• Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Dňa 20. apríla 2023 sa konal na Slovensku v poradí už 27. Deň narcisov. Keďže ako študenti máme srdce na správnom mieste, neváhali sme a pripojili sme sa k Lige proti rakovine. Ako dobrovoľníci s cieľom pomôcť všetkým ľuďom, ktorí bojujú so zákernou rakovinou, sme sa podujali vyzbierať čo najviac finančných prostriedkov v uliciach nášho mesta. Na rozmiestnených stanovištiach sme mali možnosť stretnúť veľa dobrosrdečných ľudí, ktorí aj symbolickou sumou prispeli na dobrú vec.

            Aj my študenti si uvedomujeme, že život občas „bodne”, a to v mnohých  prípadoch práve oznámením onkologickej diagnózy. Preto sa snažíme pozerať na život aj z inej strany, zo strany tých, ktorí si touto životnou skúškou musia prejsť. Chceme byť solidárni a pomáhať si navzájom.

            Všetkým sa nám spoločne podarilo vyzbierať 3441,30 €, z čoho máme obrovskú radosť a veríme, že vyzbierané peniaze pomôžu tým, ktorí to najviac potrebujú.

            Emma Rošková, SEXTA

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

        • Deň Zeme očami KVINTY
          • Deň Zeme očami KVINTY

          • Deň Zeme je vlastne dňom nás všetkých, ktorí túto úžasnú planétu obývame, nevynímajúc ani jeden živý organizmus. Tento deň sme sa s triedou KVINTA podujali vysadiť v školskom areáli stromček. Vybrali sme si magnóliu veľkokvetú, ktorá sa zároveň stala symbolom všetkých našich dobrodružstiev, ktoré sme spolu za posledné roky zažili. Veríme, že sa bude dariť nielen nášmu stromu, ale aj našej planéte a že sa k nej začneme konečne všetci správať s rešpektom.

            Ďakujem decká! Pani Holicovej ďakujem za pekné fotky z podujatia. Ako sa hovorí ,,Komu sa nelení, tomu sa zelení“ :) 

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme očami KVINTY.

        • Podporujeme malých (veľkých) hrdinov
          • Podporujeme malých (veľkých) hrdinov

          • Dnešná doba je veľmi hektická. Nemáme čas, nemáme energiu, nemáme náladu... . To však v prípade triedy KVINTA neplatí, lebo chuť pomáhať a vyjadrovať spolupatričnosť ich nikdy neomrzí. Od psíkov v útulku sme si nachvíľku odbehli – zabehli a zúčastnili sme sa virtuálneho behu Svetielka nádeje – občianskeho združenia, ktoré nepretržite pomáha detičkám s onkologickým ochorením.

            Cez víkend sme sa stretli na našom peknom školskom športovisku a na bežeckej dráhe sme sa podujali absolvovať 5 km (25 koliesok :)). Počasie nám prialo, nálada bola ako vždy úžasná. Každý šiel do toho svojím tempom, ale hlavne svojím srdiečkom, lebo nešlo o lámanie rekordov, ale o podporu pre kamarátov, ktorí každý deň podávajú heroický výkon na vlastnom ,,behu“ za svojím uzdravením.

            Ďakujem decká! Jankovi Kolárovi ďakujem za zapožičanie tričiek Svetielka nádeje. Pani Segetovej ďakujem za pekné fotky z podujatia. (Zo zákulisia ušli informácie, že prvý v cieli bol Maťko Seget a posledná som bola – to sa neprezrádza :)) Všetci sme víťazi!  

            Mgr. Barbora Kinková

        • Divadlo nás baví!!!
          • Divadlo nás baví!!!

          • V utorok 18.4.2023 sme sa spolu so spolužiakmi z I.B a II.B vybrali na výlet do Bratislavy. Naším cieľom bolo vychutnať si atmosféru umenia v priestoroch Slovenského národného divadla, kde sa dnes odohrala dráma Alberta Moraviu s názvom Konformista.

            Inscenácia opisovala osud nevyrovnaného človeka Marcella, snažiaceho sa zapadnúť do spoločnosti, s čím mu pomohla na výslnie sa dostávajúca násilnícka politická skupina.

            Príbeh sa odohrával v medzivojnovej Európe a doplnil nám historický kontext politických názorov a vzťahov tejto doby.

            Hlavnú úlohu si zahral Juraj Loj, ktorý presvedčivo stvárnil postavu rozpolteného Marcella. Spolu s ním v tejto činohre účinkovali aj iné herecké hviezdy ako Martin Huba, Ľuboš Kostelný, Anežka Petrová či Ingrid Timková.

            Predstavenie nám ponúklo výborné výkony hercov a originálnu prácu so scénami a rekvizitami. Dnešný výlet bol pre nás veľmi prínosný, a sme naozaj radi, že sme sa ho mohli zúčastniť.

            Tešíme sa na ďalšie školské exkurzie!

            Žiaci II. A

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadlo nás baví!!!.

        • V bádateľni kremnického archívu
          • V bádateľni kremnického archívu

          • Tak, ako každý rok, chystáme žiacke práce do rôznych dejepisných súťaží. Ich dôležitou súčasťou je aj práca s primárnymi zdrojmi - ide o rozhovory s pamätníkmi udalostí, zbieranie a interpretáciu fotografií, čítanie kroník, dobovej tlače... Už roky máme pri príprave prác nenahraditeľné tútorky. Sú nimi pracovníčky Štátneho archívu Banská Bystrica - pracoviska Kremnica. Práve ony sprevádzajú našich žiakov pri prvých krokoch v bádateľni, zoznamujú ich s bádateľským poriadkom, archívnymi fondmi, ich citovaním. 

            A tak sme dnes, 17. apríla, po covidovej prestávke, znova zavítali do archívneho pracoviska v Kremnici. Privítala nás vedúca archívu, PhDr. Solčániová. Práve ona si pripravila krátku vstupnú informáciu o význame kremnického archívu, najstarších listinách, ktoré uchováva, jeho zbierkach a fondoch. Žiakov upozornila na aktuálnu výstavu Osudy kremnických židov, ktorú si mohli prezrieť v priestoroch študovne, bádateľne a chodieb. Potom nasledovalo zoznámenie sa s bádateľským poriadkom, registrácia a žiaci sa mohli pustiť do práce.

            Spoločne sme sa venovali medzivojnovej ČSR, ale každá skupina žiakov skúmala jej iný aspekt. Pracovníčky archívu boli naozaj veľmi nápomocné, individuálne sa venovali každej skupine. Vyhľadávali, radili, ako interpretovať dokumenty, čo by bolo vhodné doplniť, ako zistené informácie zaznamenať, pomáhali čítať rukopisné texty.  

            Štátnemu archívu sme  nesmierne vďační za ústretovosť. Dnes šlo o takmer päť hodín intenzívnej pomoci. Príjemne nám padlo aj za želanie, aby študentské súťažné práce čo najlepšie uspeli. Veríme, že sa to podarí aj vďaka výbornej spolupráci s archívom v Kremnici.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album V bádateľni kremnického archívu.

        • Strieborní v medzinárodnej súťaži RoboCo
          • Strieborní v medzinárodnej súťaži RoboCo

          • Tím Slovensko, ktorý pozostáva aj z našich gymnazistov – Tamary Štangovej, Martina Hronského a Dominika Olajca, sa zúčastnil ďalšej medzinárodnej súťaže "2023 FIRST Global RoboCo Challenge". Súťaž prebiehala v online priestore hry RoboCo. Cieľom každého kola bolo postaviť robota a plniť s ním jednotlivé úlohy (hlavné, vedľajšie a skryté). Pri stavbe robota i plnení úloh študenti využili aj fyziku reálneho života, museli zohľadniť hmotnosť i ďalšie vlastnosti robota. Bodovanie "jazdy" pozostávalo z počtu splnených úloh (každá splnená úloha priniela 3000 bodov) a ceny robota (napr. ak robot stál 2 500, odčítala sa táto suma od 10000, čiže tím dostal 7500 bodov – to znamená, že lacnejší robot priniesol vyšší bodový zisk).

            Trojkolovej postupovej súťaže sa zúčastnilo až 44 tímov z celého sveta. Do ďalšieho levelu mohol postúpiť len obmedzený počet tímov. Náš národný tím sa v prvej hre kvalifikoval z 24. miesta do playoffs. V ňom sa podarilo študentom zlepšiť skóre a zo 4. miesta postúpili do finále. Posledná jazda robota "BUBL3BEE" v celkovom hodnotení dosiahla opäť 4. miesto. Tím však v kategórii zameranej na technické prevedenie získal 2. miesto za najelegantnejšie skonštruovaného robota.

            Gratulujeme k ďalšiemu medzinárodnému úspechu! Veríme, že študenti svoje skúsenosti odovzdajú ďalším našim žiakom, ktorí sa už pripravujú na ďalší ročník súťaže FIRST Global Slovakia.

            Mgr. Wagnerová Mária

             

            Súťažné jazdy si môžete pozrieť na týchto kanáloch:

            3. Finals: jazda robota BUMBL3BEE od 18:25

            https://www.youtube.com/watch?v=kiFWXx2sigQ

            2. Playoffs: jeden zo súbojov od 16:14

            https://www.youtube.com/watch?v=UJ-95VvfJug

            1. Qualifiers:

            https://www.youtube.com/watch?v=tTExeuJD5is

        • Skvelá Linda Majerčíková na turnaji v LINZI.  Pripájame sa ku gratulácii!
          • Skvelá Linda Majerčíková na turnaji v LINZI. Pripájame sa ku gratulácii!

          • Hráčka stolnotenisového klubu MŠK Žiar nad Hronom a študentka nášho gymnázia Linda Majerčíková  zaznamenala skvelý výsledok na medzinárodnom mládežníckom turnaji - Raiffeisen Youth Championships 2023 v Linzi, keď získala 2 pódiové umiestnenia.

            Linda s rakúskou spoluhráčkou Panholzer skončila v súťaži dvojčlenných družstiev U19 na 3. mieste, keď nestačili v semifinálovom stretnutí na reprezentačné družstvo Rakúska - celkového víťaza turnaja. V súboji o tretie miesto ale zdolali súperky z Luxemburgu 3:2, keď Linda zvíťazila v obidvoch svojich dvojhrách, a tak sa výraznou mierou pričinila o tento skvelý úspech.

            V súťaži jednotlivcov v kategórii junioriek U19 Linda najskôr suverénne vyhrala svoju skupinu so skóre 9:0, keď na jej rakete postupne skončili súperky z Rakúska, Švajčiarska a Belgicka. Prvým miestom v skupine sa Linda dostala v nadstavbe súťaže medzi 8 najlepších hráčok. V boji o postup do semifinále potom Linda porazila súperku z Walesu 3:1. V semifinále Linde ale neskoršia víťazka turnaja - Nina Némethová (členka reprezentačného družstva junioriek SR) oplatila prehru zo súťaže družstiev a víťazstvom 3:1 postúpila Némethová do finále, v ktorom následne aj zvíťazila. 

            Linda Majerčíková  v súťaži jednotlivkýň v kategórii U19 obsadila cenné 3. miesto.

            V máji zverenci stolnotenisového klubu MŠK Žiar nad Hronom budú bojovať na Majstrovstvách SR mládeže 2023, kde im všetkým budeme držať palce.

             

            Zdroj: J. Barniak, SteK MŠK ZH

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Skvelá Linda Majerčíková na turnaji v LINZI. Pripájame sa ku gratulácii!.

        • Exkurzia NITRA
          • Exkurzia NITRA

          • Deň pred Veľkou nocou sme my, žiaci SEXTY, mali možnosť vďaka projektu „Posilnenie regionálneho riadenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy smerom k zlepšeniu kvality, atraktivity a vyššej orientácii na trh práce v Banskobystrickom kraji“ vidieť proces výroby automobilov od okamihu otvorenia zákazky až po finálny výrobok auta. 

            Sprievodca Vladimír Černák nás poučil o bezpečnosti, rozdal reflexné vesty, ktoré museli mať žiaci počas celej exkurzie na sebe z dôvodu dodržiavania bezpečnostných opatrení. Rozdelil nás na 2 skupiny, každá skupina šla na inú halu a následne sme sa vymenili. Pán Černák nám poukazoval najmodernejšie technológie na výrobu luxusných vozidiel značiek Land Rover a Jaguar na deviatich výrobných linkách. V prevádzkach karosárne, montáže, kvality sme si pozreli procesy prebiehajúce na výrobných linkách. Videli sme vysokú automatizáciu v jednotlivých stupňoch výroby, aj halu, v ktorej prebieha testovanie áut, aby bola zachovaná kvalita všetkých modelov. V Nitre sa vyrábajú vozidlá Discovery a Defender, čo sme videli priamo v halách, ale aj v krátkej prezentácii, ktorá nám bola pustená na záver exkurzie. Sprievodca upozornil na niektoré špecifiká áut, ktoré ich robia na trhu jedinečnými, ako napr. hliníková karoséria, doplnky a  prevedenie jednotlivých modelov.

            Ďakujeme RCK Žiar nad Hronom v zastúpení p. Schveigert a pani profesorke Šályovej za možnosť zúčastniť sa tejto exkurzii. 

            Alexandra Schveigert, SEXTA

        • Psychológia v našom živote VI
          • Psychológia v našom živote VI

          • Náš „seriál“ prednášok pokračoval dňa 4.4.2023 6. dielom, kedy medzi žiakov Seminára zo psychológie opäť zavítala pani Mgr. Ježíková – psychologička z Centra pedagogicko–psychologického poradenstva a prevencie v Žiari nad Hronom. Témou stretnutia, ktoré začalo krátkym brainstormingom, pokračovalo prácou v skupinách a skončilo diskusiou, bola Morálka.  Počas práce v skupinách sa žiaci zhostili úlohy členov nezávislej lekárskej rady, ktorá má na základe vopred daných kritérií rozhodnúť, komu z piatich pacientov bude poskytnutý liek na nevyliečiteľnú chorobu. Relevantné kritériá, z ktorých žiaci vychádzali, boli vek, zdravotný stav, zamestnanie, prenos choroby. Tie boli následne doplnené o ďalšie ako rodina a životný status. Po veľmi plodnej diskusii v rámci skupín zástupca za každú skupinu predniesol rozhodnutie skupiny s adekvátnou argumentáciou. Následne potom žiaci diskutovali medzi sebou o svojich rozhodnutiach a zhodli sa na tom, že morálka je na základe svojej dôležitosti a aktuálnosti široko preberanou témou a je prostriedkom koexistencie, spolupráce, ale aj adaptácie jednotlivca.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote VI.

        • Víťazstvo na krajskom kole v basketbale
          • Víťazstvo na krajskom kole v basketbale

          • Vo finále Krajského kola študentov SŠ v Lučenci porazili naši chalani po výbornom výkone Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica 32:27. Po troch výhrach tak ako víťazi turnaja postupujú na Majstrovstvá Slovenska SŠ v dňoch 3.-4.5.2023 v Piešťanoch. K úspechu im gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Norbert Nagy