• Opäť venčíme 🐶
          • Opäť venčíme 🐶

          • Trieda SEXTA pokračuje aj tento školský rok vo venčení kamarátov zo žiarskeho útulku. Tentokrát sme na prechádzku vzali Amálku a Scoobyho. Veľkí psíkovia budili náš rešpekt, ale boli veľmi priateľskí, najmä Scooby. Mali sme aj jedinečnú príležitosť vidieť desať malých guličiek - šteniatok, ktoré netrpezlivo čakajú na svoje nové milujúce rodinky. Preto opakujeme slová najznámejšieho psíka na Slovensku, ktorým je malá Pampinka:,,Nekupuj, adoptuj!" 

            Tešíme sa na ďalšie venčenie. 

            Mgr. Barbora Kinková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Opäť venčíme.

        • Sila psychológie v podnikaní
          • Sila psychológie v podnikaní

          • Dňa 11.10.2023 sme na Seminári zo psychológie privítali, tentokrát už v pozícii hosťa, nášho bývalého študenta Adama Adamova, ktorý si pre študentov uvedeného seminára pripravil zaujímavú prednášku o tom, ako psychológia ovplyvňuje náš každodenný život. Zameral sa na dosah psychológie v oblasti podnikania.

            Adam síce zmaturoval a opustil našu školu iba pred piatimi rokmi, ale za ten čas stihol načerpať veľa vedomostí nielen z oblasti financií a podnikania, ale aj nadobudnúť veľa skúseností s prácou s ľuďmi, hlavne v oblasti verbálnej a neverbálnej komunikácie. Adam sa pokúsil študentom zodpovedať otázku, čo má spoločné podnikanie a psychológia. Práve človek, jeho správanie a potreby sú pre podnikateľov kľúčové – ako sa správať, aby som získal nových zákazníkov? Ako komunikovať s obchodným partnerom, aby pristúpil na dohodu? Na tieto a mnohé ďalšie otázky sa Adam pokúsil nájsť odpoveď. Tiež hovoril o tom, ktoré parametre pomôžu začínajúcim podnikateľom odhaliť ich podnikateľský potenciál, ako vyhľadávať podnikateľské príležitosti, vybudovať efektívny pracovný tím, ako sa vyhnúť rizikám či problémom spojeným s prácou v tejto oblasti.

            Gro svojej prednášky však zameral na verbálnu a neverbálnu komunikáciu a jej dôležitosť v oblasti podnikania. So študentmi viedol plodnú diskusiu, a to aj formou kvízových otázok. Tí najlepší si mohli odniesť vecné ceny, ale všetci, ktorí si prednášku vypočuli, sa určite utvrdili v tom, že psychológia je všade okolo nás.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Sila psychológie v podnikaní.

        • Škola v prírode Krpáčovo
          • Škola v prírode Krpáčovo

          • V pondelok, 25. septembra 2023, sa pre triedy PRIMA a SEKUNDA začal týždeň plný zábavy a dobrodružstva. Spolu s pani profesorkami Findrikovou, Wiežbovou a Fabovou sa vybrali do školy v prírode do Krpáčova.

            Žiakov počas celého týždňa čakali zaujímavé vedomostné a športové hry, rôzne zábavné aktivity s animátormi, nočná hra v lese, návšteva Bystrianskej jaskyne, prednáška s členmi Zásahového tímu pre medveďa hnedého spojená s praktickými ukážkami. Žiaci SEKUNDY pre svojich nových kamarátov z PRIMY pripravili imatrikulácie, ktoré začali jedno ráno o 5:00 rozcvičkou v exteriéri a končili večerným hľadaním pokladu v lese, po ktorom nasledovalo oficiálne pasovanie primanov do cechu gymnaziálneho. V posledný večer sa konalo vyhodnotenie všetkých súťaží a rozdávanie cien. Na záver sa animátori so žiakmi rozlúčili diskotékou. Po celý týždeň bolo ukážkové počasie, ako na objednávku.

            V piatok, 29. septembra, sme sa všetci živí a zdraví, síce trochu unavení, ale plní spomienok na skvele prežitý týždeň, vrátili domov. Bola to vydarená škola v prírode a my ďakujeme hlavne našim pani profesorkám, že nám ju pripravili.

            Žiaci zo SEKUNDY

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode Krpáčovo.

        • Na Noci výskumníkov aj pokusy z chémie
          • Na Noci výskumníkov aj pokusy z chémie

          • K vede sa na našej škole približujeme aj v laboratóriu chémie. Preto sme sa so študentmi z triedy SEXTA – Kubko Ďurina, Maťko Seget, Lukáško Menšík a Hanka Dražová, pridali k naším informatikom a pripravili v Europa Shopping Center BB na Európskej noci výskumníkov 2023 ďalší stánok s priliehavým názvom "Experimenty s vodou".

            Návštevníkom sme v ňom prezentovali aktivity našej školy vďaka hravým a zaujímavým pokusom na tému voda. Popri demonštrovaní vybraných fyzikálnych aj chemických pokusov a vysvetľovaní ich podstaty, sme sa stihli samozrejme aj veľa zasmiať, čo to pokúpiť a užiť si celkovú atmosféru, ktorú toto podujatie so sebou každoročne prináša.

            Naši študenti preukázali, že veda je naozaj ich povolaním a veľmi pekne im ďakujem za vzornú prezentáciu školy. Odkaz pre Maťka Hronského: Ten micro:bit naozaj nemám. Či? 😊.  

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Na Noci výskumníkov aj pokusy z chémie.

        • Svet robotiky na Noci výskumníkov
          • Svet robotiky na Noci výskumníkov

          • Dňa 29.09.2023 sa naša škola opäť pridala k myšlienke Európskej noci výskumníkov. Naším cieľom bolo priblížiť ako veda a robotika ovplyvňujú život na našej škole. Nielen hodiny informatiky, ale aj príprava na súťaže a úspechy, ktoré v robotike dosahujú naši študenti, ich môžu ovplyvniť v ďalšej vedeckej kariére.

            Návštevníci, ktorí zavítali do banskobystrickej Európy, v našom stánku mohli vidieť i vyskúšať si mnohé zariadenia využívajúce micro:bity, ukážky SMART riešení, robotické autíčka, modely z lega. Na tému vody  sme sa zamerali v inteligentnom zalievaní rastlín či kontrolovaní hladiny dažďovej vody. Umelú inteligenciu v zjednodušenej forme sme znázornili pomocou modelu učiaceho sa vtáčika. Ak ste ho najprv ohodnotili pri rozoznávaní farieb, dokázal potom bezchybne triediť kocky lega.

            Spoločnosť nám robili vo vedľajšom stánku Lukáš, Hanka, Jakub a Martin, ktorí pod vedením pani profesorky Kinkovej predvádzali zaujímavé experimenty s vodou.

            Stánok robotiky nebol len prezentáciou záujmu gymnázia o rozvíjanie STEM prístupov a robotiky, ale aj oslavou úspechov, ktoré naši študenti dosiahli v súťažiach FIRST Lego League a FIRST Global.

            Aj v tomto ročníku najväčším lákadlom nášho stánku boli študenti, ktorí získali nomináciu do Singapuru na medzinárodnú olympiádu v robotike. Nechýbal robot Pavol, s ktorým súťažil národný tím v minulom ročníku súťaže FIRST Global Challenge v Ženeve. Samotnú súťaž i úspechy školy sme mali možnosť prezentovať aj na hlavnom pódiu. Moderátor Ivan Bindas vyspovedal Martina, mentora študentov a člena národného tímu zo Ženevy. Martin účastníkom podujatia predstavil myšlienku robotickej olympiády, úspechy našej školy i národného tímu. Tiež prezradil, ktorým smerom sa podľa neho bude vyvíjať robotika a aký vplyv na ňu môže mať umelá inteligencia.

            Rozhovor s Martinom si môžete pozrieť na našom youtube kanáli.

            A ako hodnotíme noc výskumníkov? V našom stánku bolo naozaj plno. Prekvapilo nás, že sa našli ľudia, ktorí poznali našich študentov z televízie a článkov na internete. Keď sme už v závere nevládali, sily nám dodalo mimoriadne prekvapenie – výborné moravské koláče a syrové rožteky. Ďakujeme, že ste na nás mysleli 😊 aj v Žiari.

            Za skvelú reprezentáciu školy v stánku robotiky ďakujeme Rebeke, Saške, Dušanovi, Martinovi, Danielovi, Vladovi, Marekovi, Gregorovi a Dávidovi.

            Vyučovanie informatiky s hardvérom, realizácia krúžkov a zapájanie sa do súťaží sa nám darí realizovať vďaka rozmanitým projektom a viacerým darcom. V roku 2023 nám nové robotické programovateľné stavebnice umožnila zakúpiť Nadácia Tatra banky vďaka podpore projektu Robotická výzva. Do Singapuru študenti cestujú vďaka podpore Continental Automotive Systems s.r.o., Nadácie Tubapack, Nemak Slovakia s.r.o., Mesta Žiar nad Hronom a Združenia rodičov. V budúcom ročníku súťaží FLL a FIRST Global budeme súťažiť predovšetkým vďaka podpore Nadácie ZSNP a Slovalco. Vďaka nej budeme môcť po viacerých ročníkoch konečne pracovať aj u nás v tíme s oficiálnou odporúčanou stavebnicou súťaže.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Svet robotiky na Noci výskumníkov.

          • Singapur 2023 - Novinky

          • FIRST Global od 7. do 10. 10. 2023 je v plnom prúde. Prinášame vám rozpis zápasov, ktoré môžte sledovať na https://first.global/live/ alebo https://fgc2023-livestream.netlify.app (priamo ihriská).

            Robotické majstrovstvá sveta FIRST Global v Singapúre sú otvorené. Slovenský team zložený zo študentov z SPŠ Trnava a Gymnázia Žiar nad Hronom, ktorí boli vybraní v lokálnom slovenskom kole, má za sebou prezentáciu svojho projektu vodíkového domu a prvé súťažné kolá so svojim robotom.

            Robotické zápasy prebiehajú od 3:00 do 13:00 stredoeurópskeho času (sme 6 hodín pred vami).

            Budeme radi, keď budete držať palce pri hre, ktorá má názov Hydrogen Horizon a znázorňuje získavanie zeleného vodíka z rezervoáru. Úlohou študentami skontštruovaných robotov je zbierať atómy (loptičky) vodíka a kyslíka. Následne majú tieto atómy oddeľovať. Za každý takýto úkon a mnoho ďalších úloh získavajú cenné body. Úlohou súťažiacich je na záver robota umiestnit do stredu hracej plochy a zavesiť sa na tyč. Národné tímy hrajú v trojčlenných alianciách a body zbierajú spoločne.

            Rozpis zápasov aliancií (slovenský čas)

            Pondelok:

            8:35 SVK - VUT - KEN - modrý team

            9:38 SVK - TJK - STP - modrý team

            10:55 SVK - PNG - HTI - červený team

            Utorok:

            3:57 SVK - QAT - TZA - modrý team

            4:53 SVK - ISR - LBY - červený team

            6:10 SVK - FRA - NER - červený team

            Všetky uvedené zápasy sú kvalifikačné. Následne sa hrá systémom play-off.

            Priebežné výsledky sú na stránke:

            https://results.first.global - momentálne #20!

            Ďakujeme všetkým partnerom slovenského tímu, ktorí podporili inovatívny spôsob vzdelávania a športového zážitku zároveň.

        • Rozvod - vec verejná
          • Rozvod - vec verejná

          • Vo víre udalostí, ktoré prebiehajú na Slovensku tento rok, sme si možno nie celkom uvedomili, že uplynulo už 30 od rozpadu spoločného štátu Čechov a Slovákov. Aby sme študentom pomohli priblížiť  si túto udalosť, zúčastnili sme na sprievodnom podujatí festivalu Divadelná Nitra, Rozvod - vec verejná. Do Nitry sa vybrali študenti maturitných ročníkov a sexty.

            Videli príbeh plný obrazov, vtipov a dokumentárnych záberov z televízie. Začínal sa videokonferenciou, na ktorú Európska únia zvolala mŕtvych českých a slovenských velikánov Štúra, Lasicu, Masaryka, Havla..., ktorí mali riešiť krízu vo vzájomných vzťahoch našich národov. Tie si prestali rozumieť, a tak skupina Čechov a skupina Slovákov sa zrazu ocitla v neidentifikovateľnom priestore a nevedia, čo tam majú robiť. Vzniká rivalita a „československé nebo“ im posiela rôzne návrhy na zmierenie.

            Účastníci – 8 mladých hercov z Česka a 7 zo Slovenska – boli vybraní na základe otvorenej výzvy. Slovenská skupina bola zo Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch, zatiaľ čo českú skupinu tvorili mladí ľudia z celého Česka.

            Študenti mali možnosť sledovať dynamické, moderné divadlo, ktoré hovorilo o rozpade štátu očami dnešných mladých. Na pozadí si kládli otázky: Čo spoločné nám zostalo? Na čom môžeme stále stavať? Prečo vôbec k rozpadu prišlo?

            Predstavenie bolo ukončené diskusiou so scenáristom, režisérkou a aktérmi predstavenia.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozvod - vec verejná.

        • Princípy fotopletyzmografie s Patrikom
          • Princípy fotopletyzmografie s Patrikom

          • Na pôde nášho gymnázia vždy s nadšením privítame bývalých absolventov. Tentoraz k nám zavítal Patrik Prôčka, ktorý u nás zmaturoval v roku 2016 a pokračoval ďalej v štúdiu na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity v Žiline.

            Patrik prišiel medzi nás, aby nám predstavil neinvazívnu vaskulárnu diagnostiku vykonávanú prostredníctvom fotopletyzmografického zobrazovania. Na prvé počutie sa zdalo, že pôjde o náročnú problematiku. Postupne sme sa dozvedeli, že ide o bezkontaktné vyšetrenie základných charakteristík ľudského tela (napr. dýchania, tepu) založené na snímaní svetla po prechode cievami.  Svetlo zachytené kamerou je závislé od zmeny objemu krvi v koži, ktorý sa mení zároveň so srdcovou činnosťou. Vo výsledku získavame sekvenciu snímok alebo video skúmanej oblasti obsahujúce informáciu o zmene objemu krvi, ktoré môžeme následne analyzovať. Pomocou tejto metódy je možné preskúmať napr. zmenu prekrvenia častí tela v čase. Pomocou obrázkov v prezentácii a prívetivou formou Patrik dokázal študentom posledných ročníkov priblížiť aj náročnú tému. Doplnil i úsmevné príbehy, s ktorými sa stretol pri meraniach v praxi. Na svoje si prišli biológovia, fyzici, matematikári aj informatici.

            Okrem teórie si študenti mohli odmerať aj niektoré biosignály. Najmä chlapci boli zvedaví, ako sa zobrazí ich tep i dýchanie na grafoch. Kým sa študenti testovali, ostatní sa mohli dozvedieť aj to, ako štúdium na VŠ a tvorbu diplomovej práce Patrikovi ovplyvnila pandémia COVID-19. Patrik prezradil, že hoci počas štúdia na gymnáziu inklinoval k biológii a chémii, na výške bez väčších problémov zvládol fyziku i matematiku.

            Vedecká práca, ktorej sa počas štúdiu začal Patrik venovať, ho nakoniec zaujala natoľko, že vo výskume pokračuje ďalej aj ako doktorand Katedry teoretickej elektrotechniky a biomedicínskeho inžinierska.

            Ďakujeme za návštevu a predstavenie témy, ktorá môže práve tohtoročných absolventov motivovať k voľbe netradičného biomedicínskeho odboru spojeného s technikou.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Princípy fotopletyzmografie s Patrikom.

        • Cestovať sa oplatí - Exkurzia Oswiencim-Krakow-Wieliczka
          • Cestovať sa oplatí - Exkurzia Oswiencim-Krakow-Wieliczka

          • Koncom septembra, v stredu 27.9.2023 sme sa vrátili, žiaci z III. A, III. B a SEPTIMY z plánovanej trojdňovej exkurzie do Oswienčimu, Krakova a Wieliczky, naplnení pozitívnymi dojmami a obohatení o množstvo zaujímavých faktov, s ktorými sa teraz pokúsime s Vami podeliť.

            V skorých ranných hodinách naše prvé kroky viedli popod bránu s nápisom “Arbeit macht frei” – v preklade “Práca oslobodzuje” pri vstupe do areálu bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, kedy nás prvýkrát zamrazilo pri myšlienke, kde sme sa ocitli. Nápis zhotovil väzeň v dielni tohto koncentračného tábora a v slove “arbeit” je obrátené písmeno B, čo symbolizuje podľa niektorých zdrojov odpor voči nacizmu.

            Počas šesťhodinovej prehliadky sme mali možnosť dozvedieť sa veľa dôležitých faktov, ktoré boli ozvláštnené autentickými príbehmi ľudí, preživších a bohužiaľ aj tých, ktorí hrôzu v tábore neprežili. Všetci sme so záujmom počúvali zaujímavý výklad našej sprievodkyne a odchádzali sme s bázňou a rešpektom k pietnemu miestu, kde zomrelo vyše milióna Židov, mnoho ľudí pochádzajúcich z rôznych krajín sveta, rovnako aj zo Slovenska. V najväčšom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau sme boli doslova ochromení jeho obrovskou rozlohou, prešli sme po koľajniciach, po ktorých prichádzali transporty ľudí, premýšľajúc nad ich krutými osudmi odchádzali sme so smútkom v srdciach a s jedinou myšlienkou, aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo.

            Popoludní sme sa ubytovali v hoteli v Krakove, kde sme načerpali novú energiu pred návštevou centra mesta a každý z nás využil ten čas po svojom, niektorí chceli hneď ochutnať miestne špeciality, iní sa hneď vydali na nákupy suvenírov v historickom centre. Rynek Glowny – ako sa nazýva historické centrum Krakova – nás očaril svojou špecifickou atmosférou, malebným podvečerným osvetlením, ale najmä svojím zvláštnym ruchom a nikdy neutíchajúcim prúdom turistov, pomaly sa prechádzajúcich, obdivujúcich architektonické skvosty krakovského námestia.

            Príjemným slnečným počasím sa začínal náš druhý deň, kedy nasledovala prehliadka Krakova s odborným výkladom. Po výborných raňajkách sme sa teda vydali spolu s naším sprievodcom na spoznávanie Krakova, začínajúc presláveným hradným komplexom Wawel s areálom kráľovského zámku a gotickou katedrálou so známym zvonom Zygmund. Ďalej sme sa presunuli do historickej budovy univerzity Kolegium Maius, prešli sme sa po starých hradbách s baštou Barbakan, aby sme prehliadku ukončili znova na Hlavnom námestí, tzv. Rynek Glowny, kde sme sa dozvedeli mnohé detaily o budovách nachádzajúcich sa priamo na námestí, napr. Sukiennica je historickou tržnicou, ktorá kedysi bola centrom medzinárodného obchodu počas svojej “zlatej doby” v 15. storočí, kedy sa obchodovalo s materiálmi ako napr. hodváb, koža, vosk, pričom Krakov exportoval textil, olovo a najmä soľ z neďalekej soľnej bane Wieliczka. A práve tam sme smerovali v posledný deň nášho výletu, kde sme si prezreli sprístupnené priestory v rozlohe cca 3 km. Veľmi zaujímavým bol odborný výklad nášho sprievodcu, a najviac nás ohúril fakt, že sme sa nachádzali 130 m pod povrchom zeme, čo bol veľmi zvláštny pocit!!, prehliadli sme si expozíciu dejín soľného baníctva, rôzne exponáty spojené s baníctvom, ktoré zobrazujú život v bani až z neolitického obdobia, ale hádam najviac sme obdivovali sochy, vytesané zo soľných kryštálov, ktoré boli tak umelecky vypracované, že vyzerali ako živé! Skvelým záverom nášho 3-dňového výletu bola svetelná show v štôlni s podzemným jazerom, kde svetelné efekty s hudobným podkladom umocnili náš zážitok z prehliadky soľnej bane, aj keď bolo trošku náročné zvládnuť prechádzať sa nekonečne dlhými chodbami a štôlňami, alebo zostúpiť po drevených schodoch až do hĺbky 64 m pod zemou!

            Domov sme prišli všetci príjemne unavení, vo výbornej nálade, plní super pocitov z vydareného výletu. Týmto sa chceme poďakovať p. prof. triednym Mgr. Z. Šályovej, Mgr. E. Pajerskej a Mgr. I. Stemnickému za to, že nám umožnili navštíviť tieto zaujímavé miesta. Bolo nám super!

            III. A trieda

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Cestovať sa oplatí - Exkurzia Oswiencim-Krakow-Wieliczka.

        • Čítanie mien obetí holokaustu
          • Čítanie mien obetí holokaustu

          • Na Slovensku pamätný Deň holokaustu pripadá na 9. september, pretože v ten deň v roku 1941 Slovenská republika prijala 290 represívnych paragrafov, takzvaný Židovský kódex, ktoré vyústili do prenasledovania a deportácií židovských spoluobčanov.

            Pred týmto smutným výročím sa vo viacerých mestách na Slovensku koná tryzna spojená s čítaním mien. Ide o to, aby  sme pripomínaním  mien obetí holokaustu prinavrátili ľudský rozmer tým, ktorých vojnový Slovenský štát pripravil o ľudskú dôstojnosť a často aj o život. Prvé Čítanie mien obetí holokaustu sa uskutočnilo v Bratislave v roku 2009. Mená sa čítajú z deportačných listov, ktoré sa zachovali. Slovensko totiž stále nemá skompletizovaný zoznam obetí holokaustu. Pri čítaní mien obetí holokaustu organizátori spolupracujú s Dokumentačným strediskom holokaustu, Židovskou náboženskou obcou v Bratislave, Ústredným zväzom židovských náboženských obcí a Múzeom židovskej kultúry. 

            V piatok, 8.9.2023, sme si pripomenuli Deň holokaustu a rasového násilia aj v našom meste.  Spomienka sa konala v nádvorí kaštieľa. Na tomto mieste mníšky počas holokaustu ukrývali Thomasa Frankla, syna známeho židovského maliara, aj niekoľko ďalších židovských detí. A, ako väčšina slovenských miest, aj to naše má obete, ktoré prišli po deportáciách o život v koncentračných táboroch, predovšetkým v Sobibore.

            Na podujatí sa prítomným prihovoril prostredníctvom videoprenosu preživší Ladislav Welward z Banskej Štiavnice. Po ňom nasledoval príhovor primátora mesta Žiar nad Hronom, Petra Antala, za usporiadateľov vystúpila Mária Bravčoková. Mgr. art. Martin Popovič ArtD. – sólista Štátnej opery Banská Bystrica, interpretoval modlitby Kadish a Shma Israel.

            Čítanie mien obetí predniesli: Mgr. Peter Antal – primátor mesta Žiar nad Hronom,  MUDr. Marianna Hamannová - bývalá primárka detského oddelenia nemocnice v Žiari nad Hronom, členka rodiny, ktorá počas holokaustu poskytovala pomoc rodine prof. Traubnera, Mgr. Peter Mosný – kastelán kaštieľa, Ing. Dana Paálová – riaditeľka Gymnázia Milana Rúfusa, Ing. arch. Tomáš Sobota – poslanec samosprávy BBSK, Ing. Emil Vozár – ktorý pomáha so starostlivosťou o miestny židovský cintorín žiakom gymnázia, Mgr. Rastislav Bravčok – predseda Kresťanského spoločenstva Žiar.

            Mená 70 tich záchrancov prečítali žiaci Gymnázia Milana Rúfusa a Súkromnej strednej pedagogickej školy EBG.

            Podujatia sa zúčastnili okrem verejnosti študenti všetkých žiarskych stredných škôl: Gymnázia Milana Rúfusa, Súkromnej strednej pedagogickej školy EBG, Strednej odbornej školy obchodu a služieb a Súkromnej strednej odbornej školy technickej. Atmosféra bola naplnená úctou k obetiam a súcitom, záujmom študentov klásť otázky aj po skončení programu.

            Na záver predniesol rabín Miša Kapustin modlitbu Kadiš za obete šoa.

            Veľká vďaka za to, že nezabúdame,  patrí na prvom mieste Jozefovi Klementovi s rodinou, ktorí sa iniciatívne venujú zachovávaniu židovskej histórie. Klementovci sú 30 rokov organizátormi spomienkových dní šoa a rasizmu v meste Zvolen, tvorcami programu „Nezabudnutí susedia“, vytvorili sieť takmer 130. miest na Slovensku, ktoré si pripomínajú obete holokaustu.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítanie mien obetí holokaustu.

        • V Múzeu holokaustu v Auschwitzi
          • V Múzeu holokaustu v Auschwitzi

          • Ktradičným exkurziám, ktoré sú súčasťou vzdelávacieho programu našej školy, patrí aj prehliadka Múzea holokaustu v Auschwitzi. Tí študenti, ktorí sa jej nemohli zúčastniť na jar v roku 2023, ju absolvovali 18. septembra. V rámci šesťhodinovej rozšírenej prehliadky navštívili expozíciu štátu Izrael, blok venovaný holokaustu v Protektoráte Čechy a Morava a  Slovenskom štáte. So sprevádzajúcou Sylviou sa pozreli na Birkenau zo strážnej veže, postáli si na rampe, kde prebiehala selekcia. Návšteva tohto pamätného miesta zanecháva hlboký dojem. Tým prispieva k výchove zameranej na toleranciu a postoje proti rasizmu a xenofóbii.  

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album V Múzeu holokaustu v Auschwitzi.

        • Úspech na celoštátnom kole EUSTORY
          • Úspech na celoštátnom kole EUSTORY

          • Ako sa už stáva takmer zvykom, naši študenti úspešne reprezentovali školu na súťaži z moderných dejín, EUSTORY. Tohtoročná téma sa spočiatku zdala zložitá - šlo o kontrafaktuálne dejiny prvej Československej republiky. Gymnazisti teda rozoberali klady a zápory nášho prvého štátu z rôznych aspektov.

            S potešením môžeme oznámiť, že takmer všetky práce našej školy uspeli. Mimoriadnu cenu za zaujímavý výber témy získali  Adela Račková a Ján Kollár zo sexty. Venovali sa zubnej starostlivosti v prvej ČSR. Druhé miesto v celoštátnom kole súťaže vyhrala práca študentiek zo septimy, Adriany Považanovej a Emy Smolárovej, Klady a zápory školstva v prvej ČSR. Prvé miesto získal tandem Ema Ivaničová z kvinty a Nataly Očovanová z III.A za súbor podcastov Opletačky s feminami.

            Víťazi súťaže si ocenenia prevzali 8. septembra na tradičnom ceremoniále na Ministerstve zahraničných vecí v Bratislave. Študenti si užili príjemnú atmosféru, pozorne sledovali prezentáciu úspešných prác. Za podporu pri prezentácii ďakujú Mgr. Adele Stajníkovej.

            Víťazi a víťazky národnej súťaže EUSTORY, okrem diplomov a ocenení, dostali pozvánku na EUSTORY Next Generation Summit, ktorý je organizuje sídlo koordinácie siete EUSTORY v Hamburgu. Mladí víťazi EUSTORY z celej Európy sa tak majú možnosť stretnúť v niektorej z európskych metropol a počas 5 dní spolu komunikovať, tvoriť, diskutovať v rámci workshopov, exkurzií a tvorivých dielní. Tento rok sa koná Summit v Prahe, v dňoch 28.9. až 2.10.

            Slovensko na ňom budú reprezentovať študenti nášho gymnázia:  Nataly Očovanová, Adela Račková a Ján Kollár.

            A tak nám, úspešným riešiteľom EUSTORY, dovoľte poďakovať sa za podporu svojej škole - Gymnáziu Milana Rúfusa a jeho vedeniu, Združeniu rodičov, Slovenskému centru pre komunikáciu a rozvoj - slovenskému garantovi súťaže EUSTORY a Mgr. Zuzane Kohútovej za ochotu a pomoc pri tvorbe našich prác.

            Adela Račková, sexta

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspech na celoštátnom kole EUSTORY.

        • Nezabudnuteľný zážitok z čarokrásneho Monaka, Barcelony a Savony
          • Nezabudnuteľný zážitok z čarokrásneho Monaka, Barcelony a Savony

          • Hola!
            V ešte teplých septembrových dňoch druhého týždňa nového školského roka 2023/2024 sa študenti KVINTY, II.A a II.B zúčastnili školskej exkurzie do prekrásnej Barcelony.
            Po nočnej ceste autobusom v pondelok v doobedňajších hodinách študenti dorazili do ich prvej zastávky - do Monaka. Za prítomnosti ochotných sprievodcov sa pani profesorky so študentami vydali spoznávať krásy tohto malého štátu a začali ho prehliadkou Monackej katedrály z 13. storočia a prehliadkou Oceánografického múzea, nachádzajúceho sa na skale Rock of Monaco. Na tej istej skale sa nachádzala aj jedna z najstarších budov mesta Monaco-Ville a to kniežacký palác Grimaldiovcov - Palais Du Prince. Študenti zavítali aj do očarujúcich Japonských záhrad, ktoré sa pýšili svojou rozmanitosťou farieb a príjemným prostredím. V hlavnej rezidenčnej časti menom Monte Carlo sa nachádzalo veľkolepé kasíno, pred ktorým parkovali autá tých najdrahších svetových značiek. Žiaci navštívili aj Port Hercule, čo je monacký prístav plný luxusných jácht a plachetníc. Pondelok bol zakončený pobytom a kúpaním na krásnej mestskej pláži Larvotto, na ktorej študenti mohli stráviť zvyšok svojho večera a využiť tak svoj voľný čas pre oddych i zábavu.
            Myslím, že študenti si nemohli predstaviť lepšie prebudenie, ako prekrásny východ slnka s výhľadom na Barcelonu ležiacu im pri nohách. Najvyšší vrch pohoria Serra de Collserola - Tibidabo (512 m.n.m.) im toto ponúkol a prekvapil ich kostolom Sagrat Cor, zábavným parkom či vyhliadkou na mesto. Žiaci v priebehu pobytu v Barcelone navštívili najznámejšiu ulicu La Rambla s historickou tržnicou. Potom sa vrátili do prístavu, v ktorom sa nachádzal Kolumbov pamätník, Námorné múzeum a moderná časť Maremagnum s Akváriom. Nechýbala ani prehliadka Plaza de Catalunya, Múzeum katalánskeho umenia alebo prekrásny výhľad z Montjuic na rozsiahlu Barcelonu i samotné rozprestierajúce sa more. Nebolo možné si nevšimnúť gotickú časť Bario Gothico, v ktorej sa nachádzala dominujúca Katedrála svätej Euálie. No najambicióznejšou stavbou sa aj tak stala La Sagrada Familia, ktorú navrhol sám Antonio Gaudi. Očakávania pani profesoriek i študentov sa jednoznačne naplnili už pri vstupe do tejto mohutnosti, tiež s horlivosťou počúvali výklad pani sprievodkyne a s úžasom v očiach sledovali farbami hrajúce vnútro veľkolepej La Sagrady Familie. Bolo až neuveriteľné, čo všetko sa dalo prežiť na takom mieste. Každý odtiaľ vychádzal s úsmevom a nezabudnuteľným zážitkom.
            Poslednou zastávkou našich výletnikov sa stalo malebné mesto Savona v Taliansku, kde mali študenti voľný rozchod, čo zahŕňalo pieskovú pláž, starobylé centrum s pevnosťou, či miestne obchodíky.
            Aj napriek tomu, že výlet trval necelý týždeň, dúfame, že v pamäti študentov zostane navždy. Odniesli si odtiaľ mnoho nezabudnuteľných zážitkov, nové kamarátstva i veľa krásnych spomienok, ktoré sa im jednoznačne zapísali do sŕdc. Kto by to bol povedal, že už v takom mladom veku uvidia kus nášho obrovského sveta….
            Adiós!

            Ema Ivaničová, KVINTA

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Nezabudnuteľný zážitok z čarokrásneho Monaka.

        • Gymnazisti medzi TOP10 v medzinárodnej súťaži FIRST Global Challenge
          • Gymnazisti medzi TOP10 v medzinárodnej súťaži FIRST Global Challenge

          • Patríme k medzinárodnej špičke - inovačný projekt v súťaži FIRST Global 2023 medzi TOP10

            Po úspechu v celoslovenskej súťaži FIRST Global Slovakia 2023 získali študenti – Vladimír, Gregor, Daniel a Marek – nomináciu do národného tímu, ktorý sa v súčasnosti pripravuje na prestížnu medzinárodnú robotickú olympiádu stredoškolákov.

            Témou tohto ročníka FIRST Global Challenge je využitie vodíka ako obnoviteľného zdroja energie. Naši gymnazisti spoločne so študentami z Trnavy sa už v júni pustili do prípravy projektu, stavby robota a riešili viaceré postupne ohlasované sprievodné výzvy. Zatiaľ čo postaviť robota trvá len niekoľko týždňov, na projektovej časti bolo potrebné pracovať oveľa dlhšie.

            Kým iní študenti prázdninovali, slovenský tím absolvoval viaceré sústredenia, konzultoval projekt so slovenskými vedcami a s odborníkmi z univerzít, komunikoval s tímami iných krajín, trénoval hru na ihrisku. Úsilie bolo korunované úspechom. Inovačný projekt energeticky nezávislého domu využívajúceho na svoj chod vodík získal záujem odbornej poroty  a prebojoval sa medzi 10 najlepších projektov sveta. Slovensko sa tak ocitlo v spoločnosti krajín ako Kórea, Austrália či dokonca Filipíny!

            Mladí inovátori energeticky samostatný „off-grid“ dom už predstavili na odbornej konferencii SlovakiaTech v Košiciach. Pripravený projekt budú obhajovať aj pred odbornou komisiou v Singapure. V robotickej hre taktiež predstavia finálnu verziu robota Ľudmila, ktorého pomenovali podľa prvej slovenskej astronómky.

            Národný tím má pred sebou ešte dlhú cestu. Spolu s ďalšími 190 krajinami zabojuje v dňoch od 7. do 10. októbra 2023 o svetové prvenstvo.

            Pred odletom svoju prácu študenti ešte predstavia na Noci výskumníkov v Banskej Bystrici, Poprade a Bratislave.

            Zabezpečenie účasti žiakov na rozmanitých súťažiach, využívanie robotických stavebníc vo vyučovaní i v mimoškolskej činnosti by však nebolo možné bez podpory firiem, obcí, nadácií, združení, rodičov i učiteľov.

            Gymnazistov zo Žiaru nad Hronom v celoslovenskom kole a v účasti na medzinárodnej súťaži FIRST Global podporili:

            • Nadácia Tatra banky,
            • Continental Automotive Systems Slovakia s.r.o., Zvolen,
            • Nadácia Tubapack,
            • Mesto Žiar nad Hronom,
            • Nemak, Žiar nad Hronom,
            • Rodičovské združenie pri Gymnáziu Milana Rúfusa.

            Veľmi pekne ďakujeme za podporu a veríme, že slovenský tím uspeje aj pri ďalších výzvach. Študentom gratulujeme a želáme veľa šťastia a úspechov v Singapure!

             

            Prezentačné video k projektu vodíkového domu od slovenských stredoškolákov:

            https://youtu.be/x-YGTzzPfUo

             

            O postupe medzi TOP10:

            https://www.facebook.com/reel/1299941283977060/...

             

            Napísali o prezentácii tímu:

            https://indexmag.sk/.../slovenski-stredoskolaci-patria-k.../

            https://www.teraz.sk/.../stredoskolaci.../741687-clanok.html

            https://zive.aktuality.sk/.../slovenski-stredoskolaci.../

            a mnohí ďalší ...

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Gymnazisti medzi TOP10 v medzinárodnej súťaži FIRST Global Challenge.

        • Predlžovanie platnosti preukazu ISIC
          • Predlžovanie platnosti preukazu ISIC

          • V priloženom dokumente nájdete informácie ako predĺžiť platnosť preukazov ISIC/EURO<26 na školský rok 2023/2024 a aké sú výhody študentského preukazu. 

            Známku alebo nový preukaz si môžete objednať u pani Ing. Miroslavy Mališovej na ekonomickom oddelení. Bezplatné doručenie známky na školu platí do konca októbra.  

            Pripomíname:

            • Cena nového študentského preukazu 22 €
            • Cena ISIC známky 10 €
            • Duplikát preukazu 12 €

            V prípade, že k vám prestúpil žiak a má už preukaz z predošlej školy s platnosťou do 30.9.2024, aj tak potrebuje nový preukaz z Vašej školy. Cena preukazu je 12 €. V prípade, že k vám prestúpil žiak a má už preukaz z predošlej školy, ale nie platný do 30.9.2024, aj tak potrebuje nový preukaz z Vašej školy. Cena preukazu je 22 €.

             

        • Školský rok úspešne zahájený 🐠
          • Školský rok úspešne zahájený 🐠

          • Pomaly sa stáva tradíciou, že školský rok si dovoľujeme neoficiálne zahájiť milou akciou, akou je práve čistenie školského akvária. Práca s naším 375-litrovým vodným rajom je síce náročná, ale o to viac humorná. Len pochytanie rybičiek je nekončiaca zábava. Našťastie vždy sú po ruke šikovní žiaci, tentokrát už z triedy SEXTA, a to Kubko Ďurina a Maťko Seget, ktorých ochotu si nesmierne vážim. Zároveň sa chcem veľmi pekne poďakovať pani riaditeľke za nový filter a pánovi profesorovi Stemnickému za jeho odborné nainštalovanie. Postupne budú dodávané aj nové druhy rybičiek. Veríme, že naše školské akvárium nám všetkým prispeje k dobrej nálade a možno Vám niektorá z rybičiek splní aj nejaké to nenáročné želanie 😉.     

            Mgr. Barbora Kinková

        • Slávnostné otvorenie školského roka
          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Vážení rodičia, milí študenti! (pridané rozdelenie do tried)

            Srdečne Vás pozývame na Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024, ktoré sa uskutoční dňa 4.9.2023 (pondelok) o 8.00 h na školskom dvore, v prípade nepriaznivého počasia v triedach.

            Po slávnostnej časti program pokračuje aktivitami v triedach. Rodičov a žiakov PRIMY pozývame na prvé stretnutie rodičov a žiakov, ktoré sa uskutoční od 8.15 h do 10.00 h v Prednáškovej miestnosti.

            Rozdelenie študentov do tried I.A a I.B nájdete v priloženom súbore pod kódom žiaka v prijímacom konaní.

            Pre PRIMU, prvákov a štvrtákov sú určené učebne:

            • I.A                                        1. poschodie
            • I.B                                        1. poschodie
            • PRIMA                                  Prednášková miestnosť na prízemí (spolu s rodičmi)
            • IV.A                                       Prírodovedná knižnica
            • IV.B                                       IV. B (Dejepisná učebňa)
            • OKTÁVA                               Učebňa fyziky (1. poschodie)

            Tešíme sa na stretnutie s Vami a v školskom roku 2023/2024 želáme veľa úspechov!

             

            Ing. Dana Paálová, riaditeľka školy

             

             

            Ďalšie organizačné pokyny:

            • Rodičov žiakov PRIMY prosíme, aby si priniesli občiansky preukaz a rodné číslo dieťaťa za účelom vybavenia administratívnych úkonov.
            • Žiakov 1. ročníkov štvorročného štúdia prosíme, aby si priniesli občianske preukazy.
            • Učebnice dostanú prváci už v prvý deň, primania v utorok.
            • Škola zabezpečuje aj vydávanie a predlžovanie platnosti študentských preukazov ISIC, žiadosť si už môžete podávať na ekonomickom oddelení školy u pani Mališovej. Viac informácii nájdete tu.
            • Potvrdenia o návšteve školy, potvrdenie pre SAD i ŽSR, vybavíte v pracovných dňoch na sekretariáte školy. Tlačivá sú dostupné na stiahnutie na úvodnej stránke vpravo.
            • Stravovanie v školskej jedálni je možné už od 04.09.2023. Záujem o obed na prvý deň je potrebné nahlásiť najneskôr dňa 31.08.2023. Každý stravník vypĺňa prihlášku na stravovanie u vedúcej školskej jedálne. Podrobnejšie informácie k stravovaniu nájdete tu.
            • Noví stravníci si musia v jedálni prihlásiť čip, ktorý dostanú od triedneho učiteľa (je ten istý ako pre evidenciu dochádzky žiaka).
            • Zároveň pripomíname rodičom žiakov PRIMY, SEKUNDY, TERCIE a KVARTY, aby doručili Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu najneskôr dňa 04.09.2023 do 9.00 hod.

             

             

        • Dotácia na stravovanie pre prvý až štvrtý ročník osemročného gymnázia
          • Dotácia na stravovanie pre prvý až štvrtý ročník osemročného gymnázia

          • S účinnosťou od 01.09.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010  Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť aj na dieťa, ktoré navštevuje prvý až štvrtý ročník osemročného vzdelávacieho programu v strednej škole, ak  rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa poskytuje v sume 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme informovať, že:

            • Nárok na poskytnutie dotácie na stravu majú žiaci PRIMY, SEKUNDY, TERCIE, KVARTY.
            • Nakoľko výška príspevku rodiča na stravovanie je v našej školskej jedálni 2,20 EUR, má dieťa nárok na „obed zadarmo“.
            • Dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára – špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu. Dotácia na stravu sa v takomto prípade vyplatí rodičovi a dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do školy.

            Základnou podmienkou pre získanie dotácie je prihlásenie sa na stravovanie v školskej jedálni a podanie žiadosti o dotáciu prostredníctvom priložených tlačív (pod textom). Ak si tlačivá nemáte možnosť vytlačiť, môžete si ich prevziať na vrátnici školy alebo priamo v školskej jedálni v pracovných dňoch od 7.00 h do 15.00 h.

            Ak chcete získať nárok na dotáciu už od septembra 2023, je nevyhnutné doručiť vyplnené a podpísané tlačivá do školy alebo školskej jedálne najneskôr do 04.09.2023 do 9.00 h. V prípade, ak nedoručíte zápisný lístok a návratku v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského roka o dotáciu na stravu nepožiadate. Dovtedy sa bude možné na stravovanie prihlásiť, ale s plnou úhradou za obed.

            Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

             

            Vedúca Školskej jedálne ako súčasť Gymnázia Milana Rúfusa

            Tlačivá na stiahnutie:

        • Exkurzia Auschwitz-Krakow
          • Exkurzia Auschwitz-Krakow

          • Začiatkom júna sa triedy septima a III.B zúčastnili trojdňovej exkurzie do Poľska. Jej cieľom bolo upevniť učivo z dejepisu venované II. svetovej vojne a holokaustu, ale aj stredoveku a mestu Krakow.

            Prvý deň tretiaci strávili v Múzeu holokaustu v Auschwitz-Birkenau na šesťhodinovej študijnej prehliadke. Sprevádzali nás Sylvia a Aňa, sprievodkyne, ktoré vedia zaujať výkladom aj zaujímavo zostaviť plán prehliadky múzea. Študentov oslovila expozícia štátu Izrael, obrovská kniha mien obetí holokaustu, v ktorej takmer každý našiel priezvisko podobné svojmu, pohľad zo strážnej veže v Birkenau a rozprávanie o úteku Vrbu a Wetzlera. Námetov na premýšľanie bolo viac než dosť.

            Večer sme už strávili v nádhernom Krakowe. Niektorí študenti sa vybrali do mesta - na kolobežke či taxíkom. Prehliadka mesta nás čakala až na druhý deň. Sprevádzal nás Róbert Schmidt, a previedol nás Wawelom, historickým centrom, navštívili sme Jagellonskú univerzitu, Rýnek Glowny. Potom sme sa presunuli do židovského mesta Kazimierz. Tí, čo mali histórie dosť, strávili čas na blšom trhu, v kaviarničkách. Ostatní si prehliadli židovský cintorín a prvýkrát v živote videli zvnútra synagógu. Podvečer patril individuálnemu programu - niektorí sa vrátili do galérií a múzeí, iní strávili čas v Galerii Krakowskej - obchodnom dome s 300 prevádzkami, ďalší na nábreží Visly, v outdoorovom fitku či v čokolatérii Wedel.

            Exkurziu sme zavŕšili prehliadkou soľnej bane Wieliczka. Tá ohromila všetkých svojou soľnou katedrálou, jazierkami, technickými zariadeniami aj diarámami.

            Veríme, že tretiaci si exkurziu užili a plní dojmov si ju uchovajú v pamäti. Ďakujeme Hotelu Krakus za príjemné prostredie a cestovnej kancelárii Fajntour za dobre pripravenú cestu.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Auschwitz-Krakow.

        • Ako Tercia tvorila projekty
          • Ako Tercia tvorila projekty

          • V rámci projektu Keď učenie má zmysel sme v našej škole zaviedli nový predmet - Tvorba projektov. V školskom  roku 2021/2022 bol zaradený v prvom ročníku štvorročného a piatom ročníku osemročného gymnázia. Predmet smeroval žiakov k vlastným bádateľským projektom, ich spracovaniu do písomnej podoby práce spĺňajúcej normy odbornej práce a prezentovaniu výsledkov bádania.

            V školskom roku 2022/2023 bol predmet zaradený aj do tercie. Žiaci sa mu venovali na jednej dvojhodinovke každý druhý týždeň. Prvé hodiny viedli k sebapoznávacím aktivitám žiakov, určeniu svojho profilu a silných stránok. Následne spoznávali rôzne typy súťaží a odbory, v ktorých môžu spracovať projekty. Potom sa trieda podľa záujmov rozdelila do 2 až 4-členných skupín, stanovili si ciele projektu, výstup a vytvorili harmonogram práce. Následne sa učili rešeršovať, hľadať zdroje, interpretovať, selektovať materiál. Na záver prvého polroka odprezentovali v skupine výsledky svojej práce a vypočuli si hodnotenie aj odporúčania spolužiakov na zlepšenie, odpovedali na otázky učiteľa a praktikantov z UKF v Nitre.

            Druhý polrok bol venovaný tvorbe výstupu a písomnej podoby práce. Pokiaľ môžeme hodnotiť výsledky, s formálnou stránkou, aj s akademickou čestnosťou tercia občas zvádzala ťažký boj. Pre mnohých bolo ľahšie vytvoriť výstup-produkt, než ho popísať.

            A čomu sa žiaci venovali? Zaujímavé boli práce, ktoré sa venovali „svetu teenagerov“ a problémom, s ktorými sa stretávajú. Stvárnili ho vo veľmi peknej odbornej práci, venovanej sebavedomiu dievčat ale aj v románovej podobe s ilustráciami. Hovorili o vzťahu mladých a polície v podcaste. Viacerých zaujali témy ekonomické, vytvárali edukačné plagátiky smerujúce k predchádzaniu internetovým podvodom alebo vyhodnocovali, aký vianočný stromček je ekologický a aký ekonomický. Inou témou bola osveta spätá s rakovinou a spôsobmi jej liečenia, kde sa snažili odhaliť hoaxy o zázračných liekoch. Vzťah k zvieratám demonštrovali prácou, ktorá si na mušku zobrala množiarne.

            Témy, ktoré žiaci spracovali boli kreatívne a originálne. Pekné je, že nesmerovali len k nim samotným, ale aj ku komunite, v ktorej žijú. Takýmito témami bola napríklad príprava koncertu pre hendikepovaných a denný stacionár alebo instagramová propagácia školy a jej aktivít.

            Čo sa terciáni na predmete TFP naučili? Nájsť neriešený problém,  neprebádanú tému, hľadať zdroje informácií, zachovať akademickú čestnosť, zvládnuť základnú citačnú normu, hodnotiť relevantnosť zdrojov, zostaviť si tím, rozdeliť v ňom úlohy, vypracovať harmonogram, kontrolné body a dodržiavať/ korigovať ho, korektne pracovať vo worde, prezentovať výsledky svojej práce, hodnotiť, prijať odporúčania iných aj kritiku, argumentovať, pracovať v tíme aj samostatne, kriticky myslieť...

            Veríme, že čas strávený tvorbou projektu nebol zbytočný. Viaceré z tém, keď dozrejú, môžu školu prezentovať na SOČ, EUSTORY, EDUSOC alebo iných súťažiach.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako Tercia tvorila projekty.

            Najvyhodnejsi_vianocny_stromcek.pdf

            TPF-liecba_rakoviny_plagat.pdf

        • Úspešní aj v umení
          • Úspešní aj v umení

          • Nie je tajomstvom, že na našu školu sa hlásia študenti, ktorí sú nielen vedomostne zdatní, ale aj umelecky nadaní. Snúbi sa v nich všestranné nadanie s ochotou ďalej sa rozvíjať, ktoré sa v nich snažíme podporovať, napríklad aj školským konkurzom do celoslovenskej speváckej súťaže POP BB 2023.

            Úspešne sme sa prepracovali až do finále, kde nás bude reprezentovať talentovaná Veronika Feketová z Primy, ktorej všetci držíme palce a prajeme, nech sa podarí smelý a suverénny výkon.

            Študentom, ktorí sa zúčastnili nášho školského kola, srdečne ďakujeme a veríme, že nás opäť potešia svojou účasťou v tejto súťaži aj budúci rok.

            Mgr. Ivana Lapinová

        • Branný kurz 2023
          • Branný kurz 2023

          • V dňoch 24. 5. až 26. 5. 2023 sa triedy III.A, III.B a Septima zúčastnili povinného trojdňového branného kurzu. Cieľom programu bolo precvičiť si orientáciu v teréne, zopakovanie postupu pri riešení mimoriadnych situácií, nácvik branného pohybu v prírode, zopakovanie protipožiarnych predpisov a používanie hasiacich prístrojov, tréning prvej pomoci a simulácia evakuácie pri  nebezpečných situáciách a ešte mnoho ďalších aktivít, súvisiacich s ochranou života a zdravia človeka. Študentom sa najviac páčili činnosti s príslušníkmi Armády Slovenskej republiky, najmä prvky sebaobrany.

            Mgr. Miroslava Debnárová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Branný kurz 2023.

        • FIRST Global 2023 v SINGAPURE opäť aj s nami
          • FIRST Global 2023 v SINGAPURE opäť aj s nami

          • S radosťou Vám oznamujeme, že príprava GymZH tímu na súťaž FIRST Global Slovensko 2023 bola korunovaná úspechom. Po zdolaní Softvérovej výzvy, ktorá preverila naše programátorské zručnosti, sme v utorok 6. 6. 2023 cestovali do Bratislavy. Naším cieľom bolo nielen uspieť v Tímovej výzve a nazbierať čo najviac bodov v Hardvérovej výzve, ale aj v zmysle hesiel súťaže – užiť si deň naplno. S robotom menších rozmerov postaveným z lega sme súťažili v S kategórii na malom ihrisku. S menšími technickými problémami a nehodami na našej i súperovej strane sme prešli všetkých 6 kôl.

            Vyhlásenie výsledkov nám urobilo veľkú radosť. Zvíťazili sme v Tímovej výzve, kde porota hodnotila spoluprácu všetkých členov, tvorivosť a vytrvalosť pri riešení problémov, vytvorenie loga tímu zo súčiastok. Presvedčili sme ju, že sme sa mnohé naučili, rešpektujeme sa navzájom a baví nás to, čo robíme. Počas celej súťaže sme sa držali hesla: „Spolu (aj v spolupráci s iným tímom) dokážeme byť silnejší!“

            Po odovzdaní ocenení v jednotlivých kategóriách prišlo to najdôležitejšie – nominácie na medzinárodnú robotickú olympiádu v SINGAPURE. Vďaka celkovému 2. miestu sme tam! Spolu s tímom, ktorý zvíťazil, nás čaká ešte dlhá cesta. Za národný tím môže do zahraničia vycestovať len 5 študentov z oboch škôl.

            Chceli by sme sa poďakovať všetkým profesorom i rodičom, ktorí nás v príprave na súťaž podporovali a umožnili sa nám v poslednom mesiaci stretávať čo najviac. Robotické výzvy dokážeme riešiť vďaka podpore Združenia rodičov a v tomto roku aj vďaka grantu od Nadácie Tatra banky.

            Sme hrdí, že ďalej pokračujeme v tradícii a naše gymnázium bude mať zastúpenie na medzinárodnej súťaži FIRST GLOBAL 2023 už po štvrtýkrát.

            Držte nám palce, aby čo najviac z nás po absolvovaní sústredení, prezentácií na verejnosti i osobných pohovorov, získalo príležitosť opäť zachraňovať svet vo výzve „Hydrogen Horizons“ . Nebojíme sa ukázať svetu, že aj naše malé Slovensko dokáže v nápadoch na inovácie konkurovať ostatným krajinám.

            Váš GymZH tím 2023 - Dávid Sebechlebský, Vladimír Macko, Marek Neusch, Daniel Striežovský, Gregor Alvin Oswald, mentorky PaedDr. Miroslava Mesárošová a Mgr. Mária Wagnerová

             

            FIRST Global Slovakia

            CVTI SR

            #BSH #GymZH #NadáciaTatrabanky #FG2023Singapur #Robotickávýzva

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album FIRST Global 2023 .

        • Gymnazisti v RTVS
          • Gymnazisti v RTVS

          • Vďaka projektu Posilnenie regionálneho riadenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy smerom k zlepšeniu kvality, atraktivity a vyššej orientácii na trh práce v Banskobystrickom kraji sa  zúčastnil výber žiakov Sexty, 1. a 2. ročníkov Gymnázia Milana Rúfusa exkurzie do priestorov RTVS Banská Bystrica. Počas exkurzie si žiaci prezreli jednotlivé štúdiá rozhlasu a televízie pre živé vysielanie, strižne, štúdio dabingu, knižnicu RTVS... Žiaci mali možnosť diskutovať so zamestnancami na jednotlivých oddeleniach, pýtať sa otázky, zažiť živé vysielanie Rádia Regina, odskúšať si prácu za kamerou, ale aj prácu redaktora pred kamerou. Žiaci, ktorí prejavujú záujem o žurnalistiku, hudbu, tanec, filmovú a televíznu tvorbu, si okrem nových informácií odniesli aj emotívne zážitky.

            Alexandra Schveigert /Sexta/

             Do fotogalérie bol pridaný nový album Gymnazisti v RTVS.

        • Poznávacia exkurzia Berlin-Potsdam-Moritzburg-Dresden
          • Poznávacia exkurzia Berlin-Potsdam-Moritzburg-Dresden

          • V dňoch 17. 5. - 21. 5. 2023 sme sa my, študenti tried KVINTA, SEXTA, SEPTIMA, II.A a II.B, vybrali na poznávaciu exkurziu do Nemecka. Naším hlavným cieľom bolo síce hlavné mesto Berlín, no navštívili sme aj Moritzburg, Postupim a Drážďany. Prvý deň sme strávili v západnom Berlíne. Okrem najznámejšieho kostola cisára Wilhelma II. sme sa rozhodne tešili najväčšiemu bulváru západu Kudamm, kde sme nasali pravú atmosféru multikultúry veľkomesta.

            Druhý deň sme spoznávali zaujímavosti a atrakcie východného Berlína, ku ktorým rozhodne patrí Brandenburská brána (symbol znovuzjednotenia), Checkpoint Charlie (najznámejší hraničný priechod medzi západnou a východnou časťou mesta), Bundestag (Budova ríšskeho snemu), Židovský pamätník, Ostrov múzeí, reprezentačná trieda „Unter den Linden“ ako aj dominanta mesta Berliner Dom či pozostatky Berlínskeho múru. Podvečer sa niektorí z nás vyviezli na televíznu vežu „Fernsehturm“, aby si pozreli Berlín z vtáčej perspektívy a zároveň si vychutnali panorámu mesta.

            Nasledujúci deň nás čakal Postupim, hlavné mesto Brandenburska, vzdialené asi 25 km od Berlína, nazývané tiež mesto zámkov a záhrad. Ako prvý sme v Postupime navštívili zámok Cecilienhof, miesto, kde sa v roku 1945 konala Postupimská konferencia a bola podpísaná Postupimská dohoda o ukončení II. svetovej vojny a následnom rozdelení Nemecka. Ďalej sme sa vybrali obdivovať krásne záhrady v Sanssouci, nazývanom tiež „nemecký Versailles“ a rovnako nádhernú Holandskú štvrť v mestečku Postupim.

            Nedá mi nespomenúť našu zastávku v Moritzburgu, kde sa mimochodom točila najslávnejšia verzia Popolušky v nemecko–českej koprodukcii v hlavnej úlohe s nezabudnuteľnou českou herečkou Libušou Šafránkovou. Odvážne dievčatá si vyskúšali zlatú črievičku, prípadne si zakúpili povestné tri oriešky v darčekovom balení. Podvečer sme sa presunuli do Drážďan, kde sme sa následne ubytovali.

            Posledný deň sme teda spoznávali Drážďany, jedno z najzelenších miest Európy, ležiacom na behoch rieky Labe, kde sme spoznali množstvo klenotov, zaujímavých fasád či iných exponátov. V rámci individuálneho voľna sme mali možnosť navštíviť barokový palác Zwinger s krásnym nádvorím a svetoznámou galériou „nemecký Louvre“, Brühlovu terasu, Semperoper, monumentálny kostol Panny Márie – Frauenkirche, ktorý sa považuje za skutočný skvost mesta. Nezabudnuteľným zážitkom však zostane pre nás celková atmosféra historického centra, ktoré práve žilo jarnými slávnosťami. Práve tu bola jedinečná príležitosť ochutnať lákavé kulinárske špeciality. Po celom dni v Drážďanoch nás čakala už len nočná cesta domov.

            Pre každého mohlo byť, samozrejme, „naj“ niečo iné, no myslím si, že program, rozplánovaný na štyri dni, prevýšil naše očakávania, naplno sme si ho užili, dokonca ani počasie nesklamalo. Sme si istí, že si tento výlet určite nadlho zapamätáme. Ďakujeme p. profesorkám Zuzane Šályovej a Stanislave Považanovej za organizáciu a pohodový priebeh celého pobytu.

            Hana Šimková /SEXTA/

            Video z exkurzie (Mia Marčišinová)

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Poznávacia exkurzia Berlín-Potsdam-Moritzburg-Dresden.

        • Prijímacie konanie na 4-ročné štúdium
          • Prijímacie konanie na 4-ročné štúdium

          • Riaditeľka školy zverejnila výsledky prijímacieho konania do 1. ročníka osemročného štúdia Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom od školského roka 2023/2024. Celkové výsledky sú dostupné tu.

            Prosíme zákonných zástupcov uchádzačov o doručenie Potvrdenia o nastúpení/nenastúpení žiaka na štúdium najneskôr do 24. 05. 2023. Prijatých uchádzačov, ktorí majú záujem o štúdium, prosíme poslať aj voľbu predmetov (cudzí jazyk, ETV, NBV). Podpísané dokumenty je možné zaslať prostredníctvom Edupage, emailom na sekretariat@gymzh.sk, poštou alebo priniesť osobne.

        • Prijímacie konanie na 8-ročné štúdium
          • Prijímacie konanie na 8-ročné štúdium

          • Riaditeľka školy zverejnila výsledky prijímacieho konania do 1. ročníka osemročného štúdia Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom od školského roka 2023/2024. Celkové výsledky sú dostupné tu.

            Prosíme zákonných zástupcov uchádzačov o doručenie Potvrdenia o nastúpení/nenastúpení žiaka na štúdium najneskôr do 24. 05. 2023. Prijatých uchádzačov, ktorí majú záujem o štúdium, prosíme poslať aj voľbu predmetov (cudzí jazyk, ETV, NBV). Podpísané dokumenty je možné zaslať prostredníctvom Edupage, emailom na sekretariat@gymzh.sk, poštou alebo priniesť osobne.

             

        • Ukončili sme športové súťaže
          • Ukončili sme športové súťaže

          • Pre tento školský rok 2022/2023 sme už ukončili všetky športové súťaže, ktorých sme sa mohli zúčastniť. Nebolo ich veľa, ale aj tak sme dosiahli výborné výsledky:

            KK v bedmintone dievčat SŠ  - 28.3.2023 sa naše dievčatá – Prcúchová Barbora, Nieburová Nikola, Gajdošová Simona, zúčastnili krajského kola v bedmintone,  kde obsadili 4. miesto po veľmi tesnej prehre. Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            KK vo volejbale-mix SŠ - 27.4.2023 sa naše volejbalové mixové družstvo (Bobok Matej, Boháč Timotej, Čamajová Angelika, Debnárová Sabína, Forgáčová Tímea, Hlaváčová Erika, Kašová Klaudia, Matuška Filip, Šikeťová Dominika, Zorkóczy Samuel) zúčastnilo krajského kola vo volejbale, kde obsadilo 3. miesto. V dôležitom zápase o postup na Slovensko, im chýbalo kúsok šťastia a mohli sme sa tešiť z postupu.

            KK vo florbale chlapcov SŠ – 26.4.2023 sa naši florbaloví  hráči (Bara Matej, Dobiš Dušan Štefan, Ďurana Martin, Horvát Tobiáš, Macko Vladimír, Neusch Marek, Pružina Tobias, Ryšánek Adrián, Štefanča Adam, Štefanka Michal) zúčastnili krajského kola, kde sa im nepodarilo prebojovať  do finálovej štvorky, a tak obsadili až 5.-8. miesto. 

            Všetkým študentom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a zvlášť ďakujeme našim maturantom za ich dlhoročnú reprezentáciu školy v športových súťažiach.

            Mgr. Zdena Štefancová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ukončili sme športové súťaže.

        • Gymnaziálny ples oslávil päťdesiatku
          • Gymnaziálny ples oslávil päťdesiatku

          • Dňa 5. mája 2023 sa konal jubilejný 50. ročník plesu, ktorý pravidelne usporadúva žiarske gymnázium. Po dvojročnej nútenej prestávke a súčasným nie príliš priaznivým okolnostiam sa žiakom tretieho ročníka a Septimy podarilo nadviazať na jednu z najdlhšie udržiavaných a najkrajších tradícií školy. A možno práve to, že organizátori museli prekonať nejednu prekážku, sa zhmotnilo v konečnej realizácii. Ples s názvom Casino Night mal naozaj vysokú úroveň.

            Program otvorila maturantka Daniela Junasová, ktorá zahrala na saxofóne najznámejšiu melódiu z filmu o Jamesovi Bondovi Casino Royale. Potom Ing. Jozef Malý slávnostne otvoril ples svojím príhovorom. Ďalej predviedli svoje choreografie dva páry z tanečného klubu Stella, Karolína Šťastná zaspievala známe popové piesne a  čerešničkou na konci programu bol spoločný tanec tretiakov. Tanečný parket žil počas celého večera aj vďaka hudobnej skupine Akropola, DJ-ovi Adamovi Kickovi a Djane SofiF, ktorí spravili výbornú show a študenti sa zabávali až do skorých ranných hodín.

            Krásna ručne vyrobená výzdoba, slávnostný program, štandardné aj latinsko-americké tance patria k tradičným prvkom plesu. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch sa začínalo tancovaním polonézy, po nej nasledovali čapolka, valčík, rodičovský, profesorský a srdiečkový tanec. Tieto sa síce vytratili, ale boli nahradené spoločným tancom hostí, učiteľov, rodičov a sponzorov a moderným tancom tretiakov. Prepojenie tradičných a moderných prvkov v duchu Jamesa Bonda bolo originálne a pôsobivé.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Gymnaziálny ples oslávil päťdesiatku.

        • Náš školský basketbalový tím 6.ty na Slovensku!
          • Náš školský basketbalový tím 6.ty na Slovensku!

          • V dňoch 3. a 4.5.2023 sa v piešťanskej DIPLOMAT aréne uskutočnili Majstrovstvá Slovenska stredných škôl v basketbale chlapcov. Banskobystrický kraj na tomto "SUPERFINÁLE" reprezentovali študenti nášho gymnázia, víťazi krajskej kvalifikácie v Lučenci. Máme veľmi mladý tím, zložený hlavne z prvákov a druhákov. Proti najlepším a starším tretiakom a štvrtákom, hráčom z celého Slovenska, to mali chalani ťažké. Ukázali ale svoju kvalitu a bojovnosť a na turnaji sa určite nestratili. Vo štvrťfinále proti Michalovciam, neskoršiemu finalistovi, aj v konečnom súboji o 5. miesto proti Popradu v prvom polčase dokázali viesť. V druhej polovici zápasu ale zakaždým doplatili na stratu fyzických a hlavne mentálnych síl, spôsobenú veľmi malou rotáciou hráčov. V zápase s Liptovským Mikulášom, hrajúcim s fyzicky disponovanými hráčmi a v obrovskej eufórii, dokázali zvíťaziť v dramatickej koncovke. Škoda chorôb a zranení, ktoré značne limitovali tento veľmi perspektívny a mladý tím. Jeho čas na školských Majstrovstvách Slovenska určite ešte len príde...

            Chlapcom patrí za vzornú reprezentáciu nášho gymnázia na turnaji obrovská pochvala a uznanie.

            Mgr. Norbert Nagy, tréner a vedúci tímu

             

            Výsledky tímu:

            • Gymnázium Michalovce : Gymnázium MR Žiar nad Hronom 71:53
            • Gymnázium MR Žiar nad Hronom : Gymnázium Liptovský Mikuláš 79:78
            • Gymnázium Poprad : Gymnázium MR Žiar nad Hronom 73:51

             

            Konečné poradie na MSR:

            1. miesto: Gymnázium Tomášikova Bratislava
            2. miesto: Gymnázium Michalovce
            3. miesto:  Gymnázium Prievidza
            4. miesto: Spojená SŠ Trnava
            5. miesto: Gymnázium Poprad
            6. miesto: Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom
            7. miesto: Spojená SŠ Nitra
            8. miesto: Gymnázium Liptovský Mikuláš

             

             

            FOTO:

            MSR SŠ v basketbale 2022/2023, Piešťany 3.-4.mája 2023

            6.miesto Gymnázium MR Žiar nad Hronom

            zľava: Mgr. Norbert Nagy - tréner, Bruno Juhász, Matej Bobok, Alex Kaša, Samuel Zorkóczy, Matej Valent, Jakub Barcík, Matej Kret, Adam Vonkomer, Ing. Miloš Drgoň - prezident SBA

            chýbajú pre zranenie: Matúš Melaga, Dávid Truben

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Náš školský basketbalový tím 6.ty na Slovensku!.