• Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Dňa 20. apríla 2023 sa konal na Slovensku v poradí už 27. Deň narcisov. Keďže ako študenti máme srdce na správnom mieste, neváhali sme a pripojili sme sa k Lige proti rakovine. Ako dobrovoľníci s cieľom pomôcť všetkým ľuďom, ktorí bojujú so zákernou rakovinou, sme sa podujali vyzbierať čo najviac finančných prostriedkov v uliciach nášho mesta. Na rozmiestnených stanovištiach sme mali možnosť stretnúť veľa dobrosrdečných ľudí, ktorí aj symbolickou sumou prispeli na dobrú vec.

            Aj my študenti si uvedomujeme, že život občas „bodne”, a to v mnohých  prípadoch práve oznámením onkologickej diagnózy. Preto sa snažíme pozerať na život aj z inej strany, zo strany tých, ktorí si touto životnou skúškou musia prejsť. Chceme byť solidárni a pomáhať si navzájom.

            Všetkým sa nám spoločne podarilo vyzbierať 3441,30 €, z čoho máme obrovskú radosť a veríme, že vyzbierané peniaze pomôžu tým, ktorí to najviac potrebujú.

            Emma Rošková, SEXTA

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

        • Deň Zeme očami KVINTY
          • Deň Zeme očami KVINTY

          • Deň Zeme je vlastne dňom nás všetkých, ktorí túto úžasnú planétu obývame, nevynímajúc ani jeden živý organizmus. Tento deň sme sa s triedou KVINTA podujali vysadiť v školskom areáli stromček. Vybrali sme si magnóliu veľkokvetú, ktorá sa zároveň stala symbolom všetkých našich dobrodružstiev, ktoré sme spolu za posledné roky zažili. Veríme, že sa bude dariť nielen nášmu stromu, ale aj našej planéte a že sa k nej začneme konečne všetci správať s rešpektom.

            Ďakujem decká! Pani Holicovej ďakujem za pekné fotky z podujatia. Ako sa hovorí ,,Komu sa nelení, tomu sa zelení“ :) 

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme očami KVINTY.

        • Podporujeme malých (veľkých) hrdinov
          • Podporujeme malých (veľkých) hrdinov

          • Dnešná doba je veľmi hektická. Nemáme čas, nemáme energiu, nemáme náladu... . To však v prípade triedy KVINTA neplatí, lebo chuť pomáhať a vyjadrovať spolupatričnosť ich nikdy neomrzí. Od psíkov v útulku sme si nachvíľku odbehli – zabehli a zúčastnili sme sa virtuálneho behu Svetielka nádeje – občianskeho združenia, ktoré nepretržite pomáha detičkám s onkologickým ochorením.

            Cez víkend sme sa stretli na našom peknom školskom športovisku a na bežeckej dráhe sme sa podujali absolvovať 5 km (25 koliesok :)). Počasie nám prialo, nálada bola ako vždy úžasná. Každý šiel do toho svojím tempom, ale hlavne svojím srdiečkom, lebo nešlo o lámanie rekordov, ale o podporu pre kamarátov, ktorí každý deň podávajú heroický výkon na vlastnom ,,behu“ za svojím uzdravením.

            Ďakujem decká! Jankovi Kolárovi ďakujem za zapožičanie tričiek Svetielka nádeje. Pani Segetovej ďakujem za pekné fotky z podujatia. (Zo zákulisia ušli informácie, že prvý v cieli bol Maťko Seget a posledná som bola – to sa neprezrádza :)) Všetci sme víťazi!  

            Mgr. Barbora Kinková

        • Divadlo nás baví!!!
          • Divadlo nás baví!!!

          • V utorok 18.4.2023 sme sa spolu so spolužiakmi z I.B a II.B vybrali na výlet do Bratislavy. Naším cieľom bolo vychutnať si atmosféru umenia v priestoroch Slovenského národného divadla, kde sa dnes odohrala dráma Alberta Moraviu s názvom Konformista.

            Inscenácia opisovala osud nevyrovnaného človeka Marcella, snažiaceho sa zapadnúť do spoločnosti, s čím mu pomohla na výslnie sa dostávajúca násilnícka politická skupina.

            Príbeh sa odohrával v medzivojnovej Európe a doplnil nám historický kontext politických názorov a vzťahov tejto doby.

            Hlavnú úlohu si zahral Juraj Loj, ktorý presvedčivo stvárnil postavu rozpolteného Marcella. Spolu s ním v tejto činohre účinkovali aj iné herecké hviezdy ako Martin Huba, Ľuboš Kostelný, Anežka Petrová či Ingrid Timková.

            Predstavenie nám ponúklo výborné výkony hercov a originálnu prácu so scénami a rekvizitami. Dnešný výlet bol pre nás veľmi prínosný, a sme naozaj radi, že sme sa ho mohli zúčastniť.

            Tešíme sa na ďalšie školské exkurzie!

            Žiaci II. A

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadlo nás baví!!!.

        • V bádateľni kremnického archívu
          • V bádateľni kremnického archívu

          • Tak, ako každý rok, chystáme žiacke práce do rôznych dejepisných súťaží. Ich dôležitou súčasťou je aj práca s primárnymi zdrojmi - ide o rozhovory s pamätníkmi udalostí, zbieranie a interpretáciu fotografií, čítanie kroník, dobovej tlače... Už roky máme pri príprave prác nenahraditeľné tútorky. Sú nimi pracovníčky Štátneho archívu Banská Bystrica - pracoviska Kremnica. Práve ony sprevádzajú našich žiakov pri prvých krokoch v bádateľni, zoznamujú ich s bádateľským poriadkom, archívnymi fondmi, ich citovaním. 

            A tak sme dnes, 17. apríla, po covidovej prestávke, znova zavítali do archívneho pracoviska v Kremnici. Privítala nás vedúca archívu, PhDr. Solčániová. Práve ona si pripravila krátku vstupnú informáciu o význame kremnického archívu, najstarších listinách, ktoré uchováva, jeho zbierkach a fondoch. Žiakov upozornila na aktuálnu výstavu Osudy kremnických židov, ktorú si mohli prezrieť v priestoroch študovne, bádateľne a chodieb. Potom nasledovalo zoznámenie sa s bádateľským poriadkom, registrácia a žiaci sa mohli pustiť do práce.

            Spoločne sme sa venovali medzivojnovej ČSR, ale každá skupina žiakov skúmala jej iný aspekt. Pracovníčky archívu boli naozaj veľmi nápomocné, individuálne sa venovali každej skupine. Vyhľadávali, radili, ako interpretovať dokumenty, čo by bolo vhodné doplniť, ako zistené informácie zaznamenať, pomáhali čítať rukopisné texty.  

            Štátnemu archívu sme  nesmierne vďační za ústretovosť. Dnes šlo o takmer päť hodín intenzívnej pomoci. Príjemne nám padlo aj za želanie, aby študentské súťažné práce čo najlepšie uspeli. Veríme, že sa to podarí aj vďaka výbornej spolupráci s archívom v Kremnici.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album V bádateľni kremnického archívu.

        • Strieborní v medzinárodnej súťaži RoboCo
          • Strieborní v medzinárodnej súťaži RoboCo

          • Tím Slovensko, ktorý pozostáva aj z našich gymnazistov – Tamary Štangovej, Martina Hronského a Dominika Olajca, sa zúčastnil ďalšej medzinárodnej súťaže "2023 FIRST Global RoboCo Challenge". Súťaž prebiehala v online priestore hry RoboCo. Cieľom každého kola bolo postaviť robota a plniť s ním jednotlivé úlohy (hlavné, vedľajšie a skryté). Pri stavbe robota i plnení úloh študenti využili aj fyziku reálneho života, museli zohľadniť hmotnosť i ďalšie vlastnosti robota. Bodovanie "jazdy" pozostávalo z počtu splnených úloh (každá splnená úloha priniela 3000 bodov) a ceny robota (napr. ak robot stál 2 500, odčítala sa táto suma od 10000, čiže tím dostal 7500 bodov – to znamená, že lacnejší robot priniesol vyšší bodový zisk).

            Trojkolovej postupovej súťaže sa zúčastnilo až 44 tímov z celého sveta. Do ďalšieho levelu mohol postúpiť len obmedzený počet tímov. Náš národný tím sa v prvej hre kvalifikoval z 24. miesta do playoffs. V ňom sa podarilo študentom zlepšiť skóre a zo 4. miesta postúpili do finále. Posledná jazda robota "BUBL3BEE" v celkovom hodnotení dosiahla opäť 4. miesto. Tím však v kategórii zameranej na technické prevedenie získal 2. miesto za najelegantnejšie skonštruovaného robota.

            Gratulujeme k ďalšiemu medzinárodnému úspechu! Veríme, že študenti svoje skúsenosti odovzdajú ďalším našim žiakom, ktorí sa už pripravujú na ďalší ročník súťaže FIRST Global Slovakia.

            Mgr. Wagnerová Mária

             

            Súťažné jazdy si môžete pozrieť na týchto kanáloch:

            3. Finals: jazda robota BUMBL3BEE od 18:25

            https://www.youtube.com/watch?v=kiFWXx2sigQ

            2. Playoffs: jeden zo súbojov od 16:14

            https://www.youtube.com/watch?v=UJ-95VvfJug

            1. Qualifiers:

            https://www.youtube.com/watch?v=tTExeuJD5is

        • Skvelá Linda Majerčíková na turnaji v LINZI.  Pripájame sa ku gratulácii!
          • Skvelá Linda Majerčíková na turnaji v LINZI. Pripájame sa ku gratulácii!

          • Hráčka stolnotenisového klubu MŠK Žiar nad Hronom a študentka nášho gymnázia Linda Majerčíková  zaznamenala skvelý výsledok na medzinárodnom mládežníckom turnaji - Raiffeisen Youth Championships 2023 v Linzi, keď získala 2 pódiové umiestnenia.

            Linda s rakúskou spoluhráčkou Panholzer skončila v súťaži dvojčlenných družstiev U19 na 3. mieste, keď nestačili v semifinálovom stretnutí na reprezentačné družstvo Rakúska - celkového víťaza turnaja. V súboji o tretie miesto ale zdolali súperky z Luxemburgu 3:2, keď Linda zvíťazila v obidvoch svojich dvojhrách, a tak sa výraznou mierou pričinila o tento skvelý úspech.

            V súťaži jednotlivcov v kategórii junioriek U19 Linda najskôr suverénne vyhrala svoju skupinu so skóre 9:0, keď na jej rakete postupne skončili súperky z Rakúska, Švajčiarska a Belgicka. Prvým miestom v skupine sa Linda dostala v nadstavbe súťaže medzi 8 najlepších hráčok. V boji o postup do semifinále potom Linda porazila súperku z Walesu 3:1. V semifinále Linde ale neskoršia víťazka turnaja - Nina Némethová (členka reprezentačného družstva junioriek SR) oplatila prehru zo súťaže družstiev a víťazstvom 3:1 postúpila Némethová do finále, v ktorom následne aj zvíťazila. 

            Linda Majerčíková  v súťaži jednotlivkýň v kategórii U19 obsadila cenné 3. miesto.

            V máji zverenci stolnotenisového klubu MŠK Žiar nad Hronom budú bojovať na Majstrovstvách SR mládeže 2023, kde im všetkým budeme držať palce.

             

            Zdroj: J. Barniak, SteK MŠK ZH

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Skvelá Linda Majerčíková na turnaji v LINZI. Pripájame sa ku gratulácii!.

        • Exkurzia NITRA
          • Exkurzia NITRA

          • Deň pred Veľkou nocou sme my, žiaci SEXTY, mali možnosť vďaka projektu „Posilnenie regionálneho riadenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy smerom k zlepšeniu kvality, atraktivity a vyššej orientácii na trh práce v Banskobystrickom kraji“ vidieť proces výroby automobilov od okamihu otvorenia zákazky až po finálny výrobok auta. 

            Sprievodca Vladimír Černák nás poučil o bezpečnosti, rozdal reflexné vesty, ktoré museli mať žiaci počas celej exkurzie na sebe z dôvodu dodržiavania bezpečnostných opatrení. Rozdelil nás na 2 skupiny, každá skupina šla na inú halu a následne sme sa vymenili. Pán Černák nám poukazoval najmodernejšie technológie na výrobu luxusných vozidiel značiek Land Rover a Jaguar na deviatich výrobných linkách. V prevádzkach karosárne, montáže, kvality sme si pozreli procesy prebiehajúce na výrobných linkách. Videli sme vysokú automatizáciu v jednotlivých stupňoch výroby, aj halu, v ktorej prebieha testovanie áut, aby bola zachovaná kvalita všetkých modelov. V Nitre sa vyrábajú vozidlá Discovery a Defender, čo sme videli priamo v halách, ale aj v krátkej prezentácii, ktorá nám bola pustená na záver exkurzie. Sprievodca upozornil na niektoré špecifiká áut, ktoré ich robia na trhu jedinečnými, ako napr. hliníková karoséria, doplnky a  prevedenie jednotlivých modelov.

            Ďakujeme RCK Žiar nad Hronom v zastúpení p. Schveigert a pani profesorke Šályovej za možnosť zúčastniť sa tejto exkurzii. 

            Alexandra Schveigert, SEXTA

        • Psychológia v našom živote VI
          • Psychológia v našom živote VI

          • Náš „seriál“ prednášok pokračoval dňa 4.4.2023 6. dielom, kedy medzi žiakov Seminára zo psychológie opäť zavítala pani Mgr. Ježíková – psychologička z Centra pedagogicko–psychologického poradenstva a prevencie v Žiari nad Hronom. Témou stretnutia, ktoré začalo krátkym brainstormingom, pokračovalo prácou v skupinách a skončilo diskusiou, bola Morálka.  Počas práce v skupinách sa žiaci zhostili úlohy členov nezávislej lekárskej rady, ktorá má na základe vopred daných kritérií rozhodnúť, komu z piatich pacientov bude poskytnutý liek na nevyliečiteľnú chorobu. Relevantné kritériá, z ktorých žiaci vychádzali, boli vek, zdravotný stav, zamestnanie, prenos choroby. Tie boli následne doplnené o ďalšie ako rodina a životný status. Po veľmi plodnej diskusii v rámci skupín zástupca za každú skupinu predniesol rozhodnutie skupiny s adekvátnou argumentáciou. Následne potom žiaci diskutovali medzi sebou o svojich rozhodnutiach a zhodli sa na tom, že morálka je na základe svojej dôležitosti a aktuálnosti široko preberanou témou a je prostriedkom koexistencie, spolupráce, ale aj adaptácie jednotlivca.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote VI.

        • Víťazstvo na krajskom kole v basketbale
          • Víťazstvo na krajskom kole v basketbale

          • Vo finále Krajského kola študentov SŠ v Lučenci porazili naši chalani po výbornom výkone Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica 32:27. Po troch výhrach tak ako víťazi turnaja postupujú na Majstrovstvá Slovenska SŠ v dňoch 3.-4.5.2023 v Piešťanoch. K úspechu im gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Norbert Nagy

        • Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku
          • Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku

          • Dňa 20. marca 2023 sa v Bratislave konalo celoštátne kolo 29. ročníka Olympiády v španielskom jazyku. Po troch rokoch sa opäť konalo prezenčne. Zúčastnila sa na ňom aj naša žiačka Petra Uhrovičová (II.A), ktorá súťažila v A - kategórii. Samotná súťaž sa konala v priestoroch Štátnej jazykovej školy na Palisádach. Súťažilo sa od skorých ranných hodín v štyroch kategóriách, kde mali možnosť tí najlepší zástupcovia z každého kraja ukázať svoje vedomosti a jazykové zručnosti zo španielskeho jazyka. Výsledky súťaže boli slávnostne vyhlásené v reprezentatívnych priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave za účasti španielskej veľvyslankyne pani Lorey Arribalzaga Ceballos. A hoci sa nám medailové miesto neušlo, už samotná účasť na celoštátnom kole, je pre našu žiačku úspechom a veľkou skúsenosťou. Ďakujeme jej za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa ďalších úspechov.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku.

        • Prípravné kurzy pre piaty ročník
          • Prípravné kurzy pre piaty ročník

          • Vo štvrtok 23.03.2023 pokračuje prípravný kurz pre osemročné gymnázium z predmetu matematika. Stretneme sa o 14.00. Prvé stretnutie zo slovenského jazyka sa prekladá na budúci týždeň - 28.3.2023.

            Ďakujeme za pochopenie.

        • Pozvánka - CASINO NIGHT
          • Pozvánka - CASINO NIGHT

          • Srdečne Vás pozývame na 50. ročník gymnaziálneho plesu, ktorý sa uskutoční 5. mája 2023 o 18.30 v Estrádnej sále MsKC v Žiari nad Hronom. Vítaní sú všetci rodičia, učitelia, súčasní študenti, absolventi i priatelia školy. Lístky budú v predaji od 20. marca do 28. apríla u Veroniky Kmeťovej a Viktórii Malikovej z triedy Septima.

            Cena lístka je 30 €.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

        • Informácie k priebehu prijímacieho konania
          • Informácie k priebehu prijímacieho konania

          • Milí piataci a deviataci!

            Ďakujeme za Váš záujem o štúdium. Postupne prichádzajú od Vás prihlášky prostredníctvom informačného systému Edupage, portálu prihlaska.iedu.sk i poštou v listinnej podobe. Prihlášky vo všetkých uvedených formách postupne evidujeme. Zákonný zástupca uchádzača/uchádzačky podáva prihlášku riaditeľovi strednej školy do 20. marca 2023.

            Pre deviatakov prebiehajú prípravné kurzy na prijímacie skúšky. Od 16.3.2023 začínajú prípravné kurzy aj pre piatakov (viac informácií https://gymziar.edupage.org/news/?gtnid=4728#news-4728). Pred prijímacími skúškami pre Vás pripravujeme aj nácvičné testy.

            Aktuálne informácie k prijímaciemu konaniu a priebežné výsledky zverejňujeme na podstránke Pre uchádzačov.

            Podľa § 65 zákona č. 245/2008 Z. z. zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov riaditeľka školy určuje:

            • počet žiakov, ktorých možno prijať v prijímacom konaní do študijného odboru 7902J:
              • do 1. ročníka osemročného štúdia možno prijať:     20 žiakov (1 trieda);
              • do 1. ročníka štvorročného štúdia možno prijať:      60 žiakov (2 triedy);
            • termíny prijímacieho konania:
              • pre osemročné štúdium:  4. máj 2023 (štvrtok);
              • pre štvorročné štúdium:   1. termín - 4. máj 2023 (štvrtok); 2. termín: 9. máj 2023 (utorok).

            Prijímacie konanie absolvuje uchádzač/uchádzača pod jedinečným číselným kódom, ktorý bude uchádzačovi oznámený v pozvánke na prijímaciu skúšku. Komunikácia s uchádzačmi o štúdium bude prebiehať prostredníctvom systému Edupage, resp. e-mailu zákonného zástupcu. Dokumenty budú zároveň zasielané aj poštou na adresu(y) uvedenú(é) v prihláške na štúdium.

            Riaditeľka školy zverejní na výveske školy a na webovom sídle školy zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania 19. mája 2023 (v čase od 0:00 do 23:59 hod.). Zoznam uchádzačov bude obsahovať poradie uchádzačov s vopred prideleným číselným kódom zoradených podľa celkového počtu bodov získaných pri prijímacom konaní a informáciu, či uchádzač vykonal prijímaciu skúšku úspešne alebo neúspešne.

            Tešíme sa na stretnutia s Vami!

        • Deň s workshopmi
          • Deň s workshopmi

          • Naši najmladší gymnazisti v piatok 10.03.2023 zažili netradičné vyučovanie. Pripravili sme pre nich dva rôzne workshopy, aby sme sa zbavili každodennej rutiny a vniesli do vyučovania aj trochu zábavy.

            Jeden workshop rozvíjal finančnú gramotnosť, druhý bol ochutnávkou programovania s micro:bitmi.

            Prvú aktivitu žiaci absolvovali s odborníkmi občianskeho združenia Mladý podnikavec – Ing. Ivanou Macekovou a Ing. Dávidom Vrtaňom, PhD. Prostredníctvom netradičných zábavných aktivít, hier a súťaží sa učili rozumieť peniazom. Dozvedeli sa viac o tom ako sporiť, kedy a do čoho investovať. Spoznávali rôzne meny a diskutovali o tom, či bitcoiny sú tá správna cesta.

            V druhom workshope sme žiakom predstavili micro:bity, s ktorými sa väčšina stretla prvýkrát. Najprv sa dozvedeli na čo tieto minipočítače slúžia, čo dokážu a kde ich v praxi môžeme využiť. Potom sme sa v online prostredí pustili do programovania. Najprv sme sa naučili ovládať prostredie a ukázali si, ako skladať bloky príkazov do seba a program spustiť. A čo sme za dve hodinky dokázali? Simulovať blikajúce srdce; vytvoriť animovaný príbeh z jednoduchých obrázkov; použiť micro:bit ako hraciu kocku, ktorá sa „usmieva“, keď hodíte šestku; zložiť a prehrať známu pesničku;... Najviac však žiakov bavilo posielanie a prijímanie správ pomocou Bluetooth technológie. Kvarta si dokonca vyskúšala náhodné rozsvecovanie bodov LED panela a na záver workshopu zdolala výzvu naprogramovať stopky.

            Za sebou máme skvelý deň s úžasnými žiakmi, ktorí sa stále radi hrajú a vedia si užívať všetko netradičné.

            Na záver by sme sa chceli poďakovať občianskemu združeniu Mladý podnikavec za spoluprácu nielen pri realizácii workshopov pre žiakov, ale i pri vzdelávaní učiteľov. Obe aktivity sa realizujú vďaka projektu „Keď učenie má zmysel“, ktorý je podporený z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň s workshopmi.

        • Popoludnie v škole venované piatakom
          • Popoludnie v škole venované piatakom

          • Dňa 7.3.2023 sme v priestoroch nášho gymnázia privítali piatakov a ich rodičov. Najprv sa návštevníkom prihovorila riaditeľka školy, Ing. Dana Paálová, ktorá im poskytla podrobné informácie o štúdiu a priebehu prijímacieho konania. Po inštrukciách týkajúcich sa prípravy na prijímacie skúšky od vyučujúcich matematiky a slovenského jazyka a literatúry sa výprava po škole mohla začať.

            Na prvom stanovišti im predseda školského parlamentu porozprával o živote školy, tradičných podujatiach či exkurziách. Potom sa dozvedeli, aké sú na našej škole možnosti štúdia cudzích jazykov. Žiaci sa mohli aj zahrať a vyskúšať si, či poznajú frázy v rôznych jazykoch.

            Druhou zastávkou bola odborná učebňa chémie. Malí primania ukázali, na čo sa môžu piataci tešiť. Predviedli blýskajúcu fľašu Harryho Pottera, tancujúci draslík, vyrobili umelú krv a zapálili Bengálske ohne. Pokusy s kvapalinami a plynmi, potápač, dôkaz atmosférického tlaku i farebná sopka boli lákadlom aj na fyzike.

            V učebni biológie čakali ďalšie pomôcky, modely orgánov ľudského tela, rastlín, liehové preparáty. Piataci si vyskúšali mikroskopovanie i skladali torzo človeka na čas. Najviac ich zaujalo konzervované embryo lane.

            Posledným stanovišťom bola učebňa informatiky. Tu sa mohli dozvedieť, čo ich čaká na vyučovaní aj mimo neho – na krúžkoch. Zistili, že využívanie digitálnych zručností u nás nie sú len práca s kancelárskym softvérom. Ťažiskom je programovanie v rôznych prostrediach – od Scratch-a, cez Makecode Arcade, programovanie micro:bitov až po programovanie v Pythone. Nezabudli sme spomenúť úspechy našich starších gymnazistov na medzinárodných súťažiach. Náš tím zo súťaže FLL im prestavil robotov a robotiku, lego súpravy i micro:bity. Na záver si robotov i hry naprogramované našimi študentami, mohli piataci aj sami vyskúšať.

            Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na stretnutie s na prípravných kurzoch i prijímacích skúškach!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Popoludnie pre piatakov.

        • Prípravné kurzy pre piatakov
          • Prípravné kurzy pre piatakov

          • Milí piataci!

            Chceli by ste sa dôkladne pripraviť na prijímacie skúšky z matematiky a slovenského jazyka? Otvárame opäť intenzívne prípravné kurzy pre oba predmety. Stretnutia budú prebiehať v utorky a štvrtky podľa harmonogramu od 14.00 v dĺžke 2 vyučovacie hodiny.

            Prvé stretnutia sa uskutočnia  nasledovne:

            • matematika – štvrtok 16. marca 2023 o 14.00,
            • slovenský jazyk  –  utorok 21. marca 2023 o 14.00.

            Ak ste sa ešte neprihlásili, svoj záujem o kurzy prosím nahláste telefonicky, prípadne e-mailom na sekretariát školy.

            Podrobnejšie informácie o kurzoch, termínoch a platbách nájdete tu.

            Tešíme sa na stretnutie!

             

            Kontaktné údaje:

            email: sekretariat@gymzh.sk

            telefón: 045/6725630

            mobil: +421 903 402 803

        • Legoheroes na regionálnom kole FLL
          • Legoheroes na regionálnom kole FLL

          • Tím Legoheroes sa aj tento rok zúčastnil regionálneho turnaja FLL, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 2. februára 2023 v MsKC v Žiari nad Hronom. Po týždňoch usilovnej práce si zmerali sily s ďalšími 12 tímami z rôznych častí Slovenska.

            Najskôr pred porotou obhajovali svoj výskumný projekt, v ktorom sa snažili navrhnúť možnosti efektívneho využívania energie na našej škole a vytvoriť návrh na využitie fotovoltických panelov na výrobu vlastnej energie. Okrem toho pripravili aj viacero aktivít pre študentov, ktorých cieľom bolo upozorniť na tému energií a zlepšiť informovanosť spolužiakov o tejto téme. Okrem pripravenej prezentácie svojho projektu odpovedali aj na otázky poroty. Nasledovalo predstavenie robota, ktorého navrhli, postavili a naprogramovali tak, aby bol schopný plniť misie na hracej ploche, ktorá bola v tomto ročníku zameraná na energie – ich výrobu, uskladnenie a používanie. Práve za svojho robota získal tím Legoheroes ocenenie v kategórii Robot Design.

            V poobedňajších hodinách nasledovala asi najakčnejšia časť turnaja – v rámci Robot Game sa roboty snažili čo najlepšie splniť misie na hracích stoloch a získať čo najviac bodov. Každý robot absolvoval tri základné kolá a najúspešnejší si následne zmerali sily v semifinále a finále. Nášmu tímu najlepšie vyšlo hneď prvé kolo, v ktorom získali dostatočný počet bodov na to, aby sa umiestnili na druhom mieste.

            Počas turnaja prebiehala aj sprievodná súťaž Robot Battle, kde bolo cieľom postaviť robota, ktorý dokáže z vymedzeného súťažného poľa vytlačiť súpera. Náš tím vsadil v prvom rade na silu a mohutnosť, vďaka čomu sa prebojovali až do semifinále.

            Počas týždňov, ktoré predchádzali súťaži, sa dvadsiatka žiakov zo sekundy, tercie, kvarty a kvinty venovala príprave na súťaž, zostávali na krúžku do neskorého poobedia, v posledných dňoch do večerných hodín. Keďže počet členov tímu na súťaži je obmedzený na maximálne 10, nie všetci sa mohli zúčastniť celého súťažného dňa. Svoju spolupatričnosť však dali najavo tým, že poobede po vyučovaní sa aj tí, ktorí neboli členmi súťažného tímu, prišli pozrieť aspoň na záver turnaja a povzbudiť tak svojich spolužiakov. V podvečerných hodinách sme spoločne odchádzali z turnaja plní dojmov, skúseností a najmä odhodlania zlepšovať sa a pracovať ešte intenzívnejšie.

            Ďakujeme členom tímu Legoheroes za úspešnú reprezentáciu školy a želáme im veľa šťastia v nasledujúcich ročníkoch súťaže FLL.

            Kúpu stavebnice SPIKE PRIME podporila Nadácia Tatra banky v rámci realizácie projektu Robotická výzva.

             

            PaedDr. Miroslava Mesárošová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Legoheroes na regionálnom kole FLL.

        • Ako sme si užili lyžiarsky
          • Ako sme si užili lyžiarsky

          • Konečne sme sa dočkali! Nasnežilo, a tak sme mohli absolvovať náš dlho očakávaný lyžiarsky kurz. I keď sme namiesto pobytového kurzu každý deň dochádzali na Krahule, tešili sme sa na spoločné dni na svahu. Viacerí už lyžovať vedeli, ale našli sa aj takí, čo na lyžiach stáli prvý raz. Počasie nám veľmi neprialo, príroda nás skúšala. Do snehu sem-tam zapršalo, slnko striedala hmla, ale neodradilo nás to. Každý deň sme sa viac a viac zlepšovali. Počas lyžovačky samozrejme nechýbali pády, vypnuté lyže aj iné úsmevné situácie. Všetci sme úspešne zlyžovali aj posledný zjazd a domov si odnášali nové zážitky i skúsenosti.

            Ďakujeme pani profesorke Štefancovej a pánom profesorom Fabovi a Nagyovi za 5 skvele prežitých dní.

            Martina Wagnerová, TERCIA

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sme si užili lyžiarsky.

        • Naši opäť vo finále medzinárodnej súťaže!
          • Naši opäť vo finále medzinárodnej súťaže!

          • Študenti v úspešnom slovenskom národnom tíme FIRST GLOBAL 2022 - Tamarka Štangová, Martin Hronský a Dominik Olajec, sú opäť vo finále medzinárodnej súťaže!

            Tentoraz sa dali zlákať softvérovou online výzvou v sandboxovej hre RoboCo, kde hlavným cieľom bolo navrhnúť, poskladať a naprogramovať robota, ktorý dokáže autonómne riešiť problémy ľudí v reálnom svete. Na riešenie zadaných úloh v prostredí s prekážkami museli najprv zložiť robota z dostupných súčiastok a následne ho rozhýbať pomocou príkazov v jazyku Python. Jazdu robota mnohonásobne testovali, kým nedosiahol čo najlepší čas a nezískal čo najviac bodov. Hotový autonómny robot následne súťažil v online prostredí s robotmi ďalších tímov.

            Po úspechoch v kvalifikácii a semifinále sa slovenskí tím prebojoval do finále v súťaži 2023 FIRST Global RoboCo Challenge, ktoré bude streamované už 4. marca v čase 15:00 na stránkach Youtube a Twitch. Do finále sa prebojovalo 8 tímov z pôvodných 44.

            Dúfame v najlepší možný výsledok vo finále. Držte im palce!

             

            Poznámka:

            Záznam z playoffs, po ktorom skončil robot nášho tímu na 4. mieste, si môžete pozrieť na https://www.youtube.com/watch?v=UJ-95VvfJug (jeden zo súbojov od 16:14). Chceli by ste o hre vedieť viac? Pozrite https://www.roboco.co/ .

        • Deň otvorených dverí pre 8-ročné štúdium
          • Deň otvorených dverí pre 8-ročné štúdium

          • Srdečne pozývame žiakov 5. ročníka ZŠ a ich rodičov na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 7. marca 2023 (utorok).

            Spoločné stretnutie začína o 15:00 hod v prednáškovej miestnosti. Poskytneme Vám informácie o štúdiu, o priebehu prijímacieho konania a prípravných kurzoch na zvládnutie prijímacích skúšok. Predstavíme Vám možnosti štúdia cudzích jazykov. Nebudú chýbať prezentácie o živote školy, ukážky z vyučovania v odborných učebniach fyziky, biológie, chémie, informatiky i prehliadka školy.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

        • Valentín u nás
          • Valentín u nás

          • Sviatok všetkých zamilovaných sme oslávili opäť podľa dlhoročných tradícií. Sladká, voňavá a dokonca bezlaktózová čokoláda v podaní školského parlamentu a plná schránka Valentínskej pošty pre lásku, priateľa, kamarátku, učiteľa,...

            Potešilo a zahrialo sa nejedno srdiečko.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentín u nás.

        • Úspech v krajskom kole Olympiády v španielskom jazyku
          • Úspech v krajskom kole Olympiády v španielskom jazyku

          • Dňa 13.2.2023 sa šiesti žiaci našej školy zúčastnili krajského kola 32. ročníka Olympiády v španielskom jazyku, ktoré sa konalo na Gymnáziu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici. V konkurencii ďalších siedmich škôl z Banskobystrického kraja si naši žiaci počínali vynikajúco a naše gymnázium obohatili o tri diplomy. V kategórii A sme získali 1. miesto – P. Uhrovičová (II.A) a 2. miesto – M. Cibuľa (II.B) a v kategórii C obsadila 2. miesto – A. Kvapilová (SEPTIMA). Žiačka, ktorá sa umiestnila na 1. mieste, nás bude reprezentovať na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 20.- 21.3.2023 v Bratislave. Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcej budeme držať palce.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspech v krajskom kole Olympiády v španielskom jazyku.

        • Absolventská prednáška na seminári z dejepisu
          • Absolventská prednáška na seminári z dejepisu

          • Je príjemné vedieť, že bývalí študenti nezabúdajú na našu školu, hrdo sa k nej hlásia a sú s nami v kontakte. Príkladom takéhoto absolventa je aj Mgr. Miroslav Lacko. V roku 2007 u nás zmaturoval a pokračoval v štúdiu na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe.  V piatok, 10. februára 2023,  zavítal do našej školy, aby seminaristom z dejepisu priblížil možnosti štúdia na svojej Alma Mater a zároveň, aby predstavil nové pôsobisko- Archív bezpečnostních složek ČR.

            V prvej časti prednášky študentov zoznámil s prijímacím konaním na Karlovej Univerzite, s testami, požadovanou preštudovanou literatúrou, rôznorodými odbormi, ktoré na FF KU môžu študovať. Povzbudil ich, aby sa neobávali hlásiť na túto prestížnu školu. Predstavil  10 dôvodov, prečo by si mali zvoliť Karlovu univerzitu. Hovoril o svojich osobných skúsenostiach s bakalárskym, magisterským a doktorandským štúdiom.

            V druhej časti prednášky zoznámil študentov s prácou Archivu bezpečnostních složek, jeho poslaním, možnosťami bádania v archíve, interpretáciou prameňov, činnosťou ŠTB ako pôvodkyňou ich archívnych materiálov. Veľmi prínosné bolo predstavenie e-badatelny, ktorá umožňuje mimoriadne efektívny spôsob vyhľadávania pomocou OCR metódy. Táto metóda dá možnosť vyhľadávať nielen v prvej úrovni hľadania kľúčových slov v názve, ale spustí aj fulltextové vyhľadávanie v digitalizovaných fondoch. Výsledkom sú tak presné frázy v dokumentoch označené zvýraznením.

            V e-badatelne sa dajú prehliadať dokumenty z pohodlia domova, 24 hodín denne, bez obmedzenia množstvom alebo prístupom pre verejnosť. Archív obsahuje množstvo prameňov z našich spoločných česko-slovenských dejín medzi rokmi 1938- 1995, takže je zdrojom zaujímavých fondov aj pre slovenských bádateľov.

            Záujemcov z radov seminaristov potešilo, že dostali možnosť zaregistrovať sa ako bádatelia bez toho, aby museli vycestovať do Prahy a archív osobne navštíviť. Po vyplnení údaje Mgr. Lacko ihneď overil a naši študenti tak od pondelka majú prístup k digitalizovaným fondom na https://www.abscr.cz/. Tento prístup môžu využívať pri tvorbe súťažných a záverečných maturitných prác z dejepisu, ale aj pri bádaniach o svojej rodine.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Absolventská prednáška na seminári z dejepisu.

        • Psychológia v našom živote V
          • Psychológia v našom živote V

          • Dňa 24.1.2023 k nám na seminár zo psychológie zavítal náš bývalý študent Roderik Volf, ktorý je v súčasnosti študentom psychológie 2. ročníka Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Na úvod priblížil žiakom prostredníctvom  prezentácie teóriu vývinu človeka a bližšie hovoril o teóriách Freuda, Eriksona a Piageta. Po teoretických poznatkoch sa venoval konkrétnym informáciám o možnostiach štúdia psychológie na Slovensku, ktoré sú potrebné pre budúcich študentov tohto zaujímavého odboru. Spomenul aj svoje vlastné skúsenosti s prípravou na prijímacie pohovory, o forme a obsahu štúdia, tiež hovoril o mimoškolských aktivitách a svojej následnej profesijnej orientácii v rámci psychológie.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psychológia v našom živote V.

        • Olympiáda v španielskom jazyku
          • Olympiáda v španielskom jazyku

          •  Po školskom kole Olympiády v španielskom jazyku, ktoré sa uskutočnilo v decembri, sa postupujúci žiaci pripravujú na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 13.2.2023 v Junior centre v Banskej Bystrici. Našu školu budú reprezentovať nasledujúci žiaci: kategória A – P. Uhrovičová (II. A) a M. Cibuľa (II. B), kategória B – M. Vančišin (III. A) a N. Petorová (III. B) a kategória C – N. Krajčíková a A. Kvapilová (SEPTIMA). V krajskom kole si naši žiaci zmerajú sily so žiakmi ďalších gymnázií banskobystrického kraja v rovnakých disciplínach, aké absolvovali v školskom kole. Všetkým budeme držať palce :)

            PhDr. Veronika Horálová

        • Pokračujeme s KVINTOU
          • Pokračujeme s KVINTOU

          • Napriek nepriaznivému počasiu sme sa rozhodli po kratšej pauze opäť venčiť štvornohých kamarátov 🐶 z útulku.

            Tentokrát sme okrem Rexa a Dominiky mali možnosť sa skamarátiť aj s Matúškom a Peggy. Psíci boli veľmi dobrí, a keďže sa veľmi tešili, miestami to vyzeralo, že oni venčia nás :) Nevieme sa dočkať ďalších dobrodružstiev, ktoré s nimi zažijeme, aj keď radšej by sme samozrejme boli, keby si už konečne našli svoje milujúce rodinky. 

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Pokračujeme s KVINTOU.

        • Olympiády v plnom prúde
          • Olympiády v plnom prúde

          • Polrok na našej škole nie je len plný uzatvárania známok, ale aj súťaženia a reprezentovania školy. Olympiáda v anglickom jazyku má za sebou niekoľko úspešných kôl. V jesennom školskom kole boli najúspešnejší títo študenti:

            Kategória 1A

            1. miesto: Nela Királyová (Sekunda)

            2. miesto: Michaela Mišková (Sekunda)

            3. miesto: Marion Fabová (Sekunda)

            Kategória 1B

            1. miesto: Andrej Slašťan (Kvarta)

            2. miesto: Samuel Kolár (Tercia)

            3. miesto: Alexandra Hamadová (Tercia)

            Kategória 2A

            1. miesto: Ema Chudobová (Sexta)

            2. miesto: Lenka Malá (1.A)

            3. miesto: Hana Šimková (Sexta)

            Kategória 2B

            1. miesto: Miroslav Bielik (IV.A)

            2. miesto: Ema Radzová (IV.A)

            3. miesto: Mário Dang (Septima)

            V zimnom okresnom kole sa našim študentom podarilo získať prvenstvo v dvoch kategóriách:

            Kategória 2A - 1. miesto:  Ema Chudobová (Sexta)

            Kategória 2B - 1. miesto: Miroslav Bielik (IV.A)

            Všetkým súťažiacim ďakujeme, víťazom gratulujeme a držíme palce na Krajskom kole v Banskej Bystrici.

            Mgr. Ivana Lapinová

        • Prípravné kurzy pre deviatakov
          • Prípravné kurzy pre deviatakov

          •  

            Milí deviataci!

            Chceli by ste sa dôkladne pripraviť na monitor či prijímacie skúšky z matematiky a slovenského jazyka? Otvárame opäť intenzívne prípravné kurzy pre oba predmety. Stretnutia budú prebiehať vždy v utorok od 14.30 v dĺžke 3 vyučovacie hodiny.

            Prvé stretnutia sa uskutočnia  nasledovne:

            • slovenský jazyk  –  7. februára 2023 o 14.00,
            • matematika – 14. februára o 14.00.

            Záujem o kurzy prosím nahláste telefonicky, prípadne e-mailom na sekretariát školy.

            Podrobnejšie informácie o kurzoch, termínoch a platbách nájdete tu.

            Tešíme sa na stretnutie!

             

            Kontaktné údaje:

            email: sekretariat@gymzh.sk

            telefón: 045/6725630

            mobil: +421 903 402 803

        • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku
          • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 18. 1. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo 33. ročníka Olympiády v nemeckom jazyku, kde nás v kategórii 2A reprezentovali víťazky školského kola, študentky SEXTY Emma Rošková a Ema Chudobová. Emma Rošková obsadila 1. miesto, a tým si vybojovala postup do krajského kola, ktoré sa bude konať dňa 16. 2. 2023 v JUNIOR CENTRE v Banskej Bystrici.  Ešte raz obidvom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a postupujúcej Emme prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            Mgr. Zuzana Šályová