• Prípravný kurz pre deviatakov - zmena
          • Prípravný kurz pre deviatakov - zmena

          • Milí deviataci,

            upozorňujeme na zmenu v naplánovaných stretnutiach prípravných kurzov. Najbližšie stretnutia budú prebiehať nasledovne:

            • 9.4.2024 - matematika,
            • 16.4.2024 - slovenský jazyk.

            Nácvičné testy sa uskutočnia 23.4.2024 -

            14.30 h slovenský jazyk, 15.30 h matematika. 

        • Športové súťaže
          • Športové súťaže

          • Už sa nám rozbehli aj športové súťaže. Absolvovali sme okresné kolo vo futsale žiakov SŠ, kde sme po vyrovnaných zápasoch obsadili pekné 3.miesto (reprezentovali nás futbalisti II. - IV. ročníka).

            Vo florbale žiakov a žiačok SŠ, sme obsadili dve 2. miesta, kde sme po tesných prehrách nepostúpili na krajské kolo (reprezentovali nás žiaci I. - IV. ročníka).

            Po víťazstvách v okresnom kole v bedmintone žiakov a žiačok SŠ, sme sa zúčastnili krajského kola, kde žiaci Hrabaj P. a Mikuláš S. obsadili pekné 4. miesto a žiačky Nieburová N. a Gajdošová S. 5. miesto.

            Na MIDIcoolvolley žiačok ZŠ sme obsadili výborné 3. miesto v zložení: Schveigert S., Fabová M., Dobrovodská T., Sabová S., Pavlendová N., Filipová V..

            Všetkým žiakom a žiačkam ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Zdena Štefancová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Športové súťaže.

        • Vyrábame bionaftu!
          • Vyrábame bionaftu!

          • Žiaci TERCIE sa už dlhšiu dobu zaoberajú otázkou, ako zlepšiť životné prostredie v meste. Žijeme v meste, ktoré síce veľa robí pre čistotu prostredia, ale stále má dosť znečistené ovzdušie. A nielen ovzdušie. Ľudia stále poriadne netriedia odpad, hlavne použitý olej. Chceme im ukázať, že sa dá ďalej spracovať, chceme propagovať dôležitosť triedenia odpadu a prečo nevylievať olej do drezu a toalety.

            Na výrobu bionafty sme sa pripravovali na viacerých predmetoch – napríklad počas hodín anglického jazyka sme veľa diskutovali (samozrejme v angličtine) na tému životné prostredie, znečisťovanie pôdy, vody a ovzdušia, taktiež na hodine biológie sme sa rozprávali na túto tému. Na matematike sme si zopakovali pomer, aby sa nám bionafta podarila vyrobiť. Hodiny informatiky boli tiež užitočné, vieme spracovať dotazník, vytvoriť prezentáciu aj webstránku.

            Najviac sme sa však zabavili na chémii, kde sme spolu s p. Fabovou vyrábali z použitého kuchynského oleja nielen bionaftu, ale aj mydlá a olejovú sviečku.

            Separovanie a zberu odpadu v domácnostiach má určite význam. Aj prepálený kuchynský olej sa dá ešte ďalej spracovať.

            Mgr. Adela Stajníková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vyrábame bionaftu!.

        • Celoštátne kolo  Olympiády v španielskom jazyku
          • Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku

          • Dňa 20. marca 2024 sa v Bratislave konalo celoštátne kolo 33. ročníka Olympiády v španielskom jazyku. Zúčastnil sa na ňom aj náš žiak Michal Cibuľa (III.B), ktorý súťažil v B – kategórii. Súťaž sa konala  v priestoroch Štátnej jazykovej školy na Palisádach. Súťažilo sa od skorých ranných hodín v štyroch kategóriách, kde mali možnosť tí najlepší zástupcovia z každého kraja  ukázať svoje vedomosti a jazykové zručnosti zo španielskeho jazyka. Výsledky súťaže boli slávnostne vyhlásené v Mirbachovom paláci za účasti španielskej veľvyslankyne pani Lorey Arribalzaga Ceballos, kubánskeho veľvyslanca pána Rafaela Paulina Pina Béquera, ako aj ďalších zástupcov hispánskej kultúry na Slovensku. A hoci sa nám medailové miesto neušlo, už samotná účasť na celoštátnom kole je pre všetkých žiakov úspechom a veľkou skúsenosťou. Miškovi ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme mu veľa ďalších úspechov.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku.

        • Prípravný kurz pre prijímacie skúšky – osemročné štúdium
          • Prípravný kurz pre prijímacie skúšky – osemročné štúdium

          • Milí piataci!

            Ponúkame Vám prípravné kurzy na prijímacie skúšky pre uchádzačov o štúdium na osemročnom gymnáziu.

            Prvé stretnutia sa uskutočnia nasledovne:

            • matematika  – 19. marca 2024 (utorok) o 14.00 h.
            • slovenský jazyk – 20. marec 2024 (streda) o 14.00 h.

            Ďalej sa budú kurzy opakovať utorky a stredy v časoch od 14.15 do 16.00 (dve vyučovanie hodiny s prestávkou).

            Kurzy v oboch predmetoch sú pripravené v rozsahu 5 stretnutí po 2 vyučovacie hodiny. Poplatok za kurz z jedného predmetu je 30 EUR (t.j. 3,00 EUR za 1 vyučovaciu hodinu). V cene kurzu sú zahrnuté aj nácvičné testy, ktoré si vyskúšate na poslednom stretnutí.

            Poplatok za kurz sa hradí na prvom stretnutí.

            Na kurz sa môžete prihlasovať na sekretariáte školy e-mailom (sekretariat@gymzh.sk) alebo telefonicky (045/672 56 30).

            Tešíme sa na Vás!

        • Legoheroes na národnom finále FLL 2024
          • Legoheroes na národnom finále FLL 2024

          • Tím Legoheroes sa v sobotu 9. marca 2024 zúčastnil národného finále súťaže FIRST Lego League. Pre všetkých členov tímu to bol úžasný zážitok. V budove Slovenskej sporiteľne v Bratislave, kde prebiehal turnaj, si okamžite po príchode pripravili prezentačný stôl s ukážkami svojej práce, a už sa aj pustili do testovania robota Dezidora na skúšobných stoloch. Po slávnostnom otvorení súťaže, kde sa spolu s ostatnými tímami predstavili na pódiu, ich čakala skúšobná jazda na súťažnom stole a neskôr prvé súťažné kolo v disciplíne Robot Game.

            Po obede odprezentovali pred porotou svoj inovačný projekt, vysvetlili im, ako vytvorili svojho robota, zodpovedali množstvo otázok a prakticky predviedli koncert, ktorí sami nahrali, vo virtuálnej realite. Obrovskú radosť im urobilo stretnutie s Danielom Hevierom, ktorý bol prítomný na prezentácii ich projektu a pri odchode sa im prihovoril a pochválil ich za ich prácu. Deti boli nadšené, keď sa s nimi ochotne odfotografoval a tento zážitok neustále spomínali ako jeden z najlepších okamihov dňa.

            Po ďalších dvoch súťažných jazdách, v ktorých sa im podarilo postupne plniť stále viac a viac misií, opadla veľká časť súťažného stresu a oni si v uvoľnenej nálade mohli vychutnať atmosféru turnaja. Zoznámili sa s ostatnými tímami, živo s nimi diskutovali o svojich inovačných projektoch, našli si nových priateľov a spoločne sa zabavili napríklad aj pri hraní šachu.

            Po dni plnom zážitkov a zbierania skúseností a inšpirácie od najlepších tímov na Slovensku si náš neskúsený tím odniesol ocenenie za 2. miesto v kategórii Základné hodnoty, kde sa hodnotí tímová práca z rôznych uhlov pohľadu. Náš tím ukázal, že to medzi nimi funguje, dokážu sa navzájom počúvať, podporovať, pomáhať si, spoločnými silami riešiť problémy a okrem poctivej práce sa stále spolu zabávať. Je to veľký úspech, že okrem dobrého pocitu z toho, ako sa im podarilo zvládnuť náročnú prípravu a samotný turnaj, získali aj ocenenie v jednej zo štyroch hlavných kategórií. Deti tým získali nielen medaily, ktoré im budú tento deň pripomínať, ale najmä inšpiráciu a energiu do ďalších výziev, ktoré ich čakajú.

            Na záver by som sa rada poďakovala Nadácii ZSNP a Slovalco, ktorých finančná podpora nám pomohla s potrebným technickým vybavením pre fungovanie Robotického krúžku, ako aj Združeniu rodičov pri Gymnáziu Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom, pretože vďaka ich podpore sa žiaci mohli tohto turnaja zúčastniť. Ďakujem aj mentorovi Martinovi Hronskému, ktorý sa počas náročných týždňov prípravy aj samotného turnaja postaral o to, aby náš tím bol pripravený na všetky výzvy, ktoré ich čakali, aby si dokázali rozdeliť úlohy, sústrediť sa na jednotlivé súťažné disciplíny, ale aj prezentovať svoj tím, svoju prácu a školu pred inými tímami. Ďakujem pani profesorke Wagnerovej, ktorá sa neustále podieľa na bezproblémovom fungovaní našich aktivít, pomáha s technickým a organizačným zabezpečením, ale predovšetkým svojimi radami a pozitívnym prístupom v každej chvíli. Vďaka patrí aj pani riaditeľke, ktorá podporuje našich žiakov v ich aktivitách, ako aj kolegom, ktorých ústretovosť nám pomohla najmä v posledných dňoch pred turnajom vytvoriť podmienky pre dôkladnú prípravu na súťaž. Veríme, že výsledky tímu sú dôkazom, že všetka snaha sa vyplatila a zároveň môžeme sľúbiť, že týmto turnajom naša práca rozhodne nekončí a už teraz sa tešíme na ďalšie nové výzvy.

            PaedDr. Miroslava Mesárošová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Legoheroes na národnom finále FLL 2024.

        • Inovačný projekt Hear and See predstavíme na národnom finále FLL
          • Inovačný projekt Hear and See predstavíme na národnom finále FLL

          • Témou sezóny 2023/2024 v rámci súťaže FIRST Lego League je „Masterpiece“, a tak mal náš tím Legoheroes z Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom za úlohu priniesť kreatívne riešenie z oblasti umenia a kultúry.

            Začiatkom školského roka sme si na našom robotickom krúžku sadli a spoločne premýšľali nad jedinou otázkou: ,,Ako priniesť kultúru bližšie k ľuďom?“ Keďže mnohí z nás sú muzikanti a nadšenci hudby, ktorí milujú koncerty, inú tému sme si ani vybrať nemohli. Potrebovali sme však aj názory mimo našej bubliny kamarátov, a preto sme sa rozhodli do celého Slovenska svojpomocne rozoslať elektronický dotazník, na ktorý nám odpovedalo vyše 900 ľudí. Okrem otázok o ich obľúbených hudobných žánroch, ako často počúvajú hudbu, či radi chodia na koncerty a podobne, sme sa pýtali aj na dôvody, prečo sa ľudia nezúčastňujú hudobných podujatí. Ľudia podľa nášho prieskumu najčastejšie trpia nedostatkom príležitostí a času na to, aby mohli niekam cestovať za hudbou, ale radi by si ju vychutnali.

            Preto náš tím prináša riešenie. Naša online služba Hear and See, v skratke HandS, poskytne možnosť zúčastniť sa live koncertov z pohodlia vášho domova. Ak vlastníte VR headset, budete mať možnosť si u nás zarezervovať miesto na koncerte, vybrať si, z ktorého miesta budete podujatie sledovať a vo vysokej vizuálnej aj zvukovej kvalite si užívať nezabudnuteľný zážitok. Pre tých, čo podobné zariadenie nevlastnia, sme si pripravili návrh mobilnej aplikácie, ktorá poskytne podobný zážitok ako prostredie už spomínanej virtuálnej reality. Viac informácií sa dozviete na stránke https://hearandsee.netlify.app/. Ak vás náš projekt zaujal, môžete nám napísať, čo si o ňom myslíte v tomto krátkom dotazníku.

            Po konzultácii s odborníkmi z Microsoft HoloLens, BrosVision, VRapps, Univerzity Mateja Bella a mnohých ďalších sme náš projekt prezentovali pred odbornou komisiou a skončili na 3. mieste regionálneho kola FIRST Lego League s postupom do celonárodného kola, kde budeme našu prácu prezentovať v budove Slovenskej sporiteľne pred zvyškom Slovenska a víťaznými tímami z jednotlivých regiónov. Držte nám palce, pretože už 9. marca budeme bojovať o postup do medzinárodného kola, ktoré sa bude konať v Houstone, či na medzinárodné prehliadky v Kalifornii, v Bodo v Nórsku a na Floride.

            Na našej ceste nás sprevádzala pani profesorka Mesárošová, pani profesorka Wagnerová a najmä mentor tímu Martin Hronský. Potrebné technické vybavenie sme mali k dispozícii aj vďaka mimoriadnej finančnej podpore Nadácie ZSNP a Slovalco a Združeniu rodičov pri Gymnáziu Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom. Veľká vďaka patrí aj nášmu gymnáziu za príležitosť zúčastniť sa tejto súťaže a po dlhých piatich rokoch opäť reprezentovať našu školu a naše mesto na celonárodnom kole.

            Tím Legoheroes

        • Postupujeme na Majstrovstvá Slovenska v basketbale!
          • Postupujeme na Majstrovstvá Slovenska v basketbale!

          • V stredu 6.3.2024 sa študentom našej školy podarilo vyhrať Krajské kolo stredných škôl v basketbale vo Zvolene. V skupine porazili Gymnázium Lučenec, Gymnázium Zvolen a Strednú školu športovú Banská Bystrica. V semifinále si poradili s Gymnáziom Rimavská Sobota a vo finále po pomalšom rozbehu nakoniec presvedčivo zdolali aj po druhý krát Gymnázium Lučenec. Vybojovali si tak možnosť zabojovať o titul školského Majstra Slovenska ako zástupca Banskobystrického kraja. Finálový turnaj školských Majstrovstiev Slovenska sa uskutoční v mesiaci máj v Piešťanoch. Našu školu vzorne reprezentovali Barcík Jakub, Čierny Adam, Ďurian Šimon, Juhász Bruno, Kaša Alex, Kret Matej, Truben David, Valent Matej.

            Mgr. Norbert Nagy, tréner tímu

        • Logo Expert Geniality Show
          • Celoslovenská súťaž EXPERT geniality show

          • EXPERT je celoslovenská vedomostná súťaž, ktorej hlavným poslaním je prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov.

            Do súťaže bolo zapojených spolu viac ako 13 392 žiakov zo 767 škôl vo všetkých kategóriách. Medzi najúspešnejšími účastníkmi sa objavuje aj meno Ivan Rafaelis z I. B, ktorý v téme Svetobežník získal 3. miesto a v téme Od Dunaja k Tatrám obsadil 1. miesto. Celkovo sa v tejto celoslovenskej súťaži umiestnil  na 2. mieste a dostal ocenenie TOP expert.

            Medzi TOP expertov a umiestnenie do 20. miesta sa dostala aj Viktória Hešková z I. B, úspešným riešiteľom je aj Matej Bartko z II. B.

            Gratulujeme a ďakujeme všetkým účastníkom za úspešnú reprezentáciu školy.

            Mgr. Adela Stajníková

          • Oznámenie ku prijímaciemu konaniu pre školský rok 2024/2025

          • Podľa § 65 zákona č. 245/2008 Z. z. zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov riaditeľka školy určuje:

            1. počet žiakov, ktorých možno prijať v prijímacom konaní

            • počet žiakov, ktorých možno prijať do 1. ročníka osemročného štúdia: 22
            • počet žiakov, ktorých možno prijať do 1. ročníka štvorročného štúdia:   60

            2. termíny prijímacieho konania

            • pre osemročné štúdium:             2. máj 2024 (štvrtok)
            • pre štvorročné štúdium:              1. termín - 2. máj 2024 (štvrtok), 2. termín - 6. máj 2024 (pondelok)

            Podrobné informácie k prijímaciemu konaniu a priebežné zverejňovanie výsledkov nájdete tu - https://gymziar.edupage.org/a/prijimacie-konanie.

            Riaditeľka školy zverejní na výveske školy a na webovom sídle školy zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania 17. mája 2024 (v čase od 0:00 do 23:59 hod.). Zoznam uchádzačov bude obsahovať poradie uchádzačov s vopred prideleným číselným kódom zoradených podľa celkového počtu bodov získaných pri prijímacom konaní a informáciu, či uchádzač vykonal prijímaciu skúšku úspešne alebo neúspešne. Jedinečný číselný kód bude uchádzačovi oznámený v pozvánke na prijímaciu skúšku.

            Komunikácia so uchádzačmi o štúdium bude prebiehať prostredníctvom systému Edupage, resp. e-mailu zákonného zástupcu. Dokumenty budú tiež zasielané aj poštou na adresu zákonného zástupcu uvedenú v prihláške na štúdium.

        • FIRST Global 2023 - Cesta do Singapuru
          • FIRST Global 2023 - Cesta do Singapuru

          • V dňoch 7. – 10. 10. 2023 reprezentovali Vladimír Macko a Gregor Alvin Oswald (IV. B) našu školu i Slovensko na medzinárodnej robotickej olympiáde FIRST Global Challenge v Singapure. Spolu s tromi ďalšími študentami Strednej priemyselnej školy technickej v Trnave bola cesta do sveta vyvrcholením náročnej niekoľkomesačnej práce tímov oboch škôl. 

            V rámci prípravy na súťaž študenti už počas prázdnin absolvovali rôzne stretnutia, pracovali na robotovi, inovatívnom projekte, rôznych prezentačných videách, komunikovali s tímami iných krajín, konzultovali s odborníkmi zo Strojárskej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ...

            V rámci výzvy Hydrogen Horizons študenti pripravili inovačný projekt energeticky nezávislého domu využívajúceho na svoj chod vodík. Nápad získal záujem poroty a prebojoval sa medzi 10 najlepších projektov sveta. Slovensko sa tak ocitlo v spoločnosti krajín ako Kórea, Austrália či Filipíny. Vstup medzi TOP 10 krajín priniesol žiakom príležitosť predstaviť projekt aj „naživo“ v Sinpapure. Mladí inovátori ešte pred súťažou projekt energeticky samostatného „off-grid“ domu predstavili na odbornej konferencii SlovakiaTech v Košiciach.

            V robotickej hre na ihrisku – pri zbieraní loptičiek predstavujúcich vodík – sa predviedol robot Ľudmila, ktorého pomenovali podľa prvej slovenskej astronómky. Ten dokázal zahrať všetkých 10 zápasov podľa rozpisu.

            Na našich študentov v národnom tíme sme veľmi hrdí. Po zvládnutí časového posunu boli každodenne pod veľkým tlakom a dokázali riešiť množstvo okamžitých výziev i problémov, ktoré so sebou hra na ihrisku prinášala. Mali príležitosť získať obrovské skúsenosti. Nadviazali nové partnerstvá, prezentovali svoju prácu bez zaváhania v angličtine,... Ukázali, že aj malá krajina má šikovných mladých ľudí. Verím, že reprezentácia v národnom tíme im otvorí nové možnosti pri výbere vysokej školy i v budúcej praxi.

            Výsledky slovenského tímu:

            • New Technology Experience (súťaž projektov) – Slovenský vodíkový dom – Certificate of Excellence za TOP10 vo svete,
            • Safety Award – za poriadok a dodržiavanie bezpečnosti počas celej súťaže (získava len 10 teamov),
            • Social Media Award – ocenenie za splnenie výziev na sociálnych mediách a celkovú komunikáciu,
            • celkové umiestnenie v hre na ihrisku – 62. miesto zo 191 zúčastnených krajín.

            A čo si ceníme najviac?

            Singapurom sa to neskončilo. Chalani nášho GymZH tímu sú odhodlaní ísť ďalej. Stali sa mentormi nového školského tímu, ktorý sa už pustil do práce a pripravuje sa na národné kolo FIRST Global 2024. Dúfame, že sa im znovu podarí získať nomináciu na medzinárodné kolo. Naším tajným snom je, aby sa naša škola stala akýmsi centrom pre túto robotickú olympiádu a pomáhala aj iným školám a ich študentom k úspechu (myšlienku predstavil Martin zo IV.B, reprezentant zo Ženevy, v rozhovore počas Noci výskumníkov v Banskej Bystrici).

            Rozhovor si môžete vypočuť tu: https://www.youtube.com/watch?v=u8F3irePRpE

            Na záver mi dovoľte, ako mentorke školského tímu, srdečne poďakovať za podporu  Nadácii Tubapack, vedeniu firiem Continental Automotive Systems Slovakia s. r. o. a Nemak Slovakia a. s. i Mestu Žiar nad Hronom. Vďaka ich pomoci sme mohli uhradiť náklady na cestu a umožniť študentom získať cenné skúsenosti.

            Mgr. Mária Wagnerová

             

            Pohľad študenta, Vladimíra Macka, kapitána národného tímu:

            „Skúsenosť nadovšetko. To je to najlepšie, čo mi nominácia do národného tímu a medzinárodná súťaž priniesla. Možnosť niekoľko mesiacov pracovať na robotovi, inovačnom projekte a prezentácii v sociálnych médiách ma naučilo vysporiadať sa so stresom. Pri tvorbe projektu sme mali možnosť stretnúť najväčšie kapacity Slovenska v danom obore, naopak pri práce s robotom som sa posunul o míľové kroky v navrhovaní konštrukcie. Neskôr v Singapure som sa stretol s ľuďmi z doslova celého sveta (191 krajín), súťažil a spolupracoval s budúcimi vedcami a mal možnosť prezentovať projekt pred vedcami súčasnosti. Množstvo prestížnych vysokých škôl ako MIT alebo Yale na nás doslovne ukazovalo prstom so slovami "chceme teba". Okrem iného som doteraz v kontakte s mnohými ľuďmi, s ktorými sme naviazali priateľstvá. Dostal som sa na opačný koniec sveta vďaka môjmu záujmu venovať sa tomu, čo ma baví. Po Singapure sa nám s chalanmi a pani profesorkami podarilo rozbehnúť na škole krúžok, v ktorom sa pripravujeme na nový ročník súťaže už teraz. Zároveň mi bola ponúknutá pozícia mentora v slovenskej organizácii FIRST Global o. z.. Priateľstvá, knowledge, mentorstvo, diplomy... Táto skúsenosť mi dala omnoho viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať.“

            Do fotogalérie bol pridaný nový album FIRST Global 2023 - Cesta do Singapuru.