H

        • Innovative Kid
          • Innovative Kid

          • Prípravy na finálne kolo súťaže iKid Slovakia 2019 vrcholia

            Študentom z tried PRIMA, SEKUNDA aj TERCIA sa podarilo dostať medzi top 12 tímov z celého Slovenska. Tento celoslovenský súťažný projekt približuje deťom svet inovácií a férového podnikania.

            Z Gymnázia Milana Rúfusa postúpili medzi najlepších 3 tímy: NO – HAMA, Technic a To all the girls. Tímom zloženým z detí, učiteľa a mentora z biznis prostredia, ponúka súťaž možnosť zrealizovať svoj inovatívny nápad.

            Naše nápady i inovácie ostatných tímov si môžete pozrieť na https://competition.ikid.sk/projekty/2019.

            V prípravnej fáze sme navštívili niekoľko firiem, menších i väčších, ktoré nám dali výborné rady, pomohli s realizáciou nápadu, ukázali, že aj veľké firmy sa ľudsky starajú o rodiny zamestnancov.

            Ďakujeme spoločnostiam MISTRO s.r.o, Krajčírstvo Zuzana Mikolášová, Viktor Sajvald – FDC s.r.o, MET – KOV s.r.o, prepravná spoločnosť GENERAL TRUCKING ako aj RHEA SK s.r.o za podporu a skvelý prístup.

            Výrobky tímov i žiakov, ktorí ich tvorili, Vám predstavíme až po finále.

            Inovatívnym "deťom" želáme veľa skvelých nápadov a držíme palce vo finálnom kole!

            Do galérie iKid - prípravy na finále boli pridané fotografie.

        • Adam aj na olympiáde GAUDEAMUS IGITUR 2019
          • Adam aj na olympiáde GAUDEAMUS IGITUR 2019

          • Po krajskej súťaži v atletike si Adam Hriň z II. A vybojoval účasť na Olympiáde stredoškolákov Slovenskej republiky, ktorá sa konala 9. a 10. mája 2019 v Trnave. V osvedčených disciplínach sa mu darilo vynikajúco. V behu na 200 m získal 3. miesto s časom 23,31 s a v skoku do diaľky si odniesol striebornú medailu s výkonom 651 cm. O zlato ho až pri poslednom pokuse pripravil študent z Humenného, ktorý ho „preskočil“ o naozaj neuveriteľný 1 cm.

            Adamovi blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Veríme, že bude úspešný aj na ďalších slovenských i medzinárodných atletických súťažiach.

        • Prijímacie konanie - celkové poradie
          • Prijímacie konanie - celkové poradie

          • Riaditeľka školy zverejňuje Celkové poradie žiakov podľa bodového hodnotenia v prijímacom konaní

            pre školský rok 2019/2020 po 2. termíne prijímacích skúšok na 4-ročné štúdium na podstránke Prijímacie konanie - Výsledky:

            Zápis prijatých uchádzačov sa uskutoční 20. mája 2019 od 8:00 do 16:00 na sekretariáte školy.

             

        • Prijímacie konanie - 8-ročné štúdium
          • Prijímacie konanie - 8-ročné štúdium

          • Riaditeľka školy zverejňuje Celkové poradie žiakov podľa bodového hodnotenia v prijímacom konaní

            pre školský rok 2019/2020 na 8-ročné štúdium na podstránke Prijímacie konanie - Výsledky:

            Zápis prijatých uchádzačov sa uskutoční 17. 5. 2019 od 8:00 do 16:00 na sekretariáte školy.

        • Exkurzia do elektrárne v Jaslovských Bohuniciach
          • Exkurzia do elektrárne v Jaslovských Bohuniciach

          • Dňa 2. mája 2019 študenti 3. ročníka absolvovali exkurziu do jadrovej elektrárne. Tentoraz sme netradične vyrazili na západ - smer Jaslovské Bohunice. Navštívili sme Informačné centrum, v ktorom nám zástupcovia spoločnosti JAVYS, a.s. predstavili činnosť firmy i prezentovali všeobecné informácie o jadrovej energetike s dôrazom na záverečnú časť – odstavenie, vyradenie a rozobratie jadrovej elektrárne.

            Prehliadka sa začala v modernej prednáškovej miestnosti, kde sme si zopakovali proces výroby elektrickej energie z obnoviteľných a neobnoviteľných zdrojov, oboznámili sa so základnou terminológiou jadrovej fyziky. Nechýbali experimenty zamerané na vlastnosti a meranie rádioaktívneho žiarenia. V kreslenom filme nám ozrejmili stavbu a princíp činnosti jadrovej elektrárne. Následne sme mali možnosť vidieť nedávno dokončený, ešte „horúci“ 3D film o vyraďovaní bloku V1.

            Po krátkej prestávke sme si prezreli zmenšené modely elektrárne, jadrového reaktora, kazetu s jadrovým palivom. V modernom centre sme mali dostatok preistoru aj na diskusiu. Na naše otázky pracovníci pohotovo reagovali. Najviac nás zaskočilo, že po odstavení elektrárne V1 nezostane po jej budovách a zariadení takmer nič, len „holá“ plocha. Hovorili sme o vážnom a aktuálnom probléme budovania hlbinného úložiska vyhoreného jadrového paliva a hľadania vhodnej lokality; nákupe, zložení a kvalite jadrového paliva i ďalšom smerovaní Slovenska v oblasti využívania jadrovej energie.

            Na odľahčenie nám sprístupnili interaktívne exponáty. Najmä chlapci si na rotopédoch vyskúšali vyrobiť elektrinu na nabitie mobilu, spustenie televízora či zohriatie vody v kanvici. Dievčatá zase absolvovali test stresu. Niektorí zložili prevodovku, postavili „budovu“ odolnú voči zemetraseniu, vyskúšali možnosti ochrany pred ionizujúcim žiarením.

            Do priestorov funkčnej jadrovej elektrárne vstup nie je možný, preto sme na rozlúčku absolvovali prehliadku areálu z autobusu. Postupne sme pomalou jazdou prechádzali okolo už nefunkčných budov bloku V1, skladu vyhoretého paliva, odpadu z rozobratých stavieb, chladiacich veží a budov funkčného bloku V2, teplovodných potrubiach.

            Plní dojmov a bohatší o nové vedomosti sme sa vydali na cestu späť.

            Do galérie Exkurzia Jaslovské Bohunice boli pridané fotografie.

          • Znova úspech s hviezdami

          • V dňoch 2.-3. mája 2019 sa konalo krajské kolo súťaže „Čo vieš vo hviezdach?“ vo Hvezdárni Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

            Študenti museli preukázať nielen teoretické vedomosti, ale aj vypočítať matematické úlohy z oblasti astronómie a obstáť na ústnej skúške pred porotou. Súťažiaci odpovedali na otázky a riešili úlohy z viacerých tematických okruhov, napr. slnečná sústava, hviezdy, ďalekohľady a iné meracie prístroje, galaxie, kozmológia a kozmogónia, sférická astronómia, nebeská mechanika a astrofyzika. Nechýbala história astronómie.

            V kategórii žiakov SŠ 3. miesto a postup na celoslovenské  kolo získal Slavomír Vodnák (II. A), 6. a 7. miesto obsadili Tomáš Bartoš (II. B) a Ladislav  Červenák (II. B).

            Gratulujeme a Slavomírovi držíme palce v ďalšom kole!

          • PRIMA v kine

          • Ani aprílové počasie v máji neodradilo Primu od večernej triednickej hodiny s témou "Filmové predstavenie". A hoci sme na škole najmladší, kultúrne správanie sme dokázali udržať neuveriteľné 3 hodiny sediac na jednom sedadle. Za tento skvelý zážitok ďakujeme Kinu Hron a už sa tešíme na naše ďalšie spoločné akcie.

            kolektív triedy PRIMA